iPon Cikkek

Mafia 3 – Harcoltam a törvénnyel

Dátum | 2016. 10. 19.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

Emlékeztek még a kisebb botrányra, ami a Mafia második részének megjelenésekor robbant ki? Annyi történt, hogy az amerikai olaszok kisebbségi csoportjának érdekeit képviselő UNICO felemelte a hangját az ellen, hogy a játék úgy festi le a kint élő olaszokat, mintha mind vérengző maffiózók lennének. Nos, lehet, hogy szándékos volt a dolog, de az új részre aztán semmilyen szinten nem lehet ráfogni, hogy bárkivel rassz alapon kivételezne. Van a sztoriban fekete, ír és olasz bűnöző is, bár most meg lehet, hogy az csípi majd a szervezet vezetőinek szemét, hogy bizony egy olasz bűnszövetkezet és a tetején gubbasztó Sal Marcano lett a „főgonosz” a játékban.
Szinte elszállt az a 6 év az előző Mafia játék óta, teljesen ledöbbentem, mikor visszakerestem az előbb említett hírt az iPon hasábjain és megláttam a dátumot. Ha visszaemlékszem a második részre, nekem alapvetően jó benyomásom maradt utána, még ha sokan csalódtak is benne, mondván, hogy elmarad a 2002-ben megjelent első résztől. Bizonyos tekintetben ez igaz is, hisz az első epizód a maga korában igencsak előremutató volt, sokan a 30-as évek GTA-jának hívtuk, amiben nagyobb hangsúlyt kapott a sztori, mint a Rockstar játékában. Változatos küldetések, helyszínek voltak benne és relatíve nagy szabadságot is biztosított, amire a második rész... nos, semmi újat nem rakott rá lényegében, jött egy új történet egy egészen más korszakba ágyazva, de a játékmenet egy helyben topogott csak. Személy szerint én a Mafia II kevésbé romantikus, keményebb sztoriját jobban szerettem, de ez egyéni preferencia kérdése természetesen. A Mafia történetmesélés szempontjából is újító volt egyébként, a sztorit ugyanis a főszereplő maga mesélte, aminek hála könnyebben tudtunk azonosulni a karakterrel és jobban tudott hatni a játék az érzelmekre. Az új Mafia szellemiségében leginkább a második részt idézi, itt is megkapjuk a nagy bejárható területet, miénk az egész New Orleans ihlette New Bordeaux és a történet is közelebb áll Vito Scaletta „kalandjához”. Egy apró gond van az egésszel, nevezetesen az, hogy már nem 2002-t, sőt, még csak nem is 2010-et írunk, hanem 2016-ot, és épp a nyílt világú játékok virágkorát éljük. A különböző kisebb-nagyobb stúdiók egyre-másra találnak ki új módokat, hogyan dobják fel és töltsék meg tartalommal az általuk kreált méretes virtuális világokat. A Mafia 3 viszont nem tesz hozzá semmit a többiek eredményeihez, sőt, nem volt elég ügyes ahhoz sem, hogy lessen. Ne menjünk messzire, mondjuk a GTA V-től. Bizonyos szinten meg lehet érteni, hogy nem akarták mindenféle mellékküldetésekkel szétbombázni a történetvezetést, de sajnos megbocsáthatatlan, hogy ennyire üres az a hatalmas város. Azért álljunk le körülnézni benne, hogy Playboy magazinokat és korabeli propaganda posztereket gyűjtsünk? Ez így kevés sajnos. Azonban mielőtt temetni kezdenétek a játékot, el kell mondjam, hogy a játék számos dolgot nagyon jól csinál, ami miatt mindenképp megéri foglalkozni vele, különösen ha rajongói vagytok a maffiás témának…
Nos, nem nehéz kitalálni mire is céloztam az imént. A Mafia 3-nak szinte tökéletesen ugyanazokon a pontokon lelhetőek fel az erősségei, mint az elődjének. Nagyon erős a történet, borzasztó jól választották ki a korszakot, a helyszínt és a szereplők is hiteles figurák. A hangulat végig a helyén van, a zene és a rádiócsatornák valami eszméletlenül eltaláltak, minden pillanatban olyan számok szólnak a 60-as évekből, amik mintha csak az adott jelenethez lettek volna kitalálva! A játékot játszva eszméletlen mód elvarázsolt a korszak, szinte leesett az állam a szabadságon, a gazdasági fejlődésen, a rengeteg autón az utcákon, amit az „ígéret földje”, Amerika nyújtott polgárainak, közben pedig arra gondoltam, hogy anyukám épp a 20-as éveibe lépett otthon Magyarországon, a Kádár-korszakban. Nálunk ilyentájt kezdtek épülni a paneldzsungelek, éveket kellett várni a telefonra és az új trabira, míg New Orleans… egy álomnak tűnik és zárójelben jegyezzük meg, hogy az is kellett maradjon hazánk fiainak, merthogy külföldre nem nagyon lehetett menni. Mielőtt azonban még jobban belelovalnám magam a történelembe (bocsi, anyu), rátérek a sztorira. Főhősünk egy fekete vietnámi veterán srác, Lincoln Clay. Emiatt az első pár percben kicsit furcsán éreztem magam, mert fehér nőként már nagyon hozzászoktam, hogy fehér férfiak bőrébe kell belebújjak. Lányos zavarom szerencsére hamar elmúlt, Lincoln jól eltalált karakter, tökéletesen működtek vele a bevált maffiás motívumok, az otthon és család nélküli, bűnbe keveredett srácot hozza, aki még azt a keveset is elveszti amije volt, aztán véres bosszút esküszik. A feje tetejére állítja a várost és közben hozzá hasonlóan érdekes alakokkal hozza őt össze a sors, köztük az előző rész főszereplőjével, Vito Scalettával. A részletekbe nem is szükséges belemenni, a lényeg az, hogy ha szeretitek a gengszter sztorikat és/vagy a korszakot, akkor már csak ezért érdemes belevágni a Mafia III-ba, mert nem marad el az ilyen témájú filmektől, sőt. Feltéve persze, ha túl tudjátok tenni magatokat azon, hogy a játékmenet a végletekig egyszerű és idejétmúlt, de erről kicsit később, ez az egy oldal szóljon a pozitívumokról.
Ami nagyon tetszett még, azok az átvezetők. A normál videók mellett voltak a nem túl távoli jövőből való betekintők. Ezek úgy adják át a sztorit, mintha egy, az események után játszódó bírósági nyomozás alatt kiderült infókból rekonstruálnák mindazt, amin Lincoln átment. Hozzánk közel álló emberek mesélnek interjúkon, kihallgatásokon és az ügyész szép lassan összerakja mi is történt. Ez a forma nagyon jól működik, és ha lehet, még egy lapáttal hozzáad a hangulathoz. A pozitívumok sorában most kéne jönnie a grafikának, ami az előző résznél egy óriási pro volt. Itt már vegyes érzelmeket váltott ki és nem azért, mert az első patchig PC-n le volt zárva 30fps-re, az már a múlt. A baj az volt, hogy a játék feltehetően a motor adottságaiból fakadóan nagyon sokszor mosott és életlen. Beletelik némi idő, míg az ember hozzászokik ehhez a megjelenéshez, szerencsére ettől elvonatkoztatva a játék nem csúnya, de 2016-ban nem is nevezhető kifejezetten szépnek. 1440p-ben, egy GTX980-on maxra húzva szépen futott, de full HD-ban természetesen kevesebbel is beéri a játék. Nagyon jók viszont a mocap animációk és a mimikára sem lehet kifogás, szépen átjöttek mindenhol az érzelmek általa. A város szintén egy költemény, kár, hogy az időjárás effektek, főleg az eső nem mutatnak túl jól. Így összességében a grafika csak OK.
Az alapvető játékmechanikák rendben vannak, a fedezék alapú lövöldözés abszolút élvezhető, jó a pályatervezés, vagyis már normál fokozaton is érdemes fejben megfontolni, hogy hogyan támadunk meg egy ellenséges banda által tartott épületet vagy épület együttest. Bár a nehézséget maximum a mobok (haha) számával tudják növelni, mert az AI nem éppen kiemelkedő, bár nem is katasztrofális. Az ellenfelek nem képesek a csapatmunkára csak jönnek és lőnek. A lopakodás kifejezetten gyenge a játékban, szóval nem is érdemes erőltetni, esetleg 2-3 tagot leszedhetünk késsel mielőtt kitör a tűzharc.
A rendőrök olykor túlzottan is agresszívak, előfordult, hogy egy egyszerű kocsi lopásból indult autós üldözés kész mészárszékké eszkalálódott, felrobbant benzinkúttal, civil áldozatokkal és hasonlókkal (a benzinkutat a fakabátok tarolták le, én mosom kezeimet). A civilek reakciói rendben voltak gyalogosan és volán mögül is: ha a szembemenő sávban kötünk ki, elrántják a kormányt, anyáznak, ha bűntényt látnak hívják a rendőrséget, akik irreálisan gyorsan a helyszínre érkeznek (de másképp nem is lenne értelmük, szóval jó ez így). A fegyverfelhozatal is bőséges és a gyilokszerszámok viselkedése is javult a második részhez képest, de itt sem kell semmi extrára számítani. Ami bizonyos szinten baj, ugyanis halmozhatjuk a lóvét a játékban mint a veszedelem, de nincs igazán mire költeni (például fegyverre vagy kocsira). Vehetünk fegyvereket, lőszert és elsősegély csomagokat, de igazából erre a lehetőségre csak akkor van szükség, ha lusták vagyunk a csetepaték helyszínén felszedni, ami kihullott a rosszakból. Ez már a Mafia 2-ben is probléma volt, nem is értem, hogyan nem tanultak az előző rész hibáiból.
Ahogy kiiktatjuk az ellenséges alvezéreket és a saját embereink uralma alá hajtjuk a város kerületeit, úgy kinyitunk újabb lehetőségeket. Biztonságba helyezhetjük a készpénzüket egy füttyentéssel, ellátmányt kérhetünk a helyszínre, erősítést hívhatunk, ha túl meredeknek érezzük a lövöldözést, lefizethetjük a zsarukat, hogy nézzenek másfelé egy darabig vagy egy verdát is rendelhetünk, ha nincs kedvünk elkötni egyet (esetleg nincs olyan a közelben ami tetszik). Őszintén szólva a nem kényelmet szolgáló funkciók nekem az ingerküszöb alatt helyezkedtek el, a zsaruk lefizetése vagy az erősítés (amit limitáltan használhatunk) is olyanok, ha nem kéne cikket írnom a játékról, hozzájuk sem nyúltam volna. A készpénz biztonságba helyezését használtam csak igazán sűrűn, ha ugyanis meghalunk, akkor a készpénzünk jelentékeny része ugrik (nem mintha nagyon kéne).
A játékmenet lényegében tehát annyiból áll, hogy odamegyünk valahova, legyilkolászunk mindenkit, esetleg felgyújtunk némi csempészárut vagy lenyúlunk valamit. Ha már elég borsot törtünk ilyen formán valakinek az orra alá, akkor előbújik valami kisebb főgonosz, akit vagy magunk mellé állítunk vagy eltakarítjuk az útból némi azonnali bevételért, mindegy. A lényeg, hogy átadjuk a stafétát a mi emberünknek az adott helyen. Ennyi.
Éééés, még mindig ennyi. Ezen kívül csak gyűjthetjük a már említett újságokat, albumborítókat meg posztereket. Eme kincsek megtalálásában segít, ha telefon lehallgatókat telepítünk mindenhova (a lehallgató megmutatja mindenről a térképen, hogy hol van). Az játék mindent összevetve stabil lábakon áll, csak elfelejtettek húst rakni a csontvázra. Élveztem a városban az autókázást, a lövöldözés is kielégítő volt, a sztori és a hangulat remek, a zenéről pedig tényleg csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, egyszerűen imádtam a rádióadókat, még a reklámokat is. A színészek is szuperek. Kár, hogy nem tud a játék a 20 órás sztori után ott tartani semmivel. Még maradtam volna egy kicsit New Bordeaux-ban, ha lett volna miért. Így nem tudok egy jó indulatú 70%-nál többet adni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. Terror
2016.10.19. 09:41
- valami ocsmány a játék
- dokumentarista szerencsétlenkedés a játék karaktereinek álinterjúival, ami már legalább 10 éve gagyinak számít, de legalább az American Horror Story is ellőtte idén
- iszonyat bugos, volt amit elölről kellett kezdenem, mert a karakter, aki ki kellett volna nyissa nekem az ajtót, beragadt valahol, vagy éppen Vitónak adtam valamit, és elfelejtette megköszönni, aztán ott megállt a játék, a fényt mintha le-fel kapcsolnák, csomószor meghaltam a semmiért
- nem tudom, mi a fantasztikus azon a történeten, hogy totál ismeretlen karaktereket kell eltenni láb alól (dramaturgia lófasz), hogy aztán eljussunk a főellenfelekig, akiket csak a bevezető sztoriból ismerünk, és a játék végéig nem is látjuk őket még egyszer, szóval szintén nulla kielégüléssel jár őket kinyírni. Mert kipakoltak és megpróbáltak megölni? Ezért kell utálni őket nagyon? Ez kb. minden ellenlábasra igaz a játékban...
- apropó karakterek, azon kívül, hogy megszerezzük a várost a capóinknak, pontosan miért is vannak a játékban? Ez ugye másoknak sem tiszta?
- kb. 5 féle misszió ismétlődik újra és újra, amiket már az első terület megszerzésének pillanatában megunsz
- a legrosszabb: muszáj volt elcseszni a Mafia II legdrámaibb pillanatát, és visszahozni az életbe a biztosan halott Joe-t
- az összes területet ki sem tudtam osztani, mert a játék egy adott ponton megfeledkezett erről a feature-ről...

Pozitívumok:
-
-
-

Szóval ez nálam egy szolid 20%, ablakon kidobott pénz. Legközelebb csak letöltöm, aztán majd megveszem, ha jó is valamire a játék. Ezt egyszer végigjátszani is elég kínos volt.

A Mafia II-höz képest ez egy iszonyat förtelem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Th3Ac3
2016.10.19. 10:21
Egy kis pontosítás: nem 2004-ben hanem 2002-ben jelent meg az első Mafia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. MastR Terro...
2016.10.19. 10:23
Egyetértek, a cikkírónak pedig azt kellett volna bemutatni/értékelni amilyen a játék most, nem amilyen lehetett volna ha foglalkoztak volna vele. Ez így csak fizetett hirdetés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. thspo Terro...
2016.10.19. 11:19
abszolút egyetértek, szégyen lett ez ilyen formában. Összecsapott, ronda, optimalizálatlan, unalmas bugtenger.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. magerg
2016.10.19. 11:56
Nem játszottam a játékkal, de a fél internet a bugok tömkelegén sír/röhög.
Erről miért nem szólt a cikk?
A "Bosszúhadjárat a repülő autók és a felszívódott nap városában" c. elemzés ugyanerről kicsit jobb volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Titmoszisz
2016.10.19. 12:32
Majd a DLC-k, egy-egy, további játék áráért fel fogják dobni a sztori, most még, mesterségesen kilúgozott részeit (remélhetőleg).
De én is visszasírom a Mafia első részét, ahol minden, elsőre egyben volt - a többi részhez képest mindenképp - , egyetlen játék áráért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Magrathea Terro...
2016.10.19. 14:21
Olvastam a bugokról, azt hittem (ezek szerint naivan) a tapasz segített rajtuk és azért nem futottam beléjük. Ezek szerint csak valami oknál fogva szerette a játék a gépemet (win 10-en, viszonylag friss rendszerrel álltam neki), de nekem egy darab lefagyást produkált és azon kívül semmi game breaking, mint amiket mondasz. El tudom képzelni, hogy megmérgezte az élményt.

Az American Horror Storyt nem láttam, de ettől függetlenül szerintem jó volt a sztori (ez szubjektív ugye), de főként a tálalás módja miatt jött be nekem is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Magrathea Th3Ac...
2016.10.19. 14:23
Valóban, köszi, javítom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. TheRealTsL Magra...
2016.10.19. 15:19
Egyetlen egy bugba futottam bele, azon kívül én is csak olvastam róluk. Javítások előtt sem volt gond itt.

A lopakodós részhez én annyiban mondanék mást, hogy elég egyszerűen meg lehet oldani szinte mindegyik küldetést világháború nélkül is. 13 maffiózóból építettem hegyet egy doboz mögé, mert a fütyülésre jönnek, mint a birkák.
A rendőrök pedig nem csak olykor túlzottan agresszívak, hanem konkrétan vagy békésen sétálgatnak, vagy kivégzőparancsuk van. Burke roncstelepére érdemes bevinni az üldöző csapatot, ott meg a tetőről figyelni, ahogy elkezdik aprítani őket a bandatagok.

Így szerencsésen bugmentesen a 70% a szórakozásra és időtöltésre teljesen korrekt értékelés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. csul1
2016.10.19. 18:54
A helyzet az az, hogy ezek már csak bőrlehúzások az első Mafia kárára. Mint a 2. résszel is egy GTA klónt akartak csinálni ami előzőleg sem működött. Valami normális stroy-t kéne írni és légkört létrehozni mint az első résznél...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. predike07
2016.10.19. 19:59
Az első két rész az jó lett.Igaz a második már nem annyira de az meg azért is mert az első után magas volt a mérce de azért odatette magát.
Ez a 3. rész meg csak hype vonat volt amire a jegyekért sokat fizettek azok akik utazni akartak.
Senki se kötelezte őket a hivatalos tesztek előtt megvásárlásra így sajnálni se kell őket.
A sorozat itt véget is ért szerintem.Vagy kitudja,lehet még folytatni és sárba tiporni a régi dicsőséget.Ez majd kiderül......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. csab959
2016.10.19. 20:05
Az első rész még mindig toronymagasan a legjobb a három közül. Nagyon nagy csalódás ez a rész, sajnálom hogy ide jutott a Mafia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nedcoleman
2016.10.20. 09:20
Mindenki elfelejtette már mekkora boszorkányüldözés vol a Mafia II részénél?! Anno nagyon is szép volt, egész jó fizikával sikerült az autók viselkedését megoldaniuk. Viszont létrehoztak egy jó nagy várost
tele semmivel. Alig lehetett valamit csinálni benne és még a hozzá vásárolható DLC-k sem segítettek ezen mivel azok többnyire autók voltak és nem tömték be azt a rengeteg űrt amit a programozók maguk mögött hagytak. Ezen felbuzdulva nem rendeltem elő és meg sem rendeltem utólag sem ezt a részt... Ahogyan a 2. részt ezt is majd idővel megszerzem : 3-4 ezerért talán meg fogja érni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pdx06
2016.10.20. 19:46
Ez az egyik játék amit legjobban vártam az évben, már meg sem lepődtem hogy csalódás ért. Nem vagyok egy grafika őrült, viszont eszméletlen kellemetlen a látvány főleg autózások közben. Elsötétedések, ronda textúrák, ronda égbolt. Ilyet kiadni ebben a kategóriában 2016-ban szégyen, rengeteg bug a remegő autókon át a nem induló járgányokig. Nagyon megbántam hogy megvettem. Rengeteg bug, a térképet pár perc alatt végig lehet autózni, rövidebb idő alatt szinte mint a Mafia1 egyetlen szigetét pedig mennyire be voltak ígérve a nagy és rengeteg lehetőségek a játkban, a fele játékmenet pedig a Hitmanből lett koppintva - a krokodiletetés, a segéd hud-ok és még sorolhatnám.

Élettelen város, tömegközlekedés teljes hiánya, ismét csak dísznek rakták le a síneket, ellenben 50-60 giga a cucc. Érdekes anno 1 gigára ráfért fullos tudással a Mafia1, és még rövidnek se volt mondható, a grafikája pedig még mindig odaver, szinte el lehetne venni a pisztolyt a főmenü képéről annyira éles és szép az egész. Ez pedig egy szégyen. A kezdőképernyő is annyira minimalista hogy kimerül az egész a New Game és Continue feliratban. Ha véletlen mellékattolsz, kis híján kezdheted elölről a sztorit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pdx06
2016.10.20. 20:02
Amikor a Mafia 1 kijött, verte az akkori GTA3-at látványban. Nagyon jóra sikerültek a textúrák, a városi élet, a színek-fényhatások tényleg azt az érzetet keltették mintha ott lenne az ember. A GTA3 akkoriban elég rajzfilmesre, lilásra sikerült, elmosódott textúrákkal, néhol szellemképes animációkkal. Sajnos mára nem tudta a Mafia sorozat megtartani ezt a szintet, fordult a kocka, kb olyan a grafikája mint az akkori GTA3-nak. Na jó ez túlzás de a színek, egykét textúra és az ég kinézete mindenképp olyan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. B_Real pdx06
2016.10.20. 21:49
A lengyel csapat nagyon magasra tette a mércét a Mafia első részével. Az évek során (és előtte sem) tudta sok játék túlszárnyalni azt a szintet (de elérni sem). Számomra top3, de minimum top5 játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jani1977
2016.10.21. 00:34
Nagyon rosszul néz ki a játék.
De ami nálam betette az ajtót ,hogy néger a főhős.
Nem vagyok rasszista - ezt előre leszögezem!
De nem illik oda szerintem,.
Ti mennyi feketét láttatok Mario Puzo Keresztapájában?
Ez egy tucat fps ,lövök-ölök gamma.
A mafia hangulat nem jön át.
Az meg,hogy egy kurva feliratra nem telik.
Szóval egy fillért nem ér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. KROK
2016.10.21. 13:08
Nagyon mosott a játék meg fura életlen. Amúgy nem lenne rossz de egy Mafia 1 HD-nak jobban örültem volna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. IcolumboI
2016.10.23. 17:51
Csak nekem van olyan érzésem, hogy mióta a konzolokra fejlesztenek elsősorban, azóta a színvonal folyamatos szabadesésben van? Visszafogják a játékok grafikáját, mozgás is teljesen használhatatlan és életszerűtlen. minden 4 gomb használatára van előkészítve és a nyomd meg az X-betűt, hogy ez történjen, már csak hab a tortán. A játékok nincsenek befejezve, úgy tartalmilag, mint optimalizáltság szempontjából.
Reménykedtek még a változásban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror jani1...
2016.10.23. 19:22
Aztán a New Orleans-i maffia esetében milyen legyen a főhős, ha nem fekete? A CIA még helyzetbe is hozta őket, hogy kipucolják a riválisaikat, szóval ebből (legalább ebből) a szempontból teljesen reális a játék. Én azt nem értem, hogy fehérek mit keresnek ott... Amúgy van felirat a játékban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2016.10.24. 00:06
Kontárok vették át a licenszet ennyi. Semmi érzékük a maffia hangulathoz, amit ebből a 60-as évekből is ki lehetett volna hozni. Milyen jól festenének korabeli villamosok, buszok is az utcákon is minimum. Nem hiszem el hogy ilyet képesek eladni. Ebben a formában nem kéne nyílt világ a játékhoz, csak Level 1, Level 2 oszt cső.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cavalli87 Icolu...
2016.10.25. 11:39
Erre csak annyit tudok mondani, hogy Witcher III

Úgy terveztem, hogy amíg kijön a Mafia III, addig azzal tolom, de úgy látszik, továbbra sincs rivális. Pedig nagy reményeket fűztem hozzá, nekem még a második rész is tetszett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!