iPon Cikkek

MSI Nightblade: penge barebone játékosoknak

Dátum | 2014. 08. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az MSI Nightblade barebone PC-je sok ember érdeklődését felkeltette a bemutatásakor, és a miénket is, hiszen nem csak elegáns kivitelben érkezik, de tökéletes gamer PC alapnak is tűnik, ami ráadásul egy gombnyomással tuningolható. Az MSI a Nightblade-ből szerencsére többféle változatot is készített, így mindenki megtalálhatja a számára legelőnyösebb variáns. Mi most egy Z87-es alaplappal szerelt változatot próbáltunk ki, de hamarosan befutnak a Z97-es példányok is.
A Nightblade egy barebone gép, ami azt jelenti, hogy "félkész" állapotban kerül az üzletek polcaira, tehát az adattároló, a rendszermemória, a processzor és a videokártya beszerzése a vásárló feladata. Tápegység szerencsére jár a rendszerhez, mint ahogy alaplap, processzorhűtő, illetve 802.11ac WiFi és Bluetooth 4.0 vezérlő is, sőt némi felárért egy vékony optikai meghajtót is kaphatunk. A nálunk járt példány egy alaposan felszerelt kiadás volt, amit kifejezetten tesztelőknek állítottak össze, így nem meglepő, hogy erős alkatrészeket válogattak össze a termékbe. Az alábbi táblázat a kereskedelmi forgalomba kerülő, Z87-es alaplappal ellátott MSI Nightblade barebone konfiguráció adatait összesíti. Íme:
A következő oldalon megismerkedünk a csomaggal, majd magával a Z87-es MSI Nightblade-del is. A nálunk járt tesztpéldány MSI hazai képviseletének köszönhetően rendkívül jól fel volt szerelve, így alighanem izgalmas lesz a következő néhány oldal.
A csomag
A Nightblade egy hatalmas dobozban érkezett, amely dizájnjával bátran hirdeti, hogy a benne lapuló termék bizony egy ízig-vérig gamereknek szánt cucc. A doboz összességében szép, viszont nem túl informatív, hiszen nem derül ki róla, hogy a belsejében lapuló konfiguráció milyen komponenseket tartalmaz. Persze, mire vásárlásra kerül sor, a főbb paraméterekkel a többség már tisztában van, hiszen nem filléres dologról van szó.
A csomagban egy külön kartondoboz is lapul a Nightblade mellett, ami az összes szükséges tartozékot tartalmazza. Ebben a dobozban a felhasználói kézikönyv és a szerelési útmutató mellett két DVD is helyet kapott – ezeken a termék driverei, illetve a hozzá járó segédprogramok foglalnak helyet. A tartozékok között egy tápkábel, két WiFi antenna, valamint két PCI takarólemez sorakozik – utóbbiak a kereskedelmi forgalomba szánt példánynál minden bizonnyal a helyükre rögzítve érkeznek. Esetünkben egy combos videokártya foglalta el a PCI bővítőhelyeket, így a takarólemezeknek csak a tartozékos dobozban maradt hely.
Külcsín és a belbecs Mielőtt még belevágnánk a gép bemutatásába, szeretnénk még egyszer kiemelni, hogy a kereskedelmi forgalomba szánt változat nem rendelkezik rendszermemóriával, processzorral, videokártyával és adattárolóval, ezeket külön kell megvásárolni, és beszerelésük is külön feladat lesz.
Ezek után lássuk, milyen az MSI Nightblade. Az előlap szálcsiszolt alumínium hatású felületet kapott, ami kétségtelenül elegáns. Az előlap felső részén a Gaming Series logó tárul szemünk elé, rajta a sárkánymotívummal. A bal szélen krómhatású keret fut körbe a tálcanélküli DVD-író lemezkiadó nyílása körül, de a krómhatású keretből a szálcsiszolt alumínium előlap széleire is jutott. A felső traktusban az előlapi portokat találjuk, ezekre mindjárt visszatérünk.
A hátoldalon a Z87I Gaming AC típusú alaplap kivezetéseit láthatjuk, alul pedig az MSI Radeon R9 290X Gaming videokártya hátlapja néz velünk farkasszemet. A hátlapon egy rendszerhűtő ventilátor is helyet kapott, ami piros lapátjaival és forgórészével tökéletesen illik az MSI gamer kiegészítőinek dizájnvilágába. Bár a tápcsatlakozó itt található hátul, a tápegység nem itt foglal helyet, az MSI mérnökei inkább a ház elejébe költöztették.
Az egyik oldalon a műanyag rögzítők egy könnyen kitekerhető csavarral fixálhatóak zárt pozícióban, a csavar kitekerése után pedig el is kell tolnunk őket ahhoz, hogy az oldallap lejöjjön. A másik oldalon efféle úri huncutság nincs.
Szemből nézve a ház bal oldalán egy sárkány logó, illetve egy kisebb szellőző látható, a jobb oldallapon pedig csak egy nagyméretű szellőzőt alakítottak ki. Ha combos hardvert építünk a 600 wattos tápegységgel ellátott kuckóba, akkor bizony szükség is van megfelelő szellőzésre, hiszen a ház belső légtere elég kicsi, mindössze 16 liter, így hamar átmelegszik, ha nincs kellő légáramlás.
Szerencsére viszont ahogy az a fenti képeken is látható, a légáramlást nem bízták a véletlenre. A jobb és bal oldalon is egy-egy nagyméretű hűtőventilátor kapott helyet. A bal oldali egység könnyedén kivehető, igaz, az információk szerint csak opcionálisan jár, alatta pedig ott lapulnak a rendszer komponensei. A jobb oldali ventilátor előtt egy szűrő is található, ami egyszerűen és gyorsan levehető, így könnyen tisztítható.
A ház felső részén további szellőzőket találunk, csak úgy, mint alul. A ház alján kialakított szellőző előtt kivehető, mosható szűrőt is elhelyeztek, így a por nagy része itt is a házon kívül marad. A szűrő eltávolítása után megcsodálhatjuk a bent lapuló kétventilátoros VGA szörnyeteget. A ház alaplaptálcája szerelőablakkal érkezik, így a processzorhűtő és/vagy a processzor beszerelése, illetve cseréje miatt nem kell kiszerelni az alaplapot, amivel rengeteg időt takaríthatunk meg.
A ház előlapján két darab USB 3.0-s és két darab USB 2.0-s portot, valamint egy fejhallgató kimenetet és egy mikrofon bemenetet találunk. Az egységes dizájn érdekében minden USB port piros. A bekapcsoló gomb fehér LED-es világítást kapott, a mellette elhelyezett OC Genie gomb pedig pirosan világít, ha benyomjuk – és ezzel egy időben a processzor és a memóriamodulok órajele is megemelkedik, hála az automatikus tuningnak. A bekapcsoló gomb és az OC Genie gomb között két piros LED látható: a felső a WiFi állapotáról, az alsó pedig az adattároló aktivitásáról árulkodik.
A Nightblade oldallapjai, illetve előlapja mellett annak tetőlapja is könnyedén leszedhető annak érdekében, hogy minél könnyebben hozzáférhessünk a nem túl tágas számítógépház különböző részeihez. A nálunk járt rendszer belsejében példás rend volt: minden kábelt igényesen vezettek el, és igényesen rögzítették is őket, így öröm volt szétnézni a termék belsejében. Szétszedni ez esetben nem próbáltuk, hogy később majd mások is megcsodálhassák a példás rendet.
A speciális konfiguráció egy Core i7-4770K processzort, 2 x 4 GB-nyi DDR3-as Avexir GD18664G51 memóriamodult, egy MSI Z87I Gaming AC alaplapot, 128 GB-os Plextor mSATA SSD meghajtókra alapozó RAID0-s NAND Flash tárhelyet, valamint egy TS-T633C típusú DVD-írót, egy 1 TB-os Western Digital Blue merevlemezt, illetve egy speciális processzorhűtőt is rejtett. A videokártya szerepét felettébb stílusosan egy MSI Radeon R9 290X Gaming típusú megoldásra osztották. Ez azért is jó, mert ez tud fűteni terhelés alatt, így komolyan betesztelhetjük a Nightblade hűtőrendszerét.
Rendszermemóriából egy speciális csomagot rejtettek a memóriafoglalatok, amely a felénk kissé ismeretlenül csengő nevű Avexir műhelyéből érkezett. A memóriamodulok pulzáló piros LED-es világítást is kaptak. A RAM-ok alapjáraton 1600 MHz-en üzemeltek CL11-11-11-28-as időzítés mellett, de az OC Genie funkció bekapcsolásával az órajel 1866 MHz-re nőtt, az időzítés pedig CL11-11-11-32-re változott.
Az újdonság előlapja az OC Genie funkciót bekapcsolva igazi piros LED-es fényárban úszott, de a memóriamodulok pulzáló LED-es világítása is érdekes volt – kár, hogy utóbbit csak akkor látjuk, ha levesszük a bekapcsolt rendszer oldallapját és eltávolítjuk a nagy oldallapi rendszerhűtő ventilátort. Így néz ki az egész bekapcsolt állapotban:
Este pedig a következő kép fogadhat minket:
A világítás nagyon jól néz ki, de ha éjszaka bekapcsolva hagyjuk a PC-t, akkor eléggé be fogja világítani a szobát, így aki nem szeret fényárban aludni, az OC Genie funkciót mindenképpen kapcsolja ki, ugyanis akkor az előlap alja alól kiszűrődő piros LED-es fény is nyugovóra tér.
Nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogyan teljesít majd terhelés alatt az MSI aprósága. Nem is húzzuk az időt, lássuk az eredményeket! Fogyasztás és melegedés A bemutatott konfiguráció esetében elvégeztük a megszokott méréseket, így megnéztük üresjáratban, illetve különböző terhelések alkalmával mennyire éhes a PC. Érdekességképpen azt is megvizsgáltuk, mennyire változik a helyzet, ha bekapcsoljuk az OC Genie funkciót, ami a processzor és a rendszermemória órajelét 15%-kal megemeli. Ekkor a DDR3-as rendszermemória 1866 MHz-en, a processzor pedig kereken 4 GHz-en ketyegett.
A rendszer alapból is elég éhes volt, tuning alkalmával pedig még éhesebb lett – egy picit talán többet is kért enni, mint amire számítottunk. De ezen kár meglepődni, vagy ahogy a klasszikus mondaná: ha majomra jut pénz, banánra is jusson! Második körben hasonló tesztmetódusokat alkalmazva azt is megnéztük, mennyire melegszik a GPU, a CPU, illetve a HDD, ezáltal fény derül rá, elég hatékony-e a rendszer szellőzése.
A szellőzés nem vizsgázott rosszul, sőt, teljesítményével maradéktalanul elégedettek voltunk. Azt azért jól lehet látni, hogy az extra légáramra feltétlenül szükség van: üresjáratban melegebb volt a HDD és a GPU, mint CPU terhelés alkalmával, amikor a CPU hűtő – a rendszerhűtő ventilátorokkal együtt – magasabb fordulatszámra kapcsolt, így javítva a szellőzés hatásfokát. Tuning alkalmával a rendszerhűtés agresszívabb fokozatra kapcsolt, így a PC sokkal hangosabb is volt, mint üresjáratban – cserébe viszont jobb volt a hűtése is. Az ekkor jelentkező hangzavar azonban már nem volt kellemes. Zajszint A speciális sajtópéldányt egy gyors zajszintmérésnek is alávetettük, igaz, az eredményeket csak érdekességképpen közöljük, hiszen a tényleges zajszintet nagyban befolyásolja majd, hogy milyen videokártya, illetve milyen processzor kerül a rendszerbe – plusz ugye a processzorhűtő típusa sem mindegy, már ha le akarjuk cserélni a gyári példányt, ami minden esetben jár a barebone PC-hez. A Nightblade üresjáratban, egy asztalon helyet foglalva nagyjából 50 centiméteres távolságból, oldalról mérve 19 és 23 dB(A) közötti zajszintet produkált úgy, hogy a környezeti hőmérséklet 28,1 Celsius fok volt. A rendszer indulásakor a pár pillanatra felpörgetett ventilátorok 40 dB(A) körüli zajt produkáltak, de ez tényleg csak 1-2 másodperces hanghatás volt. Meg kell szokni. Egy kicsit "odapörköltünk" a rendszernek egy Prime95 teszttel, és a zajszint egyből megugrott, ugyanis a processzorhűtő ventilátora, valamint a rendszerhűtő ventilátorok azonnal magasabb sebességfokozatba kapcsoltak. A zajszint ekkor 35 és 45 dB(A) között helyezkedett el, azaz nem volt túl vészes. Ahogy a Furmark-ot is bevettük a buliba, a Radeon R9 290X Gaming videokártya hűtőventilátorai is beszálltak a koncertbe, így a zajszint 46 és 55 dB(A) közé ugrott – az értékekben volt némi hullámzás attól függően, a rendszer hogyan módosítgatta a ventilátorok aktuális fordulatszámát a pillanatnyi hőfokok függvényében. Amennyiben nem ilyen extrém terhelésnek, hanem mondjuk csak egy játéknak tesszük ki a rendszert, a zajszint 30-33 dB(A) környékén foglal helyet, ami ebben a kategóriában, egy ilyen erőgép esetében abszolút nem rossz – a nyári kánikulában. Mivel az OC Genie funkciót is kipróbáltuk, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a tuningolt rendszer zajszintjét is lemérjük. Üresjáratban és rendszerindításnál nem lett zajosabb az apró számítógép, de terhelés alkalmával már elég nagy zajt csaptak a ventilátorok. Ez persze nem is meglepő, hiszen a tuningolt rendszer komponensei egy 16 literes űrtartalmú házban voltak összezsúfolva, amit nagyon nehéz halkan, de eredményesen átszellőztetni. Ebben az esetben csak egy feltétel teljesülhet: vagy halk lesz a hűtés, vagy eredményes. Prime95 alatt, amikor csak a processzort izzasztottuk, a zajszint 55 és 60 dB(A) között helyezkedett el, de ahogy a videokártyát is elkezdtük terhelni, a zajszint meredeken emelkedett. A rendszer ekkor érdekesen szabályozta a CPU hőmérsékletét: a hőfokot elengedte egészen 90 Celsius fokig, majd maximumra kapcsolta az összes ventilátort, így a CPU hőmérséklete azonnal 79-80 Celsius fok környékére mérséklődött. Igen ám, de ez a manőver 65-72 dB(A) körüli zajszinttel járt, ami egy alacsony/közepes fokozaton üzemeltetett átlagos hajszárítóénak is megfelelhetne. No de valamit valamiért: ha ilyen kis légterű házban mindenképpen tuningolni akarjuk a rendszer komponenseit, akkor vállalnunk kell az ezzel járó esetleges zajt is. Egy hűvösebb szobában talán valamivel alacsonyabb hőfokokat és zajszinteket mértünk volna. De legalább láttuk, hogy a nagy nyári kánikula alkalmával, extrém terhelés hatására sem mond csütörtököt az MSI Nightblade úgy, hogy csúcsragadozókkal van megtömve, ezt egy percig se feledjük! Aida64 tesztek Természetesen teljesen rajtunk múlik, hogy mit pakolunk a gépbe, de gondoltuk megmutatjuk hogy változnak az eredmények az OC Genie hatására.
Jól látszik, mekkora előnyt kínál a 15%-os CPU és DRAM tuning.
Az MSI Nightblade barebone PC-je egy meglehetősen üde színfolt a félkész, kifejezetten játékosoknak szánt asztali számítógépek piacán. A termék dizájn tekintetében abszolút passzol az MSI gamer termékeihez, és belsejének megtervezésekor törekedtek arra, hogy a lehető legkevesebb kompromisszum szülessen. Ennek köszönhetően a Nightblade egy igazán remek termék lett, hiszen a teljesítményére, felszereltségére és a zajszintjére sem lehet panasz, csak úgy, ahogy hűtésének hatásfokára sem. A 80Plus Gold minősítésű tápegység a Haswell processzorokkal karöltve gondoskodik a minél hatékonyabb energiafelhasználásról, de akkor sem jön zavarba, ha egy nagyétvágyú erőgépet kell ellátnia megfelelő mennyiségű árammal.
A Nightblade extrém terhelés alkalmával zajos volt, de valós helyzetekben nagyon jól tette a dolgát, igazán nem panaszkodhattunk rá, pedig a teszthelységben meleg volt. A Z87-es alaplappal szerelt változat ára attól függően, hogy kérünk-e optikai meghajtót 136-148 ezer forint között mozog, ami nem kevés, de az MSI tudja, hogy a terméke jó, és ezért úgy néz ki meg is kéri az árát. Hasonló áron érkeznek majd még ebben a hónapban a Z97-es variánsok is, akik pedig költséghatékonyabb változatot keresnek, azoknak jó hír, hogy lesznek B85-ös chipsettel szerelt példányok is, amiknek az ára beúszik majd 100 ezer forint alá, viszont cserébe kompromisszumokat is kell kötnünk: a kétsávos 802.11ac WiFi modul nem lesz ezen konfigurációk része, és a tápegység is csak 350W-os lesz, ami azért behatárolja, mit pakolhatunk a gépbe. Aggódni persze túlságosan nem kell, mert egy jó felső-középkategóriás vasat még ezekbe is lehet pakolni.
Szeretnénk még felhívni a figyelmet arra, hogy az OC Genie használatához megfelelő processzorra és memóriára is szükség van, akármivel nem fog menni (k-s processzor, minőségi ram), és érdemes odafigyelni egy esetleges vásárlásnál, hogy mi lapul az adott gépben. Ezzel viszont el is értünk a mondanivalónk végére. Összefoglalva az eddig leírtakat, a véleményünk szerint az MSI barebone gépe nagyon jól sikerült, egyedül az ára miatt csúszott le az ajánlott plecsniről, de ha kompakt gamer géphez keresünk alapokat, és belefér a keretbe, akkor úgy gondoljuk, hogy mindenképpen érdemes számításba venni a Nightblade-eket, mert nem okoznak csalódást. Hasznos linkek: Hivatalos weboldal: MSI Vásárlás: Webshop Az MSI Nightblade Z87-es kiadását az MSI hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. DogTheDog
2014.08.08. 09:38
Erdekes kis gep.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. NTomi
2014.08.08. 10:33
Ki fizet 140ezret egy félkész gépért...?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. SoulEater7...
2014.08.08. 12:26
Hát gyerekek, ez elég gáz.
140-ből már kijön egy erősebb kész gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sakal6
2014.08.08. 12:28
Szóval lényegében a ház, a táp és egy ventilátor kerül 140 ezerbe. what the fuck??!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. 5hR3kY
2014.08.08. 12:32
Ezeknél elmentek otthonról!
Egy Cooler Master N200 ház 11500, egy jobb alaplap 20-40, egy 600W-os táp 15-25 körül megvan így a legjobb esetben majd ugyanezt ki lehet hozni 46500-ból, legrosszabb esetben is 76500- ami még mindig ennek az MSI gép árának a fele! Nem véletlen nincsen annyi barebone, főleg ilyen árak mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.08. 12:33
Intel !!! Mit vártál ? Pirított hógolyót ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.08. 12:33
Azért van ott egy 46k értékű alaplap is, valamint 3 db ventillátor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Nirvanus
2014.08.08. 13:04
Lap 45k körül van, a táp (mert Silverstone) gondolom 30-35k környéke, de még akkor sem értem az árat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. misuka
2014.08.08. 14:38
Gondolom a hűtése is ideális lehet,belezsúfolva egy kis dobozba!Mehet a felejtőbe...!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. djbundy
2014.08.08. 14:39
azt kell megérteni, hogy aki nem fórumozik, nem ismeri az árakat, keres havi 1millát és ez tetszik neki, akkor megveszi....és ilyenből sok van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Phantomstr...
2014.08.08. 16:09
Azért azt is bele kell számolni, hogy egy egész apró méregzsákot ki lehet ebből hozni. Ekkora méretben hasonlót kihozni alkatrészenként magunk összerakva sem két fillér. Főleg, ha csak prémium minőségű alkatrészek jöhetnek szóba.

Úgy lazán utána számolva egy MSI Z97I Gaming AC, egy Bitfenix Prodigy, egy 550W-os Seasonic S12G és két jó fajta 12 centis ventilátor is simán felmegy 100 ezer fölé. Persze jó 30 ezerrel alatta marad ennek a 136 ezres árának, viszont cserébe egy jóval nagyobb konfig jön ki (a Prodigyre 26 litert ír a gyártó belső térfogatra).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jonos
2014.08.08. 22:43
EVGA Hadron Air! Inkább az mint ez és aztán abba azt raksz amit akarsz ,500w os gold minősítésű táp is van benne. Volt szerencsém egy olyat összerakni és hibátlan az anyaghasználat is. (i7 4790k, gtx 760 teszi benne a dolgát hűvösen, fotószerkesztésre van). Ja és az kisebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. piter
2014.08.09. 22:29
Lazan elferne meghajtonak a 900D-be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. oce
2014.08.10. 09:51
Nos igen, az iPon még nem nem hallott az Avexir memóriákról.. erre felé az még nagyon nyugat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MrApollo
2014.08.11. 13:12
Ezek annyira magas hőmérsékletek amiket egyik főbb résznél sem szeretek látni..cpu 88? meg gpu 81? ahogy olvasom üvölthettek a ventik ez 140 ért..0 memónélkül meg odd nélkül +ez+az..wtf.....jólnéz ki..de így és ennyiért biztos nemkéne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!