iPon Cikkek

LG IPS236V: Megfizethető minőség?

Dátum | 2011. 08. 13.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal kitüntetett figyelmet szentelünk az LG prémium paneles monitorának, az IPS236V típusnak. Az koreai cégtől már volt szerencsénk több eIPS paneles kijelzőhöz is, melyeket szép emlékekkel adtunk vissza. A jó képminőség mellet az olcsósított prémium panelnek az az előnye, hogy az ezzel szerelt monitor ára közel van a TN panelesekéhez, miközben jóval szebb képminőséget képes biztosítani. Éppen ezért az értékelés során a prémium monitorokhoz viszonyítunk, ezt nem árt észben tartani.

LG IPS236V


A monitor küllem tekintetében egy átlagos példány. Tartózkodik a különös formai bravúroktól, de a fényes fekete kávával beleilleszkedik a mai trendbe.


A minőségérzet elfogadható, a káva itt-ott lötyög, de nincs olyan érzésünk, hogy szét akarna esni, a döntögetés halkan történik.


A káva elején, jobb oldalt egészen jól használható érintőgombokat találunk. Ezek korrektül elvégzik a rájuk bízott feladatot, a reakciójuk pontos és gyors. Bár saját megvilágításuk nincs, az érintőmezők helyzetét bejelölték nekünk egy-egy fehér pöttyel, így nappal és szürkületnél mindig tudtuk hová kell nyúlni. Egy teljesen sötét szobában viszont bajban lehetünk, ilyenkor jön jól a monitor szoftveres menüje. A Forte Managert nem találtuk meg a CD mellékleten, de letöltve a monitorhoz hibátlanul működik. A gyorsgombok közt a bemenetváltásnak, az automatikus kalibrációnak (VGA bemenetnél) és a képprofil váltásnak szorítottak helyet, az utolsóval pedig a Smart+ almenüt hívhatjuk elő (ezzel még később foglalkozunk). Jól jött volna még a fényerőállítás lehetősége is, illetve az, hogy a gyorsgombok valóban gyorsgombok legyenek, mert a képprofil váltáshoz legalább három gombnyomásra van szükség. A monitor állapotjelző lámpája nem túl diszkrét, erős kék fénye zavaró lehet használat közben, ezért érdemes inkább letiltani a menüben. De ahogy minden LG kijelzőnél, ez csak a bekapcsolt állapotra vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a készenléti villogást ezzel nem tudjuk megszüntetni.


A monitorhoz egyszerű állványt kapunk, amely csupán az alapvető döntögetési metódust tudja. Ezt előrefelé 5 fokban, hátrafelé 15 fokban lehet megdönteni, ami már egy megfelelően széles tartomány. A mellékelt talp kellően nagy és súlyos ahhoz, hogy jó alátámasztást nyújtson az állványnak, így a panel nem billeg, bár különlegesen nagy stabilitásról sem tudunk beszámolni.


A monitor hátlapja szép és letisztult, ennek ellenére a felfüggesztési lyukakról sem kell lemondanunk (a falra szerelést a mellékelt csavarokkal oldották meg). A video bemenetek közt üdvözölhetjük a HDMI, DVI és VGA kapukat, ezekből egyet-egyet találtunk a monitor hátulján. Ezen kívül még egy fejhallgató kimenet is helyet kapott, amin a HDMI audio sávja hallható, csak kár, hogy ez nem egy kényelmesebb helyre, például oldalra került. A kellékek közt DVI és VGA kábelre bukkantunk, a telepítő lemezen pedig a segédprogramok (Easy Set Package) és a monitor driverei vannak.

OSD


A monitor képernyőmenüje látványos, de szerencsére a szépség nem ment az átláthatóság rovására. A kijelző beállításait öt nagy csoportra osztva találjuk meg benne (Picture/Color/Display/Volume/Others). Az alapvető fényerőn, kontraszton, gammán és élességen kívül a színbeállításnál választhatunk az előre beállított színhőmérsékletek közül (Warm, Medium, Cool) vagy ezt megadhatjuk kézzel is három (R, G, B) vagy hat (R, G, B, C, M, Y) színcsatorna segítségével. Ezeken kívül néhány komplex képprofil is a rendelkezésünkre áll (Movie, Text, Photo, sRGB), ezekkel mindjárt foglalkozunk. A menüben ezúttal nem találtunk energiatakarékos funkciót, bár ennek egyébként sincs sok jelentősége, mert ez ehhez hasonló funkciók általában csak lejjebb veszik a fényerőt, ezt pedig mi is megtehetjük, ha akarjuk (a szenzoros fényerőállításnak örültünk volna, de az már egy másik történet).

Képprofilok

A kalibráció előtt megnéztük, hogy a monitor gyári képprofiljai menyire pontosak. A méréseket sRGB színtérben végeztük, a viszonyítás pedig 2,2 gammához, 6500K színhőmérséklethez és 120 cd/m^2 fényerőhöz ment.

MovieTextPhotosRGB
A grafikonok alapján egyik sem tragikus, mi viszont egy kicsit pontosabb színmegjelenítést vártunk sRGB módban. A látvány viszont még így is jó, a monitor sRGB és Text módban hosszútávon is nézhető. A Movie és Photo mód viszont nem lett ilyen szerencsés, ezek túlerőltetik a kontrasztot, ami a világosabb képrészletekre van rossz hatással, plusz némi színtorzulást is okoznak. Ha tehát nem szeretnénk foglalkozni a képbeállításokkal, akkor az sRGB vagy Text módot válasszuk, de természetesen mindig a kézi finomhangolással járunk a legjobban.
Egyedi beállításainkat a User profil tárolja (ezt szintén a gyári képmódok közt találjuk meg), és ha egy gyári profilt megváltoztatunk, akkor mindig ide kerülünk, felülírva az előző értékeket.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Már csupán a monitor hardveres beállításaival (fényerő, kontraszt, színcsatornák) is nagyon szép eredményt érhetünk el, az icc profil betöltésével pedig szinte tökéletesre csiszolható a színmegjelenítés.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

Ezek után lássuk a monitor képminőségét. A kijelző színvilága lenyűgöző, ami nem csoda, hiszen IPS panel van benne, de a monitornak még a prémium mezőnyben sem kell szégyenkeznie. A színátmeneti gradienseken nem látható sávosodás, ezek szép folyamatosak. A kontrasztskála világosabb és sötétebb elemei is jól látszanak, egyedül a legsötétebb szürkeárnyalat olvad bele a fekete háttérbe, ami még mindig szép eredmény. A legmagasabb fényerő, amit mértünk 258 cd/m^2 volt, ami bőven elegendő a nyári napsütéses időjáráshoz, különösen úgy, hogy a kijelzőben matt panel van. A fényerőt 83 cd/m^2 értékig lehet lesötétíteni az adott beállítások mellett, ami már éppen elég a szemkímélő használathoz. A monitornak tehát ilyen tekintetben sincs miért szégyenkeznie.

A kijelző bemenetei nagyon szép élesek, és azért sem kell aggódnunk, hogy a VGA gyengébb lenne a HDMI és DVI kapuknál. Minőségük egyformán jó, így a monitornak három teljes értékű video bemenete van. Ezek egyébként azonos képbeállításokat használnak, tehát nem alkalmazhatunk rajtunk különböző fényerő/kontraszt/színbeállításokat. Ha az egyiken megszűnik a jel, akkor a monitor nem kapcsolgat magától, hanem készenléti módba vált.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző az alacsonyabb képméreteket szépen interpolálja, és bőven akadnak olyan felbontások, melyeket szövegolvasásra is elővehetünk. Ilyenek az 1024*768, 1152*864, 1280*960 és 1280*720-as képméretek, csak kár hogy utóbbi egy fekete kerettel jelenik meg. Kicsit homályosabbak, de játékra az 1680*1050 és 1280*1024-es képméreteket is elővehetjük, mert 3D-ben ezek sem problémásak. Az 1440*900 és 1280*800-as felbontások minősége már kicsit rosszabb, igaz, még ezek is használhatóak, de jobban járunk a fentiekkel. Szerencsére nézhetetlen képméreteket nem találtunk, a készülék összességében nagyon szépen skálázza az alacsony felbontásokat. A menüben található Original Ratio funkció a helyes képarány kezelésért felel. Ha átkapcsolunk Original-ba, onnantól kezdve a kijelző mindig tudja, hogy milyen arányt kell használnia, tehát nem kell minden felbontásban bekapcsolni. Az intelligens képarány kezelés helyesen kezeli a 16:10 arányt, és az 5:4-et is megkülönbözteti a 4:3 aránytól, nem úgy, mint néhány másik monitor.

Említettük, hogy a monitort saját kategóriájában vizsgáljuk, méghozzá a prémium kijelzők közt. Mivel ezek betekintési szögei nem említhetők egy lapon a TN paneles kijelzők látószögeivel, nem meglepő, hogy az LG monitora is nagyon szépen teljesít. A panelt bármilyen irányból nézhetjük, az mindig megtartja szép színeit, nem kell tartanunk attól, hogy oldalról durván bezöldülne vagy alulról vöröses tónust kapna. Nagyobb szögben viszont látható némi kontrasztcsökkenés, illetve a panel alig látható kékesszürke árnyalatot vesz fel. Ezek minden irányból jelentkeznek, de mivel alig látszanak, csak szőrszálhasogatásként említjük meg. Normál használat közben ezt észre sem lehet venni, így a monitort szemből tökéletes minőségben nézhetjük, és még némi mozgásterünk is van (nagyjából 30-40 fok, minden irányban).


Az IPS panelekre jellemző lilásodás/kékesedés (jelen esetben szürkésedés) miatt a képernyőt csak szemből láthatjuk egybefüggő feketének, a fekete szín viszont szemből egészen sötét. A háttérvilágítás egy-egy apróbb folttól eltekintve egyenletes. A képszéleken kisebb bevilágítások láthatóak, de csak teljesen sötét képernyőnél, ezért nem feltűnőek.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A kijelző 5ms-os válaszidejével a prémium mezőnyben a legjobbak közé tartozik, de csak papíron, szemmel vizsgálva a sebesség kicsit rosszabb ennél. A monitort nagyjából olyannak éreztük, mintha egy gyorsítás nélküli TN paneles kijelző lenne: gyors mozgásnál látható az utánhúzás, de az elmosódás mértéke még bőven vállalható. A bemeneti késés viszont egészen kicsi, így nincs akadálya, hogy a készüléket rendesen használjuk játékra, igaz, a pergős jelenetekhez ennél már a prémium mezőnyben is találhatunk jobbat (pl. Dell U2311 vagy jóval drágábban a HP ZR24w).

 

LG IPS236V


Jó esélyt látunk rá, hogy az LG kedvező áron kínált eIPS paneles monitora végre kiválthatja a TN paneles tucat kijelzőket. Ami a képminőséget illeti, a készülék egyetlen kifogásolható tulajdonsága az átlagos sebesség, és ez is csak akkor tűnik fel, ha előtte egy gyorsabb, TN paneles kijelzőt néztünk. A prémium mezőnyben ez a sebesség már a jobbak közé tartozik, a monitor tökéletesen alkalmas játékra, csak a keményvonalas játékosok húzhatják egy picit a szájukat. Ár/értéket nézve ráadásul nagyon jó a monitor, mert bár képminőségben nem ér fel a sokkal drágább társaihoz, de közel áll hozzájuk, miközben az ára jóval kedvezőbb. Az LG eme készüléke tehát nem abszolút győztes, de ezen az árszinten egy nagyon erős ellenfél. A kijelző ellen többnyire csak apróságokat tudunk felhozni, ilyen például az átlagos anyaghasználat (a káva néhol vékonyra sikerült) vagy az egyszerű állvány (nem ártott volna legalább a talpforgatás képessége), ám ezzel a negatívumok végére is értünk. A látószögek szélesek, a színek gyönyörűek, a háttérvilágítás viszonylag homogén, és még az IPS panelekre jellemző szürkésedés sem olyan látványos, mint más kijelzőknél - a gondtalan filmnézésnek tehát semmi akadálya. A video bemenetek élessége nekünk különösen tetszett, ráadásul a három csatlakozó közül kettő digitális, és még a DVI kábelért sem kell külön fizetnünk. Még egy jó pont a kijelzőnek, hogy a 3 napos pixelhiba-garanciát is megkapjuk hozzá. Konkurencia persze van, a BenQ és a Samsung is mozgolódik, de velük egy másik cikkben foglalkozunk, ha szélesebb körben elérhetővé vállnak a friss monitorok.
Webshop: LG IPS236V
Hivatalos honlap

A monitort a Cédrus Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

36. Laslow80
2011.08.14. 08:36
Ez már majdnem tökéletes, csak két apróság van, ami zavar benne: egyrészt, hogy kikapcsolt állapotban villog az állapotjelző LED, másrészt, hogy fényes a kávája. Szép, amíg meg nem jelenik rajta az első ujjlenyomat, vagy meg nem ül rajta a por. A matt káva sokkal praktikusabb lenne, és szerintem nem is csúnya - én tuti mattot vennék, ha választhatnék. Remélem a BenQ és a Samsung monitorai ezt is megoldják, bár a Samsungot kétlem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Laslow80
2011.08.14. 09:24
Most nézem, hogy ennek a magasságát sem lehet állítani. Hát így már tuti nem veszek ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. kleinguru
2011.08.14. 10:18
Nem lett rossz monitor, csak az a baj, hogy mindenben gyengébb mint a dell vetélytársa és még drágább is

Amit viszont nem találtam a tesztben és érdekelne az a Blackpoint (öcsémnek 0,15Cd/m2)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Rauko
2011.08.14. 10:53
Jól hangzik, még nem láttam élőben IPS-es monitort, szeptemberben szeretnék 50e körül monitort venni, az elmúlt két hónapban hetente változott a választásom.
Most ez tűnik a legjobbnak nekem. Nálam a Dell-el szemben nagy előnye hogy van pixelhiba garancia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. domizoli
2011.08.14. 11:11
Én pár hete vettem egy Dell P2311H-t ami hibátlan és olcsóbb.
A legfőbb a pivot és a küllem mellett az, hogy a cégnél is ilyanak vannak (U2006, és 2207-esek) azaz korosabb és kisebb, amik gyak 5 éve hibátlanul mennek kikapcs nélkül! Kb 70 db.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. kleinguru
2011.08.14. 11:30
Rauko Minden tisztelettel, de van olyan bolt, ahol van pixelgari és még olcsóbb is:bow:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. franc0 Rauko
2011.08.14. 12:01
Érdemes sietni, mert az a Dell kifutó termék.

@domizoli
Azt elszúrtad, U2311h-t kellett volna venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Rauko
2011.08.14. 12:08
Érdekes úgy néz ki a Dell U2311h felé dől a mérleg nyelve remélem még kapható lesz amikor meg lesz rá a pénzem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. DogTheDog
2011.08.14. 12:25
mennyi rossz pixel illetve subpixel a megengedett ennel a monitornal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. EHyde
2011.08.14. 13:46
egész jónak tűnik ez a monitor is. Ha meglesz a pénzem a gépre plusz monitorra, és a dell már nem lesz kapható, akkor tuti ilyet fogok venni
látom ebbe a videóba már bekerült a látószögek rész is, ami véleményem szerint még mindig hasznos, és látványosabb mint a fotók
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Johnzy
2011.08.14. 18:24
Jó cucc, nagyon tetszetős, majdnem meg is vettem, de aztán mégis egy nagyobb DELL lett belőle, sokkal többet tudnak és jobb a képük!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. csigabigaf
2011.08.14. 19:40
Végig se olvasom, egyszerűen szakadjanak már le erröl az ocsmány fröccsöntött müanyag "zongoralakk" kávárol ezek a nyomorultak, amint az asztalra kerül csúnya, koszos, ujjlenyomatos és szarul néz ki, hihetetlen hogy ezek nem veszik észre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. cNobody
2011.08.15. 08:35
Inkább az LG IPS231P-BN mint ez. (ha e kettő kellene dönteni)
231-esnek sokkal jobb az állványa (forgatható, pivot, állítható magasság, matt káva), panel ugyanaz, ára ugyanaz, egyetlen negatívum, hogy nincs benne HDMI.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. saca747
2011.08.15. 08:39
Én pár hete vettem egy Dell P2311H-t ami hibátlan és olcsóbb,csak sietni kell mert nagyon fogy ahogy nézem a webes boltokat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. cNobody
2011.08.15. 11:07
Csakhát a P2311 az nem eIPS paneles, így labdába se rúghat e mellett. A Dell U2311h viszont már jobb választás lett volna, az már bőven labdába rúghat e mellett, sőőt....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Fzoltan
2011.08.15. 14:51
P2311 TN+filmes, az U2311 e-IPS. Van egy kis különbség...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. prohlep
2011.08.15. 20:52
Kava van akinel bejon, van akinel nem. Ugyanez elmondhato a nem nagyon allogathato talpra, es hogy a tapegyseg kulon koszal a konnektor es monitor kozt fel uton.

178 fokos panel jo, az ember szabadabban mozog elotte, nem sotetednek az elmozdulassal atellenes sarkok.

Magassag allitas potolhato megbizhatoan szilard ala-pakolassal.

Nyakizuletnek arra van szuksege hosszu tavon, hogy az ember gyakorlatilag vizszintesen elore nezzen. Azt szoktam csinalni, hogy ulve lebokok a foldre egy meroszalagot, es a szemem elott leolvasom a szemmagassagomat, majd a monitor kozepet ehhez lovom be.

Laptoppal ezt nem nagyon lehet megcsinalni, viszont hordozhatobb, mint egy 23 collos monitor, es akkor az asztali geprol meg nem is beszeltunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Saint
2011.08.16. 03:17
Szallmonellás Gomba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. vector85
2011.08.16. 12:34
Sziasztok. Nemrég vettem egy ilyen monitort egy új config géppel együtt.
Ami engem nagyon zavar, hogy hdmi kábellel van összekötve a monitor, és a full hd-s beállításnál (ami ajánlott) egy fekete keretet kap a képem. Ami zavaróan széles.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. speeedfire
2011.08.16. 13:19
+1 a Dell U2311h-nek, sokkal jobb mint ez az eldzsi, árban is ennyi mint ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. sensorprim...
2011.08.16. 16:13
az u2311h-nek az a 8ms válaszideje nagyon nem szimpi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. franc0 senso...
2011.08.16. 16:25
Mert nem értesz hozzá. De nem baj, több marad nekünk. Úgyis kifutó modell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. sensorprim...
2011.08.16. 16:36
játékokhoz nem tul elönyös a 8ms nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mataczadri...
2011.08.16. 17:04
vector851920X1200??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Malaky vecto...
2011.08.17. 04:53
vector85 lemerem fogadni, hogy ATI videókártyád van. Ezt nem a monitor hanem a VGA csinálja. 15% overscale rajta van valamiért mindig HDMI-n keresztül. A Control Center-t nézd végig és lessz egy csúszka amivel orvosolhatod a problémát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. stargate07
2011.08.18. 07:29
hali
OFF:
valaki meg tudná mondani h a webshop-ban az árak az áfát tartalmazzák-e? v nem?
bocs az OFF miatt.
thx
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. cNobody
2011.08.20. 08:23
stargate07: Igen tartalmazzák! A nagyobb mérettel írt szám az áfás, a mellette zárójelben lévő, kisebb méretű pedig az áfa nélküli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Stark
2011.08.20. 10:18
De ez IPS paneles, nem TN.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zoli_990
2011.08.20. 13:17
22 colos 16:10-es monitorok eltűntek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. badly85
2011.08.25. 21:09
Én egy ilyen monitort fogok venni, nekem a Dell nem kell, drágább és semmi értelmét nem látom a forgathatóságnak, ráadásul bűn ronda.

Ki forgatja mindennap a szerencsétlen monitorát és miért???? valaki magyarázza el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. szabi_b
2011.08.27. 06:34
Használ valaki ilyen monitort játékra?
Érdekelne mennyire válik be?

Üdv
szabi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Rauko
2011.09.15. 18:34
Én nem rég vettem egyet, előtte egy CRT monitorom volt, úgy hogy a válaszidő fogalma szinte ismeretlen volt számomra, és ehhez képest én semmit nem vettem észre sem játékok alatt sem filmnézés közben, számomra egy kiváló monitor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. alphard
2011.10.26. 13:46
Szasztok!

Elsők között vettem meg ezt a fajtát, s nem bántam meg. De ha valakinek lenne egy szín kalibrátorral (Pantone, Datacolor, ...) belőtt .icc profilja ehhez a típushoz s el tudná küldeni... Azt megköszönném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Claudius
2012.03.14. 09:19
28E ért tudok most ilyen monitort újat az elég jó ár ezért, ahogy nézem még most is 50 körül van mindenhol.Bár én is a dell meg lg között nézelődök,de a 28ezres ár elég jelentős a dellel szemben /U2312H/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Mihail88 Claud...
2012.05.23. 22:49
28-ert en is kerek egyet, segitenel hogy hol lehet venni ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Claudius
2012.11.01. 18:27
Debrecen pláza outletben volt anno.28
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!