iPon Cikkek

Lips: Number One Hits - Énekelj velünk

Dátum | 2009. 10. 26.
Szerző | Daks
Csoport | JÁTÉK

A karaoke alapeleme minden házibulinak, valahogy úgy, mint a sör, a stroboszkóp, vagy a tízkor már átkiabáló, TV-t bömböltető szomszédasszony. Régen viszont nem volt könnyű egy ilyen programot megszervezni, vagy pénz, vagy kapcsolat kellett mindenhez, kezdve a zenei összeállítástól a méregdrága, más célt nem is szolgáló karaoke machine berendezésig. A Konaminak köszönhetően aztán végre a nagy tömegekhez is eljuthatott a szórakoztatás ezen válfaja, 1993-ban ugyanis megérkezett Karaoke Revolution, majd rá egy évre a Sony is kiadta saját gyártású játékát, a PS2-es SingStart, mely azóta is ugyanolyan töretlen sikernek örvend. A recept mindkét esetben egyszerű volt: a zene alatt videoklip ment, kiírták a szöveget, a játékhoz mellékelt két mikrofon segítségével pedig párosával is énekelhettek az erre vállalkozók, nem kellett egyedül szégyenkezni a pódiumon. A SingStar azóta több mint húsz folytatást élt meg, sőt most már az EyeToy és a Playstation Eye kamerákkal is kompatibilis, ami valósággal megduplázza a játékélményt.
Ez még talán fejből is menni fog!
Az idők során volt némi mozgolódás a konkurencia felől, a Disney elkészítette a Sing it sorozatot, jött a PC-s Ultrastar, a Wii-s Boogie, sőt még a Guitar Hero és a Rock Band játékokba is bekerült az éneklés lehetősége. A stílus igazi forradalmasítója viszont az Xbox 360-ra tavaly novemberben debütált Lips volt, mely rengeteg új szórakoztatóelemekkel dobta fel a klasszikus karaoke játékmenetet.
Egy igazi klasszikus
A Lips-hez mellékelt mikrofonok nem mindennapi kiegészítők voltak. Azon kívül, hogy a rajta lévő ledek a zene dallamára világítottak, még érintésre, és súlyra is nagyon meggyőzőnek bizonyultak, illetve a bennük lévő mozgásérzékelőknek hála a játékmenet is több érdekességgel egészülhetett ki. Ha például a mikrofont kézbe véve tapsoltunk, akkor különleges hangeffekteket lehetett előcsalni, mintha csak egy cintányért, vagy egy csörgődobot fognánk éppen. A játék ráadásul nem csak az énektudásunkat, de a színpadi teljesítményünket is pontozta, a mikrofon ugyanis képes volt érzékelni, hogy táncolunk-e éneklés közben, és ha úgy gondolta, hogy aktívak vagyunk, akkor plusz jutalmakban részesített. De nem csak önállóan lehetett lötyögni, olykor felvillant egy kis stilizált figura is a képernyőn, mely megmutatta, hogy most éppen milyen ugró, forgó, karlendítő, vagy egyéb mutatványt vár el tőlünk a játék. A Lips nagyot alakított tavaly, s bár a készítők akkor azt mondták, hogy az új részek folytonos piacra dobása helyett inkább a DLC-kre mennek rá, idén ősszel mégis megérkezett az új epizódként beharangozott Lips: Number One Hits.

A Lips: Number One Hits újdonságainak listája igencsak véges, sajnos inkább csak amolyan kiegészítőként lehet felfogni a lemezt, mintsem teljes értékű játékként. De rögtön az indításnál ott van például az újdonsült mikrofon tutorial, mely elmagyarázza nekünk a kiegészítő szinkronizálásának menetét: be kell kapcsolni a mikrofont, 5 másodpercig lenyomva tartani a gombját, majd a gépen is megbökni a szinkronizálót, és ha kék-zöld váltakozó fényeket látunk, akkor minden rendben is van. Erre amúgy nagy szükség volt, mert a folyamat nem egyértelmű, a kis súgó papírka meg az első dolog, amit az ember elveszít a felszerelésből. Ezen kívül újdonság még a töltések alatt látható, különböző pontszerző ötleteket adó Lips Tips, illetve az Avatar támogatás is, ami a kis Xbox figuránkat tölti be a játékba, hogy az különböző instrukciókkal lásson el minket a koncert alatt.
A felfrissült kezelőfelület
Lecserélték a menüt is, a régi kis diszkrét ikonok helyett ezúttal egy tévéstúdióra hasonlító színes, inger-gazdag berendezést láthatunk a képernyőnkön. A pontok viszont nem változtak, a Sing ikonra nyomva tudunk számot választani az énekléshez, a Freestyle-ban lehet betölteni a saját MP3-jainkat, a My Lips szolgál a multiplayer lehetőségekre, míg az Experience alatt találjuk a különböző beállításokat és finomhangolásokat. Itt választhatjuk ki a menüben szóló dallamot, de elemkímélő lehetőségként kikapcsolhatjuk a mikrofonok led világítását, illetve a zajkeltő eszközöket is.
Avatar híján visszatérnek a kis ikonok
Fellépésünk előtt dönthetünk, hogy egyedüli, versus, vagy co-op módban kívánunk énekelni, a játék pedig ettől függően pontozza a teljesítményünket. Ezután választhatunk, hogy az eredeti videoklipet kívánjuk-e megtekinteni közben, vagy legyen-e egy készítők által készített saját animáció, majd hogy a teljes szám szóljon-e, netán csak egy rövidített változatot halljunk. Ugyanezen a képernyőn vannak a Lips nagyszerű hangulatát megalapozó mini játékok is, melyek mind-mind különböző kihívást nyújtanak. A Vocal Fighters-ben egymást kell kiejteni minél jobb énekléssel, a Kiss-ben a szerelmes pár akkor talál egymásra, ha mindkét játékos ügyesen dalol, míg a Time Bomb esetében egy égő kanócra kell mindig ráönteni az éneklésünkkel megkeresett pohár vizet. Jópofa mindegyik, ajánlatos őket kipróbálni, ha arra kerül a sor.

A zenei felhozatalt tekintve változatos lett a Number One Hits. Legjobban a popot kedvelőknek kedveztek ezúttal, a régi idők slágereiből például ott van a Pet Shop Boys: Always on My Mind, a GTA-ból is ismert Cutting Crew: Died In Your Arms Tonight, a Culture Club: Karma Chameleon, a Robbie Williams: Millennium, vagy a The Beach Boys: I Get Around száma, illetve az újak közül olyan slágerek, mint a Fergie: Big Girls Don't Cry, a Lily Allen: The Fear, a Lady Gaga: Just Dance, a Mariah Carey: Touch My Body, vagy a Coldplay: Viva la Vida. Persze az all-time favorit hip-hop és RNB stílus is képviselteti magát, van például LL Cool J: Around the Way Girl, 2 Pac: California Love, Rihanna: Disturbia, Akon: Don't Matter, és Black Eyed Peas: Don't Phunk With My Heart is.
Culture Club - az örök kedvenc
A házibulik önfeledt tombolásához az Aqua: Barbie Girl, a DJ Ötzi: Hey Baby, és a Bobby McFerrin: Don't Worry be Happy szolgáltatja az alapot, de a lista még nem ér itt véget. A tömegárukon kívül akad ugyanis némi rock is, ott van rögtön a Plain White T's: Hey There Delilah, a Nickelback: How you Remind Me, vagy a Beck: Loser, melyek bár javarészt a zúzósabb stílus felé nyitnak, azért még meghallgathatóak bárki számára. Persze aki kemény rockra vágyik, annak a Lips helyett a Rock Band vagy a Guitar Hero ajánlott, ott is lehet simán énekelni, és ami a legjobb, hogy a Lips-hez mellékelt mikrofonok még kompatibilisek is ezekkel. Már csak egyet nem értünk: mi a fenét keres a lemezen a Tokio Hotel?
A régebbi klippeknek sajnos nem valami jó a minősége
A tracklistbe vágó érdekesség, hogy ha rendelkezünk a tavaly megjelent eredeti Lips-szel, akkor a számválasztóból elérhetjük a régi felhozatalt is, illetve ha megunnánk ezt a jó kétszer negyven muzsikát, akkor ott vannak még a DLC-k is, melyből az idők során immáron több mint 110 gyűlt össze a LIVE-on, és mindkét Lips játékba betölthetőek. Persze továbbra sem muszáj kötelező jelleggel vásárolnunk, a játék ugyanis hagyományos MP3-akat is le tud játszani, csak csatlakoztatnunk kell a Zune-unkat vagy a pendrive-unkat az Xbox 360-hoz, a rendszer pedig máris felismeri a rajta lévő dalokat. Persze az ilyesfajta ingyenességnek ára is van, a zenékhez ugyanis nincs szövegezés, és a videoklipek helyett is csak egy random kisfilmet láthatunk. De legalább így nyomhatunk egy kis Eddát, Republicot és Ákost is, amikor csak akarunk!

Sajnos a Lips: Number One Hits nem hozott annyi újdonságot, mint vártunk tőle. Az új zenéken kívül alig kaptunk valamit, friss játékmódok és forradalmi újítások híján pedig nem nevezhető komoly folytatásnak a játék, de talán nem is szánták annak. Ez már abból is látszik, hogy a Hits nem kapott saját adatlapot a dashboardunkban, csak az alap játékot egészíti ki 250 Gamerscore-nyi új achievementtel, ez pedig valljuk be alig több, mint amit egy olcsó Live Arcade címtől szoktunk kapni.
Ember legyen a talpán aki hiba nélkül végigtol egy MC Hammer számot!
Ami az értékelést illeti, az újdonságok hiányán kívül minden tekintetben maximálisan kielégítően teljesített a játék. A Number One Hits csomaghoz ugyanazok a jó minőségű, fekete és fehér színben pompázó mikrofon kiegészítők járnak, mint amit a régi címhez is kaptunk, a többnyire nagy felbontású videoklipeknek köszönhetően a látvány se rossz, illetve a mozgásérzékelők miatt újra részünk lehet abban a remek, táncolós, bulizós élményben, mely az előző Lips játékot is naggyá tette.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Hc Toxic
2009.10.27. 00:11
VISSZA A CIKKHEZ

Hát ez azért elégé gagyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Daks
2009.10.27. 10:50
Miért is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!