iPon Cikkek

LG G Pad 8.3 – A Nexus 7 felkötheti a gatyáját

Dátum | 2014. 02. 07.
Szerző | Svindler
Csoport | NOTEBOOK

Ha azt mondjuk dél-koreai óriáscégek, akkor valószínűleg mindenkinek azonnal az eszébe jut az LG és a Samsung. A két vállalat termékportfóliója nagyon hasonló, számtalan piacon versenyeznek egymással a klímáktól kezdve a mobiltelefonokon át egészen a televíziókig. Érdekes módon azonban van egy szegmens, amit az LG elég sokáig hanyagolt, pedig napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő piacáról van szó, a táblákéról. Bár év végére lassult a növekedés, tavaly rekordmennyiségű tabletet adtak el a világon. Ezek a hordozható gépek már a notebookok eladásait is hátráltatják. A Samsung ráadásul a kezdetek óta folyamatosan jelen van a piacon, a Galaxy szériát senkinek sem kell bemutatni. Ha máshonnan nem is, legalább a kezdeti Apple perek után mindenki megismerte az első készülékeket, mára pedig a Galaxy Tab-ok uralják az Androidos táblák mezőnyét, legalábbis eladásokat tekintve. A piac vizét talán ketten kavarták fel komolyabban az elmúlt években, az egyik az ASUS volt, amikor bemutatta a Transformer családot, a másik pedig maga a Google, aki a saját referencia tábláival irányt mutatott a többieknek. A(z egyébként ASUS által tervezett) Nexus 7 anno megmutatta, hogy elérhető áron is lehet jó minőségű gépet lerakni az asztalra, úgyhogy el is indult az átlagárak csökkenése. Manapság az eladott 7 colos táblák átlagára 170 dollár, anno még bőven 200 felett volt. A piac is elég telített, rengeteg cég próbál ezzel-azzal kitűnni a tömegből. Az LG-nek tehát nem volt egyszerű dolga, amikor úgy döntött tavaly, hogy visszatér. Valószínűleg ennek (is) köszönhető, hogy már a névválasztásnál sem bízott semmit a véletlenre: a G széria már jól cseng mobiltelefonos körökben, ideje, hogy bemutatkozzon táblaként is. Az egyszerűen G Pad 8.3-nak nevezett készülék jelenleg az egyetlen tábla a cég kínálatában, és az új Nexus 7 árszintjét célozta meg vele az LG, viszont a piaci trendeket figyelve úgy döntött, emeli a tétet, és növeli a képernyő méretét. A névből nem nehéz kitalálni, hogy egy teljesen új átmérő mellett tették le a voksukat a mérnökök. Egyénfüggő, kinek mi tetszik, de az LG belőtte az arany középutat, a 8,3 col se nem kicsi, se nem nagy. A cég képviseletének hála elég sokáig ülhettünk a G Pad-on, és a párhetes időszak alatt mindenki megszerette ezt a méretet a környezetünkben. Nem azt mondjuk, hogy mindenki számára ez lesz mostantól az alap, de talán az sem véletlen, hogy a pletykák szerint a Google is hasonló méretben gondolkodik a következő Nexusnál. A kijelző azonban csak a teljes kép egy része, gyorsan fussunk át a specifikáción!
A gép lelke egy Qualcomm SoC, ami jelenleg a felső-középkategóriát képviseli, és a legtöbb felhasználónak bőven elég erőt képes felmutatni. Négy Krait 300 mag ketyeg benne 1,7GHz-en ha szükséges, és az Adreno 320-as GPU-t sem kell félteni, ha játékra kerül a sor, nem fog kudarcot vallani. A sokat emlegetett kijelző felbontása 1920*1200 pixel, így még akkor is marad egy Full HD-s film nézésére elég pixel, ha látszódnak a virtuális kezelőszervek. A 2GB memória üdvözlendő, de talán már elvárás is ebben a kategóriában, akárcsak a 16GB-os háttértár, ami microSD kártyával bővíthető, ha kevésnek találnánk. A 4600mAh-s akkumulátor jó üzemidőt sejtet, és még hátsó kamerát is kapunk, úgyhogy akár fotózhatunk is az LG gépével, ha úgy hozza a sors. Érdekesség, hogy HDMI kimenet nincs a táblán, és MHL támogatás sincs, pedig a legtöbb cég azt erőlteti manapság. Az LG mérnökei azonban inkább a SlimPort kompatibilitás mellett döntöttek, aminek a hátránya, hogy ha szeretnénk egy HDMI kimenetet, akkor vennünk kell egy SlimPort adaptert is, az előnye viszont az, hogy így nem követeli meg a kijelzőnktől az MHL támogatást, működni fog mindennel a G Pad. Ha pedig egy igazán friss TV-nk van, amiben Miracast lehetőség is van, akkor vezeték nélkül is küldhetjük a tábla képét és hangját a TV-re. Sajnos mi ezt nem tudtuk kipróbálni, de a netes videók alapján ilyenkor elég nagy a késleltetés, tehát játszani pl. nem lehet. Viszont mivel ugyanannyit csúszik a kép és a hang, filmnézésre használható az ilyen összeköttetés is. A GPS megléte örömteli, ugyanis sokan szeretik kispórolni, viszont NFC chip nincs. A méret teljesen rendben van (sőt, a G Pad 8.3-at sikerült pont 8,3 mm vastagra készíteni), ahogy a súly is, hasonló méretben egy iPad mini is csak 25 grammal könnyebb. Ha pedig már a fizikai paramétereknél tartunk, ismerkedjünk meg közelebbről is a mai teszt főszereplőjével a következő oldalon!
Külső, tartozékok, minőség
A G Pad doboza nagyon kompakt, épphogy elfér benne maga a tábla és a hozzáadott töltő. Mást viszont ne is nagyon keressünk benne.
Szemből a G Pad a szokásos táblaképet hozza. Nagy kijelző, felette fénymérő szenzor és kamera egy diszkrét LG logóval. A lényeg persze a kijelző, aminek ragyogó színei vannak, nem véletlenül van benne a cég a panelgyártásban is. A maximális fényerő egy kicsit kevés kültéren, ha nagyon süt a nap, de ez szinte minden táblára igaz, és ezen felül nem igazán tudunk belekötni a 8,3 colos panel teljesítményébe.
A hátlap alumíniumból készült, ami sokat ad a minőségérzethez, és bár előttünk már sok helyen megfordult ez a példány, nem recsegett-ropogott sehol. Az összeszerelés minőségére nem lehet tehát panaszkodni. A két hangszóró is itt hátul kapott helyet. Az elhelyezésükben az a jó, hogy nehéz eltakarni őket, ha a szokásos táblás fogásokat alkalmazzuk, viszont cserébe nem felénk szólnak, és igazából a minőségük is teljesen átlagos. Az 5MPixeles kamera is itt van a sarokban, és mint látható, LED-es villanó nincs hozzá, úgyhogy félhomályban vagy sötétben ne nagyon akarjunk ezzel kattogni.
Ha állítva tartjuk a G Pad-et, akkor felül található a 3,5mm-es jack füleskimenet, az infraport és a kártyaolvasó, ami szerencsére takarólapot is kapott, így üresen sem gyűjti a port. Jobbra a bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzó vár ránk, de ha kihasználjuk az LG szoftveres extráit, akkor egyiket sem fogjuk sűrűn használni. Bal oldalt nincs semmi, míg alul a mikrofon és a SlimPort kompatibilis USB csatlakozó vár minket. A SlimPort vagy más néven Mobility DisplayPort egy 2012-ben elfogadott szabvány, ami élesben a Nexus 4-en mutatkozhatott be először. Átalakítóval elérhető vele DisplayPort, HDMI vagy Dsub kimenet is a táblánkhoz.
Teljesítmény, üzemidő, kamera
Az eredmények igazából nem nagyon szorulnak magyarázatra, a Snapdragon 600-as SoC-nál hiába léteznek erősebb megoldások, még mindig nagyon izmos. A rendszerrel nem is volt gond, akadásoktól mentesen ment az idő nagy részében. Néha fordult csak elő programváltásnál, hogy beakadt egy pillanatra, de nem jöttünk rá, hogy miért, valószínűleg szoftveres probléma lesz a háttérben, amit talán egy frissítéssel javítanak. Üzemidőben körülbelül 6-7 órára számíthatunk masszív netezéssel, filmnézéssel beállított fényerőtől függően kicsit többre, játékkal meg kevesebbre. Ha erősen izzasztjuk a GPU-t, akkor azért ~4 óra alatt lefekszik a G Pad, viszont üresjáratban alig eszik valamit, nagyon lassan esik az akkumulátor töltöttségi szintje ha alszik a gép. Sajnos akár a legtöbb táblában, itt is elmondható, hogy a hátsó kamera csak azért került be a repertoárba, hogy meglegyen a kötelező plusz. A LED villanó hiánya miatt nem árt, ha nappal, vagy rendes világítás mellett fotózgatunk. A szoftver egyébként elég okos, rengeteg féle mód közül válogathatunk, csak az érzékelő-optika páros nem képes felnőni a feladathoz, a kapott végeredmény teljesen átlagos. Ami persze táblás viszonylatban rendben van, rengeteg olyan tábla járt nálunk, ami csak szeretett volna ilyen képeket csinálni (igaz azok főleg az olcsóbb régiókból voltak). Hasonló teljesítményt láttunk például az Iconia A1-től.
Operációs rendszer Rengeteg olyan táblát teszteltünk, aminek operációs rendszerébe nem, vagy csak alig piszkált bele a tervezője, és ennek köszönhetően általában ez az oldal szokott a legrövidebb lenni. A mostani ilyen szempontból egy különleges eset lesz, mert az LG teljesen átszabta az Androidot, ha nem a szokásos ikonok fogadnának minket, talán fel sem ismernénk első blikkre, hogy milyen rendszerrel van dolgunk. A lezárt képernyő például az időjárástól függ, hogy néz ki, feloldani pedig egy látványos animációval lehet, vagy a kihelyezett ikonoknak hála egyből indíthatjuk is pl. a böngészőt, vagy amit kipakolunk.
Az egyik legérdekesebb újítás KnockOn, amit ha bekapcsolunk, akkor egy „duplapöccintéssel” ki- vagy bekapcsolhatjuk a képernyőt. Elsőre talán nem tűnik nagyon izgalmasnak, de ennek hála akárhová van lerakva a tábla, nem kell azon gondolkodnunk, hogy merre van a „teteje” a bekapcsoló gombbal, két koppintás és már életre is kel a G Pad. Elvileg hasonlóan használhatónak kéne lennie az oldalra csúsztatásnak is, amivel az aktuális programot lehetne félrerakni, és akár egy másikat visszahozni helyette. A gyakorlatban azonban nálunk ez nem vált be. Fene tudja, lehet mi vagyunk bénák, de a megszokott task váltást jobban kedveljük. Azt viszont kerestük egy pár percig, ugyanis az LG egy kicsit megpiszkálta a virtuális gombsort is, így az alapból jobb oldalt lévő billentyűvel nem a futó programokat kapjuk meg, hanem az aktuális hely beállításait. Nagyon hasznos tud lenni egyébként, csak felmerül a kérdés, hol vannak a háttérben lévő alkalmazások? Nos, a home gombot kell nyomva tartani, hogy felbukkanjanak, utána minden adja magát. Egyébként az átszabott rendszerben lehetőségünk van testre szabni az előlapi érintőgombokat. Megváltoztathatjuk a sorrendjüket, a színüket (csak az előre beállított lehetőségek közül), és akár egy negyedik gombbal is kiegészíthetjük a repertoárt, ami azért felel, hogy lehúzza az Android fenti rendszermenüjét (amit dettó átalakított az LG). Ez csak egy apró figyelmesség, de néha jól jön, mert gyorsabban lehet vele elérni dolgokat. A rendszer alapból három oldalt használ, de ha teljesen kimegyünk jobbra, akkor felbukkan egy negyedik is, amin megismerkedhetünk hardveresen és szoftveresen is a táblával, szépen, képekkel illusztrálva mindent. Van is mivel, hiszen a már emlegetett KnockOn és QSlide mellett ott van még például a Q Pair (ezzel könnyen összepárosíthatjuk telefonunkat és táblánkat) vagy a Quick Memo (menti az aktuális képernyőt, amit aztán összefirkálhatunk).
A felső sáv első része szabadon testre szabható, alatta vannak a Q Slide alkalmazások majd a fényerő és hangerő beállítások. Minden nagyon könnyen elérhető. Érdekes extra még a gyárilag telepített távirányító alkalmazás, ami használja a beépített infra portot. Elég butácska szegény, legalábbis a mi TV-nkkel az volt, ám cserébe pillanatok alatt felismerte az eszközünket. Egyébként beállíthatunk neki több készüléket is, és feloszthatjuk otthonunkat zónákra is, hogy mi hol van, aztán pillanatok alatt kiválaszthatjuk, hogy éppen mit szeretnénk vezérelni. Az ítélethirdetés előtt még gyorsan fussunk át néhány alkalmazáson is: a feltelepített Polaris Office 5 teljes verziós, a QTranslator a kamera képén lévő szöveget akarja más nyelvre fordítani (kézírást nem ismert fel, de nyomtatott szöveget igen :) ). A Diktafon és a Jegyzet azt nyújtja, amire a neve alapján is gondolnánk, a Jegyzetfüzet pedig egy többet tudó jegyzet, mindenféle extrával. Remélhetőleg semmi fontosat nem hagytunk ki.
Verdikt
Az LG G Pad 8.3 legnagyobb előnye talán az, hogy egy szerethető készülék. A mérete szinte tökéletes, az anyaghasználatra sem lehet panaszunk, és szoftveresen is nagyon odatette magát az LG. Rengeteg hasznos extrát tud felmutatni a gépük. Ráadásul hasonló méretben ezen az árszinten ellenfele sincs nagyon, mert a Galaxy Tab 3 8-nál jobbra sikerült, az első generációs iPad-del meg nem biztos, hogy érdemes hasonlítgatni. Árban a tökéletes kihívó számára a Google saját referencia táblája, a Nexus 7 (2013), az pedig, hogy kinek melyik tetszik, már egyéni preferencia kérdése. A Nexus 7 egy collal kisebb és könnyebb is, valamint gyári Androidot futtat. Éppen ezért teljesen ellentéte szoftveres oldalon a G Pad-nek, hiszen semmi extra nem jár hozzá, cserébe viszont villámgyorsan kapja meg mindig a legfrissebb változatát a Google rendszerének. Valamit valamiért ugye. Hasonló, csupasz rendszeres változata egyébként a G Pad-nek is létezik, csak itthon nehéz beszerezni. Mindent összegezve, az LG G Pad 8.3 egy nagyon kövér ajánlott plecsnit kap tőlünk, mert úgy gondoljuk, hogy ezen az árszinten ez az egyik (ha nem „a”) legjobb választás. Kíváncsian várjuk, mivel készül a cég az idei évre.
LG G Pad 8.3
A LG G Pad 8.3-at az LG magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte! Vásárlás: Webshop Hivatalos honlap: LG G Pad
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. 2811
2014.02.07. 09:21
"A névből nem nehéz kitalálni, hogy egy teljesen új átmérő mellett tették le a voksukat a mérnökök."
Nehéz leszokni a szarvashibáról?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. ernokiss
2014.02.07. 09:47
Méret, anyaghasználat, design, hardver, ár tekintetéből tényleg szinte tökéletes darab, de a sok extra szoftver miatt annyira szaggat ez a készülék, kezdve az alapértelmezett feloldó képernyővel, alkalmazósokból való kilépéskor egy rövid ideig csak a háttérkép látszik, és utána töltenek be az ikonok, widgetek, meg minden egy lehelletnyivel tovább tart neki mint egy gyári androidnál, hogy már-már fusztráló a használata a Nexus 4-em mellett.. Remélem a hamarosan érkező 4.4-es frissítésnél javítanak a dolgon, mert a hardver elegendő lenne a megfelelő felhasználói élmény megteremtésére..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Andrejka
2014.02.07. 10:43
Egyetlen hibája miatt nem vettem meg ezt a tabletet, hogy nincs benne 3G modem! Mint mobil eszköz, szerintem az nélkülözhetetlen.
Számomra érthetetlen, hogy ha van GPS miért nincs 3G?
Persze van iGO és egyéb előre telepített térkép alkalmazások, de ez akkor is gond szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. frenetik76 Andre...
2014.02.07. 11:46
hol van igo?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. frenetik76
2014.02.07. 11:49
megvárom ezt: [LINK]
ha nagyon horror az ár, akkor g pad 8.3.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Andrejka frene...
2014.02.07. 12:36
Na nem a GPad-en, hanem úgy általában. Bár én még ez életben nem használtam, google maps párti vagyok. Bár azzal meg külföldön van gond a roaming miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Andrejka frene...
2014.02.07. 12:37
Nah az bizony engem is érdekelne! Végre egy normális méretű (értsd. 7"-nél nagyobb) normális felbontású tablet, 3G-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kobor42
2014.02.07. 13:24
Sziasztok.

Nem akarjátok tesztelni a Wayteq Talk 5H-t?
Kapható is nálatok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zsoli91 ernok...
2014.02.07. 15:46
Először én is erre gondoltam, általában ezek az extra dolgok be tudják lassítani a dolgot.
Ennél a készüléknél zavaróan jelentkezik alapból a mindenféle kisebb akadás, vagy csak az említett Nexushoz képest "rosszabb"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ernokiss Zsoli...
2014.02.07. 16:29
Szoftverfejlesztőként dolgozom, és van pár készülék, Tegra 4, Snapdragon 600, Snapdragon 800, márkák is változóak, főleg Asus és LG, meg mindenféle almás készülék, és a G Pad-ot az én kedvemért vettük, mert azt hittem, h ez a leghasználhatóbb tablet a piacon, és pár hét használat után mondom, hogy minden hasonló teljesítményű készülékhez képest lassabb.. Szerintem a gyári androidos verzión kizárt dolog, hogy jelentkeznének az említett problémák, de A-n is olvastam, hogy portolják már azt a ROM-ot erre, csak sajnos azt már nem engedik meg nekem feltegyem

UI: miért nem lehet leírni fórumba, h A?? És cseréli smileyre?? A A A a A
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nemlehet
2014.02.08. 15:35
Érdekes tapasztalat, a MA tesztben nem panaszkodtak laggolásra és a netes hozzászólásokban sem olvastam ilyet (bár nem ástam bele magam nagyon, mert ha tablet akkor nekem csak 10" jöhet szóba). Az LG-re nem szokott panasz lenni lagg szempontjából. AMúgy jó kis készülék, egész pofás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Crytek01 frene...
2014.02.08. 22:18
Ezt el tudnám viselni 4G(3G)+wifi verzióban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ereshkigal
2014.02.09. 10:02
A nagyobb kijelző és az erősebb akku vonzó, az utóbbira kíváncsi leszek, milyen üzemidőt eredményez. Egyébként meg majdnem ugyanaz, mint a nexus 7 v2, picit drágábban. Kérdés, hogy meddig jönnek majd ki hozzá frissítések, ebben talán a nexus felé billen a mérleg nyelve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. realman
2014.02.11. 02:28
A galaxy s4 re is felraktam a stock (pure) androidot és ùgy már nagyon jó.Mert iphone után igen csak lassùnak tünt a touch wizard-os förvedményes android.(idén már jön a 4,7 5,7 es iphone addig kihúzom vele.

Ez az lg stock androiddal a legjobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Pandamoniu...
2014.03.10. 18:02
Én hetekig vacilláltam a Nexus 7 2013, az LG GPad 8.3 és az iPad Mini Retina között, végül az iPad lett a befutó.

Egyszerűen a 7" nekem túl kicsinek tűnik egy táblagéphez mikor már minden normálisabb telefonon 4,5+" -es kijelzők vannak. A GPad-nál pedig a szoftverfrissítések hiányától féltem (bár ilyen szempontból már a Google-ben sem bízom látván mit műveltek a Nexus 4-el) és mivel itthon nem kapható a Google Play Edition így maradt az iPad, és ha volt is felár azon az Apple logón amit rányomtak a hátuljára, minden nap használom és soha nincs vele gond, szeretem.

Mindenesetre ha a Nexus 7 és a GPad között kellene választanom nálam a GPad volna a befutó a nagyobb kijelző és jobb anyaghasználat miatt. Arról már szót se ejtek, hogy milyen jól jöhet rajta a microSD slot azoknak akik hozzám hasonlóan rengeteg filmet néznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!