iPon Cikkek

MSI Megabook PR210X: Jó úton

Dátum | 2007. 10. 08.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Az MSI jópár terméke megfordult már kezeink között, de igazából egyikre se tudtuk azt mondani, hogy megéri a pénzét vagy vásárlásra ajánlott. Egészen mostanáig.


A PR210X szubnotebook az MSI új Professional családjába tartozik, ezt – majd látni fogjuk – alapvetően külsejének és hardverelemeinek köszönheti, sajnos a szokásos MSI „védjegyek” nem változtak. A termék egy nem túl izgalmas fehér dobozban érkezett, már-már elegánsnak is mondható. Van viszont egy hatalmas előnye, az oldalán egy hatalmas matrica személyében megismerkedhetünk a gép belsejével, amely hétköznapinak még távolról sem mondható.


Processzor: AMD Turion 64 X2 TL-56 (1.8 GHz, Socket S1, AMD64)
Memória: 2 GB Transcend DDR2-667 SO-DIMM (CL5-5-5-15, Dual Channel)
Chipkészlet: AMD RS690T
Videokártya: ATI Radeon X1270 (32-256 MB megosztott memória, DirectX 9.0b)
Hangkártya: Realtek ALC888 7.1 HD Audio
Merevlemez: Western Digital WD2500BEVS-22UST0 (250 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, ATA100)
Kijelző: 12,1” Glare-Type 1280x800 (Samsung LTN121W1-L03)
Optikai Meghajtó: LG GSA-T20N (SuperMulti, 2 MB, ATA-100)
Hálózati vezérlő (LAN): Realtek RTL8168/RTL8111 PCI 1 Gbit/s
Hálózati vezérlő (WLAN): Atheros AR5007EG 54 MBit/s
Modem: Agere Systems HDA Modem
Akkumulátor: 8 cellás 4400 mAh
Operációs rendszer: FreeDos

Alapvetően három dolgot emelnénk ki, az egyik a 2 GB központi memória, amely a Windows Vista futtatásához is ideális, a másik az óriási, notebookokban eddig nem látott 250 GB-os merevlemez, amelynek egyetlen hátránya, hogy soros helyett párhuzamos csatolót kapott. A harmadik az akkumulátor, amely nagy örömünkre ismét 8 cellás.

A noteszhez operációs rendszer nem jár (csak FreeDos, amelyet mindenki első mozdulatával lepusztít várhatóan), így magunk dönthetjük el mivel vágunk neki a mobil életnek. Mi szokásunkhoz híven Windows Vista Home Premiummal támogattuk meg a kisgépet. A szoftvertámogatás természetesen az operációs rendszer hiányában is teljes, így Windows XP illetve Windows Vista alá is – ha nem is a legújabbat, de – megtaláljuk minden hardvereszközhöz az illesztőprogramot. Nagy örömünkre szolgált volna, ha más gyártókhoz hasonlóan helyett kapott volna a CD-n egy mindent telepítő menürendszer, így nem kellett volna egyesével felrakni mindent. A szokásos kellékek mellé ezúttal egy optikai egér és egy notebooktáska is jár.

A gép első ránézésre szép. Másodikra már talán nem annyira, de profi átmenet a gagyi és az elegáns között. A masina alapjáraton minimális zajt bocsát ki magából, teljes terhelésre természetesen megjön a hangja, de nem várhatjuk el minden szubnotitól, hogy olyan csöndben legen, mint a nemrég tesztelt Asus F9F. Furcsa módon néha enyhe ciripelést hallottunk bentről, ez kizárólag akkor fordult elő, amikor a processzort nagyon leterheltük.


A kétmagos Turion processzor szépen teszi a dolgát, az összes olyan feladatra alkalmas, amelyet egy ekkora méretű noteszgéppel el lehet végezni. A fejlett energiagazdálkodási funkciónak köszönhetően terhelés nélkül nagyon alacsony fogyasztásra képes chipről van szó. Internetezés közben 48 fok körüli, 100%-os terhelésnél pedig 78 fok körüli hőmérsékletet mértünk. A felforrósodott levegő jobb oldalt távozott a készülékházból, így jobb kezesek ne tartsák túl közel a kezüket a borításhoz.


Az óriás merevlemez minden képzeletünket túlszárnyalta. Az Everest HDD tesztjében a legalacsonyabb, mindössze 1%-os processzorterhelést ért el, ráadásul a PCMark05 hasonló benchmarkjában is az eddigi legjobb eredményt produkálta a Western Digital üdvöskéje. Ha ehhez még hozzávesszük az átlagosan halknak mondható működést is, akkor nyugodtan megérdemel az MSI egy hatalmas piros pontot a választás miatt.

A DVD-író szerepét a közismert GSA-H20N típusú LG optikai meghajtó tölti be, amelyről minden második tesztjén leírjuk, hogy halk és jól olvas. Ez most sem volt másképp, egyedül a külső borításnál nem tetszett a túl mélyre ültetett kiadó gomb, amelyet olykor-olykor bizony keresgélni kellett, hiszen a drive a bal oldalra került jelen esetben.
Ami a készülék ergonómiai részét illeti, nos az érzelmeink elég vegyesek. A klaviatúra maradt ugyanaz, mint az S262 esetén, ám az alátámasztás itt egy masszívabb valami, így nem nyomódik be gépelés közben az egész klaviatúra. Ennek ellenére még mindig kényelmetlen a kis gombokon gépelni, ráadásul az aszimmetrikus kialakítás, az „í’ betű elrejtése és az „Fn” gomb bal sarokba való kipakolása (nem lehet BIOS-ból megcserélni a Ctrl-lal) igencsak megnehezíti a mindennapi életet. Ebből egyenesen következik, hogy gyors- és gépírók, diplomagépelők illetve újságírók messzire kerüljék el a PR210X-et. Az alkalmi netezők, filmnézők viszont nem fognak fennakadni ezeken az „apróbb” problémákon, hiszen ők inkább az egeret fogják előnyben részesíteni (reméljük nem azt, amit a gép mellé adnak).


A tapipad teljes átdolgozásra került mind külső mind belső értelemben. Maga a tapicskolós rész már sokkal kényelmesebb, mint a cég előző szubnotebookjainál, mérete is nagyobb, ráadásul nincs külön scroll bar, így a mozgástér sem annyira bekorlátozott. A gombok sajnos már nem annyira jók, a nyomsáponttal voltak gondjaink, véleményünk szerint lehetne egy fokkal puhább mindkét kezelőszerv, egy ujjal nehéz nyomkodni őket. Az ujjlenyomatolvasót örömmel üdvözöltük köreinkben, ám használatától óva intenénk mindenkit. Gyakorlatilag nem képes három ugyanolyan mozdulatot lekövetni, így a belépés csak sokadjára jön össze, ha ezt használjuk titkosítás céljából.A csatlakozóknál érdemes a HDMI-t és a külső antenna csatlakoztatási lehetőséget kiemelni, a többi teljesen megszokott egy ilyen készüléktől. A hangki- és bemeneteket elöl találjuk, amely szerencsés fejhallgató, szerencsétlen hangfalrendszer használata esetén.Programozható gombokból kemény két darabot kapunk, a harmadik már a vezeték nélküli hálózati csatolót kapcsolja ki és be. Viszont láthatjuk a különböző Lock billentyűk állapotát illetve a bekapcsoló gomb is itt kapott helyet. Bluetooth van (2.0+EDR), infra nincs, utóbbit nem sorolnánk a negatívumok közé, hiszen egy elvault technológiáról van már szó.

Essen még szó a készülék egyik legfontosabb részéről, a kijelzőről, amely sajnos közel sem volt a toppon. A képélesség meg voltunk elégedve, ám az összes többi paraméterrel nem (úgy látszik az MSI a billentyűzet után más rosszt is átvett régebbi termékeiből). Fakó színek, alacsony fényerő, erős alsó bevilágítás és szűk látószög. Ezek azok a jellemzők, amelyek kritikusak egy LCD panelt néző felhasználó számára. Napsütésben gyakorlatilag olvashatatlan a kijelző, egészen addig, amíg árnyékosabb helyre nem vonulunk. Filmnézésre a bevilágítás miatt csak alapos próba után ajánlott.

A végére jöjjön ismét egy jó hír. A beépített 8 cellás akkumulátor 3 óra 45 percig biztosított elég szuflát a minimális terhelést szimuláló tesztben, amely jó eredménynek számít. Amennyiben teljes processzor- és VGA terhelés végeztünk ez az érték közel a felére csökkent, de még így is alig szaladtunk be a normának számító 2 óra alá.


Összességében az MSI egy, a mindennapokban jól használható és kellően felszerelt gépet dobott piacra a PR210X személyében, amit hibái ellenére gyorsan meg lehet szeretni, hiszen gyors, átlagos használat mellett pedig halk is. Az integrált 1.3 MPixeles webkamera, a Bluetooth, a HDMI és a külső antenna csatlakozó nagyon hasznos kiegészítők, így a sűrűn jövő-menő felhasználóknak ideális választás lehet. Sajnos a sikert beárnyékolja az S262-től megörökölt gyenge billentyűzet és átlagon alul teljesítő kijelző, így vásárlás előtt mindenképpen próbáljuk ki a készüléket, nehogy utólag okozzon nekünk csalódást. A PR210X bruttó 240 ezer forint körüli ára viszont parádés, a hibái ellenére is ajánlott vétel, de az Asus F9F-et még mindig jobban szeretjük.


Hivatalos honlap: MSI Computer
Vásárlás: Ipon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2009.04.14. 10:26
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danikollar
2009.04.14. 11:53
Az én OCZ 4096Mb DDR3 1333Mhz Platinum KIT-em is 7-7-7-20-as.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2009.04.15. 09:44
Nagyon jó adatok, de ez is kb. olyan mint aki 130km/h-val vezet de Ferrarit vesz. Az egész Core i7 rendszer jelenleg itt tart. Esetleg Video-designereknek. A PC-s játékipar sem tart (már) azon a szinten hogy valaki emiatt ruházzon be i7 rendszerekre.

Legolcsóbb mai összerakható konfig: 36.000(AMD X2-vel), legdrágább: 1.233.000(Core i7). Valahogy szerintem mindketten egy átlagfelhasználó számára a mai szoftverek mellett ugyanazt az élményt nyújtják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!