iPon Cikkek

Microsoft Office for Mac 2011

Dátum | 2010. 11. 25.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | SZOFTVER

A Mac-es társadalom szűk három esztendeje vár arra, hogy a sokak szemében csak ellenfélként számon tartott Microsoft meglepje őket egy kiváló irodai szoftvercsomaggal. Laikusban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi szükség Office-ra egy Macintosh-on, amikor adott a házon belüli, minden évben frissülő iWork csomag? A válasz egyszerű: az új Apple számítógépek nagy része olyan felhasználókhoz kerül, akik ún. switcherek, tehát a megszokott Windows-os környezetet hagyták ott az almás külsőért cserébe. Nekik nagyon fontos, hogy az eddig megszokott környezet egy része valamilyen formában visszaköszönjön az új rendszeren is. Aztán van egy másik tábor, akiknek pedig azért van szükségük a redmondi óriás alkalmazásaira, mert a munkahelyükön Windows-os környezet várja őket nap, mint nap, és a haza vitt munkát ugyanolyan lendülettel szeretnék elvégezni, ahogy azt teszik az irodában is. Végül pedig ott vannak azok a profi felhasználók, akiknek kevés valamelyik iWorks program tudása és alternatívát szeretnének.

Amíg csak alap dolgokra volt szükségünk, addig a korábbi verziók maradéktalanul kiszolgálhattak, a három évvel ezelőtt piacra dobott Office for Mac 2008 viszont a Microsoft történetének egyik leggyengébb produktuma lett, amelyet nem csak a Mac-esek, hanem a szaksajtó is erősen kritizált. A Windows-ra készült Office 2007-hez rengeteget késett (2008 januárjában jelent meg), ráadásul tette mindezt úgy, hogy tele volt hiányosságokkal és hibákkal, melyeket a rendszeres frissítésekkel sem sikerült pótolni, illetve megoldani.

Nem aratott fényes sikert az Office for Mac 2008
Hiányzott például a teljes ribbon (szalag) megvalósítás, amely az Office 2007-ben debütált, így az átjárás a két csomag között önmagában is nehézkessé vált. Az Outlook helyett megjelent az Entourage, amely nem nyerte el a felhasználók tetszését, hiszen a Mac OSX-be épített Mail program gyakran okosabb volt nála – de leginkább gyorsabb. Képtelenség volt makrókkal tarkított Excel fájlokat kezelni, ugyanis az ehhez szükséges támogatás egész egyszerűen hiányzott az alkalmazásokból. Szintén a táblázatkezelőt érintette a többlépcsős szűrés hiánya is, de a jobbról balra olvasás kérdéskörét se sikerült megoldani – így aztán ki is maradt. A Groove támogatás hiánya ugyan csak cégeket érintett, de az már mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy az Office 2008 gyakorlatilag egy félkész és soha be nem fejezett projekt lett. Az előbb felsorolt problémákon felül ugyanis a legnagyobb gondot az jelentette, hogy az átjáráshoz szükséges egy az egyben való megfelelés totálisan hiányzott a koncepcióból. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a Mac-en készített dokumentumok, prezentációk és egyéb munkák jó eséllyel nem ugyanúgy (néha teljesen máshogy) néztek ki a Windows-os gépeken.

Az elmúlt három évben jelentős gyarapodás volt megfigyelhető az Apple számítógépeket használók között, ráadásul a MacBookok és iMac-ek térnyerése főként a fejlettebb piaccal rendelkező országokban (pl. az Egyesült Államok és Nyugat-Európa) volt megfigyelhető, ahol a szóba forgó réteg hajlandó fizetni is a minőségi szoftverért, tehát nyitott lehet az Office-ra. Egy részről ez, más részről a presztízs volt a fő mozgatórugója a 2011-es Office elkészítésének. Idén gyakorlatilag közösen örülhettek a Mac OSX és a Windows felhasználók, hiszen alig pár hónap eltéréssel kerültek forgalomba a legújabb irodai csomagok a két platformon. Már a béta tesztek alatt lehetett sejteni, hogy ez az Office végre nem az az Office lesz, amit láttunk három évvel ezelőtt. A Microsoft úgy nézett ki, hogy tényleg odateszi magát – ahogy egy óriás vállalathoz illik – és megadja mindazt a felhasználóknak, ami jár, és amiért évek óta könyörögtek.

Egységes kinézet, egységes megjelenítés – nagyjából ez a két legfontosabb újdonsága a legfrissebb Mac-es Office-nak, ha csupán egy fél mondatban kellene összefoglalni a 2011-es változat ismérveit. A négy változatból kettővel fogunk találkozni a boltokban. A Home & Student a három legfontosabb szoftvert (Word, Excel, PowerPoint) tartalmazza, míg a Home & Business ezeken felül az Outlookot is magában foglalja. A borsos felárat azonban nemcsak az e-mail kliens program jelenti, hanem a 3 helyett 12 hónapos technikai segítségnyújtás is. A mennyiségi licenccel megvásárolható Standard verzió magában foglalja az amúgy ingyenesen letölthető Messenger for Mac 8-at (amely az előző generációs Windows Live Messengerre épül), a Communicatort és a Remote Desktop Connectiont is. Ezen kívül a Groove utódjaként funkcionáló Share Point Services-hez is kapunk támogatást. Fontos kiemelni, hogy a 2011-es Office kiadástól függetlenül – a Mac OSX Snow Leopardhoz hasonlóan – már csak Intel processzorral szerelt Macintosh-okon fut és a Windows-os változattal (Office 2010) szemben nem rendelkezik 64 bites támogatással.

Sikerre vannak ítélve?
Az újdonságok előtt kezdjük pár szembetűnő hiányossággal a sort. Az első, ami rögtön fel fog tűnni az Office 2010-hez szokott szemeknek az a Backstage nézet hiánya. Mint ismeretes, Windows-on ez a rész tartalmazza az adott munkafüzethez, prezentációhoz és dokumentumhoz kapcsolódó főbb adatokat egy stílusos felületen összefoglalva. A Mac OSX ablakkezelőjének gyökeresen eltérő felépítése miatt ez a rész teljesen kimaradt a 2011-es Office-ból, amely lehet, hogy azoknak, akik főként Mac-en használják az irodai csomagot fel sem fog tűnni. Lehetőségünk van itt is elrejteni a ribbont (szalagot), viszont a Windows-os változattal ellentétben, ha a menü feliratai fölé visszük az egér kurzort, akkor nem nyílnak le maguktól, mindenképpen rájuk kell kattintani (és ezek után megint el kell rejteni őket). A rendszerető felhasználók szintén nem fognak örülni annak, hogy a szalagot ráadásul testre szabni se igazán tudják, ellentétben a Windows-os Office-szal, ahol funkciónként be lehet pipálni, hogy mi az, amit látni szeretnénk és mi az, amit nem. Már a 2008-as Office-ból is hiányoltuk és legnagyobb szívfájdalmunkra a 2011-esből is kimaradt a Live Preview (Előnézet), így egy változásról csak akkor tudjuk meg, hogyan befolyásolja a munkánkat, ha már alkalmaztuk (pl. másik dia séma választása, betűtípusok közötti válogatás, stb.).


Kapunk viszont teljes Windows Live SkyDrive támogatást, ami azt jelenti, hogy közvetlenül az alkalmazásokból is lehetőségünk nyílik feltölteni az adott munkánkat a Windows Live tárhelyünkre. A Windows Phone 7-es mobil operációs rendszer megjelenésével egy igen komoly konkurencia kezd így kibontakozni az Apple MobileMe szolgáltatásával szemben, amely 20 ezer forintba kerül évente, míg a Microsoft Live-ja ingyen van. Szintén az Office 2011-gyel egy időben kapta meg a Mac-es támogatást a Web Apps, amely egy nagyon leegyszerűsített, böngészőben futtatható Office környezet.

Az új irodai csomag ismertetése után tekintsük át röviden, hogy miben változtak a benne lévő alkalmazások az előző verzióhoz képest.

Kezdjük a Worddel, hiszen a felhasználók többsége ezt használja leginkább. A megújult szalagos kinézeten felül kapunk pár igen érdekes, olykor fontos képességet a 2011-es változatban. Az egyik ilyen a Publishing Layout View, melynek segítségével hírleveleket, borítókat, hosszabb értekezéseket és egyéb, stílusos anyagokat hozhatunk létre – tehát amolyan Publisher pótlóként is funkcionál.

Publishing Layout View - Publisher helyett megteszi
A beépített sablonok remek alapot biztosítanak az elinduláshoz, nem szükséges rögtön a fantáziánkra bízni az építkezést. A projektek nagy része többoldalas, így kapunk fedő- és hátlapot, továbbá a belső tartalom is több részre tagolódik. Egy idő után nehézkessé válhat a sok egymásra pakolt objektum kezelése, ilyenkor jöhet jól a szövegszerkesztő következő újítása, az objektumok átrendezésének képessége.

A különböző objektumokat ezentúl sokkal látványosabban rendezhetjük át.
A Reorder Objects névre hallgató funkció segítségével nemcsak a képeket és ábrákat tudjuk 3D-ben pakolgatni egymás elé, illetve mögé, hanem az összes feliratot is.

Inkább látványos, mintsem hasznos a jegyzet nézet.
Szintén újdonság a jegyzet névre hallgató nézet, amelyet közel sem találunk olyan hasznosnak, mint a Publishing Layoutot, hiszen nagyrészt tényleg csak firkálásra jó – igaz, legalább jól néz ki.

Létrehozhatunk ún. vizuális stílusokat is, amelyekben bekezdések, szalagcímek és egyéb szöveggel kapcsolatos sorok megjelenését állíthatjuk be és menthetjük el, hogy a későbbiekben egy kattintással újra felhasználhassuk majd azokat.

Nagyon elegáns a teljes képernyős nézet, kár, hogy csak alap dolgokra képes vele a Word.
Eddig hiányzott, most viszont bekerült egy remek teljes képernyős szerkesztő (és olvasó) nézet is, amelynek egyedüli hátránya, hogy képességei rendkívül limitáltak, tehát nem beszélhetünk teljes értékű full screen módról. A választható hátterek közül a legtöbb sötét árnyalatú, így a nagy kontrasztbeli eltérés miatt bánthatja a szemet. A képen látható mintát találtuk a legszebb és egyben legjobb kompromisszumnak.

Egyszerűbbé vált a kooperáció is, amelyet értelemszerűen akkor fogunk díjazni, ha többedmagunkkal dolgozunk ugyanazon a megosztott dokumentumon. Folyamatosan láthatjuk (színekkel is kiemelve), hogy ki és milyen változásokat eszközölt a munkalapon, illetve megtilthatjuk a többieknek, hogy az általunk éppen szerkesztett részen változásokat végezhessenek.


Főleg a korábbi verzió hiányosságait igyekezett pótolni az Excel 2011-es változata. Megjelent a feltételes formázás, a trendvonalak beillesztésének lehetősége, a több lépcsős szűrés és végre megkaptuk a Visual Basic makrókat is. A táblázatkezelő alkalmazás tehát megkapott minden olyan újítást, amelyet a Windows-os testvér három évvel ezelőtt már tudott.

Végre az új Excel is megkapta a feltételes formázás lehetőségét.
Szerencsére az új Excel nem csak a lemaradások behozásáról szól, van jócskán pozitív változás ezeken felül is. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy immáron tényleg ugyanúgy néznek ki a munkalapok Mac OSX-en és Windows-on egyaránt. Már csak egyetlen hibát kellene megoldani, mégpedig azt, hogy a 100%-os nézet mindkét platformon ugyanazt jelentse (OSX-en nagyjából a 140-150%-os nézet felel meg a Windows-os 100%-nak).

Excel 2010 (Windows 7)
Excel 2011 (Mac OSX 10.6)
Ez remekül megfigyelhető a felső két képen, igaz, ez legyen a legnagyobb gondunk. Jól látható viszont, hogy a betűtípusok felhozatala nem egyezik meg a Mac-es és a Windows-os Office csomagban, így fordulhatott elő, hogy a diagram címe máshogy jelent meg OSX-en.

Találtunk egy hasznos dolgot is, ami csak az Excel 2011-ben van meg, ez pedig a diagramok képként történő elmentése. A formátum .png, viszont a felbontást nem állíthatjuk be, ami azt jelenti, hogy 200%-os nézetben történik a mentés minden esetben.


A PowerPoint is lényegében hiánypótló változásokon ment keresztül, viszont van pár újdonsága, amelyek mindenképpen említésre méltók.

A PowerPoint 2011 is megkapta az obejtumok átrendezéséért felelős 3D nézetet.
A Wordhöz hasonlóan a prezentációk készítésért felelős alkalmazás is megkapta a fejlett kooperációs munkához szükséges kiegészítéseket, valamint itt is megtaláljuk az objektumok 3D-s átrendezéséért felelős nézetet.

Egyszerűen elindítható az online vetítés.Ezt látjuk, ha becsatlakozunk.
Ami viszont újdonság az a prezentációk online vetítési lehetősége. A használatához Windows Live fiók szükséges és a csatlakozás lehetőségéről e-mailben kapnak értesítést a meghívottak. A vetítés pont úgy zajlik, mintha nem számítógépek előtt ülnének, hanem a prezentációt éppen előadó felhasználó mellett. Belenyúlni nem tudnak a diavetítésbe, nagyjából egy másodperc késéssel látják az előadó által végrehajtott műveleteket (pl. következő diára ugrás).

A 2010-es PowerPointhoz hasonlóan itt is lehetőségünk van a beillesztett képek szerkesztésére, a színek és a fényerő/kontraszt pároson felül eltűntethetjük a nem kívánt háttereket is, ez több-kevesebb sikerrel működik is.

Nagy képernyőn jól használható a megújult prezentációs nézet.
Fejlődött a prezentációs nézet is, amelyben a következő állapoton kívül grafikus visszaszámlálót és stoppert is találunk. A diák készítéséhez rengeteg előre elkészített sémát használhatunk fel, így tulajdonképpen egyenértékűnek is mondható a 2011-es PowerPoint a jelenleg kapható Keynote ’09-cel.


Az Entourage csúfos bukása után egyértelmű volt, hogy a Windows-on nagy népszerűségnek örvendő Outlookot kell beletenni a 2011-es csomagba. Bár a Microsoft honlapja sok újdonságot hoz fel a program legfrissebb változata mellett, ezek döntő többsége már benne van vagy benne volt a 2007-es, illetve a 2010-es Outlookban is. Ami a Mailhez szokott felhasználóknak örvendetes, az a levelek szálakban történő kezelése, melynek segítségével egy bizonyos témához kapcsoló levelezés könnyedén és gyorsan elérhető anélkül, hogy ki kellene keresnünk a levélváltás során létrejött e-maileket a postafiókunkból.

Már az Outlook is képes az egymáshoz tartozó levélváltások csoportosítására.
A fiókok egységes kezelése (több e-mail fiók egy mappában) szintén egy Mailből ismert funkció, igaz, az Outlooknál ez újdonságszámba megy. A Personal Folderek kérdéskörét végre sikerült megoldani, így ezentúl nyugodtan be tudjuk importálni a .pst kiterjesztésű fájljainkat is (ezek offline mailboxként működnek, az online tárhely kvótája miatt szokták ide átmozgatni a leveleket). A Windows-os Outlookkal ellentétben OSX alatt lehetőségünk van a levelekben kapott csatolmányok gyorsnézetére anélkül, hogy a rendszernek el kellene indítania az adott fájl típushoz tartozó alkalmazást.

Ha több partíciót vagy merevlemezt használunk, akkor a Leopard és Snow Leopard operációs rendszerekben lévő Time Machine szoftvert felhasználhatjuk arra, hogy általunk meghatározott időközönként biztonsági mentést készítsen a levelesládánkról. Nem igazán a képességekhez tartozik, hogy örömmel nyugtáztuk, hogy az Entourage-zsal szemben az új Outlook alapértelmezés szerint nem törli a levelező szerverről letöltött e-maileket, így az első (amúgy automatikus) szinkronizálás után is megmaradnak ott, ahol voltak.

Kapunk egy MyDay szervezőt, amely összefoglalja az adott napra érvényes teendőinket, ráadásul notebookról és mobilról is egyaránt elérhető. A kontaktokat tároló névjegyzék egyébként az OSX beépített Address Bookjával és az Apple MobileMe szolgáltatásával is képes szinkronizálni magát. Amennyiben sokat ingázunk, és olyan helyen vagyunk, ahol esetleg adatforgalom után kell fizetni az internet használatért, ott jól jöhet az offline és online módok közötti váltásért felelő gomb a szalagon.

Az Office for Mac 2011-es csomagja sokkal jobban sikerült, mint a szűk három évvel ezelőtt piacra dobott 2008-as változat, amely nem is csoda, hiszen a kritikusok és a felhasználók egyaránt hangot adtak véleményüknek annak idején. Az új irodai programcsomag legnagyobb előnye, hogy végre egységes kinézetet és megjelenítést teremtett a Windows és a Mac alatt futó alkalmazások között. A sebességről ez idáig nem beszéltünk, pedig érdemes arra is kitérni pár mondat erejéig. A 2008-as Office egy meglehetősen lassan működő szoftver volt, ezzel szemben a 2011 mérföldekkel gyorsabb, miközben több helyet is foglal. A teszthez használt 4 éves MacBook Pro-n kifogástalanul üzemelt, alig pár másodperc kellett az alkalmazások elindításához (ugyanehhez egy SSD-s MacBook Air-nek elég volt 1-1,5 másodperc is). Kár, hogy az Outlook nem képezi részét a Home & Student csomagnak, hiszen így aligha fog megismerkedni vele a Mac-es társadalom, köszönhetően a Home & Business közel 100%-os felárának. Az Apple-nek rendesen oda kell tennie magát a következő iWorkkel (amely a hírek szerint még ebben az évben piacra kerül), hiszen a Microsoft az idő közben kiterjesztett Windows Live szolgáltatással egy elég komoly egységet képez, amely ráadásul magáncélra ingyen használható. Bár az Office 2011-et jobbnak érezzük, mint a jelenleg piacon lévő iWork ’09-et, azt is meg kell említenünk, hogy a két csomag közül a Microsofté a drágább jelen pillanatban (és ez aligha fog változni). A cikkben viszonylag sok újításról és újdonságról esett szó, azonban ezek nagy része inkább az eddigi hiányosságok és az Office 2010-ben debütált megoldások integrációjának tekinthető. Ez persze nem von le semmit a szoftver érdemeiből, hiszen végre egy olyan csomaggal találkozhatunk, amely nemcsak egy évben debütál mind Windows-os, mind Mac-es platformon, de nagyjából ugyanazt tudja és ugyanúgy.


A Microsoft Office for Mac 2011-et a Microsoft hazai képviseletétől, a teszthez használt Apple MacBook Pro notebookot pedig a Starkingtól kaptuk, köszönjük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. axe
2010.11.25. 11:46
most ez vicc?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. J.Minkey
2010.11.25. 12:01
Mire megszokom mi hol van az egyikbe addigra jön egy másik amibe semmit se találok fél évig mert mindent átterveznek

Remélem a 2011 nem olyan lesz mint a 2003ról 2007re történő váltás. Amúgy semmibajom a szoftverrel csak nem gondolnak a fejlesztők az ilyen informatikai analfabétákra mint én....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. J.Minkey
2010.11.25. 12:02
Ja semmi semmit nem mondta most olvasom hogy ez mac-es korán van még...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Freeman900...
2010.11.25. 12:32
J.Minkey már régóta van Office 2010...és az Wines
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Szerzetes
2010.11.25. 12:41
Valamint nem is kötelező mindig a legújabb verziót használni (a régebbiekhez adnak ki konvertáló programot)
Hm... vajon mikor ad ki az MS unix verziót is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. axe
2010.11.25. 12:57
nekem nintendóra kell remélem megcsinálják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Jhonny06
2010.11.25. 15:38
Semmi baj nem volt a '08-as verzióval, de a Maces körnek ott van az iWork, ami mégiscsak jobban passzol az OS X-hez. Mégiscsak saját fejlesztés, fillérekért. És nem utolsó sorban kezeli az Office formátumokat, tehát nem nagyon van oka egy Mac-esnek ezzel szarakodni, én ebben látom a "problémát". Ilyen módon a '11-es Office se lesz túl elterjedt, az Apple biztos, hogy ellenfélként ki fogja hozni az új iLife-ot és onnantól bukta a dolog. Utána lehet olvasni az értékeléseknek, "Office killer" néven emlegetik, stb. Az MS-féle irodai programcsomag (hogy ne kelljen huszadjára is leírnom, hogy Office - ja, leírtam) nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben, no offense, de ez nem az MS pályája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Alvin_ti42...
2010.11.25. 16:28
Jhonny06: az iWork-kel is pont ugyanaz volt a probléma, mint a 2008-as Office-szal, hogy a Windows-on létrehozott anyagokat totál máshogy kezelte/jelenítette meg, ergo használhatatlan volt, ha módosítani szerettél volna benne (vagy folytatni egy máshol megkezdett munkát).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. J.Minkey
2010.11.25. 17:07
freeman kösz most már tudom

gondold el mekkora volt a váltás a 97-et használtam négy évig mikor váltottam 2007-re , hébe hóba meg a suliba a 2003 még anno.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Jhonny06
2010.11.25. 19:29
Alvin_ti4200: Ezt saját kézből tapasztaltad, vagy csak olvastad? Én használtam korábban is és az ég világon semmi probléma nem volt vele, de mástól se nagyon hallottam. Nyilván egy .ppt(x)-et nem tudsz ugyanazokkal a sablonokkal szerkeszteni, de az egyszerűbb dolgokat megjelenítésével nem tapasztaltam problémát.

De még ha lenne is, akkor sem jelentene túl nagy problémát. Az Apple legnagyobb felhasználói köre az USA-ban van, ott a munkahelyeken is annyi Mac van, hogy nem jelentene akadályt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Alvin_ti42...
2010.11.25. 20:03
Jhonny06: saját tapasztalat, sok Mac-em volt már. A cikkben is látható grafikonnal például képtelenség dolgozni mind Numbersben, mind Excel 2008-ban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ipadnak
2010.11.25. 22:04
MS kell ahhoz hogy legyen egy normális program Apple gépekre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. franc0
2010.11.25. 23:24
Sokkal jobb a 2011, mint az elődje. Gyorsabb, többet tud.
Ugyanakkor komoly felhasználóknak még mindig nem elégséges. De nyilván soha nem lesz olyan jó, mint Windows-os társa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ossyni
2010.11.26. 22:22
almaízű körte körteízű alma.

Na de ha már valaki lemond a pc adta nagy lehetőségekről és elvegetál -nagyképűen egy mac-el akkor tudjon rendesen kezelni doc.okat+stb-t.

Szerintem jó kezdeményezés, a partvonal mögött is azt mondani, a MICROSOFT ITT IS ELÉRHETŐ!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. deryck89
2010.11.26. 23:27
A cikk elolvasása után egyetlen dolog tűnt fel,hogy a cikk író nincs tisztába hogy milyen szolgáltatásokat nyújt az Office csomag Windows platformon.

Ugyanis az online diavetítés az Office 2010-ben debütált Windows platformon, ez alapján az egész cikk megkérdőjelezhető, a hitelességét illetően.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. felziusz
2010.11.27. 00:29
vajon miért nem csinálják meg tökéletesre a Maces változatot? tud bárki bármilyen ésszerű érvet mondani amellett hogy megcsinálják?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Alvin_ti42...
2010.11.27. 10:18
deryck89: valóban, megtaláltam a 2010-es PowerPointban is az online streaminget, javítom. Köszi az észrevételt. Nem tudom, miért kerülte el a figyelmemet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. iteq47
2010.11.28. 16:45
amúgy almás notikra lehet dobni windowst? mert nekem teccenek, de a win től nem válnék meg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alvin_ti42...
2010.11.28. 16:51
lehet persze, a Mac OSX telepítő DVD-k közül a második tartalmazza a szükséges drivereket. Egyébként, ha nem játékra kell a Windows, akkor szerintem egyszerűbb Parallels-szel vagy VMWare-rel feldobni egyet OSX alá. Én a gyári rendszert semmiképpen nem gyalulnám le a gépről, de ez már ízlés kérdése. Ha nem játékra kell vagy olyan dologra, ami OSX alatt kivitelezhetetlen, akkor konkrétan Windows-t se nagyon tennék rá (kivéve, ha pl. magyar helyesírás ellenőrző miatt kell Word-öt használni). Azt tudni kell még, hogy Windows alatt (ha nem virtuális gépként fut) valamivel hangosabb a gép (főleg a notik), valamint a touchpad is nehézkesebben használható (nem tudom, ezen mennyit javítottak az elmúlt egy évben). Az akkumulátoros üzemidő pedig 30-40%-kal is kevesebb lehet, mint OSX alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!