iPon Cikkek

Letiltott processzormagok életre keltése

Dátum | 2010. 05. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt hetek és hónapok folyamán szinte slágertémának minősült az AMD processzorok letiltott magjainak aktiválása. A különböző alaplapgyártók sorra szállították saját hardveres alapokon nyugvó megoldásaikat, amelyekkel az AMD tiltása ellenére is lehetőség van a processzorban rejlő letiltott magok aktiválására, ám azt még maguk a gyártók sem tudják garantálni, hogy az aktivált magok stabilan működnek majd. Ez nem is csoda, hiszen a legtöbb processzor esetében azért tiltja le a gyártó a magokat, mert azok a szigorú minőségbiztosítással kapcsolatos vizsgálatokon megbuktak, ami azt jelenti, hogy nem működnek megfelelően, vagyis engedélyezésükkel a rendszer instabillá válhat.

Az első felvonás, avagy azt SB700-as déli híd sorozat és az ACC esete

A magaktiválással kapcsolatos próbálkozások akkor indultak meg, amikor megjelentek az AMD SB700-as sorozatú déli hídjával szerelt alaplapok, amelyek a processzor tuingpotenciáljának javítása érdekében ACC (Advanced Clock Calibration) technológiával érkeztek, amely segített, hogy néhány extra megahertzet kipréselhessünk szeretett processzorunkból. A technológia beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ám az AMD számításaiba kisebb-nagyobb hiba csúszott, ugyanis az ACC engedélyezésével mintegy mellékhatásként egy csapásra aktivizálódtak a gyárilag letiltott processzormagok is. Ahogy ennek híre ment, egyre többen és többen próbáltak szert tenni egy jó kis hárommagos Phenom processzora, amelynél jó eséllyel engedélyezni lehetett a letiltott negyedik magot, így a delikvens a olcsón juthatott négymagos processzorhoz.

SB750 - itt még az ACC támogatás jóvoltából aktiválgathattunk (AnandTech)
A hárommagos processzorok forgalma ennek köszönhetően fellendült és olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy az AMD tökéletesen működő négymagos processzorokat is piacra dobott hárommagosként annak érdekében, hogy ki tudja elégíteni a megnövekedett igényeket, de ez utóbbi információt tekintsük inkább városi legendának. Így vagy úgy, meglehetősen nagy esély volt/van rá, hogy hárommagos Phenom processzorunkból egy egyszerű mozdulattal négymagosat varázsolhassunk, ehhez ugyanis csak engedélyezni kellett az ACC támogatást, az EC Firmware opciót Hybrid-re állítani, a többit pedig a rendszer elvégezte. A CoreControl beállítással az egyes magok egyenként engedélyezhetőek és letilthatóak csak úgy, mint a jelenlegi 8-as sorozatú termékeknél, de beállítás tekintetében az egyes gyártók megoldásai között lehetnek különbségek, így az adott alaplap kiválasztása előtt érdemes utánanézni, hogy hogy segítségével miként lehet magokat aktiválni. Természetesen a művelet előtt érdemes beszerezni a lehető legfrissebb BIOS-t is, de még ez sem garancia arra, hogy működni fog az engedélyezett negyedik mag.

Az AMD a rengeteg sikeres magaktiválást látva veszélyben érezte a négymagos processzorainak forgalmát, így arra kérte a gyártókat, hogy iktassák ki az ACC támogatásban rejlő bugot egy BIOS frissítéssel, de érthető módon senki sem sietett teljesíteni a kérést. Ennek az lett a vége, hogy az AMD az SB800-as sorozatú déli híddal szerelt alaplapok megjelenésével már nem adott lehetőséget magaktiválásra, így a gyártóknak saját, hardveres alapokon nyugvó megoldásokat kellett kifejleszteniük, amelyben az ASUS és az ASRock jártak az élen, mára pedig szinte minden nevesebb gyártó kínál hasonló, hardveres alapon nyugvó processzormag-aktiváló szolgáltatást.

Az SB800-as sorozat érkezésével sem estek kétségbe a gyártók

Az AMD 8-as sorozatú lapkakészleteinek megjelenésével megérkezett az SB850-es déli híd is, amelynek legfontosabb újítása az előző generációs megoldásokhoz képest a natív SATA 6 Gbps-os támogatás volt.

A chipből immáron hiányzik az a funkció, amelynek segítségével BIOS-ból aktiválgathatjuk az esetlegesen letiltott processzor magokat, de ehelyett minden egyes gyártónak van saját, hardveres alapokon nyugvó megoldása, amelynek segítségével továbbra is munkára foghatóak például a két, illetve hárommagos Phenom processzorok letiltott magjai.

Az SB850-es hídnak magaktiválás szempontjából már nincs szerepe. (TechReport)
Az egyes alaplapokon mikrokapcsolóval is engedélyezhetjük a magaktiváló szolgáltatást, ami így automatikusan aktívál minden magot úgy, hogy a BIOS-ba be sem kell lépni (pl.: ASUS 890GX), de emellett a BIOS-ban egy menü segítségével is eldönthetjük, hogy a rendelkezésre álló magok közül melyeket kívánjuk használni.

A processzorok, amelyek aktiválás szempontjából szóba kerülhetnek

A kettő- és hárommagos Phenom II-es processzorokkal, a Callisto és a Heka lapkára épülő termékekkel könnyedén érhetünk el sikereket, azaz ezeknél minden esetben lehetőség van a rejtett magok aktiválására, mivel ők tulajdonképpen Deneb lapkára épülnek. A stabil, hibátlan működés persze más kérdés ezt nem győzzük hangsúlyozni.

Korábban hallhattunk már olyan hírekről is, amelyekben Athlon II X3-as processzoroknál sikerült a negyedik letiltott magot és a letiltott harmadszintű gyorsítótárat is aktiválni, azaz az olcsó Athlon processzorból drága Phenom II X4 lett. Hogy pontosan miként lehetséges ez? Korábban készültek olyan Athlon II X3-as és Athlon II X4-es processzorok, amelyek a Deneb lapkára épültek. Ezeknél az L3 gyorsítótárat minden esetben letiltották, a hárommagos Athlon II X3-as egységeknél pedig a negyedik mag is le volt tiltva. A Deneb alapú hárommagos Athlonoknál lehetőség van mind a negyedik mag, mind pedig a harmadszintű gyorsítótár aktiválására, a négymagos Deneb alapú Athlon II X4-es modelleknél pedig működésre bírható az L3 Cache, ám ezek a termékek ma már ritkábbak, mint a fehér hollók, hiszen helyüket átvették a Propus alapú megoldások, amelyek eleve L3 Cache nélkül érkeznek (cserébe jobb fogyasztási mutatókkal is rendelkeznek).

Aktiválási lehetőségek, extrém példák nélkül.
A Propus lapka négy maggal rendelkezik, de felhasználásával készítenek hárommagos Athlon II X3 processzorokat is, amelyek lapkája Rana kódnéven fut és amelyeknél lehetőség van a negyedik mag aktiválására. Itt L3 Cache értelemszerűen nem aktiválható, mert ugye nincs. Szóba kerülhetnének még a kétmagos Athlonok, azaz az Athlon II X2 család tagjai is, de azoknál nincs mit aktiválni, natív kétmagos megoldások, megnövelt L2 cache mérettel. Korábban azonban forgalomba került néhány olyan Athlon II X2 7750BE processzor is, amelyek Deneb lapkára épültek, így esetükben engedélyezhető volt a két letiltott mag. Az L3 Cache aktiválásáról az akkori hírek nem számoltak be, de jó eséllyel azt is be lehetett kapcsolni. Ha már szóba került a Regor mag: a Sempron 140-es processzor esetében, amely gyárilag egymagosként kerül forgalomba, szintén lehetőség van egy kis mag aktiválgatásra, ugyanis a Sargas kódnevű lapkát alkalmazó termék eredetileg Regor lapkára épül, amely két maggal rendelkezik, vagyis egy kis szerencsével az egymagos Sempronunkból kétmagos Athlon II X2-es processzort is varázsolhatunk.

Callisto lapkaDeneb lapka
Regor lapkaPropus lapkaRana lapkaJó választásnak minősülnek a két- és hárommagos Phenom II BE, azaz Black Edition processzorok is, amelyek szorzózár-mentes kivitelben érkeznek, azaz rendkívül könnyedén, pusztán a szorzó emelésével és némi feszültségemeléssel tuningolhatóak. Ezekkel a processzorokkal akkor is jól járunk, ha a letiltott magokat végül nem sikerül aktiválni, de ha szerencsénk van és a két- vagy hárommagos processzorokból négymagost tudunk varázsolni, amely stabilan működik, akkor némi tuninggal igen komoly teljesítmény növekedést érhetünk el az alapmodellhez képest.

Thuban lapka, ebből készül majd a Zosma
Van még egy processzorcsalád, amelynél lehetőség van, illetve lehetőség lenne a magaktiválásra, ám ez a család egyelőre még nem kapható, a hatmagos Thubanok négymagos változatairól van szó. A Zosma processzorok egyik tagjával, a Phenom II X4 960T modellel kapcsolatban a napokban egy elég kellemetlen hír jelent meg: az AMD úgy döntött, hogy kereskedelmi forgalomban nem lesz elérhető a processzor, legalábbis dobozos formában semmiképpen, csak OEM gyártók kapják meg, akik komplett konfigurációkkal együtt fogják értékesíteni a terméket, méghozzá olyan alaplapokkal karöltve, amelyekkel még véletlenül sem aktiválható a két rejtett processzor mag. A gyártó ezt a lépést azzal magyarázta, hogy segítségével meg szeretné védeni a hatmagos Thuban asztali processzorok eladási mutatóit, így ugyanis a "hatmagosítható" Phenom II X4 9xxT modellek nem ronthatják majd a termékek forgalmát. Az aggodalom érhető, mi főleg azért sajnáljuk az új chipre épülő négymagos processzorok elmaradását, mert nagyon jó fogyasztási mutatókkal rendelkezett a nálunk járt 1090T a mostani Phenom II X4-ekhez viszonyítva.


Phenom II X2 555BEPhenom II X2 555BE
Tesztünkben a 890GX bemutató alkalmával használt és Ajánlott plecsnit szerzett ASUS M4A89GTD-PRO/USB3.0 alaplapot hívtuk segítségül, amelyre a cikk készülésének pillanatában elérhető legfrissebb BIOS-t is felpakoltuk, hogy semmi se álljon a zökkenőmentes tesztelés útjába. Az alaplap BIOS-ában a CPU menüponton belül találjuk az ASUS Core Unlocker szolgáltatást, amely alap esetben "Disabled" állásban van. A menüpont engedélyezésével megjelenik jó néhány újabb menüpont, amelyek segítségével beállíthatjuk, hogy az éppen aktuális processzornál mely magok működjenek és melyek ne. Mivel az alaplap a hatmagos processzorokat is támogatja, így összesen hat magnál állíthatjuk be, hogy működjön-e, vagy sem, pontosabban csak ötnél, ugyanis az első mag alap esetben mindig funkcionál. A Core_Unlocker mikrokapcsolóval, amely az alaplapon található, egyszerűben is megoldhatjuk a kérdést: a kapcsoló ON állásba helyezésével a rendelkezésre álló összes letiltott magot automatikusan aktiválja a rendszer, nekünk semmi plusz teendőnk nincs. Érdekesség, hogy a rendszer automatikusan megnöveli a processzor megfeszültségét, méghozzá 0,025V-tal. Esetünkben ez nem volt elég ahhoz, hogy a rendszer három vagy négy maggal stabilan üzemeljen, így 1,4V-os feszültséget kellett beállítanunk, amellyel már nem volt semmi baj.

A BIOS menüAktiválhatjuk a magokat.
Első körben tegyünk egy próbát: engedélyezzük a második és harmadik magot (kétmagos Phenom II esetén), majd mentsük a beállításokat és figyeljük, hogy elindul-e a rendszer. Ha igen, és a Windows is bootol, akkor egy rövid Prime 95 teszttel bizonyosodjunk meg róla, hogy az engedélyezett maggal stabilan üzemel-e a rendszer. Amennyiben nem, úgy próbáljuk megemelni a processzor vCore feszültségét 0,05V-tal. Ha ezután is instabil a rendszer, akkor ezt a magot el is felejthetjük, tiltsuk le, majd engedélyezzük a negyedik magot. Az új maggal végezzük el a fent leírtakat, majd ha ez sem működik, akkor tegyünk le a magaktiválásról. Ellenkező esetben, ha mindkét magnál minden tökéletesen működik, akkor nyert ügyünk van: egy kétmagos Phenom áráért sikeresen szert tettünk egy négymagosra. A Prime95 legfrissebb 32-bites változatát innen, míg a legfrissebb 64-bites verziót innen lehet letölteni.


Amennyiben hárommagos Phenom II-es processzorral próbálkozunk, egyszerűbb dolgunk van, mert csak egyetlen magot kell aktiválni. Az aktiválás és a teszt lefuttatása után hamar kiderül, hogy sikerrel jártunk-e, ha elsőre instabil a rendszer, akkor itt is emeljünk egy kis CPU magfeszültséget. A Prime95 egy órás futtatása alatt a nagyobb stabilitásbeli problémákra fény derülhet, de ha biztosra akarunk menni, akkor egy 10-12 órás teszt segítségével erre is van lehetőség.

SB710-es és SB750-es déli hidak esetén az ACC támogatás aktiválásával érhetjük el azt, amit fentebb a hardveres alapú magaktiválási metódussal dolgozó 8-as sorozatú lapkakészletre épülő alaplapnál. Itt alap esetben nincs lehetőség a magok közötti váltásra, azaz nem mondhatjuk meg, hogy melyik mag működjön, illetve melyik ne. Ha instabil a rendszer, az egyetlen teszt alkalmával kiderül. Fentebb is csak azért javasoljuk, hogy egy kétmagos Phenom II-nél egyenként aktiváljuk a magokat, hogy könnyebben kiszűrhessük, hogy a plusz két mag közül melyik hibás.

Esetünkben minden hibátlanul ment, de ebben közrejátszik az is, hogy a sikeres teszt érdekében az AMD magyarországi képviseletétől egy olyan Phenom II X2 555-ös processzort kaptunk, amelynél garantáltan működik a plusz két mag. Így azért nem nehéz a történet, de kereskedelmi forgalomban kifogni egy olyan processzort, amelynél a letiltott mag vagy magok hibátlanul működnek, mindenképpen szerencse kérdése, akár SB710/750-es, akár hardveres magaktiválási képességekkel felruházott 8-as sorozatú alaplapot választunk a művelethez.

A tesztrendszer

Processzor:
 Phenom II X2 555BE
Alaplapok: ASUS M4A89GTD-PRO/USB3.0
Videokártya: Sapphire Radeon HD 5850
Tápegység: Corsair HX 550W
Merevlemez: Western Digital 160 GB
Memória: 3 x 2 GB Geil CL7-7-7-20 CR2
Operációs rendszer: Windows 7 Home Premium x64

A processzorral több tesztet is elvégeztünk, méghozzá úgy, hogy egy, kettő, három, illetve négy magot engedélyeztünk és megnéztük, hogy az egyes módok között mi a különbség. Ezek a tesztek pusztán kíváncsiságunk kielégítését szolgálják, maximum érdekességként állják meg a helyüket, az igazi kérdés inkább az, hogy a kétmagos módhoz képest a három-, illetve négymagos mód mekkora teljesítmény növekedést jelent, azaz mennyit nyerünk a rejtett magok aktiválásával.

Első körben most az Everest 5.30-as változatának 2163-as béta kiadásával vizsgáljuk meg, hogy milyen különbsége mutatkoznak az egyes módok között. Az eredmények kitűnően bemutatják, hogy a több magra támaszkodó tesztek alkalmával mekkora előnyre tehetünk szert. Természetesen a memóriával kapcsolatos műveletek (írás, olvasás és másolás) jelentősebb mértékben nem, mindössze hibahatáron belül változnak, de ezeket az eredményeket azért benne hagytuk a táblázatban, hogy ez a tény mindenki számára jól látható legyen.

Everest tesztek
A memória tesztektől eltekintve a többi megmérettetésben szépen látszik a több mag által nyújtott előny, ha olyan alkalmazásokat futtatunk, amelyek képesek profitálni a több mag által kínált előnyökből.

Még több teszt

Az Everestben kapott eredmények nagyjából jól ábrázolják, hogy mire számíthatunk azokban az alkalmazásokban, amelyek képesek kiaknázni a többmagos processzorokban lapuló erőt. Hogy konkrét példával is tudjunk szolgálni, lefuttattunk egy pár általános tesztet is, amelyek remélhetőleg még részletesebb képet adnak az aktivált magokkal szerezhető teljesítmény többletről.

Egyéb tesztek3DMarkwPrimeCineBenchMediaShowWinRarA wPrime, amely több szálon dolgozik, látványosan begyorsul a magok számának növelésével. Ugyanez a helyzet a CineBench R11,5-ös változatában is, de a hasonló arányokat láthatunk a Sisoft Sandra aritmetikai tesztjében, ami a processzor nyers számítási teljesítményét méri. A videó kódolás és a fájlcsomagolás félelmetesen begyorsul a négymagos rendszeren, ha a kétmagos processzor teljesítményét vesszük alapul, de ha az egyetlen mag futtatásakor kapott eredményeket állítjuk a négymagos teszteké mellé, akkor döbbenetes különbséget láthatunk. Összességében azt látjuk, amit már eddig is tudtunk: a több szálon futó alkalmazásoknál processzormagból sosem elég, minél több van, annál gyorsabban lesz készen az adott feladat.

Játékok

Szintetikus teszteknél és valós teszteknél már egyértelműen láthattuk, hogy mekkora előny származik a több magból, így nem kérdés, hogy érdemes-e megpróbálni a letiltott magokat aktiválni. A játékok terén már egy picit más a helyzet, mert erősen játékfüggő, hogy mi képes profitálni a több magból és mi nem. Az utóbbi időben szerencsére egyre több tud mit kezdeni a plusz erővel, de még így is rengeteg játék van, ami két mag mellett már bőven boldog.

Játékok
Ilyen játék például a Crysis. Bár igyekeztünk nem elrugaszkodni a valóságtól, ezért valós beállításokat használtunk, és Gameren egyértelműen VGA limit lép fel, de azért látható a Mainstream eredményekből, hogy a több mag nem nagyon dobja meg a teljesítményt. A Far Cry 2 közepes beállítások mellett egy kicsit nagyobb teljesítmény növekedést mutat, de nem sokkal, pedig tapasztalataink szerint szereti a több magot.

Szokásunkhoz híven most sem hagytuk ki a fogyasztásmérést. Minden egyes módban megvizsgáltuk, hogy mekkora fogyasztás mellett üzemel a rendszer. Üresjáratban, energiatakarékos módban, CineBench alatt és Far Cry 2 futtatásakor is összegeztük a fogyasztást a pillanatnyi minimális és maximális értékek alapján. Az alábbi értékek az alaplap, a processzor, a memória modulok, a merevlemez, az optikai meghajtó és egy billentyűzet-egér páros USB vevőjének összfogyasztásáról adnak némi képet. 

Fogyasztás
Ahogy az várható volt, a magok számának növelésével bizony növekszik a fogyasztás is: üresjáratban elhanyagolható mértékű különbség van a kettő- és négymagos rendszerek fogyasztása között, de terhelés alatt azért már növekszik az étvágy, méghozzá jól látható mértékben. Mivel a plusz fogyasztáshoz plusz hőtermelés is társul, így nem mindegy, hogy milyen hűtőt alkalmazunk az adott processzornál. A gyári hűtő nem egy túl jó választás, bár ha tuningolni nem szeretnénk, akkor egy jól szellőző házban éppen határesetnek minősül, elvan vele a processzor, így nincs égető szükség a cseréjére. Amennyiben a magok aktiválása mellett egy kis órajel emelést is eszközölni akarunk, akkor feltétlenül érdemes, sőt, fokozottan ajánlott, hogy beszerezzünk egy normális processzorhűtőt.

Hőmérséklet

Ha már szóba került az extra hőtermelés, nézzük is meg, hogy számszerűsítve pontosan mire számíthatunk, amennyiben 0,05V-os vCore feszültségemelést is végrehajtunk a rendszernél a stabil működés érdekében. A magok aktiválása után egy kellemetlen meglepetés is érhet: az egyes magok hőmérsékleténél 0 Celsius fokot látunk majd, ugyanis a rendszer nem tudja kiolvasni a magok pillanatnyi hőfokát. A CPUID HWMonitor alkalmazása a teljes processzor hőmérsékletét hellyel-közzel pontosan megmutatja, így érdemes ezzel ellenőrizni aktiválás után, hogy mennyire képes helytállni a gyári hűtő.

Kétmagos módNégymagos mód

A gyári hűtővel üresjáratban 40 Celsius fokon, míg terhelés alatt átlagosan 50 Celsius fokon üzemelt a processzor, de a teszt alkalmával hosszasabb működés során 53 Celsius fokos hőfokot is mértünk. Négymagos módban már alapjáraton is 45 Celsius fok körül helyezkedett el a CPU hőmérséklete, de hosszas terhelés hatására ez az érték a képen látható 66 Celsius foknál is magasabbra, egészen pontosan 71 Celsius fokra emelkedett. Ezek az adatok egy 22 Celsius fokos szobában készültek úgy, hogy az alaplap és az alkatrészek nem zárt házban, hanem egy tesztasztalon foglaltak helyet. Ennek fényében a nyári nagy melegben egy rosszul szellőző házban gondok lehetnek, ha aktiváljuk a plusz két magot és elvégezzük a szükséges feszültség emelést. Érdekesség, hogy feszültség emelés nélkül a 15 percig futó WinRar teszt félúton kifagyott, de a +0,05V-os feszültségemelés után ez a probléma megszűnt. A feszültségemelés hiánya hárommagos módban is hasonló jelenséget produkált.

Mielőtt a véleményünket összegeznénk, fontos leszögezni, hogy a processzormagok aktiválása igen komoly szerencsejáték, azaz lehet, hogy sikerrel járunk el, lehet hogy nem, mivel az esetek többségében azért tiltják le az egyes magokat, mert azok a szigorú minőségbiztosítási vizsgálatokon, illetve a stabilitási teszteken megbuktak.

Phenom II X2 555BEA tesztben szereplő Phenom II X2 555BE processzor jelenleg 30000 forint körüli áron érhető el. A szorzózár-mentes egység az egyszerű tuningolhatóság mellett lehetőséget ad arra is, hogy rövid munkával kétmagosból négymagossá alakíthassuk egy SB750-es déli híddal és ACC támogatással ellátott alaplapban, vagy egy új, 8-as sorozatú lapkakészlettel felvértezett deszkában. Ezzel az akcióval kvázi kapunk egy Phenom II X4 955 BE processzort, amely a boltban 40000 forint körüli áron vásárolható meg, de nekünk kis szerencsével ez meglehet 10000 forinttal olcsóbban is egy Phenom II X2 555BE rejtett magjainak aktiválásával. Az üzlet kecsegtető, de a siker egyáltalán nem garantált, ráadásul 30 ezer forint környékén már a legkisebb négymagos Phenom II is megkapható, úgyhogy ha mindenképpen négy magot szeretnénk, ne a szerencsénkre bízzuk.

Érdemes körülnézni azzal kapcsolatban is, hogy az egyes alaplapoknál melyik BIOS alkalmazásával sikerült a letiltott magokat aktiválni. Ebben segítségünkre lehet ez a weboldal, ahol szépen összegezve vannak a tapasztalatok, méghozzá alaplapra lebontva. Mi a jelenlegi teszthez az Asus 890GX-es alaplapját használtuk, azzal mint látható volt, minden simán ment.

Akárhogy is döntünk, azt ne felejtsük el, hogy a siker minden esetben a szerencsén múlik: senki sem garantálja, hogy a letiltott magok hibátlanul fognak működni!

A tesztben szereplő ASUS M4A89GTD-PRO/USB3.0 alaplapot az ASUS magyarországi képviseletétől,  a Phenom II X2 555 BE processzort pedig az AMD-től kaptuk kölcsön . Ezúton is köszönet értük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

134. doktorovic...
2010.05.20. 14:16
jó sok fogyasztás mellett a selejtes talán működő cpu-ból csinálhaszt egy kis szerencsével egy szuper hulladék nem működő feszt hibázó trágyát. Semmi értelme az aktiválásnak....

Ne sózzák rá a tömegre az elbaszott mérnöki hulladékokat. Bár ha van olyan ostoba aki megveszi az meg magára vessen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
133. Svindler
2010.05.20. 14:21
Csak egyszer kérem, hogy ne kezd el az flame-t itt. Főleg úgy, hogy a letiltott részekkel rendelkező GF100-ra meg csillognak a szemeid.

Másokat is kérnék, hogy ne flame-re használják ezt a topikot, mert akkor ki lesz pucolva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
132. J.o.k.e.r
2010.05.20. 14:22
Ez óhatatlanul benne van a pakliban, de ha valaki vesz egy két- vagy hárommagos AMD procit, amelynél van lehetőség a letiltott magok aktiválására, akkor miért ne próbálja meg azokat életre kelteni? Ha nem működnek, akkor sem vesztett semmit, viszont ha a letiltott magok jók, akkor örülhet a delikvens, mert kvázi ingyen, minimális erőfeszítésért cserébe kapott egy jobb processzort.

Nagyon leegyszerűsítve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
131. uristen
2010.05.20. 14:22
doktorovics: Azért játszok én is 22500 Ft-os 4magos 3.7 GHz -es processzorral hibák nélkül. Igazad van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
130. jadam92
2010.05.20. 14:36
doktorovics:

azthiszedértesszhozzá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
129. psylocke
2010.05.20. 14:47
Jó bemutató lett, ez sokaknak segíthet. A belinkelt oldal is nagy segítség. Elfelejtettétek a 720D-t is megemlíteni. Meg a letiltott L3 bekapcsolásról is írhattatok volna (mármint maga a tesztrészben, hogy sikerült, 3 mag esetén is a teljes be volt-e kapcsolva, ez is szabályozható-e, hogy mennyit engedélyezünk, hátha valakinek azért nem stabil mert, pont az L3-mal van valami probléma...).

doktorovics szerintem azóta ilyen, amióta a pentium4, pentiumD vonal elkezdődött és nem sokra ment vele az intel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
128. jozsefm
2010.05.20. 15:07
Anyagilag nem valami előnyös vállalkozás mert ha az aktiválás utáni stabil müködés érdekében egy minőségi processzorhütőt is be kell szerezni akkor már ott tart az user mintha vett volna egy 955 Box verziót,amely gyári beállitásokkal tökéletesen elvan a hozzá adott hütövel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
127. J.o.k.e.r
2010.05.20. 15:14
Psylocke: itt alapból rendelkezésre áll a 6MB-nyi L3 Cache, azt nem kell aktiválni, azért nem tértünk ki rá a cikkben.

Az L3 Cache mérete pedig nem szabályozható, külön menüpont nincs az engedélyezéséhez/tiltásához. ACC támogatással ellátott alaplapoknál volt olyan eset, hogy az ACC engedélyezésével mellékhatásként a letiltott L3 Cache is működésbe lépett, de ez csak Deneb alapú Athlonoknál működött (X3/X4), a Propus alapúaknál, amelyek ma forgalomban vannak, már fizikailag sincs L3 Cache. Az Athlon II X2 meg ugye natív kétmagos lapkára épül, L3 Cache nélkül, így itt megint nincs lehetőség L3 aktiválásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
126. Riddick77
2010.05.20. 15:16

Jó a cikk nagyon,le a kalappal IPON!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
125. bandika198...
2010.05.20. 15:17
nagyon hasznos kis teszt, grat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
124. Riddick77
2010.05.20. 15:20
doktorovics

Nincs igazad,,mivel sok esetben a gyártól tényleg működő 4 magos processzort ad el ,gyárilag lebutítva 2 magosnak. Mivel egyszerűen olcsóbb neki 1 félét gyártani,és utólag módosítani. Erre,már sok példa volt pl. videokártyáknál is. A stabilitást ,egy hozzáértő gyorsan kibírja tesztelni. Feszültség -hőmérséklet ,ez a két fontos tényező. Persze,akinek lövése sincs az informatikához,az inkább vegyen drágábbat,amivel nem kell bajlódni semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
123. drherbyke
2010.05.20. 15:38
NÁlam az ACC nek köze sem volt a negyedik processzormag életre keltéséhez.
ACC diseabled, EC firmware special.
Ennyi.ACC azt sem tudom mire jó, ha bekacsolom semmi, ha kikapcsolom semmi....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
122. drherbyke
2010.05.20. 15:43
Ja az intel fan doktorovicsoknak 17 ezres Athlon x3 am stabil 3200 mhzes Athlon x4 ként használom, de minek???
Napi 2 órás (max3) géphasználathoz tökéletesen elég a 3 mag és 2,9 ghz.
Szóval nem értem minek a 60-80-100 ezres procikhoz meg félmillás konfigokhoz ragaszkodni egy átlagos felhasználónak.
SZóval azért megy el a kedve az informatikától a kedve a átlagembereknek, mert az ilyen doktorovicsok osztják az észt........
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
121. drherbyke
2010.05.20. 15:52
Ez lett a 17 ezres Athlon II. X3 ból, persze nem így használom

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
120. tomchee Riddi...
2010.05.20. 16:05
Riddick77

De benne van a pakliban h tényleg hibás/instabil a letiltott mag így nem feltétlen éri meg mindenkinek kockáztatni, akár ért az informatikához akár nem. én pl ezért veszek alapból 4 magosat mert ha netán nem jót fogok ki .... anyagilak nem engedhetek meg magamnak ilyesmit h egy egyész processzor árat kockáztasak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
119. Hc Toxic
2010.05.20. 16:48
Nekem is anno szerencsém volt hogy 4 magosra át tudtam alakítani a Phenom II X2 550 Black Edition processzorom. De akkor még a 4 magra való átalakításon nem is gondolkoztam mert elég lett volna a 2 mag is. De össze jött. Az elején instabil volt de helyreált. Ha kíváncsiak vagytok milyen teljesítményre képes. Akkor a Youtubera feltöltött Gamer videómból (Metro 2033) megnézhetitek, a link az aláírásomban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
118. Phantomstr...
2010.05.20. 17:05
Érdekes teszt, de csak ezért tényleg nem éri meg kockáztatni.

Figyelem, kiírok egy szavazást doktorovics IP banjára. Aki mellette áll írja a hsz-e végére, hogy BANtorovics (kéretik nem komolyan venni)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
117. Movolif
2010.05.20. 17:14
nekem ugyan nem ilyen procim van, viszont a cikk egész korrekt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
116. nattila77
2010.05.20. 17:38
doktorovics, te észlény

Szerencsénk van az AMD-vel, minden szempontból!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
115. Caine Phant...
2010.05.20. 18:19
kicsi az esélye hogy sokáig használna az az IP ban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
114. Powerdream
2010.05.20. 18:34
doktorovics szavaival élve akkor a zenvidia termi grillforc-ja is egy "elbaszott mérnöki hulladék".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
113. EzesezGeza
2010.05.20. 18:53
Ha már úgyis szóba került a Phenomokra való hütő kérdése, megérdezném a társaság véleményét róla.
Nekem van egy originál CM Hyper TX2-em, amit 1,5 évvel ezelött vettem a tervezett gépemhez, (proci: Intel E5300-as lett volna) ám a válság miatt csak a hütőt, meg a DVD írót bátorkodtam megvenni. A TX2-en meg bontatlanúl pihen a szobámban azóta.
Viszont, ha a nyáron jól mennek a dolgaim akkor be fogok tudni ruházni egy Phenom II X6 1055T-re, amit kb 3,4 GHz-ig tuningolnék. Elég lehet rá a meglévő TX2-esem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
112. Greathoof
2010.05.20. 19:07
@Ezésez Géza
Gondolom hallottad már, de az függ a procitól, pasztától, és csillagok állásától (jó, utóbbi nem (mindig ) befolyásolja.)
(Mivel én nem vagyok AMD-s, és mostanság nem nézek hardwares híreket, meg stb-ket, ezért nem tudom megmondani. (Jah, és TX2-m sincs))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
111. silentfrog Ezese...
2010.05.20. 19:24
Az én tx 2 a négymagos phenomomat folyamatos használat mellett,900as fordulaton is képes lehüteni,40 fokot még sosem láttam egy tesztprogin se
Szerintem elbánik a hatmagossal is.
Tuning nélkül biztosan...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
110. Benes
2010.05.20. 19:24
Sokat gondolkodtam már így "okosan" venni így 4magos procit, de a baj, hogy így nem csak az E8200am kéne eladni, hanem lapot is kéne cserélni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
109. gezu1025
2010.05.20. 23:48
Nem értem miért pont az 555 szurták ki. Az 550-el sokkal jobban megéri ugyanis nem 30 hanem 22 és akkor jóval komolyabb a spórolás, és az a hatalmas 100Mhz ami az 555 és az 550 között van nem ér 8 ezer forintot...

Így az embernek okosan 22ezer forintért meg akkor hozzádobunk egy hűtőt is tehát olyan 27ért van egy 4 magos jól hűtőtt rendszere amit még akár fel is tuningolhat amíg bírja. Ennyiért az intel mit kínál? Kihalt 775-ösöket és legfosabb core i3-mat. Hát gg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
108. thspo
2010.05.21. 07:16
nekem egy igen olcsón szerzett Q8300-am van, OEM persze. Jelenleg 500*7.5-ön használom (ami elvileg lehetetlen mert sok helyen olvastam h 480-nál fsb wall-os, hát nekem nem). Ez nálam jelent 3.75 GHz-t, alapfesz alatt majd 0.1 v-al (1.2V-on). Ez nekem kb 27k-mba került, nem melegszik és baromi gyors. Szal ki lehet hozni jó intel konfigot olcsón is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
107. gezu1025
2010.05.21. 08:51
De nagyobb szerencse kell hozzá, hogy olcsón kihozzál egy olyan intel configot.


AMD-vel akkor kockázatot nem válasz, max ha nagyon peches vagy nem fog menni 4 mag hanem 3, de még akkor is megéri. A BE meg külön jó pont nálam. Soha nem tuningoltam, nem mertem és nem akartam utána olvasni, erre most egy phenom II 720 x3 (lapom nem alkalmas 4 magosításra) 3.4-en jár, minden féle gond és fsb nyulkálás nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
106. thspo
2010.05.21. 08:52
lehet h kihalt az LGA775, de az biztos, hogy lehet ütőképes és olcsó rendszert köré építeni még mindig (főleg most, igen olcsón lehet kapni a nagy "cseréljünk core i5-re" láz miatt). Sztem is nagyon jók az új AMD-k, főleg ár/érték arányban, de az is biztos, hogy nem tuningolsz úgy AMD procit 50%-okkal, hogy nemhogy fesz-t emelsz hanem csökkentesz, nem is akár mennyire. Főleg olyan prociknál amiket 25k körül szerzel be...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
105. norb1k4
2010.05.21. 08:54
nekem van egy Phenom II X3 720 BE procim és egy Gigabyte MA770T-UD3P lapom és ha megcsinálom az "unlockot" akkor a rendszer már X4 nek látja a procit viszont windowsban csak 3 magot lát ugyanugy. ezzel lehet valamit kezdeni vagy azért nem látja az utolsó magot mert hibás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
104. arkman norb1...
2010.05.21. 09:39
BIOS frissítést csinálhatnál egyet, hátha.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
103. norb1k4
2010.05.21. 09:40
többféle biossal is probáltam F2 F3 F4 F5
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
102. doktorovic...
2010.05.21. 10:49
#
J.o.k.e.r - 2010-05-20 14:22:143


Svindler - 2010-05-20 14:21:07
tisztel uraim.

Elhiszem sőt tudom, hogy a nagykerek nem bírnak megszabadulni ezektől a "selejt" cuccoktól. Tudjuk nagyon jól hogy a kutya sem veszi őket, és ezt mint tény kell közöljem, amit ti is nagyon jól alá tudtok támasztani.

De most nézzük egy kicsit más szemszögből a dolgot. Adott ezek közül bármelyik cpu. Telepítsétek föl egy win2003 server sb-re a.direcotry-ban 5 felhasználó, egy időben használják legalább 2 órán keresztül a gépet, és lám csodát, össze csinálja magát a kis drága...

Lehet hogy a "buta" felhasználók kb 20%-át használják ki e cpu-nak csúfolt szegmens részének, de mint tudjuk nagyon jól a gyártót nem a kis otthoni felhasználók tartják el...

Amennyiben ezt valaki nem érti az amiatt lehet mert nem ebben dolgozik. Nyugodtan lehet fikázni tudom mit beszélek, és az iponosok is tudják nagyon jól, de ezt csak az érti meg aki ebben a részlegben mozog...

Ha megvolt a teszt bármely INTEL-re tegyétek föl ugyan ezt és lám csodát minden tökéletesen fog működni...

Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
101. doktorovic...
2010.05.21. 10:55
Svindler - 2010-05-20 14:21:07 - nem csillognak a szemeim, ugyanis játékra nem fogok venni ilyen kártyát. Másrészt kariból mindegy melyik ati/nvidia nem számít, úgy sem játszok sokat. Másrészt van otthon mindkettő és mindkettővel szuper megvagyok elégedve arra amire használom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
100. netrox
2010.05.21. 12:22
doktorovics

Inkább maradj csöndben, mert csak hülyeségeket írsz le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
99. thspo
2010.05.21. 12:26
hát nyilván ezért és hasonló okok miatt drágább az intel és senki sem vitatja, hogy gyorsabb is, jobb is stb... De ezek a kis AMD-k otthoni felhasználásra, játékra, filmezésre, netezésre stb. tökéletesek, az meg csak egy kis pluszt ad a felhasználó számára, ha egy 3 magos áráért 4 magosat kap
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
98. iponista
2010.05.21. 12:33
Srácok egy Phenom II 545-öm van, bekrepálhat a cpu ha aktiválom a másik két magot vagy legfeljebb nem fognak működni és ugyanúgy visszaállíthatom kétmagosra. Gondoltam ha nincs benne kockázat akkor átállítom aztán ha nagyon melegszik legfeljebb vissza állítom vagy veszek egy másik cpu hűtőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
97. Tomate
2010.05.21. 13:15
Én egy x3(4) 720-assal büntetek: Jó dolog ez az aktiválósdi

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
96. adam087
2010.05.21. 13:53
Phenom II 550-em van (Nem B.e.). ACC-t beállítom auto-ra, elmentem és utánna kikapcsol a monitor. Szerintetek mi lehet a probléma? MB: Asrcok 785gxh. Előre is köszi a segítséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
95. gery84
2010.05.21. 15:29
Én is egy boldóg tulajdonosa vagyok egy olyan proceszornak aminek tudtam aktiválni a letiltott magját. Az Intelesek meg hiába menőskődnek 40k fölőtt az ő proceszoruk jobb de 40 alatt nem kapsz olyan procit ami fel venné a versenyt az AMD-vel! Ez van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
94. Hc Toxic
2010.05.21. 16:02
Hát igazából ebből a processzorból egy AMD Phenom II X4 955 lesz ami bizony a Core i5 vetélytársa és szinte semmivel se rosszabb. Így igazából nem értem miért "ipari hulladék".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
93. ossyni
2010.05.21. 16:35
Jellemzően csak az AMD procikat lehet ketyerézni akkora zsibis márka...

Mióta eszemet tudom mindíg volt valami amit ha átforrasztod, (alapból) túlhúzod,
ezekel a procikkal mindíg lehet bűvölni valamit.
Szerintem ez tiszta GAGYISÁG!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
92. Csaber
2010.05.21. 18:56
Nagy segítség ez a leírás kezdőknek
off:
doktorovicsnak járna a Flamegenerátor rang ha volna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
91. peti1
2010.05.21. 19:08
Én ugy hallottam, hogy SB710-töl lehet magot aktiválni.
nekem SB700 as, Asus M4A78-vm lapom van. phenom 2 x3 710 es procival, és nem találtam azt a bizonyos ACC-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
90. carraroxt
2010.05.21. 22:18
Érdekes arc ez a doktorovics. Nem tudom figyeltétek-e, de a HŰDEFOSEZASZARAMD-és egyéb beteges kényszerképzeteivel kapcsolatba hozható cikkekhez kapcsolódó komentek közt mindig az első 5-ben van (és mindig ő küldi az első értelmetlen post-ot) .
Nekem egyébként egy 250BE van négymagosítva, és még hozzátenném, hogy ha az ember egy kicsit is körülnéz könnyen kaphat 22000 alatt tesztelt négymagosítható x2-eseket, sokszor garival! Szóval asszem itt az árelőny és a tuningolhatóság kérdését egy körben le is tudtuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
89. carraroxt
2010.05.21. 22:56
Úgy vettem észre, hogy itt sokan ellenzik az AMD magszám-manipulációs üzletpolitikáját. Érdekes, hogy ezen emberek többsége viszont rajong a videókártyáikért, miközben nem veszik észre, hogy ugyanaz a filozófia vitte sikerre a Radeon HD videókártyákat, ami képes, egy vesztett versenyben még mindig életben tartani őket a proceszorpiacon. Mostantól a személyes véleményem következik, tekinthető akár spekulációnak is, mivel nyilvánvaló okokból hivatalos adatokkal nem alátámasztható, bár nem is cáfolható... Szóval én úgy látom az AMD minden téren szélsőséges mértékben próbál az elsősorban gyártásra-optimalizált termékek költséghatékony termelésével és jó ar-értékarányú forgalmazásával hasznot kovácsolni. A mikrocsip gyártás nehéz tudomány, pláne hogy manapság már milliárdos nagyságrendben folyik a tranzisztorhalmozás. Minden esetben van egy kihozatali arány ami megadja hány % lett tökéletes, és ez sok esetben nem túl magas szám (lásd pl. FERMI). Éppen ezért nagyon előnyös ha egy cég kevés típust de annál jobban optimalizált körülmények között készít. Ha megnézzük az AMD procifronton jelenleg kb 4-7 ténylegesen különböző terméket gyárt (steppinggeket is beleértve), és ráadásul mindet a valószínűleg már agyon optimalizát 45nm-es technológiával. Ezért valószínű, hogy már a nyers kihozatali aránya is átlagban magasabb mint az Intelé (akik ugye megállás nélkül Tic-Toc-olnak), és még ráadásul a selejt nagy részét is el tudják adni alacsonyabb értékű termékként ( az már más kérdés, hogy mennyit kell visszabutítaniuk a jók közül, követendő a piaci igényeket). Mindeközben az Intel a tökéletesség látszatt fenntartandó inkább kifizetteti a gyártás során megsemmisített 'selejt' árát is a vevőkkel (a sok hülye meg be is kajálja! Bocs). Itt rejlik a komoly árkülönbség oka, ami pusztán a két gyártó piaci részesedését tekintve kifejezetten illogikusnak hathat az agyukat nem használó szemlélők számára. Szóval én személy szerin nagyon örülök, hogy az AMD ezt az utat választotta, mert azan üzletpolitika létrejötte nélkül nemcsak hogy a népszerű Radeon HD sorozat nem létezne, de valószínű a processzorpiacról is kiszorult volna már az AMD. Ebbe az esetben viszont az itt lévők többségének szimplán nem futotta volna a pénzéből, hogy egy monopolhelyzetben lévő gyártó teljesen szabadon (túl)árazott termékeiből vásároljon.
Üdv! És jobb napokat az AMD-re, mert tényleg kéne már nekik egy ütőképes csúcskategóriás széria is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. jozsefm carra...
2010.05.21. 23:35
Szia carraroxt!
Sok mindenben egyetértek veled,főleg azon részével az érvelésednek ami a kiforralt gyártástechnológiát illeti.Ez tette lehetővé az AMD számára 45nm-en a 6 magos szériát és 60W körüli TDP-t az uj négymagosok esetében.Csakhogy mintazt a hatmagos processzorok tesztjei világosan megmutatták ebből a technológiából már sokkal többet kihozni nem lehet.Egy-két videószerkesztő program kivételével sehol sem történt áttörés az optimalizáció ellenére,a fogyasztási adatokban igy is csak közeledett az INTEL-hez.Számomra érthetetlen amikor egyik hirben a CPU-ba integrált GPU-t vizionálják jövőképükben,a másikban pedig egy lassan" eladósorba" kerülő architektura ujra-ujra felmelegitéséről olvasok.Pontosan a grafikus vezérlők terén látható dinamika hiányzik a CPU fejlesztő gárda munkájából ATI-AMD corp-nál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. carraroxt
2010.05.22. 01:14
Hát igen, az architektúra az ami már elöregedett, a gyártástechnológiában még mindíg lennének tartalékok. Elnézve pl. a Thuban felépítését, kb. azonos chipméretben én oda tudnék képzelni akár egy Athlon II X10-et is, elhagyva persze az amúgy sem sziporkázó L3 cache-t. Kicsit másképp festene egy olyan proci mondjuk 3,2GHz-en nameg ha turboban egyszerre 4 mag ugrana mondjuk 4,2 Ghz-re.
De komolyra fordítva a szót, nyilvánvaló, hogy ami most folyik csak időhúzási taktika az AMD részéről. Nem folytatható örökké.
Ugyanakkor talán az is látszik, hogy a sok beszéd az új generáció eljöveteléről nem csak duma, tényleg forradalom előtt állunk, csak még az nem világos merre is visz az út. Szerintem épp ezért próbál az AMD most egy nem túl nagy, de annál biztosabban eredményre vezető lépést tenni. Értem ez alatt, hogy egy teljesen új processzor architektúrát kifejleszteni iszonyatos nagy munka, rettentő költséges, nagyon időigényes, és pláne ilyen képlékeny jövőképpel extrém kockázatos is. Ehelyett felhasználva a videochip fejlesztő részlegét, bízva az OpenCL és Direct Compute gyors térnyerésében, egyszerűen erővel taglózzák le a piac szereplőit. Márpedig a videochipekben van erő mint a fene... Találó név: Bulldozer
Az eddigi kósza hírekből én kb. így tudom elképzelni a Bulldozert: 4 vagy több Phenom II-re alapuló mag (persze némi ráncfelvarrással), 1 vagy 2 db kb. Redwood kategóriájú fizikai számításokra kihegyezett 'grafikus segédmag' és mindez egy soklábas sokcsatornás memória és PCI-e eléréssel rendelkező platformon. Mert ugye a grafikus magoknak tényleg kell a komoly memória sávszélesség, bár ez kezdetben akár sideport memóriachipekkel is orvosolható lenne (a költségek fékentartása végett). És a legszebb az egészben, hogy egy ilyen ütőképes platform akár már a tényleges totális integráció jegyében született APU-k kiszolgálására is megfelelő lehet, szóval akár tartós alaplapokat is vásárolhatunk egy kis szerencsével, ami persze mindkét oldalon nagyon nagy előnyt jelentene.
De ez majd elválik, drukkolok hogy jó legyen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. jozsefm carra...
2010.05.22. 07:02
Szia!
Időhuzás és a rendelkezésre álló fejlesztőgárda szellemi kapacitásainak véleményen szerinti felesleges szétaprózása.Megértem ,hogy valamit lépni kellett,de biztos jót tesz az egy gyártó imazsának ha az uj 6 magos fejlesztése a konkurens már kifutó négymagosainak teljesitményét adja?A gyártástechnológia tartalékai és optimalizáltsága tetten érhető abban is,hogy egy másfél Phenom II-őt ki tud hozni az redeti 4 magos árán ha azt a pár ezrest most nem mézem.Mindenesetre a buldozert már én is várom meglátjuk ott merre veszik az irányt,és maradhat-e az AM3 tokozás,mert amit az eljövöről feltételezel az már ezen a platformon szerintem megvalósithatatlan.A tulzott integráció bennem egy kicsit az OEM gépek, gyártó általi akaratának rámtukmálásának érzetét kelti,én jobban szeretem ha magam komponálhatom meg az igényeimnek és pénztárcámnak legmegfelelőbbet,benne az alkotás örömével és kisérletezés lehetőségével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. doktorovic...
2010.05.22. 09:06
igen látszik hogy sok az okos kos, nem elég hogy megveszi a selejtet, még a hibás magot is bekapcsolja. Csak gratulálni tudok.... utána meg szidjátok az alkalmazást hogy milyen szar hogy fagy a gép... hehehe bár ha kell az okoskodás a hülyéknek tőlem nyugodtan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. drherbyke
2010.05.22. 09:23
Előttem szóló okos kosnak, én azért vettem 17 ezres procit mert egyrészt nem keresek olyan sokat , hogy 60 ezerért Intel kétmagosat vegyek. másrészt van türelmem 20 másodpercet várni mondjuk konvertálásnál, nem ülök egész nap gép előtt, meg 3 magos áráért 4 magosat kapok.
Meg nekem tökmindegy . hogy az avpnél 75 fps, vagy 62 fps a ráta, ha marad a zsebemben 40 ezer , amiből nem radeon 5770 et hanem 5850 et tudok venni.
Mellesleg az általad fikázott 17 ezres hárommagos proci gyári hűtéssel, alapfeszen stabilan ment 3500 mghzen, 4 maggal aktiválva.17 ezerért ennék több nem kell, vagy igen??
Persze annak aki felvág, hogy core i7 940em van, meg 5 ös BMW-m. miközben városban használja sz autóját.Szép nagy ,magyar valóság, ha van pénzünk mi vagyunk az okosok, szépek, pedig a józan ész sokszor többet ér...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. nattila77
2010.05.22. 10:13
doktorovics! tehát a 2003 szerver bedől AMD alatt? vagy csak tuningolt AMD alatt? intel alatt pedig nem? és tuningolt intel alatt sem? vagy mit akartál mondani? semmit?

mesélek, hogy működik, oszlassunk egy kis sötétséget: ha stabil egy processzor, akkor nem döglik be a w2003 sem, ha pedig nem stabil, akkor behal. ennyi, vágod? hogy mivel lehet letesztelni, hogy egy rendszer stabil? biztos nem 5 userrel, akik mindenfélét csinálnak, az ugyanis nem feltétlen terheli be a gépet. a tuti teszt, ha használod hetekig a gépet mindenfélére és nincsenek rejtélyes, reprodikálhatatlan hibáid. ENNYI!

(ez igaz mindenféle processzorra, magfeloldott AMD-re és alulhajtott celeroncsra is)

ez pl az én szarrácibált/tuningolt/néha alulhajtott "szerverem", ami videot tömörit, letölt, filmet játszik, streamel, fájlszerver, stb:

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. nattila77
2010.05.22. 10:18
(nem írtam, hogy ez a gépem proxy és openvpn szerver is)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. carraroxt
2010.05.22. 10:41
A APU-k eljövetelétől nem kell tartanunk szerintem, mert korántsem az a terv, hogy egy közepes provesszorhoz ránktukmálnak még egy vacak integrált grafikus egységet is (nem úgy, mint az egybetokozott grafikus maggal szerelt Intel prociknál). A lényeg az, hogy a heterogén felépítésű APU-k képesek lesznek általános számításokra befogni a grafikus chipeket, így nagyban növelve a Chip számítási teljesítményét. És persze, ha kell grafikát is tudnak emulálni. Szóval a végeredmény pusztán egy nagyobb számítási kapacitással rendelkező cpu lesz, ami a mobil piacon akár önnálló életre is kelhet (végeredményben a már említett Intel procik létezésének is ez a valódi oka).
Nyilvánvaló, hogy a Bulldozer elövetelével az AM3 végleg elavulttá válik, max az alsó szegmensben marad még valameddig.

Szegény doktorovics szimlán nem vitaképes szűk mentális kapacitásai miatt, ne válaszolgassatok, mert csak flamewar lesz, és akkor elérte amit akart.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. gezu1025
2010.05.22. 14:09
doktorovics -----> idóta

Az is volt, az is lesz, nincs miről beszélni. Nem kell vele foglalkozni, aki hülye az haljon meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. gery84
2010.05.22. 14:52
doktorovics (ThePoweR) ugyan az a személyiség szerintem! De a hozzászolásaival csak felhuzza az AMD-seket Aki fikázza az AMD-t annak a kezébe nem adnék Radeont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. ThePoweR gery8...
2010.05.22. 16:02
???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. csab959 gery8...
2010.05.22. 17:04
Persze, meg mindenki, akinek "szimpatikus" az intel. Amúgy meg teljesen máshogy írnak, power, az teljesen kultúrált, dokika az meg pont az ellentéte. Nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. peti1
2010.05.22. 18:59
Most akkor lehet SB700 as délihídda szerelt lapokban is aktiválni a letiltott magot-magokat?
mert az én lapom(ASUS M4A78-VM) bios ában nem találtam ezt a bizonyos ACC-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. ketyegi
2010.05.22. 20:07
Sziasztok! Sikerült + 1 magot aktiválni a nemrég vásárolt Phenom II X2 550 BE porcin a cikkben leírtak alapján !! Köszönöm IPON !! Az alaplap egy Gigabyte MA785GMT-UD2H rev.1.0 Felraktam a legfrissebb F8-as Bios-t. SB 710-es déli híd.
Külön-külön tudtam a magokat aktiválni.Sajna a 4. magot nem sikerült, de azért ennek a plusz magnak is nagyon örülök. Prime95 3 óra teszt 0 hiba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. gery84
2010.05.22. 20:39
Valahol itt olvastam hogy a ThePoweR meg a doktorovics ugyan az! Csak már nem tudom hogy ki írta! De ha nekem kettő lenne, én is ezt csinálnám az egyikel normális válaszokat írnék, a másíkkal meg mindenkit lefikáznák! Nincs igazam?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. ThePoweR gery8...
2010.05.22. 20:58
Nem vagy normális. Már nem tudom ki találta ki hogy ugyan azok vagyunk de nem. Bizonyíték kell írj privátot azt beszélünk TS-n vagy Skypeon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. csab959 gery8...
2010.05.22. 23:51
Terror, írta azt a f.....got, hogy power meg doki ugyanaz, de szerintem értelmetlen lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. Hc Toxic
2010.05.23. 04:37
Így van, hülyeség nemtom honnan jött az ötlet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2010.05.23. 08:57
Igazából én vagyok Power is meg dokcsi, meg mindenki. Vagy ők én. Ehh, mindegy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. Joachim21 carra...
2010.05.23. 09:09
A Bulldozer teljesen új architektúra. Nem sok köze lesz a Phenomhoz. Első APU-k Phenomra épülnek majd (Llano), a Bulldozer-re épülők majd 2012 körül jönnek állítólag. Az APU-k a Socket F-et fogják használni, ami a mostani AM3+hoz képest jó 300 lábbal többet tartalmaz, és ha minden igaz akkor LGA foglalatot használ, nem PGA-t, mint a mostani AMD chipek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. rieper
2010.05.23. 10:18
Biztos okkal tiltották le a magokat. Noha sokan azt írják, hogy nekik tökéletesen megy.
Doktorovicsnak meg igaza van, hogy a "selejt" többet fogyaszt, mint amennyit kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. iponista
2010.05.23. 11:20
Gondoltam idevág úgyhogy megemlítem, hogy a PS3-ban is vannak letiltott magok.

Arra a kérdésre viszont még nem kaptam választ, hogy tönkre is lehet így tenni a procit vagy egyszerűen nem fog stabilan működni, amit könnyen lehet orvosolni úgy, hogy egyszerűen megint letiltom a hibás magot.

Arra gondoltam 3 Ghz-ről lehúzom 2,6-ra és engedélyezem a letiltott +2 magot.
Valaki kérem válaszoljon, hogy benne van-e a pakliban, hogy teljesen gajra vágom a CPU-t?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. iponista
2010.05.23. 11:26
Ja igen nekem Gigabyte MA785GT-UD3H alaplapom van és megtaláltam az ACC-t át is állítottam, de nem mertem elmenteni.
Külföldi oldlakon azt olvastam, hogy aki kész configot vásárolt az nyugodtan megpróbálkozhat vele, mert ott az egész gépre van gari, szóval ha így megy tönkre a CPU akkor is megcsinálják garanciával, de ennek azért még jobban utána kellene nézni lévén, hogy Magyarországon vagyunk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. carraroxt
2010.05.23. 13:22
Sikertelen magaktiválással max az Oprendszered vágod hanyatt (ennek is kicsi a valószínűsége). Bár egy leplombált gépházzal rendelkező OEM konfignál már a BiosReset szükségessége is lehet komoly gond.
Amúgy meg baromság, hogy szar meg sokat fogyaszt bla-bla. Azok mondják akik soha sem láttak még ilyet élőben. A legtöbb Phenom II-es proci amúgy is üzleti érdekből van lekorlátozva, mivel az AMD nem gyárt natív kétmagos Phenom II-es procikat, holott nyilván abból fogy a több mint a négymagosokból...
Nekem egy X2 550BE -> X4 965BE mindössze 1,25V-os feszültségen ment ráadásul megemelt FSB-vel. És ez nem egy instabil teszteredmény, hanem több hónapos napi használat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. carraroxt
2010.05.23. 13:48
Ja és hogy ne csak a levegőbe beszéljek mint akiket magam is lehurrogtam, itt találhatóak a rendszeremmel készült teszteredmények:
http://prohardver.hu/tema/ddr3_topic_tuning/friss.html#msg2987
Az utolsó oldalon két everesz ramteszt eredménylapot linkeltem, az első beállításnál a már említett régi órajel és feszértékeken ment a gépem, a másodiknál, mivel új vizekre eveztem a rendszerrel, így biztos ami biztos alapon 1,35V-ra tettem a proci feszültségeit.
Hozzátenném még, hogy a tesztben szereplő CPU-Deszka-4Gb ram együttes ára kb. 61000HuF volt. Szóval nem hiszem, hogy az árkategóriájában akármivel is akár csak megközelíthető lenne ez a teljesítmény... Itt az AMD előnye!
Üdv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. ThePoweR carra...
2010.05.23. 14:16
Honnan tudod hogy nem eszik többet. lehet hogy tökéletesen működik a mag de lehet hogy azért lett letiltva mert többet fogyaszt a kelleténél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. gery84 ThePo...
2010.05.23. 15:15
Ja vagy azért tiltották le mert sokkal erősebb a többinél! És nem akartak erősseb procit csinálni az Intelnél. (csak vicc mielött fére értené valaki)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. carraroxt
2010.05.23. 16:03
Az AsRock alaplapokban az IES a legtöbb esetben viszonylag pontosan tudja mérni a proci fogyasztását. (Az előzső P45XE deszkámban az E7300-asra rossz értékeket mutatott, de a többi 7 tesztelt Core2-re jókat)
Szóval akkor a mérési eredmények:
E8400 default all: ~28W terhelve
Q9400 default all: ~38W terhelve
Q9400 3,4GHz feszt már nemtom, valahol 1,32-1,35V közt: ~54W
X2 550BE default all: ~38W
X2->X4 3,4GHz 1,25V: ~61W (de itt ugye int. memóriavezérlő is van)
Üresjárati teszt minden esetben 6-8W közötti eredményt mutatott.
Tuningban mindig a lehető legalacsonyabb feszen járattam mindent. Legnagyobb mért eredményem X4-re 78W körül van, de az masszívan túlfeszelt tesztbeállítás volt 3,8GHz fölött. Üresjárati teszt minden esetben 6-8W közötti eredményt mutatott.

Az újabb Intel rendszereket nem ismerem, épp ezért nem is próbálok róluk alaptalanul de nyilvánosan hitelesnek tűnő véleményt alkotni... Ugye!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. rieper
2010.05.23. 21:40
"Amúgy meg baromság, hogy szar meg sokat fogyaszt bla-bla"
Végülis ha van natív 2 magod vagy 2+2selejt akkor valszeg hogy ugyanannyit fogyasztana. A selejtek le vannak tíltva, de attól még és fogyasztanak. Nem zárják el az áramot a letíltással.
Tess, amd oldaláról:
435 2.9 GHz 45nm SOI 1.5MB socket AM3 95W (ez egy X3as athlon 2)
635 2.9 GHz 45nm SOI 2MB socket AM3 95W (ez az x4-es athlon 2)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. carraroxt
2010.05.23. 22:23
Olvasd el légyszi a 74-es hozzászólásom is.
Egyébként meg egyszerű paraszti logikával a kikapcsolt mag ki van kapcsolva, azaz nem fogyaszt. De ha ez egnyugtat méréssel is ellenőriztem...
Az meg hogy a TDP értékek kategóriánként vannak besorolva, nem jelent semmit, mint ahogy maga a TDP jelzés sincs a processzor tényleges fogyasztásával semmilyen kapcsolatban. Ha egy ilyen Athlon II X3 435-ös procit ténylegesen 95W-os valós fogyasztásig tudsz erőltetni, annélkül hogy elsülne valami a gépben, én veszek neked egy láda sört.
Ha az AMD őszinte akarna lenni hozzánk akkor az összes Phenom/Athlon II jelzésű procinak 140W-os TDP-t kellene megydniuk. Ugyanis a TDP = Thermal Design Power, nem a valós fogyasztást jelöli, hanem azt, hogy az adott félvezető alkatrész (még power LED-ekre is meg szokták adni) szerkezete és tokozása mennyi hő elvezetését teszi lehetővé az alkatrész károsodása nélkül a gyártó által ajánlott üzemi körülmények között. És mivel a hővezető pajzsot ami ezeken a procikon van a végül soha piacra nem dobott X4 975 BE jelzésű procihoz tervezték, asszem nem kell félnünk, hogy megsütjük őket. Nekem sokkal kevésbé melegszik a mostani AMD, mint a korábbi Core2 alapú (egyébként valóban kissebb fogyasztású) Intel procim.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. arkman carra...
2010.05.24. 01:19
Pont fordítva van a TDP. Azt jelöli, hogy mennyi hőt kell elvezetni, ahhoz hogy ne menjen tönkre. (a hűtés segítségével)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. carraroxt
2010.05.24. 03:37
Amit írtál az már logikailag is bukta. Olvass utána! De én is pontosítok:
Én a hagyományos félvezetőiparban használt meghatározási elvet próbáltam megadni. A lényeg, hogy asszerint túterhelt (!!!semmiképpen sem normál üzemi!!!), tönkremenetel előtti határhelyzetben termelt/elvezetendő hőmennyiséget jelölik TDP-vel. Igy próbálják a tervezhető legszélsőségesebb eseteknek is megfelelő hűtési környezetet biztosítani, hogy semmiképp ne a hűtés elégtelensége miatt menjen tönkre az alkatrész. Szóval ez a hagyományos értelmezés, de látni kell, hogy még így is erősen a gyártó belátásán múlik, hogyan is határozza meg.

Annak idején amikor az Intel rettenetes kazán P4-esei már kezelhetetlen mennyiségű hőt kezdtek termelní, ők inkább átálltak egy másik nem annyira sokkoló számokat felvonultató jelölési rendszerre (valamikor 2000 környékén), amit azóta is alkalmaznak. Lényegében náluk innentől azt jelenti kb. a TDP, hogy hol avatkozik be a proci belső védelme, és csökkenti az órajelet, vagy iktat be üres ciklusokat.
Ezzel szemben az AMD maradt kb. a hagyományos jelölési rendszernél.

Akit érdekel itt olvashatja el bővebben:
http://nyafogo.buzz.hu/tags/TDP/
De a lényeg továbbra is az, hogy a TDP, nincs közvetlen kapcsolatban a normál üzemi fogyasztással, és pláne nem összehasonlítható különböző gyártók termékeinél, mert meghatározása nincsen egységes szabványban megkötve (abszolut gyártófüggő).
Ez csak egy faszság amit a marketing felkapott, mert szeretik a számokat, meg a százalékokat, a sok hülye meg zabálja mint a kacsa a nokedlit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. rieper
2010.05.24. 09:45
Na azt olvasom a TDPről, hogy a proci ennyi energiát/hőt oszlat szét. Azt is írja, hogy ennél többet is termelhet. Amit írtál, ekkor üres járatok stb.
Mivel mérted, pontos az? Mert prohardveres tesztekn bőven nem mértek alacsonyabb fogyasztást, sőt (proc teszteknél megnézed a rendszer fogyasztását).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. carraroxt
2010.05.24. 12:33
Akkor újra:
http://nyafogo.buzz.hu/tags/TDP/
Ennél értelmesebb cikket még nem találtam a TDP-ről (még az angol wikipedia is rosszul/pontatlanul írja).
Nekem az alaplapjaimban (AsRock, de lehet más gyártók közt is előfordul) az energiamanagement-el foglalkozó beállítási ablakban mindig jelzi a proci aktuális üzemállapotát, fogyasztását, és az éppen aktivált energiatakarékossági funkciók működését.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. K-Gergo
2010.05.24. 12:44
Sziasztok!!!

GIGABYTE GA-890GPA-UD3H Rev 1-es verzió van nekem ..Megszerteném kérdezni leeht e ezen a lapom aktiválni magot..Na most nekem Amd sempron 140-esem van....Tudnátok utána nézni előre is köszönöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. carraroxt
2010.05.24. 13:06
Az alaplap kezikönyvében biztos benne van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. K-Gergo
2010.05.24. 13:21
Nincsen sajnos pfffffffffff
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. carraroxt
2010.05.24. 14:00
Úgy tűnik ez a deszka nem támogatja a magaktiválást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. arkman carra...
2010.05.24. 15:24
Te el is olvastad azt amit linkeltél? Mivel ott is pont az van amit én mondok, de akkor néhány idézet:
"Az Intel definíciója az, hogy a TDP az a maximális hőmennyiség amit a processzor disszipálhat nyilvánosan elérhető szoftverek normál üzemmódú futtatásával." - Tehát a TDP (intel szerint) az a hőmennyiség amit az adott processzor gyári helyzetben, normál használatnál termel, ÉS amit a hűtésnek el kell vezetnie. Az igaz, hogy az intel és az AMD eltérő TDP számítást használ, de ahogy a te általad linkelt oldalon is szerepel, az intel átlagértékkel számol (normál üzemmód), addig az AMD maximális értéket ad meg, egy adott processzorra a gyári körülmények között. Ebben nincsen benne (se intelnél se AMD-nél) a magaktiválás és a túlhúzás, hiszen akkor az már egy másik processzornak felel meg, tehát más a TDP je is.
"Emiatt még az adott processzor kézhezvétele előtt képes lesz a szükséges hűtés kidolgozására" - Ezt gondolom nem kell magyarázni.
"szerkezete és tokozása mennyi hő elvezetését teszi lehetővé az alkatrész károsodása nélkül a gyártó által ajánlott üzemi körülmények között." - Ha többet vezetsz el akkor tönkremegy, vagy mi?
"Ha az AMD őszinte akarna lenni hozzánk akkor az összes Phenom/Athlon II jelzésű procinak 140W-os TDP-t kellene megydniuk." - Miért kellene? Nem neked van a TDP, hanem ahogy az előbb már kiderült a hűtés kidolgozására, és egy Athlon 2 X2 250-hez nem kell 140W TDP-re illő hűtés.
"Nekem sokkal kevésbé melegszik a mostani AMD, mint a korábbi Core2 alapú (egyébként valóban kissebb fogyasztású) Intel procim." - Alá is tudnád támasztani, vagy csak ránézésből mondod ezt? Egyébként a fogyasztás és a "melegedés" (mit értesz melegedés alatt?) nagyon szorosan összefügg, szóval, amelyik kevesebbet fogyaszt, kevésbé melegedik, és fordítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. gery84 K-Ger...
2010.05.24. 15:35
K-GERGO MÁR 1X MINTHA KÉRDÉEZTED VOLNA EZT TUTOMMAL LEHET AKTIVÁLNI DE NEKED NEM SIKERÜLT ÉN UGY TUDOM. VEGYÉL INKÁBB EGY ÉRTELMESEBB PROCIT AZTÁN AZZAL PROBÁLD MEG MERT EZT A SEMPRONT 140 DUDSZ X2, DE CSAK AKKOR HOGYHA JÓ A LETILTOTT MAGOD. HA NEM JÖN BE A LETÍLTOTT MAGOD AKKOR HAGYAD. AKKOR ÍGY MARAD!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. carraroxt
2010.05.24. 17:35
Na úgy látom te is elolvastad a linket. Annak viszont nem, hogy helyesen értelmezned nem sikerült a mondanivalóját. Szóval idézek én is belőle az egyszerűség kedvéért:

"Hogyan definiálják az egyes gyártók a TDP-t? Az Intel definíciója az, hogy a TDP az a maximális hőmennyiség amit a processzor disszipálhat nyilvánosan elérhető szoftverek normál üzemmódú futtatásával. Ez nem zárja ki azt, hogy bizonyos esetekekben a hőfejlődés ne lépje túl ezt az értéket, ekkor azonban a "Thermal Monitor" szolgáltatás közbeavatkozik (leállítja a processzort vagy lecsökkenti a frekvenciáját). Az AMD definíciója a megengedett maximális processzorhőmérsékleten a felvehető maximális áram és a maximális feszültség együttesével számol, ami garantálja, hogy soha nem haladhatja meg a tényleges disszipáció a TDP-t (sőt, el sem érheti azt). A két számítás közötti differenciát elég nehéz mérni, mert processzortól és a processzorgenerációtól is függ."

Azaz az Intel a várható maximális normál üzemi körülményekre adja meg a TDP-t, és ha mégis túlszaladna a fogyasztás a Thermal Throttling közbe avatkozik a proci védelme érdekében.
Ezzel szemben az AMD úgy méretez, hogy a maximális felvehető feszültségen, áramon és a maximálisan megengedett hőfokon (valahol 80-100c között lehet, és ugyebár a félvezetők fogysztása a hőmérséklettel nő, mivel a feszültséggenerátoros meghajtás miatt a csökkenő ellenállás nagyobb áramerősséget enged a magra) mutatott teljesítménye alapján adja meg a TDP-t. Azaz erősen túlterhelt tönkremenetel előtti határhelyzetben, aminek nem sok köze van a normál üzemi viszonyokhoz, csupán az extra biztonságot szolgálja.

És valóban ettől még nem kell az Athlon II X2-re batár hűtés.
Annyit még hozzátennék, hogy ez amúgy is kategóriánkénti besorolás, csupán annyi a funkciója, hogy a gyártópartnerek tudják melyik hűtőt indokolt/éri meg rászerelni. Mivel azonban már említettem, hogy az összes Phenom II alapú proceszor azonos steppingen belül fizikailag ugyanúgy épül fel, így azonos beállításokkal ugyanazt a termikus teljesítményt nyújtják (azonos beállításokban értelemszerűen az aktív magok azonos számát is értendő).

A méréseket nem tudom igazolni, mivel az Inteles rendszerem már nincs ugye meg, de a hűtő ugyanaz volt, ugyanolyan fordulaton, és az AMD X4 kb 4-7 fokkal volt hűvösebb mint a Quad (74-es hozzászólás). Ez csupán annyit jelent, hogy a Phenom II-esekre hatékonyabb hővezető sapkát raktak mint a Core2-esekre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. rieper
2010.05.24. 19:13
Carraroxt ugyanazt írtam, csak röviden amit te, mert én itt olvastam röviden.
Ilyen leolvadósdi védelem szerinted amd-be nincs? Ott megy a proc 100Con és leolvad mi?

A lényegtől eltértünk: a fogyasztás. A "selejtes" is úgy fogyaszt, mint a nem "selejtes".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. arkman carra...
2010.05.24. 19:19
Én értem mi van odaírva, de attól még nem lesz minden szava szentírás. De akkor mégegyszer leírom.
AMD féle TDP az abszolút maximumot adja meg, ami azt jelenti, hogy egy processzor gyári beállításokkal a legjobban CPU használó programokkal teljesen kihasználva (Burn Test,Prime95,SuperPI), milyen hűtéssel működőképes.
Ezzel szemben az intel féle TDP számolás az átlaghasználatot veszi figyelembe. Ez nem azt jelenti, hogy a hűtő nem bírja el a maximumot, csak azt, hogy az intelnél így számolnak. Tehát semmi köze nincs a thermal monitornak, thermal throttlingnak vagy bármi más egyébnek hozzá.
\"Azaz az Intel a várható maximális normál üzemi körülményekre adja meg a TDP-t, és ha mégis túlszaladna a fogyasztás a Thermal Throttling közbe avatkozik a proci védelme érdekében.\" - Ez nem igaz. Ha tartósan túlmegy a hőtermelés az intel (azért az intelről írok, mivel AMD-nél a definíció alapján nem mehet túl alaphelyzetben) által megadott TDP-n (és a hűtés maximumán is ), akkor az azt jelenti, hogy emelkedni fog a hőmérséklet. Ha a hőmérséklet elér egy bizonyos fokot, akkor kapcsol be a Thermal Throttling. Tehát nem arra kapcsol be, mert túllépte a megadott TDP-t.
\"...Maz összes Phenom II alapú proceszor azonos steppingen belül fizikailag ugyanúgy épül fel, így azonos beállításokkal ugyanazt a termikus teljesítményt nyújtják (azonos beállításokban értelemszerűen az aktív magok azonos számát is értendő).\" - Igen, viszont a processzorok nem ugyanazon a beállításokon vannak, tehát nem lehet ugyanazt a TDP-t megadni minden processzornak, ahogy te \"tanácsoltad\", mivel akkor elveszne a jelentése.
\"...Ez csupán annyit jelent, hogy a Phenom II-esekre hatékonyabb hővezető sapkát raktak mint a Core2-esekre.\" - Ez több mindent is jelenthet, ezért inkább ne vond le ezt a következtetést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. StevyXIX K-Ger...
2010.05.24. 19:49
Szerintem sehogy, mivel ezt a funkciót kivették az új 800-as chipsetből, de ACC-t keress (advanced clock calibration) itt aktiválni ha lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. carraroxt
2010.05.24. 20:32
Oks, akkor a szőrszálhasogatást szerintem kár folytatni, mert erről a témáról ha részletekbe megyünk akár könyveket is lehetne írni.
De asszem a lényeget sikerült belátnunk, mégpedig, hogy a TDP értékek mint műszaki jellemzők összehasonlítgatásának felhasználói szempontból semmi értelme, pláne különböző gyártók, és akár eltérő processzorgenerációk közt.

Egyébként ha valaki kíváncsi rá, szívesen post-olok egy screenshotot a procimról terhelésteszt közben 3,6GHz-en, és rajta lesz a fogyasztás, meg a hőmérséklet, és egyéb paraméterek is. (bár ez egyedi példa, nem feltétlenül mérvadó)
Üdv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. carraroxt
2010.05.24. 20:43
Bocs, ha lekezelőnek tűntem. Igenis örülök, hogy végre értelmes érvekkel vitázunk, végülis ez lenne a fórumok lényege, hogy az épülésünket szolgálja. Csupán a téma túlzott komplexitása miatt nem szeretnék a részletekbe menni. És igen, voltak pontatlanságok abban amiket írtam, próbáltam ugyanis egyszerűsíteni, és csak a lényeget kiragadni, de asszem a fő mondandójában egyetértünk.

Jó lenne a külonböző rendszerek valós fogysztásról árnyaltabb képeket kapni, szóval akinek tudja mérni a lapja a proci fogyasztását külön, az küldjön légyszi képeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. carraroxt
2010.05.24. 21:38
Ez a végül soha ki nem adott 975BE jelzésű proci stock értékeinek felel meg, leszámítva, hogy az északi híd 2GHz helyett 2,6GHz-en megy. Stepping C2, deszka: AsRock AM3A785GXH/128M, Hűtő: AC Freezer Extreme Rev.1, Proci X2 550BE
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. jozsefm carra...
2010.05.24. 21:49
Szia!
MEGGYŐZŐ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. StevyXIX carra...
2010.05.24. 22:10
Ne everesttel teszteld már, legalább egy prime95 lehetne, de Intel Burn test alatt kiderülne milyen stabil.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. carraroxt
2010.05.25. 00:05
Oks, majd valamikor arra is sort kerítek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. carraroxt
2010.05.25. 01:52
Tényleg tud valamit ez a Prime95 . A teszt 965BE gyári beállításainak megfelelően folyt, energiatakarékossági funkciók kikapcsolva. (Core/UnCore=1,35V)
Íme:
[LINK]
3,6GHz-en minden beállítás mellett instant fagyi volt. Nem tudom mi okozta, eddig ilyet soha nem produkált a rendszer (még extrémebb beállítások mellett sem). Ugyanakkor a progi readme fájl-ában nincs feltüntetve a támogatott procik listájában, és írja is, hogy nem támogatott procik esetén téveszthet ami fagyit okoz... Majd valamikor egy újabb verzióval is megnézem (már ha van).

Látható, hogy épphogy sikerült a TDP felének megfelelő fogysztási értéken túlerőltetnem. A teszt alatt a proci átlépte az előirányzott 55c-t, így a rendszer felülvezérelte a hűtő fordulatszámát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. carraroxt
2010.05.26. 02:26
Intel Burn Test:
[LINK]
Azonos beállításokkal, tehát a 965BE alapbeállításainak megfelelően.
Jó ez a progi, asszem ezután mindig ezzel tesztelek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. carraroxt
2010.05.26. 14:09
Még egy a poén kedvéért: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. arkman carra...
2010.05.26. 15:10
Burn teszt nagyon jó, azért van, hogy jól megdolgoztassa a procit, ha azon nem fagy le, akkor garantált a stabilitás minden körülmények között, szóval más tesztelőre kb. nem is lesz szükséged CPU-hoz.
De arra a szoftveres teljesítményszámlálóra annyira nem építenék, nem valami megbízhatók. Csak és kizárólag külső mérőeszközben (abból is valami jobb gyártmányban) lehet megbízni. Igaz, hogy elég problémás (sőt nagyon) egy különböző komponens (itt: CPU) adatainak a lemérése (láttam/olvastam néhány kifejezetten tuning alaplapról, amin vannak ilyen kivezetések, nevére nem emlékszem, azt hiszem DFI vagy XFX volt.), de azzal jön ki a biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. carraroxt
2010.05.26. 19:10
Valóban, biztosan nem tökéletesen pontos, de ha már 5%-on belül van a hibája akkor nekem jó. Elméletileg a tápellátáást vezérlő chip adja az adatokat.
Amúgy ilyen mérőpont-kivezetéses alaplapról (sőt, videókártyáról is) már én is hallottam, de asszem ott csak a feszültségek ellenőrzésére van. Legalábbis nehezen tudom elképzelni, hogy lehet lemérni egyben több külön verérelt fázis pillanatnyi összteljesítményét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. carraroxt
2010.05.29. 18:11
Korrekció: A procim tényleg selejt, a tesztek alatt kiderült miért is nem lett ez teljes értékű 965BE-nek címkézve gyárilag. A letiltott magok valamelyikében gyenge a Cache, így a proci 3,5GHz fölött már nem skálázódik normálisan. Gondolom a gyári ellenőrzésen ezzel bukott ki. Szóval 3,5GHz fölött fölösleges pörkölni neki, alatta viszont alacsony feszértékekkel, és hiba nélkül üzemel. Szóval nekem még így is jó bolt volt, hogy eladták lebutítva, és mivel a Power-Tuning sose érdekelt csak most vettem észre a dolgot, de továbbra sem érzem érvágásnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. thedevelop...
2010.06.06. 21:56
Igaz, hogy csak Intel-es gépeim vannak, de ez tetszik. Az AMD nagyon jó, megfizethető processzorokat gyárt, főleg ha még ezt a kellemes tulajdonságukat is hozzávesszük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. thspo
2010.06.08. 19:53
skacok, most rakok össze havernak egy olcsóbb gépet, a kérdés, hogy ezzel a kombóval: Athlon2 X3 425 + Gigabyte GA-MA78LM-S2 lenne lehetőség a 4. mag aktiválására? Azt látom a cikkben, hogy a proci megfelelő elvileg, csak a deszkára is kíváncsi lennék mivel nem egy felső kategória
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. djwolf
2010.06.23. 16:19
KUMA Processzorról,. ki tud nekem mutatni egy lapka képet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Leemonade thspo
2010.06.23. 17:19
thspo

Mivel SB710-es déli hid van rajta igy lehetőség van a magok feloldására
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Jericho300
2010.06.23. 20:29
Egy kicsit a TDP-s vitátokhoz kapcsolódóan szeretnék kérdezni valamit! Mégpedig:
Egy Athlon II X4 610e processzor-t elbír egy 150W-os picoPSU minden más alkatrésszel eggyütt(890GX miniitx mobo,ddr3ram,sata3hdd,ventik)?
Válaszokat előre köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. jozsefm Jeric...
2010.06.23. 21:05
Szia Jericho300
A 610e TDP-je 65W, a 890GX 30W köröl van max,a HDD-ventiláttor stb. nem számottevő fogyasztás szempontjából,VGA meg gondolom nem lesz.Tehát a teljesitmény elég.A tápot nem ismerem kiféle-miféle?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Jericho300 jozse...
2010.06.23. 21:55
A proci nem 45W-os TDP-s? Eddig annyit írtak rá. A táp pedig [ilyen] és van [160/200-asban] is de ahhoz honnan szereznék nagyobb külső tápot? Mert az csak 150w-ig van.
És [EZT] is elbírja ahogy elnézem! Igaz SSD van benne de ebbe beleszorult egy HD5750 is Kíváncsi lennék, hogy az AMD mellé beférne-e?(fogyasztásilag)
És köszi a választ!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. jozsefm Jeric...
2010.06.23. 22:31
Szia Jericho300!
Igazad van a proci tényleg 45W-os az 5750 meg 86W-ot eszik max.De ezek eggyütt már elég rizikósak lennének a 150W-os táphoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Jericho300 jozse...
2010.06.24. 10:53
Hello józsef m.!
Tévedni mindenki szokott én nem haragszom!(Én tévedek a legtöbbet általában)
Akkor a proci 45W, 890GX 30W, notebook ramok nemtom számítanak-e mert azokat támogatja az alaplap és kezdetben elég lenne az IGP csak azon gondolkoztam, hogy később belemenne-e egy 5750? De én is úgy számoltam hogy rizikós lenne!
Egyébként linkeltem még a 160W-os tápot is, szerinted azzal? Bár ahhoz meg honnan szereznék akkora téglát?
Szerintem elég lesz ekkora kérdéshalmaz! Válaszodat előre köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. iponista
2010.06.24. 18:06
Nah uraim SIKER!!!!!!!
Phenom II X2 545-ös procimból 4 magost csináltam!
Stabilnak tűnik, de jó lenne pár tesztet végezni csak nem tudom, hogy milyen programmal kellene.
Tud valaki ajánlani valami cpu stabilitást mérő progit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Jericho300 iponi...
2010.06.24. 18:22
Grat! Én úgy hallottam, hogy a Prime95 és az Intel Burn Test elég jó!
Ezekkel szoktak általában mindenhol tesztelni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. iponista
2010.06.24. 19:33
Ah köszi!
A Burn Testről én is hallottam már, majd googleözök kicsit és leszedem valahonnan.
Jah majd elfelejtem, KÖSZI IPON AZ ÖTLETET!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. jozsefm Jeric...
2010.06.24. 20:52
Szia Jericho300
Amiket kalkulálunk Tdp értékeket azok mind az elvi maximomok.Valós használatban egyidejüleg ezt semmi sem produkálja,legfeljebb a szintetikus "gépizzasztó" tesztprogramok képesek egyidejüleg kihajtani a CPU-VGA párost ilyen mértékben.A 160/200W-os táp szerintem még ezt is kibirná mivel csak időleges a full terhelés.Az átlagfelhasználást pedig simán elvinné.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. iponista
2010.06.24. 21:04
Átment rajta, azt írta, hogy teljesen stabil!
Azért annak ellenére, hogy nem húztam a proci órajelén érdemes venni új ventilátort a +2 mag miatt???
Ha igen milyet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. iponista
2010.06.24. 21:05
Ja és mennyi a még elfogadható hőmérséklet a procinak, alaplanak és vga-nak?
Esetleg vm progit is tudnátok mondani ami méri a hőmérsékletet?
Köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm iponi...
2010.06.24. 21:10
Szia iponista
EVEREST,CPUID HV MONITOR, PC WIZARD, AMD OVERDRIVE
ezeket mind letöltheted szabadon ,ingyenesek
Alaplap 50°c ,CPU 40-45°c ,VGA 80°C ezek még jónak számitanak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. iponista
2010.06.24. 23:11
Megcsináltam az AMD overdrive stability testet és közben ment a hv monitor, mert az overdrive nem ír hőmérsékletet ha unlockolva van a többi mag.
A CPU mainboard 5 perc után már 77 fokos volt szóval inkább leállítottam a tesztet és vissza állítottam 2 magra!
Viszont gyári beállításokkal is általában 63-65 fokos volt, de néha felment 68 fokra is.
Asszem, majd vmkor veszek egy jó hűtőt aztán visszaállítom 4 magra, úgysem kellett nagyon plusz teljesítmény.
Igazából csak a Metro 2033-nál jött jól nagyon, mert ott kb 15-20 Fps-el jobban ment, a többi játéknál viszont az 5770 pótólja a cpu hiányosságait úgyhogy full hd-ben, maxon tökéletesen mennek.
Lényeg, hogy bármikor átállíthatom, müxik jól csak hát egy rántottát is elkészíthetnék a gépen.
Kösz mindenkinek a segítséget!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Qouzey
2010.06.24. 23:14
Nállam 68-78 fokra 3,6Ghz-es tuningnál ment csak fel 3DMark Vantage alatt gyári hűtővel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. iponista
2010.06.27. 14:29
Srácok Phenom II X2 545-ös cpu-ra milyen hűtőt ajánlotok?
A +2 core unlock után nagyon melegedett, 77 fokos is volt a cpu szóval
-Hány fordulatos legyen a venti
-Hány centis
Néhány konkrét hűtőt is ajánlhatnátok és annak is örülnék ha valaki megtudná nekem mondani a procim gyári hűtőjének a specifikációit, mert sehol sem találom.
Köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jozsefm iponi...
2010.06.27. 14:59
Szia iponista
COOLERMASTER hyper 212 plus.
Nem tul drága,és jó hire van,azt nézd meg mekkora fér el a házadban! 16 cm. magas!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. iponista
2010.06.27. 17:38
Szia József!
Nah ilyesmire gondoltam és árban is remek, foglalat rendben, de remélem elfér a házban, mert sajna azon spóróltam kicsit és hát elég picit vettem!
Köszi a gyors választ!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. iponista
2010.06.28. 14:40
Megint Én!
Srácok most olvastam, hogy a core unlock összezavarja a hőmérséklet szenzort a gépben! Akkor ezért írt nekem az AMD overdrive meg még más cpu temp mérő progi 0°C-ot!
Azt is olvastam, hogy amelyik progi ír valamilyen hőmérsékletet, az is fals.
Nah most aztán végképp nem tudom, hogy mi legyen.
Beállítottam a biosban 80°C-ra a "warning temperature"-t, játszok aztán ha nagyon melegszik, majd visszaállítom, 80°C-nál csaknem füstöl le...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. carraroxt
2010.06.28. 21:39
Szia iponista! A maghőmérsékletek tényleg elszállnak a többmagosításnál, de a CPU hőmérséklet az továbbra is helyes marad. Ezt a hőmérsékletet tudod te is most nyomon követni, de vigyázat, ez alacsonyabb mint a magok hőmérséklete. A különbség akár 15fok is lehet, azaz ha a CPU-ra ír 80-at akkor a legmelegebb mag valószínű 90 felett van. Tartós használat mellett a magoknak nem ajánlott 80 fok fölött lenniük, szal szarintem vegyél egy hűtőt, mielőtt adnád neki az áldást.
Üdv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ccnaee
2010.06.28. 21:50
Hi én most vetem PHENOM2 550 és lett 4 magom.
Ezeket tetem mellé és nagyon hasit: A lap majdnem megcsinál mindent helyetted AUTO- beállításokkal.
ASROCK 880GMH/USB3
GEIL Value 4096Mb DDR3 1600Mhz CL8 KIT (1600mhz, cl7, 1,6v)

Nagyon top cucc ennyiért.........

Gyári hűtővel 58fok (2db 12-es venti csinál kereszthuzatot a házban)
2-2,5 órát ment valamelyik mag tesztelős pprogival hiba nélkül. 1 hete cod6 hat meg mag normál user felhasználások mellet még nem fagyot ki meg nem is lassult (W7.
Én meg vagyok vele elégedve......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tarzanboy
2010.07.26. 21:47
AMD Phenom X2 545, ASROCK 890GX Extreme3 alaplapban, minden gyári, nincs húzva, csak feloldva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. iponista
2010.08.09. 21:21
Nah megvan a Cooler Master 212+, beszereltük és minden jónak tűnik.
1 órás stability tesztet nyomattam az AMD overdriveban ahol 4 mag 100%-on ment.
Hőmérsékle: min:50, max:64, de 64-re csak egyszer ugrott fel, egyébként nagyjából végig 51-55 között mozgott és néha felugrott 57-58-ra.

Aki magot aktivál az mindenképpen fontolja meg a Cooler Master Hyper 212 plus-t!

Mindenkinek köszönöm a segítséget!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Joachim21
2010.08.09. 22:03
Azért ez jó hír hogy sikerül nem is olyan kevés embernek a magfeloldás, és lám vmi ami nem csak marketinges porhintés volt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Qouzey Joach...
2010.08.09. 23:45
Igen, ebben egyet értünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. neofery
2010.08.18. 11:32
Nem semmi az AMD részéről.A nép processzora címet megérdemli.Csak tud azért valamit minden szegmensben az AMD/ATI.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. imre33
2012.11.14. 17:31
Hello!Nekem van egy Phenom X2 555 BE procim pár hónapja megpróbáltam 4magosítani csak nem sikerült.!maggal 1-2perc múlva befagyott 3maggal kb 30perc múlva úgyan úgy befagyott.Lehet ezen segíteni,hogy legalább +1 magom legyen?Aki tudna segíteni azt megköszönnöm!ÜDV
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror imre3...
2012.11.14. 17:43
Igen. Veszel egy három- vagy négymagos processzort.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. imre33
2012.11.14. 18:10
Hahaha..Akkor már 6 magost...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!