iPon Cikkek

LIFX – Amikor a villanykörte új, modern köntöst kap

Dátum | 2014. 10. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A halogén izzóktól a kompakt fénycsöveken át a LED-ekig – dióhéjban Normál izzóA háztartásokban használatos izzók, amelyeket sokszor csak "villanykörtéknek" szokás nevezni, az elmúlt évtizedek során meghatározó szerepet töltöttek be életünkben. A villanykörték törékenyek, üzem közben alaposan felforrósodnak és fogyasztásuk sem éppen alacsony – legalábbis a modernebb fényforrásokéhoz képest. A gázzal vagy vákuummal töltött üveggömb belsejében Wolfram izzószál biztosítja a fényt, amelynek élettartama nem túl hosszú – főleg, ha sokat kapcsolgatják a lámpát. A fentiek ellenére sokáig nem igazán volt ütőképes alternatíva, amellyel ki lehetett volna váltani a villanykörtéket, de ahogy telt-múlt az idő, a technológia fejlődésével felbukkantak életképes és ütőképes megoldások – ilyenek voltak például az 1980-as években kifejlesztett kompakt fénycsövek (CFL), amelyek még ma is népszerűek. Kompakt fénycsőEzek nehezebbek és esetenként nagyobbak is, mint egy villanykörte, de cserébe alacsonyabb fogyasztás mellett biztosítják ugyanazt a fényerősséget, így érdemes lehet őket választani – még akkor is, ha egy-egy ilyen energiatakarékos fénycső ára a hagyományos izzókéhoz képest elég magas. A kompakt fénycsövek a hagyományos izzólámpákhoz képest tízszer vagy akár tizenötször hosszabb élettartammal rendelkeznek, fogyasztásuk pedig azonos fényáram mellett nagyjából 20%-a a hagyományos izzókénak. A kompakt fénycsövek többféle kivitelben, többféle minőségben kerülnek az üzletek polcaira, így várható élettartamuk is erősen változó. A kompakt fénycsövek kapcsán sokat kritizált tulajdonság, hogy felkapcsolás után nem működnek azonnal maximális fényerősséggel. Cserébe viszont lágyabb, szórtabb fényt biztosítanak, amit felépítésüknek köszönhetnek, hiszen nagyobb világító felülettel rendelkeznek, mint egy hagyományos izzó. Ezekből a fényforrásokból úgynevezett dimmelhető, azaz változtatható fényerejű változatok is készülnek. LED-es lámpaEgy ideje a LED alapú "villanykörték" is jelen vannak a piacon, méghozzá egyre kedvezőbb áron. Eleinte a LED-es világítás elég drága úri huncutság volt, de mára már elérhető közelségbe került a technológia. A hideg vagy meleg színhőmérsékletű példányok mellett speciális, változtatható színű és fényerősségű modellek is kaphatóak, amelyek jellemzően okostelefonról irányíthatóak. Ezek a termékek egyéb extra funkcióval is rendelkeznek, viszont a különlegességet meg is kell fizetni: egy-egy ilyen lámpa beszerzése jóval többe kerül, mint egy közönséges LED-es fényforrásé. A választék manapság már elég nagy, ugyanis egyre több gyártó lát fantáziát az okos villanykörtékben. Mivel ez a piaci szegmens még fejlődés előtt áll, így várható, hogy a mai, helyenként még rendkívül borsos árak az elkövetkező évek folyamán jelentősen csökkenni fognak – ahogy az az utóbbi években a normál, "buta" LED-eknél is tapasztalható volt.
Ezzel el is érkeztünk tesztünk főszereplőjéhez, amely a LIFX nevet kapta. Az újdonság egy okos LED-es lámpa, amely 17 wattot fogyaszt, cserébe viszont 1017 lumenes fényáramot kínál, ami egy 75 wattos izzó fényáramához hasonlítható. A lámpa extraként WiFi kapcsolaton keresztül okostelefonról is vezérelhető, így a sima fehér fény helyett bármilyen színárnyalatot megjeleníthet, sőt, egyéb extra funkciókat is biztosít, amelyekről az elkövetkező oldalak folyamán rántjuk le a leplet. Vágjunk is bele!
Hardver
A mai tesztünk alanya, a LIFX elegáns dobozt kapott, ami két részből áll: egy kisebb kartonborításból, illetve egy kartondobozból, mindkettő elég informatív. A csomagoláson a LIFX minden fontosabb tulajdonsága fel van tüntetve, így ha nem lennénk tisztában, mi lapul odabent, innen tökéletesen tudnánk puskázni.
Az elegáns doboz belsejében ezúttal nem sok kiegészítőt találunk: az igényesen elcsomagolt LIFX lámpa mellé csak egy kis füzetecske került, amit a doboz belső oldalára ragasztottak, viszonylag könnyen oldható ragasztóval. Kiegészítők vagy tartozékok ezúttal nincsenek, de ez nem is meglepő, hiszen egy LED-es fényforrásról van szó, amit csak egyszerűen be kell tekerni a szabad E27-es izzófoglalatba.
A LIFX lámpa dizájnja a csomagoláshoz hasonlóan igényes, de egyben letisztult is. Az E27-es foglalat felett masszív fémhenger rejti az elektronikát, illetve a LED-eket, a ház felső részén pedig tejüveg hatású műanyag borítást helyeztek el, ami diffúzorként funkcionál, azaz segít, hogy a LED-ek fénye egyenletesen, finoman szóródjon szét az adott helyiségben. Persze így sem érdemes sokáig bámulni a lámpát bekapcsolt állapotban, maximálisra tekert fényerősség mellett, mert az 1017 lumenes fényerősség azért elég combos.
A ház oldalán találunk egy kétállású kapcsolót, ami tulajdonképpen a Reset funkciót biztosítja. Ha ezt megnyomjuk, a lámpa gyors színváltásokkal visszaáll gyári állapotba, majd a folyamat végén fehéren kezd világítani. Ezen kívül semmi extra nincs a lámpán, leszámítva a stílusos LIFX logót. Mielőtt továbblépnénk, jöjjenek a számok! A LIFX E27-es példánya 65 milliméteres átmérővel bír, hossza pedig 135 milliméter. A termék első kézbevétele után feltűnhet, hogy meglehetősen nehéz: egészen pontosan 288 grammot nyom a mérlegen. Ez egy normál izzóhoz képest elég sok, de a kompakt fénycsövek mércéjével nézve nem túl rendhagyó.
Egyedi színárnyalat 1%-os fényerősséggel
A ház belsejében több LED is jelen van, amelyek együttesen maximum 1017 lumenes fényáramot biztosítanak. A fényforrás színhőmérséklete szoftveresen állítható, méghozzá 2700k és 8000k között, csak úgy, ahogy a fényerősség, amit 1% és 100% között lehet módosítani, természetesen 1%-os lépésközökkel. A LIFX fénysugarának szöge 130 fok, azaz elég jól bevilágítja az adott teret, ha kellően magasan van. Maguk a LED-ek 40 000 üzemórás élettartammal bírnak, azaz napi négyórányi működéssel számolva nagyjából 27 évig élvezhetjük az okos LED-es lámpa fényét. Maximális fényáram, azaz 1017 lumen mellett 17 wattos fogyasztásra kell felkészülni. Ez nem hangzik rosszul, hiszen ekkora fényáram eléréséhez egy 75 wattos hagyományos izzóra van szükség – innen nézve a fogyasztás abszolút baráti. A fémház a felsoroltak mellett egy rendhagyó alkatrészt, egy WiFi vezérlőt is rejt, ami 802.11 b/g/n támogatást kínál. Ez az egység a LIFX okostelefonon keresztül történő vezérlését segíti – a siker érdekében Android és iOS rendszerekre egyaránt készült ingyenesen letölthető alkalmazás. Mindjárt ezeket is bemutatjuk, de egy kicsit még maradjunk a fizikai jellemzőknél. Fogyasztás Fentebb már említettük, hogy a LIFX maximális fényáram mellett 17 wattot fogyaszt. Érdekességképpen megnéztük, hogyan változik a fogyasztás akkor, ha a fényerősséget sávososan, 10%-os lépcsőközökkel emeljük. Természetesen a készenléti állapotban mérhető fogyasztásra is kíváncsiak voltunk, hiszen ez fontos, mert ahhoz, hogy a LIFX-et vezérelni tudjuk, az E27-es foglalatnak mindig áram alatt kell lennie – abszolút nem mindegy, ebben az állapotban mennyit fogyaszt a termék.
Méréseink alapján 2,7 watt körüli fogyasztásra kell felkészülni készenléti állapotban, 1%-os fényerősség esetén pedig 2,8 wattot kér a termék. Érdekesség, hogy 80%-os fényerősségnél csúcsra ér a fogyasztás, és ha tovább növeljük a fényerősséget, a fogyasztás már nem növekszik tovább. Igaz, e két szint között nincs is túlságosan extrém fényerősség-növekedés, legalábbis szabad szemmel vizsgálva. Melegedés
Üzem közben persze a LIFX is melegszik, mivel nagyteljesítményű LED-ek vannak benne, amelyeket hűteni kell. A LIFX háza a gyártó tesztje szerint 69 Celsius fokos hőmérsékletre melegszik fel huzamosabb használat során, igaz, a mérést egy elég meleg helyiségben végezték, ahol 27,9 Celsius fok volt a környezeti hőmérséklet. Általánosságban elmondható, hogy a LIFX a normál izzókhoz képest feleannyira melegszik, a kompakt fénycsövekhez képest nagyjából 20%-kal alacsonyabb az üzemi hőmérséklete. Zárt, egyáltalán nem szellőző világítótestben így sem érdemes használni. Készenléti állapotban kellemesen langyos a LIFX házának alsó része, ahol a tápegység lakik – ez elsőre meglepő lehet, de teljesen normális dologról van szó. A készenléti állapothoz áramra van szükség, így a tápegységnek ekkor is dolgoznia kell.
Beüzemelés A LIFX beüzemelése egyszerű: csak be kell tekerni a korábbi hagyományos izzó vagy kompakt fénycső helyére, az E27-es izzófoglalatba, majd áram alá kell helyezni a foglalatot és már indulhat is a móka. A szoftver beüzemelése szintén nagyon egyszerű. Első körben le kell tölteni a LIFX alkalmazást az adott okostelefonra. Android esetén a Google Play áruházat, iOS esetén az Apple App Store-t kell felkeresni. Az app telepítése után indulhat is a konfigurálás. Az alkalmazás iOS-re írt változata mozgóképes segédlettel mutatja be, mit kell tenni a sikeres beüzemeléshez – az egész folyamat nem több 1-2 percnél.
Az iOS-re írt app útmutatásai
Az app elkezdi keresni a LIFX lámpát, majd ha megtalálta, néhány beállítás elvégzése után megkér minket, kapcsoljuk össze a helyi WiFi hálózattal. Ha ez megvan utána már nem kell az okostelefon WiFi vezérlőjét használni a lámpával való kommunikációra. A beüzemelt lámpánál, ami immár a helyi WiFi hálózatra is kapcsolódik, érdemes azonnal elvégezni egy firmware frissítést annak érdekében, hogy minden funkció megfelelően működjön. Esetünkben az alap firmware nem volt túl együttműködő: ha az okostelefonos appot bezártuk, a lámpa fénye fehérre váltott, vagyis a rendszer nem jegyezte meg a legutolsó állapotot. A firmware frissítése után ilyesmit már nem tapasztaltunk, legalábbis a normál világítás esetében.
Firmware frissítése Windows 8.1 alatt
A firmware frissítéséhez egyelőre még külön PC-re van szükség, de a LIFX app későbbi verziója már az okostelefonon keresztüli frissítésre is lehetőséget biztosíthat az ígéretek szerint. Jelenleg Windows, Mac OS X vagy Linux alapú PC-t használhatunk a folyamathoz, a legfrissebb firmware pedig itt lapul. A frissítés folyamata egyszerű, de gyorsnak nem neveznénk: a teljes művelet nagyjából 50 percet emésztett fel. A folyamat során a lámpa többször is újraindul – az aktuális állapotról mindig tájékoztat a PC-s alkalmazás. A frissített firmware mellé az iOS app 1.2-es vagy újabb, illetve az Android app 1.7-es vagy újabb változatát kell használni attól függően, milyen mobileszközzel rendelkezünk. Működés A LIFX maximális fényerőn használva jól bevilágított egy 10 négyzetméteres helyiséget, de egy 16 négyzetméteres szobában is kipróbáltuk, ahol szubjektív véleményünk szerint szintén derekasan helytállt. A gyártó a lámpamennyiség kiválasztásával kapcsolatban azt tanácsolja, hogy egy 100 négyzetlábas, azaz nagyjából 9,3 négyzetméteres helyiség esetén egy vagy két LIFX lámpa beszerzésén gondolkodjunk el. Ekkora területre szerintünk elég lehet egy LIFX is, igaz, a helyzetet nagyban befolyásolja a szoba kialakítása, illetve belmagassága is. Minden attól függ, ki mennyire szeret este "fényárban úszni". Első körben érdemes egy lámpával kezdeni a tesztet, hiszen a termék egyébként nem olcsó mulatság – de erre majd még később visszatérünk. Ha esetleg már egy LIFX is túl sok fényt ad, szoftveresen bármikor csökkenthetjük a fényerőt és így a fogyasztást is. Jó hír, hogy a világítási beállításokat eltárolja a LIFX, így ha áramtalanítjuk a foglalatot, majd később visszakapcsoljuk a lámpát, a korábbi beállítások szerint fog üzemelni, így nem is feltétlen kell hozzá mindig okostelefont használni, csak ha feltétlenül muszáj módosítani az üzemi paramétereken. A termék elvileg fényerő szabályzóval ellátott kapcsolókkal is kompatibilis, de hogy az adott megoldással együttműködik-e, azt csak tesztelés után lehet megállapítani. Ez tehát lutri. Az okostelefonos alkalmazással a LIFX minden funkcióját elérjük. A világítás ki- és bekapcsolhatjuk, de emellett a fényerősséget is módosíthatjuk, csak úgy, mint a világítás színét. Az app külön kezelőfelületet kínál a fehér fényhez és a színes fényhez: előbbinél a fehér fény hideg és meleg árnyalatai közül választhatunk, utóbbinál pedig bármilyen szín beállítható a támogatott 16 millió színárnyalat közül. A teszt során volt, hogy a színes világítás határozott színe csak nagyjából 60-65%-os fényerőig marad meg, utána a fehér kezd dominálni, 100%-os fényerősség esetén pedig csak minimálisan van jelen a fényben a kiválasztott szín. Azaz a színes világítás fényereje jóval kevesebb lehet, mint 1017 lumen – ezt megfelelően kalibrált eszköz hiányában sajnos nem tudtuk pontosan lemérni. Extra szolgáltatás, hogy színes világítás esetén akkor, ha gyorsan, három másodpercen belül ki- majd bekapcsoljuk a lámpát, akkor az fehéren kezd világítani – ez egyfajta "vészfunkció". A fényerősség és a szín szabályozása mellett extra funkciók is rendelkezésre állnak. Ilyen extra, hogy az előre beállított paraméterek szerint kérhetünk "ébresztést", illetve riasztást. A menüben megadhatjuk az időpontot, valamint azt is, milyen gyorsan érje el a világítás az előre beállított fényerősséget – 1 és 30 perc közötti tartományban mozoghatunk. További extra, hogy a rendszer arra is képes, hogy bekapcsolja a világítást, ha hazaérünk – ekkor is az előre beállított paraméterek szerint működik majd a LIFX. Utóbbi két esetben az utolsó elmentett világítás-állapot lesz aktív.
Időzítő funkciók
Az alkalmazás segítségével egyszerre több LIFX lámpa is vezérelhető, sőt, ezeket akár csoportokba is rendezhetjük, a csoportokat pedig el lehet nevezni – csak úgy, ahogy az egyes LIFX egységeket is. Ha több LIFX is van a környezetünkben, de nem tudjuk, melyik melyik, akkor a listában tartsuk rajta az ujjunkat az egyes rendelkezésre álló egységek nevein, amelyek a pulzáló világítás jóvoltából könnyedén beazonosíthatóak. Ugyanitt, akkor, ha az adott LIFX neve melletti kapcsolóra kattintunk, ki- vagy bekapcsolhatjuk a lámpát, sőt, időzített kikapcsolásra is van mód – ekkor a LIFX egység nevét érintve jobbra kell mozgatni ujjunkat, így előbukkan az időzítő funkció.
Hasznos funkció, ha egy időre elhagyjuk a házat vagy a lakást
Akik sokat utaznak, azaz sokszor vannak házon kívül, értékelni fogják az "On Vacation" üzemmódot, amelynek a lényege tulajdonképpen annyi, hogy a rendszer véletlenszerűen kapcsolgatja le- és fel a LIFX lámpá(ka)t, így a külső szemlélők azt hihetik, a ház tulajdonosai otthon tartózkodnak – miközben valójában ők éppen kikapcsolódnak vagy éppen üzleti úton vannak. Ha több LIFX lámpánk is van, beállíthatjuk, mely lámpák vegyenek részt az említett funkcióban.
Éjszakai és nappali kezelőfelület az iOS app-ban
Ha az alapértelmezett világos téma nem felel meg az okostelefonos appnál, akkor a kezelőfelületen tartva az ujjunkat, mozgassuk azt lefelé, így aktiválódik a sötétebb, esti téma. A fentebb említett funkciókat egyébként használhatjuk lámpánként, lámpacsoportonként, de akár arra is van lehetőség, hogy minden lámpára alkalmazzuk a beállításokat, legyen szó fényerősségről, üzemmódról vagy akár a világítás színéről.
Effektek és lámpacsoportok
Extraként különböző effektek is rendelkezésre állnak, ilyen például a villogó mód, a gyertyafény mód, illetve a lávalámpa mód, sőt, akár zenére is változhat a lámpa fénye. Az egyes módok melletti ikonra kattintva módosíthatjuk az effekt működését (sebesség, működési tartomány, intenzitás, stb...), viszont ahogy kilépünk az okostelefonos alkalmazásból, az effekt helyett a korábban alkalmazott világító üzemmód lép működésbe. Ez zavaró, hiszen akkor, ha egész estét betöltő effektezett hangulatvilágításra vágyunk, ez a malőr komolyan keresztbe tehet nekünk. Végezetül készítettünk egy videót is, amely bemutatja, hogyan működik együtt a LIFX az okostelefonos alkalmazással. A lámpa fényerősségét nem tudja visszaadni a kamera, de a lényegi funkciók azért látszanak.
A LIFX egy elég meggyőző modern "villanykörte", amely okostelefonnal kiegészítve rengeteg extra funkciót kínál – okostelefonja pedig lassan már mindenkinek van. A termék igényes dizájnnal, strapabíró felépítésben kerül az üzletek polcaira, alkalmazása pedig rendkívül egyszerű: csak be kell csavarni a korábbi E27-es izzó helyére, össze kell kapcsolni az okostelefonos appal és már használhatjuk is – nincs szükség az elektromos hálózat átalakítására, illetve extra vezérlők beépítésére sem. Az újdonságnak szoftver tekintetében még fejlődnie kell, de ahogy a szakemberek eddigi munkáját elnézzük, egészen biztosan érkeznek majd új funkciók, illetve hibajavítások a következő néhány frissítéssel. Az app használhatóságára és funkcionalitására nem lehet panasz, de apróbb hibái azért még vannak, amelyek kijavításra várnak – ilyen például az, hogy az app bezárásával az éppen aktív világítási effekt is kikapcsol.
Az 1017 lumenes fényerősség és a 17 wattos fogyasztás rendkívül jól hangzik, de ha azt is megemlítjük, hogy a termékért 27 000 forint körüli összeget kérnek el, valószínűleg sokaknak leesik az álla. Ez az összeg egy kicsit borsos, kár szépíteni a dolgot. Persze a LIFX otthoni helyett akár kereskedelmi felhasználás alkalmával is megállja a helyét: segítségével hangulatos beltéri világítást alakíthatunk ki a különböző üzletekben, szórakozóhelyeken, illetve irodákban, ahol külön jól jön, hogy az egyes LIFX lámpák csoportba rendezve akár egyszerre is irányíthatóak, így nagy teret lehet velük egyszerre, azonos beállítások mellett bevilágítani. Érdemes még megemlíteni, hogy természetesen nem a LIFX az egyetlen okoségő a piacon, egyéb gyártók is kínálnak WiFi-s LED-es lámpákat. A leghíresebb talán a Philips a Hue-val, amely speciális alapcsomag formájában 58 000 forintért vásárolható meg. Utóbbi összegben nem egy, hanem rögtön három LED-es lámpa is található a hozzájuk tartozó vezérlővel együtt, de ezek a fényforrások nem 1017, hanem csak 600 lumenes fényáramot kínálnak. Visszatérve a LIFX-re, a tapasztalataink alapján bátran ajánljuk bárkinek, aki könnyedén vezérelhető, energiatakarékos LED-es világításra vágyik, és képes megbarátkozni az árával. A LIFX tesztpéldányt a LED LEET-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

35. XuChi
2014.10.10. 06:30
27000ft a villanykörtéért????????? Felőlem aztán tapsolhat, zenélhet és kávét is főzhet, ennyiért akkor sem kell!!!! Egy átlagos lakásba kell belőle vagy 10db simán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Merwenus
2014.10.10. 07:07
Nem beszélve, hogy mennyit fogyaszt kikapcsolt állapotban. 50" Samsung TV 0.9Wattot eszik, ez meg 2,7Wattot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Szefmester
2014.10.10. 09:48
Elmebeteg ötlet ilyet venni... Ha 21 órán át nem használjuk is többet fogyaszt mintha maxon járatná az ember 3 órán át... Márpedig egy átlag izzó a lakásban többet van lekapcsolva mint fel... Az a kis marháskodás hogy telefont keressek a lámpa felkapcsolásához nem éri meg még ezt a kis pluszt sem.

Remélem a sok debil majd rohan és veszi ezeket a szutykokat aztán majd megy a picsogás amikor valaki más a lakáson kívülről elkezdi kapcsolgatni.... Megérdemelnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. tookmindeg...
2014.10.10. 09:48
A készenléti fogyasztás tényleg nagyon sok, bár gondolom a wifi chip viszi el a nagy részét. Az izzó áráról pedig ne is beszéljünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Kajafun
2014.10.10. 09:48
Olvasva a tesztet, hú, nekem kell egy!
Végére porgettem, kurva drága, kell a hótkórnak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. dzsuz87
2014.10.10. 09:57
5000-ért már rendelném is.
De ha várunk pár hónapot, a kínaiak elkészítik a szolidabb árazású verziót szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Smooth44
2014.10.10. 10:46
A sok hisztis
Miért kéne ebből 10db egy átlag lakásba? Ez egy hangulatvilágítás, egy gimmick. Egy egyszerűbb lámpabúra is kb 10k környékén kezdődik, a normálisabbak már 15 felett vannak, a dizájn lámpák pedig bőven 20-30k felett.
Szerintem 27-ért ez nem vészes. A standby fogyasztása igen magas, de ha áramtalanítod (a falon lévő, 20. századi, analóg kapcsolóval), akkor 0.
Igen, akkor nem éred el wifin... na és? Ezt úgyis csak akkor vezérled, ha a helyiségben tartózkodsz/tartózkodtok (vendégekkel). Éjszakára, vagy ha nem vagy otthon, kapcsold le a *csába. Szobába belépsz, felkapcsolod, onnantól pedig úgy szabályzod a kanapén ülve, ahogy szeretnéd.
Nem kell rögtön hülyézni, aki ilyet venne és nem kell az áron hisztizni. Ha nem tudod, mire van, ne vedd meg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. tookmindeg... Smoot...
2014.10.10. 11:02
Tudod láttam már zoknit 100 ezerért is, mert azt a 16 éves szűzlányok fonták a saját hajukból de azért hülyeség 100 ezerért zoknit venni. Ez ugyanez a kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Draco3D
2014.10.10. 11:36
Nem haszontalan,hangulatvilágításnak jó,viszont nagyon drága.A 17w 1000 lumen meg önmagában elég rossz,de színváltós,amik azért messze nem olyan hatékonyak.A jelenlegi egyszínű LED égők kb 70-120 lument tudnak/w,a kompakt fénycsövek meg kb 50-80-at.Pár helyen már itthon is lehet kapni "izzószálas" led égőket,a 6 wattosak 6-700 lumen között tudnak.(színhőmérséklet,gyártó függő)COG LED ezeknek a "szálaknak" a neve,vagy filament LED,szerintem azok is hangulatosak.1-4 ezer között láttam itthon(2-4-6W)Kínai oldalak már tömve vannak ezekkel,több tucat formában,sajnos itthon csak gömb/gyertya formában találtam .Retro feeling csak 1/10 fogyasztással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. noPublicFG
2014.10.10. 12:27
Nekem van "okos izzóm" egy darab, de az a tapasztalatom, hogy hangulatvilágítás kivételével alkalmatlan, kevésbé élhető, mint a "sima ledes", vagy a hagyományos izzószálas. Valahogy a szemeim nem szeretik, sem a kompakt fénycsöves, sem a ledes megoldást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Derry
2014.10.10. 12:28
A fali kapcsolóval lekapcsolod és kész.

Ugyanezt üzenem azoknak is, akik a készenléti fogyasztást kifogásolják, ha sokáig nincs rá szükség, akkor egyszerűen lekapcsolod.

Viszont tényleg piszok drága, én is olyan 5-6 ezer Ft körüli összeget lennék hajlandó kiadni érte, ennyivel többet nem érnek a kényelmi funkciói egy hagyományos LED-hez képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Balfi
2014.10.10. 12:29
Ebben az okos LED világításban egyelőre még nem látok fantáziát, a "buta" LED fényforrásban viszont egyre inkább. Én most vettem iPon-ból egy több mint 1000 lumen-es "buta" LED villanykörtét, és tökéletesen elégedett vagyok vele. Kiégni nem fog (a következő jó pár évben), keveset fogyaszt, és 5 év garancia járt hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. tboldi
2014.10.10. 12:34
Szerintem a Wifi hálózat jelszava nélkül nem lehet hozzáférni az izzóhoz vagy tévedek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. dag
2014.10.10. 13:05
Nézegettem már ezeket (mert ahogy már említették a kínai oldalak tömve vannak ilyennel, töredéke áron...) nem maga az égő csatlakozik a wifire, hanem telefonnal, lapival, stb wifi-n tudsz csatlakozni magához az égőhöz, és úgy tudod vezérelni egy kis progi segítségével ... ha jók az információim.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. regalygy
2014.10.10. 13:57
Eléggé gyatra a hatásfoka, csak 60lm/W. A 6 éves LED-ek voltak ezen a szinten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Asagrim
2014.10.10. 14:23
Maximálisan 7 ezer forintot lennék hajlandó kiadni rá, 5 év garival, és csak akkor, ha van rá mód napszaktól függő automatikus színprofilt beállítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. istvankiss...
2014.10.10. 14:34
Ha van olyan appom a telefonon ami tudja szabályozni a világítást, akkor elég rákapcsolódni a szomszéd lámpájára és máris megtudom "viccelni"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. asdsa
2014.10.10. 15:09
Már alapból ez a változtatható színű led-lámpa is csak egy bohóckodós marhaság, de ha valakinek ilyen szemétre van szüksége, az tegye azt inkább egy Ebayes 2-3000 Ft-os vacakkal.
off
Van egy nagyon hasonló ledes "körténk", mint ami a 3. képen látható, 10 W és 800 lumen, a színe is nagyon el van találva és alig melegszik. A technológia már megvan, 5-10 éven belül stabilizálódnak az árak és mindenhol lecserélik az izzókat kompaft fénycsövekre, meg power-ledes lámpákra (ezért fokozatosan az EU is tenni fog).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim asdsa
2014.10.10. 17:58
Most megindokolhatnám hogy miért nem baromság, hivatkozva a bioritmusra gyakorolt jótékony hatására, ha a napszaknak megfelelő színhőmérséklettel ég a pilács, de hagyjuk.

Attól mert valami egyeseknek személy szerint nem tetszik, még nem kellene róla kategorikusan kijelenteni, hogy baromság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. KaiotEch
2014.10.10. 19:23
Nem adok 10 évet és mindenki így fog kinézni:

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. asdsa Asagr...
2014.10.10. 21:53
Nincs nagy jelentősége a bioritmusnak, lámpát használ az ember otthon mondjuk 6 és 12 óra között néhány órát (munkahelyen meg általában nem mi döntünk a világításról). Nem élünk csirketelepen, hogy napszakhoz kelljen állítgatni a fényforrást, főleg hogy 6 óra az már bőven a természetes napnyugta után van.
A másik meg hogy valószínűleg egy idő után belő a legtöbb ember egy normális színhőmérsékletet és úgy hagyja.
Továbbá (ez inkább általánosságra vonatkozik, 27ezer JMF-ért gondolom már adnak is valamit) ezek az RGB ledek elég ergyák szoktak lenni minőségileg/használhatóság szempontjából, ezért jó velük vigyázni.
Az állítható fényerő egy elég hasznos dolog, viszont ebben a színállítgatós marhaságban én nem látok nagy jövőt (mmint otthoni körülmények között).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim asdsa
2014.10.10. 22:13
Dolgoztál már éjjeli műszakban? Laktál már olyan helyen ahol annyi fény sem jött be az ablakon hogy nappal is fel kellett oltani a villanyt ha kint nem tűzött a nap?

A fáradékonyság ami az ilyen helyzetekben szinte általános jelenség a bioritmustól eltérő megvilágításból (is) fakad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. bszoke88
2014.10.11. 11:17
én igazán azt sajnálom, h egy pár napja volt egy hír, h már áttörték a 300lm / W határt, de az iponon 1 hónapja, amikor rendeltem, csak max. 100lm / W-osakat láttam.

egyetértek az előzőekkel, a célra túl drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. silentfrog
2014.10.11. 13:30
5000 forintért veszek 5 méter Rgb szalagot,tápegységgel mindennel együtt.
Körberagasztom vele a lakást és a távirányítóval olyan színű és fényerejű fényt varázsolok amit akarok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. enisherpa
2014.10.12. 10:48
Azt azért ne felejtsük el, hogy a 300 lm/W határt erősen hidegfehér, gyakorlatilag világoskék emitterrel érték el, ideális körülmények között. És még nincs sorozatgyártásban. A lakás megvilágításnak meg meg kell felelnie a színre (kromatikus indexre) vonatkozó előírásoknak. Lakásba tényleg jobb a meleg fehér, aminek sokkal rosszabb a hatásfoka.
Például a Cree XM-L2 hidegfehér U2 bines emitter 25°C 700 mA-en min. 341 lument ad le, a legolcsóbb 90 CRI-s fehér S4 bin ugyanott min. 186 lument. Lakásba a 90 CRI-s ajánlott.

Ezzel együtt a lámpa túlárazott. Valószínűleg a fejlesztési/indulási költségeket akarják behozni, mielőtt gyártókapacitást bővítenek, és lejjebb viszik az árat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Renhoek
2014.10.12. 16:06
Pár ezerért már egy ideje lehet rendelni olcsón kínából... Játszani az is jó.

Amúgy PWM-es lehet a vezérlése? Alacsony fényerőn nem vibrál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. AceVoltran
2014.10.13. 08:29
Hi!

Elsiklottatok valami mellett, ami érdekelne, és ami miatt megérné:
" Ilyen extra, hogy az előre beállított paraméterek szerint kérhetünk "ébresztést", illetve riasztást. "
Mármost, ha aktívan bekapcsolt állapotban riaszt abban az időben amikor nem vagyok otthon, hogy valaki használja, akkor ez a "néma riasztó" nekem személy szerint megérné, így egyből tudom hívni a rendőrséget, és 27ezerért megmenekültek a cuccaim..

Már, ha azt jelenti, ahogy én értelmezem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. coolpet
2014.10.13. 08:47
Nekem meg az jutott eszembe hogy miert nem csinalnak lecsavarhato buraju ledes lampakat, es olyan szinu festett burat teszek ra amit akarok.

igaz az nem vifis, nem diszkozik, es nem lehet rajta fenyerot allitani, de kit erdekel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010
2014.10.13. 09:14
Valaki szóljon amikor 7000Ft lesz az ára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. AladarAlad...
2014.10.16. 01:19
15k-ért rendeltem Kínából 15m színváltós ledsort, adapterrel, vezérlővel, infrás távirányítóval, 12600 lumen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zsolesz92
2014.10.16. 14:33
+1 a LED LEET-nek!
Tegnapelőtt megrendeltem tőlük 29.990-ért a LIFX-et, mára levitték az árát 26.899 Ft-ra.

Észre se vettem volna, de kaptam egy emailt tőlük, hogy mivel nemrég vásároltam, a különbözetet valamilyen formában visszakapom.
Made my day!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kajafun zsole...
2014.10.18. 10:27
Nem sajnáltad kiadni a pénzt, tudván hogy az osszegből 20k a profitjuk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Smooth44 asdsa
2014.10.22. 11:35
Mondd már meg az embernek, hogy mire baxxa el a pénzét!

Mindenki milyen qwa okos errefelé.

Menj ki az arabokhoz meg az orosz oligarhákhoz és mondd meg nekik, hogy játszani meg állatkodás közben összetörni egy VFTS Ladát is lehet, nem kell ehhez Lambot meg Ferrarit venni.
Észlény vagy.

Ha valaki nem akar a nyamvadt távirányítóval vacakolni, és már amúgy sem olcsón vett egy iPhonet, akkor miért ne villoghatna azzal? Pláne, ha az állandóan kéznél van, míg a távirányítókat inkább csak elhagyja az ember.

A másik fele meg aki ebből akarná a teljes világítást lecserélni a lakásban. Double facepalm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zsolesz92 Kajaf...
2014.10.27. 08:54
Mindenhol ennyi. Akkor megvennéd, ha csak 10 szazalekuk lenne az egeszen? Neked ugyanúgy ugyanannyiba kerülne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ingyombing...
2014.11.22. 19:18
Nagyon jó megvettem nem bántam meg!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!