iPon Cikkek

MSI CR650: AMD Brazos 90 ezerért

Dátum | 2011. 07. 11.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Viszonylag kevés AMD Brazos platformra épülő netbook és notebook járt eddig nálunk, amelynek részben az az oka, hogy a kezdeti lelkesedés alábbhagyott a termékeke iránt, a korábban beharangozott Intel Atomot meghaladó teljesítmény se volt elég nagy hírverés ahhoz, hogy ezek a modellek tonnaszám terjedhessenek. Pedig volt olyan masina, amely kivívta ajánlásunkat, üröm az örömben viszont, hogy tesztünk után egy héttel már el is tűnt a polcokról és soha többet nem is lesz kapható. Igen, a Lenovo ThinkPad X120e-ről van szó, amelyből gyenge processzora ellenére minden fellelhető példány elkelt a magyar piacon, és akik a kétmagos változatra vártak, utólag verhették a fejüket a falba. Ugyanakkor – nem kis meglepetésünkre – egy 15,6”-os Packard Bell notebook személyében találkozhattunk először az AMD alacsony fogyasztású platformjával, amelyet nem igazán értettünk, hiszen akiknek ennyire fontos a kedvező ár és a hosszú rendelkezésre állás, az aligha fog ekkora monstrumot cipelni nap, mint nap. Úgy látszik, hogy ezt a gondolatmenetet a gyártók nem igazán osztják, hiszen most az MSI hasonló megoldása vendégeskedett nálunk egy szűk hét erejéig.


Alapvetően továbbra sem értjük a nagy méretű, de csekély teljesítménnyel rendelkező gépek létezését, de el kell fogadnunk, hogy vannak és lesznek. Az MSI új Classic szériába tartozó notebookja kétség kívül árával hódíthat majd, hiszen bruttó 100 ezer forint alatt nem sok 15”-os géppel találkozhatunk. Lássuk, mit sikerült belepasszírozni ebbe a kecsegtető összegbe.


Viszonylag sokat, hiszen 4 GB memóriát, 500 GB-os merevlemezt és gigabites hálózati kártyát is kapunk, ráadásul mind emellé két év garancia jár. Természetesen operációs rendszerről magunknak kell gondoskodni és le kell mondanunk az olyan extrákról, mint a Bluetooth, az USB 3.0 vagy az eSATA.


Jó hír viszont, hogy a Microstar jó szokásához híven minden szükséges meghajtó programot mellékel a noteszgép mellé, legyen szó 32 vagy 64 bites Windows 7-ről. A leírásokon felül viszont csak a 40W-os tápegységet találjuk a dobozban, amely – alacsony fogyasztás ide vagy oda – kínkeserves lassúsággal tölti fel a mezei hatcellás akkumulátort. Bár 70%-ig viszonylag normális tempóban (másfél-két óra) eljut, a 100%-ra további bő egy órát kell várni. Elképzelhető, hogy tízezres tételben a 40W-os tápegységen lehet spórolni a 65-össel szemben, sőt azt is megértjük, ha erre egy 10-12”-os masinánál kerül sor, hiszen fontos a méret a hordozásnál, de egy ekkora készüléknél inkább kínos, mint ésszerű.

Az AMD Brazos platformja kétség kívül az egyik legjobb energiamenedzsmenttel rendelkező architektúra a piacon. Ez irányú erősségét főleg durva használatnál mutatja meg, de hőtermelésben is az élen jár – pozitív értelemben. Ennek fényében furcsán néztünk, amikor maximális terhelés mellett az elvártnál nagyobb zajt csapott a CR650. Hangosnak nem mondanánk, de volt annyi hangja, mint egy jobb hűtéssel rendelkező Athlon II-es gépnek, ami fura, ismerve a két platform fogyasztása közötti különbséget. Emlékeink szerint a Packard Bell hasonló kiépítésű notebookja (TK11) valamivel halkabb volt, igaz, üresjáratban és átlagos használat mellett mindkét masina csendes. A hőmérsékletek is nagyon hasonlóak voltak, az MSI CR650 mindössze egy fokkal volt melegebb (46, illetve 61) a Packard Bellnél, de övé a dicsőség, hiszen utóbbit még tavasszal teszteltük, hűvösebb környezetben. Más kérdés, hogy ezt a magasabb fordulatszámon pörgő ventilátornak is köszönheti. Szinte magától értetődik, hogy a burkolat alul és felül is maximum langyos volt, akármit csináltunk a géppel.


A Windows által adott pontszámok a processzort leszámítva teljesen rendben vannak, a CPU pedig – mint tudjuk – elsősorban az Intel Atommal kell, hogy felvegye a versenyt. A videokártya továbbra is összhangban van a központi egység erejével, de sok helyzetben a memória sávszélesség még így is visszafogja, hiszen a Zacate csak egy csatornás vezérlővel rendelkezik, az E-350 pedig maximum 1066MHz-es modulokat hajlandó használni. Ősszel érkezik a következő "zászlóshajó" a Brazos platformhoz, az már 1333-as modulokkal is megbírkózik majd.


A fél terás Hitachi vinyóval nem voltunk maradéktalanul elégedettek, igaz, ezt főleg zajszintjének köszönheti, amely a szokásosnál magasabb volt. A sebessége viszont – leszámítva a grafikonon látható ingadozást – tisztességes volt, többet nem lehet manapság kihozni egy 5400-as percenkénti fordulatszámmal rendelkező mobil merevlemeznél.

A hangszórók halkabban szóltak, mint az átlag, de maximális álláson se torzítottak, ami pozitív. Inkább akusztikus zenére ajánlhatók vagy filmnézésre, a populáris vonal nagyon nem az erősségük, de csodát se a méretük, se a készülék ára miatt nem vártunk.


Külsejét tekintve a CR650 összecsukott állapotban nagyjából bármelyik MSI notebook lehetne, hiszen a jellegzetes logó és burkolat minta itt is jelen van. A csillogó műanyag fedél elég sérülékeny, ebből is látszik, hogy aligha tervezték mindennapos hurcolászásra. Alul meglepően tapasztaltuk, hogy a cég továbbra is bünteti a notebookukat otthon bővítőket, még szerencse, hogy jelen esetben nem nagyon tudnánk hova turbózni a Classic szériás masina képességeit – legfeljebb egy SSD vagy egy még nagyobb HDD lehet a kívánságlistánkon.


A billentyűzet talán a legnagyobb meglepetést okozta, amelyet MSI gép okozhat, ugyanis sokkal jobb volt, mint amire az eddigi tapasztalataink alapján számítottunk. Természetesen a fura helyen lévő és fura méretű gombok, valamint a téglalap alakú Enter továbbra is negatív védjegye a márkának, de a stabil alátámasztás és a gombok merevsége kellemes meglepetés volt. Igényel ugyan egy kis megszokást, de azután viszonylag kényelmesen lehet rajta gépelni.


A probléma ott kezdődik, hogy utazás során a touchpadet is használnunk kell, amelyről szinte csak rosszat tudunk mondani. A felülete nagyon furcsa, egyszerre érdes és csúszós, jól látható a képeken, hogy még a mintázatot is átvezették rajta – bár nem ettől lett olyan, amilyen. Érzékenysége néhol túlzott, néhol hiányos, így gyakorlatilag kiszámíthatatlan vele manőverezni a képernyőn. Az egybeöntött egérgombok viszonylag nehezen nyomhatók, ebben a tekintetben a Packard Bell megoldása fényévekkel jobbnak hatott pár hónappal ezelőtt.


Bár kevés a rendelkezésre álló csatlakozók száma, az MSI-nek sikerült egy kupacba sűríteni őket, legalábbis, ami a bal oldalt jelenti. A kártyaolvasó a gép elején található és mindennapos használatához elsősorban egy hegyes körömre, nem pedig brutális izomzatra van szükség, ugyanis az SD kártyák túlságosan eltűnnek a lefelé lejtő burkolat alatt. Meglepő módon hátul teljes üresség fogad minket, pedig egy ekkora masinánál érdemes lett volna legalább az egyik video kimenetet oda tenni.

A kijelző hozta a kategória átlagát, színvilága nekünk tetszett, viszont a gamma valahogy nem volt igazán rendben, picit fátyolosnak tűnt az összkép. A látószög főleg oldalról nevezhető elégségesnek, felülről és alulról nagyon hamar romlik a minőség. A fényerő tartomány kellően tág, viszont kevés lépésben állítható és a minimális érték is lehetett volna egy picit alacsonyabb. A HD felbontásra is képes webkamera csupán marketing fogás, ha nem ájulunk el az 1280x720-as pixelparádétól, akkor hamar rá fogunk jönni, hogy képminősége csupán az átlagot üti meg – ennyi pénzért ez mondjuk pont elég.


A processzortesztek során elsősorban a korábban nálunk járt E-350-es notebookhoz igyekeztünk viszonyítani, mégpedig azért, mert kíváncsiak voltunk, hogy tényleg annyival gyengébb-e a Brazos platform, mint amennyire a múltkor az Atommal való összehasonlításnál tűnt. Nos, a PCMark legújabb változata lassan használhatatlan alkalmazássá válik, ugyanis az Asus 1215B-hez képest (első sor) az ugyanolyan hardverrel bíró MSI CR650 átlagban jóval gyorsabb volt, ráadásul nem egyszer elkapta az egyik leggyorsabb kétmagos Atom grabancát is.


A videokártya tesztek már nem hoztak ilyen furcsa eredményeket, a két 15”-os gép pontosan ugyanúgy teljesített a játékok alatt. A gyenge processzorral karöltve gyakorlatilag a Sandy Bridge alapú Intel processzorokban található integrált VGA-val is felveszi a versenyt, ami nem rossz eredmény, hiszen driver ellátottsága sokkal jobb annál.


Az akkumulátoros üzemidőben meglepő módon a vártnál nagyobb eltérések voltak, pedig se a hardverben, se a telepben nem voltak változások. Minimális terhelésnél a plusz 1 Wh hajthatta az MSI malmára a vizet, míg a full HD filmnézésnél a nagyobb maximális fényerő hátráltatta a CR650-et. A Brazos platform igazi ereje viszont akkor mutatkozik meg, amikor elkezdjük kihajtani az utolsó szuszt is belőle, hiszen, mint látható, két órát még maximális fényerő mellett is könnyedén teljesít.

Az MSI megpróbálkozott ugyanazzal, mint a Packard Bell, csak olcsóbban és valamivel gyengébb eredménnyel. Az igazán nagy problémát nem a vacak touchpad és az elvártnál picit nagyobb zajszint jelenti, hanem a tény, hogy mindkét gyártó olyan piacra próbál meg betörni, ahol nem biztos, hogy van keresnivalója. Aki direkt 15”-os notebookot szeretne vásárolni, valószínűleg rá se fog nézni az AMD Brazos platformjára, ugyanis a gyártók már előkészítették a következő generációs Llano platformnak a helyet, így bagóért vásárolhatunk Athlon II-es processzorral és Mobility Radeon HD4250-nel szerelt noteszgépeket ugyanilyen áron. Arról nem is beszélve, hogy hiába hordozza valaki ezeket a masinákat, a maximális terhelésnél elért szép eredményen kívül egy Athlon II-es gép is viszonylag sokáig kibírja akkumulátorról, ellenben jócskán több tartalékkal rendelkezik, mint az E-350 + HD6310 kombináció. Önmagában véve az MSI CR650 egy középszerű gép jó áron, de véleményünk szerint ez a platform nem ekkora házba való.


Az MSI CR650-es notebookot az Expert Hungary Zrt-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ a gyártóhoz képest jó billentyűzet
+ normál használat esetén halk és hűvös
+ 4 GB RAM, 500 GB HDD
+ 2 év garancia
+ csábító árcédula
+ hosszú üzemidő

Kontra:
- gyenge minőségű touchpad
- garanciavesztés nélkül otthon nem szerelhető
- terhelésnél hangosabb a vártnál
- gyenge minőségű anyagok mindenhol
- a billentyűzet továbbra is inkább angol kiosztású magyar betűkkel megspékelve
- a tápegység nagyon lassan tölti vissza az akkumulátort
- a kifutó Athlon II-es notebookok is szinte ugyanennyibe kerülnek…

Hivatalos oldal: MSI
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Zabalint
2011.07.11. 14:06
Szerintem igenis van jogosultsága egy ilyen gépnek, mivel a felhasználók nagy része amúgy sem használja ki a proci teljesítményét, a nagy képernyő viszont kellhet. A HD6310 pedig kis mértékben, de veri a HD4250-et. Mondjuk egy 7200 rpm-es vinyó nem ártana bele, mint ahogy a legtöbb gépnél éppen ezen spórolnak, holott éppen az a szűk keresztmetszet a legtöbb esetben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Zabalint
2011.07.11. 14:08
Hozzáteszem a gép viszont azért nem érdekel, mert az MSI-t nem tartom túl megbízható márkának, illetve még így is drágállom. Ha 90-ért lenne erre a platformra épülő 15,6-os laptop(4 giga rammal számolva), méghozzá Dell, Toshiba, Lenovo vagy Asus márkájú, akkor megvenném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. somakb
2011.07.11. 15:07
Zabalint: nem, ekkora méretben akkor lenne értelme, ha bár nagy képernyő de a tömeget mondjuk 1,5kg körül tartják. Így nulla értelme. 18w-tdp-procit egy 2 kiló feletti dögbe rakni szimplán bűn. Ekkora tömegű gépet senki nem hordozni vesz hanem már inkább asztalon használja, ott meg olymindegy hogy 18w vagy 35w és utóbbi esetben van teljesítmény is. Aki aktívan gépe hurcolászik, annak max 1,5 kiló, 12" és hosszú akkuidő. Na ez ezekből semmit nem hoz. Nehéz, nagy és az akkuideje is messzevan a culv szubnotikétól. Szó szerint verést érdemel aki ezeket így kitalálta. 12" feletti házba ilyet nem szabad tenni. Szó szerint pazarlás, ott fog elrohadni a raktárakban meg a polcokon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Davzone
2011.07.11. 18:16
Lenovo x120e-s megjegyzéshez annyit,hogy a Lenovo bejelentette az x121e-t ami ugyan olyan lesz mint az x120e csaklesz belőle i3as inteles verzió(e350 és c50 melett).
Akik a 2magosra váltak azoknak lesz x121e e350 és c50el is i3 melett.
400euro-s induló ártól már megtalálható német boltokban.A szállítási időpont még kérdéses.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Alvin_ti42...
2011.07.11. 19:33
Davzone: az x121e sajnos teljesen más, mint az x120e...múltkor ecseteltem Svindlernek a képek alapján, hogy mi mennyivel gagyibb benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. berner
2011.07.11. 20:11
Ahogy várható volt egy hulladék lett....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zabalint
2011.07.11. 21:17
@somakb:

Nem azért, de én az ennél jóval nehezebb laptopomat is használtam régebben aksiról, nem keveset, és keveselltem az üzemidőt. Nem hiszem, hogy azon múlna a dolog, hogy azon a 0,8 kilón múlna minden. Egy 15,6 colos laptop alapvetően arra jó, hogy használod asztalon is, meg ha kell, akkor vonaton, távolsági buszon ülve.

De ne is ebből induljunk ki. Hanem abból, hogy az emberek 90%-a a processzort egyáltalán nem használja ki, nem is az a szűk keresztmetszet. Tehát ebben az árkategóriában összevetve ezt egy Athlon II p360-assal vagy egy Pentium t4500-al nem fogsz észrevehető teljesítménykülönbséget észlelni, emellett az Intel integrált kártyáját durván leveri a grafikus teljesítménye, enyhén egyébként a Radeon 4250-et is. Szóval ebből kiindulva, hogy nem kell a nagy teljesítmény, és ezzel vagyunk nem kevesen, ez a platform hosszabb üzemidőt és kisebb fogyasztást ad extrán. Akkor hol itt a probléma? A célközönségnek valami nem kell, ami neked igen(nagy teljesítmény), cserébe meg kap valamit extrán, ami szerinted felesleges egy 15,6 colos laptopnál. Ne csak magadból indulj ki!

"Aki aktívan gépe hurcolászik, annak max 1,5 kiló, 12" és hosszú akkuidő."

Én viszont egy 12 colos laptopot csak monitorra kötve tudnék munkára használni. A 14 colos még oké saját kijelzővel is, de alatta nem igazán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. _DiEGO_
2011.07.11. 23:22
Jól is mutat és felépítés is olyan biztosabb masszívabb benyomást kelt , talán innen már nem lesz a megbízhatósága negatív ... gondolom kaptak elég jelzést ezirányból .
Ellenben én úgy 85-90e Ft körül tartanám inkább reálisnak .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. carraroxt
2011.07.12. 19:56
Na igen, a Brazost ott kéne végre használni ahova való, csak gondolom megy a kék kenőcs most is, nehogy túl sok jó piros termék születhessen a netbook, és tablet kategóriában... Notiban meg tényleg érdemes kivárni a Llano-t, mert az előzetes tesztek szerint rendkívül jó az energiamenedzsmentje, és sokkal combosabb is. Mindenesetre nekünk vásárlóknak igen jó világ jön, mert a nyár végére nagyon le fogják verni az árakat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. carraroxt
2011.07.12. 19:58
Egyébként azt már nagyon régóta nem értem, miért nem órajel-kapuzzák a rendszermemóriát is. Ilyen esetekben igenis nagyon meglátszana a pozitív hatása!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror carra...
2011.07.12. 20:46
Őszintén szólva fogalmam sincs, hogyan működik a brazosnál, de nálam pl. ugyanúgy visszaosztja a rendszermemót is, 400-on jár, ha a processzor idle-ben van. Csigabájt lap, Kingston memó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vardar
2011.07.22. 22:13
Nem tudom, hogy mit szólnátok egy Asus K53BYhez, ahol a Brazoshoz még egy 6470-et is hozzátesznek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. juvegamer
2011.08.11. 10:35
Nem értek egyet abban a cikk írójával hogy nincs szükség ilyen gépekre. Nekem pont tökéletes, kis lakásom van és nem akartam egy asztali PC-t de azért jó ha van nagy kijelző, használni pedig csak netezésre és letöltésre akarom tehát örülök a kis fogyasztásnak, játszani nem ezen fogok arra ott az xbox.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. brumi84
2011.09.27. 22:46
Akkor elmondanék egy két dolgot, ami nem többnapos teszt után, hanem eső ránézésre megállapítottam, és itt egyáltalán nem ez van leírva: Nem értem a "nagy méretű, de csekély teljesítményű gép" szövegrészt. Mihez képest csekély a teljesítménye? A Dragon Age és a Mass Effect 2 élvezhetően játszható rajta. Laptoptól én nemigen várnék csodát, mégis, lám százezerért vettem egy gépet, amin maxon lefut a Portal 2, Left 4 Dead 2,stb. Ezt én nem nevezném csekély teljesítménynek. Az aksi: 3,5 órát bír netezés (nemhangoskodás, nemjtszás) mellett, és kicsit több, mint 1,5 óra alatt maxra tölti 10%-ról. Nem tudom hogyan teszteltétek ezt, srácok, de pl. nekem nem kellett semmilyen köröm a kártyaolvasó kinyitásához, hiszen BEFELÉ kell nyomni, és katt után kiadja, majd szintén be kell nyomni, ha beteszel egy másikat. A touchpad pedig külön tetszett hogy nem az a bekeretezett retekfogó, mint általában, hanem egy kicsit rücskösebb az anyag, és rendkívül kellemes tapintású. Emellett egyáltalán nem melegszik, és nem tudom milyen vájt füllel lehetne ezt hangosnak nevezni. A hangszórói messze leköröznek minden eddig hallottat, még MSI-t is, még hellyel közzel a basszus is átjön. Filmekről nem is beszélve. Ja, filmek: Simán visz full HD-t is, csak nem az agyontömörítettet, de még azt is csak a windows media playerrel kell indítani (nálam legalábbis azzal még semmi nem szaggatott, vlc-t használok mindenre amúgy). Szóval nem értem miért kellett lehúzni ezt a kis pofás, kellemes megjelenésű, nagyon jó ár/teljesítmény arányú gépet, ami nem egy gamer laptop, és ennek ellenére elég jól muzsikál 3dben is. Egyetlen felsorolt negatívummal értek egyet, mégpedig a gyenge műanyag használata, ami egyébként annyiból áll, hogy puhább, és szerintem ezért nem pattanna el, mert nem rideg, kemény, hanem lágyabb, hajlíthatóbb anyag, de nem vészes abszolult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. brumi84
2011.09.27. 22:52
Jah, majd elfelejtettem, nem 2 év, hanem három jár hozzá, MSI kijön, elviszi, majd ha kész, visszahozza, egy lépést nem kell tenni érte, és MSI-ékről még csak jót hallottam szervíz terén, mert átvizsgálják a gépet, és nem csak a kritikus hibát, hanem mindent megreparálnak/kicserélnek, ami nem olyan rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!