iPon Cikkek

LG IPS235V: Megfizethető prémium

Dátum | 2012. 04. 12.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal az LG egyik prémium paneles monitorával, az IPS235V típussal foglalkozunk. A korábban tesztelt IPS236V modellel jó tapasztalataink voltak, de a tesztelés során a komolyabb típusokhoz hasonlítottuk. Így reális képet kaptunk arról, hogy az olcsóbb, butított prémium (pl. A-MVA, eIPS paneles) kijelzők hol helyezkednek el képminőségben az igazi IPS vagy S-PVA panellel felszerelt változatokhoz képest. A jelen tesztünkben szereplő monitort ezúttal a TN paneles kategóriában versenyeztetjük, ott ahová szánták, hiszen ára alapján ide lehet sorolni.

LG IPS235V


Ami a formatervezést illeti, mi örültünk volna egy némileg látványosabb dizájnnak. A küllem nem a minőségi kijelzők körében megszokott, komolyságot sugallóan puritán, hanem inkább ingerszegény, a káva ugyanis mindennemű díszítést nélkülöz. Pozitívum, hogy fényes felülettel csak a talp tetején és a káva oldalán találkozhatunk, ami azért jó, mert így a por nem látszik meg rajta annyira gyorsan. A minőségérzet rendben van, kellemetlen zajok döntögetés közben nincsenek, és csak azért nem tudjuk neki odaítélni a tökéletes jelzőt, mert fogdosás közben hiányzott az a bizonyos masszív érzet.


Az IPS236V modellhez képest az IPS235V típuson nyomógombok vannak, ezzel módosíthatjuk a monitor beállításait. Bár már ezek az érintőgombok is egészen jól használhatóak, ami ritkaság, a nyomógombok általában még pontosabban végzik el a rájuk bízott feladatot. És ez jelen esetben is igaz. A gombok reakciója pontos és gyors, ráadásul a gombok helyzetét is jól ábrázolják a kávára felfestett szürke rovátkák (újabban egyes kijelzőknél ez félrecsúszik). Apró kellemetlenség, hogy a felfestések csak a kikapcsoló gombot jelölik egyértelműen, a többi fölött csak egy-egy vonal látható. Úgy gondolták, hogy ezt felesleges megtenni, hiszen bármelyik menügomb megnyomásával előbukkan a képernyőmenü, ahol már a szöveges jelölés is megtalálható. A gyorsgombok a könnyebb kezelhetőséget segítik elő. A video bemenetváltásnak, az automatikus kalibrációnak (VGA bemenetnél) és a képprofil váltásnak szorítottak helyet köztük, az utolsóval pedig a Dual Package almenüt hívhatjuk elő (ezzel még később foglalkozunk). Nekünk ezek közül csak a gyors fényerőállítás lehetősége hiányzott. A gomboknak saját megvilágításuk nincs, van viszont szoftveres menüvezérlési lehetőség, ennek köszönhetően egy teljesen sötét szobában kikerülhetjük a vak tapogatózást. A Forte Managert nem találtuk meg a CD mellékleten, de letöltve a monitorhoz hibátlanul működött. Az állapotjelző lámpa nem fényét nem találtuk zavarónak, de aki ezt nem szeretné látni, az letilthatja a menüben.


A mellékelt állvány nem dicsekedhet széles konfigurációs képességekkel, ezt ugyanis csak döntögetni lehet. Erre előrefelé 5 fokban, hátrafelé 15 fokban képes, ami már egy kellően széles tartomány, de láttunk már szélesebbet is. A mellékelt talp szokatlanul nagy, és súlya is elég ahhoz, hogy a monitor ne billegjen. A fix magasságot jól eltalálták, ezért hosszútávon sem volt kényelmetlen nézni a monitort.


Hátulról a felfüggesztési lyukak sem hiányoznak, a kijelzőt VESA 100 szabvány szerint tehetjük egy fali állványra. A video bemenetek közt megtalálható a HDMI, a DVI és a VGA port, ezekből egyet-egyet kapunk a kijelző hátuljára. Ezeken kívül még egy fejhallgató kimenetet is üdvözölhetünk, amin a HDMI audio sávja hallható, csak kár, hogy ez nem egy kényelmesebb helyre, például oldalra került. A kellékek közt DVI és VGA kábelre bukkantunk, a telepítő lemezen pedig a segédprogramok (Dual Package) és a monitor driverei vannak.

OSD


A monitor képernyőmenüje az egyszerűségre szorítkozik. A kategóriákra osztott opciók átláthatók, és szerencsére a szépségről sem kell lemondanunk, mert az OSD látványosra sikerült. A kijelző beállításait öt nagy csoportra osztva találjuk meg benne: Picture/Color/Display/Volume/Others. Az alapvető fényerőn, kontraszton, gammán és élességen kívül a színbeállításnál választhatunk az előre beállított színhőmérsékletek közül (Warm, Medium, Cool) vagy ezt megadhatjuk kézzel is a három (R, G, B) színcsatorna segítségével (a hatcsatornás állításra nincs lehetőség). A monitor extráit a Dual Package almenüben találjuk meg. A Dual Monitor funkcióval két kijelzős használatra van lehetőség (kiterjesztés, klónozás), ám ezt megtalálhatjuk videokártyánk driverében is. A Dual Web egy szoftveres ablakrendezés, mely egymás mellé teszi a böngésző ablakokat. Lényege, hogy a szoftverben történő kattintás helyett a monitor menüjében tallózva adjuk ki a parancsot. Nem sok értelme van, mert ilyen módon ezt nehézkesebb megtenni. Az említett extrák csak az után működnek, hogy feltelepítettük a mellékelt Dual Package szoftvercsomagot. A menüben megtalálható még a Super Energy Saving energiatakarékos opció is, mely lejjebb veszi a fényerőt, ezzel némi áramot tud nekünk spórolni (5W/óra).


Képprofilok

A kijelzőben néhány képprofil is a rendelkezésünkre áll (Movie, Text, Photo, sRGB, User). A monitort szerencsére gyárilag kalibrálva szállítják, ezért ha nem szeretnénk ezzel foglalkozni, egyszerűen csak válasszuk a User profilt. A mellékletben erről egy nyomtatványt is kapunk, ami arról tanúskodik, hogy a szürkeárnyalatok ideálistól való átlagos eltérése (deltaE) a 2 érték alatt marad, ami nagyon jó eredmény, tekintve, hogy 5 alatt már nincs szemmel látható különbség.

Mi természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy a gyári sémák menyire pontosak:

MovieTextPhotosRGBUser
A mérésekből megállapíthatjuk, hogy a képprofilok átlagos színeltérése egy kivételével mindenhol 5 alatt marad, ami jó eredmény. A Movie profil kicsit gyengébb náluk, amiről az alacsony gamma érték tehet, ez utóbbi viszont a sötét részleteknek tesz jót. A képprofilok 7000K fölötti színhőmérséklete pedig arról tanúskodik, hogy a monitor képe gyárilag enyhén kékes tónusba húz, ezért némi korrekcióra szorul. A gyári színhőmérsékletek értékei a következőképpen alakultak: Warm: 7300K, Medium: 8500K, Cool: 10200K. Egyedi beállításainkat a User profil tárolja (ezt szintén a gyári képmódok közt találjuk meg), és ha egy gyári profilt megváltoztatunk, akkor mindig ide kerülünk, felülírva az előző értékeket.

Ami a látványt illeti, nekünk a gyárilag bekalibrált User és sRGB tetszett a legjobban. A szövegolvasáshoz ajánlott Text szerintünk lehetne sötétebb, ezt valószínűleg napsütéses időhöz állították be, mert nem igazán szemkímélő. A Movie és Photo sémák kicsit látványosabbak a többinél, de a várt élmény elmaradt, helyettük is inkább a User profilt érdemes elővenni.

Ezek után megnéztük, hogy mit lehet még kihozni a monitorból, ezért magunk is elvégeztük a kalibrálást. A méréseket sRGB színtérben végeztük, a viszonyítás pedig 2,2 gammához, 6500K színhőmérséklethez és 120 cd/m^2 fényerőhöz ment.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Ahogy az lenni szokott, már csupán a monitor helyes beállításával is nagyon szép eredményt értünk el, az icc profil betöltésével pedig szinte tökéletes lett a színmegjelenítés.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A színekkel nagyon elégedettek voltunk, bár itt nem ért minket nagy meglepetés, hiszen ez az olcsóbb prémium kijelzőktől is elvárható. A színátmeneti gradienseken egyáltalán nem látható sávosodás, ezek szép folyamatosak. A szürkeárnyalatok közül a világosabbak jól megkülönböztethetőek egymástól, és a sötétebb elemek közül is csak a legsötétebb szürkeárnyalat olvad bele a fekete háttérbe, de ez még mindig szép eredmény. A legmagasabb fényerő, amit mértünk 243 cd/m^2 volt, a monitornak tehát van tartaléka a nyári napsütéses időjáráshoz (a kijelzőben egyébként matt panel van). A fényerőt 80 cd/m^2 értékig tudtuk lecsökkenteni az adott beállítások mellett, ez pedig kellően sötét a szemkímélő használathoz.

A kijelző digitális bemenetei (HDMI, DVI) nagyon szép élesek, a VGA kaput viszont kicsivel gyengébbnek találtuk náluk a halvány szellemkép miatt. A bemenetek azonos képbeállításokat használnak, ezért nem alkalmazhatunk rajtunk különböző fényerő/kontraszt/színbeállításokat. Ha az egyiken megszűnik a jel, akkor a monitor nem kapcsolgat magától, hanem készenléti módba vált.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző az alacsonyabb képméreteket jó minőségben interpolálja. A következőket akár szövegolvasásra is elővehetjük, annyira szépek: 1280*960, 1024*768 és 1280*720, bár ez utóbbit a monitor csak egy fekete kerettel hajlandó megjeleníteni. Játék közben még az 1280*1024, 1280*800 és 1152*864-es képméretek is szépek, ezek csak kicsit homályosabbak az előzőeknél. Bár még az 1680*1050 és 1440*900-as felbontások minősége sem vészesen rossz, a homályosság miatt jobban járunk a fentiekkel. A kijelzőben már az újfajta képarány kezelés található meg (Original Ratio). Ha átkapcsolunk Original-ba, onnantól kezdve a monitor mindig tudja, hogy milyen arányt kell használnia, tehát nem kell minden felbontásban bekapcsolni. Az intelligens képarány kezelés helyesen kezeli a 16:10 arányt, és az 5:4-et is képes megkülönböztetni a 4:3 aránytól.

A monitor betekintési szögei nagyon meggyőzőek, szinte bárhonnan nézhetjük, mert színei csak alig változnak meg. A TN paneles kijelzőkkel szemben ez nagy előnye a monitornak, hiszen szemből nézve a képernyő felső területén is ugyanazokat a színeket látjuk, mint alul. Ráadásul még némi mozgásterünk is marad, ezért akár enyhén megdöntve is használhatjuk a monitort. Ha a monitort a prémium kijelzők közt vizsgáljuk, akkor kisebb hibákról is beszámolhatunk. A panel oldalról nézve enyhén kékes-ezüstös tónust kap, ez az IPS panelek egyik tulajdonsága. Felülről és oldalról kontrasztcsökkenés jelentkezik, de még ez sem zavaró, ugyanis a normál nézési tartományon kívül esnek. Egyéb hibáról még szigorú szemmel sem nem tudunk beszámolni. (Ha a kijelzőt a prémium monitorokkal vetnénk össze, akkor a látószög értékelése + lenne, a TN paneles készülékekhez viszonyítva viszont +++ az eredmény.)


Az IPS panelekre jellemző lilásodás miatt a képernyőt csak szemből láthatjuk egybefüggő feketének, de a fekete szín szemből egészen sötét. Felülről és alulról némi lilásodásra, oldalról pedig sárgulásra lehet számítani, de ezek csak a fekete képernyőn feltűnőek. A háttérvilágítás a minimális foltosodástól eltekintve homogén, csak kisebb bevilágítások láthatóak a képszéleken.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A kijelzőben nincs gyorsítás, ezért 14ms-os válaszidővel rendelkezik, ami kicsit soknak tűnik. Szerencsére a helyzet jobb ennél, nekünk úgy tűnt, mintha a gyártó ezúttal szépítés helyett inkább alábecsülte volna készülékét. A monitoron csak kicsivel láttuk több utánhúzást, mintha egy gyorsítás nélküli 5ms-os TN paneles kijelző lenne. Az egérkurzor mozgatásánál azonban fény derült a lassúságra, a bemeneti késés miatt a monitor némileg lomhábbnak érződik náluk. A késés még így sem vészes, mert ezzel még bőven lehet játszani és hozzászokni sem kell, csak azok fogják lassúnak érezni, akik a 2ms-os vagy ennél gyorsabb kijelzőkhöz vannak szokva. (Ha a kijelzőt a prémium monitorokkal vetnénk össze, akkor a sebesség értékelése + lenne, a TN paneles készülékekhez viszonyítva viszont +/- az eredmény.)

Értékelés


Az LG egyik olcsósított prémium kijelzőjét teszteltük, és kijelenthetjük, hogy képminőség szempontjából egészen jól szerepelt. A panel látószögei szélesek, a színek gyönyörűek, a háttérvilágítás egyenletes, és szemből a fekete szín is nagyon sötét. Csak apróbb hibákat tudunk felhozni ellene, mint például az extrém szögekben látható lilásodás és sárgulás vagy az enyhe kontrasztcsökkenés, amik viszont a panel sajátosságai. Ezek, még ha kisebb mértékben is, de más IPS paneles típusnál is jelen vannak. Véleményünk szerint a 14ms-os értékkel alábecsülték a monitor sebességét, mert a monitor teljes mértékben játszhatónak bizonyult, elmosódást alig láttunk rajta. A skálázás minősége jó, továbbá ott az intelligens képarány kezelés is, ami minden helyzetben a megfelelő képarányt alkalmazza, ezért az alacsonyabb felbontások sem okoztak gondot a kijelzőnek.

Kár, hogy az ehhez hasonló monitorok közt ritkaság a jól konfigurálható állvány, és ez alól ez a modell sem kivétel. A kijelző ugyanis egyszerű állványt kapott, de legalább jól ellátta a rá bízott feladatot, mert nem billegett és a magassága is jó volt. Szerencsére a video bemenetek közt a HDMI is megtalálható, plusz az audio kimenetnek is jutott hely hátul, a felfüggesztési lyukak viszont hiányoznak. A mellékletben nem találtunk HDMI kábelt, a digitális átvitelről azonban még így sem kell lemondanunk, mert DVI madzag viszont jár a monitorhoz.

Az LG monitorában tehát nem kellett csalódnunk, gyakorlatilag nincs olyan problémája, ami miatt inkább egy TN paneles kijelzőt kellene választanunk. Csak a megszállott játékrajongók találhatják kicsit lomhának a sebességet, de nekik ott a válaszidő-gyorsítással ellátott változat, az IPS236V modell (itt már a bemeneti késés sem érezhető). Mivel az IPS235V és az IPS236V típusok egyformán 50 ezer forintba kerülnek, utóbbinak jobb az ár/érték aránya, de akinek nem fontos a gyorsítás és inkább a nyomógombokat részesíti előnyben az érintőgombokkal szemben, azoknak az IPS235V típus ajánlott. A készülékhez 3 napos pixelhiba-garancia is jár.
Vásárlás: LG IPS235V
Hivatalos honlap


A monitort a Cédrus Kft-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

42. CyberPunk6...
2012.04.12. 10:07
Na most vajon miről megy majd a vita, hiszen ez ips... várjál, akkor most lehet nyomni arról, hogy miért nem 16:10, ezaaaz végre megint bele lehet kötni valamibe egy monitor cikknél...

Húú meg a válaszidőn is lehet harcolni, hiszen csak 14 ms, de ez nem az mint aa tnnél,... már megijedtem, de lesz téma a trolloknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. csigabigaf
2012.04.12. 10:12
Én abba kötök bele hogy ha már a káva végre matt, akkor a talpa miért fényes?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. mythbuster
2012.04.12. 10:21
mé ilyen drága?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. mythbuster
2012.04.12. 10:23
Mondjuk legalább nem szar mint a samsung.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Megyeric
2012.04.12. 10:31
A TN paneles fórumozók meg pont azt mondják az IPS kollégákra, hogy mindjárt jönnek Trollkodni.
Srácok nem lehetne megegyezni?

Ez egy korrekt monitor árban és értékben is, és TN-esem van. (egyelőre)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. LGx
2012.04.12. 10:40
nekem LG IPS236V van már lassan egy éve. nagyon meg vagyok elégedve vele, filmezésre, játékra egyaránt jó, a képe nagyon szép. 21"-os crt-ről váltottam.
http://ipon.hu/elemzesek/lg_ips236v_megfizetheto_minoseg/1089/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. CyberPunk6... Megye...
2012.04.12. 11:09
Ez egy ilyen overall ironikus kritika akart lenni, minden vallásháborúsnak
Én nem foglalok állást egyik mellett sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Megyeric
2012.04.12. 11:37
CyberPunk666
Te vagy az igazi túlélő. Van még hely melletted? Én is beállnék a sorba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. somakb
2012.04.12. 11:46
"sak a megszállott játékrajongók találhatják kicsit lomhának a sebességet, de nekik ott a válaszidő-gyorsítással ellátott változat, az IPS236V modell (itt már a bemeneti késés sem érezhető). Mivel az IPS235V és az IPS236V típusok egyformán 50 ezer forintba kerülnek, utóbbinak jobb az ár/érték aránya,"

Ha kb ennyiben tér el a két típus, akkor hogy lehet, hogy a 236V 73/100-at kapott ugyanennyiért, míg ez meg 85/100-at?? Azért ez nem kis értékelési eltérés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Megyeric
2012.04.12. 11:49
Nem 75 akart lenni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. LGx
2012.04.12. 12:12
az IPS236V a prémium kategóriában indult, lehet azért a különbség.
"Éppen ezért az értékelés során a prémium monitorokhoz viszonyítunk, ezt nem árt észben tartani."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Terrayon
2012.04.12. 15:12
somakb: Ahogy LGx már leírta előttem, ez most a TN kategóriában indult, míg a másik a prémiumban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Emberfej
2012.04.13. 00:22
Az a belinkel youtube-os valami mi szeretne lenni?
"Ez egy privát videó" feliratú.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. stranger
2012.04.13. 16:24
Semmiről nem megy vita. Ez nem egy rossz monitor, kicsivel többért már van jobb Dell, ennyi. TN-t bármelyik halálra veri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. jozsefm
2012.04.13. 16:30
De ,hogy egy nyamvadt displayport erre se fért fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. stranger
2012.04.13. 16:36
Miért kellene rá DP? Van 2 bemenet, nehogy már ne legyen elég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. tordai
2012.04.13. 19:59
Nem-tudom mi van itt de ez a termek:http://www.ipon.hu/webshop/product/lg_ips235v_bn/195234 nem 14 hanem 5ms reakcióidős vagyis ez: http://www.lg.com/au/it-products/monitors/LG-led-lcd-monitor-IPS235V-BN.jsp .A BN jelzés nélkuli a 14ms-os.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. franc0 stran...
2012.04.13. 20:13
Ha nem tudod, miért jó a DisplayPort, akkor miért szólsz bele?
Ha a magfúzióról beszélgetnénk, akkor is hajtana valami belső kényszer, hogy okoskodj egyet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. tordai
2012.04.13. 20:36
!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Marcell77
2012.04.13. 20:36
minek DisplayPort van olyan videokártyám amin csak olyan kimenet van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Marcell77
2012.04.13. 20:40
a válaszidőt többféle módon mérik van ugye g2g, bwb, wbw, bw. w fehér b fekete g szürke értelemszerűen emiatt lehetnek összevissza adatok de az ms az nem nagyon számít szerintem inkább egy input laggra lennék kiváncsi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. stranger franc...
2012.04.13. 20:47
Biztosan fogalmam sincs róla, te pedig nagyon tudod. Ahogy a hűde nem evilági magfúziót is...

Meg kellene tanulni szöveget értelmezni, ott kezdődik a dolog. Van rajta 2 bemenet, az egyiket át tudod alakítani, nemde? Ha esetleg annyira spéci kártyád van, hogy nincs DVI. Engem az érdekelt volna, miért olyan hihetetlenül fontos ezek után, hogy legyen rajta DP? Többe kerüljön? Hangot akarsz vinni rajta? 10bitet/extra felbontást? Legyen min kiélni a napi nyűgjeidet? Ember..

Mellesleg úgy beszéltek, mintha minden monitoron lenne..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Megyeric
2012.04.13. 22:34
A DP lehetővé teszi, hogy egy eszközön egyszerre legyen jelen audio, video, és USB jel, egyetlen csatlakozóval, vagy akár több kijelző láncba fűzve egyetlen csatlakozóval. Ez lehet akár SLI-nél vagy CF-nél. Több monitoros "multi application"-nél is alkalmazzák a DP-t amikor egyetlen gépen több különböző feladatot végeznek/végeztetnek külön monitorokon megjelenítve. A munkahelyem központi irodáiban is így van kiépítve. Jómagam is így dolgozom.

Nem strangernek írtam. Ő mindent tud.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. stranger Megye...
2012.04.13. 22:53
Ójaj. Látom neked sem megy a szövegértés hálistennek..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Megyeric
2012.04.13. 23:38
Értjük amit írtál az átalakításról csak azt nem értjük miért alakítgatnánk át bármelyik csatlakozást ha van rá egyszerűbb megoldás.
Mondjuk hogy alapból van rajta dp..
Ebben nem tudom mi kivetni valót találsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. stranger Megye...
2012.04.14. 09:42
Az a gondom, hogy nem értitek meg, hogy ez egy "spórolós" monitor. Az is csoda, hogy HDMI van rajta, illetve a hangot ki lehet hozni a HDMI-ről. TN-ek közé szánják, az az árkategória, de egy drágább panel van benne, úgyhogy valamiből le kell faragni nyilván. Ezért nem értem miért hiányosság a displayport. Lehet jó lenne, ha lenne, de nincs. Nem azt írtam, hogy miért kell nekünk a világra DP, korántsem. Én is azt használom..

Másik gondom, hogy csökkent a fórum színvonala és egyből beleköt valaki, hogy te idióta, há' a DP a világ közepe, magfúzió meg a napi sportom.. aztán azt sem érti mit próbálnék írni.

Panel, USB, stb. miatt pedig nem kell rá, úgyhogy annyi előnye maradt, amit tegnap írtál. De oda vagy valami alap TN-t szoktak szerintem, vagy többségben vesznek egy jobb Dellt, minimális felárral. Ők meg ugye már nem is csinálnak DP nélkül/más "célközönségnek" gyártanak.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Jocoarsena...
2012.04.14. 13:21
Végre egy normális csoport, ahol nem a TN vs IPS a téma. Komolyan mondom vicc hogy 40-50 ezres monitorok alatt megy a TN vs IPS szájkarate. Sok ember papol, hogy IPS powa, azt CAM minőségben meg xvid-ben nézi otthon a letöltött filmeket, meg maximum 100.000 Forintos fényképezőgépe van otthon ami annyira élethű képeket készít mint a mobilom kamerája (persze ez túlzás, de értitek ). Nem tök mindegy a panel, ha amúgy se használják ki a tudását?
Ha 3 milliós fényképezője lenne az embernek ami tényleg visszaadja az élethű színt akkor igen, kell az IPS, de nem egy ilyen, hanem mondjuk egy ilyen: http://ipon.hu/webshop/product/dell_u3011/171960

A kontraszt értéket meg lehet nézni. Érdekes, hogy csak 1000:1 . Na? Akkor ez gagyi?
Mert pár más témában trollkodó egyén jön az "ez szarrá veri azt" szövegekkel.

Én direkt TN-t vettem most legutóbb, mert például egy weblap design tervezéskor hiába alkotok meg egy gyönyörű zöld hátteret, ha egy sima laptop TFT-n, vagy egy gyengébb TN-en esetleg egy menő IPS-en (bár ez ritka, ott inkább oda nem illő színt kapsz) teljesen más, már-már szörnyű libafos árnyalatot kap az általam megalkotott háttér. Na puff. Az Én munkám miatt az IPS már kizárva, hisz nem várhatom el,hogy mindenki vegyen a kedvemért tökéletesen színhű monitort.

Lehet vitázni, hogy az 1.6 vagy az 1.9-es motor a jobb-e, de amíg egy Skoda és egy Dacia tulaj vitatkozik addig komolytalan az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Simba
2012.04.14. 15:44
A gond az, hogy te leáltalánosítasz. Pedig honnét tudod, ki mire használja? És ha kapok ugyanannyiért egy nagyságrendekkel jobb tulajdonságokkal rendelkező monitort, mint egy TN-t akkor minek vegyem a szarabbat? Mert hogy nem használom ki? Ugyan már....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Megyeric
2012.04.14. 22:50
Az én véleményem az, hogy a vitának nincs elfogadott közös alapja
(nem egy dologról vitatkozunk). Nincs, mivel attól függ mi a jobb, hogy neked/nektek mi a jobb!!
Azt mondod IPS, igen elhiszem hogy jobb, veszek is, ha élvezetet nyújtanak nekem az új színek (stb). Viszont. Ha xy-nak ez nem számít akkor jön a vita. Hogy mert xy biztos idióta, meg nem ért hozzá.

Több helyen már személyeskedésbe megy néha. Én is bele mentem egyszer mikor kiborult a bili (és elnézést stranger, ha így volt).

Nem azzal van a gond hogy most az ips szín-hűbb, színeket ad vissza (stb) és az sem baj ha valakinek egy jobb felszereltségű minőségibb TN is elég (a TN-eken belül). A gond ott van, hogy nem tiszteljük egymást ezen a fórumon. Jön a trollkodás meg én jobban tudom, meg miért vagy olyan hülye hogy nem látod be...stb (vicaversa TN-IPS).

TN monitorom van. Nem is olyan régi. Most rendeltem egy IPS monitort, de igen vannak jó minőségű TN monitorok is és nem egy olyan van amit szívesen vennék pl a munkámhoz. Tudom hogy több dologban elmarad az IPS mögött, DE arra amire kell JÓ! Hiába kapok jobb tulajdonságokat ugyanannyiért a pénzemért ha nem használom akkor olyan mint ha nem is lenne. Egy Excel táblázat összeállításánál vagy egy adatbázis megalkotásánál nem sokra megyek a jobb tulajdonságokkal, a tuti betekintési szögekkel meg az Acces fejlécének élethűbb színével.

Van egy Ferrarim, de csak arra használom, hogy krumplit hordjak vele a piacról.

Azt viszont elfogadom én is Simba hogy részben igazad van. Méghozzá azért mert nem tudhatom mire fogom még használni azt a monitort. Én is változhatom lehet a gyermekem fog rajta játszani pl. Ilyen gondolattal abszolút igazad van mert akkor meg milyen jó lesznek azok a jobb tulajdonságok, ugyan annyiért.

Na most biztos megkapom megint valakitől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. stranger Megye...
2012.04.15. 00:09
Az a baj itt is, mint rengeteg hasonló vitánál, hogy sokan szeretnek vitatkozni. Találnak egy ürügyet és vitatkoznak.. IPS. Betör, elterjed, ajánlott. Akkor ezzel lehet trollkodni, hogy miért nem veszed azt, te alultáplált. Biztosra veszem, hogy van, aki még életében nem látott egyet sem, de azért mondja. PH-n is mennyi ilyen van.. Úgyhogy ebben egyetértünk valamelyest.

Színek szebbek, ez tény mondjuk. Arra amit írtál (Excel, Acces) bőven jó a TN. De ha már valaki filmezne, fel is állna a gép elől és szeretnél látni, etécé, akkor nem lehet rossz egy ilyen olcsósított e-IPS. Másrészt azért ajánlják/juk inkább azt, mert IPS esetén most még megkapod, amit kifizetsz. TN esetében vannak erős túlárazások.

Meg van néhány dolog, amire nem reagálnék most, főleg nem nálad egyébként. El kellett olvasnom többször is, hogy ez most komoly? (Pl.: "Én direkt TN-t vettem" )

/Nem gond egyébként, mindennapos ez.. /
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Megyeric
2012.04.15. 00:35
"Meg van néhány dolog, amire nem reagálnék most, főleg nem nálad egyébként. El kellett olvasnom többször is, hogy ez most komoly? (Pl.: "Én direkt TN-t vettem" )"

Azt nem én írtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. stranger Megye...
2012.04.15. 00:35
"főleg nem nálad egyébként"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Jocoarsena...
2012.04.15. 12:16
@stranger

Igen stranger, ez komoly. A színeknek nagyon sok szerepe van. A zöld megnyugtat, a citromsárga is kellemes érzetet kölcsönöz, a piros megfog, stb. ezért elég sok múlik egy jó színvilágon.

Pont 2 napja mutattam be egy plakát design tervet a megrendelőnek, aki mikor megnézte a laptopján azt mondta,hogy ez így nem jó, mert nagyon fakó, komor lett. Rá 20 percre átjött hozzám, és rávágta,hogy "Na ez már igen" . A különbség csak annyi volt,hogy akkor ugyanazt a képet már a monitoromon nézte. Pedig csak egy kis egyszerű TN-es G2420HDBL, de így is sokszor sRGB módban designelek. Szóval igen, Én direkt TN-t vettem

Egyértelmű, hogy jobb az IPS, hisz azért találták ki. Nagyon sok létjogosultsága van. Plusz azt se szabad elfelejteni,hogy ez nem egy új dolog, az újdonság pusztán az,hogy ma már ~50.000 Ft-tól hozzá lehet jutni egy IPS paneles monitorhoz, ami nagyon jó dolog.Ha haverokkal filmet nézek akkor nem is lehet kérdés, hogy melyik panel elé ültetném le a társaságot, és Én is mindenkinek azt ajánlom aki csak otthonra jó monitort akar. Én csak arra a tényre akartam felhívni a figyelmet, amit Megyeric vagy akár Én írtam,hogy sok helyzetben értelmetlen összevetni a TN-t az IPS-el.

De szerintem Te is belátod, ahogy írtad is, hogy sok ember csak trollkodik és kopizza ide a wikipédiás és google tényeket, holott életében nem látott élőben IPS panelt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. stranger Jocoa...
2012.04.15. 12:24
Nem akartam ebbe belemenni, de legyen.

Láttam már én is zöldet. ))

Nem értelek sajnos. Az sRGB-t nem fogja helyesen megjeleníteni a G2420-ad (Ez volt egyébként az első wide monitorom itthon.). Lehet, hogy jól néz ki, de ha kinyomtatják a terved/élesben megy a weboldalad, érhet meglepetés. Oké, hogy rengeteg a TN, de ha eleve nem olyan valójában, mint amit te a monitorodon látsz, akkor szerinted a többiek mit fognak látni belőle egy színhelyes monitoron? És egy másik kalibrálatlan TN-en? És egy olyanon, ami már szemből torzul? Fakó eleve? Nem ugyanazt, ez biztos. Tehát neked tetszik, aki megrendeli, annak tetszik, de aztán lehet nem fog annyira valamelyikőtöknek sajnos.

Arra akarok kilyukadni, hogy itt valamit elnézel. A TN-ek nem egyformán "színhelytelenek" (), tehát ami libafos volt itt, az narancsos libafos lesz ott. Egyedül akkor van esélyed visszakapni a zölded, ha színhelyes monitoron csinálod a dolgot és ők is ~azon nézik vissza. /Még pl. a gyárilag kalibrált U2711-nél sem az igazi a dolog, mivel más-más videokártyákba dugják a vásárlók. De közelítésnek már jó./

"sok helyzetben értelmetlen összevetni a TN-t az IPS-el." Ez így van. Ezt írtam tegnap is, hogy sokan csak szeretnek emberkedni, és ez jó ürügy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Jocoarsena...
2012.04.15. 12:32
Mindenben igazad van, nem is tudnék vitázni, még ha akarnék se.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Simba
2012.04.15. 12:53
Egyet leszögeznék, én nem a levegőbe beszélek itt. Szépen megjártam a létra fokait még monochrome crt-n kezdtem, s most tartok IPS-nél. Csak hogy a vádakat elhárítsam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. stranger Simba
2012.04.15. 12:54
Én speciel nem rád gondoltam.

Dell?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Simba
2012.04.15. 17:17
Ja egy U2410-es.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. stranger
2012.04.16. 06:58
Akkor te tényleg vágod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Megyeric
2012.04.16. 10:53
Az első topic ahol értelmes társalgás folyik.

OFF:
Szerdán jön a U2312HM.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. NPeete
2012.04.29. 10:00
Már nem azért, de a cikkben az IPS231P-ről miért nem tettetek említést? Annak a dizájnja jobban hasonlít erre, továbbá az általatok hiányolt jól konfigurálható talppal és pivot funkcióval is rendelkezik - ezért az árért. Mondjuk az egyetlen hibája, hogy nincs HDMI/DisplayPort csatlakozó rajta (én kibírom anélkül is, bár ez sokakat eltántorít a vásárlástól):
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. danee91
2012.09.23. 21:36
Üdv!

Ezt a monitort vettem, azonban nálam már elérhető a menüben a 6 tengelyes színbeállítás(2012 júliusi gyártmány a monitor hátlapja szerint). Amugy a monitor nagyon jó, nem bántam meg h ezt vettem, és szerencsére még 43e Ft-ért innen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!