iPon Cikkek

Monacor DVA-110Door: kaputelefon egy kicsit másképp

Dátum | 2015. 12. 18.
Szerző | Morte
Csoport | FŐ EGYSÉG

Tesztünkben a Monacor IP kaputelefonját vizsgáltuk meg. A videokamerával, mikrofonnal és hangszóróval felszerelt készülék Wi-Fi-n, vagy vezetések hálózaton keresztül is képes kommunikálni okostelefonunkkal vagy táblagépünkkel, így ha nem vagyunk éppen otthon, akkor is láthatjuk, ki csöngetett be hozzánk éppen, és akár el is beszélgethetünk látogatónkkal. A készüléket elektromos ajtónyitóra is ráköthetjük, melynek segítségével a távolból is beengedhetjük vendégeinket. Nézzük meg, hogyan néz ki, és mit tud pontosan ez a szerkezet! A készüléket, amely kül- és beltéri szolgálatra egyaránt alkalmas lekerekített sarkú, ezüstszínű fémboboz védi a külső behatásoktól és az időjárás viszontagságaitól. Teljes mértékben por- és esőálló. A dizájn nem mondható különösebben modernnek, inkább ipari jellegű (de legalább így talán nem akarják majd ellopni). A termék tömege kábelek nélkül kb. 190 g. A falra alumínium tok segítségével szerelhető, amelyet öntapadós hátlapja és mellékelt két csavar segítségével rögzíthetünk. A készülék dobozában megtalálható a szereléshez szükséges összes alkatrész és egy magyar nyelvű üzembe helyezési útmutató is.
A DVA-110Door néven a boltokba érkező modern kaputelefon 12 Voltról működik, de hálózati adaptere segítségével a konnektorba is bedughatjuk. Az RP-SMA csatlakozós Wi-Fi antenna kábele 38 cm hosszú, amit, ha esetleg túl rövidnek találnák, egyszerűen beiktathatunk egy antenna hosszabbítót. Az antenna cserélhetősége a vétel szempontjából is fontos lehet. Maga az antenna öntapadós hátlappal lett ellátva, melynek segítségével rögzíthetjük. A készüléknek van még egy UTP aljzata is (T568A/B), ha nem Wi-Fi-vel szeretnénk csatlakoztatni a nethez. A kaputelefont elektromos ajtózárunkra és a már meglévő ajtó/kapu csengőnkre is ráköthetjük. A készülék egyszerű mechanikus szabotázsvédelemmel van ellátva, ha bekapcsolt állapotban valaki kiveszi a tokból, megszólal a riasztó sziréna, emellett az eseményről értesítést is kapunk mobilunkra ill. táblagépünkre. A sziréna 1 percig szól, hangja nem kifejezetten erős, de arra esetleg alkalmas lehet, hogy egy gyengébb idegzetű tolvajt vagy vandált elriasszon, vagy felhívja a közelben tartózkodók figyelmét az eseményekre. A készülék távirányításához a SafeSmart nevű Android/iOS alkalmazás szükséges, melyet ingyenesen letölthetünk a Google Play Store-ból, ill. az App Store-ból. Létezik egy webes kliens is, azonban ez csak Internet Explorerrel működik (és azzal sem túl stabilan). A szoftver fejlesztőjének oldalán már vannak arra utaló jelek, hogy készülőben lehet egy PC-s kliens is (a hozzá vezető link képe egyelőre ki van szürkítve). A készülék nem támogatja az 5 GHz-s Wi-Fit, helyette a 2,4 GHz-eset használjuk. A támogatott Wi-Fi titkosítási eljárások listája a következő: WPA-PSK (AES), WPA2-PSK(AES), WPA-PSK(TKIP), WPA-PSK/WPA2-PSK(AES), WEP. Nem támogatott a WPA2-PSK (TKIP) és a WPA-PSK/WPA2-PSK(TKIP).
Miután feltelepítettük mobilunkra ill. táblagépünkre a SafeSmart szoftvert, már csak regisztrálnunk kell: felhasználói névnek elég egy email címet megadnunk, és egy jelszót kitalálni a fiókunknak, más adatok nem szükségesek. Ha több készülékről is szeretnénk irányítani a kaputelefont (pl. táblagépről, ha otthon vagyunk, és mobilról, ha úton), ill. ha több felhasználó akarja kezelni több mobilról, akkor mindegyikhez külön regisztráció szükséges. Egy készülék egyszerre maximum 5 mobil eszközre képes riasztást ill. értesítést küldeni. Wi-Fi hálózatunk adatait egyszerűen megadhatjuk a készüléknek: a szoftver ezekből egy QR kódot generál, melyet a kaputelefon kamerája képes beolvasni, és a sikeres műveletet hanggal jelzi. Ha minden jól ment, a szoftverben az eszközök listájánál feltűnik kaputelefonunk, melynek nevet adhatunk és jelszót is rendelhetünk hozzá. Ha újabb mobil eszközökkel szeretnénk összekötni a készüléket, nem kell QR-kóddal varázsolnunk, elég csupán megadnunk a hozzá tartozó fiók azonosítóját és jelszavát. Az eszköz képére kattintva élőben megtekinthetjük amit éppen lát, 30 képet tud megjeleníteni másodpercenként, így a mozgás folyamatos lesz. A próbánk alatt a router közelében és a házon belül gyakorlatilag nem volt késleltetés, a kép és a hang rögtön beérkezett. A házon kívül, ahol a Wi-Fi jel a távolság és a vastag falak miatt már jóval gyengébb volt (fél méter vastag tömör téglafal + ~10 m távolság a routertől), 8-10 mp-es késéssel érkeztek be a jelek, és előfordult, hogy a hang vagy a kép akadozott. A készülék HD videofelvételeket is tud készíteni, maximum 1280 x 720p-s felbontásban, a benne található 8GB-os SD kártyára. Ha nagyobb kártyával szeretnénk használni, azt is megtehetjük; maximum 32GB-os méretű SD kártyát képes befogadni. Ha takarékoskodni szeretnénk a hellyel, vagy a sávszélességgel, akkor két kisebb felbontás (SD - 640 x 360, LD - 320 x 180) közül is választhatunk. Ha nincs elég fény, automatikusan bekapcsol az éjjellátó mód, amelyben a kamera a leírás szerint maximum 2 méteres távolságig képes ellátni. A beállítások között megadhatjuk, ha állandóan ezt a módot szeretnénk használni. Úgy tapasztaltuk, hogy éjszaka, rosszul kivilágított helyen kb. 1 m volt az a távolság, amelyről a kamera még értékelhető éjjeli képet adott, jobban kivilágított helyen viszont 2 m-nél jóval messzebbre is ellátott. Nagyon közelről az infraledek már belevilágítottak a képbe, rontva ezzel a minőségen. Az alábbi képek közül az első sötétben készült, csak az infraledek világítottak, a másodiknál a gyenge világítás már elég volt ahhoz, hogy értékelhető képet kapjunk éjszakai módban. A harmadik képen látható, hogy az átlagos világítás, mint pl. ami egy irodában található tökéletesen megfelelő a nappali üzemmódhoz.
Az eszköz nevére kattintva a különböző opciókat érhetjük el. A Playback funkcióval megtekinthetjük az eltárolt felvételeket, melyeket idő szerint (1 nap, 3 nap, 1 hónap) csoportosít a szoftver, de kereshetünk saját időintervallumok megadásával is. A Settings rész tulajdonképp a szoftver szíve-lelke, itt találjuk a legfontosabb beállításokat, mint pl. az idő és a dátum, biztonsági és hálózati beállítások és társaik. Itt adhatjuk meg, hogy milyen események bekövetkeztével küldjön nekünk értesítést a készülék. Megadhatjuk, hogy mikor és hogyan kerüljenek rögzítésre ezek az események: manuálisan, vagy automatikusan, és beállíthatunk előre eltervezett időintervallumokat is (pl. minden nap 15.30-tól 15.50-ig). Innen formázhatjuk a kártyát, frissíthetjük a kaputelefon szoftverét, adminisztrátori és vendég jelszavakat rendelhetünk a rendszerhez. Az Edit résznél adhatunk új nevet a készüléknek és új jelszót is rendelhetünk hozzá. Az eszköz alól elérhető menüpontokon kívül alul még négy nagy gombot találhatunk, melyekkel újabb beállítási lehetőségeket csalhatunk elő. Az első, ember alakú ikonnal az eszközlistát érhetjük el. A szoftver több kaputelefont és kamerát is képes kezelni, melyeket a bal felső sarokban lévő + jelre kattintva adhatunk hozzá a listához A második alsó ikon (3x3-as kockamátrix) egy numerikus billentyűzetet csal elő, amelynek segítségével az adott eszköz azonosítóját beírva elérhetjük azt. Pl. ha beírjuk a kaputelefon azonosítóját, és utána megnyomjuk a kamera gombot, akkor rögtön láthatjuk, amit a kamera lát, és hallhatjuk, amit a mikrofon hall.
A láda alakú ikon újabb beállításokat rejt. Az alatta található Shake nevű opciót nem értettük, mi akar lenni (talán handshake, ami összehangolja egymással az eszközöket?), ezt a gombot megnyomva egy kézben lévő telefon rajza jött csak be, nem kaptunk semmiféle visszajelzést arról, mi történik. (Sajnos a kézikönyv csak a szoftver legalapvetőbb részeinek működéséről rántja le a leplet). A Set Wifi by QR Code opcióval generálhatunk a kaputelefon kamerája által beolvasható, Wi-Fi beállításainkat tartalmazó QR kódot. A View Snapsot résznél nézhetjük meg a kamerával készült állóképeket. Az Alarm Management menüpont alatt megtekinthetjük a korábbi riasztásokról készült naplót, amely megmondja, hogy milyen eszközökről mikor és milyen jellegű riasztások érkeztek be. Itt állíthatjuk be, hogy milyen időközönként jelezzen a készülék, ha esemény történik éppen, és azt is megadhatjuk, hogy melyek azok a készülékek, amelyektől nem kívánunk értesítéseket kapni. A legutolsó, fogaskerék alakú ikon rejti a regisztrált fiókunkkal kapcsolatos beállításainkat, melyeket itt meg is változtathatunk. A Settings rész alatt adhatjuk meg, hogy milyen zene, illetve hang szóljon riasztáskor, legyen-e rezgő jelzés stb. Az Update résznél frissíthetjük magát a SafeSmart szoftvert, amelyből itt jelentkezhetünk és léphetünk is ki. Ha jelzéseket, riasztásokat akarunk kapni, akkor a szoftvernek természetesen állandóan futni kell mobil eszközünkön.
Ha távolról bekapcsoljuk a kamerát, kattanó hangot lehet hallani, bekapcsolt állapotban, ha megy a kamera és a mikrofon, közelről (1-2 m) hallható némi alapzaj, ezért titkos megfigyelőkamerának nem feltétlenül fogjuk tudni használni a készüléket (persze nem is erre találták ki). Teszt közben úgy vettük észre, hogy a készülék alapban enyhén melegszik. A dokumentáción lehetne javítani, mert nem tér ki a szoftver minden funkciójára. Az éjjellátó módban a kamera nagyon kevés fényben már nem működik tökéletesen, de a legtöbb kapualjban található valamilyen világítás, amely már bőven elegendő, hogy lássuk az éjszakai látogatókat is, így ez nem jelenthet gondot. A kép és a hang minősége nagyban függ a Wi-Fi jel erősségétől, ha gyenge a jel az alkalmazási területen, akkor viszont könnyen beiktathatunk a rendszerbe egy erősítőt, vagy nagyobb antennát. Összességében elégedettek voltunk a készülékkel, jól teljesített, ám az árát (nettó 70K) kategóriájában kissé soknak találtuk. A készülék legnagyobb előnye a jelenleg leginkább elterjedt kaputelefonokkal szemben, hogy nem kell hozzá külön speciális beltéri/vevő egység, okostelefonokkal és táblagépekkel is együttműködik, ráadásul 5 készülékre is képes egyszerre riasztást küldeni. Kül- és beltérben egyaránt használható, könnyen kezelhető, felszerelése és a szoftver telepítése is viszonylag egyszerű. Specifikációk 1/4 "CMOS színes kamera 2,1 mm-es lencse 110º / 60º 3.6 mm Teljes duplex audio H.264 videó tömörítés HD videó felbontás: 1280x720; SD: 640x360; LD: 320x180 8GB beépített memória (maximum 32GB-ig bővíthető SD kártyával) Éjjellátó mód maximum 2 m távolságig 10dB WiFi antenna Méretek: 55x40x129mm 12V 500A Üzemi hőmérséklet:-20 ° C-tól 50 ° C-ig Páratartalom: 10-80% Fém ház, IP65 védelem (Teljes mértékben védett por ellen, kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. expander
2015.12.18. 22:40
Okés, de hol lehet kapni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Gamedavid
2015.12.19. 15:27
12V 500A?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tom101 Gamed...
2015.12.19. 15:49
Igen, vandálok ellen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Gamedavid tom10...
2015.12.19. 18:04
Vagy a kapubejárónál lerobbant autó bebikázásához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Lazahunter
2015.12.20. 10:45
Hát ez a sziréna dolog .... szerintem egy ilyen vackot egy nap alatt ellopnak bárhonnan ... ilyet kitenni az utcafrontra?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tookmindeg...
2015.12.21. 12:28
expander: https://ipon.hu/webshop/product/monacor_dva_110door_okos_kaputelefon/1324602
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Renhoek
2015.12.22. 16:15
Miért nem egyszerűbb csak egy IP kamerát kirakni? Az sokkal nagyobb szögben és éjszaka is jól lát. Amit csak létráról lehet ellopni...

Egyébként másik trükk még hogy nincs csengő egyáltalán. Kiraksz egy mobilszámot, veszel egy olcsó telefont és az a csengő. Aki be akar jönni az hívja fel. (Ez már egy ujjlenyomat pl) IP kamerával azért ez már legalább kiszűri a Jehova tanúi, vagy tollárus, vagy öregező banda kémkedő képviselőit.

Az egész cucc legalább negyedennyibe kerül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun
2015.12.23. 13:29
90k lol
Hol élnek ezek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!