iPon Cikkek

Mini Ninjas – Kicsi a ninja, de erős

Dátum | 2009. 09. 14.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

Ha van valami, amit a minőségi programokat kereső játékos biztosan megutált az elmúlt években, akkor az nem más, mint a minimális, vagy semmi újítást nem tartalmazó, egy kaptafára készülő videójátékok garmadája. Nagyon sok stúdió, kiadó hódolt be a trendnek, miszerint egy sikeres programhoz minél több folytatást kell készíteni, melyek gyatra minőségük ellenére is pénzt hoznak a konyhára. Szerencsére időnként felbukkan egy-egy gyöngyszem, mely visszahozza sokak játékiparba vetett hitét. Ilyen a Mini Ninjas is, melyet az az IO Interactive készített, aminek a nagysikerű Hitman sorozatot, és a kevésbé elismert Kane and Lynch-et köszönhetjük. Nagy örömömre ezúttal nem egy korábbi játékukról lehúzott rókabőrt kaptunk, hanem egy könnyed, humoros és jól összerakott programot.

A legkisebb ninja kalandja

A szóban forgó játék nem igazán skatulyázható be egy műfajba, hiszen van benne platformerekre jellemző ugrálós, ügyességi rész, de emellett rengeteget fogunk  harcolni, és ha úgy tartja kedvünk, akkor lopakodhatunk is, elkerülve ezáltal az ellenfeleket. A sztori meglehetősen egyszerű, de kellőképpen humoros, így tökéletesen illik a játék hangulatához, látványvilágához. A történet szerint egy korábban már legyőzött, gonosz szamuráj hadúr tűnt fel újra a világban, aki elfoglalta régi kastélyait, és egy hadsereget hozott létre, a természetben élő állatokat elvarázsolva (és így maga mellé állítva). A játék hőse egy Hiro nevű fiatal ninja, aki egy kis faluban él, ahol egy öreg mester oktatja tanítványait. Egy nap fel kell kerekednie a fiúnak, hogy kiderítse mi történt társaival, akiket mentoruk küldött el kifürkészni a mozgolódó szamuráj sereget.

A nagy fűben könnyedén láthatatlanná tudunk válni
Annak ellenére, hogy Hiro a központi szereplő, nem ő az egyetlen irányítható karakter a játékban. Rögtön az elején csatlakozik hozzánk Futo, az igencsak testes ninja barátunk, akinek erejét jól hasznosíthatjuk a nagyobb ellenfelek ellen. Márpedig ezekből lesz bőven, hiszen lépten-nyomon szamuráj katonákba fogunk botlani. Nem kell megijedni, nem vérengző harcosokról van szó, kinézetük és hangjuk biztos mosolyt csal mindenki arcára. Az egész játékra jellemző a humoros design, és ez alól az egyes karakterek, sem kivételek. Törpenövésű, nagyfejű szereplőkről van szó, akik meglehetősen vicces hangon szólalnak meg. Minden ellenféltípust ilyen szellemben dolgozták ki: a közkatonák vezetője például egy gyáva alak, aki ha egyedül maradt, fejvesztve próbál menekülni előlünk, és a főellenségeken is jókat derülhetünk majd. Ezek nem igazán izzasztják meg a játékost, hiszen minden esetben úgynevezett „quicktime eventek” segítségével kell legyőzni őket, tehát a képernyőn felvillanó gombok helyes lenyomásával tudunk sebzést bevinni.

...na most megnyomom a "szóközt" és így kiszúrom a szemed.

Ninja technikák mesterfokon

A történet során Hiro és Futo összesen négy társát fogja kiszabadítani, akik mind egyedi harcstílust képviselnek. Van, aki íjászkodni tud, más lassú, de erős, vagy épp gyors, ám gyenge támadásokkal aprítja a szamurájokat. Mivel minden szituációban más és más karaktert érdemes használni, a fejlesztők lehetővé tették, hogy bármikor váltsunk közöttük, elég egy gombnyomás és furulyával harcoló (!) ninjánkról átválthatunk a lándzsát használóra. Minden hősnek van egy alap támadása, illetve egy másodlagos, bénító mozdulata, valamint emellett lehetőségünk van használni egy-egy speciális képességet (Power Attacket) is, ha elegendő energiát gyűjtöttünk össze.

Suzume furulyájával el tudja kábítani az ellenséget
Ám itt még nem érnek véget a lehetőségeink, hiszen Hiro nem egy átlagos mezei ninja. Egyedül ő képes használni a Kuji varázslatokat (jutsukat), melyek segítségével átvehetjük az irányítást az állatok felett, tűzlabdát idézhetünk, villámmal sújthatjuk ellenfelünket, vagy az íjaktól védő szélfalat húzhatunk magunk köré. Egy tucat képesség áll majd a rendelkezésünkre, melyekre úgy tehetünk szert, ha megtaláljuk a pályákon lévő szent helyeket, és áldozatot mutatunk be rajtuk. Ezt követően a szellemi erőnket, a ki-t felhasználva tudjuk alkalmazni őket.

A tornádó jutsu felettébb hasznos tud lenni

A fizikai támadások és a mágia mellett persze vannak különféle bombák, varázsitalok, dobócsillagok, melyeket használhatunk a harcok során, már ha van elég pénzünk rá, hogy megvegyük őket a pályákon fel-felbukkanó túlméretezett csőrrel rendelkező madárszerű lényektől. Idővel vehetünk recepteket is tőlük, így magunk is tudunk italokat készíteni, ha a természetben található növényekből megszereztük a megfelelő alapanyagokat. Ha szeretünk gyűjtögető életmódot folytatni, akkor érdemes a pályák minden egyes zugát bejárni és összeszedni a növényeket, elrejtett pénzérméket, kis szobrokat, illetve kiszabadítani minden ketrecbe zárt állatot. Bár utóbbi kettőnek sok értelmét nem láttam, ám ha valaki szereti látni, hogy a pályák végén látható értékeléseken maximálisan teljesít, annak lesz mivel foglalatoskodnia. Amire még oda kell figyelni, hogy ha lehet, ne hagyjuk hátra az ellenfelek legyőzése után elénk pottyanó gömböket. Ezekből három fajtával fogunk találkozni: a sárga bogyók a tapasztalati pontok, a kékekkel visszatölthetjük karakterünk ki-jét, a pirosak (Unstable Energy) pedig a speciális támadások végrehajtásához szükségesek. Ha elegendő XP-t gyűjtöttünk össze, szintet lépünk és nőnek a tulajdonságaink, így lesz több életerőnk és szellemi energiánk, gyorsabban tudunk futni stb. Sajnos abba nincs beleszólásunk, hogy mit erősítsünk, mivel a gép automatikusan osztja el a pontokat.

A legyőzött szamurájok visszaváltoznak erdei állatokká

Mesés világ… apróbb hibákkal


Ha valaki csak a képek alapján mond ítéletet a játékról, akkor bizonyára gyerekesnek titulálja majd a Mini Ninjas-t. Pedig szó sincs erről, mindössze egy egyszerű, de szépen megrajzolt világot hoztak össze az IO Interactive munkatársai. Színgazdag megjelenítésével kicsit rajzfilmes összhatást kelt a program, főleg ha a távoli tájakat vesszük szemügyre, melyek mintha csak kézzel festett hátterek lennének. Természetesen nem fog versenyre kelni az év legszebb grafikája díjért a játék, ám egy ilyen program nem is a megjelenítés miatt lesz jó vagy rossz. Nincsenek nagyon részletesen kidolgozott karakter- és épületmodellek, mindenre egyfajta elnagyoltság, aránytalanság jellemző, de a játékban szereplő humor érvényesüléséhez erre van szükség. Hogy ne érezzük olyan lineárisnak a játékot, szép nagy területeket barangolhatunk be az egyes pályákon. Természetesen ezek nem akkorák, mint egy sandbox programban, ám ahhoz elég nagyok, hogy eltöltsünk egy kis időt a felderítésükkel, titkos barlangok, elrejtett növények és szobrok után kutatva. Hogy a hangeffektekről is essék pár szó, ezek szintén jól asszisztálnak a hangulathoz, elég csak meghallgatni a szamuráj katonák legtöbbször érthetetlen, de poénos kiáltozásait, vagy épp a mi ninjáink hangját. A zenékkel nincs különösebb probléma, bár aki már látott szamurájfilmet életében, annak nem fognak újat mutatni, hiszen ahhoz hasonló stílusú dallamok csendülnek fel a Mini Ninjas-ban is.

Fenyegetően tornyosul fölénk a kastély. Itt boss harc lesz.

Nem sok dolgot lehet felhozni a játék ellen, ha a negatívumokat kívánjuk számba venni, ám ezek közül kiemelkedik a gamepadok nem megfelelő támogatása. Úgy néz ki, hogy a program jelenleg csak a Games for Windows kompatibilis játékvezérlőkkel hajlandó működni, mint például a hivatalos Xbox 360 kontroller. Ennek hiányában bizony kénytelenek leszünk egér-billentyűzet kombóval tolni a programot, ami bár egész jól használható, lesz pár kellemetlen pillanatunk, amikor azért kapunk be pár ütést, mert nem tudjuk elég gördülékenyen irányítani hősünket. Ezt a fejlesztői bakit leszámítva mindössze a szűk helyeken rakoncátlankodó kamerát tudom felhozni a játék hibájaként, hiszen minden másban jó munkát végzett az IO Interactive. Ami jó hír a gyengébb gépek tulajdonosainak, hogy a kevésbé részletes grafika miatt a gépigény is alacsony lett, a tesztgépen (AMD X2 6000+, 4GB RAM, ATI HD4830) minden beállítást maximumra húzva, 1680x1050-es felbontáson is könnyedén futott a program. Nyilvánvalóan a fejlesztők nem az idősebb játékosokat, nem a keménymagot célozták meg ezzel a játékkal, hanem a fiatalabb közönséget, ennek ellenére vétek lenne bárkinek is kihagyni, hiszen egy könnyed, de nagyszerű programot kaptunk kézhez.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. sanya0115
2009.09.14. 09:08
VISSZA A CIKKHEZ

az en rumblepad II-et sem kezeli, de meg billentyuzettel es egerrel is elvezheto
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. freeker
2009.09.14. 09:27
Tegnap játszottam ki. Nekem nagyon bejött, a sok keresgetés, a különböző "Jutcu"-k, a humora, és az egész hangulata. Ajánlani tudom mindenkinek, aki egy kicsit ki szeretne kapcsolódni szórakozás mellett.

A látványra adott ponttal nem értek egyet. Nekem minden maxon van + 8xAA és néha megállt a lélegzetem, olyan szép helyeket láthattam. Nagyon sok ötletes dolog van benne ( hajózás, horgászás, fáról a gyümölcsök leszedése, fűben való elbújás ).

Véleményem szerint ez is egy kötelező darab a Batman mellett.

Értékelés: 100/92
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. PainKiller
2009.09.14. 13:50
Én még játszogatok vele, nagyon tetszik 25 éves fejjel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Vardar
2009.09.14. 16:59
Másik oldalon olvastam, hogy az íjász túl erős, mindenkit üt , legalábbis az XBOX verzióban. PC-n milyen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dragon83
2009.09.14. 19:49
Vardar, maguk a támadások nem erősebbek, mint más karakternél, sőt az íjvesszők talán kicsit kevesebbet is sebeznek, mint a többiek fegyverei. Viszont mivel már távolról el lehet intézni az ellenséget, tényleg elég erős a karakter.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DeSanto
2009.09.14. 20:34
Ez egy hatalmas játék.
Egy helyen elakadtam mikor "árvíz" van a rizsföldön és egy kapuban ömlik ki a víz de se beúszni se mást nem lehet csinálni.
Oda hogyan lehet bejutni? ☺
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Vardar
2009.09.14. 21:39
Akkor viszont igencsak pro játék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dragon83
2009.09.14. 22:24
DeSanto! Azon a részen meg kell csinálni egy mellékküldetést, hogy kapj egy speciális horgászbotot, amivel halászhatsz a tóban lévő bazinagy hal közelében. Az fog behúzni a megfelelő helyre. Keresd meg a pályán lévő madarat, aki a küldetést adja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DeSanto
2009.09.14. 22:26
dragon83 nagyon szépen köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atee92
2009.09.15. 13:19
Végre egy játék amiben van eredeti ötlet, mindenkinek csak ajánlani tudom.
A cikk amúgy jó lett, gratula!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Nemadja
2009.09.24. 00:44
Bevallom, kicsit elgondolkoztam rajta, hogy tényleg játsszak-e vele, de szerencsére jól döntöttem: Vétek kihagyni!
Jó sztori, jópofa karakterek, változatos helyszínek/ellenségek, szép, játékhoz illő grafika. Az irányítás jó (PC-n), kameranézet is jó (leszámítva egy két helyet). Egyetlen hátránya, mint már előttem mondták, hogy talán lehetne kicsit nehezebb is.
De összegezve: Szuper játék, ha az ember ki akar kapcsolódni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!