iPon Cikkek

MSI Megabook CX600: Kakukktojás

Dátum | 2009. 08. 28.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Sorozatunk utolsó előtti részéhez érkeztünk, melyben az MSI legújabb Classic szériás noteszgépét tesszük nagyító alá. A CX600X az elmúlt hetekben került piacra, specifikációja alapján biztosak vagyunk benne, hogy már sokan kinézték maguknak.


Processzor: Intel Core 2 Duo T4200 2,00 GHz 1 MB cache 800 MHz FSB
Memória: 4 GB Transcend DDR2-800 CL6-6-6-18
Chipset: SiS 671/671DX/671FX/672
Videokártya: ATI Radeon Mobility HD4330 512 MB
Hangkártya: Realtek ALC662 HD Audio
Kijelző: 16” (1366x768, Glare-Type, Samsung160AT01-A04)
Merevlemez: Western Digital WD3200BEVT-22ZCT0 (320 GB, 5400 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó: HL-DT-ST GT10N DVD-RW
Hálózati kártya (LAN): SiS 191 Fast Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): 802.11n 1T1R Mini Card Wireless Adapter
e-SATA: nincs
HDMI: van
Mobil internet: nincs
Modem: nincs
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: nincs
Bluetooth: van
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 49 Wh
Operációs rendszer: nincs
Tömeg: 2,48 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 145 ezer forint

Több ponton is eltér az eddig megszokottaktól a CX600. Először is egy szinte ismeretlen SiS chipsetre épül, amelyhez nem túl ismert hálózati csatolók tartoznak. Ezzel szemben tartalmaz egy dedikált grafikus kártyát és Bluetooth-tól sem mentes. Az egész gép megáll a szokásos 140-145 ezer forintból, amelyhez operációs rendszert viszont ezúttal nem kapunk.


A csomag teljesen átlagos, a noteszgépen kívül csak a legszükségesebb dolgokat találjuk meg benne. A DVD-n mellékelt drivereket viszont nem telepítettük fel, ugyanis nagyon csúnya hangot adott ki a lemez az olvasóba helyezve, így inkább az internetes beszerzésnél maradtunk.

Zajtesztünkben nem parádézott az MSI klasszikusa, ez már az első percben nyílván valóvá vált. Üresjáratban is rendesen pörög a ventilátor, ráadásul folyamatos terhelés se kell hozzá, hogy egy fokkal feljebb kapcsoljon. A gép belseje az átlagos zajszint ellenére nem volt igazán hűvös, a chipset és a dedikált videokártya rendesen adtak a processzornak is, amely 47-48 fok alá sosem tudott lehűlni a 25 fokos teszthelyiségben. Ha nem bántottuk, akkor a VGA 56-57 fokos volt, ha a processzort megizzasztottuk, akkor a kis távolság miatt a grafikus mag közel 70 fokra szökött (miközben a CPU 65-nél megállt). Melegedés szempontjából a touchpadtől balra a legrosszabb a helyzet, itt kapott helyet a merevlemez. Égetőnek ugyan nem neveznénk, de elég meleg ott a felület.


A Vista beépített tesztje már sok mindenről árulkodott. Először is látható, hogy a Radeon HD4330 érezhetően gyorsabb, mint az integrált Intel X4500-ak, viszont az is szembetűnő volt, hogy a memóriasávszélesség fél ponttal csökkent, ami chipsetbeli változásokra utal.

Rövid idő alatt meg is találtuk az elveszett fél pontot, ami két dologban keresenő. Az egyik, hogy a memóriák mindössze 667 MHz-en zakatolnak CL5-5-5-18-as időzítés mellett. A másik a kétcsatornás üzemmód hiánya, tehát a szokásos 128 bit helyett 64 bit színszélességgel dolgoznak a modulok. A lap alján lévő szintetikus tesztekben jól látható lesz ennek a két dolognak a negatív hatása.

A GPU-Z még nem tudja hibátlanul detektálni a Radeon HD4330-at
A videokártya kivételesen egy dedikált Radeon HD4330, amely 80 shader egységével és 450 MHz-es órajelével gyakorlatilag kétszer gyorsabb, mint egy integrált HD3200. Az 1 GHz-es DDR2 memóriát nagyon visszafogja a mindössze 64 bites sínszélesség, így játékokra csak korlátozottan alkalmas. Az 55 nm-en gyártott GPU üresjáratban 220 MHz-re veszi vissza magát, a memória órajele nem változik. Az UVD-nek köszönhetően a VGA gyakorlatilag minden ma divatos video formátumot képes gyorsítani, bár némelyikhez ajánlott speciális program is (pl. Media Player Classic Homecinema). A kártya sebességét a Need For Speed: Most Wanted demójával is lemértük a szokásos Last Remnant Benchmarkon kívül és meglepődve tapasztaltuk, hogy 1024x768-ban majdnem teljes részletességen is tudta tartani a 25-30 fps-t.


Már utaltunk rá az előbb, hogy a merevlemez feletti burkolat képes az átlagosnál jobban is felmelegedni, ez nyílván valóan magának a HDD-nek köszönhető. A 46 fokos hőmérséklet szokatlan volt az egyébként remek Western Digital Scorpio Blue-tól, hiszen az MSI-nél is erre a sorozatra esett (nagyon helyesen) a választás. A SiS chipset nem nagyon domborított, ami a sebességet illeti. Processzorterhelése nem volt rossz, de az olvasási értékek elég hullámzó teljesítményt mutattak.

MSI Megabook CX600 teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 4968
PCMark05 (Graphics): 3634
PCMark05 (HDD): 3666
Cinebench10: 3692 (3 perc 59 másodperc)
Memória olvasás: 3301 MB/s
Memória írás: 3346 MB/s
Memória másolás: 2727 MB/s
Memória késleltetés: 128,3 ns
CPU Queen: 8461
CPU PhotoWorxx: 3724
CPU Zlib: 25478 kB/s
CPU AES: 7376
FPU Julia: 2165
FPU Mandel: 1812
FPU SinJulia: 988
The Last Remnant 640x480: 38,9 fps


Külsejét tekintve a CX600 nem vonultat fel markáns újításokat, amolyan tipikus újkeletű MSI kinézete van, csillogó fekete fedéllel (mivel a Classic sorozat tagja, így egetrengető változásokra nem is számítottunk). A gép kinyitását ezúttal nem segíti mechanika, viszont a webkamera környékén találunk egy mágnest, ami segít elkerülni a notesz véletlen szétnyílását.


Alul megint matricával találjuk szembe magunkat, pedig mindent ki lehetne cserélni otthon is.


A billentyűzet a szokásos MSI klaviatúra volt legnagyobb sajnálatunkra, viszont ezúttal kemény alátámasztást kapott, így gépelni sokkal kényelmesebb volt rajta, mint az elődökön. Multimédiás gombokat nem kapunk, egyedül a webkamerát és a vezeték nélküli hálózatot szabályozhatjuk, illetve a felhasználástól függő energiamenedzsment profilok között váltogathatunk.


A touchpad picit érzéketlenebb a szokásosnál, de ez nem gond, hiszen könnyedén finomhangolhatjuk a vezérlőpultban a mutató mozgását. Scrollsávból csak függőlegeset kapunk, igaz nincs feltüntetve a fekete felületen, ami egyébként átlagos méretű. Anyaghasználata jó, bármilyen kéznek kellemes. A két egérgombot inkább a felső részen kell nyomni és ott is az átlagnál picit erősebben. Nagy zajt nem csapnak, főleg, ha a gombok közepén nyomjuk őket, nem a belső széleken.


A szerény számú csatlakozó három oldalra lett szétszórva. Jobbra és balra mindössze egyetlen USB-t, a kártyaolvasót, a vezetékes hálózati csatlakozót és a hang ki- és bemeneteket találjuk. Becsapós lehet a kártyaolvasó melletti fekete takarólemez, de a nálunk járt CX600 nem rendelkezett ExpressCard bővítőhellyel. Hasonló helyzet állt elő a hátlapot böngészve is, ahol mobil internetre utaló nyomokat találtunk, de a SIM kártya helyet hiába használnánk fel, modemet nem találunk a gépben hozzá. A HDMI csatlakozón természetesen képet és hangot is tudunk továbbítani. A hangszórók elöl kaptak helyet, ami elég szerencsétlen, hiszen hangzásuk merőben megváltozik, ha elkezdünk gépelni vagy csak a kezünket a klaviatúrára tesszük. Sajnos a változás negatív hatással van a hangminőségre, véleményünk szerint szerencsésebb lett volna a billentyűzet feletti részen elhelyezni az amúgy sem túl nagy hangkeltőket.

A kijelző nem kapott LED-es háttérvilágítást, ettől függetlenül egész homogénnek bizonyult a feketéje. A látószögek sajnos elég gyengék, így filmnézésnél magunkon kívül túl sok főre már ne gondoljunk. A panel szép, éles képet biztosít, alapjáraton picit pirosas-sárgás árnyalattal, de a Catalyst Control Centerben ezt korrigálhatjuk. A vékony káva nagyon kellemes a szemnek, kicsit elegánsabbá teszi a készüléket, úgy látszik az MSI-nál a Classic széria az ezentúl magán fogja hordozni ezt a jelet.


A webkamera legnagyobb szívfájdalmunkra külön nem használható, hiszen a Sajátgépben nem jelenik meg és szoftvert sem kapunk a kezeléséhez. Egyedül tehát azonnali üzenetküldő programokban tudjuk használt venni (Skype, MSN, stb.). Hangminősége jó volt, az optika mozgáskövetése átlagos, színvilága kielégítő. A célnak abszolút megfelel.

A 49 Wh-s akkumulátorra nagyon kíváncsiak voltunk, hiszen az ellenfelek többségében hasonló teljesítményű telep dolgozik. Sajnos a gyakorlatban a sok fogyasztó megtette negatív hatását, a chipset és a videokártya rendesen beleharaptak az akksiba, még minimális fényerő mellett is éppen hogy kihúzta a gép a két órát és ez csupán egy olvasó teszt volt. Intenzív böngészős, 40%-os fényerős használat mellett másfél óránál semmiképpen ne számítsunk többre és ilyenkor már a Bluetooth-t és a vezetékes hálózati kártyát is letiltottuk. Az Eco Engine nagyjából semmit nem ér, a Vista Aero Glass felületét cseréli le a sima Aero Basic-re, a többi beállítást pedig magunk is el tudjuk végezni.


A CX600 egy nagyon ígéretes gépnek indult, de a nagy tudás egy elavult chipsettel és egy nagyon rövid üzemidővel párosult, amelyek gyakorlatilag elütötték az MSI versenyzőjét a dobogótól. A Lenovo G550 egyértelműen jobb vétel, ráadásul operációs rendszert is kapunk mellé (igaz csak Vista Home Basic-et). Ha a CX600-ból készülne GM45-ös lapkakészlettel és X4500-as videokártyával szerelt változat, komoly esélye lenne a legjobbak közé férkőzni.

Az MSI CX600-at az Expert Computer Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ masszív kialakítás
+ mágnesezett panel
+ dedikált videokártya
+ Bluetooth
+ HDMI Audio
+ halk merevlemez

Kontra:
- elavult chipset
- melegedő alkatrészek és felületek
- alig két órás üzemidő
- szerencsétlen helyen lévő hangszórók
- lehetne halkabb is

Hivatalos honlap: MSI
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Lancelot23
2009.08.28. 16:11
VISSZA A CIKKHEZ

Jó teszt akkor ezek szerint, ha valaki normális notebook gépet akar akkor ezt hagyja ki ha nem akar hamar szervizbe menni. amúgy a cikk jó volt. Kiváncsi leszek mi lesz a következő cikk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Shadow040
2009.08.28. 19:42
SiS chipset no dual channel, nem túl nagy probléma mivel a proci csak 800 mhz fsb-s és a memoria is 800 mhz-es így tud 1:1 arányban menni ahol nincs az a probléma h ott a memoria sebesség de nincs kihasználva,
laptopba amúgy is fölösleges amíg a kettő azonos órajelen megy, mert senki nem áll neki laptop procit tuningolni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pluto
2009.08.28. 20:16
Én csak azt nem értem a végén miért az van írva hogy a Lenovo egyértelműen jobb nála.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Bxkleg
2009.08.28. 20:51
Nekem volt MSI hordozható gépem, sokan kérdezték hogy nem robbant e le még, meg hogy hányszor voltam vele szervizben stb, de én mindig csak csodálkoztam, nálam az a gép húzta a legtovább, soha semmi baj nem volt vele,talán 3 évig is megvolt, sonyk, dellek nálam 1 éven belül mentek tropára de az a gép bírta a gyűrődést. Mondjuk én munkára használom, nem csak otthon rakom ki az asztalra mert menőbb a hordozható gép, meg irodában gépelem rajta az igazgató úr bevásároló listáját, gyárban használtam, kapott hideg meleget, koppant a gépekhez, olajos, gépzsíros meg mittom én milyen lett,olyan páratartalom mellett hogy harapni lehet a levegőt gyakran rohadt nagy melegben volt 50 fok+is volt a gépek között és mindent némán tűrt, elégedett voltam vele, sajnos nem olyan gépet kaptam utána, aminek nem is örültem. Az üzemidővel is elégedett voltam mondjuk az is igaz hogy egy kisebb méretű gép volt...
Itthonra meg nem veszek hordozható gépet mert minek, jó az asztali.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Alvin_ti42...
2009.08.28. 21:00
(pluto @ 2009 Aug 28, 19:16) Én csak azt nem értem a végén miért az van írva hogy a Lenovo egyértelm?en jobb nála.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. twollah
2009.08.28. 21:20
Egy jo pont a gepnek, hogy oldalt vannak az audio ki es bemenetek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Evra
2009.08.28. 23:46
nekem csak a vista teszt lett fura h a játékra többet ad mint az aero-ra, általában forditva van.. ilyet még nem láttam.. érdekes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gabesz84
2009.08.30. 20:02
szerintem az MSI CR600X-et érdemesebb lett volna tesztelni, abban nvidia chipset van, tán jobban bírja akku ügyileg. Meg az még engem jobban érdekelne mert kinéztem hugomnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Azrael
2009.09.01. 21:04
Az persze, hogy kevesebbet eszik, mivel nincs diszkrét VGA-ja, csak egy integrált valamilye, ami alig gyorsabb mint az Intel x4500M-je.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!