iPon Cikkek

Logitech Harmony 885 - a távirányító

Dátum | 2007. 04. 07.
Szerző | Freeman07
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

A legtöbb mai cég szeretné kihasználni az alkalmat, hogy beférkőzzön nappalinkba olyan eszközökkel, amik használatával megkönnyíthetjük szórakozásunkat, vagy akár még nagyobb élményben részesülhetünk. Gondoljunk csak a Logitech-től a Wireless DJ-re, az Apple iPhone-ra, avagy a Microsoft XboX 360-ra. Mindezek célja, hogy mindennapi életünkben részt vegyenek, szórakoztassanak, és nem utolsó sorban jelentős piaci részesedést szerezzenek. A verseny elkezdődött, egy vállalat számára nélkülözhetetlen életben maradásához, hogy részt vegyen a "kultúrális forradalomban".

A Logitech - többek között - egy univerzális távirányító-családdal rukkolt elő, amely a hangzatos Harmony nevet kapta. A termékskála a legegyszerűbb egyszínű, olcsó változatoktól az érintőképernyős drága eszközökig terjed. Mi most a Harmony 885 távirányítót vetettük kínvallatás alá, és olyan kérdésekre kerestük a válasz, hogy vajon megéri-e az árát, és valóban szükségünk van-e ilyen eszközökre a saját otthonunkban.

Még a világító dobozkában. Nemhiába mondtam, hogy feltűnő.

Az összes kis tartozék, ami a távirányítóhoz jár.
A Harmony 885 Universal Remote a Logitech-től megszokottan feltűnést keltő csomagolásban kerül a boltok polcaira. A távirányítóhoz mellékelve van még egy töltőkábel, dokkoló, USB-kábel, egy újratölthető Lítium-ionos akkumulátor, és természetesen egy kézikönyv és telepítőlemez is.

A doboz teteje kinyitva.

A távirányító teljes nagyságában.

Még benne a dobozban.
A távirányító már első ránézésre is eléggé stílusos, mindentudó darabnak tűnik. Rengeteg gomb található rajta, amikhez kedvenc televíziónk, dvd-lejátszónk, videólejátszónk, vagy akár távirányítós világításunk, klímánk funkcióit rendelhetjük. Az irányítható eszközök listája nagyon hosszú, és csak ránk vár, hogy felfedezzük lehetőségeit.

A távirányító távolról. Hossza körülbelül 24 cm.

Csatornaválasztáshoz gombok.

Léptetőgombok, menügombok.

Léptetés, hangerőállítás stílusosan.

Kijelző, illetve a kihagyhatatlan Logitech logó.

A kijelző mégegyszer. Rajta van még a fólia, amin különböző tevékenységek láthatóak.

Ha iderakjuk a távirányítót, akkor itt lehet tölteni.

Újra Logitech logó. Töltés közben zölden világít.
Jellemzők, főbb funkciók:
  • Színes kijelző, változtatható témák.
  • Újratölthető.
  • Infravörös vezérlés.
  • Multiplatform (PC, Macintosh).
  • Tanítható.
Mielőtt hozzálátnánk a távirányító használatához, egész egyszerűen meg kell neki tanítani, hogy hogyan kapcsolja ki a televíziót, hogy váltson csatornát stb. Rosszabb esetben ezt nekünk manuálisan kell megtenni úgy, hogy az eredeti távirányító gombjait nyomogatva megtanítjuk a Harmony 885-ünknek a parancsok infravörös kódjait. A jobb eset az, hogy a Logitech adatbázisában - ami iszonyú nagy, és folyamatosan bővül - benne található készülékünk, és akkor egész egyszerűen onnan letölti a program a távirányítónkba a megfelelő parancsokat. A támogatott eszközök típusok, illetve a televízió-márkák közül egy pár darab a nagy listából.

Ezért a művelet elkezdése előtt fel kell jegyezni az összes irányítani kívánt eszköz márkáját és modellszámát. Ha ez megtörtént, akkor töltsük fel a távirányító akkumulátorját, és csatlakoztassuk az USB-kábellel a számítógép egy tetszőleges portjára. Végül ha ez sikerült, a mellékelt CD-lemezről, vagy a Logitech honlapjáról letöltve fel kell telepíteni a Logitech Harmony Remote Software-t. Fontos megjegyzés, hogy a távirányító beüzemeléséhez szükség van internet-hozzáférésre, mivel onnan történik - jobb esetben - az infravörös parancsok letöltése. Mindemellett készülékeink és tevékenységeink beállításai egy felhasználói profilban lesznek eltárolva az interneten, amit a program beüzemelése után kell létrehoznunk.

A telepítés során elvégzendő feladatok.

Felhasználói profil regisztrálása.
Ezután következik pár személyes információ megadása, és végül jöhet a telepítés.

Személyes adatok kitöltése.

A telepítő udvariasan felkér minket, hogy az USB-kábellel csatlakoztassuk a távirányítót a számítógéphez.

Amint megtörtént a kapcsolódás, a program leellenőrzi a távirányítót kívülről-belülről.

És végre jöhet a várva-várt eszközbeállítás.
A távirányító rengeteg készüléket támogat, elég csak a legördülő listát megnézni. Amit szeretnénk az univerzális távirányítóval irányítani, annak a márkáját egyszerűen ki kell választani a listából.

Be kell írni az általunk használt eszköz modellszámát.
Ha olyan modellszámot ütünk be, ami nem létezik az adatbázisban, akkor a következő lépés fog fogadni minket:

Helyezzük a távirányítókat a képernyőn látható módon egymás mellé, és nyomjuk le egyenként a program által kért gombokat.
A kezelőfelület nem tesz mást, csak egyszerűen megnézi, hogy az eddigi távirányítónk milyen infravörös parancsokat használ. Ha van egyezés, akkor a következő oldalon felajánl nekünk olyan eszközöket, amik hasonlóak a meglévőhöz az infravörös parancsok alapján. Ha nincs egyezés, akkor nincs más lehetőség, mint egyenként "megtanítani" a Logitech Harmony 885-nek a távirányító eddig használt parancsait.

Erősen ajánlott a félkövér stílusú modell kiválasztása e megfelelő működéshez.
Ha ez kész van, akkor folytatódhat a telepítés különböző tevékenységek (activity-k) hozzáadásával.
A tevékenység nem más, mint makrók, amiket a tevékenység indításakor egymásután futtat le a távirányító. Ez nagyon hasznos, kényelmes funkció, ugyanis elég csak kiválasztani az univerzális távirányítón, hogy DVD-t szeretnénk nézni, és máris bekapcsol a televízió, a DVD-lejátszó, a megfelelő csatornára vált a TV és elindul az asztali lejátszóba behelyezett film. De ugyanezt meg lehet csinálni videokazetta lejátszóval sőt még akár játékkonzolokkal is. A lehetőségek száma korlátlan, és csak ránk vár, hogy kiaknázzuk.

Legelőször az előző oldalon látható módon be kell állítani az otthon található, és vezérelni kívánt eszközöket. Ha ez megtörtént akkor a program automatikusan fel fog ajánlani különböző lehetőségeket - például feltelepítettük a televízió-t, akkor a TV-nézés és teletext böngészés automatikusan beállítódik.

Az Activities fülön válasszuk ki az "Add Activity" parancsot.

A meglévő eszközök alapján beállíthat nekünk automatikusan tevékenységeket, mi azonban saját magunk szeretnénk egyet elkészíteni.

Milyen típusú tevékenységet szeretnénk létrehozni? Válasszuk ki a listából a kívánthoz legközelebb álló opciót.

Végül a program tesz egy ajánlást, amit ha megfelelőnek találunk, akkor elfogadunk, ha nem, akkor továbblépünk.
Ha ez így rendben van, akkor nyugodtan hátradőlhetünk, és megvárhatjuk, amíg az alkalmazás frissíti az univerzális távirányító memóriáját az új parancsokkal. Utána egyszerűen lecsatlakoztathatjuk a távirányítót, és birtokba vehetjük az új funkciókkal felvértezett masinánkat.
A legelső kérdés, amit az értékelés során fel kell vetnünk, az az, hogy szükségünk van-e ilyen termékekre egyáltalán? A válasz nem egyszerű, vannak előnyök, vannak hátrányok. Ilyen univerzális távirányító használatával megkönnyíthetjük életünket, hiszen elég egy gombnyomással zenét hallgatni, DVD-t lejátszani, és ugyanilyen egyszerű több eszköz vezérlése. Nem lesznek távirányító-halmok, ezzel az egy eszközzel tudjuk az összes berendezést irányítani. Ráadásul egy stílusos, szép kidolgozású eszközzel gyarapodhat a nappalink.

Hátrány főként az, hogy meg kell tanulni a használatát, illetve ha nem egy népszerű televízió, vagy bármilyen széles körben elterjedt szórakoztatóeszköz van a tulajdonunkban, akkor előfordulhat, hogy egyenként kell megtanítani a Harmony 885-nek a parancsokat, ami valljuk be egy eléggé kellemetlen és nem kívánt procedúra. Ráadásul közben felmerülhet a kérdés, hogy miért is van erre szükség, hisz mindezt tudja a régi távirányítóm? Ráadásul minek adjak ki 44 ezer forintot egy új távirányítóért?

Röviden: számos előnye ellenére nehézkes lehet megfelelően beállítani, aki viszont vállalja a macerát - már ha kell -, akkor egy jó minőségű, tetszetős, funkciógazdag társra tudja leváltani a többi távirányítót.

Tetszett:
Nem tetszett:


Köszönjük az Expert Computer Kft-nek a terméket!

Az alábbi linkre kattintva találhatóak meg a távirányítók!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!