iPon Cikkek

Microsoft Sculpt perifériák

Dátum | 2013. 01. 04.
Szerző | Terrayon
Csoport | MULTIMÉDIA

A mai alkalommal a Microsoft két különleges beviteli eszközét mutatjuk be. Megismerkedünk egy vezeték nélküli ergonómikus billentyűzettel, a Sculpt Mobile Keyboard-dal, valamint egy érintőgörgős egérrel, a Sculpt Touch Mouse-szal. A perifériák közös tulajdonsága, hogy Bluetooth kapcsolattal kommunikálnak a PC-vel, adó-vevő egység viszont egyikükhöz sem jár, ezért ezt nekünk kell biztosítani hozzájuk.

Mielőtt még belemerülnénk a tesztbe, előbb tekintsük át a perifériák fontosabb tulajdonságait:

Sculpt Mobile Keyboard

A közismert szoftveróriás hardverekre specializálódótt részlege már számos kiváló perifériával örvendeztette meg a nagyközönséget. A most kézhez kapott újdonságok közül először az ergonómikus, vezeték nélküli billentyűzettel ismerkedünk meg, amit multimédiás gombokkal is elláttak.


A beviteli eszköz két irányba döntött elhelyezése nem újdonság, ezzel már sokan próbálkoztak korábban. Maga a Microsoft is, gondoljunk csak a már régóta elérhető Natural vonulatra. A Sculpt Mobile Keyboard a hordozható gépek tulajdonosait célozza meg, az előbb említett billentyűzetnél olcsóbban, de még mindig nívós minőséggel. Hogy ez mire elég, az mindjárt kiderül, de mielőtt fényt derítenénk erre, előbb lássuk, mit találunk a dobozban.


A periféria doboza egy vékony billentyűzetet, egy kézikönyv csomagot, valamint két darab AAA típusú elemet tartalmaz. Az üzembe helyezéshez nem kell szoftvert telepíteni, ennek megfelelően drivereket sem találtunk a csomagban. Amire viszont feltétlenül szükségünk van, az egy Bluetooth adapter, vagy ennek beépített változata, ami a notebookok esetében ma már csak a legolcsóbb példányok esetében hiánycikk. Ahogy a táblázatban olvasható, a támogatott operációs rendszerek közt megtalálható a Windows 8, Windows Vista, Windows RT, Mac OS X v10.4 - 10.7, valamint a Windows 7. Mi ez utóbbival próbáltuk ki a bemeneti eszközt. Csatlakoztatáskor a perifériát előbb párosítanunk kellett a PC-vel, ezt követően a billentyűzet azonnal használható volt.


A formatervezés minket arra enged következtetni, hogy a készülék épp annyira lett kicsi, amennyire ez lehetséges volt, anélkül, hogy a méretcsökkenés a gépelési komfort rovására ment volna. A színhasználat nem túlságosan fantáziadús, de egy billentyűzettől talán nem is várunk többet. A billentyűk és a készülékház nagy része matt fekete, csak a billentyűk körüli káva kapott fényes bevonatot, ami esztétikai szempontból jót tett a perifériának. A készülék hasonlít a notebook billentyűzetekhez, hiszen nagyon vékony, slim típusú billentyűk találhatók meg benne. A blokkok elrendezése is a hordozható gépek elvét követi, a gombok ugyanis ömlesztve, közvetlenül egymás mellett foglalnak helyet. Az alfanumerikus részlegen viszont jól látszik, hogy a könnyebb használat érdekében ezt mindkét irányba megdöntötték. A betűk helyzetén szerencsére nem változtattak, ezért itt is a rendes 105 gombos magyar kiosztást találjuk meg. Így az asztali klaviatúrákhoz hasonlóan az ű betű az Enter mellett, az í betű pedig az y mellett foglal helyet. Az Fn gombot szintén ott találtuk, ahol annak lennie kell, anélkül hogy bármelyik gombot száműzte volna a helyéről. Hiányosságnak csak a jelentésmódosító billentyűk visszajelző lámpáit tudjuk megemlíteni, ezeket ugyanis teljesen lehagyták a perifériáról, még szoftveres visszajelzés sincs. Az egyetlen lámpácska a billentyűzet jobb felső sarkában látható, ami az elemek állapotáról oszt meg velünk információt (zöld/vörös fénnyel világít), és a vezeték nélküli kapcsolat állapotáról tájékoztat minket (villogással).

A részletekre is gondoltak, a periféria alján ugyanis gumidarabkák vannak, amik a stabilitást segítik elő. Ezek üveg és fa felületen egyaránt jól megtartották a billentyűzetet. Hála ennek a készülék még vadabb gépeléskor sem csúszott el, bár ez a billentyűzet méreteihez viszonyított nagy súlyának is köszönhető.


Az alátámasztást viszont lespórolták, kihajtható talpak nincsenek. Ha azonban oldalról megnézzük a billentyűzetet, akkor mégis egy enyhén döntött állapotot láthatunk. Az elemtartó rekesz miatt a készülék ugyanis 1-2 fokban meg van döntve, ettől némileg kényelmesebb rajta gépelni, mintha teljesen síkban lenne.

A funkcióbillentyűk kicsik, de ahogy a többi gomb esetében, itt is odafigyeltek arra, hogy ne lógjanak egymásba. A gombok közti távolság megvan, ezek alulról felfelé keskenyednek. A multimédia gombok a legfelső sorba, a funkcióbillentyűkre kerültek, melyek az Fn jelentésmódosító gombbal együtt hozhatók működésbe. Megtalálhatók köztük a zenelejátszással kapcsolatos funkciók és a rendszeralkalmazás gyorsindító gombjai.

multimédia gombokállapotjelző lápma
Megvilágítást a multimédia gombok és a többi gomb sem kapott, erről le kell mondanunk. Jó hír azonban, hogy szürkületnél a billentyűk még enélkül is jól látszottak, de tény, hogy a zsúfoltság miatt ezeket vakon már nem lehetett kitapintani (a funkcióbillentyűk pl. nincsenek négyes csoportokra felosztva). Ha már az extráknál tartunk, ebből nem sok jutott a billentyűzetre, csuklótámasz vagy tenyértámasz sincs rajta, ami ergonómiai szempontból lett volna előnyös.

Most lássuk a tapasztalatokat. Ahogy említettük, a kisebb helyigény érdekében a blokkokat közvetlenül egymás mellé tették. Ez szerencsére csak alig befolyásolta a gépelési élményt, mert a kritikus pontokon, azaz a kurzorbillentyűknél és CapsLock-nál helyközt is használtak. Jóllehet, a billentyűzet az asztali változatokhoz képest még mindig zsúfoltnak tűnt, de a billentyűk nagyok, ezért a legtöbb noteszgépbe épített példánynál klasszisokkal jobb volt használni. Ebben a döntött kialakítás is nagy részt vállalt, és ehhez különösebb megszokás sem kellett, már néhány perc után a megfelelő gomb után nyúltunk. A billentyűk rövid utat járnak be, nyomáspontjuk viszonylag feszes, csak a műanyag keretnek volt némi kilengése, de szerintünk ennyi még belefér a jó gépelési komfortba. Összességében azt mondhatjuk, hogy elégedettek voltunk vele, mert amikor volt némi megvilágítás a szobában, olyankor komfortosan és lendületesen tudtunk rajta gépelni.

A zajszinttel szintén nem volt gond, általánosságban azt lehet mondani, hogy minél kisebb gombot nyomtunk meg a billentyűzeten, az annál halkabban koppant. Egyedül a Space csattogott kicsit, ami érthető, hiszen valamennyi közül ez a legnagyobb.

Megvizsgáltuk a készülék Bluetooth kapcsolatát is. Ahogy említettük, a billentyűzethez nem jár adó-vevőegység, ezért ezt nekünk kell biztosítani hozzá, ha noteszgépünkben nem lenne ilyen.


A vezeték nélküli kapcsolat 2,4GHz-es Bluetooth technológiát használ, és a gyártó elméletben 10 méteres távolságon belül garantálja a billentyűzet működését. A perifériát noteszgépekhez tervezte a gyártó, de használható tetszőleges gyártótól származó adatperrel is. Így tettünk mi is, mivel az egeret egy asztali gép mellett teszteltük le. Amikor a periféria tökéletesen rálátott a BT-adapterre, azaz nem volt köztük akadály, a kapcsolat minősége 7 méteres körzeten belül hibátlan volt (ez volt a legnagyobb távolság, ahonnan ki tudtuk próbálni a működést). Az akadálymentesítéshez természetesen egy USB hosszabbító is kellett. Amikor kivettük ezt a rendszerből és a vevőegységet a gépház elejébe dugtuk, még mindig jó volt a kapcsolat minősége, kihagyásokkal sem találkoztunk. Ez persze helyzetfüggő, mert ha bekerül az útba egy monitor vagy egy nagyobb fémtárgy, a helyzet könnyen romolhat. Így történt, amikor az adaptert a gépház hátuljába dugtuk, mert már 4 méterről jelentkeztek kihagyások, egy válaszfal beiktatása pedig két vállra fektette a kapcsolat minőségét. A billentyűzet viszont nem is erre készült, ezért ezt csak kíváncsiságból néztük meg. Egy noteszgép esetében nem kell ilyen drasztikus minőségromlásra számítani, egy 4 méteres körzetben nyugodtan használhatjuk a billentyűzetet.


A perifériáknak két darab AAA típusú elemre van szüksége a működéshez. A gyenge feszültségre a billentyűzeten megtalálható vörös fény figyelmeztet minket, ami egyéb esetben zölden világít. A teszt során friss elemeket használtunk, így ennek nem volt lehetősége felvillanni, a gyártó egyébként 10 hónap működést ígér.

Sculpt Touch Mouse


Tesztünk másik szereplője egy nem hétköznapi dizájnegér, melynek különlegessége a négyirányú érintőmezőben rejlik.


Az egeret egy nívós dobozban találtuk meg, ugyanazzal a gondossággal csomagolva, mint amit a billentyűzetnél is láttunk. A készülékhez mindössze egy kézikönyv jár, driver vagy Bluetooth adó-vevőegység már nincs a dobozban. Ez utóbbit nekünk kell biztosítani hozzá, vagy elég, ha a noteszgépünk beépített példányát használjuk (ha van).

Az egér Windows 8, Windows RT, Macintosh OS X v10.6-10.7, valamint Windows 7 rendszereken drivertelepítés nélkül működik (mi ez utóbbin próbáltuk ki az eszközt). Windows 8 esetében az összes funkció igénybevételéhez a letölthető Microsoft Mouse and Keyboard Centert is érdemes feltelepíteni. Ezzel azonban csak később foglalkozunk, előbb nézzük meg, mit tud az egér.


Bármennyire is szeretnénk elmenni amellett, hogy az egér külsejét elemezzük, azt meg kell hagyni, hogy egy nagyon pofás beviteli eszközzel van dolgunk. Már első pillantásra szembetűnt nekünk, hogy az egér nem szolid küllemével akar hódítani, ez bizony egy vérbeli dizájnegér, amin nyoma sincs az egyhangúságnak. A kecses forma önmagáért beszél, a körbefutó él pedig nagyszerű díszítése a már amúgy is szép metálkék fényezésnek. A készüléket méretei alapján a közepesen nagy rágcsálók közé sorolhatjuk, ezért a kisebb és a nagyobb tenyerű felhasználók is ugyanúgy használhatják (némi kompromisszummal). A szimmetrikus formának köszönhetően az egér balkezeseknek is jó. A navigációs gombok biztosan nem fognak aszimmetriát okozni, ilyet ugyanis nem találtunk rajta, ahogy oldalsó gumiborítást sem, ami a stabilabb fogást segíthetné. Vannak tehát apróbb hiányosságok, amiért viszont kárpótolhat minket a kiváló anyagminőség. A készülékházat vastag műanyagból készítették el, ezért használat közben nyoma sem volt recsegésnek vagy más kellemetlen zajnak.


A gombokról is ugyanígy nyilatkozhatunk, az egér „hátával” egybenőtt műanyag nyomófelületek kiválóan vannak kidolgozva, nyekergés nélkül nyomódnak. A készülék összesen 5 gombbal rendelkezik, melyből 2 a rendes helyén, a többi az érintőmező területén található meg.  Maga az érintőmező a hagyományos görgető kereket helyettesíti, és az oldalra scrollozást is támogatja.


A periféria tetején egy állapotjelző lámpa is megtalálható, ami az elemek töltöttségi állapotáról (zöld/vörös fény) és a kapcsolódás állapotáról tájékoztat minket (villogó fény). Mivel ez nem egy játékos egér, profilváltó- vagy érzékenységváltó gombot keresve sem találnánk rajta. Ezek helyett kapunk egy Bluetooth csatlakozó gombot, valamint a hordozhatóságra koncentrálva egy kikapcsoló gombot, amivel áramot spórolhatunk. Az egér aljában 2db AA típusú elemnek van hely, és ezek közül mindkettőre szükség is van a működéshez. A gyártó egyébként a mellékelt alkáli elemekkel 9 hónapnyi élettartalom ígér.

Ha az egeret Windows 8 rendszerre telepítjük, akkor a gyártó holnapjáról letölthető szoftver lehetőséget is igénybe vehetjük.


A Microsoft Mouse and Keyboard Center telepítése után az egér bal és jobb gombját megcserélhetjük, átprogramozhatjuk a középső gombot, továbbá makrókat vagy egyszerűbb billentyűkombinációkat menthetünk el. Az egérhez profilokat hozhatunk létre, melyeket különböző szoftverekhez lehet rendelni, így pl. eltérő érzékenységet és gombkiosztást alkalmazhatunk kedvenc játékunkra vagy képszerkesztő programunkra. Az egérnek nincs beépített memóriája, ezért a profilok egy fájlban tárolódnak a merevlemezen.

Ezek után lássuk, vajon milyen tapasztalataink voltak a próba során. Ahogy említettük, az egér éppen akkora, hogy még a nagyobb tenyerű felhasználók is meg tudják fogni, de igazán stabilan csak közepes méretű tenyérrel lehet megtartani az egeret. A szerencsés formának köszönhetően azonban szinte bárki jó fogást találhat rajta (különböző fogási technikákkal), mert a periféria se nem túl lapos, se nem túl magas. Maga a készülékház viszont csúszós, a stabilabb fogás érdekében jól jött volna az oldalsó gumírozás. A gombok minőségével elégedettek voltunk, és ennek több oka is van. Egyrészt nagyon rövid úton jártak, ezért szokatlanul gyorsan tudtunk kattintgatni velük, másrészt az érzékenységük is kellően nagy volt. Hangerőben pedig semmivel sem bizonyultak rosszabbnak az átlagnál, sőt, inkább halkabbak voltak egy kicsivel. Elérkeztünk az érintőmezőhöz, ami az egér igazi különlegessége. A mező három részre van felosztva, ezért három gombnyomást tud helyettesíteni, ami nagyjából kompenzálni tudja a navigációs gombok hiányát. Akiknek eddig aggályuk volt az érintőmezőkkel szemben, végre azok is elégedettek lehetnek, mert a virtuális kerék fokozatairól immáron megfelelő visszajelzést is kapunk. Ez kattogás formájában hallható, és ujjal is érezhető. Ráadásul az oldalirányú visszajelzésnek némileg más jellege van, mint a függőlegesnek, ami segít megkülönböztetni egymástól a két irányt, ha az érintőmezőhöz akaratlanul érnénk hozzá.


Az egérben egy 1000 DPI érzékenységű optika található meg, ami a cég BlueTrack mozgáskövező technológiáját alkalmazza. Ezzel korábban már jó tapasztalataink voltak, lényege, hogy az optika képes az egyenetlenebb felületeken is sima mozgást produkálni. A próba során az egér az érdesebb asztalfelülettel és a bolyhosabb szőnyeg egyenetlen felületével is elboldogult. Sőt, még az enyhén tükröződő könyvborítón is képes volt helytállni, bár a gyorsabb mozdulatokat ezen már nem tudta olyan pontosan követni. Az optika az apróbb mozdulatokat egészen jól lekezelte, de csak hétköznapi szinten, a pixel-pontos képszerkesztési feladatoknál már előjöttek a korlátai. Játékra mi egy komolyabb egeret választanánk, de ez inkább a csúszós fogásnak, és nem az optika képességeinek tudható be, mert ez már játékra is megfelel. Az egér talpai alátét nélkül is nagyon jól csúsztak, ezért a könnyű mozgathatósághoz erre sincs feltétlenül szükségünk.


Az egér 2,4GHz-es Bluetooth kapcsolattal kommunikál számítógépünkkel. Egészen pontosan a noteszgép beépített adapterével, de ha nincs ilyenünk, akkor bármilyen külső adapter is megteszi. A kapcsolat minőségéről ugyanazt tudjuk elmondani, amit a billentyűzet esetében tapasztaltunk. Tökéletes rálátás esetén az egérkurzor mozgása a számunkra elérhető legnagyobb távolságból, azaz 7 méterről hibátlan volt (ehhez egy USB hosszabbítót is felhasználtunk). Amikor enélkül használtuk ez egeret, az adaptert pedig a gépház elejébe dugtuk, akkor 4 méterig volt folytonos az egér mozgása, ilyenkor kihagyásokkal sem találkoztunk. Némi árnyékolással azonban le lehet rontani a kapcsolat minőségét. Amikor az adaptert a gépház hátuljába dugtuk és egy monitor is bekerült az útba, már csak 2 méterről volt hibátlan az adatfolyam. Drasztikus minőségromlásra tehát nem kell számítani, nálunk a legrosszabb esetben is megvolt az a távolság, ahonnan kényelmesen tudtuk használni az egeret.

Sculpt Mobile Keyboard


A periféria megtervezésekor a cél egy helytakarékos, ugyanakkor jól használható klaviatúra létrehozása volt, amit elsősorban a noteszgép tulajok tudnak hasznosítani. Jelentjük a tervezőknek ezt sikerült jól megvalósítani, mert csak kevés kompromisszumot kell megkötnünk akkor, ha a jól bevált asztali billentyűzetek helyett ezt választjuk.

A készüléket mi elsősorban a kényelme miatt szerettük meg, de látvány szempontjából sincs miért szégyenkeznie. A gépelés kellemes élmény volt, és bár a zsúfoltság miatt nem volt meg a szigetes billentyűzeteknél megszokott komfortérzet, a notebook billentyűzetek nagy részénél praktikusabbnak éreztük. A gombok rövid úton és halkan jártak (egyedül a Space gomb volt hangosabb a többinél), és még a minőségérzet is megvolt. Szintén a praktikum oldalát erősíti, hogy a készülék nagyon vékony, ami nem csak a műanyag házra, hanem magukra a billentyűkre is érvényes. A beviteli eszköz a minimalizmus jegyében született meg, ennek megfelelően még a jelentésmódosító gombok állapotjelző lámpái is lemaradtak róla. A készülék extrái kimerülnek a funkcióbillentyűkön megtalálható multimédiás gyorsgombokban, felszerelhető csuklótámasz és kihajtható alátámasztások már nincsenek rajta (bár ez utóbbiak a kis helyigénynek is betudhatók). A készülék rádiós kapcsolata viszonylag jól tűri a zavarokat. A billentyűzetet 4 méteren belül nehezített körülmények közt is használni tudtuk, és az adatfolyamot csak az igazán extrém körülmények tették használhatatlanná, ami egy vezeték nélküli billentyűzetnél kardinális kérdés.

Mindent összevetne a Sculpt Mobile Keyboard nekünk határozottan tetszett. Elsősorban azoknak érdemes ilyenben gondolkodni, akik már besokalltak a noteszgépek zsúfolt klaviatúrájától, és egy szellősebb, ugyanakkor még visszafogott helyigényű perifériát keresnek. A készülék vételára a még vállalható 10000 forint körül alakul, de ebbe még bele kell kalkulálni az esetleges Bluetooth adaptert is.

Hivatalos honlap
Webshop: Sculpt Mobile Keyboard

Sculpt Touch Mouse


Az ArcTouch után a Microsoft ismét egy egér különlegességgel rukkolt elő, a rendhagyó forma helyett ezúttal viszont egy szolidabbat alkalmaztak. A rágcsáló ugyanis egy bárki számára könnyen megszokható, közepes méretű műanyag házban kapott helyet, amit nagyobb és kisebb tenyérrel is meg lehet fogni. A próba során érezni lehetett, hogy szélesebb tömeg igényeit próbálták meg kielégíteni, ami viszont azzal jár, hogy az egér igazán senkinek sem tökéletes. A rágcsáló néhány dologban még így is képes kiemelkedni a szürke átlagból, például a remek anyagminőséggel és az ízléses színhasználattal. Az igazi különlegessége pedig a vibrációs visszajelzéssel ellátott érintőmezőben rejlik, ami a mező felosztásának köszönhetően 3 gombot tud helyettesíteni. Emiatt a navigációs gombok hiánya is könnyebben megbocsájtható, ráadásul a tökéletesen szimmetrikus formának köszönhetően az egeret jobb- és balkezesek egyformán használhatják. A gombkiosztást a letölthető szoftverben tudjuk megváltoztatni, ahol még olyan egyéb extrák fogadnak minket, mint a makró készítés, vagy az egyedi gombkiosztások alkalmazásokhoz történő hozzárendelése. Az érintőmező nagyon realisztikusan tudja szimulálni a hagyományos görgető kerék fokozatait, és nekünk az is tetszett, hogy függőleges és vízszintes scrollozáskor a visszajelzésnek eltérő jellege van. Bár egy látványos különlegességről van szó, szerencsére a gombok minőségről sem feledkeztek meg. Ezek viszonylag halkan, rövid úton és pontosan működnek, ezért a gyors kattintgatásnak sincs akadálya. A mozgathatósággal nem volt probléma, a talpak alátét nélkül is jól csúsztak.

A készülékben a gyártó BlueTrack 1000 DPI felbontású optikája található meg, ami a durvább felületeken is megfelelően pontos, ezért akár játékra is alkalmas lenne. Az egeret azonban csúszós fogása miatt mégsem tudjuk játékokhoz ajánlani, amire az oldalsó gumiborítás jelentene megoldást, de ilyet nem találtunk rajta. A periféria vezeték nélküli kapcsolata jól tűri a hibákat, még drasztikus akadályoztatás esetén is megvolt a 2 méteres távolság, amelyben a kurzormozgás folyamatos volt.

Mindent összevetve, egy már sokak számára kényelmes, a hétköznapokban jól használható és ízléses egeret ismertünk meg a Sculpt Touch Mouse-ban, ezért tagadhatatlan, hogy a teszt során nekünk nagyon megtetszett. A különlegesség viszont sokba kerül (10-12 ezer forint, plusz az esetleges Bluetooth adapter), és így már nem ilyen rózsás a kép. Dizájnegeret ugyanis jóval olcsóbban kaphatunk, és ennyi pénzért szép számmal akadnak profi gamer egerek is, amik tudásban és optikai minőségben is lepipálják őt. Érdemes tehát szétnézni a vásárlás előtt, és lehetőségeink szerint választani.

Hivatalos honlap
Webshop: Sculpt Touch Mouse


A Sculpt Mobile Keyboard-ot és a Sculpt Touch Mouse-t a Microsoft Magyarországtól kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönet értük!

 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Cannapeace
2013.01.09. 06:50
az a legviccesebb hogy van itt nálam egy hasonló elvű bár vezetékes egérke méghozzá
Genius traveler 515 laser, kütyüke ennek sincs görgője hasonlóan 4 irányban lehet görgetni vele tehát ez a megoldás egyáltalán nem üti a meg hökkentő kategóriát azzal a külömbséggel hogy érintő panel helyett optical felület szolgál a lapozásra ezt a modellt anno 2008 környékén sikerült beszereznem 5év alatt ekkora fejlődéstől nem fogok hanyatt esni főleg hogy még az adaptert is ki spórolta az MS!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!