iPon Cikkek

MSI CX640 - Új szelek fújnak

Dátum | 2011. 05. 11.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Furcsa módon nagyon ritkán jár nálunk MSI notebook, már bőven benne vagyunk a májusban és a CX640 még csak az első példány idén. Némi öröm az ürömben, hogy a gyártó nemrég frissítette modell kínálatát, természetesen az Intel új Sandy Bridge alapú processzorainak megjelenése miatt, így a nálunk járt gép rendkívül frissnek mondható.


Az idő megszépíti az emlékeket ugyan, de sajnos túl jó a memóriánk ahhoz, hogy ne emlékezzünk az MSI legendásan rossz billentyűzeteire (tisztelet a kivételnek), olykor pocsék hűtéseire, viszont szemünk előtt lebeg a rendkívül jó ár/érték arány is, ami szinte kivétel nélkül jellemző minden modellre, amelyet a gyártó kienged a kezéből. A CX640 képről egy merőben új konstrukciónak tűnt a korábbiakhoz képest, és ismervén az árát, igencsak kíváncsiak voltunk rá, vajon sikerült-e végre egy olyan gépet összehoznia a Microstarnak, amelyre bátran bólinthatunk, ha az értékelésre kerül a sor.


A speckó teljesen rendben van, tulajdonképpen az eSATA-t és a Bluetooth-t hiányolhatjuk egyedül, az operációs rendszer nélküliség pedig sok ember számára inkább előnyt jelent majd – a vonzó ár részben ennek is köszönhető. Ha a dizájnos Samsung SF511-gyel állítjuk párba az MSI üdvöskéjét, akkor a forintban kifejezett különbözet nagyjából 60 ezerre tehető, igaz, előbbinél kapunk Windows 7-et is a készülék mellé, melynek értéke 10-15 ezer forintra. A mezei hatcellás akkumulátortól (külön vásárolható lesz nyolccellás is) csodát nem kell várni, viszont az új platform alacsony fogyasztása miatt jó pár órát el tudunk vele böngészni majd – előre láthatólag. Manapság nagy divat az NVIDIA Optimus technológiájának támogatása, így örültünk, hogy az MSI is letette a voksát a több videokártyás rendszerek mellett és a dedikált GeForce GT 520M-en felül a processzorban lévő Intel HD Graphics 3000-et is tudjuk használni.


A gép mellé csak a legszükségesebb dolgokat kapjuk meg, a mellékelt CD-n kizárólag Windows 7-hez találunk meghajtó programokat, így ha korábbi rendszerre van érvényes licencünk, akkor érdemes telepítés előtt ellátogatni a gyártó honlapjára és beszerezni a legújabb drivereket. A tápegység 90W-os, és figyelembe véve a gép alacsony fogyasztását, nem meglepő, hogy szűk két óra alatt teljesen feltölti a 48 Wh-s telepet.

Régebben nagyon sokat kritizáltuk az MSI által gyártott notebookok zajszintjét és hűtési hatékonyságát, talán pont ezért lepett meg minket, hogy a CX640 mennyire halk. Üresjáratban alig hallani, de maximális terhelés mellett is bőven elfogadható a zajszintje, ráadásul melegedési gondokkal se küzd, hiszen a processzor és a dedikált videokártya egyaránt 73-75 fok körül áll meg. Az alsó burkolat átforrósodásától szintén nem kell tartanunk, tehát ilyen téren abszolút kellemes meglepetés az MSI új alsó-középkategóriás masinája.


A Windows 7 egész magas pontszámokkal díjazta a CX640 belsejét, a processzor annak ellenére kapott „mindössze” 0.5 ponttal kevesebbet az SF511-ben lévő Core i5-2410M-nél, hogy maximális órajele 800 MHz-cel alacsonyabb. A GeForce GT 520M sebessége látszólag nem sokat romlott, és abban sem a processzor a hunyó.


Az NVIDIA Optimus technológiájának köszönhetően használhatjuk a processzorban lévő alacsony fogyasztású, de integrált megoldások között erősnek számító Intel HD Graphics 3000-es videokártyát vagy dönthetünk a dedikált GeForce GT 520M mellett is, amely nyilván nagyobb teljesítményre képes játékok alatt. Sajnos se az Intel, se az NVIDIA legújabb driverét nem sikerült telepítenünk, az Optimus miatt ugyanis speciális meghajtó programokat igényelnek a grafikus vezérlők, az MSI pedig egyelőre viszonylag régi verziókat biztosít a CX640 mellé. Így fordulhatott elő, hogy az amúgy filmek terén nagy tudású Intel VGA-t továbbra sem tudtuk használni filmnézésnél – már amennyiben hardveres video gyorsítást szerettünk volna alkalmazni. A kép pixeles volt, néha szét is esett, így maradtunk a GeForce-nál. Annál a GeForce-nál, amin a szemfüles olvasóink észrevehetnek valamit ha a fenti GPU-Z képre néznek. Az órajelek véletlenül sem igazodnak a referenciához... Az MSI 140MHz-cel csökkentette a GPU órajelét, és 100-zal megemelte a memóriáét (aminek nem sok értelme volt). Éppen ezért ne lepődjünk meg, ha a teljesítménytesztekben az SF511 kerül ki győztesen.


A merevlemez az egyik leggyorsabb 5400-at pörgő változat volt a piacon, zajszintjére pedig abszolút nem lehet panasz, még a halk hűtés mellett se lehetett hallani, hogy dolgozik. Melegedésével szintén meg voltunk elégedve, tehát kijelenthetjük, hogy az MSI CX640 hűtés szempontjából egy korrektül megépített készülék.

A hangszórókat hiába veszi körül egyfajta marketing szellem, nem igazán szólnak különbül SRS felirat nélküli társaiknál. A magas hangok kétség kívül tiszták, mélyek ugyanakkor egyáltalán nincsenek és a közép tartománnyal is „szenvedni” kell egy sort, mire az ember megtalálja az optimális beállításokat.


Ergonómiai szempontból általában problémánk szokott adódni az MSI által gyártott notebookok többségénél, talán a Wind széria óta ez volt az első olyan gép, ahol éreztünk némi fejlődést az előd modellekhez képest. Bár a készülék vázának megépítésénél műanyagon kívül nem használtak semmit a tervezők, ettől függetlenül a CX640-et elkerüli a gagyi érzés, nem nyikorog, nem nyöszörög semmi, sőt, még a fedőlap is egész kulturáltnak tekinthető, a közepe a kategóriára jellemző átlagnál egy picit jobban áll ellen a nyomásnak. Bár minden hardverelemhez hozzáférünk, csereberélgetésünk és nézelődésünk a garancia elvesztésével jár(hat). Ezt a lépést továbbra sem értjük, hiszen az MSI-n kívül ma már egyetlen gyártó sem tiltja meg a felhasználónak, hogy maga végezze a notebookban lévő főbb elemek (HDD, RAM) cseréjét.


A billentyűzet nem lopta be magát a szívünkbe, de igazságtalanok lennénk, ha nem ismernénk el az MSI mérnökeinek érdemeit, hiszen a korábbi pocsék klaviatúrák után egy meglepően használható verziót sikerült előállítaniuk – hosszú idő után először. Nincsenek összenyomorított gombok (sőt, néhol kifejezetten óriási fekete négyzetekkel találkozunk, ami akár zavaró is lehet), „L” alakú az Enter, a helyén van a hosszú „í’ betű is, szóval olyan, mint egy normális billentyűzet. A gombok nyomkodása ugyanakkor senkiből nem fog mély érzelmeket kiváltani, viszont az alátámasztás elég jónak mondható, tehát az átlagnál gyorsabb gépeléssel nem lehet gond.


Touchpad tekintetében viszont tud ennél sokkal jobbat is a gyártó, mert hiába járnak viszonylag könnyen és halkan a gombjai, ha egyszer a felületen olykor-olykor megbotlik a felhasználó ujja és a függőleges görgetés is oldalanként történik, nem pedig folyamatosan. Ez azt jelenti, hogy ha lefelé vagy felfelé kívánunk görgetni, akkor csak egész oldalakat hajlandó váltani a készülék, nincsen finom görgetés – ahogy a Firefox mondja. Otthoni felhasználásnál ez nem jelenthet problémát, mert 100 felhasználóból legalább 99 egeret használ, de ha ne adj isten, felkapjuk és magunkkal visszük a CX640-et, akkor ez rövidtávon is némi frusztrációt válthat ki. A probléma jó eséllyel szoftveres eredetű így előbb-utóbb talán lesz rá gyógyír de most ez a helyzet (driverből se állítható át).


A csatlakozók elrendezése egyszerűen megfogalmazható ideológiát követ – viszont csak és kizárólag a jobbkezeseknek kedvez. A gyártó úgy döntött, hogy ergonómiailag sokkal kényelmesebb, ha minden lényeges csatlakozó egy oldalra csoportosul, hiszen így a másik oldalon nyugodtan egerészhetünk anélkül, hogy egy madzag is akár a közelünkben lenne. Ez valóban egy bölcs gondolat, más kérdés, hogy egy-két gyártó már évekkel korábban felfigyelt erre. A hátrány viszont – ahogy már említettük – az, hogy egyszerre nem lehet a jobb- és balkezeseknek is kedvezni a módszerrel. Az USB foglalatokba dugott eszközöket a gép kikapcsolt állapotában sajnos nem tudjuk tölteni.

A kijelzővel nem volt problémánk, szép éles képet biztosított, ugyanakkor minél alacsonyabb fényerővel használtuk, annál inkább szembetűnő volt a zöld szín dominanciája, így abból kicsit le kellett faragnunk a Windows beépített kalibrátorával. Fényereje kellően nagy még napsütéses használathoz is, viszont a minimális értéket túl nagynak találtuk éjszakai pötyögéshez, egy lépcsőt még szívesen vettünk volna lefelé. Látószöge átlagos volt, amely ebben a kategóriában inkább dicséretnek számít. A kávába rejtett webkamera meglepően jó képet produkált, kisebb kompromisszumokkal még mesterséges fényviszonyok mellett is folyamatos képet tudott biztosítani. Maximális felbontás mellett ugyanakkor némi extra processzor terhelésre lettünk figyelmesek, így érdemes a klasszikus 640x480-nál maradnunk.

Először járt nálunk az új Sandy Bridge architektúrára épülő Core i3-mas processzor, így nagyon kíváncsiak voltunk, hogy az egyre nagyobb órajelbeli szakadék mekkora különbségeket jelent az i3 és i5 családok között.


Elég nagyot, ez már ránézésre is megállapítható, de érdemes figyelembe venni, hogy dacára az alacsonyabb órajelnek, az előző generációs Core i3-hoz képest mennyivel lett gyorsabb az új család.


A videokártyák közül most is csak a GeForce GT 520M-et teszteltük le, hiszen az Intel HD Graphics 3000-rel már találkoztunk és processzor erőtől függetlenül nagyjából konstans teljesítményre képes. Az MSI által használt alacsonyabb órajel sajnos megtette a hatását, néhány játékban érezhetően lassabb a CX640, mint az SF511. Ne legyenek kétségeink, ez csak a VGA miatt van így, még a gyengébb Core i3-as processzor is bőven sok egy GT520 kihajtásához.


A CX640 akkumulátora hiába egy teljesen mezei hatcellás telep, jól látható, hogy üzemidőben nincs miért szégyenkeznie. A sima dokumentumolvasós tesztünket ugyanis hat és fél óráig futtatta, de a full HD-s filmnézés is több mint két óráig tartott. Az eredmények alapján nagyjából 3,5-4 órás átlagos üzemidővel kalkulálhatunk, ha útra kelünk. Érdemes tudni, hogy a gép alacsony fogyasztásának köszönhetően a mellékelt 90W-os tápegység meglepően gyorsan tölti fel az akkumulátort.

Hosszú idő után azt kell mondanunk, hogy az MSI képes volt összehozni egy olyan alsó-középkategóriás notebookot, amely otthoni felhasználásra abszolút alkalmas. A billentyűzet érezhetően fejlődött, a hűtés (és a vele szoros összefüggésben lévő zajszint) is előnyére változott és úgy kézbe véve a gépet is az az érzése az embernek, hogy végre nem egy szemkidüllesztő specifikációkkal megáldott olcsó műanyagdarabot tart a kezében, hanem egy hosszabb távon is használható gépet. A touchpad sajnos nem ütötte meg az általunk megálmodott mércét, viszont bőven akad olyan tulajdonsága a CX640-nek, ami kárpótolhatja a felhasználókat ezért. Egyelőre ugyanis nem sok gyártó pakol 150 ezer forintért USB 3.0-s csatakozókat és NVIDIA Optimus technológiával megtámogatott diszkrét grafikus vezérlőt a 15”-os készülékeibe…


Az MSI CX640 típusú notebookot az Expert Computer Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ halk és hatékony hűtés
+ USB 3.0
+ az NVIDIA Optimus technológia ritkának számít ebben a kategóriában
+ 2 év garancia
+ versenyképes ár
+ jó akkumulátoros üzemidő

Kontra:
- a billentyűzet sokat fejlődött, de még mindig csak a középmezőnybe elég
- a touchpadot szokni kell, főleg a görgetést
- a kijelző minimális fényereje lehetne még egy kicsit alacsonyabb
- a referenciánál alacsonyabb GPU órajel a GT520-nál

Hivatalos oldal: MSI
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. carraroxt
2011.05.11. 17:32
Kár volt ezzel a hulladék GeForce kártyával elrontani. Amúgy best buy lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Simba
2011.05.11. 17:56
Fapados és MSI nem kéne.

Kétségtelen hogy nem egy erőbajnok VGA-val van dolgunk. Játékra hanyagolható azért talán WoW-ra még elmegy De mit is vársz 150k ért GTX485M-et?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Alvin_ti42...
2011.05.11. 18:52
carraroxt: nem kötelező használni a GT 520M-et, be lehet állítani fixen az integráltat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. carraroxt
2011.05.11. 19:14
Egy 5650-el pl jobban muzsikálna sokkal, és még csak a fogyasztását sem dobná meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Fzoltan
2011.05.11. 19:58
carraroxt: +1 Meg is venném, mert 105e ért a Brazost 15.6"-al picit drágának tartom, igaz, abban van Win7.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. jotek007
2011.05.11. 21:26
Ennyi pénzért jó ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. maross
2011.05.11. 22:04
szimpatikus, kene meg egy nagyteso neki 540m-mel .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. maross
2011.05.11. 22:08
ezek a videokartya szamozasok annyira nevetsegesek, hogy a 280m meg mindig 100%-ot ver 3dmarkban az 540esre....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gab78
2011.05.12. 11:17
maross: Mond csak, te 3d markkal szoktál játszani?

Amúgy tényleg csak az a szutyok geforce vezérlő nem kéne bele, és jó lenne, meg talán az a Hitachi merevlemez... na de nem válogatok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. LexLex
2011.05.12. 13:30
maross:

a 280m gtx, más kategória. 150 ezres notik között pedig nincs 280m-el egy gép sem... ellenben gt 540m egy 140ezres acerben is van. laptopon való játékhoz pedig bőven elég. aki meg notin gamerkedik, az 300ezertől felfele kezd válogatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. carraroxt
2011.05.12. 14:03
Na én inkább várok a Llano-ra, ha már a notikkal gamerkedni akarunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. noPublicFG
2011.05.12. 15:41
nem nyűgözött le
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. m107
2011.05.13. 13:21
Nekem csak a dvd-+rw miatt kellene ritka hogy nem lg-t raknak bele
Kellemes meglepetés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kajafun
2011.05.13. 15:49
Facebúkra jó ez is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zadia
2011.05.13. 17:20
Egy átlagos felhasználónak bőven elég.Én pl. Fujitsu notin nyomom ami 1 Celeron M520-al van szerelve és Radeon X200-as integ. vga-ja van.Ja és Vista van a gépen.
Szerintem nem olyan gagyi noti ez az MSI.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pbarany maros...
2011.05.16. 10:12
Van neki nagy tesója.

Nem tudom, hogy illik-e konkurenciát belinkelni, ezért inkább nem teszem; de ha rákerestek a CX640-i547W7P kifejezésre, akkor megtaláljátok a Big Brothert i5-ös processzorral (2410M), GT540M-es videóvezérlővel és gyári Windows 7 Home Premium oprendszerrel (bár ez úgy kellett, mint mókusnak az erdőtűz). És még pár forinttal 190e alatt van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. carraroxt
2011.05.17. 21:20
Ha ilyenetek lesz légyszi, légyszi egy tesztet róla!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gumitamin
2011.08.31. 16:02
Ez azért elég nagy kamu, hogy a jobb kezeseknek kedveznek.
1. ott van a 2 db audio csati
2. ott van a 2 db USB port is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zsolty66
2011.11.10. 11:22
csak dícsérni tudom ezt a gépet, erősen ajánlott vétel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sohatobbet...
2012.02.22. 10:25
Látom megint beleböfögnek olyan alakok, akik csak képről láttak ilyen gépet. Nekem van, jelenleg is erről írok. Szóval magával a géppel nincsen baj, a billentyűzete eléggé fos, de nem vészes. A monitorja annyiban nem tetszik, hogy olyan mint a kezdetleges lcd kijelzők, vagyis kicsi a látószöge. Ha csak 5 centit kimozdulsz a "helyes" látószögből, akkor már más képet kapsz. Rosszak a színek, sötét vagy világos, na és valótlan képet ad. tehát ha ketten néztek egy filmet a csajoddal, nem ugyanabban a minőségben fogjátok látni. Ezzel nagy bajom nincs is, viszont a szerviz. Elvittem a szervizbe optikai meghajtó miatt. Visszaadták úgy, hogy egy 3 éves használt szart építettek bele. És ez szerintük teljesen normális dolog. A garanciális feltételeikben ez szerepel: "A beépített alkatrésznek újnak, vagy azzal megegyező minőségűnek kell lennie". Ebbe szerintük belefér a 2009-ben gyártott lelakott optikai meghajtó. A szervizben kilopták a HDD-met is, és ugyan valami hasonló méretűt tettek bele, de szerintem az is használt. Így vegyetek ilyen gépet. A régebbi írásoknak ne dőljetek itt be, viszi a 2012-es játékokat is akadás mentesen, szép színek vannak, csillog minden, tükröződések a játékban, árnyékok minden rendben van. Irodai módban nagyon halk a gép, játéknál mintha egy mig21 süvöltene melletted. Akku üzemidő irodai módban elfogadható. Én soha többet nem veszek msi terméket, ti azt csináltok amit akartok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!