iPon Cikkek

MSI EX600X

Dátum | 2007. 09. 28.
Szerző | Svindler
Csoport | NOTEBOOK

Az MSI nemrég frissített egyet notebook szériáin, különböző családokba sorolva őket lecserélték az eddigi jelzéseket. Így lett például a szubnoteszes S változatokból PR (professional), míg az Entertainment (szórakoztatás) kategória új gépei az EX előtagot tekinthetik mostantól sajátjaiknak. Utóbbiakból vendégeskedett nálunk a legkisebb EX600-as változat. Eléggé testhezálló, 15.4-eshez képest mondhatni apró dobozban érkezik, így egy pillanat erejéig megijedtünk jó gép érkezett-e. A matrica szerint igen. Miután befejeztük a találgatást elfér-e benne, kinyitottuk. A szokásos kép fogadott minket, még ha kicsit tömörítve is: még egy doboz, amin belül a notebook támasztékai között pihent, és egy vékony doboz a tartozékokkal. Nagyon praktikus az egész, mert a hónunk alá tudjuk vágni (a belső doboznak füle is van).


Sajnos ez a minimalista felfogás a kiegészítő dobozban is érezhető. A működéshez szükséges dolgokon kívül ugyanis mindössze abban merülnek ki az extráink, hogy a garanciával kapcsolatos papírokat ezer példányban megkapjuk különböző nyelveken. Hát, sebaj, ezt a traumát még képesek vagyunk túlélni, úgyis maga a gép a lényeg. Foglaljuk is gyorsan össze mit kapunk a pénzünkért:


Processzor: Intel Core 2 Duo Mobile T7100 (1800 MHz, 800 MHz FSB, 2 MB L2 cache, 65 nm, EM64T)
Memória: 1 GB Transcend DDR2-667 SO-DIMM (CL5-5-5-15, Dual Channel)
Chipkészlet: PM965
Videokártya: nVidia 8400M G 256MB memóriával
Hangkártya: Realtek ALC888/S/T HD Audio
Merevlemez: Western Digital WD1600BEVS-22RST0 (160 GB)
Kijelző: 15,4” 1280x800 (Samsung LTN15X3-L01)
Optikai Meghajtó: HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N ATA
Hálózati vezérlő (LAN): Realtek RTL8111 PCI-E 1000 Mbit/s
Hálózati vezérlő (WLAN): Intel 4965AGN
Modem: Agere Systems HDA modem
Akkumulátor: 4800mAh
Operációs rendszer: FreeDOS

Bár a billentyűzet alatt található matrica büszkén hirdeti, hogy valahol alatta egy 8400GS dolgozik, nem hihetünk neki. Ha EX700-unk lenne, akkor igaza lenne, de így be kell érnünk a shader oldalon fele olyan erős G variánssal. Szegény matricázó ember már biztos álmos volt.


Sajnos kezdünk hozzászokni, hogy kevés nagyon jó billentyűzet található notebook fronton. Ebből nem nehéz kitalálni, hogy az MSI sem fog díjat vinni a szokásos kialakításával. Míg az Asus a spacebar mellé pakolgatja a hosszú í karakterét, addig az MSI elrejti a már így is anorexiás iránygombok mellé. Őkelme és környezete a legnagyobb problémája a klaviatúrának. A jobb shift nem nagyobb, mint az átlag betűk és az enter is elég karcsú lett. Garantáltan sokszor fogjuk félreütni. Leszokhatnának erről az MSI-nél. Ha arányosan csökkentenék az összes billentyű méretét, akkor nem lenne ez a probléma, mert különben a numerikus rész nagyon jóra sikerült.


A szokásos, „fn” lenyomása által elérhető gyorsbillentyűkön kívül még kapunk négy extrát levelezéshez, böngészéshez, WiFi-hez és a webkamerához, merthogy az is van ám. Az 1.3MPixeles apróság szokásos helyéről, a monitor tetejéről szemléli a világot és minket, kizárólag meredten előre. A hozzá tartozó mikrofon a billentyűzet felett van elrejtve.A tapipaddal elégedettek voltunk, a felülete tökéletes és a gombjai is megfelelő erősségűek, jó helyen elhelyezve, ideális nyomásponttal lévén akárhol nyomogathatjuk őket, az a gomb le lesz nyomva.


Csatlakozókkal rendesen el vagyunk látva. Van összesen 4 usb és 1 firewire portunk. LAN, modem, S-video és D-sub tarkítja a képet egy bővítő hellyel karöltve. A tápcsatlakozó a megszokott hátsó hely helyett jobbra került. Az elülső audio ki- és bemenetek elhelyezése csak azért érdekes, mert akár 5.1-es kimenetként is funkcionálhatnak, ám így oldalt logikusabb lett volna kihelyezni őket. Ráadásként még egy memóriakártya olvasó is helyet kapott rajta.
A kijelzővel is meg voltunk elégedve, megfelelő betekintési szögek mellé egész tűrhető színek társultak. Az Everest szerint Samsung gyártmány még 2004-ből. Ez így egy erős közepes, de általában a laptopokat nem szokták elkényeztetni kijelző fronton.

Az EX600 kifejezetten csendes jószág alapjáraton, még 1-2 óra használat után is. Komoly terhelés alatt már megjön a hangja, de ott sem süvít.


A 8400M G grafikus vezérlő a leggyengébb DX10-es megoldás az nVidia kínálatában, és sajnos ezt éreztette is. Bár erősebb, mint az integrált megoldások, de csodákra ne számítsunk tőle. Régebbi játékokra tökéletes, és kompromisszumokkal egy WoW szintű MMO-val is megbírkózik.


A beépített Western Digital merevlemez sebességével elégedettek voltunk, és a többször futtatott terhelés teszt után sem akart odaégni.


Nem igazán okozott meglepetést a beépített LG optikai meghajtó sem. Az MSI-nek tonnányi lehet raktáron. Mivel a minőségével nincs gond, ezért mi nem bánjuk.
A mondhatni szokásos 4800mAh-s akkumulátor csak a terheléses tesztben okozott negatív meglepetéseket, ahol is alulról súrolta az 1 órát, míg a könnyedebb Hamlet olvasgatás alatt majdnem kihúzta a hármat. Ezek az értékek azért közel vannak az átlaghoz, ritka, hogy erősebb akkumulátorral szerelik ebben az árkategóriában a notebookokat (az Asus F3 szériáiban találhatóak 7000mAh felettiek).


Összesítve az itt leírtakat az EX600X nem lenne egy rossz notebook ha… és ez a ha megpecsételi egy kicsit. Ha végre el tudnák felejteni ezt a borzasztó billentyűzetet, és ha árban jobban pozícionálták volna. Ugyanis jelenlegi bruttó 260 körüli ára mellé már igazán társíthattak volna egy 8400M GS-t vagy egy operációs rendszert. Ezektől eltekintve viszont elégedettek voltunk az MSI noteszével, kíváncsian várjuk, hogy a többi kategóriában mi újat alkottak.

Hivatalos honlap: MSI EX600
Vásárlás: iPon webáruház
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Sediqwe
2009.07.20. 20:18
VISSZA A HIRHEZ

57 ropiért nem is rossz. sőt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CSorBA
2009.07.20. 20:27
jajj ha, itt is 57ropi lenne a boltban, de szép is lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gylovag
2009.07.20. 21:11
Ennyiért ide nekem is egyet.
Nejemnek jó lenne és nem az én gépemet piszkálná folyton.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. StevyXIX
2009.07.20. 21:18
70-77k-t már vannak ilyen atom netbookok, ez se lesz olcsóbb szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.07.20. 23:36
Van USB vagyis külső vinyó, vagy egy nagyobb pendrive.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. somakb
2009.07.21. 09:18
Winyettyu: talán azért vesznek ma már többen laptopot (és itt monst a netbookot bele sem véve) mint asztali gépet, mert kisebb, hordozhatja a lakásban és mégis egész jó teljesítményt hoz, és még játszogatni is lehet vele. Összehajtja és elteszi a polcra. Nem lógnak kábelek, nem kell neki hely stb. Hdmin kiköti a hd tvre és akkor nyomhatja a fullhd filmeket is, azaz egyben a média lejátszó is letudva (ugyancsak nem kell keresztül kasul huzkodni kábeleket a tvhez főleg, ha másik szobában lenne az asztali) Egyre kevessebben akarnak egy böszme nagy dobozt fixen lerakni a szobába egy monitorral.... továbbá míg az asszony nézi a tvt, az ember ott nyomhatja a mellette a dolgát és nem jajong a jóasszony hogy már megint a gép előtt ül egy másik szolbában... többek közt ennyi értelme van egy közepes-erős notebooknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. raiden
2009.07.21. 12:11
Asztali pc 150.000 kb~ 4 év amíg mennek rajta az új játékok is.

Laptop 320.000, kb~ 2-3 évig mondhatod azt, hogy mennek rajta az új játékok is. Arról nem is beszélve, hogy teljesítményben még mindig nem tart ott, mint az asztali pc-d, pedig 2x annyiba kerül.

Ha veszel egy laptopot, amit csak melóra szánsz( kb~ 80.000), ha nem megy tönkre, akkor azzal ugyanúgy fogsz tudni szöveget szerkeszteni 5 év múlva is, mint most.

Így kb~ a kecske is jól lakik meg a káposzta is megmarad. Az egyetemen meg nem kell laptopon játszani ahhoz, hogy kirúgassa magát az ember, elég hozzá egy széthajtott napilap is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!