iPon Cikkek

Loadout – Külsőnézetes Team Fortress 2?

Dátum | 2014. 02. 23.
Szerző | Mastigias
Csoport | JÁTÉK

A Loadout nem fogja megváltani a világot, de igazán kellemes kikapcsolódást nyújthat egy fáradt nap után, amikor a haverokkal egy agytevékenységet nélkülöző játékot szeretnénk tolni multiban. Az alapkoncepció egyszerű: van két négyfős csapat, melyek egymás ellen küzdenek különböző játékmódokban. Sok újdonsággal nem fogunk találkozni, a készítőknek mégis sikerült olyan élvezetes egyveleget alkotniuk, mellyel sokáig elidőzhet az, aki rákap az ízére. Összesen négyféle módban tehetjük próbára magunkat: a Blitz-ben különböző helyszíneket kell uralmunk alá hajtanunk és megőriznünk, a Death Snatch-ben az elesett ellenfelek után maradt anyagot kell összegyűjtenünk, az Extraction-ben a pálya különböző részein elszórt ún. Blutonium kristályt kell felkapnunk (ha épp mi vagyunk a begyűjtő) és elhelyeznünk egy külön egységben, a Jackhammer-ben pedig egy hatalmas kalapácsot kell zászlóként megszereznünk és eljuttatnunk A-ból B-be, miközben kalapálhatjuk vele az ellenfeleket. Ebből is láthatjátok, hogy játékmódok tekintetében nem nyújt sok újdonságot a Loadout, de akkor mégis mi az, amiért megéri letölteni?
E-penisz?
Először is: ingyen van, ezt nem is ragoznám túl. Azt viszont már annál inkább, hogy mint oly sok free-to-play címnél, itt nem feltétlenül kell aggódni a pay-to-win fenyegető rémétől, ugyanis a Loadout-ban az fejlődik, aki játszik, és nem az, aki fizet. Kétféle "pénznemmel" találkozunk a programban: a Blute pontokkal (Blutes), melyeket teljesítményünk alapján vagy szintlépésért kapunk, és fegyverfejlesztésre költhetjük, valamint a Spacebux pontokkal, melyeket valós pénzért vehetünk, ám csak karakterünk kinézetét tudjuk változtatni velük. Na jó, igaz ami igaz, vehetünk XP boost-okat is, de akkor is játszanunk kell, ha haladni akarunk, itt nem lesz olyan, hogy egy bizonyos összegért ötször halálosabb fegyverhez jut valaki. Eddig jól hangzik, igaz?
És ha már fegyverek, jöjjön az egyik legjobb rész: a fegyvercraftolás. Alapjáraton négyféle típus közül választhatunk: a mezei sorozatlövőn és a rakétavetőn kívül ott a lézer és plazma fegyver is. Ezeket aztán annyiféle kombinációban változtathatjuk meg, mint a csuda, négyféle módosításnak köszönhetően. A fegyvereket nem csak elnevezhetjük, hanem craftolás után ki is próbálhatjuk mindet egy tesztpályán, még mielőtt élesben is bevetnénk őket. Mivel nincsenek külön kasztok a játékban, így a fegyvercraftolással dönthetjük el, milyen játékstílust részesítünk előnyben: az sem lehetetlen például, hogy egy rakétavetőre olyan masinát szereljünk, mellyel a többieket gyógyítjuk harc közben. Itt érdemes kitérni a Tech Tree nevű menüpontra, ahol újabbnál újabb kiegészítőket oldhatunk fel a fegyverekhez, ergó a kombinációk száma tényleg tekintélyes (a készítők szerint több milliárdnyi!). Egy "loadout"-ban két fegyver fér el, de még többet feloldhatunk a későbbiek folyamán, szóval rengeteg csúzlival keseríthetjük meg az ellenfelek életét/halálát.
A következő szimpatikus elem a humor, mely összefügg a grafikai megjelenítéssel, a karakterek kinézetével és a különböző animációkkal. A képregényes stílust nem csak a környezetet szemlélve érhetjük utol, hanem a karakterek tulajdonságait túlzóan kihangsúlyozó ábrázolásmódban is. Alapból háromféle kinézet közül választhatunk: Axl egy hamisítatlan Rambo-klón, T-Bone a Mr. T hasonmásversenyen érne el előkelő helyezést, Helga pedig egy nagydarab, ronda nő (ronda nő nincs, maximum érdekes arcú ;) - Pacman), aki lógó mellekkel és hatalmas ütközővel riogatja a széplelkű fiatalokat. A felsorolást illik a nőkkel kezdeni, de ha elindítjátok a játékot, rájöttök, miért hagytam őt utoljára. Az ő hármuk teste tehát az, amit alakíthatunk, ha valós pénzt ölünk a játékba, és ebben az esetben - ahogy a fegyvereknél is - rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, kezdve a haj és arcszőrzet alakításától a különböző ruhákon keresztül egészen a győzelmi érzelmekig (pl. Gangnam táncolás). Sőt, ha van merszünk, és mélyen a pénztárcánkba nyúlunk, teljesen meztelenre is vetkőztethetjük karakterünket, aki egy szál kikockázott férfiasságban, vagy fedetlen keblekkel rohangál a pályán, hihetetlenül abszurd látványt nyújtva.
És ez még mind semmi, a játék ugyanis rendhagyó módon mutatja be a sérüléseket: nem fog elpirosodni a látóterünk, nem fogunk belassulni, viszont karakterünkön pl. hatalmas lyuk tátonghat, esetleg elvesztheti végtagjairól a húst és bőrt, csontjaival szorongatva fegyverét, ha pedig nagyon ránk jár a rúd, fejünk helyén mindössze egy szempár és egy agy fog figyelni. Plusz velem az is megtörtént, hogy épp jobblétre szenderítettem valakit, akinek a folyamat közben leszakadt a felsőteste, tehát meghalt, a lábait viszont tovább vitte a lendület, én meg lőttem azokat is, mert hirtelen nem tudtam, mi is történt. Persze akkor sincs túl nagy baj, ha már nagyon a végét járjuk, a pályákon elszórva életerő és lőszeres dobozok találhatóak, szóval pótolhatjuk a minket ért veszteségeket. Ha pedig mégis meghalnánk, további vicces jeleneteknek lehetünk szemtanúi, például karakterünk utolsó erejét összeszedve felemeli kezét, ökölbe szorítja kezét és az egyezményes jellel kíván szépeket annak, aki eltett minket láb alól. Persze nem mehetünk el szó nélkül a játék hiányosságai mellett sem, ingyenesség ide, fegyvercraftolás oda, beteg humor amoda. A meccskészítő rész elég lassúcska, a lobby-ban túl sok ideig nem történik semmi, csak megy a visszaszámlálás. Számomra az is furcsa volt, hogy host-ként sem tudtam beállítani, melyik pályán és mit szeretnék játszani, mindössze a többiekkel szavazhattam X-re, Y-ra, vagy a Random opcióra. Sajnos a játékban sem minden egyértelmű, a helyszínfoglalós részbe például a másik játékmódban található kalapácsot is belekeverik, így teljessé válik a káosz. És talán ez a legjobb szó a Loadout-ra: kaotikus. Jelenleg sajnos nagyon kevés pálya érhető el hozzá, viszont a menüben van egy egyelőre kattinthatatlan Custom game menüpont, "Coming soon" felirattal, szóval ki tudja, mi lesz még itt a későbbiekben: nem tartom kizártnak, hogy saját pályákat gyárthatunk, akkor pedig beindul majd az igazi mókagyár!
A Loadout érdekes öszvér, a humora miatt pedig elég megosztó is: aki tudja értékelni az ilyen bemutogatós, lógó csöcsös poénokat, az lehorgonyozhat mellette. Ugyanígy be fog jönni annak, aki kedveli a gondolkodást nélkülöző, gyors tempójú multis lövöldéket, nem úgy viszont azoknak, akik igényesebb grafikai körítésre vagy épp taktikusabb játékmenetre vágynak. Ha engem kérdeztek, szerintem mindenkinek érdemes tenni vele egy próbát, ingyen van, Steam-es, nem foglal sok helyet, mi veszteni valótok van? Aztán ha nem tetszik, mehet az uninstall, de ha bejön, legalább új élményekkel gazdagodtok. A döntés a Tiétek, mindenesetre álljon itt a Steam adatlap linkje, biztos ami biztos. Értékelés: 7/10 Platform: PC
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. csoty
2014.02.23. 11:54
Csak a cikk címére reflektálva, igen messze van a tf2-től szóval értelmét vesztette.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Mastigias csoty
2014.02.23. 12:01
Merthogy? Humorral operáló többjátékos free-to-play lövölde, meseszerű tálalásban.
Nem a játékmódokra és játékmechanikára gondoltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. KisDre
2014.02.23. 19:46
A fegyverkraftolós rész nekem nagyon tetszik, de a többi nem mondanám Így azt hiszem inkább kihagyom.
Amit igazán keresek az a UT(főleg a 2k4) feeling, és sajnos nincs játék ami visszaadná manapság, bár nem régiben vettem meg a Epigenesis-t, még nem mélyedtem igazán bele, de valamennyire adja a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kono
2014.02.23. 22:30
Nos tapasztalatból szerintem a TF2 egy fos, már elnézést Ráadásul hemzseg a csalóktól... Viszont ezzel a Loadout-al nem kell képtelen elvárásokat támasztani, mivel még piszokul béta. Sőt, majdhogynem ki se jött alpha állapotból, annyira bugos a login és a party maker. Sokszor a friendlist normális működéséhez 20-30x ki és be kell lépni, de azt kell mondjam megéri. Izzasztó szünetmentes darák vannak benne, uh aki alvásig kellőképp le akar fáradni esténként, próbálja ki egy kis türelemmel csaták között
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szefmester
2014.02.24. 09:52
A fegyverkraftolás jön be nekem is. A többi része a játéknak inkább a "fejetlen csirkék szaladgálnak és lövik egymást" jellegű.
A meccsek előtt rengeteget kell várni, ha nem nyom mindenki a ready gombra és szavaz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog KisDr...
2014.02.24. 10:47
Nem szeretem az ilyen stilusu lovoldeket,elegge Quake szeru a fizikaja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Mastigias DogTh...
2014.02.24. 13:33
Kinek a pap, kinek a paplan, ugyebár (:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Sermi
2014.02.26. 12:14
Pont jó hogy írtatok róla mert Steamen már néztem de még nem éreztem késztetést hogy kipróbáljam. Most viszont tuti fel fogom tenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog Masti...
2014.02.26. 14:31
Igy van.Elszoktam mar a stilustol.Az van,hogy ha lovok,elvarom,hogy azonnal meghaljon vki

Sot,azt megerosithetem,hogy a hangulata es a kivitelezese remek.Kimondottan jonak igerkezett,amig szembesultem a kisse oregecske mechanikajaval.Aki elfogadja,hogy maskent megy a lovoldozes resze,annak tuti jo lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sermi
2014.03.03. 11:31
Kipróbáltam, elég jópofa játék nekem legalábbis tetszik. Az elhalálozások különösen viccesek benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!