iPon Cikkek

Monitor különlegességek a Samsung-LG duótól

Dátum | 2012. 11. 02.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Mai tesztünkben egy 23 colos tv-tuneres Samsung monitorral foglalkozunk, mely egy igazi mindenes, valamint egy 27 inches, olcsósított prémium paneles kijelzővel is megismerkedünk, ami egy hiánypótoló termék, hiszen a megfizethető kategóriában ez egyelőre még ritkaság.


 

Samsung T23B550EW


A tesztet a Samsung kijelzőjével kezdjük, mely beépített tv-tunerrel rendelkezik, és természetesen a hazánkban használatos MPEG4 szabványt is ismeri. Ha ez nem lenne elég, akkor jó lehet tudni, hogy még beépített médialejátszóval is rendelkezik, így a monitor tudása és mérete alapján már a rendes, kisebb méretű tévékkel is felveszi a versenyt.


A bekapcsolás előtt tekintsük át a készülék főbb jellemzőit. A küllem fontos, hiszen ez az, amin nap, mint nap megakad a szemünk, amikor leülünk a monitor elé. A formaterv alapvetően szögletes, csak helyenként látható lekerekítés, például a talp környékén. A fekete színű káva fényes lakkozást kapott, a műanyag keret széle ráadásul átlátszó, ez sokat javít a látványon. Szerencsére az anyagminőségre is odafigyeltek, mert a műanyagok döntögetés közben sem recsegtek, és még a káva is pontosan illeszkedett az állványra.


A kijelző érintőgombokkal rendelkezik, melyek a káva elején, a jobb alsó sarokban találhatók meg. Az érintőgombok jól reagáltak, a kijelző mindig végrehajtotta a kívánt funkciót. Az érintőgombok helyzetét a festett piktogramok egyértelműen jelölték, a tökéletességhez már csak a gombmegvilágítás hiányzott. A kijelző gyorsgombokkal is rendelkezik, hogy a legfontosabb funkciók miatt ne kelljen a főmenüben tallózni. Lehetőségünk van bemenetváltásra, hangerőszabályzásra és csatornaváltásra. A monitorban egy infrás érzékelő is megtalálható, a készülék ugyanis egy távirányítóval is rendelkezik, ezzel még később foglalkozunk. A monitoron lévő állapotjelző lámpa fehér színe feltűnő, de csak készenlétnél villog, ezért munka közben nem vonja el a figyelmünket. Letiltani azonban nem lehet, ezért csak a monitor kikapcsolásával lehet megszüntetni.


A kijelzőhöz egyszerű állvány tartozik, ami a próba során elég stabilnak bizonyult, de ezért a szűkös konfigurációs lehetőségekkel kell fizetni. A monitor ugyanis nem támogatja a tengelye körüli megforgatást, és magasságállítás sincs. Ez utóbbi a tv-tuneres monitoroknál egyébként is ritkaság, a forgatási lehetőség viszont megkönnyítené a dolgunkat, amikor a monitort az íróasztal felől az ágy felé szeretnénk fordítani. Használat közben viszont nem tapasztaltunk ennél nagyobb hiányosságot, mert a gyári magasságot sikerült jól eltalálni, a panelt pedig normál tartományban döntögetni is lehet. Ezt előrefelé 0 fokban, hátrafelé 20 fokban tehetjük meg.


Ha megvizsgáljuk a készülék hátlapját, akkor láthatjuk, hogy a monitoron felfüggesztési lyukak is vannak (VESA 75), így akár fali konzolokra is felszerelhetjük. A csatlakozók részlegénél széles a repertoár, a DVI bemeneten kívül minden megtalálható rajta, amire csak szükségünk lehet. Ez utóbbi egy DVI-HDMI átalakítóval helyettesíthető, ha ragaszkodunk hozzá. A monitor ugyanis két HDMI bemenettel rendelkezik, melyből az egyik a mobiltelefonoknál használatos MHL szabványt is támogatja. Az analóg csatlakozásra is gondoltak, mert a monitoron a hagyományos VGA csatlakozó is megtalálható. A video bemenetek közt szerepel még a komponens és kompozit video. Ezeket kombinálták, de a sárga színkódolásnak köszönhetően ez utóbbit sem lehet eltéveszteni. A kijelzőnek egy SCART csatlakozója is van, ehhez átalakító sem szükséges, mint néhány Samsung monitor esetében. A készüléken audio kimenetek is vannak, egy optikai digitális, valamint egy 3,5mm-es jack fejhallgató kimenet. Kicsit kényelmetlen lehet, hogy ez szintén hátul található meg, egy oldalsó csatlakozó jobban kézre esne. Az audio bemenetekhez egy pár RCA-t és egy 3,5mm-es jack csatlakozót találunk. A monitor USB HUB-ként is használható, melyhez két darab kivezetés található meg a készülék oldalán. Az USB bemenetekre pendrive-ot lehet csatlakoztatni, a monitor ugyanis médialejátszóként is funkciónál (erre még visszatérünk). A kijelző egy RJ-45-ös Ethernet csatlakozóval, vagy egy külön megvásárolható USB-s Wi-Fi adapterrel tud csatlakozni az Internetre. A készülék egy CI kártyaolvasóval is rendelkezik az előfizetéses, kódolt adások feloldására. A kijelző mellékletében csupán egy VGA kábelt és egy microUSB->HDMI kábelt találtunk, ezért a rendes digitális csatlakozáshoz a HDMI vagy DVI-HDMI kábelt saját forrásból kell biztosítanunk a monitorhoz. A készülékhez kapunk még egy 3,5mm-es audio vezetéket, egy kábelkötegelőt, egy kézikönyvet, valamint egy telepítő lemezt, amin a kézikönyv található meg digitális formában. A monitornak beépített tápegysége van, ehhez természetesen megkapjuk a kijelző tápkábelét is.

OSD és Televíziós képességek

Mielőtt még belevágnánk a képminőség tesztelésébe, tekintsük át a monitor televíziós képességeit. A készülék az analóg és digitális tévéadásokra használható, és ezen kívül az analóg és digitális rádiócsatornákat is képes kezelni. Ha lefuttatjuk a telepítő varázslót, ezeket egy csatornalistában, összeszedve találjuk meg, de a listán természetesen módosítani is lehet, például mozgatással, törléssel.


A Samsung kijelzője saját tévéinek grafikus menüjét örökölte, és a beállítások rendszerezése is ennek megfelelően történt. Először a képbeállításokat vettük szemügyre. Ezt az olyan alapvető beállításokkal finomíthatjuk, mint a háttérvilágítás, kontraszt, fényerő, szín, élesség, ezeken kívül még a képprofilok közül is választhatunk. Tévézéskor a Normál, Kiemelt, Természetes és Film profilok állnak a rendelkezésünkre. Ha nem a megfelelő képarányban sugározzák a műsort, akkor jó hír, hogy a készülék a képarányok széles skáláját ismeri. A kijelzőt beállíthatjuk fixen 4:3 vagy 16:9-es képarányra, vagy egyénileg megadhatjuk neki, hogy mekkora képrészlet legyen levágva a 4:3-as műsorból, ez a Nagyítás mód. „Autom. széles” módban, ha széles adás jön 4:3-ba csomagolva, akkor széthúzza, egyébként marad a 4:3 arány. A „Széles nagyítás” módot extra szélesvásznú filmeknél kell elővennünk, így torzítatlanul nézhetjük a filmet a képernyő kitöltésével. A monitorban megtalálható még a képzaj csökkentő funkció is, melynek elsősorban az analóg műsoroknál vesszük hasznát (bár mivel ez egy kihalófélben lévő műsorszórási technika, ennek egyre kisebb a jelentősége). A monitorban szerencsére látószögjavító opció is van (MagicAngle), ezzel függőleges irányban kiterjeszthetjük a kijelző látószögeit (álló mód, hátradőlési mód), ráadásul szabályozni is lehet. A próba ez során nagyon hasznosnak bizonyult, és igaz, hogy a panelnek ettől valójában nem lesznek szélesebb betekintési szögei, de bizonyos helyzetekben nagyon jól jön ez a lehetőség. Amikor például ágyból, néhány fokban alulról nézzük a monitort, a MagicAngle-lel a sötét részletek is láthatóvá válnak.

A cég mérnökei a kép finomhangolása mellett a hangbeállításokat sem hanyagolták el. A monitorban lefelé sugárzó sztereo hangszórók találhatók meg. Ezeknek jó minőségük van, éppen úgy szólnak, mint azok a hangszórók, amik a rendes tévékben vannak. A beépített hangsémákkal feljavíthatjuk a hangzást (Normál, Zene, Film, Tiszta hang, Hangosított), ezen kívül ott van még az ötsávos equalizer is. A térhangzással (SRS TruSurroundHD) és a párbeszédjavító opcióval (SRS TruDialog) pedig hallhatóan jobb eredményt érhetünk el az alap sztereo hangzáshoz képest.


Ahogy említettük, a monitor beépített médialejátszóval is rendelkezik. A képeket, zenéket és videókat pendrive-on tudjuk csatlakoztatni a monitorhoz, csak előtte ne felejtsük el átkapcsolni az USB HUB módot TV-re (ilyenkor nem a számítógép, hanem a tévé kezeli az USB kapukat). Ez az egyik legjobb médialejátszó, amit a mai tévékben találhatunk, a készülék ugyanis mindennel elboldogul, amit csak próbáltunk rajta, az xvid és divx filmeken kívül a H.264 kodekkel készült, MKV konténerbe csomagolt formátumot is akadás nélkül lejátszotta. Az audio sávok szintén nem okoztak neki gondot, de a feliratok kezelése már igen, sajnos a kijelző az MKV-ba csomagolt és a video fájl mellett lévő feliratokat sem találta meg. A JPEG fotók nézegetése közben lehet zenét hallgatni, a támogatott audio formátum pedig az MP3. A monitor nem csak a médialejátszásban jeleskedik, hanem számítógép nélkül tudunk vele böngészni, vagy a monitorba épített Samsung kisalkalmazásokat is kihasználhatjuk.

Az extra funkciók közt a gyerekzár, időzítő és a teletext is megtalálható, valamint egy nagyon hasznos PiP (kép-a-képben) lehetőség. Az ablak méretét és helyzetét is megadhatjuk, de nagy mozgásterünk nincs, ez minden esetben valamelyik sarokban lesz látható. A kis ablak forrása a tv-tunerből származik, miközben valamelyik bemenet képét nézzük a fő képernyőn.

Végül lássuk a távirányítót, ami fontos kellék, hiszen ez az, amit a leggyakrabban szorongatunk tévénézéskor.


Ezzel nem volt probléma, épp ellenkezőleg, hosszúkás formájának hála nagyon kényelmes volt használni. Ez részben annak is köszönhető, hogy a gombkiosztás jól sikerült: a számgombok felülre, a gyakran használatos hangerőszabályzás és csatornaváltás középre, a ritka funkciók pedig alulra kerültek. Bár a távirányítónak nincs megvilágítása, a kontrasztos feliratokat szürkületnél is jól le tudtuk olvasni róla, így ez nem okozott problémát. A távirányítón néhány dedikált gombot is találtunk a következőkre: PIP (kép a képben funkció), képarány állítás, hangsávok és feliratok váltása, valamint van egy saját gomb az USB HUB funkcióra is, így ezek miatt nem kell a menüben tallózni. Friss elemekkel nagyon gyors volt a monitor-tévé reakciója, ráadásul a rálátás is jó volt, mert a készülék a falról visszaverődve is érzékelte a jelet. A kapcsolat minőségére tehát nem lehet panaszunk.

Képprofilok

Lássuk, mit történik akkor, ha a készüléket monitorként akarjuk használni. Ilyenkor három választásunk van. Ha a kijelzőt HDMI kábellel kötjük a PC-re, akkor a tévézéshez hasonlóan a Normál, Kiemelt, Természetes és Film profilokból választhatunk.

NormálKiemeltTermészetesFilm
Pontosságról nincs túl sok értelme beszélni, mert ezek nem erről szólnak, inkább a látványra mennek. Már a Normál profil is erős színezést használ, de a kontraszt és a fényerőértékkel sem fukarkodik. A Kiemelt profil ehhez képest nagyobb fényerővel, a Természetes alacsonyabb fényerővel működik, de más különbséget nem vettünk észre köztük. A Film profil is látványos, de érdekes módon itt nem kékesítést alkalmaztak, mint a legtöbb monitornál, mert a többihez képest ez valamivel melegebb tónust kapott. A négy profil közül csak a Természetes és Film sémát tartjuk hosszútávon is nézhetőnek, a többinek harsány vagy túlszínezett képe volt, ezért hamar elment tőlük a kedvünk.

Ha DVI -> HDMI kábellel vagy VGA madzaggal oldjuk meg a csatlakozás problémáját, akkor a monitor észleli azt, hogy PC-re kötöttük, ezért a kevésbé látványos, de sokkal pontosabb képprofilok közül választhatunk. A választék itt már csak két sémára, a Normál és a Szórakozás profilokra korlátozódik, a méréseket ezekről is elvégeztük.

Normál (HDMI1)Szórakozás (HDMI1)Normál (VGA)Szórakozás (VGA)
A Normál és Szórakozás profilok egyaránt világosak, a kontraszt túlvezérelt, és utóbbinál enyhe színezettség is felfedezhető. Az adatok alapján az eredmények nem vészesek, de már van szemmel látható különbség a gyári és a kalibrált állapot között. Ráadásul a HDMI1 és VGA bemenet képe sem teljesen egyforma, a különbség a gamma értékénél jelentkezett, ami a színek pontosságára is kihatott. Összességében ez azonban nem sokat számít, mert kalibrációra így is, úgy is szükség van, de a látvány még ezzel együtt is elfogadható volt.

Ezek után megnéztük, vajon mit lehet kihozni a monitorból az egyedi beállításokkal. A kalibrálás során a gyári „2. meleg” színhőmérsékleti profilból indultunk ki, ugyanis ez volt a legközelebb az áhított 6500K-es értékhez. Ezen kívül a 2,2-es gammát és a 120 cd/m^2-es fényerőértéket céloztunk meg.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A grafikonokon látható, hogy a monitor helyes beállításait alkalmazva a pontosság nagyon sokat javult, a saját ICC profil betöltésével pedig tovább tudtuk finomítani a látványt. A gyári képprofilok pontossága tehát átlagos, ezért ha a legtöbbet szeretnénk kihozni a monitorból, akkor ajánlott bekalibráltatni valahol.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A képminőségbeli teszteket természetesen monitor módban végeztük el, tehát a HDMI1 bemeneten DVI -> HDMI kábellel (illetve a VGA bemeneten VGA kábellel). A kijelző színeivel nem volt probléma, ezek kellően élénkek voltak, és a színátmeneti gradienseknél sávosodást sem láttunk. A kijelző a kontrasztskála világos elemeit jól elkülönítette, de egy jól beállított kontrasztérték mellett ez egyébként sem szokott gondot okozni a legtöbb készüléknek. A két legsötétebb szürkeárnyalatot viszont nem volt képes megkülönböztetni egymástól a kijelző, ami nem kedvez a sötét részleteknek (igaz, hogy ez orvosolható a látószögjavító opcióval, de cserébe „tejfölös” képet kapunk, ugyanis a MagicAngle-t nem arra találták ki, hogy szemből, hanem néhány fokban felülről vagy alulról nézzük vele a kijelzőt). Jó hír, hogy a monitor fényerőtartaléka még az adott beállításokkal is megfelelően nagy volt, ugyanis a kalibráció során némileg csökkentenünk kellett a színcsatornák fényerején. Egy fehér képernyőn így 198 cd/m^2 maximális fényerőt mértünk, ami napsütéses időben is elég, hiszen a monitorban matt panel található. A fényerő csökkentésével nem volt gond, a legalacsonyabb fokozatban mért 20 cd/m^2 fényerő már bőségesen elég volt a szemkímélő használathoz.

A digitális bemenetek szép élesek voltak, ezekre nem lehet panasz. A VGA bemenet sem volt rossz, de itt némileg gyengébb volt a minőség, mert homályosabb volt, és enyhe szellemkép is látszott a betűk körül. A bemenetek külön képbeállításokkal rendelkeznek, így függetlenek is egymástól, ez egy nagyon hasznos lehetőség.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A monitor interpolációs képessége nagyon jó. Ennek előnyét alacsonyabb képméreteknél élvezhetjük, ami játékoknál fontos, ugyanis nem mindig tudunk a monitor legnagyobb felbontásán játszani. Az 1280*720, 1152*864 és 1024*768-as felbontások annyira szépek, hogy ezeket szövegolvasásra is használhatjuk. Az 1280*1024 és 1280*960-as felbontások minősége is nagyon jó, csak kicsivel homályosabbak az előbbieknél, ezért játékra érdemes elővenni ezeket. A monitor szintén jó minőségben interpolálja az 1680*1050, 1440*900 és 1280*800-as képméreteket, de torzak, mert a monitor csak a fix 16:9 és 4:3 arányt ismeri (tévé módban viszont a korábban említett beállítások széles tárháza áll a rendelkezésünkre). Utóbbi elnevezése kicsit becsapós, mert az 5:4 arányú 1280*1024-et is helyesen kezeli le, ezért a 4:3/5:4 elnevezést kellene kapnia. Nézhetetlen felbontást szerencsére nem találtunk, csak azt az egyet sajnáltuk, hogy felbontás váltáskor a monitor nem kapcsolt át magától a helyes képarányra, ezért ezt kézzel kellett kapcsolgatni.

A panel betekintési szögei nem az igaziak, ami egy tv-tuneres monitornál különösen sajnálatos dolog. Oldalról erős kontrasztcsökkenést látunk, és emellé halvány sárgulás is betársult. Felülről és alulról nézve jól látható kontrasztcsökkenés jelentkezett, plusz alulról, már néhány fokban vöröses elszíneződés volt jelen. Emiatt sajnos már szemből sem voltak egyformák a színek a képernyő alján és tetején. A monitort ettől még nyugodtan körbeülhetjük, a függőleges színtorzulása pedig részmegoldást nyújthat a monitor látószögjavító opciója, a kapcsolgatás viszont körülményes, mert nincs hozzá gyorsgomb a távirányítón.


Ami a háttérvilágítás egyenletességét illeti, a monitor csak átlagos teljesítményt nyújtott. Sajnos a ledes megvilágítás előnyét nem tudta kihasználni, a képszélek felől bevilágítást láttunk, és kisebb foltok is előfordultak a képernyő teljes felületén. Ezek azonban csak a sötét tesztképeken és az extra szélesvásznú filmeknél látszottak, normál használat közben nem rontották a vizuális élményt.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Mivel a tévé-monitor kombók sebesség szempontjából általában jóval gyengébbek a rendes monitoroknál, örömmel tapasztaltuk, hogy tesztalanyunk csak alig van lemaradva tőlük. A kijelző 5ms-os válaszidővel rendelkezik és nincs benne gyorsítás. Játék közben nem láttunk durvább utánhúzást, gyors mozgásnál csak enyhe elmosódást figyeltünk meg, és még a bemeneti késést is alig éreztük, ami pedig a célzásnak kedvez. Amikor azonban átkapcsoltunk a HDMI2 bemenetre, a monitor bemeneti késése drasztikusan megnőtt, ezért aki konzolt szeretne használni, az feltétlenül a HDMI1 bemenetet használja.

LG IPS277L


Legutóbbi monitoros cikkünkben említettük, hogy érdemes lesz odafigyelni az LG újdonságaira, hiszen e-IPS panel található bennük, és az árakat is sikerült úgy belőni, hogy nem lépték át a megfizethető kategóriát. Mi is kíváncsiak voltunk rájuk, ezért következő szereplőnk az LG-től érkezett, méghozzá egy régóta várt 27 colos prémium kijelző, ami könnyen olvasható, hiszen 1920*1080-as felbontással rendelkezik.


Nos, az új széria bizony más, mint a többi, legalábbis formatervezés szempontjából. A hihetetlenül vékony káva már első pillantása megragadta a figyelmünket, a panel nagy része ugyanis egy síkban van vele. Ezt a dizájnereknek egy kis trükközéssel sikerült elérniük, a panel és a ráragasztott matt üveg ugyanis fedetlenül látható, csak a káva kapott egy vastagabb műanyag borítást. A kijelzőn nem sok díszítést fedezhetünk fel, csak a talprészen láthatunk fényes berakásokat, de a minimalista látvány szerintünk jól sikerült. Kár, hogy az ötletes formatervezés a minőség rovására ment, a panel döntögetése közben érezni, hogy a káva túl vékonyra sikerült.


A kijelzőn érintőgombok vannak, ezek többnyire jól reagáltak, és a funkciók kontrasztos feliratait is könnyen le tudtuk olvasni a káváról. A gyorsgombok a könnyebb kezelhetőséget segítik elő, ezért a legfontosabb funkciók miatt már nem kell a főmenüben tallóznunk. Ez jó, mert a menü egyébként elég kuszára sikerült, de miután kiismertük magunkat rajta, már nem okozott problémát (de nem értjük, miért kellett ennyire túlbonyolítani). A gyorsgombok közt a bemenet váltást és az automatikus kalibrációt találtuk meg, ez utóbbit a VGA bemenetnél kell elővenni. Van egy gyorsgomb a „Function” almenüre, mely a következőket tartalmazza: energiatakarékos funkció, Dual Display, Dual Web, True Color Finder, ezekkel még később foglalkozunk. Van továbbá egy tetszőlegesen beállítható gomb, erre a menüben a „My key” pont alatt kiválaszthatunk egyet az imént felsorolt lehetőségek közül. A monitorról az állapotjelző lámpa sem maradhatott le. Halvány vörös fényét nem találtuk zavarónak, de aki ezt nem szeretné látni, az letilthatja a menüben.


A kijelző állványára sajnos egyáltalán nem mondhatjuk, hogy egy masszív példány, előre és hátrafelé is erősen hajlamos meginogni. A magasságállításról és porté módról le kell mondanunk, mert az állvány csak a döntögetést támogatja. Erre előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban képes, ami már egy széles tartomány, csak kár, hogy nincs mellé talpforgatás, ez sokat dobott volna a használhatóságon. A fix magasságot viszont jól eltalálták, ezért hosszútávon sem volt kényelmetlen nézni a monitort.


Hátulról egyszerű kép fogad minket, felfüggesztési lyukak nincsenek, és a csatlakozók is a minimálisra korlátozódnak. A hagyományos VGA bemenet mellett két HDMI kapu található meg a monitoron, valamint egy 3,5mm-es jack kimenet, azért hogy a HDMI audio sávja is hallható legyen (csak kár, hogy ez nem egy kényelmesebb helyre, például oldalra került). A mellékletben egy VGA kábelre és egy microUSB -> HDMI kábelre bukkantunk. Ez utóbbi a mobiltelefonok miatt jó, a kijelző ugyanis támogatja az MHL szabványt. A telepítő lemezen pedig a segédprogramok (TrueColor Finder monitorkalibráló szoftver, Dual Package) és a monitor meghajtó programjai vannak. Apró figyelmesség, hogy a talapzat nyakán egy kábelkötegelő is megtalálható, ami segít enyhíteni a vezetékek kuszaságán.

OSD


Ahogy említettük, a monitor képernyőmenüje kicsit bonyolult lett, pedig láthatóan az egyszerűségre törekedtek. A főmenü a legfontosabb beállításokat tartalmazza: fényerő, kontraszt, képarány kezelés, reset. Ezeket néhány érintéssel elérhetjük, így már érthető, hogy miért nem kellett hozzájuk gyorsgomb. A további képbeállításokat az alul látható „Next Menü” pontban találjuk meg, ezt kiválasztva kategóriákra osztva jelennek meg a haladó beállítások, itt még a fekete szín sötétsége is beállítható. A színhőmérsékletet a gyári sémák szerint (Warm, Medium, Cool), vagy egyénileg, egy háromcsatornás skálán lehet megadni. Van továbbá egy hatcsatornás színskála, amin a színek Hue és Saturation tulajdonságain lehet módosítani, ezzel együtt már elég széles a beállítási lehetőségek tárháza. A monitor extráit a Function almenüben találjuk meg. A Dual Display funkcióval két kijelzős használatra van lehetőség (kiterjesztés, klónozás), ám ezt megtalálhatjuk videokártyánk driverében is. A Dual Web egy szoftveres ablakrendezés, mely egymás mellé teszi a böngésző ablakokat. Lényege, hogy a szoftverben történő kattintás helyett a monitor menüjében tallózva adjuk ki a parancsot. Nem sok értelme van, mert ilyen módon ezt nehézkesebb megtenni. Az említett extrák csak az után működnek, hogy feltelepítettük a mellékelt Dual Package szoftvercsomagot. A menüben megtalálható még a Super Energy Saving energiatakarékos opció is, mely lejjebb veszi a fényerőt, ezzel némi áramot tud nekünk spórolni.

Képprofilok

A kijelzőben nincsenek olyan színprofilok, melyekkel extra színhatást érhetnénk el, ezért a méréseket a színhőmérsékleti profilokról végeztük el. A monitort szerencsére gyárilag kalibrálva szállítják, ezért ha nem szeretnénk ezzel foglalkozni, egyszerűen csak válasszuk a Warm profilt. A mellékletben a kalibrációról egy nyomtatványt is kapunk, ami arról tanúskodik, hogy a szürkeárnyalatok ideálistól való átlagos eltérése (deltaE) a 2 érték alatt marad, ami nagyon szép eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy 5 alatt már nincs szemmel látható különbség. Bár ez némileg függ a környezeti fényviszonyoktól és a videokártyánktól is, ez már egy olyan színhűség, amivel bármilyen helyzetben elégedettek lehetünk. Mi azért megnéztük, hogy a gyári sémák menyire pontosak:

WarmMediumCool
A méréseket sRGB színtérben végeztük, a viszonyítás pedig 2,2 gammához, 6500K színhőmérséklethez és 120 cd/m^2 fényerőhöz ment. A célértékhez képest a fényerőt mindegyik profilban magasnak találtuk, de a fényerő csökkentésével ezen könnyen segítettünk. A színek mindhárom profilban pontosak voltak, és a nevüknek megfelelő sorrendben egyre hidegebb színárnyalatuk volt. Megnéztük, hogy mit lehet még kihozni a monitorból, ezért magunk is elvégeztük a kalibrálást.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A monitor állítgatásával még nem léptünk előre, mert a kijelző már gyárilag is jól volt beállítva. Csak az icc profil betöltésével tudtunk javítani rajta, igaz, enélkül is nagyon szép eredményről számolhatunk be, ezért a monitort nem szükséges külön bekalibráltatni.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

Következzenek végre a képminőséggel kapcsolatos tesztek. A monitor színei gyönyörűek voltak, de ezt egy IPS paneltől el is vártuk. A színátmeneteken egyáltalán nem látszott sávosodás, ezek szép folyamatosak voltak. A szürkeárnyalatok közül nemcsak a világosak, hanem a sötétek is jól megkülönböztethetőek voltak egymástól, amikor a fekete jelszint High-ra van állítottva a menüben (a monitor gyárilag így van beállítva, ezért ennek érdekében már nem kell csinálnunk semmit). A legmagasabb fényerő, amit mértünk 207 cd/m^2 volt, és mivel a kijelzőnek matt bevonata van, ez a nyári napsütéses időjáráshoz is elég. Az adott beállítások mellett 67 cd/m^2 értékig tudtuk lecsökkenteni a fényerőt, ami kellően sötét a szemkímélő használathoz.

A kijelző digitális bemenetei (HDMI1, HDMI2) nagyon szép élesek, és a VGA bemenet is csak alig homályosabb náluk, ezért szükség esetén ezt is nyugodtan használhatjuk. A bemenetek azonos képbeállításokat használnak, ezért nem alkalmazhatunk rajtunk különböző fényerő/kontraszt/színbeállításokat. Ha az egyiken megszűnik a jel, akkor a monitor nem kapcsolgat magától, hanem készenléti módba vált.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A monitor jó minőségben skálázta az alacsonyabb képméreteket, ezért nem találtunk köztük olyat, ami nézhetetlen lenne. Az 1280*720, 1152*864 és 1024*768-as felbontásokat akár szövegolvasásra is használhatjuk. A többi is csak alig rosszabb náluk, csak kicsivel homályosabbak, de játékra még így is nagyon jók. Ezek a következők: 1680*1050, 1440*900, 1280*800 és 1280*960. A monitorban már az LG újfajta képarány kezelése található meg (Original Ratio). Ha átkapcsolunk Original-ba, onnantól kezdve a kijelző mindig tudja, hogy milyen arányt kell használnia, tehát nem kell minden felbontásban bekapcsolni. Az intelligens képarány kezelés helyesen kezelte le a 16:10 és 4:3 arányt. A kijelző csak az 5:4 arányú 1280*1024-es képméretet nem ismerte fel, ezt ugyanis torz módon jelenítette meg.

A monitor betekintési szögei kitűnőek, bárhonnan néztük a panelt, az mindig megtartotta szép színeit. A szőrszálhasogatók kedvéért extrém szögből is megnéztük, innen nézve kevés kontrasztcsökkenéssel és nagyon halvány kékesedéssel találkoztunk, de más hibát nem fedeztünk fel rajta.


Az IPS panelekre jellemző lilásodás elmaradt, helyette némi szürkésedésre lettünk figyelmesek a teljesen sötét képernyőn. Ezért a fekete színt csak szemből láttuk egybefüggő feketének, onnan nézve viszont ez egészen sötét volt.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A háttérvilágítás a minimális foltosodástól eltekintve homogénnek bizonyult, a tesztképeken csak a szürkésedésből fakadó fényerőeltérések láthatók. A háttérvilágítás egyenletességét mérésekkel is megvizsgáltuk, amit egy fehér képernyőn végeztünk el. Az eltérésekről egy táblázatott is készítettünk, az 5%-os eltérést jónak, a 10%-osnál nagyobbat gyengének vettük.


Szerencsére egyre gyakrabban találkozunk olyan prémium paneles kijelzőkkel, melyekben válaszidő-gyorsítás van, és ez alól ez a monitor sem kivétel. Ezt két lépcsőben lehet szabályozni, a kijelző a Normal és a Fast módot tudja. Előbbinél a készülék úgy viselkedett, mint egy átlagos 5ms-os a kijelző, csak kevés utánhúzása volt némi bemeneti késéssel. Fast módban már nem volt érezhető bemeneti késés, ezért a kijelző nagyon közvetlen volt, ami célzáskor különösen fontos. Az utánhúzás mértéke is lecsökkent, és csak kevés túlvezérlési hibát láttunk a kontrasztos képrészleteknél, de ez sem volt zavaró. Ezúttal tehát egy olyan prémium paneles monitorral volt dolgunk, amit rendesen felkészítették a játékra, ezért a készüléket már csak azok fogják lassúnak érezni, akik a 2ms-os vagy ennél gyorsabb kijelzőkhöz vannak szokva.
 

Samsung T23B550EW


A Samsung tv-tuneres monitora már egy egészen jó mindenes készülék, ezért ha valaki helyszűkében vagy spórolás céljából egy tévét és egy monitort szeretne vele helyettesíteni, akkor nem csinál vele rossz boltot. Kompromisszumokkal azonban számolnunk kell, mert nem várhatunk tőle olyan képminőséget, amit a rendes monitorok tudnak nyújtani. Televízióként viszont tökéletesen helytállt, ezért legfeljebb a kijelző kis mérete kelthet hiányérzetet egyesekben. De vegyük sorra egyenként, milyen erényei és hiányosságai vannak a készüléknek, ha monitorként használjuk. A képminőség összességében elfogadható, még a legrosszabb esetben is legalább átlagos teljesítményről tudunk beszámolni. A betűk élességével nem volt probléma, és a színeket is élénknek találtuk. A gyári képprofilok bemenetenként változnak. A tévézésre szánt profilok nem a pontosságukról híresek, cserébe látványosak, míg a monitorhoz szánt sémák még elfogadhatók, ezért kalibrációra sincs feltétlenül szükség (de jobb, ha elvégeztetjük rajta). A színekkel szemből nem volt probléma, de a panel tetején és alján már szemmel látható színtorzulás volt, és ezen sajnos a látószögjavító opció sem tudott segíteni. Ez utóbbinak még hasznát vehetjük, ha ágyból szeretnénk tévézni, ám ez csak arra elég, hogy a gyengécske betekintési szögeket egy átlagos szinte hozza fel. Ez és a helyenként foltos háttérvilágítás lerontják az összképet, ezért a monitor filmnézésre csak korlátozottan alkalmas. Kár, hogy ezt épp egy tv-tuneres monitornál kell megállapítanunk, de ha egyedül használjuk a monitort, és kerüljük a sötét tartalmakat, akkor ezek nem is olyan fontos szempontok. A kijelző játékra viszont igencsak jó, ami részben a kiváló skálázási képességének köszönhető. A sebességgel sem volt probléma, csak ne a HDMI2 bemeneten akarjunk játszani, mert a többihez képest azon jóval nagyobb a bemeneti késés.

A készülék elsősorban televízióként nyerte el a tetszésünket. A gyártó már nagy tapasztalatra tett szert a televíziók területén, és ennek előnyeit a tv-tuneres monitorokba is sikerült átültetnie. A felkínált képi és hangszolgáltatásokkal elégedettek voltunk, ezekkel a saját szánk íze szerint szabhatjuk testre a monitort. A televíziózáskor használatos képprofilok közül találtunk olyanokat, amik szépek, és hosszútávon sem fárasztják szemeinket. A távirányító nagyon kényelmesnek bizonyult, még a tévé reakcióidejével és a rálátással sem volt gond. A kijelző extrái közül a PiP funkció sem hiányzott, ezen kívül megtaláltuk benne a gyártó Smart HUB funkcióját, ami számos beépített alkalmazást és egy médialejátszót is magába foglal. Ez utóbbi külön dicséretet érdemel, mert a gyakran használatos formátumok közül mindet gördülékenyen lejátszotta, csak kár, hogy a feliratkezelés már nem ment neki.

A monitor számos video bemenettel rendelkezik, a DVI-t és DisplayPort-ot leszámítva mindent megtaláltunk rajta, amire csak szükség lehet (a DVI-t egy DVI -> HDMI átalakítóval tudjuk helyettesíteni). A készüléknek egyszerű állványa van, ami csak a döntögetési metódust ismeri, de legalább stabil, és a magasságát is jól eltalálták. Az anyagminőséggel nem volt problémánk, ami az újabb kijelzőknél ritkaságszámba megy. Apróság ugyan, de jó lett volna, ha a fejhallgató kimenet kényelmesebb helyre, például a káva oldalára került volna. A 3 napos pixelhiba-garanciát továbbra is megkapjuk a Samsungtól.

Összességében mi elégedettek voltunk a készülékkel, és csak a látószög területén éreztünk hiányosságot. A jelenlegi vételárát viszont soknak találtuk (77 ezer forint), hiszen a jóval nagyobb képátlóval rendelkező T27A550 modellt már 89 ezer forintért hazavihetjük, ami jobban megéri az árát.

Vásárlás: Samsung T23B550EW
Hivatalos honlap


LG IPS277L


A LG-nél megint kitettek magukért, mert a cég 27 inches olcsósított panellel ellátott üdvöskéje nagy sikert aratott, legalábbis ami a képminőséget illeti. A panel látószögei nagyon szélesek, ezért a színekkel nem volt probléma, és csak extrém szögekből láttunk apró minőségromlást. A kijelző a fekete színt szép sötéten tárta elénk, de csak szemből, mert ez oldalról szürkének tűnt. Igaz, ez sokkal jobb, mintha lila vagy kék lett volna, mint a többi hasonló monitor esetében. A háttérvilágítás többnyire egyenletes volt, ezért még az extra szélesvásznú filmek is tökéletes minőségben nézhetők, ez a monitor bizony egy vérbeli mozivászonnak született. Hasonlóan elégedettek voltunk játékoknál is, mert a beépített gyorsításnak hála a kijelző sebességére sem volt panasz, egy TN paneles monitorhoz képest egyáltalán nem volt hiányérzetünk. A készülék remekül interpolálta az alacsony felbontásokat, amihez intelligens képarány kezelés társult, ezért csak azt mondhatjuk, hogy egy igazi játékos monitorral volt dolgunk.

A helyzet úgy fest, hogy a konkurenciának nagyon nehéz dolga lesz, ha jobb ár/érték arányú készülékkel szeretne előrukkolni, ami ráadásul ennyire jó képminőséggel rendelkezik. Más kérdés, hogy az állvánnyal már voltak problémák, és az anyagminőség is hagyott kívánnivalót maga után. A talapzat inogott, a kávát pedig bármilyen szépnek is találtuk, anyagminőségben nem volt az igazi, ez helyenként túl vékonyra sikerült. A video bemenetek közt két HDMI is van, ez pozitívum, az viszont kár, hogy a mellékletben nem találtunk hozzá megfelelő vezetéket (csak a mobiltelefonokhoz való microUSB -> HDMI kábelt).

Mindent összevetve, mi mégis elégedettek voltunk vele, mert gyakorlatilag egy TN paneles kijelző áráért (jelenleg 85 ezer forintért) kaphatjuk meg, ráadásul a készülék mellé 3 napos pixelhiba-garancia is jár. A monitornak jelenleg egyetlen konkurenciája van, éspedig a BenQ EW2730, ami képminőségben kicsit rosszabb nála, extrákban viszont erősebb, és az állványával sincs probléma. A választás a miénk, de annyi biztos, hogy bármelyiket is választjuk, egyikkel sem járunk rosszul.

Vásárlás: LG IPS277L
Hivatalos honlap

LG IPS277L

A monitorokat a Samsung magyarországi képviseletétől és a Cédrus Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Timer
2012.11.02. 17:48
Nagy kár, hogy nincsenek az LG-n VESA furatok. Viszont eszméletlenül jól néz ki, LG viszonylatban különösképpen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. sosnuts
2012.11.02. 22:49
Az első táblázatban a Samsung panel típusa szerintem inkább TN+film
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Emberfej
2012.11.02. 22:59
Nocsak, lg végre hanyagolja a régi zongorafekete ujjlenyomatgyűjtő keretet, már csak egy vesa támogatás kéne erre az újra és tuti vétel lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. MJA
2012.11.03. 07:56
sokat elárul a teszt alaposságáról (vagy a tesztelő hozzáértéséről?), hogy képesek voltak ips paneltípust írni a samsunghoz, mikor a képekből is egyértelmű, hogy egy gagyi tn panel van benne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nyerek01
2012.11.03. 13:55
Tvzésre használt kijelzőnél miért is fontos full hd vagy magasabb felbontás? Csak mert az adások nagy része sd, a hd adás nem tudom milyen felbontást takar. Az interpoláció ezekszerint annyira jól működik hogy érdemes a forrásnál nagyobb felbontáson nézni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kovan
2012.11.03. 14:44
MJA: Nem azért de veled soha nem fordult még elő hogy valamit elírtál? Mert a fikázó mondatod meg rólad árul el sokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pdx06
2012.11.03. 15:05
A Samsung azért tetszik nekem jobban mint a Lucky Goldstar mert akár PC nélkül is netezhetek vele mivel rajta van a smart hub, kötök rá billentyűzetet, egeret és a saját böngészőjével tolom ha csak böngészkedni akarok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pdx06
2012.11.03. 15:05
A Samsung azért tetszik nekem jobban mint a Lucky Goldstar mert akár PC nélkül is netezhetek vele mivel rajta van a smart hub, kötök rá billentyűzetet, egeret és a saját böngészőjével tolom ha csak böngészkedni akarok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nyerek01
2012.11.03. 16:01
Hasznos internet.
"SD: (Standard-Definition = standard felbontású) A hagyományos, jelenleg alkalmazott tévéfelbontás (Európában 720x576 képpont, váltottsoros letapogatással).

HD: (High-Definition = nagyfelbontású) Korszerű televíziós formátum, amelyet a hagyományos képcsöves tévék nem tudnak megjeleníteni. Többféle fő méretszabvány létezik: a 720p, az 1080i és az 1080p. A 720p szabvány 1280x720 képponton, az 1080i pedig még nagyobb felbontásban, 1920x1080 képponton továbbítja az adást. A Magyar Televízió az 1080i szabvány mellett döntött."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Bzsolt
2012.11.03. 18:13
Hol tudom beállítani, hogy a monitorhoz kapott icc szinprofilt használja a gép, és ne az alapértelmezett sRGB-t? elvileg telepítővel hozzáadtam, de nem látom sehol. Egyáltalán hol- és hogyan lehet beállítani? THX!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. grafika95
2012.11.03. 20:57
A samuhoz:
"Az érintőgombok helyzetét a festett piktogramok egyértelműen jelölték, a tökéletességhez már csak a gombmegvilágítás hiányzott."
-Nekem hasonló, egyel régebbi generációs (XL2370HD) tv-monitorom van ha jól emlékszem beállítások közt állandóra is be lehet kapcsolni a gombok háttérvilágítását! Bár a képek alapján ezen már más szoftver is van a vas alatt

ocsabi: Miért ez nézhetetlenhez közel áll ?
Nem tudom hogy te esetleg 5x2 méteres mozivásznat húztál a szobádba és milliós imax vetítővel vetítsz e rá, hogy ennyire kis különbségeket észreveszel szemmel...

Szvsz teljesen vállalható ár egy tv-monitor kombóért, rengeteg extrával!
És a betekintési szögön kívül nemigen fog zavarni benne semmi... 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terrayon
2012.11.04. 11:32
Bzsolt: Windows7 esetén Vezérlőpult/Képernyő/Képernyőfelbontás/Speciális beállítások/Színkezelés részlegben.
A telepítő egyébként a c:\Windows\System32\spool\drivers\color\ könyvtárba teszi az icc fájlt (ez Windows XP-nél is így volt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fbi1984
2012.11.04. 18:56
Jó lenne már nagyobb felbontás egy 27"-ra.
A Full HD-hoz (1920 * 1080) már egy 24"-os is elég.
Azt gyanítom egyébként, hogy ez a jóárasított IPS is 6 bites színkezeléssel dolgozik (8 bitre interpolálva), mint az olcsósított DELL IPS-ek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tk36
2012.11.05. 18:08
Csak nálam ad hibaüzenetet az LG "vásárlás" oldalára, ha kattintok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2012.11.10. 10:43
Az újabb Samsung monitorokon már egy kis joystick van hátul. Nem is értem miért nem találták ki ezt előbb. Sokkal egyszerűbb vele a menükezelés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. stranger fbi19...
2012.11.11. 10:23
Fejlődött a technika, legtöbben észre sem fogják venni, hogy nem valós 8 bitessel van dolguk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!