iPon Cikkek

Leteszteltük a Verbatim hálózati adattárolóját

Dátum | 2011. 06. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Korábban már több esetben is teszteltünk adattárolókat, amelyek között egyszerű, átlagfelhasználóknak szánt, valamint szolgáltatásokkal telepakolt, kisebb irodákban is hatékonyan használható modellek egyaránt jelen voltak. Ezúttal most egy egyszerűbb hálózati adattárolót láttunk vendégül, amely ár tekintetében sajnos nem tartozik a legolcsóbb megoldások közé, de cserébe ütőképes szolgáltatásokat, minőségi felépítést és rendkívül versenyképes adatátviteli sebességet kínál.


A Verbatim MediaShare Home Network 1 TB névre keresztelt hálózati adattároló azokat a legszükségesebb funkciókat nyújtja, amelyekre otthon szükség lehet, azaz kínál DLNA támogatást, webes kezelőfelületet, amit távolról, interneten keresztül is el lehet érni, valamint képes nyomtatószerverként funkcionálni, így egy USB 2.0-s nyomtatót könnyedén megoszthatunk a helyi hálózatunkon. A felsoroltak mellett rendelkezésre áll még egy online médiamegosztó szolgáltatás is, amellyel fájljainkat elérhetjük akár a helyi hálózaton, akár interneten keresztül, sőt, menedzselhetjük őket, vagy letölthetjük, de igény esetén feltöltést is kezdeményezhetünk. Az interneten keresztüli elérés minőségében rendkívül nagy szerepe van otthoni internet szolgáltatásunk feltöltési és letöltési sebességének, valamint annak is, hogy az adott helyen, ahonnan el szeretnénk érni otthoni NAS-unkat, éppen milyen internetkapcsolat áll rendelkezésre.


A NAS 1,2 GHz-es órajelen ketyegő processzorral és 256 MB-nyi memóriával rendelkezik, ahogy az a fenti táblázatból is kiderül és csatlakozók tekintetében sincs oka szégyenkezésre, még ebben az árkategóriában sem. Ha esetleg valaki legyintene az 1 TB-nyi adattároló kapacitásra, amit a NAS kínál, annak elmondjuk: párezer forinttal többért már 2 TB-os adattároló kapacitást kínáló modellt is kaphatunk, ha szükséges. Ezen kívül USB 2.0-s porton keresztül nyugodtan kibővíthetjük a NAS adattároló kapacitását, de a külső adattárolót akár biztonsági mentés tárolására is használhatjuk.  Természetesen a helyi hálózaton lógó számítógépek adatairól is készíthetünk biztonsági mentést, legyen szó Windows-os, vagy akár Mac-es konfigurációkról. A gyári alkalmazások ezt a két rendszert támogatják: előbbihez külön programot kínálnak, míg utóbbinál Time Machine támogatás segítségével gondoskodhatunk adataink biztonságáról. A Linuxosok ugyan nem kapnak külön adatmentő alkalmazást, de az adattárolóra bármilyen Linuxos adatmentő szoftver segítségével elhelyezhetünk biztonsági mentéseket.

A NAS esetében, ami az ajánlott végfelhasználói áron kívül sokak számára fájó pont lehet, az nem más, mint a BitTorrent kliens hiánya. Ezen kívül ez a NAS MySQL szervert és PHP szervert sem tartalmaz (Webszerver), plusz extra alkalmazásokkal sem bővíthető a repertoárja, leszámítva a prémium szolgáltatásra való előfizetést, amiről később még ejtünk néhány szót.

Nos, egyelőre dióhéjban ennyit a szolgáltatásokról és lehetőségekről. Amennyiben sikerült felkeltenünk az érdeklődést, lehet lapozni és a következő oldalon meg lehet tekinteni, hogy miket kapunk a NAS-hoz, illetve pontosan milyen fizikai tulajdonságokkal rendelkezik a termék.
 

A Verbatim hálózati adattárolója tetszetős, ám de rendkívül egyszerű csomagolásban érkezik, amelynek előlapján láthatóak a termék legfontosabb tulajdonságai.

Doboz - 1.Doboz - 2.


A kartondoboz belsejében gondosan becsomagolva lapul a NAS, amely két szivacsszerű kerettel van körülvéve. A termék kiemelésekor megtaláljuk a külső tápadaptert, valamint a doboz alján lapuló kiegészítőket is. Már elsőre feltűnhet, hogy a NAS igen-igen nehéz, de ahogy kibontjuk a nejlonból, elégedetten fogunk mosolyogni: a dizájnra és az anyagminőségre egyetlen panaszunk sem lesz. Az ezüst színű szálcsiszolt alumínium ház elegáns megjelenést kölcsönöz a hálózati adattárolónak, amely ettől eltekintve teljesen letisztult dizájnnal érkezik.

Leírások.Kellékek.
A tápadapterhez angol és európai szabványú villásdugó egyaránt jár. A tartozékok között van egy hálózati kábel, egy kéziköny, ami inkább nézhető gyors üzembehelyezési útmutatónak, valamint egy CD, amin rajta van a részletes felhasználói kézikönyv is, plusz egy szoftver, amivel könnyedén működésre bírhatjuk a NAS-t.

A termék előlapján van egy USB 2.0-s port, mellette az Easy Transfer szolgáltatáshoz tartozó nyomógombbal. Tőlük jobbra a NAS működéséről árulkodó LED-ek sorakoznak fel: az első arról számol be, hogy be van-e kapcsolva a NAS, míg a másik kettő a hálózati kapcsolatról, valamint a merevlemez pillanatnyi aktivitásáról ad információt. Az USB 2.0-s portra csatlakoztatott adattároló teljes tartalmát a NAS-ra másolhatjuk, ha megnyomjuk az Easy Transfer gombot. Kényelmes megoldás, sokszor jó szolgálatot tehet.

1.2.

A hátlapon jobbról balra haladva egy reset gombot, egy Gigabites Ethernet portot, egy eSATA csatlakozót, két USB 2.0-s portot, a tápadapter csatlakozóját és a bekapcsoló gombot találjuk.

Az erős processzor és a viszonylag sok memória miatt reménykedhetünk benne, hogy a Gigabites Ethernet kapcsolatból tud majd profitálni a termék, méghozzá nem csak olvasás, hanem írás alkalmával is. Általában itt szoktak elvérezni az olcsóbb, szerényebb specifikációkkal rendelkező NAS-ok, legyen szó egy-, vagy akár többlemezes megoldásról. Erről a következő oldalon lerántjuk a leplet, most viszont haladjunk tovább az érdekességek sorában.

3.4.A NAS hátulján elhelyezett USB 2.0-s portok segítségével igénybe vehetjük a nyomtatószerver szolgáltatást, valamint arra is használhatjuk őket, hogy kibővítsük a NAS beépített merevlemezének adattároló kapacitását, illetve a NAS mappáiról biztonsági mentést készíttessünk a rendszerrel az adott USB 2.0-s adattárolóra. A hátlapon a csatlakozók között még egy említésre méltó portot találunk, ami nem más, mint az eSATA 3 Gbps-os port. Ez a port egy dedikált funkciót szolgál ki, adattároló kapacitás bővítésére azonban nem használható. Az eSATA port lényege az, hogy ha rácsatlakoztatunk egy külső (megfelelő méretű) eSATA merevlemezt, akkor a NAS elindítja a RAID 1-es (tükröző) funkciót, azaz a külső merevlemezre másolja a NAS teljes tartalmát, így egy esetleges merevlemez meghibásodás alkalmával fontos adataink megmaradnak. Külső adattárolókból egyébként FAT32-es vagy NTFS fájlrendszerrel formázott eszközöket használhatunk.  A hátlapi reset gomb egyszeri megnyomásával és 10 másodpercen keresztül történő nyomva tartásával elérhetjük, hogy a NAS szoftvere gyári alapértelmezett beállításokra álljon vissza. Ha ennek a funkciónak az igénybe vételéhez nem áll rendelkezésre olyan eszköz, amivel be tudnánk nyomni a reset mikrokapcsolót, akkor a telepítő lemezt is használhatjuk, ugyanis a menüben ott is találunk reset funkciót a NAS-hoz.

5.6.
Ezzel nagyjából a főbb funkciók bemutatásának végére értünk. A hálózati adattároló esetében 1 TB-os Samsung merevlemezt alkalmaz a gyártó (5400 RPM), ami írási/olvasási műveletek alkalmával, amikor egyszerre nagyobb adatmozgást kell kezelni, sajnos egy picit hangos. Itt nem is a motorzajtól kell tartani, mert az nem hallható, hanem inkább az író/olvasó fejek mozgásából származó rezgésektől. A hangot nagyjából úgy tudjuk leírni, hogy olyan, mintha belülről egy csavarhúzóval kapargatnák az alumínium házat. Zavaró, főleg, ha közel ülünk a NAS-hoz. Ez a hang akkor hallható leginkább, ha a NAS-t egy polcra vagy asztalra helyezzük, márpedig jó eséllyel ez lesz a helyzet.

Hűtőventilátor-hangot nem hallottunk, tehát a NAS nyugalmi állapotban, illetve készenléti üzemmódban szinte hangtalan. Ventilátor jelenlétére utaló jeleket egyébként sem találtunk, a gyártó leírása pedig nem tesz említést légkeverőről (nem szedtük szét a gépet).A NAS mérete 178 x 178 x 50 mm, súlya pedig 1 TB-os merevlemezzel 1727 gramm.

Most, hogy a NAS tartozékaival, illetve magával a hálózati adattárolóval megismerkedtünk, vessünk néhány pillantást a termék szoftverére, ami legalább olyan fontos, mint maga a hardver.

A NAS használatának megkezdése előtt természetesen ezúttal is el kell végeznünk a szükséges beállításokat, mint minden egyéb NAS esetében. Ennél a modellnél a mellékelt CD-t kell használnunk.


A varázsló elindításával a szoftver szépen lépésről lépésre végigvisz az összes szükséges beállításon, majd ha ezeket letudtuk, akkor a NAS IP címét a webböngészőbe írva folytathatjuk a rendszer finomhangolását. A mellékelt szoftverek telepítésével arra is lehetőség nyílik, hogy egyszerűen, IP cím beírogatása nélkül elérjük a webes felhasználói kezelőfelületet, sőt, a MediaShare Agent alkalmazás bejelentkezés után még a NAS hálózati meghajtóként történő automatikus csatlakoztatásáról is gondoskodik. Egyszóval a hálózati adattárolót úgy használhatjuk, mint ha az egy egyszerű belső vagy külső merevlemez lenne.

Főmenő.
A webes felhasználói kezelőfelületet helyi hálózatról a NAS IP-címének beírásával, vagy a Verbatim által mellékelt asztali segédprogrammal érhetjük el. Interneten keresztül bárhonnan elérhető a szolgáltatás, méghozzá a https://www.myverbatim.com/homebase/ weboldalon keresztül. A NAS-ra itt úgy tudunk bejelentkezni, hogy a felhasználó nevének és jelszavának megadása mellett a NAS nevét is be kell írnunk, amit regisztráció alkalmával megadtunk. A kezelőfelület kísértetiesen hasonlít a Netgear Stora (MS2000) esetében már megismert felhasználói kezelőfelülethez, sőt, még a beállításokat tartalmazó menü felépítése is hasonló. Néhány dizájnbeli különbségtől eltekintve a két szoftver szinte ugyanaz, de ez nem is meglepő, hiszen mindketten HIPSERV alapokra épülnek.

A szoftver

A webes felhasználói kezelőfelület nem magyar nyelvű, de azért könnyű benne eligazodni még egy rutintalanabb felhasználónak is. A beállítások között túl sok extrát nem találunk, talán csak a felhasználók létrehozását szolgáló menüpontot, valamint a biztonsági mentések elkészítéséhez szükséges jelszó megadását emelhetjük ki a sorból.

1.2.

Kezdjük a sort a felhasználók létrehozásával. Alap esetben maximum 5 felhasználója lehet a NAS-nak, de a prémium szolgáltatás keretén belül - ami természetesen fizetős - végtelen számú felhasználó létrehozására is lehetőség nyílik. A felhasználók kapnak saját könyvtárat, amit csak ők érnek el, de esetükben azt is beállíthatjuk, hogy rendelkezzenek-e admin jogosultsággal, vagy sem. A felhasználók egyébként a Family Share mappát, azaz a családi megosztást minden esetben elérik. Ez egyfajta közös mappa.

Backup - 1.Backup - 2.


A másik funkció a biztonsági mentések létrehozásához szükséges jelszó megadása (bal oldali kép), amit mind a Windows-os, mind pedig a Mac-es adatmentő szoftver - Time Machine - esetében használnunk kell. A Time Machine szolgáltatással zökkenőmentesen együttműködött a NAS, de a Windows-os segédprogramot, amit a gyártó mellékelt a termékhez, nem tudtuk beüzemelni, az ugyanis mindig csatlakozási hibára hivatkozott, ha volt tűzfal, ha nem. A hiba a helyi hálózaton lévő konfigurációk mindegyikénél fennállt, így a NAS hibájának tudtuk be. Készíthetünk biztonsági mentéseket a NAS mappáiról is USB 2.0-s adattárolóra, mint azt korábban már említettük. A funkció beállításait tartalmazó menü a fentiek közül a jobb oldali képen látszik.

Frissítés.USB eszköz kezelése.


A rendszer kényelmes frissítési módot biztosít, amellyel egy gombnyomással ellenőrizhetjük, hogy van-e frissebb szoftver a NAS-hoz. Ez az opció természetesen a beállításokon belül található. Ettől eltekintve tényleg csak a teljesen alap beállításokat találjuk a menükben. A NAS tud időszerverekkel szinkronizálni (NTP), így belső órája mindig pontosan jár, de képes e-mail alapú értesítéseket is küldeni az előre megadott e-mail címekre, így azonnal értesülhetünk róla, ha a NAS-sal valami baj van. A Preferences menün belül ezen kívül a NAS leállítására és újraindítására is van mód, sőt a csatlakoztatott USB-s adattárolók formázását is elvégezhetjük.  A beállítások között a beépített merevlemezzel kapcsolatban is találunk néhány információt: megnézhetjük, hogy milyen HDD van a NAS-ban, illetve azt is, hogy a rendelkezésre álló tárterületből mennyit használtunk már el és mennyi áll még rendelkezésre. Picit fájó pont, hogy a beépített merevlemez esetében nem ellenőrizhetjük sem a S.M.A.R.T. adatokat, sem pedig az adattároló aktuális hőmérsékletét.

Előfizetés a prémium szolgáltatásra.

A Preferences menün belül lehetőség van a prémium szolgáltatás előfizetésére is, amellyel néhány hasznos előnyre tehetünk szert. A prémium szolgáltatás díja éves szinten 19,99 dollár, amiért cserébe korlátlan mennyiségű felhasználót hozhatunk létre, használhatjuk a CooIiris 3D-s fotóalbumot, valamint könnyedén tölthetünk fel fényképeket Facebook-ra vagy Flickr-re. A prémium szolgáltatás megrendelésével biztonságos FTP kapcsolat létrehozására is van mód, emellett RSS támogatást is kapunk, ami a digitális képkeretekkel történő fotómegosztás alkalmával jön jól, sőt, a NAS tartalmát még okostelefonon keresztül is elérhetjük. A gyártó készített egy összehasonlítást amelyből egyértelműen kiderülnek az alap és a prémium szolgáltatás közötti különbségek. Tulajdonképpen ezeket foglaltuk most össze. Hogy az extra szolgáltatások fizetőssé tétele mennyire volt jó ötlet, azt majd a felhasználók eldöntik, hiszen a NAS elveszít pár olyan extrát ezáltal, ami nagyon versenyképessé tenné, de vannak a csomagban olyan elemek is, amire valószínűleg kevés embernek van szüksége. 30 napos próbaidő jár a prémium szolgáltatásra, így mindenki eldöntheti, hogy szüksége van-e rá.
 
FájlkezelőZenelejátszó.


Videó lejátszó.Képnézegető.
A NAS webes kezelőfelülete Flash alapú fájlkezelővel, zenelejátszóval, videó lejátszóval és képnézegetővel is rendelkezik, amelyek néha kissé akadozva működnek, de azért használhatóak. Ezek a funkciók interneten keresztül is elérhetőek, méghozzá az alapszolgáltatás keretén belül.

Sebességtesztek

A szoftvert a fentiekben ki is tárgyaltuk, így most nézzük, mire képes a NAS, ha fájlmásolással kapcsolatos feladatokra kerül sor. A teszthez két mappát alkalmaztunk: az egyikben 3,74 GB-nyi MP3 lapult, míg a másikban egy 6,36 GB-os fájl. Első körben megvizsgáltuk, hogy a mappákat külön-külön mennyi idő alatt lehet a NAS-ra másolni, majd egy újraindítást követően azt is lemértük, hogy ugyanezeket a mappákat mennyi ideig tart a NAS-ról a PC-re visszamásolni. Az időeredmény és a mappa mérete alapján a másolás átlagsebességét is kiszámoltuk, ami a diagram egyes sávjain látható.


A Verbatim MediaShare Home Network 1 TB esetében igen szép eredményeket értünk el, ahogy az a fentiekből is látszik. Az eddig tesztelt egy- és kétlemezes hálózati adattárolók között ezek az eredmények rendkívül jók, hiszen a többség a fentieknél sokkal gyengébb adatátviteli sebességeket kínált, tisztelet a ritka kivételnek. A fentebb példaként felhozott Netgear Stora a korábbi tesztek alkalmával hasonló eredményeket mutatott fel, mint a Verbatim hálózati adattárolója, igaz, az a termék akkoriban két darab 1 TB-os Samsung merevlemezzel dolgozott, RAID 1-es módban.

Fogyasztás

A NAS esetében a már megszokott fogyasztástesztek sem maradhatnak el. A termék fogyasztását energiatakarékos módban (kikapcsolt HDD), üresjáratban és terhelés alakalmával is megmértük, az így kapott eredményeket pedig az alábbi táblázatban tüntettük fel.

 
A fenti eredmények jónak mondhatóak, ugyanis alacsonyabbak, mint a korábban tesztelt egylemezes QNAP NAS, a TS-119 fogyasztási adatai, de az MRT korábban tesztelt, az átlagosnál hangosabb ventilátorral ellátott egylemezes hálózati adattárolójához képest is energiatakarékosabb a Verbatim terméke.

A Verbatim MediaShare Home Network 1 TB esetében kicsit felemás érzésekkel zártuk a tesztet. A termék a maga 50 000 forint körüli árával nem tartozik az olcsóbb megoldások közé, de a látottak alapján úgy tűnik, hogy megéri a plusz összeget kifizetni érte, ugyanis elegáns megjelenésével, minőségi felépítésével és a benne található 1 TB-os merevlemezzel együtt nem rossz vétel a termék.

Ami a felemás érzést kiváltotta belőlünk az nem más, mint a prémium szolgáltatás. Nagyrészt olyan extrák kerültek bele amire kevés embernek van szüksége, és ez rendben is van, viszont manapság a Facebook és Flickr eléggé elterjedt, így véleményünk szerint az azokhoz tartozó pluszokat érdemes lett volna átrakni az alapszolgáltatások közé, sokat dobott volna a termék értékén.

Ezt az apróságot leszámítva, – ami nem mindenkit érint – a Verbatim MediaShare Home Network NAS egy nagyon jól sikerült megoldás. A fogyasztásra és a hálózati sebességre egyáltalán nem lehet panasz, viszont az adattároló kapacitás miatt már sokan legyinthetnek, mondván, ez kevés. Nekik ott van a termékpalettán található 2 TB-os változat, amely nagyjából 5 000 forinttal drágább, mint az 1 TB-os modell, ennyi pluszt pedig bőven megér a dupla tárkapacitás.

A NAS szolgáltatásai is rendben vannak, a felhasználói kezelőfelület jó, bár néha picit akadozik, de ez még nem megy a használhatóság rovására, ugyanis a jelenség nem folyamatos. Átlagos otthoni felhasználók számára jó választás lehet a NAS otthoni hálózati adattárolónak, amelyen nem csak fotóinkat, filmjeinket és zenéinket tárolhatjuk, hanem akár PC-s vagy Mac-es biztonsági mentéseinket is, amelyek rejtett mappába kerülnek. A NAS médialejátszó mellé is jó választás lehet, ugyanis adatátviteli sebességei - Gigabites hálózat alkalmazásakor - tökéletesek, plusz DLNA, illetve uPNP támogatással is rendelkezik.

A minőségre, a sebességre, a felszereltségre, a fogyasztásra és a szolgáltatásokra tehát különösebb panaszunk nem lehet, viszont a 50 000 (1 TB) és a 55 000 (2 TB) forint körüli végfelhasználói árak a hazai ár érzékeny vásárlóközönség egy részénél biztosam a lélektani határ felett vannak.. Ezek az árak a legolcsóbb megoldásoknál bő 10 ezer forinttal drágábbak, de a különbözetért az eddig leírt előnyöket kapjuk, melyek közül például a sebesség nem éppen elhanyagolható.

A tesztben szereplő Verbatim MediaShare Home Network NAS 1 TB-os változatát a Corwell Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. bszoke88
2011.06.28. 18:03
http://ipon.hu/webshop/product/_asrock_e350m1/171470
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. hunmyke
2011.06.28. 18:30
bszoke88, jogos, de ehhez kell még venned tápot, memóriát, házat, és nem utolsó sorban vinyót. Telepítened rá oprendszert etc.

Ez a Verbatim azoknak való, akik nem értenek túlzottan a gépekhez és kell nekik valami hálózati háttértároló...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. bszoke88
2011.06.28. 19:13
na igen, közben leesett.
talán ami jobb lenne, egy eeeeepc. már ha hozzá lehet férni vhogy a sata csatlakozójához.

egyébként nagyon kevésnek találom a sebességet, nálam az 1 gigabit az 125 megabájt/sec vagy keverem???

egyébként értelek, de aki nem ért hozzá, hát nem tom, lehet, h nem is hallott még ilyenről.
mindenesetre ilyen sebesség mellett igencsak sokallom az árát. nem ismerem átlag árukat, de ha azt nézzük, h 10-20k egy 1TB-os wincsi, akkor 30-40k egy doboz, meg némi elektronika...
kíváncsi lennék milyen proci/ mi van benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. huncut123
2011.06.28. 19:46
1 lemezes NAS? hát érdekes, és eléggé drága. Azért "jobb" a NAS mint a PC, mert lényegesen kevesebbet fogyaszt (már ha ez számít valakinek).

Nekem inkább egy sima külső HDD-nek tűnik kívülről, amire rátettek egy RJ45-öt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bszoke88
2011.06.28. 22:34
#4
"lényegesen kevesebbet fogyaszt"
pont ezért írtam, azok sem fogyasztanak többet 20-40 wattnál, és sokkal több dolgot lehet velük csinálni.
de kinek, mi....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Chapell
2011.06.28. 23:05
Kevesebbet is fogyaszt, meg mondjuk ötöde méretileg egy kis gépháznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Stormrage
2011.06.29. 00:57
és ezekre valyon tehetek ext4/btrfs filerendszert? vagy felülhetek a szopórollerre az NTFS-el....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Stormrage
2011.06.29. 00:59
áhh, hülye kérdés, elkellett volna lapozni a 2. oldalig.. FAT32/NTFS... pfejj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. exec79
2011.06.29. 06:30
tesztelhetnének valami nagyobb felhasználó körhöz tartozó cuccokat inkább...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Saint
2011.06.29. 07:43
szalmonellás tojás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. chimp
2011.06.30. 09:54
nekem kukázott compaq deskpro p3as gép(ventilátor csak a tápban van benne), benne 300gb, usbvel rajta 2tb, puppylinux ramból fut, (noip client+remote control). Monitor meg nem kell hozzá mert lanon vagy remote control-on vagy torrent webgui-n lehet kezelni. Igaz hogy 40-50 watt körül fogyaszt terhelés alatt, de több mindent lehet vele csinálni, a tárhelye bővíthető, és a vincseszterek árán kívül (szinte) ingyen van. Ja, mondjuk igaz, hogy csunya mint a dög, mert itt ott lóg belőle a kábel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. firebuddha
2011.07.01. 09:55
ennyit valóban nem ér a dolog... plusz a fogyasztás sem annyira kevés... nekem jelenleg a "NAS" (atom d525, meg zentyal) bőven nem került ennyibe és ezerszer jobb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!