iPon Cikkek

Monitorok: A szép, a takarékos és az olcsó

Dátum | 2009. 11. 13.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Ezúttal három olyan monitort vettünk nagyító alá, melyek legalább egy tulajdonságuk alapján érdekesnek tűntek, így az ár/érték arányt is figyelembe véve az Asus és a BenQ két monitorára eset a választásunk. A kedvező árú E2220HD csatlakozóinak köszönhetően széleskörű felhasználásra hivatott, a V2200Eco különlegessége pedig, hogy már led-es háttérvilágítással rendelkezik, tehát jobb homogenitásra és alacsonyabb fogyasztásra számíthatunk. A Full HD (1920*1080) felbontás 21-22 inchen kétségtelenül szép látványt nyújt, azonban el kell gondolkodnunk azon is, hogy könnyen szemüvegessé válhatunk tőlük. Kevésbé szép képük van, de könnyű olvashatóságot nyújtanak a 22 colos 16:10-es monitorok, így mai tesztünkhöz közülük is választottunk egyet, méghozzá az Asus dizájnmonitorát.

Asus LS221H

Elsőként az Asus dizájnmonitorával ismerkedtünk meg, mely elsősorban a tetszetős küllemre fogékony vásárlóközönséget célozta meg. A készülék a 16:10 arányú kijelzők táborát gyarapítja és ennek megfelelően 1680*1050-es felbontással rendelkezik, továbbá a játékos kedvűeknek is sokat ígér a papír szerinti 2ms-os válaszidő - meglátjuk, mit jelent ez a gyakorlatban.


A kinézet valóban nagyon elegánsra sikerült, a tükröződő üveglap, mely rálóg a kávára, és a panel alatti bőrbevonat is egy komoly monitort sejtet. A vastag üveglap a fényvisszaverődés miatt nem mindenkinek fog tetszeni, de őket nyugtassa a tudat, hogy cserébe némileg élénkebb színekkel gazdagodnak, és az egybefüggő felület miatt a panelt takarítani is egyszerűbb (főleg, hogy egy törlőkendő is jár hozzá). A készülék egyébként külső tápegységgel működik, hogy a káva oldalról vékonyabb és tetszetősebb legyen. A gyártó a kellékeknél egy útmutatóval, telepítő lemezzel (színprofilok) és két kábellel örvendeztet meg minket (VGA, HDMI-DVI madzag).


A káva műanyag részeit és a gombokat tapogatva érezni lehet, hogy egy masszív kijelzővel van dolgunk, melyről a jó összerakottság is tanúskodik. A képbeállításokhoz szükséges kezelőszervek jól látható és kitapintható helyre, a panel alá és a bőrbevonat fölé kerültek, még a piktogramok is könnyen leolvashatóak a fekete káváról. Hogy a monitort sötétben is megtaláljuk, a bekapcsoló gomb kapott egy állapotjelző led-et, ami ugyan nem tiltható le menüből, de kék és narancssárga fényei legalább nem zavaróak.


Dizájnmonitorról lévén szó a talp belsejében szintén apró fényforrásokat helyeztek el. A hangulatvilágítás tehát garantált, de akit ez zavar, letilthatja a menüben (Light In Motion). A vaskos állványt már a dobozban összeszerelve találjuk, mindössze annyi dolgunk van használat előtt, hogy lehajtjuk azt, ami egy könnyen mozdulat és egy kattanás kíséretében történik meg. Lehajtás helyett a mellékelt átalakítóval fali konzolt is varázsolhatunk belőle, de a talp normál asztali módban is remekül helytállt, ugyanis a súlyos panel ellenére is stabil maradt a monitor. Bár a külső tápegységgel sikerült a panel vastagságát lecsökkenteni, cserébe viszont a talp hátsó része igen sok helyet foglal el. Tehát azok számára, akiknek a helytakarékosság elsődleges szempont, jobb, ha a falra szerelik a monitort (a mellékelt átalakítóval), ilyenkor a talp hátuljából kiálló vezetékek sem okoznak gondot. Az állvány nem rendelkezik különleges konfigurációs lehetőségekkel, mindössze némi dönthetőségre hivatott, arra viszont megfelelő
határok közt képes (5 fok előre, 20 fok hátra).


A csatlakozókkal kicsit szűkösen bántak, de a legfontosabbakat így is megtaláltuk a kijelzőn. A tápcsatlakozó, VGA és HDMI bemenet a monitor talpában található hátul, a hozzáadott HDMI-DVI átalakítóval pedig mindhárom interfész elérhető (VGA, DVI, HDMI). Használat közben kipróbáltuk, mi történik, ha az egyik bemeneten megszűnik a jel: a monitor önállóan átvált a másikra, és ezt a lehetőséget letiltani sem lehet. Fejhallgató kimenetet, beépített hangszórókat és USB elosztót hiába keresnénk, ezek ugyanis hiányoznak a kijelzőről.

OSD

A grafikus képernyőmenü az Asus megszokott rendszerét követi. Egyetlen újítása, hogy itt már megtalálható a Light In Motion funkció is, ahol a talp megvilágítását kapcsolhatjuk be vagy ki. A díszkivilágítás egyébként a Splendid színprofiloknak megfelelően változik (kék, narancssárga, zöld, lila, piros) - érdekes extra, de hosszútávon zavaróvá válhat a fényáradat. A menü reakciója kicsit gyorsabb is lehetne, de a helyzet korántsem vészes.  A gyorsgombok közt megtalálhatók a legfontosabbak (fényerő, képprofil váltó), a hiányosságot tehát nem itt éreztük, hanem az így előhívott csúszkáknál, melyek kicsit komótosan reagálnak. A színkezeléséért felelős Splendid motor élénkebb, markánsabb képet varázsol az alapállapotban (Standard) elfogadható színmegjelenítésből. Ahol nyugodtabb képet szeretnénk (munkához, internetezéshez), ott nincs szükség a különleges profilokra, de játékoknál és filmeknél érdemes választani közülük egyet. A gyári profilok mindegyike testreszabható, ezeknél a Skin Tone (bőrszín tónus) is beállítható, és a dinamikus kontrasztvezérlést (ASCR - Asus Smart Contrast Ratio) is kikapcsolhatjuk bennük (ennek ugyanis nem sok gyakorlati haszna van). A Theater, Night View, Scenery, Game sémák tehát jól jönnek bizonyos esetekben, de a markáns színképzés a valóság rovására megy, ezért a kijelzőtől ilyenkor ne várjuk tökéletes színátmeneteket. A sémák váltogatása közben színhőmérsékleti beállításunk szerencsére változatlan marad, mely az előre eltárolt értékek közül (Cool, Normal, Warm, sRGB) választható ki, de lehetőségünk van egyedi színkeverésre is.

Képminőség

A képminőségre összességében nem panaszkodhatunk, de a monitornak akad néhány hiányossága is, mely fölött nem lehet elsiklani. Ahogy azt korábban említettük a színkezelés csak átlagos (de még nem fakó), melyen csak némi kompromisszummal képesek segíteni a Splendid profilok. A színátmeneteknél enyhe darabosság is megfigyelhető, a profilokkal pedig ez a hatás sokkal jelentősebb. A kijelző viszont jól vette a kontrasztskála akadályait: a szürke átmenetei közül csak a legszélsők nem láthatóak, a többi jól megkülönböztethető egymástól, tehát a monitor viszonylag széles tartományt képes lefedni.

1680 X 10501440 X 9001280 X 8001680 X 10501440 X 9001280 X 800A tűéles megjelenítés érdekében a HDMI bemenet ajánlott (ha nincs ilyenünk, használjuk a mellékelt DVI átalakítót), de jó tudni, hogy a VGA bemenet minősége sem vészes, ha sor kerülne rá. Játékban, amikor sebességnövelés céljából kénytelenek vagyunk felbontást csökkenteni, megnyugtató, hogy az alacsonyabb képméretek is a lehetőségekhez képest élesek maradnak, függetlenül attól, hogy 1440*900, 1280*800 vagy 1280*1024-ről van szó. A képarány kezelési módszer sem változott, 4:3 módba kapcsolva a régebbi játékok is torzításmentesen jeleníthetők meg, és elég egyszer átkapcsolni, a monitor tudni fogja, hogy mikor kell visszaváltani teljes képernyőre. Egyetlen kifogásunk az 1280*1024 képmérettel akadt, ezt ugyanis szintén 4:3 arányban jeleníti meg a monitor, pedig 5:4-es felbontásról van szó.

A panel betekintési szögei jók, a monitornak társaságban sem kell szégyenkeznie amiatt, hogy az oldalt ülők esetleg már nem látnák a képet. Oldalról nagyon kevés színtorzulás van, inkább némi sötétedés látható helyette, de ennyi bőven kibírható, mert a minőség csak alig rosszabb, mint szemből. Felülről sem vészes a helyzet, itt csak enyhe kontrasztcsökkenés látható, alulról viszont „természetesen” hamar beáll a sötétedés.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezveA fényerőtartalékkal szintén nem volt probléma, az erős háttérvilágítás megtette hatását, de sajnos fényét nem sikerült tökéletesre kiegyensúlyozni. Így ami a homogenitást illeti, csak átlagos minőségről beszélhetünk, a fekete képernyőn néhol foltok és bevilágítások is láthatóak, bár utóbbi csak alul lehet zavaró. A fekete mélysége közepes, ezért még nincs zavaró hatással a filmek sötétebb jeleneteire. Összességében a monitor még jól használható filmekhez, legalábbis homogenitás és látószögek tekintetében (a színek középszerűsége már más kérdés), a tükröződő panelnek pedig megvan a maga varázsa, mert feldobja a látványt (de emiatt jobb, ha a monitort napsütéses időben nem az ablak mellé rakjuk).

A játékosok igényeit viszont nem sikerült teljes mértékben kielégítenie a monitornak, ugyanis a beépített és kikapcsolhatatlan válaszidő gyorsítás nem sikerült túl jól. Gyorsabb mozgásoknál vehető észre igazán, hogy a körvonalak mentén kékes és rózsaszínes árnyékok láthatóak (a környezettől függően). A csökkentett válaszidő előnyét így már el is vesztettük, a gyakorlatban nagyjából 5ms-nak felelt meg a produkció, de természetesen még ezzel az értékkel is jól eljátszogathatunk. A bemeneti késés átlagos, de még ezzel is elégedetten játszatunk.

Ajánlott értékek

BenQ V2200Eco

A BenQ V szériás kijelzője elsősorban a környezetvédelemre igyekszik felhívni a figyelmet. A 21,5 colos, Full HD (1920*1080) felbontású monitor alacsony fogyasztását (legfeljebb 24W) többek között a led-es háttérvilágításának köszönheti, melyből a kijelzőnek képminőség terén is sikerült profitálnia.


A készülék tetőtől talpig hófehér borítást kapott, külseje nincs túlbonyolítva, de a maga egyszerűségével még szép is. A monitor egyébként szokatlanul könnyű, de ennek ellenére a felhasznált anyagok minősége kitűnő, a műanyag ház masszív, nem lötyög és a monitor dőlésszöge is hangtalanul állítható be.


A menüvezérléshez szükséges nyomógombokat a káva oldalán találjuk. Sajnos elhelyezésük továbbra sem szerencsés, mert nem látjuk, hogy mit nyomunk meg. Továbbá az sem segít, hogy a piktogramok szintén fehérek, így olyan mintha ott sem lennének, de legalább a gombok kitapinthatósága jó. A szoftveres menü bevezetésére még mindig várnunk kell, a kijelző dobozában csak a legfontosabbakat találtuk meg: egy VGA- és egy tápegység kábelt, telepítő CD és egyéb extra nincs. A bekapcsoló gomb állapotjelző led-ként is szolgál, mely nem tiltható le, de zöld/narancs fénye még éppen elviselhető.


Az állvány összeszerelése ránk várt, de a művelet nem okozott különösebb fejtörést, ugyanis a talp összepattintásával már üzembe is helyezhető a monitort. Az így nyert stabilitás meglepően jó lett, a könnyű panel előnye itt rögtön megmutatkozott, azonban a talp hajlamos volt elcsúszkálni az asztalon. Az egyszerű állvány normál mértékű dönthetőséget szavatol számunkra (5 fok előre, 20 fok hátra), és a fix magasságot is sikerült megfelelően belőni, így ha lehetett volna, akkor sem akartunk volna változtatni rajta. A monitor oldalán egy fejhallgató kimenet is helyet kapott, így könnyen csatlakoztathatunk hozzá egy fülest.


A panel hátulját vizsgálva látható, hogy felfüggesztési lyukak is vannak, ennek köszönhetően a VESA 100 szabvány szerint a falra szerelés is megoldott. A bemeneteknél csak egy VGA és egy HDMI dugasz található, a DVI sajnos lemaradt, így ehhez egy átalakító szükséges (a kellékek között nincs). Használat közben, ha megszűnik a bemeneti video jel, akkor a kijelző önállóan átvált a másikra (ezt nem lehet kikapcsolni).

OSD

A V2200Eco menüje nem sokban különbözik a BenQ eddig használt menüjétől, mindössze néhány plusz lehetőség került bele. A szép, ikonokkal díszített OSD továbbra is átlátható, de ami ennél is fontosabb, hogy nagyon gyorsan elvégezhetőek rajta a beállítások, a csúszkák értékei pillanatok alatt megváltoztathatóak. Újdonság, hogy a kép tulajdonságainál a gamma értéke már szám szerint állítható be 1,8 és 2,6 között. A színprofilok a Standard, Movie, Game, Photo és sRGB közül választható ki, az Eco pedig egy újdonság, mely a Standard alacsonyabb fényerejű változata. A Movie, Game és Photo módok a körvonalak kiemelésével, valamint kontraszt- és fényerőnöveléssel érik el a kívánt hatást, de a dinamikus kontrasztot is csak ezeknél kapcsolhatjuk be (már ha akarjuk). Az extra képprofilokat normál használatra is elővehetjük, de igazán csak filmeknél, játékoknál és fényképnézegetésnél jönnek jól. Látványos hatást érhetünk el velük, ha nem a valósághűség, hanem a markáns színmegjelenítés a cél, egyébként a Standard és sRGB ajánlott. A színhőmérsékleti beállításnál kékes, pirosas, normál és egyéni profilt választhatunk, közülük utóbbi ajánlott. A menü egy érdekes extrája a HDMI PC Range opció, mellyel a bemeneti tartomány szűkíthető le, de ennek nem sok haszna van, mert értékes információt vesztünk vele, értékei: RGB(0-255), RGB(16-235). Beépített hangszórók nincsenek, viszont hangerőszabályzás van, ami a fejhallgató kimenetre vagy a csatlakoztatott hangszórókra vonatkozik (némítás is van).

Képminőség

A monitor képminőség szempontjából nagyon jól vizsgázott, mindössze egyetlen komoly kifogásolnivalónk akadt, de erre még visszatérünk. A kijelző színvilága a TN-es mezőnyben nagyon jó, fakó megjelenítésnek nyoma sincs, és a színátmeneteknél is csak enyhe sávosodás van. A kontrasztskála szélső értékeinél megfigyeltük, hogy a sötétebb árnyalatokat nem kedveli (ugyanis ezek már teljesen feketék), a fehér árnyalatait viszont kifogástalanul jeleníti meg a kijelző, összességében így is dicséretes. Ha már a fehérnél tartunk, a színhőmérséklet beállításakor könnyen megtaláltuk a szemünknek kellemes értéket. Ezen kívül a háttérvilágítás fényerejével is elégedettek voltunk, az alacsony fogyasztás tehát ez esetben nem a fényerő nagymértékű spórolását jelenti (300 helyett 250 cd/m2).

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Ahogy azt korábban említettük, a monitor egy HDMI és egy VGA bemenettel rendelkezik. A digitális jelátvitelhez tehát csak az előbbit tudjuk elővenni, de ehhez magunknak kell biztosítani a kábelt, ugyanis az nem jár a monitorhoz (bár amíg be nem szerezzük az áhított vezetéket, addig a VGA is jó lehet, ugyanis ez esetben is rendkívül éles a megjelenítés). A natív felbontás tehát szép éles, olyan amilyennek lennie kell, de természetesen megnéztük, mi a helyzet az alacsonyabb képméretekkel is. 1600*900 sajnos nincs, így 16:9 képarányban csak az 1360*768 és 1280*720 alkalmazható helyette. Ezek igen jól használhatóak talán még szövegolvasásra is, de játékra mindenképpen ajánlottak, ha számítógépünk nem bírná szuflával (ami Full HD felbontásban nem ritkaság). Külön öröm, hogy a képarányok kezelését nagyon intelligens módon végzi a kijelző. A menüben elég volt egyszer kiválasztanunk az Aspect módot, és onnantól bármilyen felbontásba váltottunk, a kijelző mindet helyesen kezelte le, akár 1680*1050, akár 1280*1024-ról vagy 1024*768-as képméretről volt szó. Ez egy 16:9-es kijelzőtől ritkaság.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Tudjuk, hogy a V2200Eco-t led-es háttérvilágítással vértezték fel, de már volt rá példa, hogy ez a gyakorlatban semmilyen pozitív változást nem hozott. Ez esetben viszont a különleges megvilágítás azonnal meglátszott a háttérvilágítás egyenletességén. Bevilágítás egyik irányból sem volt látható, és foltosodást is csak teljes sötétségnél, a képernyő alsó felén vettünk észre, de csak amikor nagyon kerestük. A fekete megjelenítése is kellően mély, ezek és a remek színvilág kitűnő alapok filmezéshez. Ehhez már csak megfelelően széles betekintési szögek kellenek és már meg is találtuk az ideális kijelzőt filmnézésre. Ezzel azonban el is elérkeztünk a monitor gyenge pontjához, ugyanis látószögei miatt még TN-es viszonylatban is szűk tartományban képes megmutatni gyönyörű színeit. Oldalról és felülről szokatlanul erős kontrasztvesztés látható, színtorzulás nincs, de a fényerő drasztikusan lecsökken, alulról pedig a szokásos sötétedés vár minket. Ezért ha csak egyedül használjuk a V2200Eco-t, akkor még filmek alatt is tökéletesen elégedettek lehetünk vele, azonban társasában ez már kevés.

A monitor válaszidejét mi szemmel vizsgáljuk, így a vélemény talán szubjektív (egyeseknek egy kis utánhúzás még belefér, másoknak viszont az is sok), de mi a szigorú álláspontot képviseljük. A kijelző bár nem kapott válaszidő gyorsítást, játékra mégis alkalmasnak találtuk. Az 5ms-os szürkéből szürkébe átmenet bőven elég a felhőtlen játékhoz (jobb mintha egy kikapcsolhatatlan, rosszul működő overdrive dolgozna a monitorban), különösen, hogy a monitor bemeneti késése is nagyon csekély, ezért a játékok irányítása is közvetlen.

Ajánlott értékek

BenQ E2220HD

Következő delikvensünk szintén a BenQ berkeiből érkezett, azonban a Full HD felbontású 21,5 colos E szériás kijelző előző tesztalanyunkénál egy kedvezőbb árkategóriát képvisel, hiszen „csak” hagyományos háttérvilágítással rendelkezik.


A monitor formaterve az E sorozatra jellemző jegyeket viseli magán: a káva nagy része fekete (méghozzá a fényes fajtából), ezért itt a szennyeződések is jobban látszanak, a szürke díszkeret pedig feldobja a látványt, ugyanis megtöri a komor hangulatot. A felhasznált műanyagok és az illesztések elfogadhatóak, konfigurálás közben némi recsegés azért előfordulhat.


A gombok sajnos itt is oldalra kerültek, de legalább a piktogramok már látszanak, így segítenek minket a tájékozódásban, viszont használni továbbra sem kényelmes ezeket (a szoftveres menü ezúttal is hiányzik). A ki és bekapcsoló gomb viszont ötletes módon oldalra került, így ha akarjuk, látjuk, de normál esetben nincs szem előtt, így nem zavar minket használat közben. A kellékek közt az útmutató füzetre, telepítő lemezre (színprofilokkal), VGA madzagra és egy USB kábelre bukkantunk (HDMI vezeték nincs).


Az állvány összeszerelése itt sem okozhat gondot, mivel a gyártó jó szokása szerint most sem bonyolította túl a dolgot: a talpat egyszerűen csak rá kell nyomni a nyakra és a monitor már használható is. A konfigurációs képességek a megszokott dönthetőségben merülnek ki, de azt legalább kellően tág határok közt állíthatjuk be (5 fok előre, 20 fok hátra). A közepesen nehéz monitor stabilitásával egyébként semmi probléma nincs, kellemetlen inogásra vagy a talp elcsúszására sem kell számítanunk. A kijelző oldalára ezúttal már nemcsak egy fejhallgató kimenet került, hanem mellette két USB kivezetés is helyet kapott, így egy pendrive csatlakoztatása is könnyebb, mintha hátul kellene kotorásznunk érte.


Hátul találunk két további USB csatlakozót, melyek nagyon jól jönnek, amikor számítógépünk az asztal alatt foglal helyet, így nem kell hajolgatnunk a perifériák csatlakoztatásáért. A video bemenetek közt tisztelhetünk egy VGA, egy DVI és két HDMI csatlakozót, továbbá egy audio bemenetet a beépített hangszórókhoz. Amikor az egyik video bemeneten megszűnik a jel, a monitor végigpásztázza a többit, ami idegesítő lehet. Szerencsére a HDMI csatornán ezt kikapcsolhatjuk (HDMI Auto Switch), így ilyenkor nem kell aggódnunk emiatt. Az integrált csipogóktól nem kell csodát várni, arra jók, hogy amikor hirtelen meg kell hallgatni valamit, akkor ezt legyen min megtenni: közepesen hangosak, minőségük gyenge, de legalább nem torzítanak.

OSD

A képernyőmenü rendszere megegyezik az Eco-nál leírtakkal, a színprofilok, gamma érték, és a HDMI PC Range opció újítása itt is megtalálható. Mindössze két különbséget sikerült felfedeznünk köztük. Immáron kiválaszthatjuk, hogy a hang kimeneten a HDMI audio sávja vagy a PC bemenet szólaljon meg (Audio Select), a másik pedig a korábban említett HDMI Auto Switch kapcsolója.

Képminőség

Most pedig lássuk, az olcsóbb E szériás modell képminősége mennyivel más, mint a V sorozaté. A fényerőtartalékkal természetesen nincs baj, a kijelző 63W-os legnagyobb fogyasztási értékét tekintve ez egyébként is fura lenne. A kontrasztskálán nyújtott teljesítménye szintén dicséretes, a szélsőségeket jól kezeli, mindössze a legsötétebb fekete fogott ki rajta, mely egyébként is kemény dió a TN paneles monitoroknak. A monitorok színvilága megegyezik, itt is gyönyörű megjelenítéssel találkoztunk, fakóságnak nyoma sincs, a színátmeneteknél és szürkeátmeneteknél sávosodás sem látható, ami ritkaság egy TN panelnél.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720A natív felbontás a digitális bemeneteken és Dsub-on szép éles, ilyen szempontból nincs miért szégyenkeznie a monitornak. A képarány kezelésnél viszont vannak gondok. Függetlenül attól, hogy melyik video bemenetet használjuk (HDMI, DVI, VGA), az Aspect mód minden felbontásban egy állandó 4:3 arányt állít be, mely egyedül az 1024*768-nál eredményez helyes képarányt (vagy alatta). A többi képméretnél oldalról összenyomott képpel kell szembesülnünk, ezért jobb, ha inkább videokártyánk eme képességére hagyatkozunk. A monitor interpolációja egyébként jó, a 16:9-es felbontásokat szépen kezeli, az 1280*720 és 1360*768 enyhe homályossága még szövegolvasáskor sem zavaró.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezveA led-es háttérvilágítás hiánya nem feltétlenül jelent foltokat és bevilágításokat, viszont jelen esetben ezekkel is szembe kellett néznünk (a helyzet még így sem volt tragikus, de azért igényel némi megszokást sötétebb tartalmaknál). A foltosodás az egész képernyőre kiterjed, a bevilágítás pedig majdnem minden irányból látható a képszéleken, de leginkább a tesztképen látható alsó felhő a csúnya. A háttérvilágítás tehát ez esetben sokkal gyengébb, viszont a látószögek terén javulás állt be: az E szériás monitornak már sikerült megütnie a közepes minősítést. Oldalról határozottan jobbak a betekintési szögek, színtorzulás nincs, helyette egy átlagos mértékű sötétedéssel kell számolnunk. Felülről a kontrasztvesztés még mindig hamar megtörténik, de egy bizonyos helyzet után már legalább nem romlik tovább, alul pedig a szokásos sötétedés történik. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy ilyen betekintési szögekkel a monitor már végre egy társaság számára is használható.

A játszhatóság miatt nem kell aggódni. Bár válaszidő-gyorsítás itt sincs, a papír szerinti 5ms-os érték igaznak tűnik, mivel utánhúzás alig látható, és a csekély mértékű bemeneti késés is jót tett a közvetlenségnek.

Ajánlott értékek

Asus LS221H


Az Asus LS221H monitora semmilyen területen nem domborított akkorát, hogy rásüthetnénk: igen, ez a játékosok álma vagy a filmezés királya. Legfeljebb küllem tekintetében viheti el a pálmát: a dizájnmonitor minden kétséget kizárva szobánk dísze lehet, melyben a megfelelően összerakott műanyag elemek, a panelra szerelt üveglap, minőségi gombok és a bőrből készült díszfelület is részt vállaltak. Azonban a képminőségről sem szabad elfeledkezni, ugyanis hiába a szépen tükröződő felület, a színhűség még ezzel együtt is csak közepes. A látószögek viszont jók és ez fontos, amikor filmnézésre kerül sor, de az említett színkezelés és a háttérvilágítás hibái rontanak az összképen. A gyenge válaszidő-gyorsítást sajnáljuk, bár még így is itt teljesít a legjobban a monitor, mivel skálázása és képarány kezelése átlagon felüli.

Pro:
•    szép küllem
•    viszonylag széles betekintési szögek
•    jó interpolációs képesség
•    jó válaszidő
Kontra:
•    válaszidő gyorsítás (inkább hátránya van, mint előnye)
•    a háttérvilágítás lehetne egyenletesebb
•    a színek lehetnének jobbak

Vásárlás
Információ

BenQ V2200Eco


A kijelző egyszerű küllemével szépnek mondható, az összeszerelés minősége pazar, a menügombok viszont kényelmetlenek (még jó, hogy csak egyszer kell beállítanunk a monitor képét). A csatlakozóknál a HDMI is jelen van, sajnáljuk, hogy átalakító nincs hozzá, bár ez csak apró hiányosság. Az viszont nem apróság, hogy a monitor betekintési szögei igen kicsire sikerültek, ezt érdemes figyelembe venni a választásnál, ám összességében nekünk még ezzel együtt is nagyon tetszett a kijelző (csak a helyén kell kezelni). A led-es háttérvilágítás megtette hatását, a homogenitás nagyon jó. A színek szépek, és a képprofilok is jól használhatóak az adott helyzetekben. A képminőséggel tehát nagyon meg voltunk elégedve és ezen kívül játékoknál is helytállt, mivel válaszidejére és az interpolációs képességére sem mondhatunk rosszat (plusz bemeneti késése is nagyon kicsi). Összefoglalva a kijelző remek választás, azoknak, akik a monitort egyedül fogják használni, a többek viszont jobb, ha tovább keresgélnek.

Pro:
•    remek anyaghasználat
•    jó színhűség
•    széleskörű képarány kezelés
•    jó interpolációs képesség
•    jó válaszidő

Kontra:
•    szűk látószögek
•    a menükezelő gombok kényelmetlen helyen vannak

Vásárlás
Információ

BenQ E2220HD


Az E szériás kijelző néhány szempontból felülmúlta V sorozatú készüléket: számos csatlakozójával és szélesebb betekintési szögeivel, beépítet hangszóróival (no meg az árával, 10 ezer forinttal olcsóbb) első olvasatra használhatóbb darabnak tűnik, viszont akadtak hátrányai is. Azt sejtettük, hogy a led-es háttérvilágítással nem tudja felvenni a versenyt, de azért lehetett volna jobb is, rengeteg szép CCFL-es monitor létezik. További hátrány, hogy képarány kezelése csak a 4:3 arányú felbontásokra terjed ki, ám ezt leszámítva elégedettek voltunk a monitorral. Színvilága szép, képprofiljai jól használhatóak, és a kijelzőt még játékra is elővehetjük, ugyanis válaszideje és kis bemeneti késése ezt bőven lehetővé teszi (az interpoláció miatt sem kell aggódnunk, 720p-ben is szép képe van a kijelzőnek).

Pro:
•    jó színhűség
•    jó interpolációs képesség (csak 1280*720 és 1360*768-ban)
•    jó válaszidő
•    video bemenetek garmadája (ebből 3 digitális)

Kontra:
•    foltos háttérvilágítás, bevilágítások
•    a menükezelő gombok kényelmetlen helyen vannak

Vásárlás
Információ
 
A monitorokért köszönet a Cédrus Kft-nek és Expert Computer Kft-nek!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. _DiEGO_
2009.11.13. 14:42
Valahogy 25-40W közötti fogyasztást kellene produkálniuk ilyen moncsiknak , egy még alatta is , de nem az kéne

63W rengeteg sztem ...

Várunk még többre is ... és meglátjuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. SalamonSza...
2009.11.13. 15:14
A következő teszt lehetne ez: A ronda, az áramzabáló és a drága

Kíváncsi lennék, megérik-e az árukat látványilag, tudásilag a több 100 ezer forintos monitorok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gabesz84
2009.11.13. 21:55
S. Szabi:

a válasz egyszerű: meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kihaennem
2009.11.13. 22:53
A szép: De TN paneles, gagyi
A takarékos: Keveset fogyaszt de legalább ad képet a szemed meg kiég.
Az olcsó: Ezt a fogysaszást be kell tiltani, Megérett a kidobásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. odinian
2009.11.13. 23:29
Sziasztok!

Szeretnék 24colos full hd-s monitort venni és max 68k rá a keret.
2monitort néztem ki, a p2450h-t és a Benq 2400eco-t.Árban ugyanannyi melyiket vennétek??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Menthix
2009.11.14. 08:41
Hasonló gondom van, mint odinian-nak: P2450H, 2494HS és a VW246H között vacilálok.
A beépített hangszóró nem szempont.
Minden tanácsot, pozítív, negatív véleményt, javallatot ellenjavallatot szivesen fogadok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mtrx220
2009.11.14. 15:24
kihaennem

a cikk címe lehetne akár: a Jó, a Rossz, és a Csúf
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terrayon
2009.11.14. 15:52
odinian: Ha csak ezek közül lehet választani, akkor én látatlanban is inkább a BenQ V2400Eco-t ajánlom. Abból indulok ki, hogy a V2200Eco elég jó volt, viszont a Samsung P50-es sorozata csak egy közepes eresztés (a H jel csak annyit tesz, hogy már HDMI is van rajta).

Menthix: Szerintem nyugodtan vedd meg a Samsung 2494HS-t, már szépen leesett az ára és az egy jó monitor.

(egyébként odinian-nak is ajánlom a 2494HS-t)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. odinian
2009.11.14. 16:05
Kösz,de ez a 2494HS miért is jó?
Ugyanazt tudja mint p50es csak kicsit randább illetve 2ms helyett 5 ms .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terrayon
2009.11.15. 00:23
Főleg a háttérvilágítása jobb. Látószögre, színre és sebességre kb. egyformák. Igaz hogy a HS-ben nincs gyorsítás, de a P50-nél is a minimumon kell használni hogy jó legyen, tehát csak alig jobb (a P2350-ből indulok ki). Ráadásul a HS állványa nagyon ügyes, + HDMI, +hangszórók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kange
2009.11.15. 12:59
Sziasztok!

Nagyon jók ezek a cikkek. Azt hiányolom, hogyha már ennyi féle tesztetek van, akkor miért nincsen arra lehetőség, hogy kilistáztatni mondjuk az összes nálatok kapható monitort az értékelések alapján... :S

Én is monitor vásárlás előtt vagyok, csak nekem az ég világon semmi sincsen még kinézve. Most megnéztem ezt a Samsung 2494HS-t, amit nagyon ajánlotok. Az oké, hogy kiváló minősítést kapott Tőletek, de engem kicsit zavar látatlanban az a fránya felbontás-kezelés, amit a cikkben írtok...

Szóval, én úgy kérdezném, hogy 22-24 coll környékén milyen monitort javasolnátok, ami szövegolvasás+játékra klafa?

Köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Melkor
2009.11.16. 15:41
Én is csak ajánlani tudom a Samsung 2494 szériát. Nekem HM van. Natívban használom mindenre, úgy meg semmi felbontás problémát nem találtam. Színkezelésbe sem kellett nagyon belenyúlni csak pici finomítás kellett.
Szerintem ár-érték arányban mindenképp 2494 a 24"(HM)/23,6"-os(HS) kategóriában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pandra
2009.12.17. 01:04
Az Asus a designtól nagyon messze van... Szemből úgy néz ki, mint egy 3-4 éves model.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!