iPon Cikkek

LG M2732D - A nagy és olcsó mindenes?

Dátum | 2013. 01. 02.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Ez alkalommal kitüntetett figyelmet szentelünk az LG tudásához mérten kimondottan olcsó és nagyképű tv-tuneres monitorának, az M2732D-nek. Lássuk a specifikációkat:

 LG M2732D


Ritka alkalom, hogy egy elismert gyártó ennyire kedvező áron kínálja tv-tuneres monitorát, amiben egy prémium panel van. Éppen ezért mi is kíváncsiak voltunk, hogy hol spóroltak, és a kedvező ár nem ment-e vajon a képminőség rovására. Mielőtt még fényt derítenénk erre, előbb ismerkedjünk meg a külsőségekkel.


A látvány nem rossz, ezúttal is az LG kijelzőire jellemző, már unalomig ismert szögletes vonalak köszönnek vissza. A fekete színű káva lakkozása fényes, mi más is lehetne, ha a kijelzőt nem titkolt módon, a szoba díszének szánták. Az anyagminőség meglepően jó, és ez már egy tendencia, úgy tűnik, hogy a dél-koreai monitorgyártó végleg felhagyott a kétes minőségű kávák gyártásával.


Lássuk, mi a helyzet a kezelőszervekkel. A tv-tuneres monitorok egyik legnagyobb előnye - azon kívül, hogy tévézhetünk velük - az, hogy távirányítóval rendelkeznek. Ezzel részletesebben a televíziós részlegben foglalkozunk, addig lássuk a készülék érintőgombjait. Mert azok vannak rajta, ami elég kockázatos vállalkozás egy fekete kávás monitornál. Bizony az érintőmezők helyei nehezen olvashatók le, a halványszürke feliratok csak verőfényes napsütésnél látszanak igazán. Emiatt nehézkesen tudtuk használni az érintőgombokat, kitapintani pedig nem lehet ezeket. Túllépve a problémán, már nem sok bajunk volt velük, kicsivel lehettek volna érzékenyebbek, de legalább egyszer sem tévesztettek. Szoftveres menüvezérlés nincs, de ahogy említettük, a kijelzőnek van egy távirányítója, ami egy csapásra megoldja a nehézkes kezelés problémáját. Ha mégis az érintőgombokat szeretnénk használni, például a gyorsgombok miatt, akkor a csatornaváltás, hangerőszabályzás és bemenet váltás áll a rendelkezésünkre. A káva elején kapott helyet a távirányító érzékelője, és még egy apróság, az állapotjelző lámpa. Ennek erős narancs/vörös fénye van, de szerencsére letiltható a menüben, ezért nem vonja el figyelmünket a lényegről.


A készülék állványa a különlegességeket nem támogatja, ezért a magasságállításról és a talpforgatás képességéről is le kell mondanunk. Előnye viszont, hogy stabil, és a mellékelt csavarokkal könnyen összeszerelhető. Az ergonómia jó, mert a panel magasságát jól eltalálták, ezért nem panaszkodtunk nyakfájásra. Némi konfigurálhatóság is jutott az egyszerű állványnak, mert előre 5 fokban, hátrafelé 20 fokban lehet megdönteni, ami már minden helyzethez elég.


A tévé praktikus, az állvány ugyanis támogatja a fali konzolokat, mégpedig a VESA100 szabvány szerint. A csatlakozók jó helyre kerültek, ezért nem akadályozzák az állvány felszerelését. A készüléknek külső tápegysége van, ez pedig lehetővé tette a vékony kávás kialakítást. Ez egy esetleges táphiba esetén is jól jön, mert így nem kell megbontani a monitort. Most pedig vegyük sorra, hogy a kijelzőnek milyen bemenetei vannak. Ezt a szokásosnál kicsit szűkebbre szabták, de még mindig jutott hely a SCART és a komponens bemenetnek. Ezen kívül megtalálható rajta egy VGA bemenet a PC-s csatlakozáshoz, és egy HDMI kapu a DVD/Blu-ray lejátszókhoz, tv-boxhoz vagy konzolokhoz. Ez utóbbiból csak egyet kapunk, ebből jól lett volna legalább kettőt alkalmazni, mert ha kötelező tv-boxot használnunk, akkor már le is foglaltuk vele a tévé összes digitális bemenetét. A készüléken van még egy audio bemenet egy pár RCA csatlakozó formájában, és természetesen megtalálható rajta a koaxiális antenna csatlakozó is. Még mindig a kijelző hátulján, de oldalirányba fordítva, egy CI foglalat, egy fejhallgató kimenet és egy USB csatlakozó is megtalálható. Ez utóbbihoz pendrive-ot, külső merevlemezt, mp3 lejátszót vagy kártyaolvasót tudunk csatlakoztatni.


A monitorhoz kapunk egy használati útmutatót, egy driver CD-t, egy külső tápegységet, egy távirányítót a hozzávaló elemekkel, valamint egy kábel kötegelőt. Ez utóbbi azért fura, mert a dobozban még egy VGA madzagot sem találtunk, nemhogy HDMI-t. De ha már van mit kötegelnünk, mert van otthon video kábelünk, akkor jól jön ez az extra.

OSD


A képernyőmenü ismerős lehet azok számára, akik már találkoztak LG gyártmányú televízióval. A főmenü csempeszerű kialakítása a Windows 8 megjelenésével most talán népszerűbb, mint valaha, a benne található funkciók pedig katonás sorrendben találhatók meg egymás alatt, ami az átláthatóságot segíti. A készülék alapjaiban véve egy tévé, amit monitorként is használhatunk, ezért a menü olyankor is változatlan, amikor PC-vel használjuk, csupán néhány lehetőség kiesik a választékból.

Televíziós képességek

Az összeszerelés után először a készülék televíziós képességeit néztük meg, hiszen ez alapvetően egy tévé, amit monitorként is használhatunk. A telepítő varázsló viszonylag gyorsan, 17 perc alatt feltérképezte az elérhető állomásokat. Az eredmény 62db analóg tévécsatorna, 3db digitális rádióadó, valamint 52 db digitális tévécsatorna. Utóbbiak megtalálásához 5 perc is elég volt, ezért ha gyorshangolást szeretnénk, indításkor elég ezekre rákeresni. A digitális adások a hazánkban elérhető MPEG-4 kódolással történik, és mivel a monitorban ennek megfelelő tv-tuner van, már nincs szükség külön tv-boxra (kivéve, ha a szolgáltató megköveteli ezt). A kódolt adások feloldásához pedig ott a CI foglalat, amibe betehetjük saját PCMCIA szabványú kódkártya olvasónkat. A csatornalistában rendszerezésre is van lehetőség (mozgatás, törlés, kedvenc listába való felvétel), illetve kézi hangolással egyenként is hozzáadhatunk új csatornákat, így nem kell újrahangolni az egész listát egy új csatorna miatt.

A mellékelt távirányítót mi nagyon kényelmesnek éreztük, ami nem csoda, formája és méretei miatt nyújtózkodnunk sem kellett a legfontosabb funkciókért. Ezek könnyen elérhető helyen, a hüvelykujj alatt vannak, de a távkapcsoló határozott fogása miatt a többit sem nehéz elérni. Szintén pozitívum, hogy a kapcsoló nagyon könnyű, ezért egyszer sem csúszott ki a kezeink közül. Friss elemekkel a rádiós jelek szóródása is jó volt. Gyakorlatilag bárhová irányítottuk a kelléket, a tévé reagált rá, és csak szándékos árnyékolással tudtuk megakadályozni ezt. A távkapcsolóval tehát elégedettek voltunk, és extraként még egy fényerőszabályzó gomb párost is találtunk rajta, amivel a kijelző háttérvilágítását szabályozhatjuk.

A képbeállításoknál számos finomhangolási funkció áll a rendelkezésünkre, úgymint a zajcsökkentés, bőrszín tónus, fekete szint, gamma, film üzemmód. A dinamikus kontraszt szerencsére kikapcsolható, amivel elkerülhetők a nem kívánt, lassú fényerőváltások. A képarányok között a gyártó szokásos módjait találjuk, melyekkel igen széleskörűen beállítható, hogy milyen megjelenítés mellett szeretnénk kompromisszumot kötni, ha a szokásos 4:3-as adást nézzük. A 4:3 képarány négyzetes, két oldalt fekete képterület van, a hagyományos 4:3-as adás nem torzít rajtuk (4:3-as adás esetén az Eredeti beállítás is ezt teszi). A 14:9 és Nagyítás módoknál teljes képernyőn, nagyítva látható a kép, a hagyományos 4:3-as adás tetejét és alját vágják le, így nem torzítanak. A Teljes szélesség és 16:9 megjelenítési módok csak 16:9 adásokhoz javasoltak, mivel kihasználják a teljes felületet, és a 4:3-as adásokat széthúzzák (torzítanak). A Mozinagyítás 1 szintén csak 16:9 adásokhoz javasolt, de ez már némi nagyítással jeleníti meg a képet (extra szélesvásznú filmeknél van értelme). A képarány kezeléshez kapunk egy gyorsgombot is a távirányítóra, amivel kényelmesen tudunk váltogatni köztük.

Ennyit a képbeállításokról, most foglalkozzunk a tévé hangjával. A beépített hangszórók lehetnének hangosabbak, de legalább nem torzítanak, és hangszínük is viszonylag jó. Ezért tévézésre is megfelelnek, bár ahogy a legtöbb LCD tévé hangszórói, kicsit műanyagosan szólnak. A hangsémákkal finomítani tudunk a megszólaláson, melyek jól jönnek, amikor a tévét különböző akusztikai környezetbe helyezzük. Például szekrény mellett kevesebb mély hangot, szellősebb helyen több mélyhangot állíthatunk be rajta, ezzel csökkenthető az említett dobozhangzás. Az automatikus hangerőszabályzás szolgáltatás a halkabb részleteknél, illetve a felhangosodó reklámoknál tesz jó szolgálatot. A Tiszta hang II funkció a párbeszéd hallhatóságát javítja, a térhangzással pedig némileg kiszélesíthetjük a hangszórók által megjelenített teret, de nagy csodára ne számítsunk.

A készülékben az egy tuneres PiP is megtalálható, ami azt jelenti, hogy pl. a PC használata közben tévézni is tudunk. Említésre érdemes még a Q.Menü, mely a legfontosabb beállításokat gyűjti össze, így tévénézés közben nem kell egyenként a főmenüben tallóznunk értük. Ehhez a távirányítón gyorsgomb is tartozik, a funkciók közt pedig a képarány, nagyítási mód, kép- és hangsémák, audio mód, elalvás időzítő, valamint a pendrive eltávolítása szerepel. Az egyéb szolgáltatások közt van még egy elalvás- és kikapcsolás időzítő, valamint a Lezárás részleg, mellyel a csatornák megtekintését korlátozhatjuk.

Amint azt korábban említettük, a tévén hátulján egy USB bemenet is helyet kapott, amire pendrive-ot, külső merevlemezt vagy kártyaolvasót tudunk csatlakoztatni. A tévé képes kezelni a rajtuk tárolt fényképeket (JPEG) és videókat, valamint zenehallgatás (MP3) is lehetséges. A video lejátszó az xvid és divx tömörítésű anyagokat zökkenőmentesen lejátszotta, és az MKV konténerbe csomagolt filmek sem okoztak neki gondot. A nagyobb bitrátájú 720p és 1080p minőségűeknél sem akadt meg a lejátszás. A video lejátszó kezelése is egyszerű, ezért már csak egyetlen problémánk volt vele, éspedig az, hogy a feliratokat nem kezelte.

Képprofilok

A képprofilok választéka néhány kivételtől eltekintve a nagyon pontatlan és a pontatlan sémákra terjed ki. Általánosságban igaz, hogy a VGA bemeneten ugyanazok a profilok pontosabbak, ezért ha a kijelzőt PC-vel akarjuk használni, ehhez ragaszkodjunk. Ha ez nem fontos, és csak a látványra megyünk, akkor a HDMI ugyanúgy megfelel, mert a jó minőségű IPS panelnek köszönhetően a színek valamennyi profilnál szépek, legalábbis szemre.

Élénk (HDMI)Normál (HDMI)Mozi (HDMI)Sport (HDMI)Játékgép (HDMI)Haladó1 (HDMI)Haladó2 (HDMI)Élénk (VGA)Normál (VGA)Mozi (VGA)Sport (VGA)JátékgépHaladó1 (VGA)Haladó2Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Ha a mérésekre támaszkodunk, akkor a Játékgép sémát érdemes preferálni, méghozzá a VGA bemeneten. Ez akár kalibrálás nélkül is jó, a pontatlanságot szemmel csak nehezen lehetne megállapítani. Ezért ha finomítani szeretnénk a monitor képén, akkor ebből érdemes kiindulni. A többi képprofil szemre szinte megegyezik, mindegyik látványos és megkapó, csak fényerőben különböznek egymástól. (A viszonyítás egyébként az sRGB színtérben, 120 cd/m^2 fényerőhöz, 2,2 gamma értékhez és 6500K színhőmérséklethez ment.)

A tesztpéldány beállításai
 

Képminőség

Eddig levonhatjuk azt a következtetést, hogy a készülék, mint tévé remekül helyt állt, de amikor a kijelzőt monitorként használtuk, nagyon gyenge volt a képminőség. (Hogy ez miért nem derült ki már korábban? Azért, mert tévézés közben nem lehet olyan jól észrevenni ezeket a hibákat, hiszen a hazai kínálatban elérhető műsorok miatt jó esetben is legfeljebb 1280*720 felbontású adáshoz lehet szerencsénk.) De lássuk, mik is ezek a hibák. A színek furák, bármelyik képprofilt is választjuk, ezek rikítóak és mesterkéltek. A színátmeneti gradiensek legalább folyamatosak, sávosodás nem látható rajtuk. A sötétebb szürkeárnyalatok beleolvadnak a teljes feketeségbe, ami a sötét jelenetek miatt rossz, mert nem látszanak. Gyári állapotban a fényerőtartalékkal nincs probléma, de a színcsatornák módosításával, ha akarjuk, ezt meg lehet növelni. A háttérvilágítás fényerejét a megadott beállításoknál a 10-197 cd/m^2-es tartományban lehet módosítani.

A mesterkélt színek főként a HDMI bemenetre jellemzőek, a VGA már vállalható. Utóbbinál viszont a képélesség az, ami kritikán aluli, és ez nem az alacsony képpont-sűrűségnek tudható be (eddig egy ehhez hasonló 27 colos monitornál sem volt ilyen probléma). Sajnos a HDMI sem büszkélkedhet kiváló élességével, minősége éppen csak elfogadható, ráadásul színei kevésbé pontosak, ahogy ez az előző oldalon már kiderült. Éppen ezért a tesztet a továbbiakban a VGA bemeneten folytattuk, mert összességében jobb eredmény érhető el vele.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A VGA bemeneten csak alapszintű képarány kezelés van. A repertoárban csupán a 16:9 és 4:3 arányok szerepelnek, és ezt kézzel kell kapcsolgatni, ami kényelmetlen. Ha eltérünk ezektől, akkor kénytelenek vagyunk torz képet nézni. A HDMI bemenetnél már a tévézéshez hasznát képarányok is előbukkannak, de ez monitorként nem jelent előnyt, mert a 16:10 és 5:4 arányok ott sem elérhetőek. A választék tehát igen szűkös, ezért ha sebességnövelés céljából akarunk felbontást csökkenteni (vagy egy régebbi játékot vennék elő), akkor mindkét bemenet esetében csak az 1280*720, 1152*864, 1024*768 és a 800*600-as képméret nézhető torzítás nélkül. Ezek minősége viszont elég jó, így elmondhatjuk, hogy szükség esetén van miből válogatni.

A betekintési szögek mesésen szélesek, ami nem csoda, hiszen a kijelzőben egy IPS panel van. Szemből nézve a panel tetején és alján ugyanazok a színek láthatóak, és a normál nézési tartományban semmilyen negatívum nincs, amit említhetnénk. Szigorúbb szemmel oldalról halványan kékesedést figyeltünk meg, felülről és alulról pedig enyhe kontrasztcsökkenést, de ezek olyan kismértékű hibák, hogy semmilyen problémát nem okoznak.


A monitor háttérvilágítása szép homogén, csak a sarkok felől látható némi bevilágítás, de csak nagyon halványan, ezért használat közben észre sem lehet venni ezeket. Az IPS panelekre jellemző szürkésedés viszont megvan, a fejünk mozgatásával mindig változik, hogy a képernyő melyik részét látjuk feketének, illetve szürkének.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Az átlagos tv-tuneres monitorokra jellemző tulajdonság, hogy játékra kevéssé alkalmasak. A kijelző utánhúzása nem vészes, szemre csak kicsivel láttuk rosszabbnak egy 5ms-os példánynál, inkább a bemeneti késéssel volt problémánk. A monitor nem igazán közvetlen, mondhatni lomha, emiatt nehéz célozni játékokban. Néhány perc alatt hozzá lehet szokni, de tény, hogy ezzel a játékteljesítményünket rontjuk le. Ezért a monitort csak a kevésbé akciódús, például logikai vagy kártyajátékokhoz ajánljuk, ahol nem kizárólag a sebességen múlik az eredményünk.

LG M2732D


Az LG nagyképű tv-tuneres monitorával vegyesek a tapasztalataink. Televízióként egy kiforrott, könnyen kezelhető, hasznos képi és hangtulajdonságokkal felvértezett készülékkel volt szerencsénk megismerkedni. Ugyanakkor a kijelző a prémium panel ellenére sem a képminőség bajnoka, ezért monitorként igencsak kérdéses a létjogosultsága.

De lássuk előbb a televíziós tapasztalatokat. A gyári képprofilok egy-két kivételtől eltekintve pontatlanok, de legalább szépek, ami tévézéskor fontosabb szempont. A hangszórók minősége egész jó, a beépített hangszínszabályzóval megfelelően lehet finomítani a hangzáson. Továbbá ott van még a térhangzás és az automatikus hangerőszabályzás funkció, melyekkel tovább fokozható az élmény. A távirányító könnyen kezelhető, és a tévé legfontosabb funkcióihoz gyorsgombok is vannak rajta, ennél jobbat nem is kívánhatnánk. Az egy tuneres PiP jól jön, ha munka közben is szeretnénk tévézni, és a beépített média lejátszó szintén egy hasznos extra. A készülék a legnépszerűbb audio és video kodekeket támogatja, a lejátszás pedig a nagy bitrátájú 1080p filmeknél is zökkenőmentes. Egyetlen hibája, hogy a feliratokat nem kezeli.

A csatlakozók választéka szűkebb a szokásosnál, de még így is megvannak a legfontosabbak: SCART, komponens video, HDMI, VGA, valamint egy audio bemenet és egy fejhallgató kimenet. A médialejátszó miatt egy USB kapu is van a monitoron, a CI foglalat pedig az opcionális kódkártya-olvasó miatt került a készülékre, mellyel a kódolt adásokat tudjuk feloldani. A tévé praktikus, mert a hátulján felfüggesztési lyukak vannak, így a falra szerelés is megoldható. Az alapszintű, de stabil állvány némi döntögetést is megenged, amit kellően széles tartományban lehet állítgatni.

Monitorként a bemenetek képminőségét fájlaltuk a legjobban, ezek lehettek volna jóval élesebbek. Nemcsak a VGA, hanem a HDMI is homályos, ami szövegolvasáskor már rövidtávon is zavaró. A képprofilokkal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy ha a VGA bemenetet választjuk, akkor ezek kicsivel pontosabbak. Sőt, találtunk egyet, ami már önmagában is elég pontos, ezért a monitornak kalibrálásra sincs feltétlenül szüksége. A kijelző gyorsaságban csak alig rosszabb az 5ms-os példányoknál, ezért ha csak a sebességen múlna, nyugodtan játszhatnánk. A nagy bemeneti késést viszont szokni kell, ezzel már kellemetlen egy lendületesebb játék. A monitor interpolációja összességében nem rossz, mert akad néhány alacsony felbontás, amit viszonylag jó minőségben nézhetünk. A képarányt viszont nem ismeri fel a kijelző, ezért kénytelenek vagyunk ezt manuálisan kapcsolgatni, ami kényelmetlen. Egyértelmű pozitívumként az IPS panelnek köszönhető széles betekintési szögeket tudjuk megemlíteni, a látványos színeket, valamint a homogén háttérvilágítást. Ezért a kijelzőt egyedül arra tudjuk ajánlani, amire született: filmnézésre. Ha tehát csak egy tévét keresünk, akkor nem fogunk csalódni benne. Ha játszani támad kedvünk, alkalmanként ezt is megtehetjük vele, de irodai vagy képszerkesztési munkára mi biztosan nem ezt a monitort választanánk.

Vásárlás előtt érdemes figyelembe venni, hogy a készülékhez semmilyen video kábelt sem kapunk, de a 3 napos pixelhiba-garanciáról szerencsére nem kell lemondanunk.

Hivatalon honlap
Webshop: LG M2732D

A monitort a Cédrus Kft-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!


 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. hunmyke
2013.01.02. 14:09
Nekem a LG M2752D-PZ van, annyi különbséggel, hogy 2 HDMI van benne és 2k-val drágább.
A képminőségével meg vagyok elégedve TN+film után észrevehető a különbség.
Egyetlen bajom vele az input lagg, FPS játékoknál nem túl előnyös. Két lanpartyn is voltam vele, végül is már megszoktam.
A TV része teljesen korrekt, már amit az analóg jelből ki tud hozni. Továbbá az analóg jelen fogott csatornák neveit nem tudtam beállítani vele, ami picit zavaró.
Média lejátszó is jó benne, jobb minőségű (.mkv) Full HD-s filmekkel is gond nélkül lejátsza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. LechooEdy
2013.01.02. 14:48
Én a LG IPS277L-BN néznék egy tesztet. 277L-nek nincsen tunerje ha jól tudom, annak csak szebb a képe. Ez a monitor sajnos nem olyan jó, pedig nagyon csábító az árával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. MassKilla
2013.01.02. 15:57
Kezeli a feliratokat is minden LG, csak ugyanolyanra kell átnevezni, mint a videofájlt, és srt legyen a kiterjesztése(ANSI kódolással, hogy az ékezetes betűk is jók legyenek, ez ilyen LG-s sajátosság), illetve emlékeim szerint az mkv konténerben lévő feliratokat is lejátssza még...ennél több nem hiszem, hogy kellene...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Kolondrum
2013.01.02. 17:20
Na végre valami amin megakadt a szemem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Bzsolt
2013.01.02. 21:43
Nekem is egy LG M2752D-PZ-m van, elvileg ugyan ez a panel van alatta.
A képminőséggel teljesen meg vagyok elégedve, egy samsung TN panelt váltottam erre, és látványosan szebb a kép. Egy kis időt ráfordítva nagyon jól be lehet lőni a színeket és a kontrasztot.
Viszont én a HDMI1 bemenetet preferálom mint a vga-t, jobb a képminőség, és az imput lagg is levesebb.
Azt azonban fontos megjegyeznem, hogy eleinte én is megiedtem amikor megláttam a képminőséget, homályos volt, mint itt a tesztképeken. Ha így maradt volna vissza is küldtem volna az Iponnak..., azonban megtaláltam a rejtélyes rossz képminőség okát. VGA bemenetet crt monitor óta nem használok, ha lehet DVI vagy HDMI-t preferálom, digitális jelet analóggá kódolni, majd a monitorban vissza, alapból torzulásokat eredményez. Így a HDMI-nél maradtam ennél a monitornál is, nem bántam meg.
Szóval nálam ami nagyon lerontotta eleinte a képminőséget az a képpont formátum megválasztása volt. HD 7970-el hajtom meg, és a Catalyst driver alapból a "YCbCr 4:4:4" formátumot állította be, ennél voltak olyan homályosak a betűk, mint itt a cikkben. Azonban miután telepítettem a színprofilt, és belőttem mindent megfelelőre, már a Catalyst is átállította magát a következő újraindításnál az RGB képpont formátum stúdió (korlátozott RGB) képpont formátumra. Ennél a beállításnál már egy fokkal jobb volt a képélesség, de áttéve "RGB képpont formátum PC szabvány (teljes RBG)"-re hírtelen tű élessé vállt a kép. Élesek lettek a betűk, és eltűnt minden szellemkép. Ja, és érdemes kikapcsolni a monitor alapértelmezett ODC beállítását.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Laci19
2013.01.03. 05:01
Sajnos még mindig nagyon drágák az lcd tv-k. Vagy amelyik olcsó, az olyan is. Nem kéne nagy, mindig is 55cm-es sík crt-t akartam, de mielőtt vehettem volna, már eltűntek. (most 51-es nem sík van ) Legutolsó áruk 40 ezer volt. Na ennyiért ajánljon valaki 55cm-es jó lcd-t..
A cikkben az áll, hog a hazai csatornák legfeljebb 1280x720-as felbontású képet adnak. ez igaz? Tehát az M1 HD adása is csak ennyi? Mert akkor elég lenne egy olcsóbb 1366x768-as felbontású tv, úgysem akarok full hd jelforrást dugni rá.
Egyébként nem értem, miért nem jó a pc-t támogató tv-k képe pc-n.. Egy dzsunka huszonvalahány ezer ft-os monitornak is jobb képe van, mint ezeknek a tv-knek? Már csak azért is teljesen érthetetlen, mert hdmi-n keresztül teljesen digitális a jelátvitel a teljesen digitális kijelzőre, és mégsem pontos a kép..? Ki érti ezt? Szerintem direkt csinálják, hogy vegyünk monitort is, meg tv-t is. Amúgy nekem csak tv-nek kéne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hunmyke
2013.01.03. 13:28
Laci19, nálam (LG M2752D-PZ) HDMI-n ilyen probléma nincs, mint a cikkben, hogy 1920x1080-ban homályos lenne a kép. Szép éles a szöveg is. Gyanítom, hogy csak valami beállítási hiba lehetett.

Ha nem szélesvásznút LCD-t akarsz, azt is kapsz legalábbis 19"-osból lehet kapni, de az kb 48cm-es csak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Laci19 hunmy...
2013.01.04. 03:23
Köszi, nem normál arányút akarok, tv-ben most már mindenképpen széleset érdemes venni. Csak azon agyalok, ha úgysem fogok rajta full HD tartalmat nézni, akor minek olyan? A sima HD-k (HD ready) olcsóbbak és kisebb képátlókban kapható az is. Tehát az ideális egy minél nagyobb képátlójú HD ready tv, aminek még barátságos az ára is. 5ms, 60Hz legyen, a többi nekem nem fontos. (tv-t nézni kéne )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. grog
2013.01.04. 09:13
hunmyke

Ne keverd a kettőt te monitort vásároltál, és Laci19 ezt írta "Egyébként nem értem, miért nem jó a pc-t támogató tv-k képe pc-n" tehát ő tv-re értette amire PC-t kötnek.Egy haveromnál be is igazolodótt homályos nála a hd 4000-es grafika, illetve csak elég nehehezen lehet belőni és kisebb felbontással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hunmyke
2013.01.04. 12:06
grog, jogos, elkerülte a figyelmemet valahogy...
Ezt a problémát én is tapasztaltam egyébként, 1-2 LCD TV-nél láttam még csak olyat, hogy tényleg pontos volt a kép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. grog
2013.01.04. 12:26
Nekem is egy Samsung SyncMaster T240HD van én megvagyok vele elégedve 1920x1200-as felbontás tv tuner stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nfozsi
2013.01.07. 11:04
Nekem egy 2752D-esem van és nagyon meg vagyok vele elégedve.
Mind filmekhez, mind játékokhoz egyaránt jó.
Tervezés és más egyéb okok miatt nekem fontos volt, hogy nagy méretű és TV-tuneres monitort vegyek és teljesen hozta az igényeimnek megfelelőt.
Korábban 4:3-as 19-es monitorom volt és a HD filmek már nem voltak élvezhetőek filmezéskor. Így viszont már ezzel sincs gond
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kozso34
2013.01.11. 18:42
Sziasztok!

Nekem is egy Samsung SyncMaster T240HD LCD monitor van, én is nagyon meg vagyok vele elégedve!!!
Ezenfelül van még egy LG E2242T-BN: 22" Class Slim LED Monitor, és egy Acer V193W LCD monitor Felbontás 1440 x 900, ez 2010 - s monitorom, a többi újabb! De ez is nagyon jó még most is, nem mintha annyira régen lett volna 2010 és van 2 darab Samsung tv-nk az egyik LE32D450G1W 32" LCD TV,1366 x 768 a felbontás, erre is rá van kötve a család egyik számítógépe, és tökéletesen működik! A másik LCD tv, vagyis LED tv típusa pedig Samsung UE37ES6100 Felbontás: 1920 x 1080 pixel, és ezen is működik egy számítógép! Gondolom sokat írtam, ne haragudjatok, nagy a család! Három gyerekem van, 2 lányom és 1 fiam van! Nekünk élvezhetőek a filmek HD-ben is! LCD és a LED tvken felül van hagyományos színes tv-nk is, de azok is elég modernek! Csak nem LCD vagy LED tv-k! Ennyi! Ezeken felül Nootbook is van a családban! Nem mintha fontos lett volna ezt leírnom! Foglalkozásomat tekintve mentőorvos vagyok! De mindig is érdekelt a számítógép az elektronika, így értek is a számítógépekhez, szerelem is őket hobbiszerűen, a városomban és a közeli településekről küldik hozzám a számítógépeket megjavítani! Tudom kicsit sokat írtam! viseljétek el! Utólag is Boldog Új Évet minden Ipon Computer - ipon.hu dolgozónak szerkesztőnek készítőnek, és hozzászólónak és olvasónak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!