iPon Cikkek

Monitorok: egy ledes és a két tv-tuneres

Dátum | 2010. 02. 15.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Mielőtt belekezdenénk, lássuk nagyvonalakban a monitorok tulajdonságait:Dell G2410


Kezdjük először a Dell 24 colos kijelzőjével, mely az előzetes hírek alapján magasra tette a mércét, így nem csoda, hogy a G2410 a drágább készülék közt helyezkedik el. A monitor olyan környezetbarát technológiákkal van felvértezve, mint a ledes háttérvilágítás (melynek egyik előnye a kis fogyasztás) és az szenzoros fényerőállítás illetve a dinamikus elsötétítés funkciók. Ezekről részletesebben írunk a képminőségnél, de előbb tekintsük át a monitor fizikai jellemzőit.


A kijelző dizájn szempontjából az E szériához sorolható, a formaterv rendkívül szögletes, konzervatív vonalai miatt irodai készüléknek tűnik. A teljesen matt fekete műanyag borítás hasznos, az ujjlenyomatok csak mérsékelten látszanak meg rajta. A készülék anyagminősége jó, a gyártó legdrágább típusai mellett is képes helytállni, a műanyagok annyira masszívak, hogy a monitor döntögetése közben nyoma sincs kellemetlen recsegésnek.


A négyzet alakú menüvezérlő gombok a káva elején, jobb oldalon találhatóak. Ennek még mindig örülünk, hiszen oldalról sokkal nehezebben menne a kép beállítása, igaz, a gombokon most nem találunk piktogramokat, helyettük a négy gomb közül bármelyik lenyomásakor az OSD segít tájékozódni. A gombok minőségével elégedettek voltunk, határozott nyomáspontjuk van és kezelhetőségük is jó, így a hiányzó szoftveres menü sem annyira fájó pont. Kapunk két konfigurálható gyorsgombot is: alaphelyzetben a fényerő/kontraszt páros és az energiatakarékos módok hívhatók elő, de a bemeneti jelváltás és az automatikus kalibráció is beállítható rájuk.


A telepítő lemezen találunk egy csemegét, ez pedig a PowerNap Software, mellyel nem kevés áramot takaríthatunk meg azzal, hogy amikor képernyőkímélőt használunk, a monitor minimumra csökkenti fényerejét vagy alvó módba kapcsol, ezt mi döntjük el. Az állapotjelző led kék fénye bekapcsolt állapotban éppen elviselhető (menüből kikapcsolni nem lehet), a készenléti narancs fény viszont szerencsére halvány, ezért nem egy zavaró elem.


A monitor állványa masszív, mégis könnyen szerelhető, a bepattintós módszer továbbra is nagy kedvencünk. Bár a készülék többnyire stabil (nem csúszkál, nem inog), viszont előre és hátrafelé könnyebben elbillen, mint oldalra, ami a téglalap alakú talpnak tudható be. Forgatásra és magasságállításra ne számítsunk, az egyszerű állvány csupán dönthetőséggel rendelkezik (előre kb. 5 fokban, hátra 20 fokban, ezek átlagos értékek), de a fix magasság legalább jó.


A panel hátulján megtalálhatóak a felfüggesztési lyukakat is ha eltávolítjuk az állványt. A madzagok átvezetése az állványon keresztül történik, mely segít rendben tartani a kábeleket, ezt nagyjából minden Dell monitoron megtehetjük. A kijelző csatlakozóinál a ma már alapvetőnek mondható DVI és VGA video bemeneteket találjuk. A jelváltást szerencsés módon automatikusra vagy kizárólagosan kézi váltásra is állíthatjuk, így elkerülhető az idegesítő kapcsolgatás két PC használatánál (bár ez nem mindenkinél szempont). Újabb pozitívum, hogy a bemenetek külön-külön konfigurálhatók, így más-más fényerő, kontraszt és színhőmérsékleti beállítást használhatunk velük. A monitor nem rendelkezik beépített hangszórókkal, de ha fontosnak tartjuk, akkor opcionálisan rendelhetünk panelre illeszthető csipogókat. A gyártó weboldalán talált információkkal szemben a monitorhoz nem jár tápkábel, így erről nekünk kell gondoskodni. Nem egy nagy összeg, de ha otthon épp nincs egy fölös darab, akkor még egyszer útra kelhetünk miatta, ezért jobb már vásárláskor venni egyet hozzá. A dobozban a használati útmutató, telepítő lemez, DVI és egy VGA kábel található.

DVI és VGA bemenet

OSD


A Dell képprofiljai két nagy csoportra osztva találhatóak meg a menüben. A grafikai (Graphics) módok közül sajnos egyetlen jól használható gyárilag beállított profilt sem találtunk, ezért az egyedileg beállított értékkel járunk a legjobban. A Video mód viszont már sokkal használhatóbb sémákkal rendelkezik, melyek közül a Movie és Sports bizonyultak a legjobbnak. Ezek az extra színezésen felül erős élesítéssel érik el a kívánt hatást, anélkül, hogy ez túlzottan zavaró lenne. A G2410 egyik legnagyobb újítása az Energy Modes részleg. Itt három profil közül választhatunk: Standard, Energy Smart, Energy Smart Plus. A Standard profil esetén mi határozzuk meg a fényerőt, az Energy Smart már a környezeti fényt is figyelembe veszi, így nappal világosabb, éjszaka sötétebb a monitor képe. Az Energy Smart Plus tovább megy ennél: az energiafelhasználás csökkentése érdekében a szenzoros fényerőállításon felül még a kép tartalmát is figyeli, így amikor a képernyőn nagy a fehér felület, akkor tovább csökkenti a monitor fényerejét. Ez utóbbi egyeseknek már zavaró lehet (mi sem használtuk sokáig), de a szenzoros fényerőállítás többnyire jól tette dolgát. Csak többnyire, ugyanis az automatika néha elbizonytalanodott és úgy tűnt nem tudja eldönteni, milyen erős legyen a háttérvilágítás, ami a fényerő ingadozását eredményezte (hozzátesszük, hogy ezt csak sötét szobában, asztali halogén lámpa fénye mellett produkálta). Emellett még az LCD Conditioning funkciót tartjuk fontosnak, mely a hibás képpontok felderítésénél tesz jó szolgálatot, bár a tesztpéldány, ahogy eddig minden nálunk járt Dell kijelző, hibátlan volt.

Képminőség

Most pedig lássuk a lényeget, a monitor képminőségét. A kijelző színvilágával nem győzött meg minket, enyhén kékes árnyalatát nem sikerült kiegyensúlyozni, de hamar megszokható. Ez az apróság csak azért sajnálatos, mert egyébként remek képe van a monitornak (a színátmenetek is szép folyamatosak), de ez rányomta bélyegét az egész megjelenítésre. A fényerőtartalékkal nincs gond, és különösen tetszett, hogy (a halogén asztali lámpás megvilágítástól eltekintve) a szenzoros fényerőállítás is jól működik, mely egy igen kényelmes extra, ezért a fényerőt nem kell kézzel állítgatnunk. A kijelzőn a szürke világos árnyalatai kifogástalanok, a sötéteket viszont feltűnően nem kedveli, mely részben annak tudható be, hogy a monitor a fekete színt nem elég sötéten jeleníti meg. A látószögek jók, bár a panel oldalról nem őrzi meg tökéletesen a képet (fellép némi kontrasztvesztés), de azért jól olvasható marad, különösen hogy színtorzulás sincs. Felülről enyhén kifakul, alulról pedig viszonylag sokáig elfogadható marad a kép.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A natív felbontás élessége a DVI csatlakozón remek és a VGA sem rosszabb ennél (természetesen megfelelően jó VGA mellett), így bátran kijelenthetjük, hogy két teljes értékű bemenetünk van, különösen, hogy ezeket más-más beállításokkal használhatjuk. A monitor skálázási képessége viszont csak közepes, a homályosság minden felbontásnál lerontja az élményt, de a 720p még elfogadható. A képarány kezelés teljes mértékben hiányzik, így csak videokártyánk eme képességére hagyatkozhatunk (ez a régebbi játékoknál fontos, melyek még nem ismerik a szélesvásznú felbontásokat).

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitor egészen jó háttérvilágítással rendelkezik, ezt a ledes technológiától el is vártuk. A legjobb értékelést mégsem kaphatta meg, ugyanis sötétben már van némi foltosodás, igaz ebből nappal semmi sem látszik. A filmkedvelőknek nem jó hír: ahogy ezt már korábban említettük, a fekete megjelenítése lehetne jobb, a sötét részletek már láthatóan elvesznek. A monitor nem kapott válaszidő gyorsítást, így reakcióideje 5ms, enyhe utánhúzása miatt nem elsősorban a vérbeli játékosoknak ajánlott, de mivel bemeneti késése igen kicsi, legalább a közvetlenség megmarad. A legtöbb embernek tehát jó lesz, de akik érzékenyebbek a sebességre azok keressenek mást.

Ajánlott értékek

 

LG M2762D


Következő tesztalanyaink 27 inches TN panellel és MPEG-4-es tv-tunerrel rendelkeznek, valamint jár hozzájuk távirányító. Elsőként ismerkedjünk meg az LG tv-monitor kombójával, vagyis az M2762D-vel.


A készülékre a divatos formatervezés jellemző: lekerekített élek és nagy ívek mindenhol, csakúgy mint az LCD tévéknél, így könnyen a szoba díszévé válhat. Ennek viszont ára van, a fényes fekete borítás bizony nagyon kényes, ezért sűrűn kell majd takarítani. A felhasznált műanyagok meglepően jók, látszik, hogy nem spóroltak az anyaggal, a készülékház annyira vastag, hogy nyoma sincs recsegésnek.


A monitor egy igen jó távirányítóval rendelkezik, de végszükség esetén a panel elején található érintőgombokra is szükségünk lehet, ezért kipróbáltuk ezeket is. A feliratok jól olvashatóak, így a funkciókat nem kell keresgélni, de az érintőgombok kezelése kicsivel jobb is lehetne, ugyanis a sík felület miatt nem lehet kitapintani ezeket (a menü reakciója viszont egészen gyors). Szoftveres menüvezérlés nincs, de a képbeállítások feladatára a távirányítónál még nem találtak ki jobbat, ezért panaszra nincs okunk. Az állapotjelző led kék fénye kellemes, nem vonja el figyelmünket a lényegről, viszont a készenléti villogás már zavaró lehet, szerencsére ki tudjuk kapcsolni a menüben.


A monitor állványa könnyen felszerelhető, mindössze a nyakat és egy viszonylag nagy talpat kell összecsavaroznunk. A készülék nem csúszik el, de a panel nagy méreténél fogva hajlamos meginogni, ezt leszámítva a stabilitás megfelelő. A forgatható talpnak köszönhetően a kijelző képes maga körül egy teljes körben megfordulni, továbbá a panel előre és hátrafelé is megdönthető (előre 5, hátra 15 fokban), de a konfigurálhatóságnak ezzel vége is. Magasságállításra nincs lehetőség, ez fixen van beállítva kicsivel a megszokott érték fölött, de ergonómiailag még így is kellemes, nem törik ki a nyakunk tőle.


Ha a készülék hátlapjára pillantunk, akkor azt akár tükörnek is használhatjuk, annyira fényes. A felfüggesztési lyukak itt is megtalálhatók (VESA 200 X 100), így a falra szerelés sem akadály. A bemenetekhez rendkívül könnyen férhetünk hozzá, köszönhetően a jó tagoltságnak és az egyértelmű feliratoknak. A video bemenetekkel szokás szerint nem fukarkodtak, a manapság legfontosabb HDMI bemenetből kettőt kapunk, egyet hátulra, egyet pedig oldalra. A számítógépes csatlakozáshoz egy DVI és egy VGA csatlakozó áll a rendelkezésünkre, a tévés bemeneteknél a komponens-, kompozit video és két darab SCART dugasz található. A beépített hangszórók külső forrásból is megszólalhatnak, erről egy RCA és egy 3,5mm-es jack bemenet, a hibátlan kimenetről pedig egy optikai digitális csatlakozó gondoskodik. Az USB bemenet nem véletlenül került a monitorra, hiszen a kijelző pendrive-okat is képes kezelni, így a rajta tárolt fényképek megtekintése és a zenehallgatás is lehetséges. A fejhallgató kimenet szerencsére nem hátul, hanem könnyen elérhető helyen, a káva oldalán található. Lássuk, mit találunk még a dobozban: a készülékhez kapunk egy a használati útmutatót, tápkábelt, VGA madzagot, 3,5mm-es audio vezetéket, kábel kötegelőt, egy remek távirányítót elemekkel (2db AAA) és egy korongot, melyen csak az útmutató kapott helyet. A HDMI madzagot hiányoltuk, konzolokhoz vagy csupán a számítógépes összeköttetéshez is jól jönne.

PCMCIA kártyaolvasó, HDMI bemenetFejhallgató kimenet

OSD


A készülék grafikus menüje a tévékből lehet ismerős, monitorként használva is ugyanazokon a beállításokon kell végigmenni. A képprofilok (Élénk, Normál, Mozi, Sport, Játékgép) között némi különbség is felfedezhető, de szokás szerint érdemes inkább saját beállításainkat használni a Haladó1, Haladó2 sémák segítségével. Ezeknél ráadásul a dinamikus kontraszt is kikapcsolható, így elkerülhetjük a nem kívánt fényerőváltásokat. Az automatikus fényerő viszont egy hasznos lehetőség, ennek köszönhetően a háttérvilágítás mindig a fényviszonyoknak megfelelően változik (a fénymérő szenzor segítségével állítja be a kijelző), és ez a funkció a dinamikus kontraszttól függetlenül kapcsolható be. A beépített hangszórók elfogadhatóan szólnak, a monitorok csipogóihoz képest még akár jóknak is mondanánk őket. Egy rendes tévébe azért mégsem tennénk bele, a középhangok és a mélyközepek kellemetlenül felerősödnek. A sémák valamennyire segítenek ezen, így csökkenthetünk a vödörhangzáson és egyéni ízlésünkre szabhatjuk hangjukat (Normál, Zene, Mozi, Sport, Játékgép). Az automatikus hangerőszabályzás, hangszínszabályzás, és a középhang kiemelése (Tiszta hang II) nagyban növelik a hallgathatóságot, ezek valóban hasznos lehetőségek. A térhangzás (SRS TruSurround HD) előnyét viszont nem igazán lehet kiaknázni a beépített hangszórókkal (túl közel vannak egymáshoz), ezért jobban járunk, ha maradunk a sztereo megszólalásnál. Az egyéb funkciók közt egy nagyon jól testreszabható időzítőt találunk, mellyel az elalvás és kikapcsolás időzítése mellett még azt is beállíthatjuk, hogy melyik csatornára és milyen hangerővel szeretnénk felébredni (napi időzítés, hétköznap, hétvége). További hasznos lehetőség a Lezárás részleg, mellyel csatornákat zárolhatunk.

Televíziós képességek

A telepítő varázsló 8-10 percet vesz igénybe ahhoz, hogy felkutassa az analóg csatornákat (attól függ hány csatornára vagyunk előfizetve), de ezen kívül digitális MPEG-4 kódolású csatornákat és rádióadásokat is képes kezelni. A grafikus csatornalista nagyon szépen tagolt és átlátható, rendszerezés közben (mozgatás, törlés, kedvenc listába való felvétel) egy kis ablakban láthatjuk, hogy éppen mi megy az aktuális csatornán. Egy kis szívfájdalom, hogy ha a programinformáció a csatorna nevét nem tartalmazza, akkor kénytelenek vagyunk ezeknek a kódját megjegyezni, ugyanis átnevezésre nincs lehetőség.


Véleményünk szerint a távirányító az egyik leghasználhatóbb darab, ami a kezeink között járt. A navigációs gombok, csatornaváltás és hangerőszabályzás éppen a hüvelykujjra esik, továbbá a tévé legfontosabb funkcióihoz tartozó gyorsgombok is lent találhatók meg. Bár nem az a kézbe simuló fajta, mégis határozott fogása van, tehát ezt valóban egy kényelmes irányítóeszköz. A rálátás szintén kiváló, a szobában gyakorlatilag bárhol lehetünk, a tévé mindig reagálni fog. Egyetlen kifogásolnivalónk vele kapcsolatban, hogy a csatorna-visszaléptető gombot hiányoljuk róla. Használat közben egyáltalán nem érezni, hogy egy monitorból faragott tévével van dolgunk, a készülék nagyon kezes, szinte minden kényelmi funkció megtalálható rajta. Apró hiányosság ugyan, de valakinek fontos lehet, hogy a teletext módjai közül hiányzik a mix, vagyis a szöveg műsorra való rávetítése. Ennél nagyobb probléma a PiP hiánya, így munka közben nem lehet tévézni, nem igazán értjük miért kell ezt a funkciót állandóan kihagyni, elvégre csak 1 tuneres PiP-ről van szó. Egy nagyon hasznos lehetőség viszont a Q.Menü (a távirányítón gyorsgomb tartozik hozzá), mely a legfontosabb beállításokat gyűjti össze, így tévénézés közben nem kell egyenként a főmenüben turkálnunk értük (képarány, nagyítás módja, kép- és hangséma, audio mód, elalvás időzítő, USB kulcs eltávolítása). A bemeneteket megkülönbözteti egymástól a kijelző, mivel különböző képbeállításokat alkalmazhatunk rajtuk. A képarányok között a gyártó szokásos módjait találjuk, melyekkel igen széleskörűen beállítható, hogy milyen megjelenítés mellett szeretnénk kompromisszumot kötni, ha a szokásos 4:3-as adást nézzük. A „4:3” képarány négyzetes, két oldalt fekete képterület van, a hagyományos 4:3-as adás nem torzít rajtuk (4:3-as adás esetén az „Eredeti” beállítás is ezt teszi). A „14:9” és „Nagyítás” módoknál teljes képernyőn, nagyítva látható a kép, a hagyományos 4:3-as adás tetejét és alját vágják le, így nem torzítanak. A „Teljes szélesség” és „16:9” megjelenítési módok csak 16:9 adásokhoz javasoltak, mivel eredeti méretben és képaránnyal jelenítik meg a képet, ezért a 4:3 adásoknál torzítanak. A „Mozinagyítás1” szintén csak 16:9 adásokhoz javasolt, de ez már némi nagyítással jeleníti meg a képet (extra szélesvásznú filmeknél van értelme).

Képminőség

A kijelzőre jobb úgy gondolni, hogy egy tévéről van szó, mely monitorként is használható, mint egy teljes értékű tv-monitor kombóra. Ez a kijelentés annak köszönhető, hogy a kijelző élessége kicsivel jobb is lehetne, mely tévézés közben nem tűnik fel, de monitorként használva, közelről már egy észrevehető jelenség. A betűk pixelei nem tökéletesen illeszkednek a helyükre, és ha élesítéssel próbálkozunk, akkor a monitor szellemképpel bosszulja meg, ezért jobb ha ezt nem erőltetjük. A fényerőtartalékkal nincs gond, az automatikus fényerőállítás pedig egy hasznos extra, így soha nem kell kézzel beállítani, hiszen a monitor a környezeti fényviszonyoknak megfelelően ezt magától megteszi. A kijelző színvilága is jó, nem fakó és nem rikít, de a színátmeneti gradienseken már sávosodás is felfedezhető. A menüben talált 6500K-es színhőmérséklet tökéletesen megfelelő, ezért kísérletezni sem kell vele. A panel betekintési szögei viszont csak közepesek, pedig ez egy tévénél különösen fontos. A kontrasztcsökkenés minden irányból látható, és bár oldalról sokáig olvasható marad a kép, a színek elsárgulnak, így igazán csak szemből élvezhetjük a monitor szép színeit.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Ahogy említettük, a digitális bemenetek (HDMI és DVI) élessége nem rossz, de élesebb szövegmegjelenítéshez vagyunk szokva, cserébe viszont a tapasztalt szintnél a VGA bemenet sem bizonyult rosszabbnak. A kijelző interpolációs képessége közepes, nagyjából minden felbontásban egyformán, elfogadhatóan éles a kép, ami nem tragédia, még mindig jobb mintha a VGA-ra bíznánk a feladatot. A felbontások közül sajnos a 720p sem emelkedik ki (ebben ugyanis általában élesebb a szövegmegjelenítés, mint a többi alacsony felbontásnál), így itt is marad a közepes értékelés. A képarány kezelés monitor módban csak a 16:9 és 4:3 arányokra terjed ki, és kézzel kell váltanunk (ez a lehetőség a Q.Menüben található).

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Úgy látszik, hogy a monitornak háttérvilágítása sem tartozik az erősségei közé. A szélek felől minden irányból bevilágítás látható, mely egy sötét szobában már könnyen észrevehető, és ehhez némi felhősödés is társult. A fekete mélysége is lehetne jobb, a sötét jelenetek elvesznek, filmnézéshez tehát nem ez a legjobb monitor, ezért erre a célra a kijelző csak egy személynek ajánlott. Játékok alatt szerzett tapasztalataink alapján is csak azt mondhatjuk, hogy ez egy alkalmi játékmonitor. Az utánhúzás több, mint amit látni szeretnénk, és van egy kis bemeneti késése is, ergo a monitor lehetne közvetlenebb.

Ajánlott értékek

Samsung P2770HD


Végül lássuk a Samsung 27 inches tévé-monitor hibridjét, a P2770HD-t, melyből a HD végződés a beépített MPEG4-es tunert jelzi.


A P szériás monitor a szokásos módon elegáns: a káva megnyerő látványt nyújt, ezért munkaasztalunkon és nappalinkban sincs okunk szégyenkezni vele. A felhasznált műanyagok is dicséretesek, spórolásnak nyoma sincs, a panel döntögetése közben sem hallani zavaró nyekergéseket.


A menüvezérlés itt is a távirányítóval vagy az érintőgombok segítségével történik, szoftveres menükezelő nincs. Ez nem nagy tragédia, hiszen az érintőgombok tapintására a menü viszonylag gyorsan reagál, bár joggal gondolhatnánk, hogy sima felületük miatt szürkületnél ezeket már nem egyszerű megtalálni. Szerencsére az érintőgombok megvilágítással is rendelkeznek, melyek sötétben különösen jól jönnek, hogy megtaláljuk az áhított funkciót. Ráadásul a megvilágításnak kettős feladata van, ugyanis visszajelzés gyanánt érintéskor a fények egy pillanatra kialszanak. Az állandó megvilágítást egy tízes skálán szabályozhatjuk, de akár ki is kapcsolhatjuk, ha zavarna minket. Az állapotjelző led állandóan világít, azonban fénye halvány, ezért egyszer sem akartuk kikapcsolni (igaz, nem is lehetne).


A talp összeszerelését itt is magunknak kell elvégezni, de az odakészített csavarral ez nem jelenthet problémát. Az ovális alakú kellék bár megtartja az óriási panelt, kis inogás azért előfordul. A készülék egyszerű állványa 0 és 20 fok között állítható be, fix magassága pont megfelelő, és extraként a kijelző nagyjából 275 fokban forgatható meg saját maga körül, mely társaságban még jól jöhet.


A monitor hátul is fénylik, a zongoralakk fekete festésből mindenhová jutott. A praktikusságról sem feledkeztek meg, a panel tetején egy fogantyú segít a pakolásnál, a falra szerelést pedig a VESA szabványú lyukak könnyítik meg. A csatlakozók repertoárja a P2770HD esetében is széles, bár itt már mindenből csak egyet kapunk. A bemenetek jól tagoltak, ezért átláthatóak, nagyjából minden egy helyen van, és a menüben el is nevezhetjük őket (pl. SCART -> videomagnó, HDMI -> DVD lejátszó). Köztük találjuk a HDMI, DVI, VGA, SCART, és komponens csatlakozókat, valamint az audio bemeneteket (RCA, 3,5mm jack). Kicsit kényelmetlen lehet, hogy a fejhallgató kimenet szintén hátul található meg, egy oldalsó csatlakozó jobban kézre esne. A monitorhoz kapunk használati útmutatót, egy tápegység kábelt, VGA madzagot, 3,5mm-es audio vezetéket, kábel kötegelőt, távirányítót elemekkel (2db AAA), egy telepítő CD-t, melyen a monitor drivere és egy képernyőfelosztó program (MultiScreen) foglal helyet, továbbá egy mikroszálas törlőkendőt, mellyel a monitor karcmentesen tisztítható. A HDMI vezeték itt is kimaradt, ezért szükség esetén ezt magunknak kell beszerezni.

Kártyaolvasó

OSD


A Samsung kijelzője szintén saját tévéinek grafikus menüjét örökölte, és a beállítások rendszerezése is ennek megfelelően történt. A kép a szokásos beállításokkal finomítható (háttérvilágítás, kontraszt, fényerő, szín, élesség), és annak függvényében, hogy milyen környezetben szeretnénk használni a monitort, még az üzemmódot is kiválaszthatjuk. Tévézéskor a Normál, Kiemelt (világos környezethez), és Film (sötét környezethez) profilok, monitorként pedig a Film, Internet, Szöveg, Dinamikus kontraszt és Egyedi sémák állnak a rendelkezésünkre. A profilok mindegyike jól sikerült, ezért ízlés szerint választhatunk közülük, azonban a Dinamikus kontraszt fényerőváltásai egyeseknek zavaró lehet, ezt az egyet érdemes mellőzni. A bemenetek külön képbeállításokkal rendelkeznek, így függetlenek is egymástól, ami nagyon hasznos.

Televíziós képességek

A tévé az analóg műsorokon és rádióadásokon felül a digitális MPEG4-es adásokat is kezeli. A csatornalista rendkívül összeszedett: a rádióadók, analóg adások és digitális csatornák egymás után felsorolva, három részre tagolva helyezkednek el. A rendszerezésnél nemcsak a mozgatás, törlés, kedvenc listába való felvétel, hanem a csatornák átnevezése, időzítése és zárolása is megtalálható.


A távirányító viszonylag kényelmes, a navigációs gombok helyzetét jól eltalálták, de lehetnének jobban kitapinthatóak. A csatornaváltó és hangerőszabályzó gombok kicsit magasan vannak, de ennyi még belefér, a többi gyakran használt gomb nagyjából jó helyen van (és ezúttal kapunk „előző csatorna” gombot is). A rálátás jó, szobán belül bármilyen helyzetben tarthatjuk, a tévé mindig reagál. A készülék a képarányok széles skáláját ismeri. A fix képarányok mellett egyénileg is beállíthatjuk, hogy mekkora képrészlet legyen levágva a 4:3-as műsorból (ezt általában a Samsung tévék tudják). Egyébként a 4:3-as adásokhoz a „4:3” módot kell kiválasztanunk, ilyenkor torzítatlan képet nézhetünk, de a képernyő jobb és bal oldala kihasználatlan marad a fekete képterületek miatt. Az „Auto széles” mód, ha széles adás jön 4:3-ba csomagolva, akkor széthúzza, egyébként marad a 4:3 arány. A „16:9” beállítás értelemszerűen csak a 16:9 adásokhoz jó, a 4:3-asokat széthúzza. A „Széles nagyítás”-t extra szélesvásznú filmeknél kell elővennünk, így torzítatlanul nézhetjük a filmet a képernyő kitöltésével. A „Nagyítás” mód a kedvencünk, itt egyénileg határozhatjuk meg a nagyítást és képarányt is. Az integrált hangszórók közepesen jól szólnak. Legnagyobb hibájuk a dobozhangzás, mely ugyan megszokható, de nem kellemes. A gyári sémákkal némileg korrigálhatjuk ezt (Normál, Zene, Film, Tiszta hang, Egyedi), így nem feltétlenül kell külső hangszórókat csatlakoztatni (mi a tiszta hang sémát javasoljuk). Az automatikus hangerőszabályzás, hangszínszabályzás, és térhangzás (SRS TruSurround HD) itt is megtalálható. Utóbbi ez esetben valódi előnyt jelent a sztereo hangzáshoz képest, érdemes tehát bekapcsolni, nagyobb teret nyerhetünk vele. Az extra funkciók közt gyerekzár, időzítő és teletext található, de a PiP (kép-a-képben) lehetőségéről itt is le kell mondanunk. Ennek ellenére tapasztalataink alapján a Samsung P-HD szériája a tv-monitor kombók mezőnyében még mindig az élvonalban van, ezért tévézésre nem is nagyon találhatunk jobbat.

Képminőség

Öröm, hogy a készüléket monitorként is teljes elégedettséggel használhatjuk, képminőségével bármelyik kijelző mellett megállja a helyét. A fényerőtartalék bőséges, ezzel napsütéses időben sem lesz gondunk, viszont nincs szenzoros fényerőállítás, mely meggyőző extra lett volna, de sebaj. A kijelző színvilága szép, kellően élénk és túlzásoktól mentes képe természetesnek hat és a színátmeneti gradiensek is folyamatosak, ami dicséretes. A monitor a kontrasztskálát is tisztességesen képes megjeleníteni, csupán a legsötétebb és legvilágosabb szürke okoz neki gondot, a többi árnyalat jól elkülönül egymástól. A panel betekintési szögei sem rosszak, sőt, a színtorzulás oldalról és felülről szinte elhanyagolható, a kontrasztcsökkenés sem drasztikus, és még néhány fokban alulról is élvezhető marad a kép.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A digitális bemenetek (HDMI és DVI) nagyon szép élesek, és külön öröm, hogy a VGA sem rosszabb náluk. Élesség tekintetében tehát semmi kifogásolnivalónk nem lehet. A monitor egészen jó interpolációs képességét a felbontás csökkentésekor élvezhetjük, ami játékoknál fontos, hiszen nem mindig tudunk Full HD felbontásban játszani. A skálázás főleg az 1280*720-as képméretben jó, mely csak enyhén homályos, de ennél a többi sem marad el sokkal. A képarány kezelés monitor módban csak a 16:9 és 4:3 arányokra terjed ki (kézzel kapcsolható), tévé módban viszont a fent említett képarányok széles tárháza áll a rendelkezésünkre.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A fekete képernyőt vizslatva tűnik fel, hogy a szélek felől bizony bevilágítások látszanak. A jelenség nem vészes, de sötétben már előjönnek és emellett a képen némi foltosodás is megfigyelhető. A fekete szín egészen mély, így nem sok részlet veszik el a filmek sötét jeleneteiből. A monitor tehát egyértelműen ajánlott filmekhez, mivel nemcsak színei és látószögei, hanem még feketéje is kellően sötét. Csillagos ötöst a háttérvilágítás miatt nem kap, de különben elégedettek voltunk.

A P2770HD viszont nem tartozik a legközvetlenebb kijelzőkhöz, úgy látszik a típus örökölte a tévé-monitor kombók gyengéjét, ugyanis van némi bemeneti késése. Bár ezzel nem tragédia együtt élni, mégis zavaró azoknak, akik nem szoktak hozzá. Ami a panel utánhúzását illeti, még nyugodtan játszhatnánk, de a késéssel együtt már legfeljebb közepes élményben lehet részünk, itt mindenképp kompromisszumot kell kötnünk. Érdemes tehát eldönteni, mi a fontosabb, egy jó tévé, ami monitorként is használható vagy pedig egy vérbeli játékmonitor, a kettő együtt most nem jött össze.
Ajánlott értékek

Dell G2410


A Dell eme készüléke vegyes érzéseket keltett bennünk, de azért többnyire elégedettek voltunk vele. Egyrészt örültünk az alacsony fogyasztásnak, a szenzoros fényerőállításnak, és nagyon jó, hogy két egymástól függetlenül konfigurálható bemenetet kapunk, melyek rendkívül élesek. A háttérvilágítás viszonylag homogén, a panel betekintési szögei jók, és a monitorral még játszani is jó. Másrészről viszont nem tetszett, hogy a kijelző színe próbálkozásaink ellenére is hideg maradt, valamint a fekete mélysége is hagy némi kívánnivalót maga után, mely a kontrasztértékre is kihatott. A monitor főként színei miatt nem ajánlott filmnézésre, egyébként jól ellennénk vele (de irodába még ezzel együtt is jó választás), ha pedig a színhőmérsékletet sikerülne kiegyensúlyozni, akkor igazán elégedettek lennénk a monitorral.
Vásárlás


LG M2762D


Az LG 27 colos hibridje leginkább tévézésre ajánlott, de monitorként is helytáll, ha nem támasztunk felé túlzottan nagy igényeket. Az összeszerelés minősége jó, a csatlakozók tárháza óriási, a mellékelt távirányító szinte kifogástalan, a tévé szolgáltatásai igen széleskörűek (az automatikus fényerőállítás különösen tetszett), és a beépített hangszórók még elfogadhatók. Ami a képminőséget illeti, a kijelző a sok közepes értékelése közül egyedül színhűségével tudott kiemelkedni, így nem csoda, hogy a készülék elsősorban tévézésre ajánlott (itt nem annyira szigorúak az elvárások). Monitorként csak ritkán ajánlott elővenni, hiszen ilyen tekintetben csak egy irodai készülék teljesítményét képes nyújtani. A készülékhez három napos pixelhiba garancia is jár.
Vásárlás


Samsung P2770HD


Nem titok, hogy a Samsung kijelzőjét igencsak megkedveltük a teszt végére. Ez köszönhető televíziós képességeinek is, de főként képminőségével voltunk elégedettek (a sok pozitív értékelés magáért beszél), és hogy mindezt megfelelő látószögek mellett élvezhetjük. A panel színvilága, kontrasztja és szövegmegjelenítése elismerést érdemel, mindössze a háttérvilágítás egyenetlenségét és a bemeneti késést róhatjuk fel neki. Tény, hogy ez utóbbi megszokást igényel, ezért a készüléket egyedül azoknak nem ajánljuk, akik egy vérbeli játékmonitort keresnek, viszont mindenki más elégedetten használhatja a P2770HD-t. A készülékhez a három napos pixelhiba garanciát is megkapjuk.
VásárlásA tesztben szereplő monitorokat a CHS Hungary Kft. és a Cédrus Kft. bocsátotta rendelkezésünkre, ezúton is köszönjük!

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. straw
2010.02.15. 15:30
Jó írás, külön köszönet a Tuneres monitorokért, de szívesen olvastam volna többet a TV-s képességről, pl: analóg csatornák mimősége, DVB-T használhatóságastb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Vendég-Ven...
2010.02.15. 16:39
Kérdés Terrayonhoz:

A monitorok fogyasztásának méréséhez létezik valami szabvány? Ugyanis pl. egy nagyobb max. fényerőre képes monitort nem fogok csak ezért nagyobb fényerőre állítani, de ha a max. fényerőn mérnek, akkor az adatlapon magasabb fogyasztás jelenik meg.

A szenzoros fényerőállítás vagy a dinamikus kontraszt állapota szintén befolyásolhatja a mérést, ha be vannak kapcsolva.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. CarKiller
2010.02.15. 16:51
A táblázatban a gyártók által megadott értékek találhatóak, úgytudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Terrayon
2010.02.15. 17:11
Pontosan. A táblázatban szereplő adatokat a gyártók adják meg és sajnos ezt nem egységesen teszik, mert egyikük maximum értéket, másikuk átlagos értéket ad meg. A Dellnél tehát a fogyasztás soha nem fog 20W fölé menni, míg a nagy tv-tuneres monitoroknál az 50 és 56W-os adat is csak átlagos érték (magyarul ennél több is lehet).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. CarKiller
2010.02.15. 17:27
Persze. Ha lehet a maximummal dicsekedni olyan alacsony, akkor azt adják meg, de ha elég sok, akkor csak egy átlagot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Kobaljov
2010.02.15. 21:13
Nemrég beruháztam én is egy ilyen Samsungra, mondjuk ez a fényes fekete burkolat szerintem nem hiányzott mert nagyon gyorsan gyűjti a port és az ujjlenyomatokat meg ami még nem annyira tetszett, hogy kábelben csak egy rövid D-Sub járt mellé (talán egy HDMI még elfért volna) nomeg azok a szép matricák a képernyő sarkán (hogy kéne leszedni őket..).

@Terrayon: a Samsungon állítotattok valamit még át az írt értékeken kívül az élességhez, pl. az oprendszerben? Az enyém nem tűnt teljesen élesnek, még a Win7 cleartype varázslója után sem, bár a gyári beállításain még nem változtattam.

(+ amivel szívtam Ubuntun, és Win7-en is: 16:9-es képarányra állítva az asztal "túllóg" a kijelzőn kb. 1 centit, át kell állítani a monitoron)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Terrayon Kobal...
2010.02.15. 23:14
Csak az ajánlott értékeket használtuk, mást nem állítottunk át rajta. A mi példányunk így szép éles volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. k3l3r0n
2010.02.16. 02:46
Nekem P2770HD van, teljes mértékig meg vagyok elégedve. Analóg csatornákban is nagyon jó minősége van. Az persze hiányzik, hogy csatornánként lehessen menteni beállításokat, mint pl oldalarány. A fényereje nagyon jó és - szerintem - szép képe van a monitornak. A külsőre egyedüli negatívumként a zongoralakk hatást tudnám felhozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. viktorxxx
2010.02.16. 03:09
a lakkfelulettel semmi gond, ahogy visszacsillan a belso reszen a megjelenitett kep, meg szerintem nagyobb kijelzo hatasat kelti...

az oldalan levo matrica egyik sarkat el kell kezdeni felpiszkalni es kb 3mm utan az egesz levegot kep es szinte leesik (legalabbis nalam igy volt)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. StevyXIX
2010.02.16. 10:06
G2410
A DOBOZ TARTALMA
G2410 monitor
Tápkábel
VGA kábel (VGA–VGA)
DVI kábel
A használati útmutatót és a dokumentációt tartalmazó CD

Szóval elvileg mindent adnak hozzá ami csak kell. Egyébként nem értem, pont a tápkábel maradna ki a csomagból, akkor nem használható a termék, mert az oké, hogy DVI-t kispórolják és csak D-sub kábel kerül bele, de tápkábel az nélkülözhetetlen kellék, joggal reklamálhat bárki, hiszen nem tudja rendeltetésszerűen használni az eszközt e nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. k3l3r0n
2010.02.16. 13:41
Kipróbáltam a pc-re kötve hdmi kábellel és sajna túl van méretezve a kép. Lemarad jónéhány pixel minden irányban és nem tudom méretezni a képet. Persze, software frissítés még nem érhető el. Másnál erre valami megoldás született?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Svindler Stevy...
2010.02.16. 13:49
Elvileg, de gyakorlatilag mi mindig ezt tapasztaltuk, rémesen sokszor marad el Dell monitoroknál a tápkábel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Terrayon
2010.02.16. 16:27
StevyXIX: Olvastam én is a weblapot, de ha egyszer nincs benne, akkor nincs, hiába ír mást a gyártó. Csak gondoltam felhívom rá a figyelmet, hogy megspóroljak egy plusz utat a leendő vásárlóknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. viktorxxx
2010.02.17. 15:02
Features and specifications are subject to change without prior notification.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kobaljov
2010.02.17. 19:28
Úgy néz ki meglett a pixeles betűk oka a P2770HD-n: a számítógépet HDMI kábellel rákötve valamiért mintha TV-nek érzékelné és más beállításokat alkalmaz, nincs MagicBright a menüben meg nincs Szöveg / Internet profil stb. Most egy HDMI-DVI adapterrel kötöttem rá és így már szép élesek a betűk és van MagicBright is a menüben. Majd rákérdezek, hogy ez feature vagy bug.

A matricás javaslat bejött, tényleg szépen egyben lejöttek (a sarok meg a kis kék fent) mert valamilyen műanyagszerűségek, nincsenek papírcafatok és ragasztónyomok, köszi a tippet!

A G2410-ből lehet valahol menet közben került ki a kábel, előfordult már más esetekben is hasonló.

k3l3r0n: esetleg próbál meg amiről én is írtam: a tévén a képarányt állítsd át 16:9-ről a "bemenethez igazít" vagy valami hasonló nevű (nem a nagyítások vagy a 4:3) beállításra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fix
2010.02.22. 18:52
Valaki csináljon már tesztet az 1920x1200-asok között. A tisztán látás érdekében. Külcsiny nem számít csak a belbecs.
PLS.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. k3l3r0n
2010.02.23. 20:43
@Kobaljov: "k3l3r0n: esetleg próbál meg amiről én is írtam: a tévén a képarányt állítsd át 16:9-ről a "bemenethez igazít" vagy valami hasonló nevű (nem a nagyítások vagy a 4:3) beállításra."

Köszi szépen, bejött.
Most már csak 2 kábel közlekedik a géptől - digitálisan szép az élet...

@Fix: a 16:10 már nagyon kiveszőben van. Nem hiszem, hogy jönnek még ilyen monitorok.
16:9 a trend és nem igazán értem, miért nem egyből ezzel folytatták a 4:3/5:4 arányok után...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kobaljov
2010.02.25. 13:54
Közben még egy tipp alapján arra is sikerült rájönni, hogy a HDMI-vel is lehet éles a kép, ha átnevezzük a tévén a HDMI bemenetet PC-re (milyen woodoo mágiák kellenek még 2010-ben is egy monitor beüzemeléséhez..)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. PiE137
2010.04.09. 09:41
Az LG-nél sztem van egy kis elírás:
Én ránézésre a fénykép alapján azt mondom, hogy VESA 200X100, és nem 100X100...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Picard
2010.05.14. 18:18
MA megjött a Samsung P2770HD monitorom.
Egy bajom van, beállítom a színeket, kontrasztot, élességet és mikor kikapcsolom a monitort mindent elfelejt. Ugyanez van a ha mondjuk SZÖVEG profilra állítom a magicbright-ot, kikapcsolás után visszaáll FILM profilra. DVI kábellel csatlakoztatom a géphez.
MI lehet a probléma?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Picard
2010.05.14. 20:48
Közben megoldódott a probléma. Véletlenül ÜZLET módra állítottam még az elején, és azért állított mindig mindent vissza alapra.
A monitor egyébként, nagyon jó, tűéles a kép, rengeteg a beállítási lehetőség, nagyon jók a látószögek, egyszóval meg vagyok nagyon elégedve.
Mindenkinek ajánlom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!