iPon Cikkek

LG 27EB22PY: Egyszerű, de szép

Dátum | 2013. 08. 13.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal kitüntetett figyelmet szentelünk az LG új 27 inches AH-IPS paneles kijelzőjének. A részletes ismertető előtt még azonban tekintsük át a specifikációkat:

LG 27EB22PY


Ismét egy „nagyképű” monitor érkezett hozzánk az egyik legnagyobb dél-koreai monitorgyártó berkeiből, amit mindig örömmel fogadunk, különösen akkor, ha ez az olcsósított prémium szegmensben történik. Ami a képminőséget illeti, az LG kijelzői általában jó eredménnyel zárnak ebben a szegmensben, ami érthető, hisz a panelmogul már nagy tapasztalatra tett szert a témában. A kivitelezéssel azonban már nem egyszer előfordult, hogy gondok adódtak, ami lelombozó tud lenni egy ilyen kategóriájú monitornál. Nos, ami a megépítettséget illeti, ezúttal vegyes tapasztalatokat szereztünk. A káva megfelelően vastag, a készülékkel nincsenek különösebb anyaghasználati problémák, és állítgatás közben kellemetlen zajokat sem hallotunk, de a kijelző masszív anyagokkal sincs felvértezve, sőt, a nyakrész környékén némi billegést is előfordult, a káván pedig illesztési pontotlanságok, sorják láthatók. Mindezzel együtt már nem olyan rózsás a kép, egy ilyen kaiberű monitortól mi nem ezt várnánk. A küllem egyébként teljesen átlagos és fekete, ilyen téren nem sok újdonság mondható el róla. Annyi pozitívumot azért megemlíthetünk, hogy talprész szálcsiszolt fémre emlékeztető felületet kapott, ami némileg feldobja az egyhangú látványt.


Menüvezérlés gyanánt a jó öreg nyomógombokat kapjuk meg, amik bár kicsik, formájukból adódóan mégis jól kitapinthatóak, kellően távolra kerültek egymástól, így ezeket ergonómiail szempontból nem érheti kritika. Ahogy technikailag sem, mert határozott nyomáspontjuk van, és alig kattognak, ezért a komforérzet is megvan amikor használjuk ezeket. A káván nincsenek feliratok, de a menü piktogramjai segítik a tájékozódást, ezért szürkületnél is könnyű megtalálni az áhított funkciót. A kijelzőt néhány gyorsgombbal is felszerelték, hogy könnyebb legyen az életünk. Ami rendelkezésünkre áll, az az automatikus képbeállítás és a bemeneti video jelváltás. Mi hiányoltuk közülük a legfontosabbakat, a fényerő- és hangerőállítást, így ezek miatt kicsit többet kellett lépkedni a menüben. Apróság, de az állapotjelző lámpa fénye sajnos nem tiltható le a menüben. Szerencsére használat közben mi ennek egyáltalán nem éreztük szükségét, mert a halvány fehér lámpácska egyáltalán nem vonta el figyelmünket a képernyőről. A készenléti állapotnál viszont a kikapcsoló gomb után kellett nyúlni, mert egy sötét szobában már zavaró volt a fehér villogás.


A monitor állványa a talpforgatástól kezdve a porté módig mindent tud, egyetlen észrevételünk ezzel kapcsolatban a gyártótól megszokott pontatlansággal volt. A függőleges és vízszintes állapotot nekünk kell beállítani szemmel, a mechanika ugyanis ebben nem segít. A nem éppen pehelysúlyú panelt az állvány egyébként jól megtartja, csak egészen kis billegés fordult elő, tehát a stabilitással nincs gond. A talpforgatás képessége egy társaságban különösen jól jön, melyre az állvány csaknem egy teljes körben, számszerűsítve 355 fokban képes. A döntögetési tartomány szokatlanul nagy, erre a monitor előrefelé 5 fokban, hátrafelé 22 fokban képes. Ergonómiai szempontból fontos még, hogy az állvány magasságát is beállíthatjuk, amire egy 13 cm-es tartományban van lehetőség. Az állvány magasságát a legalacsonyabb fokozaton rögzíteni is lehet, ez pedig a monitor szállításkor jön jól, vagy akkor, ha csak egyszerűen áthelyeznénk az asztal másik végébe. Az állvány lehetőségei tehát rendkívüli módon széleskörűek, ezért a monitort hosszútávon is kényelmesen tudtuk használni.


Ha mégsem szeretnénk élni az állvány lehetőségeivel, akkor el is távolíthatjuk azt. Ezután a panelt fali állványra  is felszerelhetjük, méghozzá két különböző szabvány szerint (VESA200*100 vagy VESA100*100). Nagy sajnálatunkra a csatlakozók közt nincs HDMI, helyette egy DisplayPort található rajta, továbbá az alapvető DVI és VGA kapuk fogadnak minket. A kijelzőnek saját hangszórói vannak, hangerejük kielégítő és erősen a középhangokra korlátozódnak, így nem ezeken fogunk zenét hallgatni, de szükség esetén még így is jól jöhetnek. A kijelző hátulján megtalálható még egy két kapus USB hub, amihez természetesen megkapjuk az összekötő kábelt is a gépünkkel. Van továbbá egy útmutató, telepítő CD (rajta a fortePivot képernyő elforgató alkalmazás), kapunk egy DVI és egy VGA kábelt, valamint még egy audio vezetéket is csomagolt a monitorhoz a gyártó.

OSD


Az LG kijelzőiben mi sokszor egy olyan erőltetett módon egyszerűsített menürendszert találtunk, amely végeredményben mindig egy túlbonyolított menüt eredményezett. A tervezők valószínűleg beláthatták, hogy az eddigi szisztéma, miszerint tegyünk minden főbb funkciót külön almenübe, nem vezetett sikerre, mert ezúttal a beállítási lehetőségeket a minimálisra korlátozták. A kijelző alapvető képbeállításai (pl. fényerő, kontraszt, színhőmérséklet) ezért egyetlen ablakban találhatók meg, és csak az energiatakarékos funkció kapott külön almenüt.

Tekintsük át a menü főbb lehetőségeit:


Képprofilok

Miután a kijelzőben nem találtunk komplex képprofilokat, csupán színhőmérsékleti sémákat, ezekkel végeztük el a kalibrálást, majd megkerestük a monitor ideális beállításait.

WarmMediumCool
A mérési eredmények alapján a monitor képe enyhén a hideg árnyalatok felé húz, de némi korrekcióval ez orvosolható. A profilok színhűsége egyáltalán nem vészes, különösen egy gyárilag kalibrálatlan monitortól. A deltaE (színek átlagos eltérésének) értéke csak egy esetben ment 4 fölé, ami szemmel még nem észrevehető különbség. A gamma viszont kisebb korrekcióra szorult, ehhez pedig az egyedi színprofil betöltésére is szükségünk volt, a monitorban ugyanis nincs gammaállítási lehetőség.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A profillal még jobb eredmény született, bár azt hozzá kell tennünk, hogy általában kalibráláskor ennél kicsivel pontosabb eredmények születnek. Ha nem szeretnénk foglalkozni a beállításokkal, akkor a Warm sémát érdemes kiválasztani, már ezzel is viszonylag közel kerülünk az ideális állapothoz.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

Említettük, hogy a kivitelezés minőségével akadt némi probléma, a kijelző képminőség szempontjából azonban magasra tette a lécet. Színei nagyon szépek, ilyen szempontból semmilyen kritika nem érheti a ház elejét, a színátmeneti gradienseken pedig még kismértékű sávosodással sem találkoztunk. A sötétebb szürkeárnyalatok közül a legsötétebb beleolvadt a fekete háttérbe, de a sötét jelenetek még ezzel együtt is jól látszottak. A kijelző fényerőtartaléka még erősebb napsütétes időjáráshoz is elegendő. A bekalibrált állapotban mért 229 cd/m^2 nem különlegesen nagy, de a fényvisszaverődésgátló bevonattal együtt már hatékonyan megakadályozzák a tükröződést. A minimum érték 74 cd/m^2 volt, ez már elég szemkímélő tud lenni a sötétben is.

A kijelző 3 video bemenettel rendelkezik (DisplayPort, DVI, VGA), melyből 2 digitális, ezek tökéletesen élesek. Jó hír, hogy ennél a VGA sem gyengébb (ráadásul átkapcsoláskor az automatikus képbeállítás is gyorsan végbemegy), ezért szükség esetén 3 tökéletesen jó bemenetünk lehet.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Amikor sebességnövelés céljából csökkentünk felbontást, vagy egy régebbi játékot veszünk elő, akkor jön jól a monitor skálázási képessége. Amit szövegolvasásra is elővehetünk, az az 1280*720, 1152*864 és 1024*768, tehát van miből választani. Az 1680*1050, 1440*900 és 1280*1024, 1280*960 kicsit gyengébbek, de játékra még felelelnek. Az 1280*800 minősége csak közepes, ezért jobb, ha inkáb a fentiek közül választunk egyet. A monitor képarány kezelésének hála viszont mindegyik torzítás nélkül nézhető. Amikor átkapcsoltunk Original módba, onnantól a monitor mindig tudta, hogy milyen arányt kellett használnia, ezért nem kellett állandóan kapcsolgatni.

A monitor betekintési szögei szélesek, szemből nézve a kép tökéletes, ezért a monitorral filmeket és fotóinkat élmény volt nézegetni. Ami hibát megemlíthetünk, az nagyon minimális. Alulról és felülről kontrasztcsökkenés lépett fel, ettől a látvány kicsit megfakult. Kicsit szembetűnőbb jelenség, hogy amikor a panelt oldalról néztük meg, enyhe kékes tónust kapott a kijelző, bár ez utóbbihoz már tényleg extrém szögben kellett nézni a monitort. Összességében a panelnek nagyon jó láthatósága van, ezért az extrém helyzetektől eltekintve minden területen nagyszerű színélményben lehet részünk.


A háttérvilágítás többnyire egyenletesnek bizonyult, csak minimális felhősödést láttunk a sarkok felől, de ezek csak sötét képernyőn látszottak.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A képernyő felületén a mért adatok szerint sincsenek nagy eltérések, itt csak a szokásos szórási tartománynal kell számolni, amiből szemmel még nem láthatunk semmit. Az IPS panelekre jellemző kivilágosodás nagyon diszkréten, szürkésedés formában jelentkezett. Kékesedéssel/lilásodással nem találkoztunk.


Lássuk a kijelző sebességét. Specifikációja szerint a készülék 14ms-os válaszidővel van megáldva, bár ez egyáltalán nem látszott rajta, hiszen a gyártó szürkéből-szürkébe átmenet helyett teljes értéket adott meg. Gyorsítási beállítások nincsenek, ezzel az állítgatás gondját már le is vették a vállainkról. A próba során a monitor egy átlagos 5ms-os kijelzőként viselkedett, mert jól tudtunk rajta játszani, és csak gyors mozgásnál láttunk némi elmosódást. A készülék bemeneti késésének mértéke még nem rontotta le a játékban elért eredményünket, és még célzáskor is közvetlennek éreztük a kijelzőt.Az LG ismét egy remek monitort tett le az asztalra, így egy újabb 27 inches, jól olvasható kijelzővel lettünk gazdagabbak. A készülék minden területen egyenletesen jól teleseített, ezért csak apróságokat tudunk felhozni ellene. Például a hétérvilágítás minimális egyenetlenségeit, a sarokok felől ugyanis halvány bevilágítások jelentkeztek. Ezzel együtt a monitor kíválóan használható mozivászonként, ami részben a jó színhűségnek is köszönhető. A kijelző színvilága ugyanis dicséretes, még sávosodással sem találkoztunk. Kisebb beállítást viszont igényel a monitor, és a kalibrálást is meghálálja, bár az sem tragédia, ha ezt a lépést kihagyjuk, és az általunk ajánlott értékekkel használjuk a monitort. A kijelző a sötét szürkeárnylatokkal is egészen jól boldogult, ezért a filmek sötétebb jeleneteivel sem volt probléma. A tűéles bemenetei miatt egy külön piros pont jár a készüléknek, a digitális kapuk melett még a VGA is hibátlan volt. Ami a sebességet illeti, a készülék játékra is alkalmas, jó interpolációs képessége miatt pedig alacsonyabb felbontásban is tudunk játszani.

A készülék állványa stabil, és mindent tud, amire csak szükség lehet. Ezzel csak a szokásos probléma mertült fel, a vízszintes és függőleges pozíciók pontatlansága, ezt a beállítás után még kézzel kell korrigálni. Az anyagminőség nem rossz, de a káva szélén látható sorják lelombozóak, és az egyhangú fekete festésen is lehetne már végre frissíteni - de lehet, hogy valakinek pont ez tetszik meg benne. A menügombok viszont nagyon jók, és extraként a kijelzőben hangszórók is vannak, amik szükség esetén jól jöhetnek. A készülék USB HUB-ként is használható, ugyanis a panel oldalán 2db USB kapu is helyet kapott. Egyet sajnáltunk csupán, hogy a monitoron nincs HDMI csatlakozó, helyette egy DisplayPort telejsít szolgálatot.

Pozitívum viszont még így a végére, hogy a kijelzőhöz digitális kábel és 3 napos pixelhiba-garancia is jár. Mindezzel együtt és a kedvező vételárat figyelembe véve, a kijelző megkapja tőlünk az ajánlott minősítést.

Webshop: LG 27EB22PY
Hivatalos honlap

 


LG 27EB22PY
A monitort a Cédrus Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. AnDRash
2013.08.13. 13:45
Játékra jobb választás a LG IPS277L-BN nem? meg 81 000ft

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. LechooEdy
2013.08.13. 15:31
Speciel a 277L-BN-t én azért nem csípem, mert nincsen kávája és túl van designozva. Ugyan akkor azon van HDMI...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kirrr
2013.08.13. 19:09
a 277l-nek van kávája és gyönyörű darab. elég gyors a panel is benne játékhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Marcellus
2013.08.17. 10:02
Sosem fogom megérteni, miért kell hangszórót beépíteni egy monitorba. Mert még ha minőségi lenne akkor megérteném, de így..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!