iPon Cikkek

Modern lapok olcsón? Megjöttek a P43-asok

Dátum | 2008. 07. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A korábbi P45-ös lapkakészlet teszt után most az olcsóbb, P43-as egységek kerültek terítékre. A két lapkakészlet legfőbb tulajdonságait tekintve megegyezik, ám a P43-as lapok valamivel olcsóbban kaphatóak, mint a P45-ösek. Az egyetlen és talán legfontosabb különbség a két chipszet között az az, hogy a P43-asok nem rendelkeznek Crossfire támogatással, így azon felhasználók számára, akik nem gondolkodnak többkártyás rendszer építésén, ideális választásnak bizonyulhatnak a P43-as deszkák.

A P45-ös alaplapok esetében általában jelen van 1, 2 vagy akár 3 darab FireWire port is van, ám a P43-as alaplapoknál jellemzőbb, hogy a gyártók lespórolják ezt a csatlakozó fajtát, illetve csak egy-két modell esetében teszik elérhetővé, legalábbis tesztalanyainknál ez volt a helyzet.


A P43-asok természetesen - a P45-ösökkel együtt - már az új generációs, PCIE 2.0-s szabványt alkalmazzák (16 GB/s), míg a korábbi P35-ös és P31-es alaplapok esetében csak és kizárólag a PCIE 1.1-es csatolófelületek voltak elérhetőek. A P43-as lapkakészlet mellett ICH10-es déli híd foglal helyet.

A P43-as alaplapok hivatalosan kétcsatornás DDR2-800-as és kétcsatornás DDR3-1066-os memóriatámogatással rendelkeznek, ám ezek az értékek a hivatalos JEDEC szabvány szerint vannak meghatározva, a valóságban a gyártók akár DDR2-1200 MHz-es és DDR3-1333 MHz-es támogatást is nyújtanak alaplapjaik mellé.

A tesztben szereplő P43-asok specifikációi:

A P43-as lapok specifikációi.

CPUz ablakok

Asrock P43Twins1600Gigabyte EP43-DS3LMSI P43-NEO
A rendszerek minden esetben 333 MHz-es FSB és 3 GHz-es processzor órajel mellet üzemeltek. Az Asrock lapjánál hiába állítgattuk a Jumpert, illetve hiába állítottuk be az FSB pontos értékét, mindig alacsonyabb FSB-vel üzemelt a rendszer, mint ami a BIOS-ban be lett állítva. Ezen sajnos egy BIOS frissítés sem segített.

A tesztrendszer

• Processzor: Intel E4500 (2,2 GHz @ 3,0GHz (333*9))
• Alaplapok:
- MSI P43 Neo
- Gigabyte EP43-DS3L
- Gigabyte EP45-DS4
- Gigabyte P35-DS3
- Asrock P43Twins1600
• VGA: Inno3D GeForce 7600 GT 
• Memória: 2 x 1 GB Geil (DDR2-800  @ 4-4-4-12 CR2)
 Tápegység: Chieftec 420W
• HDD: WD 160 GB (SATA 2)
• ODD: NEC DVD-Rom
• Operációsrendszer: Windows XP SP2 az összes javítással (az összehasonlíthatóság érdekében)
• Driver: ForceWare 169.21, Intel Chipset Driver 9.0.0.1008 

A rövid bevezető és a specifikációk ismertetése után következzen az alaplapok bemutatása egyenként, részletesen.

Első tesztalaplapunk az MSI kínálatából érkezett. Az újdonság csomagolása meglehetősen puritán, a gyártó a barna kartondobozra mindössze néhány matricát ragasztott, komplett festést egyáltalán nem alkalmazott. A dobozon található matrica csak a legszükségesebb információkat tartalmazza a termékről, talán nem is kell ennél több. A doboz hátoldala hasonló színvonalat hordoz magán.

A doboz eleje.A doboz hátulja.
A doboz kibontása után megpillantjuk a kellékeket, amelyek az alsó-középkategória esetében nincsenek túlságosan sokan. A gyártó az alaplaphoz mellékel két darab telepítő lemezt: az egyik a Windows XP-hez szánt illesztőprogramokat tartalmazza, míg a másik korongon a Windows VIsta meghajtóprogramok lapulnak. Ezeken kívül egy felhasználói kézikönyv, és egy nagyméretű gyors üzembehelyezési útmutató is található a csomagban.

Kábelek.Leírások és telepítőlemezek.
A kábelek között megtaláljuk a szokásos Floppy- és IDE adatkábeleket, valamint az alaplap hátsó kivezetéseihez használatos takarólemezt. Az MSI két darab SATA adatkábelt is mellékel, illetve gondol azon felhasználókra is, akik nem, vagy csak kevés SATA tápkábellel rendelkeznek, ugyanis mellékel a deszkához egy MOLEX -> SATA tápkábel átalakítót.

Az alaplap matricákkal...... és nélkülük.
Az MSI alaplapján semmi olyat nem találtunk, ami hátráltatná a felhasználót a zökkenőmentes szerelésben, vagy az alaplap gond nélküli használatában. A termék egyébként 6 darab SATA porttal, egy IDE és egy Floppy porttal, valamint négy darab DDR2-es memóriafoglalattal bír. A bővítőhelyek között egy PCIE x16-os, három darab hagyományos PCI, valamint két darab PCIE x1-es csatolófelületet találunk.


Az alaplap hátsó kivezetései között balról-jobbra a következő csatlakozókat találjuk: a bal szélen két darab PS/2-es port, majd mellettük egy soros (com) és egy párhuzamos (lpt) port foglal helyet. A kínálatban négy darab USB 2.0-s csatlakozó, valamint egy ethernet aljzat és a hangkártya 6 darab jack csatlakozója van még jelen. Ezzel ki is veséztük a portokat, legalábbis a hátoldalon.

Az alaplap hűtése.Elegendőek a bordák.
Az alaplap hűtése teljesen átlagosnak mondható, teljes terhelés közben és alapjáraton egyaránt tökéletesen helytáll. Ahhoz, hogy a nyári nagy melegben se legyen probléma a hűtéssel, mindenképpen érdemes legalább egy, de inkább két darab rendszerhűtő ventilátort építeni a gépházba, hogy biztosítsuk a megfelelő légáramlás az alkatrészek között.

Az alaplap BIOS tekintetében is hozza a gyártótól elvárható szintet: a Cell Menu segítségével rendkívül egyszerű és hatékony a tuning. A BIOS felépítése és kezelhetősége szintén rendben van, gyakorlatilag semmi nehézséget nem tartogat a felhasználók számára, legyenek akár kezdők vagy profik.

Tesztünk második szereplője az Asrock P43-as alaplapja. Az Asrock tulajdonképpen az ASUS leányvállalata, így a termékei némileg hasonlítanak az ASUS megoldásaira, ám azoknál valamivel gyengébb minőséget képviselnek. Az alaplap csomagolása az MSI termékéhez képest dizájnos és informatív, ez a doboz legalább nem csak egy egyszerű kartondoboz.
 A doboz eleje.
A doboz hátulja.
A csomagolás belsejében elsőként az alaplaphoz szükséges kellékeket pillantjuk meg, amelyek között minden szükséges elem megtalálható. A gyártó az alaplaphoz mellékel egy felhasználói kézikönyvet, amely a későbbiekben jó szolgálatot fog tenni, valamint ad egy telepítő lemezt is, amelyen a szükséges driverek foglalnak helyet.

Kézikönyv és telepítő lemez.Kábelek.
A kábelek között ezúttal is megtaláljuk az IDE és a Floppy adatkábeleket, de ezeken kívül két SATA adatkábel és egy Molex-SATA tápkábel átalakító is lapul a csomagban. A kellékek közül nem hiányzik az alaplap csatlakozóihoz használatos takarólemez sem.

Az Asrock alaplapja már első ránézésre is tartalmaz néhány furcsaságot. A gyártó az ATX tápcsatlakozót az északi híd és az alaplap hátsó kivezetései között helyezte el, ennél a megoldásnál pedig jobb az, amikor a memóriafoglalatok mellett, az alaplap szélén található az említett csatlakozó. A Sata adatkábel csatlakozók is furcsa dizájnnal bírnak, ám ez a használhatóságukon nem ront.

Az alaplap.A lap ismét.
Az említett érdekességeken kívül más probléma nincs az alaplappal, ám mindenképpen furcsa az is, ahogy a gyártó a tuningolást megoldotta. A PCIE x16-os slot alatt, a PCIe x1-es csatolófelülettel egy vonalban láthatunk egy "tüskesort", amely 1-1 jumpert tartalmaz. Ezeket a jumpereket a kívánt FSB elérésének megfelelően kell variálni, így az egyes FSB értékekhez a memória órajelét visszaosztja a rendszer. A jumper áthelyezése nélkül nem megy az órajel emelés.

Az Asrock terméke a teszt feketebáránya, ugyanis az alaplap négy darab DDR2-es és két darab DDR3-as memória foglalattal érkezik, azaz hibrid megoldás. A termék ezen kívül 6 Sata porttal, egy PCIe x16-os bővítőhellyel, ezen kívül három darab PCIe x1-es és három darab PCI slottal van ellátva.


Az alaplap hátsó kivezetései között megtaláljuk a szokásos PS/2-es portokat, rögtön mellettük egy koaxiális és egy optikai audió kimenet foglal helyet. Az alaplap rendelkezik eSata csatlakozóval is, valamint tartalmaz 6 darab USB 2.0-ás portot. A csatlakozók sorában van még egy ethernet aljzat és 6 darab jack csatlakozó, amelyek a hangkártya ki- is bemenetei.

Az alaplap hűtése.Nem volt vele gond.

 


Az Asrock alaplapján található hűtőbordák hasonlóak az MSI megoldásához: a két hűtő gyakorlatilag ugyanolyan hatékonysággal hűt, mint az MSI alaplapján található alkalmatosságok. Erre a modellre is érvényes a megállapítás, hogy nyáron érdemes a gépházba két rendszerhűtő ventilátort helyezni, hogy megfelelő legyen a levegő áramlása.

Az alaplap BIOS-a gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy kis mértékben módosított ASUS BIOS. A szoftverrel nincs semmi probléma, átlátható és rendkívül könnyen kezelhető csak úgy, mint az ASUS megoldásai.

 A harmadik, és egyben utolsó versenyző a Gigabyte P43-as alaplapja, az EP43-DS3L modell. A termék a gyártótól már megszokott, igényes csomagolással érkezik, amelyen minden szükséges információt megtalálunk az alaplap legfőbb tulajdonságaival és az általa támogatott technológiákkal kapcsolatban.


A doboz eleje...... és hátulja.
A csomagolás belsejében egy gyors üzembehelyezési útmutató, egy felhasználói kézikönyv, valamint egy driver lemez található, amely automatikus telepítővel próbálja megkönnyíteni a felhasználók dolgát. A leírások mellé a gyártó egy Gigabyte és egy DES (Dynamic Energy Saver) matricát egyaránt mellékel. A DES tulajdonképpen egy energia megtakarításért felelős megoldás, amelyről már korábbi cikkeink folyamán említést tettünk, sőt, teszteltük is.

Leírások, matricák és a telepítő lemez.Kábelek.
Az alaplap kábelek tekintetében majdnem ugyanazt nyújtja, mint a konkurencia: a dobozban egy Floppy és egy IDE kábel, illetve két darab SATA adatkábel és egy takarólemez található. A gyártó sajnos nem mellékel az újdonsághoz Molex-SATA tápkábel átalakítót, pedig ebben a kategóriában talán nem ártana.

A Gigabyte alaplapjának felépítése első ránézésre rendben van, sőt, másodikra is. A termék könnyen szerelhető, a csatlakozók jó helyre kerültek, egyszóval minden rendben van.

Az alaplap matricákkal...... és nélkülük.
Maga az alaplap 4 darab DDR2-es memória foglalatot, 6 darab SATA portot, összesen 12 darab USB 2.0-s portot, valamint egy PCIE x16-os bővítőhelyet, négy darab PCIE x1-es és két darab PCI csatolófelületet tartalmaz.

A csatlakozók.
A termék hátsó kivezetései között itt is megtalálható a két darab PS/2es port, valamint a koaxiális és az optikai hangkimenet. A gyártó 8 darab USB 2.0-ás kivezetést, egy ethernet csatlakozót és a hangkártya jack audió csatlakozóit is elhelyezte a kínálatban.

Ígéretes bordák.Hatékonyak is.
 Az alaplap északi híd tekintetében már komolyabb hűtéssel rendelkezik, mint a másik két versenyző, ezt a teszt során tapasztaltuk is, ugyanis az északi híd hűvösebben üzemelt azonos körülmények mellett. A déli híd hűtése is jobban vizsgázott a konkurenciánál, ám átlagolás után mindössze fél fok volt a különbség a Gigabyte és a másik két versenyző déli hídja között, ez pedig nem különbség.

Az alaplap a már jól ismert Gigabyte BIOS-szal érkezik, amely mind tuning, mind pedig általános beállítások esetén rendkívül könnyen és egyszerűen használható csak úgy, mint a másik két alaplap BIOS-a.

Merevlemez-kezelés

Az egyes alaplapokon lefuttattuk a HDTune programot, hogy megnézzük: melyik egység miként kezeli a merevlemezeket. Az eredmények az alábbi három kis képen láthatóak, természetesen mindegyik kép nagyítható, ehhez csak az alattuk látható szövegre kell kattintani.

Gigabyte EP43-DS3LMSI P43-NEOAsrock P43Twins1600
Minimális átviteli sebesség tekintetében az MSI és az Asrock alaplapja hasonló értékeket produkált, ám az Gigabyte termékénél ez az érték már majdnem fele akkora volt, mint a másik két alaplapnál =14 MB/s vs. 24 MB/s és 27 MB/s). A maximális és az átlagos átviteli sebességek mindhárom alaplapnál megegyeztek. A merevlemez elérési ideje a Gigabyte lapjánál 0,1 ms-mal volt lassabb, mint a másik két terméknél, ez a különbség pedig még bőven hibahatáron belül van.

A processzor terhelése az MSI esetében volt a legkisebb, mindössze 1,5%-os, ez az érték az Asrock lapjánál 1,7%, a Gigabyte termékénél pedig 1,8% volt.


Everest

A tesztek sorát ismét az Everest memória- és processzortesztjeivel kezdjük, reméljük, hogy segítségükkel sikerül kimutatni az egyes lapkakészletek között rejlő különbségeket.


Memória írás tekintetében nagyon együtt mozog a mezőny: a P35-ös és az Asrock P43-as alaplapja végzett az utolsó helyen, míg a többi P43-as és az egyetlen P45-ös alaplap az élmezőnyben helyezkedik el.


A Memória írás érdekes módon a Gigabyte alaplapoknak fekszik, ugyanis az első három helyre a gyártó által készített termékek futottak be. A P45-ös és P43-as alaplap fej-fej mellett végzett, míg az MSI és az Asrcok P43-asa szintén fej-fej mellett haladt, ám a mezőny mögött lemaradva tették ezt.


A másolás szintén a Gigabyte P45-ös és P43-as alaplapjainak kedvezett, a harmadik helyre pedig az MSI terméke került. Az Asrock és a P35-ös Gigabyte a mezőny végén helyezkedtek el.

A memória késleltetés esetében ismét a P43-as és P45-ös Gigabyte-ok remekelnek, a legrosszabb teljesítményt az MSI P43-asa nyújtja.


A CPU Queen megmérettetésben szépen együtt mozog a mezőny, tőlük azonban leszakad az MSI és az Asrock modellje.


A CPU AES teszt ugyanazokkal az eredményekkel zárul: az MSI és az Asrock a többiek után kullog.


A CPU-Zlib teszt szintén hasonló eredményeket mutat.


Az Everest Photowrox megmérettetésben a Gigabyte P45-ös és P43-as alaplapja ismét szinte azonos eredményekkel zár, a többiek viszont, főleg az Asrock és a P35-ös Gigabyte, jelentősebb lemaradással érnek célba.

Sisoft Sandra

Az Everest tesztjei után egy másik szintetikus alkalmazásé, a Sisoft Sandra-é a főszerep. Ebben az alkalmazásban ismét a processzor- és a memóriakezelés kerül középpontba.Az aritmetikus tesztek során mindkét esetben más-más eredményt látunk, ami közös bennük az az, hogy mindig a P45-ös Gigabyte végez az élen.A multimédia tesztet a P35-ös Gigabyte nyeri, a mezőny többi versenyzője erősen hullámzó teljesítményt mutat.A memória sávszélesség teszt már teljesen használható eredményekkel zárul, a sorrend ezúttal végre egyértelmű: Gigabyte P43-as és P45-ös alaplapjai végeztek az élen, szinte azonos eredményekkel, míg a harmadik helyen a P35-ös Gigabyte helyezkedik el. Az MSI P43-asa utolsó előtti, az Asrock pedig utolsó lett.

Winrar 

A szintetikus tesztek után most már inkább a valós alkalmazásokra helyezzük a hangsúlyt. A WinRar-t hívjuk segítségül, hogy kiderüljön: vajon melyik alaplap teljesítménye a legjobb?

A megmérettetésben a WinRar beépített sebességmérőjét használjuk, majd az itt kapott sorrendet megvizsgáljuk, hogy az valós körülmények között is megállja-e a helyét.


 A beépített alkalmazás egyértelmű sorrendet mutat: a P45-ös Gigabyte az első, a P43-as a második, a P35-ös pedig a harmadik. Az Asrock és az MSI lapja az utolsó előtti és az utolsó helyre szorulnak.


A következő tesztben már több fájl becsomagolásának idejét mértük az egyes alaplapok esetében, a kapott sorrend egy kivétellel megegyezik a beépített sebességmérő által felállított sorrenddel. Az MSI alaplapja most helyet cserélt az Asrock termékével, így az Asrovk végzett az utolsó helyen, ám kettőjük között minimális a különbség.

Cinebench R10

A következő alkalmazás a Cinebench R10-es változata, amelyben először egy szálon, majd több szálon próbálunk meg renderelni egy képet.


Az egyszálú mód ismét csak a P45-ös alaplap győzelmét hozta, a második a P43-as Gigabyte, míg a harmadik a P35-ös Gigabyte alaplap lett. Az utolsó előtti helyre az MSI, az utolsóra az Asrock alaplapja szorult.


A két szálon futó tesztben a mezőny élén is történt változás: a P35-ös alaplap megelőzte a P43-as Gigabyte terméket, így a második helyre lépett fel. Az MSI az utolsó helyre, míg az Asrock az utolsó előtti helyre futott be.

SuperPi

A tesztek sorából ezúttal sem maradhatott ki a SuperPi 1.5 mod változata. Ha igazak a hírek, akkor hamarosan érkezik a program GPU-ra optimalizált verziója, amely már a videokártya grafikus processzora segítségével számolja majd a PI értékét.


SuperPi-ben is a már-már unalmas sorrend alakult ki.

F.E.A.R.

A teszt végén két játékkal is próbálkozunk, amelyek az összehasonlíthatóság érdekében ismét ugyanazok, mint a cikkekben általában.

A F.E.A.R.-ben 1024 x 768 pixeles felbontást alkalmaztunk magas minőségi beállítások mellett, ám sem az élsimítást, sem pedig az anizotróp szűrést nem kapcsoltuk be.


Az eredmények között nincs túl nagy különbség, ám vannak meglepő fejlemények. A P45-ös és a P35-ös Gigabyte lapok az első és a második helyre kerültek, míg a harmadik helyen meglepő módon az Asrock alaplapja végzett. A Gigabyte P43-asa az utolsó előtti, az MSI alaplapja pedig az utolsó lett.

Company of Heroes

A Coh szintén 1024 x 768 pixeles felbontás és magas minőségi beállítások mellett futott, persze ebben az esetben sem volt bekapcsolva az élsimítás és az anizotróp szűrés.


A Coh teszt alatt visszaállt a sorrend: az első helyre a P43-as, a másodikra a P45-ös, míg a harmadikra a P35-ös Gigabyte alaplapok kerültek. Az utolsó előtti az MSI, az utolsó pedig az Asrock lett. Összességében nincs túl nagy különbség a versenyzők között, legalábbis játékok tekintetében.

A tesztek után következik a hőmérséklet és a fogyasztás értékeinek vizsgálata és az összesítés.

Fogyasztás

A szintetikus- és játéktesztek után most már csak néhány szokásos eredmény ismertetése van hátra. Elsőként vizsgáljuk meg, hogy az egyes versenyzők mennyi áramot igényelnek különböző terheltségi állapotok alatt. Az eredmények ezúttal is a tesztkonfiguráció átlagos fogyasztási értékeit ábrázolják, és ezúttal sincs benne a fogyasztásban a rendszerhez használt monitor.Üresjáratban az Asrock P43-as alaplapja fogyasztotta a legtöbbet, mögötte alig lemaradva a második legtöbbet fogyasztó termék a P35-ös gigabyte alaplap lett. A legkisebb fogyasztást a Gigabyte P43-as alaplapjával mértük.

A következő tesztben már a terhelés alatti fogyasztási értékeket vizsgáljuk, elsőként a Cinebench két szálon üzemelő alkalmazásával tettük próbára az egyes konfigurációkat.

 
Ahogy az a fenti képen is látható, a két P43-as egység, azaz az Asrock és az MSI alaplapja működött a legnagyobb étvággyal, míg a legtakarékosabb a Gigabyte EP45-ös egysége volt.

Még tovább terheltük a rendszert, ám most már egy játék segítségével néztük meg, hogy az egyes alaplapok mire is képesek.


Az EP45-ös Gigabyte termék messze a legtöbbet fogyasztotta a mezőnyből, a P43-asok közül pedig az MSI alaplapja rendelkezett a legmagasabb fogyasztással. Az EP43-as Gigabyte termék ezúttal is győzött, azaz ez az alaplap minősült a legenergiatakarékosabb egységnek a teszt során.

A hidak hőmérsékletei

A fogyasztás mellett a másik fontos kérdés az, hogy az egyes alaplapok gyári hűtése milyen hatékonyan teszi a dolgát. Az alaplapok esetében megmértük a bordák hőfokát alapjáraton, illetve különböző terheltségi módok alkalmazásakor egyaránt, majd az így kapott eredményekből átlagot vontunk. Ezek az átlagok láthatóak az alábbi diagramon.


Az MSI és az Asrock alaplapja hajszálpontosan azonos eredményekkel zárták a tesztet: mindkét alaplap hídjai egyformán melegedtek, ám ez az egységek stabilitását egyáltalán nem veszélyeztette. Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy rendszerhűtő ventilátor nélkül, tesztpadon vizsgáltuk a versenyzőket egy meleg nyári nap folyamán.

Összesítés


A hasznos és fontos információk után következzen a lényeg, vagyis az összesítés. A versenyzők tesztpontszámait a szokásos módszer segítségével összeadtuk, majd ebből az értékből kivontuk azokat az eredményeket, ahol a kisebb érték számít jobbnak. A műveletek elvégzésével az alábbi végeredmények születtek:


A referenciaként szolgáló P45-ös és P35-ös alaplapok végeztek az élen, a P43-asok közül pedig a Gigabyte alaplapja bizonyult a legjobbnak. A második helyezést az MSI terméke érte el, míg az abszolút utolsó az Asrock P43-asa lett.

Az eredmények fényében most már nyugodt szívvel véleményt mondhatunk az egyes termékekről. Egy lapozás, és megtudhatjuk, hogy melyik terméket érdemes választani és melyiket nem.

 MSI P43-NEO


Az MSI alaplapja hullámzó teljesítmény mutatott a teszt során, de többnyire a középmezőnyben foglalat helyet, legalábbis a P43-as alaplapok tekintetében. A termék miden szükséges csatlakozót tartalmaz a FireWire és az eSata porton kívül, de egy átlagos felhasználó talán tudja nélkülözni ezeket a portokat. A termék hűtés és használhatóság tekintetében jól vizsgázott, a teljesítménye átlagos, viszont ára pont annyival magasabb az Asrock-énál, mint amennyivel nagyobb teljesítményt nyújt az alaplap. A terméket ajánljuk, ha költséghatékony, ám modern lapkakészlettel felszerelt konfigurációt szeretnénk építeni, és nincs szükségünk a Crossfire támogatás kiaknázására.

Gigabyte EP43-DS3L


A Gigabyte alaplapja a maga 18-19.000 forint közötti árával volt a legdrágább P43-as a mezőnyben, ám ennek megfelelően a legjobb teljesítményt mutatta fel a versenyek során. Az alaplap északi hídjának hűtése jobb, mint a konkurenseké, a déli híd viszont ugyanúgy melegszik, mint a többi alaplapon, persze ennek mértéke egyáltalán nem vészes. A termék felszereltségére és minőségére nem lehet panasz, mint ahogy teljesítményére sem. Az alaplap a P43-as teszt győztese és egyben ajánlott termék is.

Asrock P43Twins1600


Az Asrock alaplapja teljesítmény tekintetében már nem volt olyan jó, mint a konkurens gyártók megoldása. Az alaplap egyetlen nagy előnye, hogy hibrid termék, azaz DDR2-es és DDR3-as memóriafoglalatokkal egyaránt rendelkezik. Tuning tekintetében sokat ront a helyzeten, hogy jumperelgetni kell az alaplapot, valamint a gyenge teljesítmény is sokat rontott az összképen, érdekes kérdés lehet, hogy vajon DDR3-as memóriákkal is ennyivel gyengébb a termék a konkurensek megoldásainál? Erre a kérdésre remélhetőleg majd választ kapunk. Pozitívum lehet az eSata csatlakozó megléte, de a FireWire port erről a lapról is hiányzik. Ha feltétlenül olcsó, DDR2 és DDR3-as memóriatámogatással felszerelt modern alaplapot keresünk, akkor alternatíva lehet az Asrock 43Twins1600, ellenkező esetben inkább válasszuk az MSI vagy a Gigabyte lapját, mivel azokkal jobban járunk.

A tesztben szereplő alaplapokat az Expert Computer KFT bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük! :)

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. danee91
2008.07.04. 13:54
Legalább az EP43-DS3L tuningjáról jó lett volna vmit látni, a többi P43 úgyis gyenge
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. J.o.k.e.r
2008.07.04. 14:28
Az új proci a teszt pillanatában még nem érkezett meg, az E4500-zal meg nem tuningolok többet, mert mindig sokan kifogásolják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. danee91
2008.07.14. 14:32
Ha akar PCI-E 2.0-s videókártyát, akkor is EP35 a jobb. P43-asokból talán csak az EP43-DS3 vagy a P5QL-E a jobb az EP35-nél, a többi nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. danee91
2008.08.03. 16:20
Hát ahogy ránéztem arra a lapra, semmi extra, 3 fázis a procinak, vagy talán még annyi se, nagyon puritán kinézet...Sztem iszonyat gyenge 1 lap. Persze ha teszteket nézel róla, megtudod a valódi teljesítményét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. danee91
2008.08.03. 19:21
Fogadja, de csak PCI-E 1.1 sávszélességen, ami nem hátrány, vmint akkora energiát sem tud neki adni, emiatt a szükséges tápcsatlakozókat kell rákötni, és ugyanolyan lesz az egész, mint ha PCI-E 2.0 lenne majdnem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Baksi30
2009.02.02. 15:48
Sziasztok! Egy kérdés: jól látom - a gyártó honlapját is végig böngészve -, hogy az EP43-DS3L és az EP43-S3L között csak annyi a különbség, hogy az előbbi backpaneljén van optikai kimenet és egy picit nagyobb az egyik hídon lévő hűtő? És kicsit több, mint 2000 Ft a különbség....ha így van, máris vettem egyet az utóbbiból. Egyébként nagyon jók a tesztek, egy másik kérdés ezzel kapcsolatban: nincsenek külön összegyűjtve a tesztek valahol? Csak hogy ne az összes cikk közül kelljen kibányászni.......Üdv! B.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. danee91
2009.02.04. 15:13
Igen, ennyi a különbség. S3L esetén az alaplapon lévő kondik közül csak a CPU ellátásáért felelősek szilárdelektrolitosak, a többi folyadékelektrolitos, így ezek élettartama kicsit rövidebb, de ameddig te fogod használni, bőven kibírja addig!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Fifus
2009.04.07. 11:45
Sziasztok!

Vettem egy P43-S3L lapot két 1066 MHz-s Kingmax-szal. A gondom az, hogy az SPD szerint 800-asok a ramok, CL6-on tudnak menni 1066-ot, de az átviteli sebesség viszont úgy drasztikusan lecsökken. Ha "rendes" CL5-ös 1066-os, vagy 1150-es memóriát kap, akkor várható növekedés a CL5 800-hoz képest?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Multitask
2009.04.07. 12:36
Valamelyest biztos észreveszed. Én amikor állítgattam a ramokat, akkor észrevehetően lassabban bootolt a Vista 800/CL5 alatt, mint 800/CL4 mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Fifus
2009.04.07. 14:40
CL4-et nem is tud a Kingmax. Azt hittem, csak beépítem és kész. Erre állítgatni kell, info nincs róla, mire rájövök, kiderül, hogy lassabb az 1066 a 800-nál.
Ráadásul, kollegám Kingston CL5-ös 1066-osát fel sem ismerte. Azt egy P5Q-ban nem is kellett állítgatni.
Egy AB9 -esem volt korábban (P965), ott ugyanez a 800-as ram 600Mb/s-el többet produkált, mint a P43-ban. Nem értem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. danee91
2009.04.08. 23:31
(Fifus @ 2009 Apr 7, 10:45)
2GB-os modulokat vettél? Mert azok tuti CL6-osak...Ha ilyen ramjaid vannak, inkább járasd 800/CL5 mellett, mint 1066/CL6. Adj a ramoknak 2,1V-ot, és 800MHz órajel mellett próbálj meg bel?le jobb id?zítést kihozni, mint az alap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!