iPon Cikkek

Megkóstolták az első szintetikus hamburgert

Dátum | 2013. 08. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

„Az íze intenzív, hasonlít a húsra, de nem elég szaftos. Az állaga tökéletes, ugyanakkor hiányolom a sót és a borsot” – mondta Hanni Rützler osztrák táplálkozási szakember a világ első laboratóriumban létrehozott húspogácsájának hétfői íztesztje során. Rützler tagja volt annak a bizottságnak, amely a londoni bemutató alkalmából belekóstolhatott az első olyan húskészítménybe, amelyet közvetlenül állati sejtekből növesztettek, az állat közbeiktatása nélkül. A bírálók egyöntetű véleménye szerint a műhús valóban hús ízű, de a zsírszövet hiánya miatt nem elég porhanyós és szaftos. Tavaly nyáron részletesen beszámoltunk a szintetikus hús előállításáért folyó versenyről és annak két legeredményesebbnek tűnő résztvevőjéről. Egyikük, Mark Post, a Maastrichti Egyetem professzora öt év sikeres kutatásait zárta le a nagyszabású bemutatóval. Az elmúlt év során az is kiderült, hogy a projekt egyik fő támogatója a Google társalapítója, Sergey Brin volt, aki 250 ezer euróval járult hozzá a kutatás sikeréhez. Post véleménye szerint a műhús 10−20 éven belül betörhet az előre feldolgozott húskészítmények (darálthús, kolbász, szalámi stb.) piacára. Ha ez tényleg megtörténne, annak jelentős gazdasági és környezeti hatása lenne, a szakértők többsége szerint azonban Post előrejelzése túlságosan is optimista. Egy két évvel ezelőtt megjelent tanulmányban Hanna Tuomisto (Oxfordi Egyetem) és M. Joost Teixeira de Mattos (Amszterdami Egyetem) kiszámította, hogy milyen mértékben terheli meg a környezetet 1000 kilogramm természetes módon tenyésztett és ugyanennyi laborban növesztett marhahús előállítása. Mérlegük szerint a műhús létrehozásához századakkora földterület, huszadannyi víz és feleannyi energia szükséges, mintha az említett mennyiséget marhák felnevelése, levágása és feldolgozása révén igyekeznénk előteremteni. A laborban növesztett hús létrehozása során ráadásul összességében huszadannyi üvegházhatású gáz kerülne a levegőbe, mint a „hagyományos” módszer mellett.

A hétfőn bemutatott hamburgerhús létrehozásához Post húszezer 2 és fél centiméter hosszú, egy milliméter vastag „izomlemezt” használt fel. Az eljárás során úgynevezett miogén szatellita sejteket nyernek ki az állatból, amelyek normális esetben az izom regenerálódását és növekedését biztosítják. A néhány ezer szatellita sejtet egy meleg oldatba helyezik, amely körülbelül száz különböző tápanyagcsoportot és az adott állatfaj magzati vérsavóját tartalmazza. Pár nap elteltével a sejtecskékből az edény alját beborító, vékony izomlemezek alakulnak ki, amelyek elektromosságnak kitéve spontán rángásba kezdenek. A jelenlegi eljárásmenet mellett a sejtek ötvenszer képesek osztódni, mielőtt leállnának, ami fejlődést jelent ahhoz képest, hogy Post korábbi, sertéssejteken végrehajtott kísérletei során csak harminc osztódásig jutottak. „Ötven osztódási ciklussal egyetlen, biopsziával eltávolított mintából 10 tonna műhús hozható létre” – mondja Post. Ez 90 ezer hamburgerhez elég. „24−30 órás átlagos osztódási idővel számolva nagyjából 7 hét alatt lehet néhány sejtből 10 tonna szintetikus húst készíteni” – folytatja a kutató. Szintén sokat javult az a metódus, amellyel „megedzik”, és izomszövetté alakítják a kész izomsejteket. Korábban Post és kollégái mozgatható felszínekre tapasztották a lemezeket, napjainkban azonban egy, a tápanyag utánpótlását biztosító, központi géloszlop köré növesztik ezeket. Ahogy a sejtek osztódnak, és egyre nagyobb átmérőjű csövet formálnak az oszlopon, az őket feszítő erők is egyre jelentősebbek. A kutatók így kész izomszövetet fejthetnek le a táposzlopról. A hét eleji bemutató elsődleges célja annak demonstrálása volt, hogy a szintetikus hús létrehozása valóban lehetséges, és ami még fontosabb: ehető végeredményt produkál. Post ugyanakkor nagyon is tisztában van vele, hogy terméke még nem alkalmas arra, hogy a tömegeket is megnyerje magának. Az általa készített húspogácsa elsődlegesen izomsejtekből állt, amelyeket a rózsaszín árnyalat elérése érdekében sáfránnyal és céklalével vegyítettek. A hús állagának javítása érdekében zsemlemorzsát is adtak a keverékhez, zsír és csontsejtek hiányában azonban a végeredmény ízletességben nem volt képes megközelíteni a hagyományos hamburgerhúsokat.
Post és kollégái következő lépése éppen ezért a zsírsejtek izomsejtekhez hasonló módon történő, laborbeli szaporításának megvalósítása lesz, hogy aztán a két sejttípust vegyítve hozzanak létre műhús darabokat. Az izomsejtek alacsony oxigénszint mellett való növesztésével annyit máris sikerült elérni, hogy a sejtekben található mioglobin szintje növekedjék, így a szintetikus húsok következő generációja már jóval élénkebb színű lesz, mint elődei. A projekt folytatásának egyik legnagyobb akadályát a befektetők hiánya jelenti. Az eddigiek során a kutatáshoz szükséges pénzt Brinhez hasonló gazdag magánemberek, illetve különféle állatvédő szervezetek (pl. PETA) dobták össze. A kezdeményezés annak idején, 2005-ben kormánytámogatással indult, 2009 óta azonban már erre sem számíthatnak a szakértők, illetve egy kisebb összeggel a NASA is támogatta Post csapatát, remélve, hogy a műhús megoldást jelenthet az űrhajósok ellátására a hosszabb távú űrutazások során. A pénz az egyetlen eszköz, amellyel a szintetikus hússal kapcsolatos kutatások a következő szintre emelhetők, mondja Isha Datar, a New Harvest nevű kanadai jótékonysági szervezet igazgatója. A 2004-ben alapított szervezet világszerte támogatja a műhús előállításával kísérletező csoportokat, így Post projektjét is. Datar reményei szerint egy napon eljön az az idő, amikor a szintetikus hús előállításának technológiája egyszerű, olcsó és széles körben elterjedt lesz, abban azonban nem hisz, hogy a hagyományos állattenyésztésen alapuló húsipar versenytársa lehet. „Nem fogja romba dönteni és leváltani a jelenlegi húsipari gyakorlatot” – véli Datar, aki inkább egy újfajta húsproduktumként, a létező paletta bővüléseként képzeli el a műhús térnyerését. Ez az elképzelés annál is inkább valószínűnek tűnik, mert – legalábbis kezdetben – a laborban növesztett hús rendkívül drága lesz. Az ötlet hátterében húzódó etikai megfontolások azonban remélhetőleg arra sarkallják majd az ezt megfizetni képes tehetősebb rétegeket, hogy megvegyék a terméket, támogatva a technológia fejlődését, és ezzel hozzájárulva a végeredmény olcsóbbá válásához. Ebben az esetben ugyanolyan hangsúlyos a bolygó, legalábbis az általunk ismert környezet, megmentése érdekében tett erőfeszítés, mint maga a termék, mondja Datar.

Jelen pillanatban ezt a bizonyos terméket egyetlen húspogácsa képviseli (illetve már az sem, hiszen megették), de Post szerint a műhús nagyobb léptékben való gyártásának megvalósítása csak idő, meg persze pénz kérdése. „Négy ember kétévnyi munkája kellett ahhoz, hogy ez a hamburgerhús megszülessen” − mondta el Post a londoni bemutatón. A következő tíz évben rengeteg dolog történhet, és szakértő szinte biztos abban, hogy megoldást találnak a „tömeggyártás” problémájára is. Ahogy már említettük Mark Post nem az egyetlen, aki a szintetikus hús előállításának módjait kutatja. Bernard Roelen (Utrechti Egyetem) és kutatócsoportja sertések és szarvasmarhák embrionális őssejtjeiből igyekszik ugyanezt megvalósítani. Ezek az őssejtek elviekben végtelen számú osztódásra képesek, így minimális mennyiségből rengeteg új sejt hozható létre. Az egyetlen probléma, hogy egyelőre senki sem tud hatékony módszert arra, hogyan lehet rávenni a sejteket, hogy izomsejtekké alakuljanak. Nick Genovese és R. Michael Roberts (Missouri Egyetem) szintén a PETA támogatásával folytat kutatásokat, de eredményeikről nem igazán hajlandóak részleteket elárulni. Genovese elmondása szerint elsődleges céljuk, hogy kutatásuk és az ennek során kidolgozott technológia megfeleljen a lektorált tudományos folyóiratok elvárásainak, így mielőtt ez megvalósulna, nem hajlandó előzetes ígérgetésekbe és jóslatokba bocsátkozni. A kaliforniai székhelyű Modern Meadow (amely vezetőinek névsorában több magyar származású szakértő is felbukkan) kutatói a 3D nyomtatásban látják a műhús gyártásának jövőjét. Ez irányú projektjük azonban egyelőre igen kezdetleges stádiumban van, tekintve, hogy jelenleg elsődlegesen laboratóriumban „nyomtatott” bőrök létrehozására koncentrálnak. A bőr szerkezete persze jóval egyszerűbb a húsénál, de ha ennek létrehozását sikerülne tökéletesíteni, az is óriási lépést jelenthetne a szintetikus húsok nagyobb mennyiségben való előállításához vezető úton.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

114. Asagrim
2013.08.07. 07:26
Mintha a videóban céklalevet, és nem répalevet említenének. Tisztán hallottam hogy "red beet juice".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
113. balrogh
2013.08.07. 07:46
Teljesen jó. Amik már a húsiparban vannak, agyon gyógyszerezett, moslékon felnevelt állatok húsát esszük, akár még sugárfertőzött vaddisznót ( csernobil környéke igaz ez már túlzás ) vagy kergemarhakóros vagy bármely betegséget terjesztő húshoz képest, sokkal jobb. még azt is meg kockáztatnám, hogy egészségesebb mint a tescoban kapott moslék.
Kövezzetek meg, de ha választani kéne, a tesco-s termékek ( a fél ország azt zabálja..... ) vagy a labor hús között, nem gondolkodnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
112. YellowFlas...
2013.08.07. 07:57
Amúgy ja, a mostani olcsóbb húsok is nagyon trágya minőséget képviselnek. A normális hús ára 2-3x-os a többihez képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
111. KaiotEch
2013.08.07. 08:00
Elsőt? Szerintem már évek óta esszük!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
110. RoZZi
2013.08.07. 08:00
Szerintem is egy nagyon tiszta megoldás , ugyanakkora az állattenyésztőkre nézve súlyos következményei lehetnek a jövőben. Ipari méretekben tökéletes , és alacsony zsírtatalmú hús elő állítása veszélyeztetheti a termelőket . Valószínű hogy a sportolók körében rendkívül elterjedt lenne már az elejétől fogva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
109. mikej95
2013.08.07. 08:33
Nekem is a gyógyszer- és műtápmentesség jutott eszembe elsőre, a zsír pedig gondolom pótolható, viszont zsírmentes 'természetes' húst előállítani már egy nehezebb feladat lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
108. Crobit
2013.08.07. 08:36
Ezért kell saját állat ÉS TUDOD MIT ESZEL!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
107. regener
2013.08.07. 08:38
@iPon:
Ilyet nem csomagoltok egyes videókártyák mellé?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
106. Szefmester
2013.08.07. 09:02
Szimpatikus a dolog, persze felmerült bennem pár érdekes gondolat.

Mit szólnak hozzá a témát nem ismerő levélrágók? Van aki elvből, van aki téves meggyőződésből, és van aki nem eszeik olyat aminek arca van... (ez utóbbiakkal szemben nagy trollkodás volna ha azt mondjuk mesterséges húsból van az ebéd, majd a végén közlik velük hogy ez volt a Boris...)

Megjelenik majd az óccsóbb megoldások is ebből? Pl a Teszkó gazdaságos húsízű hamburgerpogácsa?

A vidéki gazdákkal mi lesz? Ők onnantól már csak egzotikumként árulják, és a gore fetisiszták számára tartanak majd "desznyóvágásokat", netán ezek a falusi vágások már már szektás állatáldozások lesznek a zsíros kaják oltárán?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
105. Jools
2013.08.07. 09:04
Asagrim: köszi, valóban, javítva. (Most viszont egész nap Szegény Peti nagymamáját fogok dúdolgatni )

regener: ez inkább fordítva valószínű - a műhús mellé csomagolnánk az ajándék videókártyát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
104. SB
2013.08.07. 09:08
Szerintem is teljesen jó ez. Remélhetőleg a labor körülmények mellett lehetséges lesz tisztán előállítani így pl még egészségesebb is lesz, mint a gyógyszeres, meg hormonkezelt húsmarha állomány. Nem beszélve az alacsonyabb előállítási költségekről. Szerintem már kész van egy ilyen termékre a piac. Ez kb olyan horderejű felfedezés lehet, mint a műtrágyázás volt anno. Ha elkezdenék jó áron adni és a boltban ott lenne a párizsi, meg a baromfi virsli mellett azonos áron én gondolkodás nélkül ezzel tölteném fel a hűtőmet. Az, hogy jelenleg "színhús" és emiatt nem olyan az íze meg inkább előny, mint hátrány. Rengeteg sportoló problámázik napi szinten azon, hogy mit ehet meg mit nem, hogy minél tisztább húshoz jusson. Ezzel a színmarhával egy álom válna valóra a sport társadalomban. Remélem felfuttatják minél hamarabb!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
103. Imi3est
2013.08.07. 09:15
Ez egy jó dolog lehet. Ezzel nincs is baj, de mit fognak csinálni az húsiparban dolgozók? Mert ezzel az ő fizetésük fog a szintetikus húst kifejlesztő és levédő cégtulajdonos zsebébe folyni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
102. kiskoller Imi3e...
2013.08.07. 09:26
Ugyanazt, amit a liftajtó kezelők, kódexmásolók és az autógyárban dolgozók tették. Vagy megtanulnak egy másik munkát amit még nem váltottunk ki a technikával, vagy munkanélküliek lesznek. Erről szól a kapitalizmus és a fejlődés.

Vagy pedig sziszifuszi munkát végeznek a gyárban csak azért, hogy jobb fényben tündököljön az üzemeltető cég, ugyanolyan indirekt munkanélküliséget kreálva, mint anno a kommunizmus idején teremtettek a szovjet tagállamok vezetői.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
101. SonicTheHU...
2013.08.07. 09:54
Tényleg fasza lesz ha a tehenek, csirkék meg mindenféle egyéb jószág túlszaporodik és ott fognak kolbászolni ahol éppen dolguk akad. Nem mondom h a dolog marhaság, de részemről a kitalálói, főképpen az állatvédők felhelyezhetik tetszőleges testnyílásukba ezt a remek találmányt. A probléma oka nem ott kezdődik h le kell vágni egy jószágot a húsáért, inkább ott kéne körbenézni ahol mérték nélkül megy a hús kitermelése és azt lekorlátozni/beszüntetni. Mindjárt más lenne a helyzet. A végén még meg lesz magyarázva h a husi is a nem megújuló energiaforrások közé fog tartozni és létfontosságú mindannyiunk számára darált teveszart gyártani parizer alakúra nyomva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
100. dobko
2013.08.07. 10:24
Ezt az én torkom le nem nyomná senki...
Amit most az áruházban kapni az se "rendes" hús már, de legalább van hozzá vmi köze.

Biztosan szüksége van különféle szintetikus anyagokra a műhúsnak is, szóval ez is tele lesz mindenféle műanyaggal, nem hinném, hogy az ember egészsége lenne előtérbe helyezve, hanem inkább a mennyiség, főleg eleinte.

Tápanyagtartalom, mit tartalmaz? Erről nem volt szó.

Rengeteg kérdés, igazából regényt tudnák nekik írni, kérdésekből.

Az én tanácsom, hogy amennyire lehetséges tudjuk honnan származik a hús, lehetőség szerint megbízható forrásból szerezzük be a húsféléket. Inkább kicsit drágábban, kicsit kevesebbet, de jó minőségűt. A darált húst nagy ívben kerülni, mert abba aztán tényleg lehet akármi, inkább daráljuk le otthon.

Aki meg vidéki és teheti, esze van, tart legalább valami szárnyas félét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
99. DogTheDog
2013.08.07. 10:24
Akinek tetszik,vegye es egye.En maradok a marvanyosan zsiros szep steaknel,es a hagyomanyos marhaburgernel jo kis zsirral benne.A levest is ugy szeretem,ha aranylik a teteje,stb.Amig en elek,egy farmernek tuti lesz megelhetese.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
98. alienn
2013.08.07. 10:29
Addig rendben van, hogy ez a dolog működhet / működik. De ha az állatoknál kitalálták azt hogyan kell tömni őket, hogy éppen ne pusztuljanak bele, miket kell beléjük nyomni, hogy többet bírjanak és ez hogyan lehet a legolcsóbb úgy, hogy az izom tömege viszont növekedjen ki hiszi azt el, hogy ezt a mesterséges izomnövesztést nem fogja gyorsan felváltani valami amit olcsóbb és gyorsabban lehet előállítani?
Például, ha a gilisztabőrt gyorsabban lehet növeszteni mint ezt akkor végül is mondjuk 30% simán kerülhet az izomszövetek mellé, ha a patkány szeme valami úton módon hasonlóan elkészíthető az is belekerülhet, stb, stb... Ki fogja megtudni mit eszik, mikor most sem tudjuk pontosan (hacsak nem mi vágjuk a disznót és ültetjük a paradicsomot...)?
Épp most olvastam miből van a virsli és nem tudom mindent le mertek-e írni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
97. Gpety
2013.08.07. 11:49
Még jó, hogy vega vagyok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
96. gabest
2013.08.07. 11:59
Egy kávéskanál nátrium glutamát és egy csepp pácsó kell bele. Olyan lesz, mint az igazi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
95. lajthabala...
2013.08.07. 12:12
Az elmélet szép, de kicsit aggódom. Laborban, egy húspogácsához még összehozzák a több mint száz féle tápanyagot. De valószínüleg a TESCO hamar rá fog jönni, hogy melyikeket lehet elhagyni vagy helyettesíteni egy olcsóbb anyaggal.

Ráadásul ahogy gabest is mondta, ez még csak az alapanyag. Aztán jön a gyorspác, ízfokozó, füstaroma, hogy ez is olyan "hús" legyen, mint amit a fogyasztó megszokott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
94. Simba Gpety
2013.08.07. 12:56
Pedig van amit csak állati eredetű fehérjéből nyerünk. A kiegyensúlyozott táplálkozás a nyerő, ha csak húst eszünk, és ha csak zöldséget az sem jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
93. Szefmester
2013.08.07. 13:02
Gpety: És mi okból? Könnyebb elkapni a menekülni nem tudó répákat, vagy szerinted is az ember anatómiailag vega (sajnos vannak akik ezt hiszik), netán nem szeretnéd bánatni azt aminek arca és érzései vannak? (mert pont nekik készül ez az új valami)

Amúgy meg nem csak a vágóhídon dolgozók munkahelye lesz kérdéses, hanem a fuvarozók akik az élőállatot szállítják A-B útvonalon, aztán ott vannak a takarmánynövény termesztő gazdák, az aratómunkások, a szárítóban dolgozó szakik, ismét a fuvarosok.. a vegyi ipar akik a permetezőszert keverik a takarmányokra.. a nagyipari állatorvosok, az állateledelesek akik a mócsingos nyesedékből és emberi fogyasztása fel nem használható anyagokat használják fel, a bőripar... hiszen kell az a hangyabőr üléshuzat a bömbibe nem? Aztán ott van a zsírosság kérdése.. ha nem a kádban teszik zsírossá (és akkor egyenhús lesz) akkor valahonnan megint kell szerezni zsírt...
És persze a végére ott a kérdés... mit tesznek azokkal az állatokkal amik most élnek. Egy laza mészárpartit tartanak, vagy had legeljen alapon kihajtják a fenébe? Vajon azok a fajok amik csak az embernek köszönhetik a létüket a természetben életképesek lesznek? Vajon az állatvédők hogy fognak reagálni arra ha egy faj az életképtelensége miatt kipusztul? Végignézik a szenvedésük, vagy lelkesen segítenek majd nekik, és hagyják hogy döghússá változzanak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
92. morgyi
2013.08.07. 13:08
Ez inkább pont ott jelent megoldást, ahol akkora a népesség, hogy nehéz lenne már csupán csak élő állattal táplálni. Ha az előállítása olcsóbb, mint egy élő állat felnevelése akkor sok szegény országban megoldhatja az élelmezési problémákat.

Annak ellenére hogy a boltban kapni húshoz hasonlító csirke alapú készítményt, attól még nem szűnt meg az otthoni csirketartás, csak tovább kell látni a nagyvárosnál

Amúgy én sem eszek húst, csak ritkán csirkemellet, és nem azért mert sajnálom őket (erre vannak tartva, ha nem lenne húsipar, nem hogy nem vágnák le őket, nem is élnének) hanem mert egyszerűen nem szeretem a húst, a zsíros csimbókos izét meg főleg nem, egyszerűen kifordul a számból, mint ha másnak pl csigát kellene ennie

És egészségesebb vagyok, mint azok akik napmint nap zabálják a sonkát, meg hús nélkül nem ebéd náluk egy ebéd, valamint vacsorára is lecsúszik egy fél tábla szalonna, aztán évekkel később meg sírnak egy esetleges gyomorfekély, vagy köszvény miatt. (Mellette mondjuk dohányzom, ezzel kiegyenlítem a hússzegény táplálkozás előnyét )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
91. nemlehet
2013.08.07. 13:18
Ezt azért nem úgy kell elképzelni, hogy egyik napról a másikra eltűnik a rendes hús és csak ez lesz. Ez minimum 1 évtizedig fog tartani.... Aki az állatok miatt aggódik az fölöslegesen aggódik. Egyszerűen csak lecsökkentik az állományt szépen lassan az évek alatt. Baromfiból kevesebbet keltetnek ki, marhából meg disznóból meg úgy is ipari méretben csak mesterséges megtermékenyítés van, tehát ott sem gond ez. Az állattartók sem fognak eltűnni, hanem inkább csak a gazdagokat fogják kiszolgálni. Szerintem semmi gond nincs ezzel a műhússal, mert valójában nem mű, ugyan úgy jön létre állati sejtekből mint az igazi, csak nem állatban, hanem lombikban. A szegények fogják enni ezt kiváltva a tápos, rossz minőségű, gyenge húsokot, mert olcsón, nagy mennyiségben állítható elő, a gazdagok meg a rendes, jó minőségű hagyományos húst. Mert megtehetik és azért az íze annak tuti jobb lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
90. Asagrim
2013.08.07. 13:35
Bámulatos hányan szóltok hozzá, anélkül hogy elolvasnátok a cikket.

"Post véleménye szerint a műhús 10−20 éven belül betörhet az előre feldolgozott húskészítmények (darálthús, kolbász, szalámi stb.) piacára. Ha ez tényleg megtörténne, annak jelentős gazdasági és környezeti hatása lenne, a szakértők többsége szerint azonban Post előrejelzése túlságosan is optimista."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
89. HGIceman
2013.08.07. 13:59
Van egy rossz hírem azok számára, akik a vágóhidak és a tenyésztők miatt aggódnak. A környékünkön a nagyobb vágóhidak 80%-át bezárták, köztük olyat is ami Amerikába is termelt(nagyon kevés ilyen van/volt ugyanis szigorúak a szabályok). Amíg működött az üzem, a feldolgozott állatok nagy része külföldről jött. Úgyhogy a hanyatlás már megindult, pedig még műhús sincs.
Ami pedig a tescos húst illeti, semmi pénzért nem vennék előre ledarált és csomagolt húst. Én bemegyek a helyi húsboltba és rábökök egy szép karajra és azt mondom abból kérek 1kg-t, meg közlöm hogy abból a lapockából daráljanak nekem 1/2kg-t. Így azt eszem amit szeretnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. gumitamin
2013.08.07. 14:04
Ha a húspiacra nem is, de a szexuális segédeszközök piacára hamarabb betörhetne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. SonicTheHU...
2013.08.07. 14:27
gumitamin:

• . . . . . .. . . . . . . . . . . ,.-‘”. . . . . . . . . .``~.,
. . . . . . . .. . . . . .,.-”. . . . . . . . . . . . . . . . . .“-.,
. . . . .. . . . . . ..,/. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ”:,
. . . . . . . .. .,?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .,
. . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,}
. . . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:`^`.}
. . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:”. . . ./
. . . . . . .?. . . __. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :`. . . ./
. . . . . . . /__.(. . .“~-,_. . . . . . . . . . . . . . ,:`. . . .. ./
. . . . . . /(_. . ”~,_. . . ..“~,_. . . . . . . . . .,:`. . . . _/
. . . .. .{.._$;_. . .”=,_. . . .“-,_. . . ,.-~-,}, .~”; /. .. .}
. . .. . .((. . .*~_. . . .”=-._. . .“;,,./`. . /” . . . ./. .. ../
. . . .. . .`~,. . ..“~.,. . . . . . . . . ..`. . .}. . . . . . ../
. . . . . .(. ..`=-,,. . . .`. . . . . . . . . . . ..(. . . ;_,,-”
. . . . . ../.`~,. . ..`-.. . . . . . . . . . . . . . ... . /
. . . . . . `~.*-,. . . . . . . . . . . . . . . . . ..|,./.....,__
,,_. . . . . }.>-._. . . . . . . . . . . . . . . . . .|. . . . . . ..`=~-,
. .. `=~-,__. . . `,. . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . .`=~-,,.,. . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . `:,, . . . . . . . . . . . . . `. . . . . . ..__
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .`=-,. . . . . . . . . .,%`>--
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. raiden
2013.08.07. 15:00
Engem pusztán a tény zavar, hogy velem/-ünk akarják etetni majd a szintetikus műcuccokat, hivatkozva a környezetvédelemre, meg a gazdaságosságra, meg miegymásra. A szomorú igazság az, hogy a hétköznapi ember számára ugyanúgy (mostani áron) 1300 lesz majd a szintetikus sertéscomb, és 2600 a szintetikus marha. Attól, hogy velem etetik meg a technika csodáját, a műanyagot, attól a környezet nem lesz se jobb, a levegő se tisztább, és a pénztárcámban sem lesz egy vassal se' több. Továbbá felháborít, hogy rajtunk/rajtam kérik számon a környezetszennyezést. Nyilván én is hozzájárulok valamilyen tekintetben, hiszen én is használom a kor eszközeit. Viszont nem jellemző rám az a kapitalista szellem, aminek okán gyárak ezrei ontják magukból a feleslegesnél feleslegesebb hasznavehetetlen cuccokat forrásokat, és energiát nem kímélve. Foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz, hogy egy életképtelen rendszert fenntartsanak, mert a növekedés mindenekelőtt áll, és minden mozgatórugója. Vicc.
Tehát ez után elgondolkodnék rajta, hogy megint miért én nyeljem le a békát?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. SonicTheHU...
2013.08.07. 15:12
Arról nem is beszélve h mennyit fingasz a sok szintetikus kreálmánytól --> éljen soká a légszennyezés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. Cannapeace
2013.08.07. 16:18
Maradok a rántott krumpli a krumpli pürével.
Mi lesz a különbség a jövő és a mostani hús helyzet között az hogy a jövőben még olcsóbb lesz előállítani de az ára nem változik.
1x ki próbálnám bár annyira nem csípem a húst.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. epyn
2013.08.07. 16:25
Ne nevettessenek már ezzel,szintetikus hús.B@szki,pedig nevetek...
El sem olvasom a cikket,nekem ezt nem magyarázzák be hogy ez jó lesz stbstbstb.
Egyenek sokat!
Magamnak pedig jó étvágyat a cupákos oldalashoz,ettől legalább kemény lesz a sz**!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. Terror epyn
2013.08.07. 16:33
A jelen étrended is túlnyomórészt mesterségesen előállított anyagokból áll. Nem értem a meglepetés okát. Azt hiszed, hogy amit megiszol, az tej? Meg kefír? Meg az tényleg eper? Meg az ásványvízben narancs van? A gyümölcsök, zöldségek, amiket megeszel, természetes környezetben is előfordulnak? Egyszerűen csak eljutottak arra a szintre, amikor komplexebb összetevőket is szintetizálni tudnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. Asagrim Terro...
2013.08.07. 16:46
Erre németországban van egy eléggé hatékony szabályzás. Ha a gyümölcsjoghurt pl. nem tartalmaz epret, akkor törvényellenes epres joghurtnak hívni, eper ízűnek szabad csak hívni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. epyn
2013.08.07. 16:56
Ezen jót nevettem,ismét.
Akkor ezek szerint Mari néne "tenyészti" a mikrobiológiai kertjében az epret,a tojás is inkubátorban fejlődik tyúkot max képeslapon látott.A kefirt meg a NASA köpüli nullgravitácón az űrben,csillagporból.
Bocs a szarkasztikus sorokért.
De ettől független igazad is van.
Megértem,a milliárdnyi umbre élelmezését valahogy meg kell oldani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. DogTheDog Canna...
2013.08.07. 17:08
Ha kevesebbet szivnal,akkor nem kellene rantott krumplit egyel krumpli purevel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. Szefmester
2013.08.07. 17:09
epyn: Meséld el nekem milyen narancslevet szoktál inni? Mert valódi levet te csak akkor iszol ha otthon te csinálod. A bolti 100%os narancslé azért 100%os mert az egész narancsot (igen a félig rohadtat és félig éretlent is) ledarálják, kifacsarják, szűrik, megint facsarják, sajtolják, adnak a levéhez cukrot és egyéb adalékokat.. majd jöhet a palackozás.

persze a tudatlanabb bugrisok a zacskós paradicsomlevesre is azt mondják hogy műanyag... holott az meg konkrétan paradicsomleves hirtelen kiszárítva... Az ember maga is megcsinálhatja, csak annyi a dolga hogy megfőzi ahogy szeretné majd egy felhevített levegőjű dobba fentről bepermetezi a levest... a permet azonnal kiszárad és a port meg begyűjtöd. Legközelebb meg majd vizet adsz hozzá és kész. Jah az instant tea és kávé is így készül... A romlás megelőzését pedig segíti az hogy nem tartalmaznak vizet... régen szárítással tartósítottak.. meg simán sóval..

Adjanak ki egy kit-et belőle otthoni "tenyésztésre", és akkor majd itthon locsolgatom tápoldattal a vacsorának valót.. Ha pedig megunom a bolti marhahús biopsziát, akkor elkapok egy szarvast, tűvel megbököm a combját és a mócsingot otthon megnövesztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. epyn
2013.08.07. 17:15
Most konkrétan igy csinálják a 100% narancslevet?
Eddig abban a tudatban éltem,hogy vmilyen mesterséges porból,vizzel felöntve köbös tartályban aztán mehet a tetrapakba,PET-be...
Felőlem....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. epyn
2013.08.07. 17:35
De hogy a kérdésedre válazoljak:
-semmilyet,ha innom kell sör és pálinka vagy bubis viz. Szándékosan nem az ásvány~ szót használom,mert abba is bele kötnétek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. Asagrim epyn
2013.08.07. 17:42
Mikor voltam nyíregyházán 15 éve, annyira pöce íze volt a víznek, hogy nemhogy a levest, de semmilyen főtt ételt nem bírtam megenni, annyira átvette az ízét. Első dolgom ezután az volt, hogy bementem a közeli Metroba, hát az ARO ásványvíznek éppen olyan pöce íze volt mint a csapvíznek. Ránézek a címkére: Budapesten palackozva.

Aha, persze ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. Terror
2013.08.07. 17:42
epyn - A reggeli szendvicsembe a melóban konkrétan ilyen tojás kerül. Mondd, hogy ez Mari néne tojása, és tyúkot nem csak képeslapon látott. Nem tudom, min nevettél jót, szerintem ez nem vicces.Ajánlom, hogy szedj ki a gyümölcsjoghurtból gyümölcsdarabokat tanulmányozásra. Edd meg külön a valójában felázott aszalt gyümölcsöt, aztán jöjj rá, hogy a joghurt ízért kurvára nem az adja, hanem az adalékok. Azok a darabok csak dísznek vannak benne. És így tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. Asagrim Terro...
2013.08.07. 17:44
Ilyen jöhet nekem is, utálom állandóan főzni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. epyn
2013.08.07. 17:48
Milyen jó hogy ki nem állhatom a tojásnak még csak a szagát sem.
De ez jó,ehhez hasonlót én még nem láttam.
Talán azért,mert nem szoktam ilyen minőségi élelmiszereket vásárolni.
Nem szorulok rá hogy műanyagot kelljen ennem.Egyelőre...
A kinaiakat pedig lebombáznám sok apró kis 10Mt atommal.Túlzásba viszik,amit csinálnak.Ezt mellékesen a képedhez jegyeztem meg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. Asagrim epyn
2013.08.07. 17:56
Ez mellékesen japán ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. Fireprism
2013.08.07. 17:59
Ez a technológia még várat magára pár évet, akár évtizedet. Akkor lesz jelentősége amikor már a jelenlegi technológiával, értsd állattenyésztéssel nem tudjuk előállítani az emberiség számára az elegendő mennyiségű húst. Bár már ma is létezik ez a probléma, de a fejlett országokban valószínűsítem nem fog elterjedni az emberek körében mivel megtehetik hogy igazi húst egyenek. A végén az igazi prémium termék a valódi hús lesz, úgy mint mostanság megvan a különbség kolbász kolbász között.Akinek lesz pénze az veszi a prémium terméket akinek nem az a laborhúst. Húst meg lehet venni, igazi vidéki háztájit. Csak az a titka hogy beírod google-be hogy házi csirke eladó felhívod megkérded hogy felpucolva is adnak el-e belőle. Ha én pesti lennék simán kimennék 20-30km-ert és vennék 1-2 havonta 5-10 csirkét a fagyóba. Nem pedig a halliszten nevelt fehér húshibrideket venném...

De ez az én magánvéleményem. Van háztáji állat otthon igaz most városban élek, de ha van lehetőségem hazacaflatok ellátmányért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. skripton
2013.08.07. 18:01
Szefmester, Asagrim, Terror
Tökéletesen egyetértek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. Fireprism
2013.08.07. 18:04
epyn

Tisztába vagy azzal hogy törvényileg betiltották a "classic" tojás használatát? Étteremben nem használhatnak tojást, csak port lét vagy hasonló cuccokat.

Például a lent látható formának az az előnye hogy egyenletes szeleteket tudsz képezni és géppel is vághatod. Ergó ha szendvicset kell gyártani piszokul meggyorsítja a folyamatot.

Ha belegondolsz több az előnye ennek mint amit elsőre felfedezel.

Ráadásul hőkezelt szóval nem fogsz szalmonella fertőzést kapni tőle. Illetve kisebb rá az esély ha megfelelően kezelik szállításnál és raktározásnál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. Terror
2013.08.07. 18:13
Ha jól tudom, eleve kukoricából készül (volt erről egy cikk valamelyik magyar oldalon is), szóval sok egészségügyi kockázat kizárva. A hátulütője a dolognak, hogy ebből sok olyan fehérje hiányzik, ami amúgy a tojásban benne van.

Ehhez képest a klónozott hús még egész természetazonosnak mondható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. mada
2013.08.07. 18:21
Inkább eszek zöldséget és gyümölcsöt minthogy ilyen húsnak nevezett valamit egyek meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. Gpety
2013.08.07. 19:13
Szefmester: Mert ellenkezik a világnézetemmel, hogy állatok meszes vázáról rágjam le a lágy szöveteket. Szóval mondhatjuk, hogy "nem akarom bántani azokat, akinek arcuk és érzéseik vannak." Azt meg nagyon rosszul gondolod, hogy nekem és a hozzám hasonlóaknak találták ezt ki, mert aki több mint 10 éve nem evett húst, az ehhez sem fog vonzódni, sőt, el nem bírnám képzelni, hogy megegyem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Asagrim Gpety
2013.08.07. 19:44
"ellenkezik a világnézetemmel, hogy állatok meszes vázáról rágjam le a lágy szöveteket"

Dettó. Nekem emiatt szimpatikus a mesterségesen növesztett, ráadásul nulla zsír. Mivel általában az ember fűszerezni is szokott - én ráadásul nem is keveset -, nekem az állagán kívül nincs szükségem semmi eredeti húst leutánzó dologra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. tranceatla...
2013.08.07. 19:46
Akármit is mondtok, ez ijesztő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. Alvin_ti42...
2013.08.07. 19:46
Egyszerűbb szintetikus hús gyártásába fogni, mint a vegetáriánus étkezést népszerűsíteni? Ajjaj, vannak bajok az agyakban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. Terror Gpety
2013.08.07. 19:47
Ezt a dumát... Azt remélem tudod, hogy a mezőgazdasági területek növelésével legalább annyi élőlény pusztul el, vagy élettere szűnik meg, esetleg hal ki végleg, mintha nyugisan zabálnád a rostélyost, olyan állati eredetű alapanyagból, amelyet amúgy is olyan melléktermékekből etetnek, amelyek a komposztban végeznék, tehát nem kell újabb területeket bedarálni az előállításukhoz. A vegák sokkal hidegvérűbb gyilkosok, mint a legelszántabb húszabálók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. pycur
2013.08.07. 20:34
Én szerintem meg csináljanak olyan bogyókat amit a Mézga család evett. Napi 2 bogyó és megvan a beviteli adag. Ha meg vki telhetetlen, ott van a végén hogy fog járni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. jozsefm Alvin...
2013.08.07. 20:51
A népszerűsítés ellen semmi kifogásom, de mi emberek eredendően ragadozók vagyunk, erre optimális a fogazatunk, és hát nem összetett kérődző a gyomrunk sem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Gpety
2013.08.07. 21:21
józsef m. az ember eredendően mindenevő, a fogazata alapján is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Woodstock
2013.08.07. 21:46

Ez egy baromság mert csak arra lesz jó hogy a népet etessék de aki gazdag lesz az akkor is kobe marhát eszik majd mint most,meg cápauszony levest meg stb..
És a cégóriások akik manapság is szörnyű körülmények között nevelt állatokkal etetnek minket majd jól elteszik a különbözetet és a háztáji meg szépen kihal és ilyen helyi kuriózum lesz majd.(bár most is az csak ugye iparban is tenyésztenek hasonlót)
Aki meg vega egyáltalán minek szól ehhez hozzá?
Ez a nem eszem meg mert arca van...hagyjuk ,ez is csak a jóléti társadalom hatása hogy megtehetik,mert 100 éve örültek volna ha kajához jutnak nemhogy válogatni.Az ember eredendően NEM növényevő mert akkor olyan gyomrunk lenne mint a marhának és valszeg nem emelkedünk fel,mivel nem lennénk elég sokrétűek,a zöldség is azért kell hogy ha nincs hús addig kihúzzuk valahogy nem úgy mint egy ragadozó hogy kaja után 2 nap emésztés a sok hús miatt,de közben nem tud semmit csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. dbori
2013.08.07. 22:37
Az jutott eszemben hogy sok sci-fibe volt ez előre vetítve. Asszem vmelyik alienesbe. A bakák eszik a hús koncentrátumot, köpködnek hogy ez mekkora szar. A tábornok meg zabál egy steaket és kb mindenki irigykedve nézi hogy mekkora király, és ez legalább 2 évi zsoldjába kerülne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Zephyrus
2013.08.07. 22:37
na, már alig várom amíg bekerül az igazi hús a bióboltokba 10xs áron, és akkó lesz biohús
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. budspencer
2013.08.08. 09:03
Lassan lehet újraforgatni a SupersizeMe c. filmet, szintetikus börgerrel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. dzsuz87
2013.08.08. 09:07
Ez még nagyon sokáig LÉNYEGESEN DRÁGÁBB lesz, mint az igazi hús, szóval az eddigi 60 hozzászólásnak nagyjából a fele teljesen értelmetlen. Még kell a technológiának legalább 10 év, aztán a következő kérdés, hogy milyen erős lobbit kap. Ettől függ minden.

A társadalom fogadtatása is teljesen máshogy fog alakulni, ha ez legalább az első 20 évében a luxus kategóriába tartozik. Például a fejlettnek hívott országokban sokkal több vegát fog érdekelni, mintha kapásból olcsóbb lenne a valódi húsnál. Európában jellemzően a jobb keresetűek választják a hús nélküli életvitelt, persze Ázsiában már más a helyzet.

De sajnos egyre csökken az itt fórumozók átlagos értelmi szintje, mert jellemzően eltérünk a tárgytól, vagy valamiféle hitvitába torkollik, és sokan az egyszerű tényeket is szívesen mellőzik az igazságuk alátámasztása érdekében. De az új kedvencem, ha valami technikai újítást közöl a hír/cikk, akkor páran már rögtön elkezdenek oltani, hogy "úristen, ha MINDENKI így csinálná (vagy mindenkinek lenne hozzáférése ilyenhez), akkor meg, akkor meg, akkor meg..." Hát az újítások túlnyomó többsége soha nem fog ilyen széles körben elterjedni, ahogy például ez sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Szefmester
2013.08.08. 09:12
Gpety: Ellenkezik a világnézeteddel? Miféle embertelen nézet lehet az? Még mielőtt kötözködsz mert ezt kötözködésnek veszed, felhívom figyelmed egy másik kommentedre miszerint az ember eredendően mindenevő, szóval leegyszerűsítve te lemondasz az emberi természetedről... így az emberi értékrendről is.

Nem mellesleg, az itt tiltakozók és műhúsutálóktól azért megkérdem: Kóstoltátok már? Esetleg úgy is hogy ott volt csirke fasírt, marhafasírt, sertésfasírt, meg ez a mesterséges marhafasírt, és vakteszten kellett megmondani melyik volt a kamu hús?

A melóhelyen sok ilyen műanyag kaja utálót láttam enni a tojáspor rántottát kétpofára! Meg jóízűen tolták az arcukba a hamburgert aminek a húsára már többen tippelni sem mertünk. Volt olyan, hogy hamburgerhúskrém (a melegszendvicsre szánt konzerv) volt darával felturbózva és fasírttá formázva! Sokan mégis megették panaszkodás nélkül, persze amikor kifogyott a kakaós csiga már a céges panaszfalra írtak!
Nagyon kétlem hogy a többségünk megengedheti magának azt hogy ha nem is a legdrágábbat, de ne a legolcsóbb teszkós műanyagot vegye meg mint ünnepi ebédet hétvégére!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. NimKorko
2013.08.08. 09:27
Már bocsánat, de ez nem szintetikus. Ha az lenne, akkor egy kémikus állítaná össze alapjában véve. Ez csak sejtszaporítás, élőlények sejtjeiből. Amúgy a másik dolog, hogy amilyen állatból kinyerik az ehhez szükséges sejteket, ugyanazokat az aminosavakat, tápanyagokat fogja tartalmazni. Tehát simán igazi hús ez is, csak nem kell levágni érte semmmit.

Az meg, hogy más ízű, mint a sima? Mert nem fűszerezték agyon, mint a normál hamburgerhúst.

OFF:
A vegák is aztán viccesek, mert minden összehasonlítás a húsevőkkel arra megy ki, hogy a szív és érrendszeri betegségek kialakulását hogyan befolyásolja. Csak arról nem esik szó, hogy egyrészt az aminósavak, amiket a vegák nem visznek be, mert csak húsfélékben található meg és szükséges az emberi, egészséges sejtszintű működéshez, az hogy fogja őket később befolyásolni? Másrészt, jóval több szempontot kéne figyelembe venni egy ilyen tesztnél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. csabi02
2013.08.08. 10:17
Szefmester:

Teljesmértékben igazad van!
Amég otthon éltem,11évig ettem a "szar" teszkós húst,mert így a "szar" fizuból 3hétig tudtam úgymond rendes kaján élni,de ha a henteshez megyek minőségi cuccért akkor csak 1,5hétre volt elegendő a zsé...
Volt amikor éheztem és 2-3 nap után már képes lettem volna a saját karomat is lerágni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. budspencer NimKo...
2013.08.08. 11:05
Szintetikus = mesterségesen előállított. Mivel a kutatók bevallása szerint sem egyezik meg 100%-ban a valódi hússal (zsírszövet, izomrostok) ezért nem hogy nem igazi hús, hanem még azon is gondolkodni kell, hogy egyáltalán húsnak lehet-e nevezni.

" ugyanazokat az aminosavakat, tápanyagokat fogja tartalmazni."

Szóval, ha egy szatyorba vasport teszek és szórok hozzá szenet, krómot és vanádiumot, akkor króm-vanádium acélt fogok kapni? Egy fenét! Hiába tartalmazza ugyanazokat a komponenseket, ha az anyagszerkezet más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Reinkz
2013.08.08. 13:15
Gólya hoz, Rák visz el

Vajon miért? lehet hogy a sok szr miatt amit eszünk, gén kezelet növények, hormonon és antibiotikum nevelkedett csirkék, egészségünkre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Szefmester
2013.08.08. 14:34
reinkz: Nem szeretnék nagyon belecsipogni, de még a régi nagyon természetes időkben (érts sok száz éve) is voltak rákos megbetegedések. Maximum a számuk szaporodott meg.. ahogy az emberi populáció létszáma is...

Nem 100%? És? A vidéki háznál nevelt marha/disznó és a vágóhídi társaik sem épp azonosak. Remélem megérted miként értem... egyik helyen a haszonállat mozog, és jól érzi magát a viszonylag tágas helyén, míg a másiknál meg sem tud fordulni egy helyben a ketrecében... Vajon a mozgáshiányos állatnál ugyanolyan lesz a zsírszövet, izomszövet aránya és állaga mint a háztájinál?

Ha meg adnak hozzá némi zsírszövetet, és alacsony erejű elektromos impulzussal "tornáztatod" a sejtkádas husit akkor mondhatjuk azt is hogy kondiznak...

Amúgy ha maradunk a szatyros példádnál akkor azt hiszem holnap eszem egy kis sinmeat-et, paprikát, borsot, rizst, vizet, paradicsomot, kevés zöldborsót, kevés sóval... Oh.. ez nem finom, de ha megfőzöm akkor máz az lesz... Te nyersen eszed a pörit és a husit/szin.husit? Én tuti megfőzném... ahogy a szatyor porod is bevágod a kohóba mielőtt kész terméknek neveznéd!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. imhotep
2013.08.08. 14:36
Petri csészében növesztve húsnak nevezik, ha meg a szervezetedben van akkor tumornak

Viccet félretéve úgy látszik a hozzászólók egy részének mindegy miből van a kaja csak olcsó legyen,
aztán később megy majd a sírás, hogy az állam fizesse a kórházi kezelésedet meg a gyógyszereidet, meg amúgy is mindenki hibás csak te nem mert neked nem mondta senki hogy ne tedd a szádba ... ne vedd fel a hitelt ...stb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Terror
2013.08.08. 14:54
Mivel a várható élettartam jócskán meghaladja azt az időtartamot, amit aktívan lehet eltölteni, ezért nem látom, miért kéne ennek különösebb jelentőséget tulajdonítani. Teljesen mindegy, mennyire vagy egészséges, ha már szellemileg épülsz lefele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Reinkz
2013.08.08. 15:39
Szellemi leépülésnek is testi okai vannak, az élelmiszer Rt film azt hiszem tökéletesen bemutatja a mai étkezést.

Szefmester: Nem hiszem hogy egyenesen arányosan nő a rákos megbetegedések aránya a populációval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. dilofekete
2013.08.08. 15:59
Ne annyira szaftos? Hála istennek! Erre vágyta egész éltemben. Igaz én a darált moslékot veszem alapul, de hát az van, de így ez alapból darált moslékként szület és erről elmondhatjuk, hogy ez tényleg igaz. Köszönöm, ez a világ legnagyobb találmánya, ha igaz, mert igazán finom és nem az undorító zsiradékok úsznak szét a számban, hanem a húsé! KIRÁLY
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. dilofekete
2013.08.08. 16:01
Mivel pont az oldott káros anyag hatása hiányzik belőle, így még kevesebb vegetáránius lesz és nem szapulnak. KRIÁLY, Alig várjuk a receptet az otthonunkba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. dilofekete
2013.08.08. 16:04
másrészről az ne zabáljon húst, aki ne szik oldó anyagot, int alkoholt, de sok a marha és sok a a halott disznó is háhá megérdemlitek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Asagrim Reink...
2013.08.08. 16:11
Steve Jobs, meg tucatnyi más híres ember az elmúlt évtizedben rákban halt meg, egyiknek sem volt káros szenvedélye, Andy Whitfield kifejezetten sportos ember volt, és remélem egyik sem volt túl sóher normális kaját venni.

Ha valaki rákos lesz, az egyik utolsó szempont az, hogy milyen szarokat evett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Terror
2013.08.08. 16:30
Meg ott volt az a tízezer éves muki, akit valami jégtömbből vágtak ki, guess what, rákos volt. És fiatalon.

Nem azt mondom, hogy az életmód ebben nem játszik közre. De közel sem úgy, ahogy bemondja a tévé. Ez egy olyan betegség, amely mindig is volt, és mindig is lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Gpety
2013.08.08. 17:13
Szefmester: Pont, hogy nem mondok le az emberi természetemről,az értékrendemről meg pláne nem, sőt! Egy állat azt eszi, amit az evolúció a fajtájának "rendelt". Egy őz sosem lesz ragadozó és egy oroszlán sem vega. Az ember mindenevő, de megadatott neki az a lehetőség, hogy azt egye, amit választ. Most mondjam azt, hogy a legtöbb ember dögevő, mert valójában nem maga ejti el a zsákmányát, hanem veszi innen-onnan? Nem mondom, mert az megint egy szélsőséges álláspont lenne. Én úgy vagyok, hogy nem zavar, ha valaki húst eszik, de én nem fogok, mert embernek születtem, megadatott a választás lehetősége és ezt tartom helyesnek. Abban viszont biztos vagyok, hogy sokkal, de sokkal több vega lenne, ha mindenkinek magának kellene legyilkolnia, kivéreztetni, kibelezni és megtisztítani az állati tetemet, amit megeszik. A vegaságra úgy tekintek, mint az emberi evolúció részére, talán néhány ezer év múlva a történelemórákon (ha lesz még ilyen...) majd pont a 20-21. századi ember primitív húsfogyasztásáról fognak beszélni a gyerekeknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Terror Gpety
2013.08.08. 17:36
Ilyen biztosan nem lesz, fentebb ki is fejtettem, miért. Az evolúciós lépésről meg annyit, hogy nagyon szép a kis duma addig, amíg bőség van, aztán meg ha nincs, te is ugyanúgy eszed majd a roston sült patkányt, mint mindenki más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Asagrim Gpety
2013.08.08. 17:52
Australopithecus - növényevő
Homo habilis - rendszeresen eszik húst növény mellett
Homo erectus - első hominid amelyik tudatosan főzi a nyers ételt

Ha ebből a fejlődési görbéből nem esik le egy nyilvánvaló tendencia, akkor sajnálom. Itt van néhány betegség, ami a magzatfejlődés stádiumában vagy konkrétan kialakul, vagy a nagyfokú hajlamosság alakul ki rá, ha az anyuka cső vegán. Zárójelben oda is írom hogy minek az elégtelen bevitele okozza ezeket:
- kettes típusú cukorbetegség (B-12)
- idegrendszeri betegségek (B-12)
- nyitott gerinc (folsav)
- túlsúly, férfi meddőség (protein)
stb.

Szívesen kifejtem bármelyiket ha kíváncsi vagy rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Szefmester
2013.08.08. 18:08
Gptey: Már sírtam a röhögéstől... köszönöm hogy mosolygóssá tetted a napom!

"Egy őz sosem lesz ragadozó és egy oroszlán sem vega. Az ember mindenevő, de megadatott neki az a lehetőség, hogy azt egye, amit választ."

Mond meg egy oroszlánnak hogy elfogyott a gnú... Szerinted majd békésen nekiáll legelészni? Meg megadatott a lehetőség hogy válassz... nyomass egy Bear Grylls jellegű túlélőtúrát aztán majd mondhatod hogy én nem eszek mókust, mert választhattam!

"Most mondjam azt, hogy a legtöbb ember dögevő, mert valójában nem maga ejti el a zsákmányát, hanem veszi innen-onnan?"

Elég kevés olyan állat van ami a még élő állatot eszi meg... maximum akkor kezdi enni, és mire jóllakik a préda már el is vérzett.

" Abban viszont biztos vagyok, hogy sokkal, de sokkal több vega lenne, ha mindenkinek magának kellene legyilkolnia, kivéreztetni, kibelezni és megtisztítani az állati tetemet, amit megeszik."

Nem lenne több vega... több lenne az éhen halt, és alultáplált ember...

"A vegaságra úgy tekintek, mint az emberi evolúció részére..."

Mik az előnyei a vegaságnak? Tudtad hogy a vega panda egész nap csak zabál hogy ne haljon éhen, mert olyan alacsony a tápértéke a kedvenc kajájának? Tudtad hogy a koalák -akik a hű de egészséges eukaliptuszt eszik- azért alszanak majdnem egész nap -amikor épp nem esznek- mert így spórolnak az energiával? És tudtad hogy az emberi agytérfogat energiával ellátásához sok energiát kell bevinni a szervezetbe? Értsd cukrok, zsírok... Azt is tudtad hogy az evolúció nem az akaratod szerint változik? Azt úgy hívják génmódosítás... ha úgy működne hogy én azt akarom hogy a gyerekem tudjon repülni angyalszárnyakkal, akkor az nem fog menni, még akkor sem ha egy papagájjal is megdugatom a párom! A fogazatod, és a gyomrod mindenevő... a tudatod lehet hogy vega, de a tested könyörög a húsért!

Amúgy pedig 25nm alapterületű és 5m magas hidropónikus (mikroökoszisztémás) kertben egy 4-5 tagú családnak meg lehet termelni a mindennapi alap kaját, egy kis napelem és mesterséges napfény segítségével. ha hozzádobsz egy kis tartályt amiben növesztesz boci, röfi, és csirke husit akkor sem növeled meg a területet jelentősen, ellenben növeled a változatosságot. Ha nem hiszed hogy lehetnek ilyenek, akkor vegyél egy Ecosphere-t otthonra.

Amúgy a legutolsó hsz-edből ítélve már már vallásként tekintesz a vega életre... Kissé nyitottabban kellene hozzáállni az élethez, és nem egyből olyasmiket szajkózni amiket valaki egyszer odaböfögött az emberhez... Minden témában...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. feketeg5
2013.08.08. 18:22
Asagrim: Steve Jobs mániákusan vega volt, csak gyümölcsöt és zöldséget evett miután visszatért Indiából, nem véletlenül volt kb 50kg öregkorára. De ez még hagyján, a hippikorszakában LSD-n és füvön élt évekig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Asagrim feket...
2013.08.08. 18:25
Ha mániákusan vega volt, az méginkább nem vezet rákhoz, mert szinte nincs miből burjánzani!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Terror
2013.08.08. 18:27
Amúgy nem láttam még falun olyan embert, aki azt mondta volna, hogy nem vágjuk le a tyúkot meg disznót, lelkiismereti okokra hivatkozva.

Ha mindenkinek maga kéne megölnie az állatot, amit megesz, annak csak egy eredménye lenne: kevesebb lenne az anyámasszony katonája balfasz, aki elájul vérvételkor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. DogTheDog
2013.08.08. 18:50
Itt mindenki olyan nyilt szemleletu,hogy orom olvasni a kommenteket.
Aki nem eszik hust,ne egyen,aki eszik,egyen.Egyik sem mozdit semmit elorebb vagy hatrebb.
Biztos vannak pozitivumok es negativumok mindket oldalon egyenlo szamban.
Azt se felejtsuk el,hogy sok tudomanyos lofasz mellett sosem beszelnek arrol,kinek mi okoz oromet,mert tapasztalatom szerint az orom forrasa a legfontosabb,ugyanis az egonkat azzal etetjuk,szoval cigi,pia,drogok,zoldseg,hus,olvasas,stb mind szart sem er,ha nem leljuk oromunket benne.
Ha pedig en ugy dontok,hogy 15 eves szuzlanyokal fogok szexelni mikozben hoparduc borebol keszult zacsikbol ontik a kokaint az orromba mert en igy szeretem akkor ahhoz senkinek semmi koze.Kritizalni meg az kritizaljon,aki jobban vereti ugyanazt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Gpety
2013.08.08. 19:01
Szefmester: Én köszönöm, hogy röhögök és nem pedig mosolygok azon, amiket írsz!
"Elég kevés olyan állat van ami a még élő állatot eszi meg... maximum akkor kezdi enni, és mire jóllakik a préda már el is vérzett."
Én ezt írtam: "...mert valójában nem maga ejti el a zsákmányát (az ember), hanem veszi innen-onnan?".
Remélem érzékeled a különbséget... A ragadozó elejti a zsákmányát, az emberek 99%-a nem. Remélem átjött, érted, a lényegi különbséget.

"Nem lenne több vega... több lenne az éhen halt, és alultáplált ember"
Persze, ez egy teljesen reális kép: akinek nem illene a nézetébe bele a gyilkolás, az inkább éhen halna, de nem lenne vega. Ez mekkora egy abszurdum.

Mégis hogy a fenébe jönnek ide az egyféle táplálékon élő pandák, koalák? Néha azért visszaolvasod miket írsz le? Na jó, a Wikipedia-n sok minden van hirtelen...

"És tudtad hogy az emberi agytérfogat energiával ellátásához sok energiát kell bevinni a szervezetbe? Értsd cukrok, zsírok... "
WTF? Tanácsolom, hogy látogass el egy dietetikushoz, aki sok mindenről felvilágosít. Cukrok és zsírok a növényvilágban bőven vannak.

"a tudatod lehet hogy vega, de a tested könyörög a húsért!"
Mikor ezt olvastam már tényleg csak a meleg káros hatását tudtam következtetésként levonni, ez már akkora durva hülyeség! Ha a testem könyörögne, akkor nem gondolnék undorral a húsételekre.

Elárulok valamit: cirka 12 éve vagyok vega. Ez idő alatt szereztem két diplomát évfolyamelsőként. Nem, nem bölcsész-gordonka szakon, hanem mindkettő mérnöki, ahová kellett a "jól táplált agy" . Jelenleg köszönöm, tökéletes egészségnek is örvendek, munka után minden nap 20km-es sprinteket tekerek biciklivel, még ebben a kirívó kánikulában is és miután végzek 10 perc után már csak meg sem vagyok izzadva. Szóval nem igazán érzem, hogy húst kellene ennem. Sőt, amíg ettem húst mindig súlyproblémáim voltak. Nem, nem túlsúly, hanem nem tudtam hízni, túl vékony voltam. Ahogy vega lettem, nem sokkal rá felszedtem néhány kilót és most a 183cm magasságomhoz a 76 kilómmal jól érzem magam. Azelőtt ehhez a magassághoz 67 kiló társult...

"vallásként tekintesz a vega életre"
Ismét nem igaz, minden vallást elítélek, sajátot meg pláne nem fabrikálok magamnak.

"Kissé nyitottabban kellene hozzáállni az élethez"
Ó, ezt pont te mondod? Én már voltam húsevő is, vega is, te pedig csak az egyik a kettő közül. Te légy nyitottabb, próbáld ki néhány évig a vegaságot és aztán már akár nyilatkozhatsz is a témában úgy, hogy adok a szavaidra.

Részemről ennyi, többet nem igazán tudnék, de leginkább nem szeretnék hozzáfűzni a válaszaidhoz, mert azok olyannyira értelmetlen kapálódzásnak tűnnek, mint az úszni nemtudó ember karmozdulatai a vízben.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. dilofekete
2013.08.08. 20:39
Te a test hőt generálod ember, sportolással és nem piával, de aki még ezt se, az a hús mellet, na és az dögledezik egy minden féle bajban! Ez a cucc annyiban jobb az eddigi dögevészetben, hogy ez nem tartalmaz zsiradékokat, annyit mint eddig, amely felemészti a szervezet immunitását. Nem lassítja le! A sport emberek ennyiben voltak ezidáig jobbak az étrendjükkel, de ennek vége és ez s vetélytársa is lehetne, ugyan olyan körülmények között. Lehet, hogy több is lenne ütőerőben az összemérettetés a tuti, de kitartásban EVIDENS, hogy nem. A vega téma meg ennyi, mivel ti fehérjéket kényszerítetek működésre, a húszabálók meg egyből felhasználják a készletet.
Viszont az tény, hogy az az egészségesebb ami egyszerűbb, szal a vega vesztett!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. dilofekete
2013.08.08. 20:48
Amúgy meg kinek nem kéne egy öko zölcsi kert, ingyen energiával, hogy ne csak a zölcsis piza teremjen, hanem némi kenőcs is a tesztára?!
A lényeg, hogy a növényi zsírokkal vetekszik ez a bio cucc és kész PONT!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. dilofekete
2013.08.08. 20:51
am ha vega kitart a hagyományok mellet, henteljen ő tehenet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. kiskoller NimKo...
2013.08.08. 21:38
Csak arról nem esik szó, hogy egyrészt az aminósavak, amiket a vegák nem visznek be, mert csak húsfélékben található

Nincs olyan esszenciális aminosav ami csak húsban található meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Terror
2013.08.08. 22:11
Nekem nagyon is úgy tűnik, hogy ez vallásos méreteket ölt. Ilyeneket olvasok, hogy nem ártasz az állatoknak (ami nem igaz), evolúciós lépés vegetáriánusnak lenni (nem igaz), nincs szüksége a testnek az állati eredetű táplálékra (nem igaz). Nem tudom, mi a definíciója a téves téziseken alapuló világnézetnek, de én ezt simán vallásnak hívom.

Mert még ha csak azt mondanád, hogy nem szereted ezt meg azt, az oké. Én sem szeretem a májat például, meg még van néhány. De amikor jönnek a szentbeszédek arról, hogy ez valójában milyen kúl, akkor ott már valami gond van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. ThePoweR kisko...
2013.08.08. 22:22
Persze ezt is csak a civilizáció teszi lehetővé. Mint ahogy a fogyatékosok is életben vannak. Valahol a világon nő olyan növény amiben megvan az az aminosav és azt meg tudja venni. Azok nélkül meg valami jó kis betegséget összeszedne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. kiskoller ThePo...
2013.08.08. 22:30
Nem. Elmondom, hogy ha eszel mondjuk lencsét és barnarizst egy étkezésben, vagy bármilyen szójatartalmú kaját, vagy csak simán változatosan eszel máris meg van oldva az aminosav kérdés.

Ugyanis "csak" két negatívuma van a növényi kajának (fehérje/aminosav kérdéskörben):

1 adott zöldség/gyümölcs ritkán tartalmazza az összes ezért keverni kell őket, míg a hús tartalmazza az összes aminót, így egyféle hús elég, nem kevered őket egy étkezés alatt.

2 alacsonyabb a biológiai értéke (amely fogalmat egyre erőteljesebben támadnak, ugyanis nem vesz figyelembe egy rakat dolgot) a növényi fehérjének, ergo többet kell enni belőlük, de mivel kalóriaszegényebb és könnyebben/gyorsabban emészthető egy vegán ebéd, így ez csak annyit jelent hogy naponta többször kell enni.

Csak úgy megjegyzem, hogy a fehérjedús növényi kajákban is körülbelül ugyanannyi fehérje van, mint a húsokban.


"nincs szüksége a testnek az állati eredetű táplálékra (nem igaz)"

De igaz. Kérlek mondj nekem egy anyagot, ami az emberi élethez szükséges, és csak állati forrásból lehet fedezni a bevitelét!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Terror kisko...
2013.08.08. 22:41
Hadd fordítsam meg: kérlek magyarázd el, hogyan lehetne fenntartani egy olyan rendszert, amelyben mindenki ilyen étrend alapján étkezik. És akkor már el is jutottunk oda, hogy miért vagyunk gyárilag mindenevők növényevő helyett. Az szuper, hogy nektek ez a kis hobbitok, de ez egyszerűen nem működik. (és így a végére: a vegákra jellemző a vashiány és B12, de nem ritka a D és C vitamin hiánya sem. Tudom, most jön a szöveg, hogy akkor rosszul mixeli a cuccot, de ilyen alapon élhetnénk infúzión is, ha már játszunk, csináljuk nagyban, mert alapjáraton nekem ez olybá tűnik, mint egy lisztérzékenység vagy laktóz-intolerancia. Figyeljed mit eszel bazze, mert ha nem... ugyan élhetnél normálisan is, de abban hol az izgalom)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Asagrim kisko...
2013.08.08. 23:01
"De igaz. Kérlek mondj nekem egy anyagot, ami az emberi élethez szükséges, és csak állati forrásból lehet fedezni a bevitelét!"

5 elég lesz?

B12, D3, kreatin, béta-alanin-l-hisztidin, DHA

Jó, ebből hármat 2,5-3%-ban képes az emberi szervezet átalakítani más anyagokból, de azt a kiinduló anyagot tartalmazó növényt okádásig eheted, és még mindig nem ettél belőle annyit, hogy pótold a napi beviteledet belőle. És tudod mi a röhej? Hogy 1 darab tojással elintézi a napi bevitelt aki nem vegán ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. ThePoweR kisko...
2013.08.08. 23:04
Ennyire nem egyszerű. Pl a növényi fehérjék lassabban szívódnak fel mint a húsokban lévők. Továbbá melyik az egyszerűbb? 800 féle füvet enni kilószámra vagy 100g húst megenni?

Másik dolog, amit nem értek. Mért jó vegának lenni? Mondjuk nem szereti a húst, de ezt nehezen hiszem el. Attól hogy valaki nem eszik húst még ugyan úgy megölik az állatot. Alapból nem is élnének, ha nem vágnánk le őket, mivel szabadon képtelenek élni, a semminek meg mért etetnénk őket? Direkt erre a célra lettek kitenyésztve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. kiskoller Asagr...
2013.08.08. 23:49
"Jó, ebből hármat 2,5-3%-ban képes az emberi szervezet átalakítani más anyagokból"

Melyik 3at? Csak mert a kreatint például egy átlag étrenddel pont fele-fele arányban fedezi húsokból
DHA? Reggeli lenmag a zabpehely mellé + lenmag salihoz és meg van oldva.

B12? Csak nekem furcsa az, hogy a földön élő összes gerinces állat húsa tartalmaz B12-t, mintha minden állatfaj maga termelné meg, és csak az ember szorul arra rá, hogy más állat húsából fedezze a bevitelét? Jaaaaah, hogy a B12-t nem is a tyúk vagy a marha termeli, hanem azok a baktériumok, amik a földes fűből jutnak be az állat emésztőrendszerébe? És hogy az ember pont ugyanígy megoldaná a b12 bevitelt, ha ugyanúgy koszos kaját enne? Csak az ember feltalálta a higiéniát, mert rájött hogy ki tudja váltani a földes kaja pozitíviumait más forrásból is (pl hús evés, vagy egy vitamintabi) és ezzel a földes kaja negatívumaitól is megszabadulhat (pl betegség)?

Mert ha akkor jobban végiggondoljuk a b12 probléma nem vegán kontra mindenevő, hanem civilizált ember kontra ősember témában kellene megvitatni. Ahogyan a mai társadalmunk megköveteli a minden napi (akár többszöri) fürdést ami által bizonyos emberek testápolókra szorulnak hogy megóvják a bőrüket a kiszáradástól, úgy az elfogyasztandó étel megmosásával, megfőzésével szükségessé vált a húsokból fedezni a B12 vitamint, egészen addig, amíg fel nem találtuk a szintetikus vitamint.

És ha valaki azzal jönne, hogy az az étrend nem lehet egészséges amely mesterséges étrendkiegészítőkre szorul, akkor megjegyzem, hogy a mai világban nincsen olyan étrend, ami az optimális egészség megőrzése érdekében nem igényel tápkieget. És ez most nem az a szupervitaminos örültség, amit egyes emberek (köztük én is) űznek, hanem pl FDA is ilyenek állít. Azaz lehetsz te mindenevő, genetikádtól függően bizony neked is szükséged lehet tápkiegre. Például mára minden idős embernek kellene CalMag-ot szednie, mert nem tud elég kaját enni hogy fedezze a szükséges mennyiséget, mindegy hogyan eszik.

Tehát ha ott tartunk, hogy a mai világban még egy nem sportoló mindenevő embernek is szükséges tápkieg vitamintabi az egészséges működéshez a civilizáció kialakulása miatt, akkor tényleg jogos-e a támadás, hogy a civilizáltság kialakulása miatt a vegánoknak meg más típusú vitamint kell tápkieg formájában bevinni?

D3 sem esszenciális, az emberi szervezet szintetizálásra képes. És nem 2%-ban, hanem teljes mértékben. És nem kell órákat napozni. Tehát ez se jó példa.


DHA? Még mindig nem esszenciális, és még mindig meg lehet oldani egy elég gyakori növénnyel, a lenmag fogyasztásával. Reggelihez a zabpehely mellé + a saliba lenmagolaj és meg van oldva. Ez még nem az a mennyiség, amitől okádni kell.


béta-alanin-l-hisztidin?
Őszintén szólva nem hallottam róla, de miután meggugliztam, szinte minden szöveg így kezdődött:
"A béta-alanin egy nem-esszenciális aminosav, amely..."

De akkor nyugodtan sorold fel kérlek az összes létező aminosavat, mert van egy pár tucat, igaz, hogy az embernek ezekből csak kilencet kell fogyasztania (amire képes átlagos növényi kajából) és a többit bizony elő tudja állítani teljes mértékben a többiből+zsírokból illetve egyéb anyagokból..

Terror:
Amúgy ez a "vegánok több állatot ölnek meg" elég nyakatekert egy gondolkozás nem?
Mert miközben az állatoknak készíti el az ember az eledelt ugyanúgy mókusokat meg patkányokat gyak le a traktorral, nem? Aztán nem mellesleg a marhát is kinyírja, hogy aztán megegye, Csakhogy jóval több mókust meg patkányt meg miegymást nyír ki az ember utóbbi módszerrel, mert több növényi kaja kell, hisz a növényi kaja - hús átalakító biorobotunk (a bocika) elég rossz hatásfokkal dolgozik, az energia nagy része mozgási energiává és hőenergiává alakul..
.
Ha összeszámolnánk, hogy egy vegán 1 évi kajájához hány hektár földnyi ültetvény kell, és egy húst evő felebarátja eltartásához hány hektár földnyi ültetvény kell, szerinted melyik lenne a nagyobb? Elmondom, az utóbbi. Mert nem csak a húsevőt kellett eltartani, hanem az állatot is, amit ő megevett.
ÉS az alappillére a "vegánok állatokat ölnek" érvnek a nagyobb földterület megművelése volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Asagrim kisko...
2013.08.09. 00:26
Nem nahát magazinból kell informálódni, meg szelektíven válogatni a bullshithalmazt internetről ...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/

Itt mindent megtalálsz, arról is hogy mennyire felesleges volt ez a hozzászólásod és mekkora ökörségeket tartalmaz.

"És ha valaki azzal jönne, hogy az az étrend nem lehet egészséges amely mesterséges étrendkiegészítőkre szorul, akkor megjegyzem, hogy a mai világban nincsen olyan étrend, ami az optimális egészség megőrzése érdekében nem igényel tápkieget. "

Ekkora öngólt ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Terror kisko...
2013.08.09. 08:57
"Ha összeszámolnánk, hogy egy vegán 1 évi kajájához hány hektár földnyi ültetvény kell, és egy húst evő felebarátja eltartásához hány hektár földnyi ültetvény kell, szerinted melyik lenne a nagyobb? Elmondom, az utóbbi."


Itt tévedsz hatalmasat, ugyanis a legtöbb állatot növényi melléktermékekkel táplálják, amelyek emberi fogyasztásra nem alkalmasak, mint ahogy azt fentebb ki is fejtettem. X területű növénytermesztésre szánt terület bőven fedezi a te élelmezésedet és az állat élelmezését is, anélkül, hogy a kettő között átfedés lenne, viszont ha csak emberi fogyasztásra alkalmas növényen élnénk, akkor ezzel sokkal nagyobb területre lenne szükség, ami az előbbi esetben nem áll fenn. Nyakatekert dolog itt sehol nincs, csak elsiklasz afelett, hogy az állattenyésztés nem megy az emberi fogyasztásra alkalmas növények volumenének kárára. Az pedig tény, hogy az USA-ban több nyúl esik mezőgazdasági gépek áldozatául, mint ahány nyúl fogy emberi fogyasztásra összesen, és akkor a kiirtott erdőket, lecsapolt mocsarakat már nem is említem, amelynek során nemcsak elpusztul egy halom állat, de az élőhelye véglegesen szűnik meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim Terro...
2013.08.09. 09:39
Logikusnak tűnik amit írsz, csak a valóságban nem állja meg a helyét, ugyanis már nem egyszer hallottam dokumentumfilmekben, hogy ha a világ összes országa átvenné az USA húsfogyasztási szokását, akkor 4 Földnyi termőföldre lenne szükség a takarmányozásukhoz.

Ebből számomra az következik, hogy mindenképpen jelent némi termőföld pluszt az állatok tartása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Terror Asagr...
2013.08.09. 09:53
Ha úgy alapból átvennénk az étkezési szokásaikat, akkor több bolygó sem lenne elég, függetlenül attól, hogy annak mekkora része hús.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Szefmester
2013.08.09. 11:58
Gpety: " A ragadozó elejti a zsákmányát, az emberek 99%-a nem. Remélem átjött, érted, a lényegi különbséget."

Én két haverom segítségével fogtam már nyulat.. kézzel, halat is csak hegyezett karóval fogtam és nem horoggal, mert az nekem unalmas.. Ha mennék vadászni is inkább íjjal mennék... és nem csigás íjjal. AZ megint erősen unfair...

Arról hogy az emberek 99%-a nem maga ejti el a vacsoráját tudnak az afrikaiak, az egyéb dzsungellakók, a megszállott horgászok, halászok, vadászok? Nem mellesleg ha már átlag húsevőt nézünk akkor nézzük az átlag vegát... ő talán maga "cserkészi be, és vadássza le" a kajáját, vagy bemegy a boltba és megveszi? Ha magának termel meg mindent akkor nagyon szívesen megnézném azt a kertet mert szép lehet, változatos, és nagy...

Amúgy nagyon remélem hogy csak hazai itt őshonos növényekből szerzed be a tápanyagod, mert kissé csalásszagú ha mindenből a legideálisabb tápanyagtartalmú növényt szerzed be. Vajon egy vega ősember-életmódú, és egy nem vega ősember-életmódú közül melyik lenne erősebb, életképesebb, és egészségesebb?

A gondolkozásról meg még annyit, hogy én nem eszem macskát, és kutyát. Legalábbis szándékosan.. hogy mi van néha a kínai kajámban azt látod nem tudom. De ha olyan környéken élnék akkor finom falat lenne egy egy blöki, vagy tengerimalac, vagy patkány, vagy fóka... Te semmilyen húst nem eszel és erről magad és nem a szervezeted választottál. Én eszem húst, és a forrásáról a kultúrköröm és nem én döntöttem.

Én kiállok a véleményem mellett, ha megfelelően van táplálva, akkor ez a sejtkádas hús is ugyanolyan egészséges lesz mint a háziállat. Sőt itt nem kell annyira tartani a betegségektől, élősködőktől, baktériumoktól. Zsírsejteket is adhatnak majd a szövethez ha az lenne a hiányzó része a tökéletességhez. A konyhában a virág mellett simán elférne egy kis tartály amiben növesztgetek egy kis husit.. Elnevezem Terkának (ha már szarvasmarhából szerezték a szöveteket), és néha napján ha elég nagyra nőtt levágok belőle pár szeletet az ebédhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Powerdream
2013.08.10. 12:11
Vegákról jut eszembe, megkérdezel egy vegát milyen zöldségeket szoktál enni?? Válasz: halat, csirkét, nyulat! Mekkora szar már! Vegáktól csak a fényevőkön tudok nagyobbat röhögni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. morgyi
2013.08.10. 22:56
Bele kell abba is gondolni, hogy a szintetikus hús, tisztán laboratóriumban van előállítva, steril körülmények közt, ergo semmi szennyezőanyag nem kerülhet bele.

Amit egy átlag sertés, baromfi, marha megeszik, az a mérgező tápszer hegyek, vagy jobb esetben a szennyezett vizet felszívó műtrágyás takarmány vagy fű. Ki merném jelenteni hogy a szintetikus hús, még egészségesebb is mint az igazi, az hogy milyen tápanyagokat vitaminokat tartalmazhat, na arról fingom sincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Dav2879
2013.08.15. 16:50
Ez is olyan lesz mint a mikrohullámúban forralt víz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kiskoller Szefm...
2013.08.15. 16:56
"Vajon egy vega ősember-életmódú, és egy nem vega ősember-életmódú közül melyik lenne erősebb, életképesebb, és egészségesebb?"

A húsevő. Ez nem kérdés.

"Ha magának termel meg mindent akkor nagyon szívesen megnézném azt a kertet mert szép lehet, változatos, és nagy... "

Forest Gardening Életem egyik álma.


"Én kiállok a véleményem mellett, ha megfelelően van táplálva, akkor ez a sejtkádas hús is ugyanolyan egészséges lesz mint a háziállat. Sőt itt nem kell annyira tartani a betegségektől, élősködőktől, baktériumoktól."

Pontosan. Az legfontosabb ok, ami miatt óvakodnunk kéne a mai húsoktól bizony a helytelen állattartás. Egy beteg, antibiotikummal és koksszal telinyomott állat húsa is beteg, antibiotikummal telilőtt és kokszos. Erre megoldás lenne a szintetikus hús.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kiskoller Terro...
2013.08.15. 17:03
Ez egy erős érv.

Mondjuk a gyümölcs fákkal, az olajos magvakat termő fákkal borított erdők hogyan is okoznának erdőírtásokat? És ha mondjuk az emberi fogyasztásra alkalmatlan melléktermékeket trágyázásra használnák (nitrátos műtrágya helyett), nem növekedne az adott föld tápértéke, s ezzel a tápérték/föld hatékonyság nem nőne?

Ezek mind növelnék a kaja minőségét, óvnák a természetet és növelnék a kaja árát. Amit nem vagyunk hajlandóak megfizetni a kapitalizmus miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Dav2879 Gpety
2013.08.15. 18:18
Jaja, eleve az ember növényevő hiába hadakoznak sokan áltudományos cikkekre, vagy csak a saját szokásaikra hivatkozva miszerint a nyelvük már megszokta a hús ízét és nem hajlandóak leszokni róla... A hús egy olyan extra kiegészítő kellen legyen a táplálkozásban amit alkalmanként kellene fogyasztani a magas teljesértékű fehérje vas, cink stb. tartalma miatt nem pedig állandóan és minden étkezéshez! Az hogy egyes nyugati országok pl. USA a húsra alapozza az étkezés súlyát az csak is saját aberrációik egyike kb. annyi értelme van és pontosan annyira károsítja a környezetet és a másik embert mint pl. a brutálisan nagy és extra benzinzabáló személygépkocsik gyártása...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim Dav28...
2013.08.15. 18:47
"A hús egy olyan extra kiegészítő kellen legyen a táplálkozásban amit alkalmanként kellene fogyasztani a magas teljesértékű fehérje vas, cink stb. tartalma miatt nem pedig állandóan és minden étkezéshez!"

És arról mi a véleményed, hogy az állatvilágban a ragadozók képviselik az intelligenciát? A vadászat megtervezése, és sikeres kivitelezése, nagyon bonyolult mentális tevékenység. Ebből számomra az következik, hogy a húsevő magatartás elengedhetetlen az intelligencia kialakulásához.

Vagy szerinted már kialakult, nem kell vadásznunk az életben maradáshoz, menjünk vissza a francba legelni, meg néhanapján húst enni mint a csimpánzok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Dav2879 Asagr...
2013.08.15. 20:19
Az hogy a ragadozók képviselik az intelligenciát az egy vicc, tudtommal a csimpánzzal gorillával és orángutánnal vagyunk rokonok és a 3 közül csak a csimpi eszik elvétve hús amúgy meg jól tudjuk hogy növényzabálók mint úgyhogy ha nem tetszik a rostrágcsálás az a te bajod...
A mondandó második felér már válaszoltál, Igen rég elértük azt a technikai fokot hogy növényi fehérjékből képesek lennénk brutális mennyiséget előállítani ami minimálisan terhelné meg a környezetet: talaj, felhasznált vízmennyiség stb. egyébiránt ott az ellenpélda a marhát marhával zabáló USA!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller Asagr...
2013.08.16. 07:49
Logika.

Sok húsevő állat vadászik. A vad elejtéséhez intelligencia kell. Tehát egy ragadozónak rendelkeznie kell bizonyos szintű intelligenciával.

De ebből egyáltalán nem következik az, hogy az intelligencia kifejlődéséhez ragadozónak kell lenni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Magrathea
2013.08.21. 12:36
http://www.trueactivist.com/gab_gallery/holy-sh-t-without-saying-a-word-this-6-minute-short-film-will-make-you-speechless/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror kisko...
2013.08.21. 12:51
Tényleg? Mutass egy növényevő állatot, mely az eszéről híres, és nem arról, hogy buta, mint a föld. Az összes csapatmunkára, eszközhasználatra képes állat ragadozó vagy mindenevő.

Pacman - kösz a videót, jó látni, hogyan készül a bécsi szelet és hamburger.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Magrathea
2013.08.21. 14:18
Jajj, mi ez a sok érzelgősködés meg etika. Pfujj, maradjunk realisták. Túlszapordtunk, nem? A Föld hosszú távon nem bír ennyi embert eltartani, mi pedig csak egyre többen leszünk. Találjunk ki egy játékot, ami teszteli az emberek fizikumát és intellektusát. Aki a küszöbérték alatt teljesít azt feldolgozzuk és megesszük (aki nem hajlandó részt venni azt kérdés nélkül megesszük)! Probélma megoldva.

Na, ez milyen ötlet? Úgy is van néhány tyúkeszű humán egyed, legalább most kirostáljuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Magrathea
2013.08.21. 14:22
Nekem nagyon tetszik ez a szintetikus hús dolog és minden további nélkül megenném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!