iPon Cikkek

Mobilnet megosztva – Edimax 3G-6200N bemutató

Dátum | 2010. 04. 16.
Szerző | Svindler
Csoport | HÁLÓZAT

Az utóbbi néhány évben a mobilinternet gyorsan fejlődött hazánkban, és az árak is elkezdtek emberi szintre beállni, így már reális alternatívát jelentenek a mobilszolgáltatók ajánlatai, melyek között feltűntek az otthoni csomagok is. Van ahol nincs is nagyon más lehetőség, és van ahol csak épp átmenetileg van szükség egy azonnal elérhető megoldásra, így gondoltuk itt az ideje foglalkozni a témával. Mivel az esetek döntő többségében jár egy USB portra csatlakoztatható 3G-s modem az előfizetésekhez, ezért mi inkább a pár hónapja felbukkant forgalomirányítókra helyezzük a hangsúlyt, és első körben egy olyan példányt mutatunk be, amit huzamosabb ideig használtunk.

Edimax 3G-6200N

Az Edimax routere a gyártótól megszokott, sallangmentes csomagolásban érkezett, amin minden fontosabb információ megtalálható 13 nyelven. Bár a magyar nincs köztük, ha valaki routervásárlásra adta a fejét valószínűleg már úgy is tudja mit rakott a kosárba.


Belenézve a dobozba az első, ami a szemünk elé kerül az maga a forgalomirányító lesz, valamint a tápadapter doboza és egy rövid leírás az üzembehelyezésről. Egy szinttel lejjebb találjuk a kiegészítőket: rövid hálókábel, USB kábel, tappancsok a router aljára, mini-állvány, hogy függőlegesen is elhelyezhessük, és ami a legfontosabb a telepítő CD, ami segít a termék gyors konfigurálásában. A választható nyelvek között megtalálható a magyar is, és beállításokon kívül a program tartalmaz ábrákat is az üzembehelyezésről. Ezzel majd egy oldallal arrébb foglalkozzunk, most nézzük magát a routert.


A csillogó fehér műanyag borítás gyorsan gyűjti a koszt, úgyhogy ha szem előtt lesz a gép, akkor bizony néha tisztítani kell. Két oldalt és alul csak szellőzőrácsok vannak és elöl is mindössze annyi érdekesség van, hogy a szokásos állapotjelző LED-ek közé felkerült egy, a mobilinternet aktivitását mutató darab.


Hátul már érdekesebb a kép, az állítgatható antenna mellett azonnal van egy manuális kapcsoló, amivel bármikor lelőhetjük azt, így lekapcsolva a router WiFi részét. Ez mellett található a WPS/Reset gomb, mely főleg előbbi miatt lett ilyen nagy. Röviden megnyomva biztonságos vezeték nélküli kapcsolatot építhetünk ki gyorsan egy másik WPS képes eszközzel, míg hosszan nyomvatartva (15-20mp) visszaállítja a routert gyári állapotába. A következő négy RJ-45-ös aljzat a helyi hálózatra van, mindegyik maximum 100Mbites sebességet támogat, akárcsak a WAN csatlakozó, ahová az ADSL- vagy kábelmodemből jövő UTP kábelt dughatjuk. A router ugyanis kezeli az elterjedt vezetékes internet eléréseket is, de egyszerre természetesen csak egy kapcsolat lehet aktív, vagy 3G vagy vezetékes. Ezek között azonban ha már be vannak állítva bármikor válthatunk. Továbbhaladva a tápcsatlakozót találjuk a hozzá kicsit közel helyezett USB csatlakozó társaságában. Utóbbi arra szolgál, hogy a 3G/3.5G-s modemünket csatlakoztathassuk a routerhez. Ezek azonban elég vaskosak szoktak lenni, tehát egy átlag modem nem fér el a tápkábeltől, és ilyenkor jön jól a géphez mellékelt USB kábel. Ráadásul nem biztos, hogy a router olyan helyen van ahol jó a vétel, hiszen épületen belül lesz elhelyezve, így az USB kábelt hosszabbítónak is használhatjuk és a modemet lepakolhatjuk ideálisabb helyre (ablak közelébe például).

Beállítások

Kétféleképpen is nekieshetünk a routernek: vagy a hozzáadott CD-t használjuk, amin a legalapvetőbb beállításokat végezhetjük el egyszerűen és magyarul, vagy nekiesünk a webes felületnek. Előbbi csak akkor javasolt, ha még gyári állapotban van a router különben képes egy kicsit összezavarodni és a végtelenségig csatlakozással próbálkozni. Egy reset és utána az újrapróbálkozás mindent megold a lényeg csak annyi, ha cserélgetjük a 3G-s modemet, akkor részesítsük inkább a webes felületet előnyben, ami hasonlóan egyszerű. A CD-n egyébként pdf formátumban megtalálható a kézikönyv is magyarul, de a szokásos automatikusan fordított változatban, úgyhogy csak akkor lapozgassuk, ha lemaradtunk a heti vígjátéksorozatunkról.


Mivel a mobilnet még mindig nem olcsó mulatság, ezért ha használjuk a router WiFi képességeit, akkor mindenképpen titkosítsunk! Különben lehet, hogy a szomszédnak már teljes filmsorozatai lesznek, mi pedig adhatjuk el a lakást, hogy kifizessük a számlát. A helyi hálózatos beállítások egyébként a szokásosak, már évek óta körülbelül ugyanarra képes minden router, úgyhogy ezt a részt nem is taglalnánk, csak a biztonság mellett ebben az esetben nem lehetett elmenni.


A legtöbb 3G-s modemet azonnal felismeri a 6200n, és a firmware frissítéseknek hála a jövőben megjelenők sem okozatnak problémát neki. A webes felület statisztikái között egyébként megnézhető, hogy milyen típusú modem van rajta, itt kiderül az is ha nem ismerte fel. Nagyon kevés olyan van, amihez külön driver kell majd a gépre, ennek a leírását megtaláljuk a kézikönyvben, de tapasztalataink szerint a hazai választékkal nem lehet semmi gond, több szolgáltató internetével is kipróbáltuk a készüléket. Amire szükségünk lesz az a SIM kártya PIN kódja, a szolgáltató APN-je és a betárcsázási kód, ami általában a szokásos *99#, ez gyárilag be is van állítva a routernek. Ha mindez megvan, akkor újraindítja magát egyszer és már szörfölhetünk is a világhálón.

Sebesség

Egy átlagos társasházi lakásban teszteltük a mobilnet sebességét, kétféleképpen: először a lakás közepe felé volt a router és a 3G-s modem is, ahová a WiFi miatt egyébként is tennénk, másodszorra pedig közelebb helyeztük az ablakhoz, és az USB-s kábelt használva a 3G-s modemet kiraktuk az ablakba (üvegen belül volt). A különbség elég nagy volt, amíg ugyanis az ablaktól távol 60-80KB/s-os sebességet voltunk képesek elérni, addig az ablakban akár 150KB/s-mal is sikerült tölteni. Ez bőven elég átlagos böngészgetésre, csak tisztában kell lenni a korlátokkal és hanyagolni a netes videókat. Ezután a modemet kipróbáltuk egy notebookkal is, és bár a letöltés sebessége eléggé ingadozik, körülbelül ugyanakkora sebesség elérésére voltunk képesek mint a routeren keresztül, tehát a 6200n jól kezeli a modemet.

Összefoglaló

A mostani bemutatón és gyorsteszten kívül már volt szerencsénk az Edimax routeréhez, így vannak tapasztalataink azzal kapcsolatban is, hogy mire képes hosszútávon. Mikor új telephelyre költöztünk problémák akadtak az internetelérésünkkel, így ideiglenesen mobilnetre kellett váltanunk. Akkor nem egy routert kipróbáltunk, de mindig volt valami gond, ami általában a kezdetleges firmware-re volt visszavezethető. Az Edimax 3G-6200n volt az első, ami úgy működött, ahogy mi azt elvártuk tőle, és utána tette ezt még hetekig. Beállítása egyszerű, ismeri az itthon elterjedt modemeket, és stabilan nyújtja azt, amit papíron kínál, úgyhogy maximálisan megfelelt a kívánalmaknak. Ára 16000 forint körül mozog jelenleg, ami az ilyen újdonságok esetében teljesen reális, úgyhogy jár neki az Ajánlott vétel plecsni. A 3G-6200n-nek van egy hordozható változata is, saját akkumulátorral, 6210n néven, ami ugyanazt kínálja mint a mostani bemutató alanya, csak teljesen mobil, egy töltéssel 4-5 órát megy el. Az Edimax elég nagy hangsúlyt fektet mostanában a vezeték nélküli internet technológiákra, úgyhogy a jövőben még biztos rengeteg megoldást látunk majd tőlük a témában.


Edimax 3G-6200n


Hivatalos oldal: Edimax
Webshop: Edimax 3G-6200n

Az Edimax 3G-6200n routert a Kelly-tech Kft.-től kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet érte!

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. 620hun
2010.04.16. 19:10
Az lenne jó, ha menne akksival Vinném suliba, és pénzt szednék a jelszóért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. degumentes
2010.04.16. 20:08
Eddig nem tudtam elképzelni, hogy ki az aki képes lenne egy amúgy is trágya internetet tovább osztani Nekem volt mobil netem a vodafos jóvoltából, minden hónapban telefonálnom kellet legalább 2x, hogy elviselhető legyen az internet! De a youtube-on nem bírtam úgy videót nézni, ne állt volna meg a letöltés! Én a mobil netet csak olyan embereknek ajánlnám akiknek az idegrendszere teljesen ép és vérmérsékletük nagyon alacsony Áldom magamat, hogy csak egy évet írtam anno alá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. amazing
2010.04.16. 20:14
T-nel egesz normalis a 3g-s net, pesten meg balaton deli partjan is nagyon jo sebessegeket hozott, sima web-mailre boven jo volt. /iphone-on megosztva notira/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ZowW
2010.04.16. 20:19
Én a Margit sziget közepén egy fa alatt üldögélve, ölemben a lapival töltöttem torrentről 1 megával a sorozatom legfrissebb epizódját, iPhoneról, kábelen megosztva a netet. Én abszolút elégedett vagyok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. gebana
2010.04.16. 21:02
620hun: megy "lememről", 12 volt kell csak neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Svindler
2010.04.16. 23:45
620hun: ott van a cikk végén, akkor neked a 6210n kell Ugyanez csak kisebb, aksis, hordozható változat. De sok pénzt kéne szedned ha azt akarnád, hogy megérje
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Antiserver
2010.04.16. 23:57
Ha nem Edimax lenne, még lehet el is gondolkoznék rajta, hogy megveszem...
Egy év alatt 3 (!) teljesen új Edimax router ment gallyra nálam, sajnos ezzel a szememben teljesen elvesztette a márka a megbízhatóságát. Igaz, az én hibám is volt, mert ismertem fel, hogy talán váltanom kéne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Antiserver
2010.04.17. 01:09
*jav.: ...mert NEM ismertem fel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. axe
2010.04.17. 01:38
vagy csak hűteni kellett volna a tranyókat....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. enazati
2010.04.17. 09:09
Hali! Nékem RelaxNet XL-m van és, hát várom már NAGYON a szerződés végét! Amíg el nem fogy a 7gb, addig elmegy, de utána.........inkább a telefonról netezek a gépen meg hagyom, hogy csorogjon az adat torrenten 8-10kilóval!
ZowW! Áruld el a titkod!!! Én 500kb/s-nél még nem láttam gyorsabban tölteni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Vendég-Ven...
2010.04.17. 09:18
"A CD-n egyébként pdf formátumban megtalálható a kézikönyv is magyarul, de a szokásos automatikusan fordított változatban, úgyhogy csak akkor lapozgassuk, ha lemaradtunk a heti vígjátéksorozatunkról."

Ez nagyon tetszett!

Ez a router kb. két éve jött volna igen jól nekem, amikor a Tré-akármi (fene sem emlékszik már, hogy akkor épp mi volt a neve) idiótasága miatt mobilnetet kellett használnom majdnem egy évig. Sajnos akkor kb. 50k körül kezdődött egy ehhez hasonló router, vagy barkácsolhattam volna Asust Oleg firmware-rel, amihez nem volt nagy kedvem.

axe:

Az nem a felhasználó, hanem a gyártó sara, ha rosszul oldja meg az eszköz hűtését. Sajnos túl gyakori eset, fel nem foghatom, mi jó ebben a gyártónak. Mert addig OK, hogy általában kihúzza a garancia lejártáig, de utána az ember biztos nem vesz attól a gyártótól még egyszer. Amúgy a garancia elvesztése nélkül nem is bonthatod meg a dobozt, hogy javíts a hűtésen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Sytyx
2010.04.17. 09:22
enazati: a Tréjmobilos net tényleg baromi gyors, ha olyan kedve van. De ott is az a gond, hogy ha átléped a korlátot. Addig elég jól megy. Azaz, ha valaki nem töltöget ezerrel, hanem csak netezik, egyéb aránylag kevesebb adatforgalommal járó dolgot művel, annak tényleg jó alternatíva, főleg mert mobil. Játékra viszont nem való, főleg FPS-re, egy Guild Wars még játszható alatt, de ott is végignéztem párszor halálom, mert a trágya net szaggatott szokás szerint. (Tuti nem szerver probléma volt, mert csapattársaknak nem volt bajuk)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. amazing
2010.04.17. 09:43
Nem rosszabbak a meghibasodasi aranyai az edimax-nak, mint a tobbinek. Ami meglepett, hogy a Linksys-ek is siman meghalnak /vagy csak lehet engem lepett meg /, de ezert van ra a gari. Egyebkent mar keszul a gari programunk, szeretnenk olyat is, hogy egy %-kal jelezze, mennyivel volt garancialis gond az eladottakbol, hasznos lesz remelhetoleg /ha nem is fogunk ujra nepszerusegi csucsokat dontogetni a gyartoknal /
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. enazati
2010.04.17. 10:05
A forgalmam nagyrészt letöltés. és ebből a szempontból ok a T-s, mert eldönthetem, hogy mire használom. Ha jól tudom más szolgáltatónál nem lehet fájlmegosztót használni. Ami ki tud akasztani, mikor a nem torrentes letöltés végénél, mondjuk IP cím ütközéssel megszakítja a kapcsolatot.
A másik a driver! 64 bites rendszerhez nem volt egyszerű normális drivert találni, végül a Német T-mobil oldalról sikerült letölteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ZowW
2010.04.17. 12:54
enazati: Semmi titok nincs benne. iPhone-ról osztottam meg a netet kábelen, a Margit sziget közepén. http://twitpic.com/ipbxx
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Multitask amazi...
2010.04.17. 14:04
Ez szerintem jó ötlet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. djshootah
2010.04.18. 04:09
Melyik evszazadban irodott ez a cikk? Mar regota van olyan router is, amibe csak a sim kartyat kell berakni es egybol megosztja wifin a netet a megfelelo beallitasok utan...Jah es akksi is van benne, ami kb 5-6oraig birja, de ha merulne, akkor mini USB-n toltheto. iPod Touch-hoz tokeletes, mert igy feleannyiert kapok egy iPhone tudasu keszuleket 2szer akkora memoriaval Akit erdekel a dolog nezelodjon a three halozat honlapjan (UK)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gabesz84
2010.04.18. 12:00
az akksis még csak-csak újdonság, de a másik egyáltalán nem. Én 2 éve vettem a dlink dir635 típust, és az is tud ilyet, hogy 3g modemet dugsz bele azt osztja a netét (igaz még sose próbáltam ki, mert nem volt rá szükség)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vendég-Ven...
2010.04.18. 15:25
djshootah:

Persze, hogy van olyan is régóta. Csak éppen nem volt érdemes megvásárolni méregdrágán, mert a beépített 3G-modem igen hamar elavulttá vált, elsősorban a feltöltési sebesség terén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kovács Gül...
2010.04.19. 15:26
Vettünk egyet, próbálgattuk, vissza is vittük, ki is cserélték állitólag a belsejét. Nem működik minden modemmel, csak ami a kompatibilitási listában szerepel. Pl. a mostani T-sek közül egyikkel sem, de a Voda 3765-öse sincs a listán, pedig mindenhol csak az kapható...
Egy hétre rá kijött a Vodánál 5 ezerért a sokkal kisebb megosztó, igaz az szerényebb csatlakozókkal. egyébként a mai csomagokat már meg lehet osztani,sokkal jobb a sebességük, mint a régieknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 620hun
2010.04.22. 18:51
Svindler: és tényleg! Nem olvastam végig a cikket. Amúgy havi 750ft minimum 10 embertől elég jó üzlet, 2,9 hónap alatt visszajön a router, onnantól meg havi 2000 a haszon És MAC szűrés lenne, nem tudnának egy havidíjért többen netezni (A Pannonnál számoltam, a Vodafone még jóval olcsóbb lenne, de ahhoz már lusta vagyok)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. imhotep
2010.04.23. 14:04
én vodás netet osztottam dlink655 routerrel (persze csak próba volt) két embernek böngészgetni jó :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!