iPon Cikkek

Logitech Z600: minőségi sztereó hangzás vezeték nélkül

Dátum | 2014. 01. 27.
Szerző | Terrayon
Csoport | MULTIMÉDIA

Logitech Z600 A bluetooth-os hangszórók talán népszerűbbek, mint valaha, mi sem bizonyítja ezt jobban a folyamatosan bővülő választéknál. A különböző gyártók ötletesebbnél ötletesebb megoldásokkal rukkolnak elő (kihangosító, zsebrádió, összecsukható hangszóró, stb.), és a rengeteg tablet/okostelefon miatt van is mivel használni ezeket. A Logitech legújabb üdvöskéje nem titkoltan mobil eszközök kiszolgálására készült, és a gyártó szerint különösen jól mutat az almás cég notebookjai mellett. Az ajánlás valahol érthető, hiszen azok talán hajlandóak kiadni 44 ezer forintot egy pár kisméretű hangsugárzóért, akik amúgy is a felsőbb régióból vásárolnak számítógépet. A Z600 tehát elég borsos áron kelleti magát, de akad néhány erénye, ami miatt mégis érdemes górcső alá tenni egy teszt erejéig.
Ahogy azt a svájci székhelyű cégtől már megszokhattuk, a doboz tartalma nem csak a hangszórókra és a leírásra korlátozódik. Minden egyéb kelléket is megkapunk hozzá, amire csak szükség lehet: bluetooth adapter, pótbemenethez való jack kábel, az áramellátáshoz szükséges fali adapter és a hozzá tartozó csatlakozó fejek. A vezeték nélküli sztereó hangszórórendszer nem rendelkezik beépített akkumulátorral, az áramot a fali aljzatból kapja. Az audio jelet azonban kaphatja bluetooth kapcsolaton keresztül, így nemcsak zenét küldhetünk rá mobiltelefonról, hanem kihangosítóként is használhatjuk. Bár egy mai mobilban, tabletben és notebookban általában már gyárilag van bluetooth támogatás, az olyan PC tulajokra is gondoltak, akik nem rendelkeznek ilyen adapterrel, hiszen ahogy már írtuk, van egy a tartozékok között.
A Z600 külleme annyira szolid, hogy hangszóró helyett minket inkább egy fordított vázára emlékeztet, amire ízléses szövetborítást húztak. Kis méretei alapján nem is gondolnánk, hogy mekkora hangerőre képes a termék, de ezzel majd később bővebben foglalkozunk, egyelőre maradjunk még egy kicsit a fizikai jellemzőknél. Bár nem látszik, hogy a hangsugárzók 3 utasak, a textilburkolat alatt egy magas-, egy közép- és egy mélysugárzó található meg. Amikor megtapogattuk a perifériát, nagyon jó anyagokkal találkoztunk, az illesztések precízek voltak, a gombok pontosan működtek.
Ha már a kezelőszerveknél tartunk, ebből nincs sok, mert a bekapcsoló gombon és a bluetooth párosító gombon kívül csupán egy 3,5mm-es jack bemenet található meg hátul, a készülék ezen keresztül is fogad hangot.
A hangerő beállítását tekerőgomb nélkül oldották meg. Helyette ezt egy érintőgombbal lehet szabályozni, ami stílusosan a bal hangszóró tetején foglal helyet. A kezelés pofonegyszerű, ezt simogatva az óramutató járásával megegyező irányban hangosítani, ellenkező irányban halkítani lehet. Ez nem csak látványos, de még praktikus is, és jó, hogy kisebb hangerőnél a szabályzás finomabb lépcsőkben történik, mint nagyobb hangerőnél. Középen a vezeték nélküli kapcsolat kék visszajelző lámpája pislog vissza ránk, ami a sikeres kapcsolódást követően kialszik, illetve hangerőszabályzás közben villog. A csatlakozók közt egy microUSB bemenet is helyet kapott, de a hangszórókat ne próbáljuk meg PC-re dugni, ez csak a szervizfeladatok miatt került a készülék hátára.
Próba Most hogy körbejártuk a hangszórókat, hallgassuk is meg őket. Az első mellbevágó élményt a hangszórók széles térábrázolása okozta, ezen a szinten nem vártunk ilyet. A hangszórók méretüket és kinézetüket meghazudtolóan szóltak, már-már egészen hifis hangzást hoztak a szobába. A hangminőséget nagyon jónak találtuk, ami annak köszönhető, hogy a hangsugárzók széles tartományban szólnak, ugyanis nemcsak a közép és magas hangokat, hanem a mélyhangok egy jelentős részét is lefedik. Ez annak köszönhető, hogy az előrefelé néző magas- és középsugárzó alatt a dobozok alján egy-egy mélysugárzó is helyet kapott. Így a dobozok valósággal megremegtették az asztalt, amin álltak, és nagy hangerőnél sem jöttek zavarba. A készülék második meglepetése a nagy hangereje volt. Bár erre vonatkozóan nincsenek gyári specifikációk, annyit mondhatunk, hogy egy közepes méretű szobát magabiztosan képes volt betölteni a hangjával a Z600.
A vezeték nélküli kapcsolat minőségét úgy teszteltük le, hogy megnéztük mekkora távolságon belül maradt folyamatos a hang (ehhez a hangszórók beépített adapterét és mobiltelefonunk saját adatperét használtuk). A párosítás folyamatán túllépve a már említett kéken villogó lámpa kialudt, és egy működő bluetooth kapcsolat lett a jutalmunk. A lakáson belül gyakorlatilag bárhová mentünk, a minőség változatlanul jó volt, és a hang csak akkor kezdett szaggatni, amikor a hangszórók és a mobiltelefon közé 2 válaszfalat is beiktattunk. Tartós használat mellett azonban kisebb távolságról is előfordultak másodpercnyi kihagyások, de csak nagyon ritkán. A folyamatos kapcsolat érdekében a hangszórókat a mellékelt bluetooth adapterrel is kipróbáltuk. Azt reméltük a helyzet jobb lesz, de az adatátvitel 5 percenként megszakadt egy-egy másodpercre. Igaz, az adaptert a gépház hátuljába dugtuk azért, hogy szándékosan próbára tegyük a kapcsolat minőségét. Érdemes tehát minden esetben kerülni a szélsőségeket, és jó rálátást biztosítani a hangszórókra. Ha azonban a készülék a notebook mellé kerül, akkor a hangminőség miatt már biztosan nem kell aggódni. A hangszórókat kihangosításhoz is használhatjuk. Az eljárás ugyanaz, éppen úgy kell párosítani pl. egy mobiltelefonnal, mintha zenét küldenénk rá. A hangminőséggel ezúttal sem volt kifogásunk, a beszédhangok érthetőek voltak, és a nagyon ritkán előforduló kihagyások sem okoztak olyan minőségromlást, amitől érthetetlenné vált volna a beszélgetés. Értékelés A Z600 egy kellemes meglepetés volt számunkra. Zenehallgatásra tökéletesen alkalmas, és kihangosítónak sem utolsó, a hangminőséggel mindkét esetben elégedettek voltunk. Gyakorlatilag egy jó minőségű, viszonylag hangos, asztali sztereó hangszórópárt kapunk. A hangminőséget nyilván a helyén kell kezelni, de a készülék méreteihez képest meglepően sok mélyhangot produkált, és kellemes, kiegyenlített hangzása volt. A kulcsfontosságú tulajdonságok közül kiemelnénk azt, hogy 8 mobil eszközzel lehet párosítani, amiből egyszerre hárommal használhatjuk. A kinézet szerintünk pofás, az anyagminőség elsőrangú, és a kezelőszervek is ötletesek, különösen a hangerőszabályzó. A tekerhető érintőgomb divatos, ráadásul a legtöbb ehhez hasonló erőltetett megoldással szemben ez jól is működött, így a legkisebb részletbe sem tudunk belekötni. Az ajánlott minősítés csak egyetlen dolog miatt marad nálunk: a 44 ezer forintos árat sokalljuk. Webshop: Logitech Z600 Hivatalos honlap
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. nyerek01
2014.01.27. 09:07
Nagyon jó és tetszik is, csak az árával nekem is baj van, ennyit nem ér meg nekem. (Tegnap óta egy bluetooth-os fejhallgató tulaj vagyok, eddig nagyon megvagyok elégedve vele)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. raiden
2014.01.27. 16:42
A logitech sose a kedvező áráról volt híres. Ha egy mód van rá, akkor én körbenéznék mit lehet kapni még 44 ezerért... Azért ennyi pénzért vannak más sztereó rendszerek is, amik tényleg minőségi(bb)ek, és később akár egy 5.1 alapjait is képezhetik... pl wharfedale....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim raide...
2014.01.27. 17:43
"A logitech sose a kedvező áráról volt híres."

A Logitech hangcuccok éveken keresztül a kedvező árukról voltak híresek, ez csak az utóbbi időben változhatott, ha változott egyáltalán. Akárhány Logitech hangsugárzót vettem eddig, mindig toronymagasan verte a hangminőség az árkategória többi szereplőit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. t.adika Asagr...
2014.01.27. 21:56
Én rászántam magam egy Z550 megvételére. Nem bántam meg, azóta csak Logitech! Szerintem nagyon jó minőségűek, ha lehetőség van akkor csak ebből a márkából válogatok, webcam, billentyűzet, egér stb...
Meg ugye kinek mi a drága? (Most a márkákba nem megyek bele)
Szerintem mindenki olyan dolgot vesz ami az ízlésének megfelelő, ki tudja használni, a hangcuccom se volt olcsó, de már átverekedtem magam pár olcsó hangrendszeren, úgyhogy úgy álltam hozzá, hogy vagy ez vagy semmi, hát bejött!
Már lassan 4 éve megvan de még mindig megrezegteti a szomszéd cserepeit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. carraroxt
2014.01.28. 18:06
Most szívem szerint szétoltanám ezt a hangszórót, de már megtettem a róla szóló cikknél...
Azt viszont elhiszem, hogy egy sörös doboznyi hangszóróból bármennyire is értékelhető hang szól (ez nyilván erősen relatív), az tuti pozitív csalódás. Ezzel az árral részemről a hülyének is megéri (de csak annak) kategóriába került.
Egy helyre viszont el tudom képzelni: Iroda/munkahely konferenciatermébe reprezentációs értéke miatt (videókonferenciára meg úgyis bárminek elég jó a hangminősége).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. subler
2014.01.28. 19:15
Az árát szerintem sokal inkább a célközönsége határozza meg ennek a terméknek, vagyis elsősorban az almáésok, akik amúgy is szokták a vastag ceruzás számokat (vagy talán már elvárás náluk). én kb 10 éve ruháztam be egy TERRATEC 5.1-re, ami akkor kb ez az összeg volt (tudom infláció, stb.) De ezért a pénzért egy 20 cm-es mélynyomó járt távirányítással és minden minőségi fadobozban van. ja és még ma is rendesen szól, és bizony hangereje sem rossz. Viszont mondjuk nem is mac mellett van...

mellesleg nem kételkedem a logitec cuccok minőségében, mivel nálam már bizonyítottak, s pl egérből ha lehet akkor csak logitec (na jó, vannak kivételek)

szóval szép ez a logitec, biztos a minősége sem rossz,, de nagyon beteg az ára...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hpeti2
2014.01.28. 22:15
Jó cucc lenne, csak nem ilyen rohadt drágán. Kb. egy éve vettem itt egy Amethyst iGhost-ot 5500Ft-ért. Azon van apple 30 pin-es csati, ahhoz meg szerváltam még 2000Ft-ért egy bluetooth vevőt és ugyan itt tartok csak 7500Ft-ért. Jah mégsem, mert abba bele lehet állítani a "régebbi" apple termékeket és a hozzá való távirányítóval tudok számot is léptetni.

Ennek tudatában abszolút nem éri meg ez a logitech 6-7x-es pénzt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. matyi009
2014.01.29. 22:12
Logitech minőségi de megkell fizetni, én vettem egy Z906 5.1 et 80k ért és minden fillért megért. Ránézésre ez a bluetooth hangszoro se nézki valami húde pöpecnek de lepödtem meg már hasonlo hangfalak minöségén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Runo
2014.02.02. 14:02
Ez nem is vezeték nélküli.... mindegyikből lóg a kanóc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thomeef
2014.02.21. 19:55
Egy újabb logitech szemét, az oké...dehogy van pofájuk ennyi pénzt kérni érte az szánalom. Aki minőségi hangzásra vágyik kerülje ezt a márkát. Aktívból hangfalból ennyi pénzért modecom, microlab, behringer, edifier olyat kínál ami a 100k-s logi kütyüket is rommá veri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!