iPon Cikkek

Minőségi hangszórórendszerek a Thonet & Vander-től

Dátum | 2014. 06. 11.
Szerző | Terrayon
Csoport | MULTIMÉDIA

Ma négy olyan termékkel is megismerkedünk, melyek a hazánkban egyelőre kevéssé ismert Thonet & Vander német hangszórógyártó cégtől érkeztek hozzánk. Már a Thonet & Vander termékpalettáját nézegetve is szembetűnhet, hogy a vállalat a minőségi hangreprodukciót célozta meg. A válaszék igen bőséges, legyen szó játékról, házimozizásról vagy akár zenehallgatásról, mindenre van kész megoldása a cégnek, amit elérhető áron kínál azoknak, akik PC mellé keresnek hangszórókat.
Hosszas termékbemutató helyett csak egy rövid ízelítő a választékból. A Multimedia 2.1-es szériában, ahogy a neve is árulkodik róla, 2.1-es hangszórók közül csemegézhetünk, melyek elsősorban PC-hez készültek. Az USB Sound részleg is adja magát, itt olyan hangszórókkal találkozunk, amik a tápellátást is USB kábelen keresztül oldják meg. Személyes kedvenceink a Hi-End szériában találhatók, amik a minőségi hangzást képviselik, míg a Classic 2.0 széria hangszórói a letisztult egyszerűséget testesítik meg. A Bluetooth részlegben több szett Bluetooth-os változata is megtalálható, így akár mobiltelefonunkról is küldhetünk zenét a profi hangfalakra. Ma négy igen különböző termékkel ismerkedünk meg. A Dass egy 2.1-es rendszer játékosoknak, kedvező áron (20 ezer forint alatt kapható), a Hoch egy komolyabb 2.0-s szett (~40 ezer forint), míg a Turm az abszolút felsőkategóriát képviseli a cég termékei között, tudása, hangminősége és ára alapján is (~70 ezer). Érdekességképpen a külön megvásárolható SW-10-es mélynyomót is megnéztük, ami kiegészítő lehet például a Turm mellé is.
Thonet & Vander Dass Áttekintés A Dass 2.1-es hangszórórendszerrel kezdünk, ami a Multimedia szériából érkezett hozzánk, és PC-khez készült. A szettet elsősorban játékosoknak szánták, de elméletben remekül használható még filmnézésre és zenehallgatásra is, mélyládájának köszönhetően ugyanis képes az igazán mély hangok reprodukálására is. Hogy ez mennyire igaz, mindjárt kiderül, előbb azonban lássuk, mit rejt a doboz!
A csomagolásban a hangszórórendszer mellett egy leírás, egy PC-s összekötő kábel (3,5mm jack - RCA), egy RCA-RCA kábel, valamint egy tápegység kábel található. A szatellitek beforrasztott vezetékkel érkeznek (1-1 RCA), ezeket a mélynyomóba kell dugni, ugyanis itt található meg a szett közös erősítője.
Ha körbejárjuk a hangszórókat, egy tisztességes méretű mélyládával találjuk magunkat szembe, melybe egy 16,5cm-es membrán fért bele. Ez első hallásra kevésnek tűnhet, de mint a tesztelés alatt kiderült, képes meglepetéseket okozni. A szabályos kocka formájú test fekete színben pompázik, semmi különös nem látszik rajta, felépítése a megszokott elvet követi: kapott egy bass-reflex nyílást, továbbá mágneses árnyékolást. A benne lévő elektronika kimeneti teljesítménye 60W, ennek fele jut a mélysugárzó meghajtására, a többin a kisebb hangszórók osztoznak. A frontsugárzók szinte ugyanúgy néznek ki, mint a mélyláda, csupán méretben különböznek tőle, és ezek is rendes fadobozba kerültek. A szett a klasszikus PC-s hangszóróépítés elve alapján készült, ami annyit tesz, hogy a mélyláda alulról egészíti ki a szatellitek hangját, de a hangjuk közt természetesen van némi átfedés, ezek nem határolódnak el egymástól élesen. A szett együttesen az 50Hz-20kHz-es frekvenciatartományt fedik le, ami lent kicsit kevéske, de egy ekkora mélysugárzótól már ez is tisztességes teljesítmény. Lássuk a kezelőszerveket, melyek a mélynyomó hátsó felén kaptak helyet. A főkapcsoló hatására felvillanó zöld státusz LED a bekapcsolt állapotra figyelmeztet minket, felette található 2 pár RCA bemenet. Tőlük balra látható a hangerőszabályzó, valamint a magas- és mélyhang tekerőgombja, ezek külön állíthatók. A mélyládán szabályozható keresztváltó nincs, bár ez egyébként is csak a felső kategória kiváltsága, úgyhogy semmilyen hiányérzetünk nem volt.
Hangminőség Ennyit a rövid áttekintésről, most foglalkozzunk kicsit a készülék hangjával. Aki ehhez hasonló mélynyomós szettet szeretne egy viszonylag kis szobában tudni, annak az elhelyezés során mindig nagyon körültekintően kell eljárnia. A széles frekvenciatartományú mélyládát érdemes a falaktól legalább fél méterre elhelyezni, különben kellemetlenül búgni fog, mivel a fal mellett felerősödnek a kevésbé alacsony tartományban lévő, nem kívánt mélyhangok is. A szatellitek nem ennyire kényesek, elég ha fülmagasságban találunk nekik helyet (pl. egy polcon, az asztalon, vagy esetleg külön állványt vehetünk nekik), és magunk felé fordítjuk őket. Ha ez megvan, már csak a hangszínt kell beállítani. Tapasztalataink alapján a túlzott mélyhang kiemelés semmilyen területen sem kifizetődő. Bár nagyon csábító, hogy feltekerjük a mélyhang szintszabályzóját, érdemes önmérsékletet tartani, és nagyjából félúton megállni vele. A mélyláda így már viszonylag szépen kiegészítette a szatellit sugárzók hangját. A magas szintszabályzót viszont érdemes majdnem teljesen feltekerni, ha szeretnénk minden részletet hallani, mert a szett hangja alaphelyzetben a középhangokra koncentrál. A tesztet először játékkal kezdtük, hiszen a gyártó épp erre a területre ajánlja készülékét. Az első beüzemeléskor meglepődtünk a kis hangszórók tisztaságán, nagyon határozottan, dinamikusan szólaltak meg. A mélysugárzó megteremtette a hangulatot, bár kicsit tolakodó módon egészítette ki a szatellitek hangtartományát. Filmnézéskor ez még inkább érezhető volt, jól jött volna az állítható keresztváltó, azért, hogy a hangszórórendszer csak a legmélyebb tartomány emelje ki. Ennek hiányában némileg búgott a szett, amit csak a mélysugárzó lehalkításával tudtunk orvosolni. Mozizás közben a párbeszédek érthetően, tisztán szólaltak meg, a magas hangok pedig különösen szépen csilingeltek. A mozi hangulat átjött, az ablakok csak úgy remegtek a nagy hangnyomástól, annak ellenére, hogy csak egy 16,5cm-es membrán dolgozott az izomkockában. Természetesen zenehallgatással is kipróbáltuk a hangszórókat. Az már a próba elején kiderült, hogy a rendszer a keményebb műfajoknak kedvez, mert nagyon dinamikus hangja van. A mélysugárzó megint csak tolakodónak tűnt, amikor lágyabb zenékkel próbálkoztunk, ezért folyamatosan lehalkítottuk azt. A pezsgő hang a szolidabb zenéknél inkább hátrány, de rock zenénél például nagyot domborított a hangrendszer. A basszusigényes elektronikus zenéken szintén jól szerepelt a szett, de itt is érdemes figyelembe venni, hogy a mélynyomót ne toljuk rá a falra, mert attól enyhén búgni fog. A sztereo tér szélességét a hangszórók egészen jól közvetítették, ezen a területen maradéktalanul elégedettek voltunk. Hangerő tekintetében sincs miért szégyenkeznie a hangszórórendszernek, teljes hangerőn egy 20nm-es szobára is elég volt a teljesítménye.
Thonet & Vander Hoch BT Áttekintés Lássuk a következő hangszórórendszert. A Hoch a klasszikus sztereo hangfalpárok közt a zászlóshajó, távirányítóval és Bluetooth csatlakozási lehetőséggel is rendelkezik.
A doboz tartalma igencsak bőséges: a leírás mellett egy RCA - RCA kábel, egy PC-s összekötő kábel (3,5mm jack - RCA), valamint egy ránézésre is komolyabbnak tűnő aranyozott változat is megtalálható az utóbbiból. Emellett természetesen a tápkábel sem maradt el, továbbá a mellékletben egy kisméretű távirányító is helyet kapott. A két hangdoboz összekötésére egy erre előkészített hangfal összekötő kábel is a rendelkezésünkre áll.
A hangszórók külleme nagyon megkapó, ritkaság, hogy hangfalak fehér színben pompázzanak, ettől nagyon kényesek a szennyeződésre, vigyázni kell rájuk (de van fekete változat is). Az előlapok eltávolíthatók, a mögöttük megbújó membránok szép sárga színben kelletik magukat. Dobozonként egy-egy 25mm-es csipogó és két 13cm-es mélysugárzó kapott helyet, a reflex nyílások pedig hátul vannak. Érdemes megemlíteni még, hogy a hangszórók mágneses árnyékolást is kaptak. A beépített erősítő a bal oldali hangfalban található meg, ennek kimeneti teljesítménye 70W, a két doboz ezen osztozik meg. A kezelőszervek a bal oldali dobozra kerültek. A puha nyomású gombok funkciója egyértelmű (bemenetváltás, hangszínszabályzás, hangerőszabályzás), de a visszajelzésről csak 5 apró LED lámpa gondoskodik, amik az éppen aktív bemenetről, illetve a Bluetooth kapcsolat státuszártól tájékoztatnak minket. A hangszínszabályzáshoz jól jött volna egy komolyabb kijelző, mert így nem lehet megállapítani, hogy mennyi mély hang és magas hang kiemelés/szűrés van beállítva.
A hangszórók összes funkcióját csak a mellékelt távirányítóval tudjuk kihasználni, mert a dobozon csak a legszükségesebbek gombok találhatók meg. Amit csak a távkapcsoló tud: a hangszínszabályzó alaphelyzetbe állítása, némítás. A csatlakozók nem meglepő módon a dobozok hátuljára kerültek. Nekünk szimpatikus, hogy a két doboz összekötésére csíptetős csatlakozók vannak. A panelen helyet kapott egy főkapcsoló, egy RCA, valamint egy 3,5mm-es jack bemenet, tehát a hangszórókra 2 analóg eszközt is rádughatunk. Ahogy korábban már említettük, a szett egy harmadik „bemenettel” is rendelkezik, ez esetben az összeköttetés vezeték nélkül, Bluetooth technológián keresztül történik.
Hangminőség Ami a hangot illeti, a Hoch kicsit vegyes érzéseket keltett bennünk. Kétségtelen, hogy a kisebb méretű hangdobozok nem vehetik fel a versenyt az álló tornyos társaikkal, ezért sajnos az elhelyezés során mindenképpen kompromisszumot kell kötnünk. Ha már rendelkezünk otthon hangfalállványokkal, akkor érdemes használni azokat, jóval érthetőbb beszédhangokra és tisztább magas hangokra számíthatunk, ha a hangsugárzók a fejünk vonalába kerülnek. Sajnos ezt a padlón nem lehetett megvalósítani, mert a hangdobozokban lévő csipogók hangja túlságosan egy helyre irányulnak. Ugyanakkor, amikor a szőnyegre tettük a dobozokat, azok jóval teltebb mélyhangokat produkáltak, nagy hangerőn szinte remegett a padló, de az equalizerrel már bűvészkedni kellett, hogy ne csak búgást halljunk. A legjobb eredményt az asztalon értük el, ám ezért cserébe a mélyhangokkal kellett fizettünk. A hangszórók elvesztették nyugodt karakterüket, a legalsó mélyhangok eltűntek, a kevésbé mélyek viszont felerősödtek, ami kellemetlen a fülnek. Némi kompromisszummal tehát számolni kell, mert ideális elhelyezés nincs. Éppen ezért jó hogy equalizer is van a hangszórókhoz, ennek helyzettől függően nagy hasznát vehetjük. Amikor már megtaláltuk a lehető legjobb elhelyezést/equalizeres beállítást, a szett nagyjából minden területen szépen állta a sarat. A játékok során értékeltük, hogy már némi basszus is hallható, zenehallgatáskor szintén megfelelően teljesített a szett, de filmeknél már hiányzott az a plusz, amire csak egy mélynyomó képes. A dobozok kis hangerőnél nem tudták megmutatni igazi erejüket, közepes és nagy hangerőn viszont megfelelő hangnyomást értek el egy 20nm-es szobában. Teljes hangerőre azonban csak akkor merészkedjünk, ha a hangszínszabályzó alapállásban van, különben a hangszórók némileg torzítanak. A Bluetooth bemenetet két mobiltelefonnal próbáltuk ki: a hangminőség ugyanolyan jó volt, mintha a hangot PC-ről, analóg módon küldtük volna a hangfalakra. A kapcsolat akadásmentes volt, de csak az egyik telefonnal (Sony Xperia M2), lakáson belül bárhová mentünk, a lejátszás folyamatos volt. Nem jártunk ilyen jól a másik esetben (Sony Ericsson Xperia Ray), amikor is már egy válaszfal elég volt ahhoz, hogy az összeköttetés megszakadjon, de ez már a telefon hibája, nem a hangfalé.
Áttekintés - Turm Végül tesztasztalra fektettük a cég zászlóshajóját a Turm-ot, valamint az önálló termékként értékesített SW10 mélynyomót is. Mindkét hangkeltő a Hi-End szériát erősíti, gyakorlatilag ezek a cég legfontosabb termékei. Először a Turm tornyait, majd az SW10-et járjuk körbe, meghallgatjuk a Turm-ot önmagában, illetve a mélynyomóval együtt, mivel egy mélynyomót egymagában nem sok értelme lenne hallgatni.
A Turm melléklete egy leírást, egy PC-s összekötő kábelt (3,5mm jack - RCA), egy hangfal összekötő kábelt, egy távirányítót, valamint egy tápegység kábelt tartalmaz.
A tornyok impozáns külleme már önmagában is megteremti a hangulatot, és ha a porvédő selymet is eltávolítjuk, nagyon dögös látványban lehet részünk. A formavilág nagyon jól sikerült, a sarkokat szépen lekerekítették a tervezők, és szerintünk a fekete fólia is jobban mutat, mint a fehér (arról nem is beszélve, hogy ez kevésbé érzékeny a szennyeződésekre). Az elektronika, ahogy már megszokhattuk, a bal dobozban kapott helyet, felül a kezelőszervek és a kijelző látható. A reflexnyílás a csatlakozók társaságában, hátul található meg.
A Turm kezelőszervei elöl kaptak helyet: 6 gomb, 3 LED lámpa, egy 4 betű megjelenítésére alkalmas kijelző, valamint egy porvédővel ellátott USB csatlakozó. A funkciókhoz egy távirányítót is kapunk, ami már jóval nagyobb és kényelmesebb a Hoch távkapacsolójánál. A hangfalakon elérhető funkciók: zeneszám léptetése, hangerőszabályzás, bemenet váltás, készenléti mód. A távirányítón ezen kívül egyéb extrák is megtalálhatók: zeneszámra ugrás szám szerinti megadással, hangszínszabályzás, balansz állítása.
A csatlakozók repertoárjában 2 digitális (koaxiális, S/PDIF) és 2 analóg bemenet (RCA, 3,5mm jack) is megtalálható. A két hangdoboz összekötésére csavaros terminálok állnak rendelkezésre, továbbá hátul látható még a tápegység csatlakozója, valamint egy kapcsoló, amivel áramtalanítani lehet a készüléket. Áttekintés - SW-10
A mélynyomó mellékletében egy leírásra, egy RCA-RCA kábelre, valamint egy tápegység vezetékre bukkantunk.
Az SW-10 külleméről nem sokat lehet mesélni, mert lényegében egy kocka. Na jó, egy kicsit mélyebb egy szabályos kockánál, de kb. ennyi. A fólia ez esetben is fekete, az előlap pedig eltávolítható, ennek köszönhetően működés közben is megcsodálhatjuk a nagy kilengésű membránt. A hátul lévő reflexnyílás rendhagyó módon nem kör formájú, a mélyhangok egy hosszúkás nyíláson keresztül távoznak alul. Ez jótékony hatással van hangminőségre, mert így kevesebb a szélzaj. A mélyláda tekerőgombjai hátul kaptak helyet, így a csatlakozók társaságában kicsit kényelmetlen használni ezeket. A hangerőszabályzó mellett egy állítható keresztváltó foglal helyet, amivel beállítható az aluláteresztő szűrő frekvenciája, 40 és 180Hz között. Ez olyankor hasznos, amikor csak a legmélyebb tartományban szeretnénk megszólaltatni az izomkockát.
Hátul találunk egy tápegység kapcsolót, amivel áramtalanítani lehet a készüléket, valamint egy készenléti kapcsolót, amivel fixen bekapcsolhatjuk a mélynyomót, vagy rábízhatjuk az elektronikára, hogy néhány perc csend után készenléti módba kapcsoljon. Ez a lehetőség halk tartalmak esetén jön jól, hiszen előfordulhat, hogy az elektronika már szeretne kikapcsolni, miközben mi még számítunk a halk működésre. A készüléken van egy egyszerű fáziskapcsoló is, amivel a hanghullámok 180 fokkal eltolhatók, így némileg változtathatunk a hangkarakteren („brummogósabb” vagy feszesebb legyen hangzás). Az izomkocka képes alacsony és magas szintű jelet is kezelni, ráadásul a hang mindkét esetben továbbvihető egy újabb készülékhez. Ehhez 2 pár RCA, illetve csíptetős terminálok állnak a rendelkezésünkre. A felsorolt funkciók ebben az árkategóriában minden igényt kielégítenek.
Turm Egy termék megítélése nálunk minden esetben az adott árkategóriához viszonyítva megy. Mivel egy komplex termékről van szó (amiben egy erősítő, hangsugárzók, Bluetooth támogatás és médialejátszó is van, amihez egy távirányító is jár) nehéz neki ellenfelet találni, hiszen egyelőre még feltörekvőben vannak az ehhez hasonló termékek. A PC-s rendszerek közt mi nem igazán találtunk neki ellenfelet, de annyit kijelenthetünk, hogy hangminőségben közel áll a belépő szintű Hi-Fi rendszerekhez. A próbát zenehallgatással kezdtük, játékkal folytattuk, majd filmnézéssel zártuk. A tesztben szereplő többi hangszórórendszerhez képest az első lényeges különbség, ami azonnal megfogott minket, az a hangszórók kiegyenlített hangzása. Végre minden a helyén van: a mély hangok úgy dübörögnek, ahogy kell, nagy hangerőn remeg a padló, az énekhangok tiszták és érthetőek, a magas hangok pedig csilingelnek. A tornyok kialakítása nagyon szerencsés, mert ha ülő pozícióban vagyunk, akkor a magas sugárzók éppen fejmagasságba kerülnek. A reflexnyílások alul vannak, így a mély hangok intenzíven hallhatók, mert a padló visszaveri ezeket. A mély hangok brummogása kicsit túlzó lehet az audiofil füleknek, de ha játszani támad kedvünk, filmet néznénk, vagy elektronikus zenét hallgatnánk, a hangszóróknak éppen ez a tulajdonsága teszi dögössé a hangzást. Zenehallgatásnál egyáltalán nem éreztük hiányát a mélynyomónak, sőt, amikor bevetettük mellé az SW-10-et, folyamatosan halkítottuk, majd inkább kikapcsoltuk azt. A Turm gyárilag éppen úgy jó, ahogy van, de ha vadulni szeretnénk, akkor jó tudni, hogy bőven vannak mélytartalékai. Erről árulkodik az is, hogy némi equalizeres finomhangolás után játék közben és filmnézéskor sem éreztük a mélyláda hiányát (a 2 sávos hangszínszabályzót egyénileg is beállíthatjuk, de alkalmazhatjuk az egyébként nagyon jól sikerült, 7db előre beállított profilt is). A pisztolylövések és robbanások nagyon komoly szelet kavartak, ami a tornyok reflex nyílásaiból érkezett a lábainkhoz. Hangerő tekintetében sincs hiány, a Turm teljesítménye intenzív zenehallgatáshoz és filmnézéshez is elég.
A Bluetooth bemenetet ezúttal is kipróbáltuk a rendelkezésünkre álló két mobiltelefonnal. A helyzet változatlan, a hangminőség remek, de a kapcsolat megint csak az Xperia M2 esetében volt akadásmentes (ezt viszont a lakás egész területén bárhová vihettük, nem szakadt meg jel). A Turm esetében is érdemes figyelembe venni azt, hogy a gyengébb jellel rendelkező mobilok esetén csak közelről tudunk folyamatosan zenét hallgatni. A beépített médialejátszót az USB bemeneten próbáltuk ki, de memóriakártyáról is elérhető a funkció. A lejátszás minőségére itt sincs panasz, így gyakorlatilag bármelyik bemenetet választjuk, mindig egyformán jó hangot kapunk. SW-10 Végül lássuk a mélynyomóval szerzett tapasztalatainkat. Az SW-10-et a Trum társaságában próbáltuk ki, hiszen egy mélynyomót egy már eleve kiegyenlített hangú rendszerbe érdemes beilleszteni (mindegy, hogy sztereo vagy többcsatornás hangszórókról beszélünk).
A mélynyomó rendszerbe illesztésére több módszer létezik. Zenehallgatáskor alapelvként azt tartjuk szem előtt, hogy a túlzott mélyhang kiemelés csak tönkreteszi a hangzást. Éppen ezért a mélyláda hangerőszabályzóját úgy lőttük be, hogy csak kiegészítsék a Turm hangtartományát alulról, észre se lehessen venni, hogy egy plusz eszköz dolgozik a hangfalak mellett. Az derült ki, hogy zenehallgatásnál a fent említett hangfalpárhoz tökéletesen felesleges a mélynyomó, mert az adott körülményekhez képest, egy 20nm-es szobában, nincs hallható előnye a mélyládának. A nagyon alacsony frekvenciájú hanghullámok ugyanis csak ennél nagyobb térben hallhatók. Játékra és filmnézésre viszont érdemes bevetni a ládát, ilyenkor ugyanis nem a finom hangzás a cél, hanem az, hogy a velőtrázó mélyhangok intenzíven remegtessék az ablakokat. Érdemes a keresztváltót 60Hz környékére beállítani, a hangerőt pedig ízlés szerint megválasztani, akár maximumra tekerve. A hatás nem maradt el, nagy hangerőn igazi mozi hangulat költözött a szobába, a játékok effektjeitől pedig már a bútorok is rendesen remegtek. Számunkra egyértelmű, hogy az SW-10 játékra és mozizásra termett.
Értékelés: Thonet & Vander Dass
A Dass tisztességesen helytállt a PC-s hangszórók mezőnyében. A megépítés minősége és a küllem kiváló, a csatlakozási lehetőségek és funkciók a kategóriának megfelelőek, és a hangminőségről is többnyire pozitív véleményünk született. Filmnézéskor remegtek az ablakok, már a 16,5cm-es mélynyomó is képes volt megteremteni szobánkban a mozi hangulatot. Az állítható keresztváltó hiánya viszont érezhető volt, ezért kellett némi finomhangolás, hogy a mélyhangok ne legyenek túlzóak (ezen az árszinten más gyártó sem használ állítható keresztváltót, de némileg kiegyenlítettebb hangkép esetén erre nem is lett volna szükség). Ezzel együtt a szett már egy olyan minőségi szintet képvisel, amit zenehallgatásra is használhatunk, ha az agresszívebb műfajokat kedveljük, ez ugyanis határozottan jól állt neki. Játék során maradéktalanul elégedettek voltunk, a hangszórókészletet ezen a területen volt a legjobb. Végeredményben kijelenthetjük, hogy egy nagyon jó ár/érték arányú terméket sikerült megismernünk a Dass képében, ezért jó választás azoknak, akik nem akarnak sokat költeni, ugyanakkor hangzás terén is komoly játékélményt várnak. Hasznos linkek: Hivatalos honlap Webshop Értékelés: Thonet & Vander Hoch BT
A Hoch látvány szempontjából egy nagyon egyedi termék, azonban valódi különlegességei a Bluetooth összeköttetésben és a távirányíthatóságban kimerülnek, hangzásban nem igazán győzött meg minket. A klasszikus felépítésű hangszórók ugyanis nagyjából azt képesek nyújtani, amire egy kisebb méretű normálisabb sztereo hangfalpár képes. Zenehallgatáshoz és játékhoz megfelelő mennyiségű mélyhangot kapunk, de ez mozizáshoz ez már picit kevés. Fejmagasságban elhelyezve tiszta beszédhangok és szép magas hangok jellemzik a hangfalakat, de felépítésük miatt ilyenkor kevesebb mély hangra számíthatunk. A legszebb hangot asztalon elhelyezve találtuk meg, illetve a hangzás finomításánál jól jött még a beépített equalizer. Ezzel érdemes viszont vigyázni, mert bár hangerőben nincs hiány, teljes hangerőn hangszínszabályzóval már hajlamos torzítani a szett. A távirányító egy kényelmes extra, mert hangerő- és hangszínbeállításnál nem kell felugrálni a székből. A hangszórópár bár kellemes órákat szerzett nekünk, hangzását tekintve szerintünk házon belül is jobban járunk a fenti 2.1-es rendszerrel. Hasznos linkek: Hivatalos honlap (Hoch) Hivatalos honlap (Hoch BT) Webshop Értékelés: Thonet & Vander Turm
A Turm már önmagában is egy remek rendszer, ha egy komplett megoldást keresünk. Egy komponensekből összeállított Hi-Fi rendszerhez képest az erősítő, médialejátszó, a vezérlőszervek, és a kijelző is megtalálható a hangszórókban. A beépített zenelejátszó csak mp3-akat kezel, azokat viszont pendrive-ról és memóriakártyáról is, továbbá Bluetooth-on keresztül is küldhetünk rá hangot. A távirányítóval teljes kényelemben érezhetjük magunkat, még a Bluetooth-os eszköz csatlakozását is elvégezhetjük vele. A legtöbb funkció a fotelből vezérelhető, ami nem csak a hangerőszabályzásnál jön jól, de a kezdeti beállítást is nagyban megkönnyíti. Talán nem meglepő, de ez esetben már nem csak a funkciókkal és a megépítés minőségével, hanem a hangzással is maradéktalanul elégedettek voltunk. A hangfalak ilyen tekintetben is minden elismerést megérdemelnek, nagyon kiegyensúlyozottan, kellemesen szólaltak meg, felépítésüknek köszönhetően a magas-, közép-, és mélyhangok is megfelelően tudtak érvényesülni. Játékra és zenére bőven elég mélyhanggal rendelkeznek, sőt, a hangszínszabályzót használva a dobozok akár filmnézéshez is megfelelőek, kellően nagy erő van bennük, a padlón álló dobozok rendesen megremegtetik a földet. A fejmagasságban lévő csipogók miatt minden nesz hallható játék közben, így semmilyen részletről nem maradunk le. A hangfalak tehát nagyon szép eredménnyel zártak, és a sok bemenetnek köszönhetően bármilyen területre ajánlhatók, a mélynyomó pedig erre még rátett egy lapáttal. Hasznos linkek: Hivatalos honlap Webshop Értékelés: Thonet & Vander SW-10
Az SW10 egy olyan különálló mélynyomó, ami sztereo vagy házimozi rendszerbe egyaránt beilleszthető, ugyanis alacsony és magas jelszintű bemenete is van. Szerintünk hangja alapján utóbbira az alkalmasabb, a filmeffektek nagyon erőteljesen és moziszerűen szólaltak meg rajta. Zenehallgatáskor feleslegesnek éreztük bekapcsolni (egy kiegyenlített hangú hangszórópár esetében pedig már egyébként sincs szükség külön mélysugárzóra, csak rontani tudunk a hangzáson), játék közben viszont hasonlóan jót tett a hangzásnak, amikor a beépített keresztváltót lecsavarva csak a legütősebb mély hangok szólaltak meg belőle. Ha játékra vagy filmnézésre keresünk egy jó mélysugárzót, az SW-10 erősen ajánlott vétel. Hasznos linkek: Hivatalos honlap Webshop
Thonet & Vander Dass Thonet & Vander Turm Thonet & Vander SW-10
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. Joga73
2014.06.11. 13:17
Köszi a cikket, ha esetleg a Grund-ot is kipróbálnátok, és írnátok róla, azt is jól elolvasnám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. irhejja
2014.06.11. 13:34
Jó cikk! Most rendeltem egy Vier-t, kíváncsi vagyok az alsó kategóriában mit tudnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. frenetik76
2014.06.11. 13:44
kár, hogy nem gyártanak 5.1-est, a hálóba kéne valami fasza
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. jonos
2014.06.11. 16:16
Az "agyondícsért " Beats még a frekvenciatartományt se írja le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Capritain
2014.06.11. 17:06
Köszönjük a tesztet. Nagyon érdekelne, hogy hogyan állják meg a helyüket egy csoport-tesztben olyan versenyzőkkel, mint Corsair SP2500, Klipsch ProMedia 2.1, vagy a mindenki által közkedvelt Logitech Z 623.

Valamint egy olyan cikk is érdekes lehetne, hogy hogy hogyan állíthatunk fel egy PC-s hangrendszert a hifi világából, amik kereskedelmi forgalomban is kaphatóak: kis teljesítményű, de kifinomult hangú erősítők és polchangsugárzók párosításaiból, amik képesek érdemben kiszolgálni egy pl. ASUS Xonar Essence hangkártyát. Még egyszer hálásak vagyunk a tesztért!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Asagrim
2014.06.11. 17:26
Nem is szabad olyan márkától vásárolni, amelyik nem ad meg freki tartományt, impedanciát, jel/zaj arányt, meg egy teljesítményt RMS-ben (és egy zárójeles DIN értéknek már kifejezetten örülök ha van, ha már német gyártó).

Mondjuk személy szerint én annak örülnék a legjobban ha nem max 1 év bizalmat szavazna meg szinte az összes hangsugárzó gyártó a termékük hibamentes működésének a biztosítását illetően (a +1 év online regisztráció után sovány vígasz), mert mondjuk 5 évvel tényleg úgy érezném hogy minőséget veszek, így meg ...

P.M.P.O.-t meg hagyjuk, ami által a 2+2+2,5 Wattból hirtelen 1200 Watt lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. mThom
2014.06.11. 17:40
Ezeket érdemes lenne összehasonlítani Edifier hangszórókkal

frenetik76 : Edifier-nek van 5.1-es rendszere is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Capritain mThom
2014.06.11. 18:47
Eleve nem is lenne rossz egy pont ilyen bemutató Edifier rendszerekkel Mondjuk M1380, Predator, S330D, S730 (jó, tudom, hogy ez utóbbi nem az az árkategória, de mégis...).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Feenzor
2014.06.11. 21:38
Nekem volt alkalmam meghallgatni őket a PlayIT-en, még venni is akartam, de mikor meghallottam... nem vettem Elég hamar torzít a mély, és a magas is elég furcsán recseg nagyobb hangerőnél. Nem igazán nevezném minőségi hangzásnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. balazs630
2014.06.11. 22:21
A minőségi hangszórórendszer ott kezdődik hogy nem ilyen 100 forintos tápkábelt meg gatyamadzag kábeleket használ az ember. És akkor utána jön a lényegi rész hogy egy normális erősítő, hangszórók, DAC kiválasztása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. asdsa balaz...
2014.06.12. 00:03
Ezek a hangszórók 20-70k között vannak, amiket leírtál meg 1. valószínűleg drágábbak 2. komolyabb szaktudást igényel az összeválogatásuk, (összeszerelésük) 3. kevésbé kompaktak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. peti198706...
2014.06.12. 05:04
Az olyan hangszórók amikről azt se tudod h hangsz@ró, mégis kitűnő munka, korrekt összeállítás, s "tájékozatlanság" fekszik benne, annak nem kell reklám. Lerí róla h az hangszóró amint meghallod, hunyodt szemel eltudod dönteni h mit kaptál a pénzedért, még egy vaccak Maxxtro két utas műhifi hozta az árát s még túl is teljesítette azt, pedig nem mai példány s nem is robbantott ablakot ahhoz ott "mélyjárda".. Nekem már sántiít a plecsni is rajta, hiába h díszítő elem. :3
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kray
2014.06.12. 09:39
Én ezt már mondom egy ideje De elég megnézni a menő arcokat a kocsiban, mikor a mélyláda miatt rezeg meg majd szétesik az egész autó, a közép meg magas hangsugárzók meg recsegnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Stormrage
2014.06.12. 18:30
SW-10, kell remelem aug fizuemeles vastag lesz, es mar johet is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Capritain
2014.06.12. 19:53
Anno egy Creative X-Fi Fatality Pro-ra alapoztam a HTPC-met, NAD C162 / C272, Dali 450 dobozok és VdH D352-es hangfalkábelek szolgálták - szóval tudom, mi a jó hang, de itt most egy desktop méretben gondolkodunk, tehát egy olyan rendszerben, ami elfér egy max 120-140cm x 80 cm-es asztalon (rajta vagy alatta), így az általad belinkelt szett nem jöhet szóba - bármennyire is folyik a nyálam. Meg ez mégiscsak egy desktop szett, ne költsünk rá milliókat, maradjunk a földön. Ár/érték bajnokot keresek, max 100e forintig bezárólag, amitől egy audiofil nem h@nyik hupililát, ergo elfogadható vájt füllel is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. csabi02
2014.06.12. 21:10
Részben igazad van,de a gond az,hogy nincs olyan terület ahol ne lehetne ilyen szinthez hasonlítani azt ami átlagos.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. YellowFlas...
2014.06.13. 03:49
Irigyellek. Jó lenne Cervin hangfalakkal húzni a szomszéd agyát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zodiac83
2014.06.13. 14:43
Icpici Genelec 8020-at minden pc asztalra (szükség esetén egy szubbal megtámogatva) !

Bár ez valószínűleg mégsem olyan jó ötlet, mert nagy eséllyel megutálják az emberek a tecsőt, meg a 192kbps MP3-at.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Devio
2014.06.13. 15:27
Azt hittem valami világmegváltó hangfalak. Azt semmi.

2.1-re Logitech Z523. Lehet fikázni, hogy nem HIFI meg anyámkínya, de merem állítani, hogy sokat agyon ver még a komoly mezőnyből is. Pfff eszméletlen hangzása van. Pont itt üvölt a fülembe most is. Pedig a feléig van feltekerve csak. 1x volt maxra, de gond nélkül szólt tisztán torzítás nélkül.
Jah és aki szidja, hogy torzít. Remélem nem jutub hulladékot indított el és azt bömböltette. Mert ilyen hangszóró mellé már biza Flac dukál. Nekem eredeti CD-k vannak mellé és tényleg kristálytiszta.

Azért mert a német logó rajta van még nem esek seggre. Akkor inkább Harmankardon. Vagy Bose. Amúgy meg ilyen sem létezik szerintem, hogy játékra kimondottan. Egy BF4 alatt van magastól mélyig minden. Ha azt megszólaltatja akkor bármilyen zenével, filmel megbirkózik. A Rock zene tudja megfogni a hangfalakat. A nagyon felsőbe már nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. subvoice
2014.06.13. 19:17
"[A készüléken van egy egyszerű fáziskapcsoló is, amivel a hanghullámok 180 fokkal eltolhatók,] így némileg változtathatunk a hangkarakteren („brummogósabb” vagy feszesebb legyen hangzás)."

"A nagyon alacsony frekvenciájú hanghullámok ugyanis csak ennél nagyobb térben hallhatók."

"[a mélyhangok egy hosszúkás nyíláson keresztül távoznak alul.] Ez jótékony hatással van hangminőségre, mert így kevesebb a szélzaj."

Mindhárom állítás téves.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. subvoice
2014.06.14. 12:50
1. A fáziskapcsoló fázist fordít (invertál), nem tol. A hangot önmagában nem befolyásolja, nem lesz tőle brummogósabb vagy feszesebb a mély, viszont a szub és a szatelitdobozok hangja másképpen összegződik a keresztezési frekvencia környékén az eltérő fázisviszonyok miatt, ezért hallatszik az összhang másnak. (Optimális esetben a mélyláda és a szatelitdobozok tökéletesen összeadódnak ehhez azonban nagyon sok feltételnek teljesülnie kell ami egyáltalán nem triviális sajnos.)

2. Az írás azt állítja, hogy kis térben a mélybasszus nem hallható/reprodukálható. Ez nem igaz. Kis szobában az állóhullámok okoznak inkább problémát, főleg ha a szoba méretei kocka-közeliek. Ez azonban más jellegű probléma és nem jelenti azt, hogy kis légtérben ne lehetne mélyhangot reprodukálni, sőt, igazából pont ott a legkönnyebb (ld. autóhifi, in-ear fülhallgatók).

3. A szélzaj nem lesz attól lesz kisebb, mert a reflexnyílás nem kör metszetű. A szélzajt úgy lehet csökkenteni, ha a nyílás keresztmetszete túl van méretezve (nem tudhatjuk) illetve a cső/nyílás ki/bemeneti szélei le vannak kerekítve (a kimeneti szélek láthatóan nincsenek). Ez itt egyszerűen azért ilyen alakú, mert így fért el jól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kajafun
2014.06.17. 16:22
Tudod én min szoktam úgy besírni hogy vissza se tudok szólni???
"Bazz! Csak 12-es is tekertem fel a 100-ból és már kiakartak repülni az ablakok!!! Akkor mit tudhat 100-on??? Nagyon odarak ez a logitekk 5.1!!!"
Persze ez csak egy példa, viszont tízből nyolc ember tényleg ilyen sík hülye!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nemlehet Kajaf...
2014.06.17. 19:40
Nem feltétlen síkhülye, csak nem ért hozzá és hallása sincs megfelelő. Egy átlagfogyasztó nem hülye, legfeljebb mások az igényei. A hangerő és a torzítás egy könnyen meghallható dolog, aki nem ért hozzá ez alapján fogja megítélni a rendszert.

Én se fagyok audiofil, nem is szoktam zenét hallgatni, csak utazáshoz. Amúgy is ha csak háttérzajnak van berakva beszélgetés közben vagy esetleg egy bulihoz szerintem a hangminőség baromira másodlagos, nem fognak a vendégek amiatt panaszkodni, hogy a mély fáziseltolódása nem megfelelő... Mondhatnám, hogy rongyrázás és sznobizmus 1 milliót kidobni hangrendszerre otthoni használatra, de megértem, hogy ez valakinek fontos és jól érzi magát tőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Capritain
2014.06.19. 02:24
Hát ezek még mindig nem férnek el az íróasztalomon... Abszolút minimonitorban gondolkodom, esetleg aktívban, plusszban egy kis mélyládával. Erre valami...?

Pl.: http://www.whathifi.com/review/q-acoustics-2020i
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. borokmail irhej...
2014.12.08. 09:57
Szia! Csaknem fél év távlatából mi a véleményed a hangfalról?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mutheee
2015.01.31. 13:54
Sziasztok!

A Turm + SW10 párosról szeretnék érdeklődni. Valaki használja esetleg már régebb óta? Ha igen akkor megkérem, hogy ossza meg a véleményét, tapasztalatait velük vagy akár egyesével is valamelyik termékről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!