iPon Cikkek

Mi jöhet a készpénz után?

Dátum | 2012. 03. 25.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Svédországban a pénzügyi tranzakciók mindössze 3 százalékában használnak papírpénzt vagy pénzérméket. A buszokon nem lehet készpénzzel fizetni, a templomokban kártyaolvasók vannak felszerelve az adományozók számára, és akadnak olyan bankok is, ahol már nem lehet pénzt befizetni, mivel kizárólag elektronikus átutalásokkal hajlandóak foglalkozni.

Az európai átlag szerint a pénzügyek 9 százalékában cserélnek bankjegyek gazdát, az Egyesült Államokban ugyanez a szám 7 százalék. Elsőre talán meglepőek lehetnek ezek az adatok, de ha mélyebben belegondolunk mindennapi életünkbe, már kevésbé csodálkozunk rajtuk. Egyre kevesebb olyan bolt akad hazánkban is, ahol nem lehet bankkártyával fizetni, az internetes vásárlás napról napra népszerűbb, és általánosságban egyre macerásabbnak érzi az ember, ha valamilyen okból készpénzzel kell bajlódnia.

A folyamat egyértelműen a fizikailag megfogható pénz eltűnése irányába mutat. Ehhez Svédországban is valószínűleg kell még 10‒20 év, a világ más területein ennél több, de előbb-utóbb el fog érkezni az az idő, amikor már annyira kevés üzlet fogad el készpénzt, hogy egyszerűen nem éri meg újabb bankjegyeket nyomtatni, mivel szinte senki sem használja ezeket.


Ez az időpillanat egyben a modern történelem egyik legjelentősebb paradigmaváltását is jelenti majd. Egy napon arra ébredünk ‒ és a jelenlegi trendek alapján ez még bőven a mi életünkben megtörténhet ‒, hogy több évezredes használat után a kézzel fogható pénzek kora végére ért. A különféle érmék és papírlapok szerepét véglegesen elektronikus kódok veszik át. Hasonló radikális váltásra utoljára az első bankjegyek bevezetésének idején volt példa.

Ez a váltás várhatóan magától értetődően és meglepően fájdalommentesen fog lezajlani. Ötven év alatt eljutottunk egy szinte kizárólag készpénzzel működő gazdaságtól odáig, hogy Svédországban szinte teljesen megszűnt a fizikai pénzforgalom. A fogyasztói társadalomról egy dolgot már biztosan megtanulhattunk: a kényelem az egyik legjelentősebb gazdasági hajtóerő. Egy olyan világban, ahol az okostelefon lassan a tárcánk teljes tartalmának szerepét átveszi ‒ jegyek, igazolványok stb. ‒, nem sok esélye van pár gyűrött bankjegynek.

Az egyik rögtön felmerülő kérdés persze az lehet, hogy ha megszűnik a papírpénz akkor, mire fogják nyomtatni nemzetünk nagyjainak arcmását? Komolyabbra fordítva a szót, az elektronikus tranzakciók egyre dominánsabbá válásával még jelentősebb hangsúlyt kap a biztonság kérdése. Egy kizárólag ilyen rendszerben működő gazdaságban minden egyes bankkártyás fizetés és átutalás a vonatkozó pénzintézmény hozzájárulását igényli, vagyis a banki adatbázisban digitális nyoma marad minden lépésünknek. Ez persze már most is igaz a banki tranzakciókra, elég ha rápillantunk a legutóbbi számlakivonatra, és láthatjuk (mi és még ki tudja ki más), hogy mennyit költöttünk könyvekre, a bevásárlóközpontban vagy éppen hányszor utaztunk vonattal az elmúlt hetekben.

A jövő kizárólag digitális pénzügyi világában ehhez még hozzájönnek olyan tételek és adatok is, mint hogy mennyi pénzt vertünk el a kávéautomatánál, hol vesszük meg hazafele a zöldségeket és pontosan hánykor fizettük ki a kocsmai számlát szombat éjszaka.

És hogy a bankok már most is felhasználják az általuk begyűjtött információkat afelől ne legyenek illúzióink. Magyarországon talán még nem igazán működik ilyen gyakorlat, de az Egyesült Államokban már léteznek olyan szolgáltatók, amelyek az ügyfelek vásárlási szokásait elemzik a folyószámlán történő pénzmozgások alapján. A BillShrink nevű cég tavaly nyárig több mint 2000 bankon keresztül tette elérhetővé ajánlatát: ennek lényege, hogy a szolgáltatást igénylő ügyfelek online pénzforgalma alapján különféle kedvezményes kuponokat csatolnak a számlakivonathoz. Például ha 100 dollárnál többet költ az ügyfél az adott hónapban a McDonald’s-ban, akkor számlakivonata mellé egy 5 dolláros kupont is kap, amelyet a gyorsétteremben költhet el. A rendszer nagyon hasonlít a Google vagy a Facebook személyre szabott hirdetési gyakorlatára, csak valószínűleg még ezeknél is jobban képes eltalálni az ügyfél igényeit, hiszen olyan adatokon alapul, amelyekből világosan kirajzolódnak célszemély tényleges vásárlási szokásai. A dolog persze nem kötelező jellegű, de alapvető ellentmondás mutatkozik abban, hogy egy (elviekben) legnagyobb titkossággal kezelt dokumentum mellé olyan reklámokat kapunk, amelyek egyértelműen az említett dokumentum tartalmán alapulnak.


Ehhez képest a készpénz használata segít megőrizni névtelenségünket, amelyet manapság még inkább szeretnénk megőrizni, mint a korábbi időszakokban. Nincs tehát folyamatosan szükségünk a fizikailag megfogható pénzre, de időnként azért jó, hogy van. Ezzel a névtelenséggel persze vissza is lehet élni, a korrupció, a pénzmosás és számos egyéb bűntett során használják ki az elkövetők készpénz lenyomozhatatlanságát. Svédországban 2008-ban 110 bankrablás történt, 2011-ben mindössze 16. Ezzel párhuzamosan viszont jelentősen megemelkedett a bankkártya-csalások és online pénzügyi bűntettek száma. Olaszországban, ahol a készpénzzel együtt virágkorát éli a vesztegetés és az adócsalás is, 2500-ról 1000 euróra tervezik csökkenteni a készpénzfizetési limitet, azaz ennél nagyobb összeget egyszerre nem lehet bankjegyekkel kifizetni. Nem véletlen egyébként, hogy Olaszországban és Görögországban, a két legingatagabb gazdaságú európai államban a legjelentősebb a készpénzhasználat mértéke.

Első pillantásra képtelennek tűnik a helyzet: mintha a készpénz eltűnésével párhuzamosan a magánszféránknak a búcsút inthetnénk, azonban szerencsére vannak alternatívák. A készpénz ugyan az utolsókat rúgja, de ez nem jelenti azt, hogy ne létezhetne a jövőben valami hasonló, de elektronikus alternatíva. A Bitcoin példája bizonyította, hogy egy fizetőeszköznek nem feltétlenül kell függenie egy központi kibocsátóktól és a hatóságoktól ahhoz, hogy (legalábbis ideig-óráig) működőképes legyen. Hasonló létező példa a névtelenség megőrzésére, de legalábbis a nehezebb visszakereshetőségre az iTunes ajándékkártya és a különféle előre fizetett bankkártyák.

A Bitcoin bukását éppen az okozta, hogy nem állt mögötte egy központi bank, amely garantálni tudta volna, hogy a virtuális pénz mögött valódi érték áll. Példájuk viszont inspiráló lehet az államok számára, hiszen semmi sem akadályozza meg az országok pénzügyi vezetőit abban, hogy a készpénzhez hasonló rendszerű, tehát a bankok által tranzakciónként közvetlenül nem felügyelt „virtuális” fizetőeszközt hozzanak forgalomba. A névtelenségből adódó veszélyek persze éppúgy fennállnának, mint a készpénz esetében, az alvilág előszeretettel használná ügyleteinek eltitkolására, de ez a szabadság ára.

A virtuális pénzt tároló kártyán ugyanúgy ellenőrizhetnénk havi forgalmunkat, mint ahogy azt mostanában a bankszámlakivonat segítségével tesszük, ezt azonban csak mi látnánk, a pénzintézet nem. Egy ilyen rendszer felállítása természetesen sem a hatóságoknak, sem a bankoknak nem áll érdekében a már említett okok miatt, hiszen amit nem látnak, azt sem megadóztatni, sem ellenőrizni, sem pedig kezelési költséggel ellátni nem nagyon tudják. Ezzel szemben mi, átlagos földi halandók joggal gondoljuk úgy, hogy amiért megdolgoztunk az a miénk, és senkinek semmi köze ahhoz, hogy mikor, hol és mire költjük el. Mindenképpen érdemes lesz tehát következő években a vonatkozó svéd eseményeket figyelemmel kísérni: amit ott lépnek mind az állami, mind a civil oldalon, az irányt mutathat a világ többi részének is. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

63. patrik2991
2012.03.25. 11:44
Érdekes, majd meglátjuk mi lesz.

Off:
Erről a BillShrink-ről nekem az achievmentek jutnak az eszembe

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. lackoo1111
2012.03.25. 11:55
Magyarországon először egy egész generácíónak kell kihalnia , hogy a bankkártyás fizetés váltsa fel a készpénzt .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. mtrx220
2012.03.25. 12:24
megmondom őszintén, most pl magyarországból kiindulva - ahol a világ minden adójának befizetése is kevés lenne, ez nem fog összejönni.
mert ez ugye a követhetőségről szól, az egész. jó dolog meg minden, de végülis ezt célozza, hiába szépítjük.
ha eléggé fejlett egy rendszer, és eléggé korrekt is, akkor ez nem is lehet gond. a svédek már nem tudnak mit kitalálni, náluk ez minden bizonnyal menne is.
ahol az emberek nem mutyiznak, befizetik az adót, nincsenek szürke vagy fekete jövedelmek, ott ez nem is gond.
nálunk, mivel tudom hogy a magyar rendszer milyen, biztos vagyok benne hogy az ellenkezőjére fordítaná - kizsákmányolásra. ahogy most is azt teszik, minden törvényes eszközzel. szóval bocs a bizalmatlanságért.
attól tartok ez még nagyon sci-fi, főleg nálunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. jozsefm
2012.03.25. 13:09
A bank az adóhatóság és az állam, ezeknek elképesztő örömet jelentene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. Balucsek
2012.03.25. 14:05
Asszem terjedni fognak az androidos jelszólopó és egyéb "extrákat" felmutató progik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. jozsefm Baluc...
2012.03.25. 14:13
Nem feltétlen. A számlatulajdonos mobilján is azonnal megjelenik a pénzügyi tranzakció kísérlete, és csak a akkor indul, vagy érvényes, ha az jóváhagyja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Balucsek
2012.03.25. 14:28
Ok de ha belép mobilról a netbankba akkor máris ott a lehetőség... Vannak "okos Pluginek" mobilra is biztos lehetne írni és az okos telók védelme jelenleg csapnivaló, veszel a telódról valamit átutalással és közben pl az Alkaidának is küldtél egy kis lóvét tudtodon kívül. Legalábbis az a bank aminél én vagyok csak belépésnél küld telefonra biztonsági jelszót amivel talán 2-3 percig lehet belépni és utána más védelem nincs. És speciel, ha pont arra a telóra jön az SMS amiről az állandó jelszót lelopták akkor az SMS-t már semmiből sem tart továbbítani a hackereknek...
Jelszó megvan, kapsz egy SMS-t és mire kitalálod, miért érkezett a biztonsági jelszó a banktól mikor te be se léptél, addigra már lehet üres a számlád...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. jozsefm Baluc...
2012.03.25. 14:37
Nyilván nem mindenütt így működik, és az is egyértelmű, hogy növelni fogják a biztonságot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. jurganov
2012.03.25. 14:40
szomorú ez, hogy eltűnik a kp -de legalább az emberek boldogok, hogy egy kicsit támogathatják a bankokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Csaber lacko...
2012.03.25. 14:42
Az kevés lenne , amúgy meg utálom ha előttem valaki 2 kiflit meg egy tejet is bankkártyával fizet , egyszerűen jelenleg lassú , másrészt amúgy teszem azt karbantartás (áramszünet stb)miatt nem lehet vásárolni az adott boltba kártyával , az senkinek nem lesz jó , kivéve a bankoknak

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. franc0
2012.03.25. 14:51
Sajnos erre még teljesen éretlen a magyar társadalom, ahogy a kommentekből is látszik.
Ha tehetném, már holnap bevezetném. De amíg a csalás és az adóelkerülés reneszánszát éli, erre vajmi kevés az esély.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Andos
2012.03.25. 14:58
Ha belegondoltok ez a jövőben egyáltalán nem pozitív változásként fog hatni az emberekre. Mindenki kártyával fog rendelkezni, amin az egység nem a saját tulajdonunk lesz már mint a papírpénz, hanem a bank, a kormány, az adóhivatal simán belenyúlhat. másodpercek alatt tehetnek majd tönkre bárkit. Mert nem teheted majd meg hogy ha tartozásod van lehúzzák a bankkártyádról a pénzt, de neked még lehet dugiba félre tett készpénzed hogy legalább ne dögölj éhen. Szörnyű belegondolni hogy a pénz forgalma valamikor köztulajdon lesz. Magyarországon mindenki tönkre menne. Hitel tartozásod van, megterhelik a lakást az autód, büntetést nem fizeted be határidőn belül. Szemrebbenés nélkül le fogják húzni az emberek fizetését, nem lesznek kiskapuk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. fesi
2012.03.25. 15:50
Én díjazom az ötletet! Csaber én vagyok az az ember aki előtted két kiflit is kártyával fizet.
Az már más kérdés, hogy a kormány és a bankok ezáltal mekkora hatalmat kapnak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. CyberPunk6...
2012.03.25. 16:07
Csaber - áramszünet esetén most sem lehetne vásárolni, mert nem tud számlát adni, de egyébként lehet benne akkumulátor + 3g alapú kapcsolat és máris meg van oldva az áramszünet.


Amúgy a cikk erősen pontatlan a történetét illetően. Kezdetben az árucsere volt, majd amikor megjelent a pénz, akkor annak valódi konkrét értéke volt, ezért nem is inflálódott, a mai értelemben vett pénz egyáltalán nem olyan régi, ha viszont így nézzük, akkor ez a váltás sem más, mint egy arany-bankjegy-bankkártya folyamat. Ez is pénz ha úgy vesszük, ha meg nem, akkor a mostani is új dolog...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. nedcoleman
2012.03.25. 16:10
Magyarországon pénz sincsen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. lackoo1111 Baluc...
2012.03.25. 16:20
Ja persze , hiszen nálunk mindenkinek ( még a pelenkásoknak is ) androidos bunkofonjuk van .

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Szaszyka
2012.03.25. 16:33
Jajj, már megint az AlKaida, és terroristák pénzelése.... Pffff
Nem tűnt még fel ,hogy a hataloméhes, világot elnyomó kormányok az igazi terroristák???
Egyébként valóban nem feltétlenül lenne jó ez a "bank mindent tud rólunk", és nincs kézzelfogható pénz, csak virtuális vagyon, de sajnos nem csak a jövő, de már a jelen is az, hogy rabszolgák vagyunk, MINDANNYIAN!!!!
A rendszer rabszolgái, amit őseink hoztak létre "pénz/gazdaság alapú társadalom" címszóval...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. DogTheDog
2012.03.25. 19:27
CyberPunk666:

Tevedsz,az elso penzeknek sem volt valos erteke.Csupan egy valto volt kereskedok kozott,hogy ne kelljen minden szirt-szart folyamatosan cipeljen az eladashoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. jozsefm fesi
2012.03.25. 19:42
Semmivel sem nagyobbat mint ami lehetőségük most is van. Minden pénztár fölött van egy kamera..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. zord01
2012.03.25. 19:46
Sosem értettem miért jó kártyával fizetni. Ki az aki szereti, hogy a bankoktól kezdve a CIA-n át, még több tucat szervezet képes nyomonkövetni egy kártyás vásárlást. Ez miért nem zavar senkit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. hbalazs
2012.03.25. 21:04
Érdekes pont egy olyan bolt oldalán olvasni ezt a hírt ahol nem lehet bankkártyával fizetni.
Témánál maradva lehet, hogy Svédországban ez a közeljövő, de hát ismerjük a viccet:
"Jön a Világvége! Aki túl akarja élni jöjjön Magyarországra... mi 50 évvel le vagyunk maradva!
Van ismerősöm aki csak a helyszíni bírságok miatt tart magánál készpénzt, de olyan is akinek bankszámlája sincs és még a fizetést is kp-ban kapja.
Szerintem valahol a kettő között van a reális határ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. taripocok
2012.03.25. 21:28
szerintem jó megoldás lehet
előnyei is vannak pl,hogyha elhagyod,nem használhatja más a pénzedet,(pin kód) bár halottam már olyanokat,hogy ráírják a kártyára a kódot,vagy melléteszik kis papíron...
ha valaki azt gondolja hogy a készpénzt nem tudják nyomon követni,az téved,akkor figyelnek meg azt,akkor amikor akarnak
Szerintetek nem figyelik az emberek vásárlási szokásást a "Tacsko-clubcard" és Supershop és társai krtyákkal? névre szóló kártyák,figyelik a tankolásod,a vásárlásaid közben milyen termékeket veszel és minden félét.
aki attól fél hogy leemelik a tartozást a kártyáról,annak csak annyit mondok,hgoy ne vegyen fel hitelt azért hogy megmutathassa hogy Ő jobban él mint a szomszédja,ismerősei. Aki pedig felvette a kölcsönt az fizesse is becsületesen.
ha Magyarországon mindenki az "Én becsületesen dolgozok,keresem a pénzt,bezzeg a szomszéd feketén szerzett pénzből vette az A6-os audit" -eszmét folytatja akkor nem kell aggódni,mert aki rendesen dolgozik,annak nem kell félnie,szerintem.
am,ha Magyarországon az X-millió munkavállaló közül csak a fele fizeti az adót,ne csodálkozzon senki hogy nincs pénze az államnak...(politikai nézettől függetlenül)

bár ez csak az én véleményem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. jozsefm tarip...
2012.03.25. 21:38
csak a fele fizeti az adót fizetné, legalább a minimálbér után, már akkor se lenne gond, de a 10% sem fizet, kapni viszont kap, az állami pénzből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. CyberPunk6... DogTh...
2012.03.25. 21:56
az első az az árukereskedelem volt, utána meg az arany ezüst amik valós értéket képviseltek, majd mikor ezek kereskedése macerás lett a mennyiségek miatt, akkor jött az első nem valódi értékű, hanem fedezettel rendelkező papír, amit be lehetett váltani aranyra ha kellett.

amit te mondasz az a váltó az egy speciális formája volt a dolognak a nagy cégek között ami ugyan fizetőeszközként funkcionált, de nem a mindennapi személyeké volt. Amikor bejöttek a bankok akkor még aranyra lehetett váltani a bankjegyeket, szóval az valódi fedezettel rendelkezett, a mai pénz mögött viszont csak társadalmi megegyezések vannak, a világ összes kiadott bankjegyét nem lehetne beváltani aranyra, mert nincs mögötte akkora fedezett mint amennyi kiadott pénz létezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Csaber Cyber...
2012.03.25. 22:09
Én is az előbb gondoltam rá , hogy kimegyek a piacra és bankkártyával fizetve veszek 1 üveg mézet és mellé egy használt békebeli villáskulcsot és egy búgócsigát , itt ez nem reális , szóval vásárolni áram nélkül is lehet , másrészt belegondolva kisvárosban 10 boltból 2-ben lehet kb kártyával fizetni ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. huxley84
2012.03.26. 04:15
Ja, igen, persze mi primitív magyarok vagyunk, meg le vagyunk maradva a "fejlettektől", meg mivel mi primitívek vagyunk, nekünk fogalmunk sincs arról, mi a jó..., bla, bla, bla... Istenem, de unalmas már ez a szövegelés olyanoktól, akik kettőig sem tudnak számolni!

De ha már az idióta és gondolkodni nem képes cikkírónak nem sikerült is, mi azért röviden eltöprenghetünk rajta, miért és kinek is lenne olyan "szuper jó" az, hogy nem lesz készpénz?

Eltekintve attól, hogy:
- a készpénz nélküli világban elveszted az anonimitást, s atól kezdve MINDEN vásárlást nyomon lehet követni;
- személyes fogyasztói profilt lehet rólad kialakítani;
- privát élet terén sokkal sebezhetőbbé válik mindenki a társadalomban;
- elektromos áram hiánya esetén a rendszer egyszerűen leáll;
és még sorolhatnám a dolog árnyoldalait. A legfenyegetőbb következménye készpénz eltűnésének azonban nem ez.
Tessék elképzelni, hogy a hatalmon levő elit attól kezdve csak letiltja azok fizetési eszközeit, akik viselkedése nekik valami miatt nem tetszik. De bekövetkezhet ez akár véletlenül is.

Mit fogsz csinálni AKKOR barátom?

Sem ételt, sem italt, sem a létfenntartáshoz elengedhetetlen termékeket nem tudsz vásárolni. És e szép új világgal érkezik annak az a része is, melynek értelmében TILOS még egy hobbikertet is üzemeltetned, nem tarthatsz állatot, nem nevelhetsz még egy paradicsonpalántát sem a hátsó kertben. TELJES kiszolgáltatottság lesz a neve ennek a szép új világnak, barátom.

Ott dögölhetsz meg az út szélén és mehetsz aztán Szent Péterhez reklamálni, hogy téged jogtalanul nyírtak ki.

És ezt a szép új világot dicsőíti egy ökör, aki még kettőig sem tud számolni... Hát kívánom neki, hogy érje meg ezt és majd akkor tapsoljon annak, hogy milyen modern, meg fejlett, meg haladó a rendszer, ha az majd az ő tyúkszemére tapos majd. Mellesleg: a fejlettség és modernitás mércéje nem a technikai szint, hanem az, hogy egy társadalom milyen emberi életlehetőséget nyújt a társadalom tagjainak. Egy fejlett, technikai zsarnokság elmaradottabb ebből a szemontból, mint egy ókori faluközösség - mobiltelefon ide, vagy oda.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. jozsefm huxle...
2012.03.26. 07:46
Tessék elképzelni, hogy a hatalmon levő elit attól kezdve csak letiltja azok fizetési eszközeit, akik viselkedése nekik valami miatt nem tetszik.

Talán ebből sokan megértik miért kifogásolja az unió viki és körei bankokkal kapcsolatos vágyait.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. DogTheDog
2012.03.26. 10:15
Ugy tudom,hogy a valtok kulonfele formai voltak elobb,azutan jott az univerzalis valto,ami a penz volt,es joval az utan jelent meg a nemzetkozileg is elismert arany es ezust penz.A nagy hodito haboruk is nagy reszben a nemesfem kulfoldrol valo beszerzese miatt indultak,termeszetesen valami magasztos vallasi vagy tortenelmi eszmevel takarva.
Mintha az elso papirpenz is Kinabol szarmazna,es mintha elobbrol,mint a nemesfem ermek bevezetese,de mar nem emlekszek pontosan,regen oktattak ilyesmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. beleutomaz...
2012.03.26. 10:16
En szemely szerint mar lassan 4 eve elek svedorszagban de azt a templomot meg nem lattam amiben csak kartyaolvaso van. Keszpenzzel lehet jegyet venni busszon, vonaton. A visszajaroval lehetnek gondok, de fizetni lehet.Valoban legtobbet kartyaval fizetunk. Heven vagy buszon a jegyvasarlas mobillal is lehetseges ha elofizetesed van. Maskepp meg eleg draga egy jegy, jobb elore spajzolni belole. Elso olvasasra azert a hir sok valotlant tartalmaz amivel ijesztegetnek bennunket bekeben eloket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. DogTheDog
2012.03.26. 10:31
huxley84:

Mindezek ellenere gondolom meg lesz a jo oldala is,es minden aramszunet kozott talan sokan fognak ennek orulni.Bar rendesen belegondolva,hetek telnek el mar most is,hogy nem fogok penzt(a kocsi hamutartojaban tartott fempenzeken kivul,amit a kocsimosoban es benzinkutakon hasznalok borravalokent).szoval azert ez kicsit mar itt is van a nyakunkon.

Csak a kivancsisag kedveert megmutattam egy osszeeskuves-elmelet tudos baratomnak is ezt a cikket.
O egyertelmuen egy totalisan mas iranyban indult el,mint ti.O azonnal az izolacios elmeleteket vette elo,hogy ezaltal megszuntetheto rengeteg bakterium es virus nemzetkozi terjedese.Szerinte ezek egy kozeljovoben bekovetkezo biologiai es kemiai hadviselessel vivott haboru eloszelei.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. beleutomaz...
2012.03.26. 10:32
A felesegem szolt hogy a buszon nem tudsz jegyet venni. Na segaz, de a tobbit o is ugy tudja mint en.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. kapmar
2012.03.26. 10:41
Múltkor valamelyik kérdőíves társaság küldött nekem egy olyan tudakolózó kérdéssort tartalmazó elektronikus nyomtatványt (szóismétlés elkerülve )
Amiben az "okos"telefonoddal fizethetnél bárhol szimpatikusságát vizsgálták.

Nálam a probléma eme készülék megléténél kezdődik.
Bankon keresztül is csak azért utalok, mert sms visszajelzés van minden műveletről.

Ez tényleg egy "szép, új világ"-os történet, aminek véleményem szerint nem szabadna bekövetkeznie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. CyberPunk6...
2012.03.26. 14:14
Akinek az áram a gondja azzal újfent közlöm, hogy áram nélkül most sem lehet vásárolni... akkumulátorról sem hallottak még azok az emberek.

az egyetlen elfogadható ellenérv az inkognitás teljes feladása, ami ugyan sok jót is hozna, de talán több negatívum járna vele, mint amennyit elkerülünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. balikabo
2012.03.26. 14:38
Ez amúgy szép és jó, és valamien formában támogatásra kerül. A bibi ott van hogy, pl keres valaki X összeget vegyünk csak egy átlag keresetet 90 ezer forint(netto) most ha neki KP ban kell akkor neki van ténylegesen kézzel foghatóan 90 ezer forintja. Megkapod bankkártyán és nem veszed ki kp-ba hanem amikor vásárolsz, fizetsz stb kártyát használsz. A bankod MINDEN EGYES ALKALOMMAL díjat számol fel neked a vásárlásért, megnéztem a múltkor, kötelező csekkek fizetése, törlesztések amik mind mind csoportos beszedésben vannak, a kivonaton szerepelnek, mellettük pedig a forgalmi díj, ami nem viccelek összesen 1 hónapban 5-6 ezer forint. Iszonyúan lehúzzák azokat akik bankkártyával fizetnek bizonyos helyeken.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. balikabo
2012.03.26. 14:57
A másik bökkenő meg valóban a teljes hatalomátvétel. Gyakorlatilag onnantól tényleg azt csinálnak veled amit akarsz, bár ez most is adott mert valljuk be nagyon kevés manapság az aki ténylegesen KB ban kapja meg a fizetését nem pedig valamiféle számlára. Szóval ennek a veszélye ha úgyvesszük most is ugyan úgy fennáll. Nem lehet eldönteni mi lesz a jó, mit kéne csinálni de nem féltem az emberiséget mert ha eddig megvoltunk valahogy most is megleszeünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. CyberPunk6... balik...
2012.03.26. 16:34
A bökkenő az a tájékozatlanságod.

A bankkártyás vásárlás ingyen van, még külföldön is. A készpénzfelvétel viszont nem az, max pár alkalom minden hónapban. A postai csekkbefizetés az pénzfelvételnek minősül, ezért pedig a postát kell anyázni nem a bankokat (ráadásul mivel ott nem otp van, hanem talán erste(?)), de a lényeg annyi, hogy a legtöbb esetben idegenbankos pénzfelvétel ami több száz forint. Abból hamar összeszeded az 5-6 ezer forintodat, a vásárlással nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. huxley84
2012.03.26. 16:56
DogTheDog:

Osszeeskuves-elmelet?
Hat, szerintem eppen napjainkban figyelhetjuk meg, hogy rengeteg olyan jelenseg kezd testet olteni, amelyre meg nehany eve is csak legyintettek a szkeptikusok, mondvan: "ezek csak remkepek, osszeeskuves-elmeletekben hivok agyszulemenyei, ezek soha nem fognak megvalosulni". A keszpenz eltunese egy volt a lefitymalt joslatok kozul. Es lam, csak, lam csak, mi is jelenik meg a hirekben 2012 marciusaban...?

A penzforgalomnak manapsag valoban csak a toredeket teszi ki a keszpenzes forgalom. Persze, en sem szeretem a penztarcamban hordozni az apropenzek tomkeleget... ki szereti azt?
Persze, en is tudom, hogy a bankjegyeken es fempenzeken elkepeszto bakterium-koloniak vandorolnak kezrol-kezre es en sem nyalom meg a tiz ujjamat egy keszpenzes tranzakcio utan.
Persze, a bankok mar ma is pofatlanul lenyulnak ilyen meg olyan jogcimen. (Mellesleg azon is erdemes lenne elmorfondirozni, hogy milyen alapon mondjak azt a munkavallalonak, hogy nem valaszthat, milyen fizetesi eszkozben keri a fizeteset? Persze, ez a berzenkedes csak elmeletileg lehetseges, mert Magyarorszagon jol tudjuk es tapasztaljuk, nincs jogallam).

A lenyeges azonban az, hogy jelenleg MEG megvan a torvenyes LEHETOSEGE annak, hogy keszpenzben bonyolodjanak le a tranzakciok. Ez a lehetoseg fog elveszni a keszpenz kiiktatasaval. Maskent fogalmazva: a szabadsagunk, a valasztasi lehetosegunk egy ujabb darabjat veszik el. Szepen lassan, aprankent, aprankent... es mi birkak, ezt eszre sem vesszuk, es benyaljuk, hogy mindez a "fejlodes" meg a "modern vilag" velejaroja. Az emberisegert abbol a szempontbol en sem aggodom, hogy megvolt eddig is - es ezutan is meglesz. Ami sokkal inkabb aggaszt, hogy milyen vilagban letezik mahjd tovabb az emberiseg. Szabadsag nelkuli vilag meglehetosen szar dolog.

Ne legyen igazam.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. prohlep
2012.03.26. 20:04
"egy központi bank, amely garantálni tudta volna, hogy a virtuális pénz mögött valódi érték áll"

3 penz fajta van:

1: elsodleges arany penz, amiben onmagaban ott az ertek, tipikusan arany, de lehet mas nyilvanvalo LIKVID ertek is

2: masodleges penz, ami mogott ott a BANKARI BECSULETSZO, hogy a bankban ott az elsodleges penz

3: harmadlagos penz, ami mogott ott a BANKARI BECSULETSZO, hogy a bankban ott az masodlagos penz


Elso baj: a "bankari becsuletszo". Itt valojaban a TORVENY OKLE dolgozik: aki vitatni meri, hogy a penz mogott ertek van, azt elso korben ellehtetlenitik, ha ez nem eleg, akkor masodik korben PANIKKELTES vadjaval elitelik. Ez tortent a rendszervaltas utan egy novel, aki vitatta, hogy az egyik banknak van-e a "banakari becsuletszo"-nak megfelelo fedezete, mire az emberek el kezdtek sorbaallni, a not pedig letartoztattak es eliteltek, es aztan SENKI SEM FIRTATTA TOVABB, hogy a banknak volt-e fedezete!


Masodik baj: a "toke attet".

Kozepkorban megengedtek, hogy X elsodleges penz fedezet eseten a BANKARI BECSULETSZO 2X masodlagos penzro igeretet tegyen nekunk.

Ezt nevezik 2* fedezeti toke attetelnek.

Ujkor vegere megengedtek, hogy X elsodleges fedezet eseten a BANKARI BECSULETSZO 10X masodlagos penzrol igeretet tegyen nekunk.

Ezt nevezik 10* fedezeti toke attetelnek.

Potszmodern jelenkorban pedig mar TERMESZETES, hogy Y masodlagos penz fedezet eseten a BANKARI BECSULETSZO 10Y penzrol tegyen igeretet nekunk.

Ezt nevezik 10*10*, fedezeti toke attetelnek, dupla attetnek!

AZAZ: penzugyi szabalyok ma ELVI szinten megengedik, hogy a kulonfele penzeinknek mindossze gyetlen szazaleka legyen valodi ertek, elsodleges penz, es a maradek 99 szazalek lehet 10*10-es ketszeres tokeattetu ALAPTALAN FEDEZETI IGERET! Amit naivan penz jelleggel hasznalunk.


Harmadik baj: a SZAMLAPENZEK ALTALABAN ilyen 99%-os HARMADLAGOS SMAFU PENZEK.


Negyedik baj: MINDEZ IGAZ:

erre nyilvanvalo Merkel kancellar 2011 oszi IRANYELV-NYILATKOZAT-a, hogy "feltokesitessel el kell erni, hogy az europai bankok fedezeti tokeje elerje a 8%-ot azaz NYOLC szazalekot".

Mit jelent ez?

Ha megvalosul Merkel vizioja, akkor "MAR CSAK 92%" smafu penz lesz!

Es ez mit jelent?

Azt, hogyha minden ember 2012 junius 26-an szeretne a SZAMLAN levo penzet KEZBEFOGHATO penz formajaban magahoz venni, akar csak egy napra megfogdosni, ...

... akkor Europa lakossaga a penze 92%-a tekinteteben hoppon maradna!

MERT A PENZ 92%-a NINCS, CSAK PUSZTA BANKARI IGERET, MOGOTTE A TORVENYI ULDOZES SZIGORAVAL!


Azert nyomatjak a virtualis, szamlas, internetes, mobiltelefonos penzt, hogy ELFEDEZZEK A VALOSAGOS PENZ ES VALOSAGOS ERTEK HIANYAT!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. jozsefm balik...
2012.03.26. 20:56
Ez igaz, csakhogy ezeknek a díjaknak a nagyobbik része pont arra megy el ,hogy naponta emberek százai-ezrei azzal foglalatoskodnak ,hogy reggel a készpénzt kiviszik a bankautomatába, amiből felveszik az emberek, majd beviszik a boltba,(sok esetben egy sarokkal arrább), ahonnan este páncélkocsival megint visszaviszik a bankba, és számolják, kötegelik, zsákolják, majd előkészítik hogy reggel indulhasson a páncélautóval fegyveres kísérettel a bankautomatába...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. CyberPunk6... jozse...
2012.03.26. 22:47
nem nem igaz. a vásárlás nem kerül pénzbe, ezt törvény tiltja az egész európai unióban. A törvény szerint nem fizethetsz többet egy vásárlásért, mintha készpénzben tennéd!!!

Csak a pénzfelvétel kerül pénzbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. jozsefm Cyber...
2012.03.26. 23:49
Nem is a vásárlásra gondoltam, tudom hogy ingyenes, magam is megrögzött kártyás vagyok, hanem a készpénz mozgatására, annak az ára, a felvétel díja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. prohlep
2012.03.27. 11:35
CyberPunk666 es józsef m.:

csupan torvenyi/szabalyozasi szintu megallapodas kerdese, hogy a felmerulo koltsegeket szabad-e a vasarlas aktusanal ervenyesiteni.

Regen letezett es fontosnak tartottak az OSSZTARSADALMI ertek/haszon/koltseg/erofeszites fogalmat.

Ennek jo peldaja: "naponta emberek százai-ezrei azzal foglalatoskodnak ,hogy reggel a készpénzt kiviszik a bankautomatába, amiből felveszik az emberek, majd beviszik a boltba, ... , ahonnan este páncélkocsival megint visszaviszik a bankba, és számolják, kötegelik, zsákolják, majd előkészítik hogy reggel indulhasson a páncélautóval fegyveres kísérettel a bankautomatába ..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. noss
2012.03.27. 15:03
elolvasgattam a cikket tegnapelőtt, aztán tegnap fél órát vártam a bankomban a kp-befizetésre, mert 5-en álltak előttem, egyik anyuka még a 3éves gyerekét is egyfolytában fegyelmezte.
egy élmény volt. egyetlen pénztárossal.
Szóval Svédország?
B13 c. filmből: "Ez nem monakkó, ez bagdad!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. noss
2012.03.27. 15:04
ja és 'ne kérdezd', kinél bankolok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. sensejke
2012.03.27. 16:36
Így elolvasva a legtöbb hsz.-t, bírom az olyan embereket akik CIA-meg ilyenekkel jönnek, mert mi vagy te? Kém vagy mi? Egy egyszerű munkásembert Magyarországról mi a f@szért érdekelne a CIA stb.

Egyetlen előnye az egésznek, hogy nem kell papír, több fa marad meg.

De én is azt vallom, hogy a kettő közötti átmenet lenne a legreálisabb. Én is sokat vásárolok bankkártyával, de leginkább csak akkor ha nincs nálam lóvé.

Meg elektronikus pénz ide vagy oda, de tudtommal az államok pénztartaléka is aranyban van nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. CyberPunk6... sense...
2012.03.27. 16:54
De a kiadott pénz többszöröse a tartaléknak, tehát a mögötte lévő fedezetből nem lehetne kifizetni. Ahogy írták előttünk is, ha mindenki ki akarná venni a pénzét, akkor nem lehetne, mert nincs annyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. sensejke Cyber...
2012.03.27. 18:07
Ezt nem tudtam, de leginkább csak azt akartam kifejezni vele, hogy nem lehet 100%-ig 0 és 1 a pénz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Mackolacko
2012.03.27. 18:08
Jó cikk, sok érdekes hozzászólással, de én eltérnék a fő áramlattól Első oldal, második bekezdés: "Egyre kevesebb olyan bolt akad hazánkban is, ahol nem lehet bankkártyával fizetni, az internetes vásárlás napról napra népszerűbb, és általánosságban egyre macerásabbnak érzi az ember, ha valamilyen okból készpénzzel kell bajlódnia...".
Személyes tapasztalat, monitor vásárlás pár hónapja, itt Ipon-on, fizetés készpénzzel vagy ELŐRE utalással...
Igazán megerősíthetné valaki, hogy azóta hozzájuk is eljutottak a trendek
Most egy komplett gépet vennék, és nem szeretek páncélautóval szaladgálni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. jozsefm Macko...
2012.03.27. 18:31
Az előreutalást otthonról, a gépedről is megteheted.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. franc0 Macko...
2012.03.27. 19:04
Gondolom azért nem tudsz kártyával fizetni, mert a ennek költségét az iponnak kéne állnia. Az ipon pedig elég alacsony árréssel dolgozik, amibe ez - a jelek szerint - már nem fér bele.

Nekem az a bajom az előreutalással, hogy ilyenkor nem tudom másnap átvenni a terméket. Persze ez nem az ipon sara.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Mackolacko jozse...
2012.03.27. 19:10
Egyre inkább OFF leszek, de nem hagyhatom ki Tudtommal te az építőiparban vagy érintett, magam is évekig dolgoztam ilyen területen, ezért hozom innen a példát. Bemész egy minisztériumba, bankba, akármibe és azt mondod, fizessetek 100 milliót, ha megkaptam a pénzt akkor 1 éven belül kaptok egy irodaházat.
Másik verzió: pitizel 3 hónapot hogy ajánlatot tehess, valami csoda folytán te nyersz, felhúzod a házat, leadod a teljesítés igazolást, hosszas huzavona után elismerik jogos anyagi igényedet és 60-90-120 napos határidővel kifizetnek.
Őszintén remélem, te az első csoportba tartozol, de igazándiból kétlem
A példa, mint a legtöbb általában, kissé sántít, de a lényeget biztosan érted
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. prohlep
2012.03.27. 21:32
"Meg elektronikus pénz ide vagy oda, de tudtommal az államok pénztartaléka is aranyban van nem?"

Nem, marmint javareszt nem.

A ketszeres tokeattet miatt a penz elsopro tobbsege "csupan" BIZALOM.

Na nem mintha egy aranyrogtol jobban jollaknek reggel, mint a bizalomtol.

Mindezt persze lehet a masik iranybol is nezni:

arany = abban bizunk, hogy a kozeljovoben nem bukkanunk 7 milliard ember * fejenkent egy tonna aranyra, ... mert ugye akkor az aranynal mar a tiszta levego is sokkal tobbet erne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm Macko...
2012.03.27. 23:08
Az első is működhetne, megfelelő előleg visszafizetési bankgarancia benyújtása mellett.
De ennek nyilván ára van. Úgyhogy a marad a második verzió.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. csx01
2012.03.28. 13:29
Ha az ember (te) már úgy is belépett a pénz játékába akkor teljesen mindegy mi az egyén véleménye, úgy is a játékvezetők (bankok) határozzák meg a szabályokat, nem az emberek.
Tehát ha a bankok azt akarják hogy eltűnjön a készpénz akkor el fog tűnni... lesznek virtuális pénzek, amik nem érnek semmivel se többet mint a jelenlegiek, viszont könnyeben lehet kezelni és teremteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm csx01
2012.03.28. 13:44
Mivel a pénz nagyobbik része ma is virtuális ( a kereskedelmi bankoknál mind) ez nem lesz nehéz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szaandrea
2012.03.28. 21:35
Én a kérdésre is válaszolnék, mert elgondolkodtató. Lehet hogy nem a holnap, de a holnaputánt kutatja.
Ki emlékszik egy filmre amiben idővel fizettek és egy kávé 5 perc volt?
Ha a készpénz eltűnik, mint arany ellentételező eszköz (most hagyjuk a tőkeáttéteket és a többit "bizalom" dolgot, de előszőr innen indult ki) akkor kell valami értékeset keresni ami mindenkinek fontos - anno a filmben is ez fogott meg -> most mi az a tényleges érték amit "megvehetek" és az időmet úgy töltöm el ahogy az számomra értékes legyen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hulioszeza...
2012.03.29. 09:01
Szép álom.

De akkor hogyan fogok fizetni
-a zöldségesben ahol kijelentették, hogy nem akarnak kártyaleolvasót mert az pénzbe kerül (és követhetővé válik mennyi a bevétel)
-a kőművesnek aki napi 50 000 Ft ért nem hajlandó számlát adni
-a kéményseprőnek aki zsebbe dolgozik
-az autószerelőnek aki szintén odzkodik a számla adástól
-a kéregetőnek átutalok?
-végül hogyan fizetem le a rendőrt, politikust
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Hintalow
2012.03.29. 09:27
Egyetértek a cikkel.
Kb. kéthavonta egyszer van készpénz nálam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. vivanto
2012.03.30. 09:01
Jó is lenne ha végre eltűnik, kevesebb kéregető kopogna az ajtómon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. PistiSan
2012.03.30. 17:41
vivanto: Ne légy ilyen magabiztos!
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm Pisti...
2012.03.30. 18:15

Na ez meg is érdemli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. r-chee
2012.04.03. 16:45
....NFC....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. m165le
2012.04.04. 16:52
Haha, valaki mondta törvény van rá, hogy nem fizethetsz többet ha kártyával vásárolsz.
Bizony többet fizetsz, mert a kereskedő ahol bankártyával is fizethetsz a bank jutalékát ráteszi a termék árára, és sajnos barátom miattad én is annyival többet fizetek a termékért!
Nekem van lehetőségem így is úgy is fizetni, 15 éve van bankkártyám, de elvből még soha sem fizettem bankkártyával mert az a kis pluszpénz inkább a kereskedőnél maradjon, mint a mocskos banknál!
Rühellem is a bankkártyával fizetőket (nem emberileg) hogy a bankokat hízlalják!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!