iPon Cikkek

MSI GX600E: Nem mind arany, ami fénylik

Dátum | 2008. 03. 03.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK


Sajnos eddig nem sok MSI notebookkal tudtunk hosszabb távon jóbaráti viszonyt kialakítani, talán a PR210X kerülhetne fel erre a virtuális listára. A játékosoknak szánt G szériával eddig nagyon nem volt szerencsénk (vagyis jó tapasztalatunk), a GX700 tragi-komédia volt, a GX710 valamelyest javított a renomén, de a használhatóságtól igencsak távol állt. Most – részben olvasói kérésre – megnéztük mi újság a 15,4”-os gamer notebookok világában, vajon sikerül-e végre felnőnie az MSI-nek az Acer hasonló tudású Aspire-je mellé vagy marad a szokásos sereghajtó szerep, tesztünkből kiderül.


A szokásos barna kartonpapírból elég böszem dolgok bújtak elő, először ez a hatalmas fekete doboz, ebben találjuk a gépet és a hozzávaló kellékeket is egyaránt.

Processzor: Intel Core 2 Duo T7700 2.40 GHz (800 MHz FSB, 4 MB L2 cache)
Memória: 2x1 GB Transcend DDR2-667 (CL5-5-5-15)
Chipset: Intel GM965
Videokártya: Nvidia GeForce 8600M GT 512 MB (513(1026)/800 MHz, DX10)
Hangkártya: Realtek ALC888/S/T HD Audio
Kijelző: 15,4” (1680x1050, anti-glare)
Merevlemez: Western Digital WD2500BEVS-00UST0 (250 GB, 5400 RPM, 8 MB cache, ATA-133)
Optikai meghajtó: Optiarc BC-5500A DVD-RW + BD-ROM ATA-133
Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8168B/8111B PCI-E Gigabit Ethernet
Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) Pro/Wireless WiFi 4965ABG max. 54 Mbit/s
Modem: Agere Systems HDA Modem
Webkamera: van (1.3 MPixel)
FireWire: van (Ricoh RL5C832)
Bluetooth: van
Infravörös port: van
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 53Wh
Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium

Papíron szuper jól hangzik minden: nagy felbontású kijelző, brutális mobil processzor, sok memória, nagy merevlemez, erős videokártya és Blu-Ray lemezeket olvasni képes DVD-író. Kár, hogy mindez csak papíron hangzott jól…A gépezet mellé igencsak sok mindent kapunk, gyakorlatilag minden adott egy jó kis LAN Party-hoz, egér, amivel osztjuk a frageket, mikrofonos füles, amivel kommunikálhatunk csapattársainkkal és egy szép nagy táska, amibe a géppel együtt ezt az egész kócerájt belevarázsolhatjuk. A sok-sok lemezen a rendszervisszaállítást, a Blu-Ray kompatibilis PowerDVD lejátszóprogramot és a drivereket találjuk.

A GX600E tesztelése semmilyen nehézséget nem okozott, ezen meg is lepődtünk a GX700 gyászos szereplése után. A processzor alapjáraton 50 fok környékén mozog, ilyenkor a gép zajszintje kifejezetten jónak mondható, ha nem nagyon maceráljuk, akkor csöndben marad ebben biztosak lehetünk. Terhelésre már egészen más a helyzet, olyankor megjön a hangja, de azért az elviselhető határon belül marad, egy zsúfolt LAN Party-n a mellékelt fülessel a fülünkön biztos nem fogunk belőle hallani semmit. A legforróbb pillanatokban a bivaly erős T7700 bizony megközelítette a 75 fokot, ám ez teljesen átlagos eredménynek számít, a GX700-nál tapasztalt túlmelegedés itt abszolút nem jelentkezett.


Érdemes pár szó erejéig kitérni a BIOS beállításokra, ahol gamer notebook révén megpiszkálhatjuk a processzor rendszerbuszának órajelét egészen 260 MHz-ig, ám vigyázzunk, mert CMOS Clear-t notebookoknál nem vagy csak nagyon nehezen lehet véghez vinni. Mi nem kísérleteztünk a tuningolással, elkerülvén az előbb említett problémát, annyit viszont elárulunk, hogy a T7700-as processzorok kivétel nélkül G0 steppinggel rendelkeznek, amelyek feszültségemelés nélkül mennek 3 GHz környékén, így a 250-es FSB elképzelhető, hogy fogható.


A tuninghoz kevésbé értőknek az MSI egy igazi retro dologgal kedveskedik, méghozzá az anno a 486-osokon megtalálható volt Turbo gombbal, amelyet benyomva a processzor 8%-kal magasabb órajelre kapcsol és a videokártya is valamelyest begyorsul (valószínűleg az előző oldalon közölt specifikációkban az eredeti 475(950) MHz-es érték helyett ezért szerepel 513(1026) MHz, amely szintén 8%-kal van a gyári értékek felett). Fontos tudni, hogy a Turbo fokozat aktiválásakor a ventilátor kapásból eggyel magasabb fordulatszámra kapcsol, így ennek használatát csak zajos összejövetelekkor vagy hangszórórendszeres játékoknál alánljuk. Nem mellesleg ez az apró tuning az összeteljesítményt is kb. 6-8%-kal tudta megdobni, ami nem sok vizet zavar, de poénnak jó.A merevlemezről csak jókat tudunk mondani, nagyon gyors, rettentően hűvös és még csendes is, kár, hogy nem SATA csatlakozós. IDE interfésze ellenére viszont processzor terhelése túlságosan nagy (igaz ezt leginkább a Silicon Image chipnek köszönheti, mivel az Intel GM965-ös chipset nem támogatja a párhuzamos ATA interfészt).


Nagyon megörültünk a Blu-Ray feliratnak a beépített optikai meghajtó oldalán, ám kiderült, hogy pusztán olvasásra jó, írásra nem. A Sony és a NEC közös gyermekeként megszületett Optiarc cég első notebookokba építhető meghajtója meglepően csendesen tette a dolgát (Blu-Ray lemezzel is).

MSI GX600E teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 6031
PCMark05 (Graphics): 5205
PCMark05 (HDD): 4339
Cinebench10: 4610 (3 perc 11 másodperc)
Memória olvasás: 5583 MB/s
Memória írás: 3637 MB/s
Memória másolás: 3926 MB/s
Memória késleltetés: 81,1 ns
CPU Queen: 10205
CPU PhotoWorxx: 21477
CPU Zlib: 31568 kB/s
CPU AES: 8841
FPU Julia: 9096
FPU Mandel: 4414
FPU SinJulia: 6633
A negatív tapasztalatok miatt félve láttunk neki a gép tesztelésének, de szerencsénkre a GX600-at sokkal jobban összerakták, mint 17”-os nagytestvérét. Sajnos az anyagválasztás itt sem szerencsés, a játékos noteszgép gyakorlatilag mindenhol csillog, így – főként nyáron – baromi gyorsan összekoszolható a touchpad körüli rész az izzadt tenyereknek köszönhetően, de most se kellett hozzá fél óránál több, hogy a törölgető ruha után nyúljunk. Ennek mondhatni az ellentéte a kijelző és az őt körülvevő káva, amely tökéletesen matt. El is érkeztünk a gép egyik leggyengébb pontjához, ugyanis az 1680x1050-es felbontással rendelkező panel képe borzasztóan kásás volt, ráadásul fényere is az átlagnál gyengébbnek bizonyult még hálózatról való üzemeltetésnél is. A színvilág is nagyon félresikerült, igaz ezt az nVidia Control Panelben gyorsan orvosolni tudtuk – valamelyest. A látószöggel nem volt ennyi probléma, bevilágítást ugyan tapasztaltunk, de ennek mértéke igen csekély volt.


Rögtön itt a másik gyenge pont, ami már-már MSI védjegy: a billentyűzet. Soha nem fogjuk megérteni, hogy mi értelme van egy 15,4”-os noteszgépnél összesűríteni a klaviatúrát. A jobb oldalon elhelyezkedő gombok szokás szerint kezelhetetlenek voltak, némelyik mérete egy szubnotebookos társáénál is kisebb volt. Már csak hab a tortán, hogy a funkcióbillentyűk (Insert-Delete-Home, stb.) túlságosan a szélre kerültek, így különböző ujjgyakorlatok kellenek az elérésükhöz – feltéve, ha gyorsan akarunk gépelni.


A touchpad nagyon érdekesen működik, néha túl érzéketlen, néha meg túl érzékeny volt, ezen semmilyen beállítás nem segített. Külön hátrány továbbá, hogy a bal és jobb egér gombok csillognak, ráadásul a fedlap lecsukó rekesze is útban lehet (lásd kép).
A csatlakozók elrendezése elég zsúfolt, mivel az elnyújtott akkumulátor miatt hátulra semminek nem jutott hely. A bal oldalon mondhatni a szokásos két USB csatlakozót és a hálózattal kapcsolatos aljzatokat találjuk, míg a jobb oldalra gyakorlatilag minden mást összepréseltek. Videokimenetből három fajtát is találunk, ezek közül kettő analóg (D-Sub, S-Video), egy pedig digitális (HDMI). Külön kiemelnénk, hogy a gép sarka felé haladva találunk egy aranyozott színű kivezetést, amibe kiegészítő WLAN antennát tehetünk, ezzel biztosítva a jobb vételt.


A webkamera egy érdekes jelenség volt, a különböző azonnali üzenetküldö szolgáltatásokon kívül semmilyen más alkalmazással nem sikerült működésre bírnunk, saját alkalmazása illetve menüpontja nincs. A képe elég mosott volt, de a különböző fényviszonyokkal tisztességesen megbírkózott.
Az akkumulátorról sajnos semmi jót nem lehet elmondani, minimális terhelés és 50%-os fényerő mellett két óráig bírta a strapát, amint játékra került a sor ez az érték a felére csökkent, de inkább az alá. LAN Partyra és otthonra teljesen mindegy, mert ott úgyis hálózatról fogjuk üzemeltetni a gépet, de hordozásra nem igazán ajánljuk.


Az MSI GX600E egy papíron remek, ám a valóságban egy igencsak felejthető készülék, amelynek legfőbb előnye a sebes merevlemez és a Blu-Ray olvasásra is felkészített DVD-író. Legfájóbb pont talán a billentyűzet és a kijelző kettőse, ha ezek hoznák az elvárhatót, akkor akár még az ajánlott plecsnit is megkapná a gépezet, de így hamar feledésbe fog merülni.

Az MSI GX600E notebookot az Expert Computer Kft.-től kaptuk tesztelésre.

Hivatalos oldal: MSI Global
Vásárlás: Ipon webáruház
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Alvin_ti42...
2008.03.14. 13:57
Az Everest szerint ez bizony nem SATA-s vinyó, kérdés ki nem mond igazat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Alvin_ti42...
2008.03.14. 18:17
Kijelzővel kapcsolatban akkor sorry, már nem nagyon tudom követni melyik fajtáról beszélünk, én a tesztben szereplőre gondolok mindig
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alvin_ti42...
2008.03.15. 01:52
Sajnos még nem találkoztam a "butábbik" GX600-zal, de ha látok egyet feltétlenül meglesem.

Az Acer 5920G szerintem egy nagyon jól összerakott gép és bár magam is boldog tulajdonosa vagyok egynek február óta, azért a zajszinttel itt is barátkozni kell. Durva proci, durva VGA (nekem egy intergált X3100 van benne, én PS3-mon játszom), ezekből legalább az egyik fűt még 2D-ben is. Szívem választottja, ha a pénztárcám megengedné egy Dell XPS M1530 lenne, ami az előzetes teszteket olvasva pontosan ugyanolyan durva, mint az M1330, ami járt nálam. Reményeim szerint pár héten belül rátehetem a kezem egyre (csak az a baj, hogy majd le is kell venni róla
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alvin_ti42...
2008.03.15. 12:46
Sajnos még nem találkoztam a "butábbik" GX600-zal, de ha látok egyet feltétlenül meglesem.

Az Acer 5920G szerintem egy nagyon jól összerakott gép és bár magam is boldog tulajdonosa vagyok egynek február óta, azért a zajszinttel itt is barátkozni kell. Durva proci, durva VGA (nekem egy intergált X3100 van benne, én PS3-mon játszom), ezekből legalább az egyik fűt még 2D-ben is. Szívem választottja, ha a pénztárcám megengedné egy Dell XPS M1530 lenne, ami az előzetes teszteket olvasva pontosan ugyanolyan durva, mint az M1330, ami járt nálam. Reményeim szerint pár héten belül rátehetem a kezem egyre (csak az a baj, hogy majd le is kell venni róla
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!