iPon Cikkek

MSI Wind U115 Hybrid: Fél napi hidegélelem

Dátum | 2009. 05. 13.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Az MSI Wind tavaly nyáron igencsak méretes fityiszt mutatott az Asus eeePC-inek, hiszen szebb, vékonyabb és ergonómikusabb volt náluk. Fogyott is belőlük szép számmal, az érdeklődés pedig éppen csak kezdett volna lankadni, amikor piacra kerültek a hat cellás akkumulátorral szállított példányok, amelyek akár 5 órát is elmentek egy feltöltéssel. A cégnél nem követték az Asus példáját, így a termékfrissítés több mint fél évet váratott magára, de nagyon úgy néz ki, hogy megérte. Lássuk, mit kapunk a pénzünkért.


Processzor: Intel Atom Z530 1,60 GHz 512 kB cache 533 MHz FSB
Memória: 1 GB DDR2-533 CL4-4-4-12
Chipset: Intel US15W (Poulsbo)
Videokártya: Intel GMA500
Hangkártya: Realtek ALC888/1200 HD Audio
Kijelző: 10” (1024x600, Anti-Glare)
Merevlemez (1): 8 GB SSD ATA-133
Merevlemez (2): Western Digital Caviar Blue WD1600BEVT-22ZCT0 (160 GB, 5400 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó: MSI DSE-8AS-A DVD-RW USB (külső)
Hálózati kártya (LAN): Realtek Fast Ethernet 10/100 MBit
Hálózati kártya (WLAN): 802.11n 1T2R Mini Card Wireless Adapter
e-SATA: nincs
HDMI: nincs
Mobil internet: nincs
Modem: nincs
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: nincs
Bluetooth: van
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 57,7 Wh
Operációs rendszer: Windows XP Home Edition SP3
Tömeg: 1,2 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 165 ezer forint

Mint látható az új MSI Wind az Intel Poulsbo platformjára épül, amely új integrált grafikus magot és alacsonyabb fogyasztás ígér a megszokott i945GM chipsethez képest. Ehhez remek társ az egyik legalacsonyabb fogyasztású Atom processzor, a Z530. A cég honlapján is büszkén hírdeti, hogy ők kínálják az első hybrid netbookot a világon, ami ellenőrizhetetlen, de valószínűleg igaz. Ez azt jelenti, hogy az elsődleges rendszer meghajtó egy kis kapacitású SSD, míg az adatok tárolására a szokásos 160 GB-os merevlemez áll rendelkezésre. Tekintettel arra, hogy az újdonsült US15W chip is csak egyetlen csatorna kezelésére képes, így az alaplap tartalmaz egy Silicon Image 3531-es SATA kontrollert is, ehhez kapcsolódik a merevlemez. A vezeték nélküli hálózat szinte már alap, hogy támogatja a fejlettebb 802.11n szabványt, viszont az Ethernet kártya mindössze 100 Mbites helyi adatátvitelre képes.


A kellékek megegyeznek az első szériás Windhez jártakkal. A hat cellás akkumulátoron, a táskán és a hálózati tápegységen kívül találunk helyreállító lemezt rögtön öt nyelven (horvát, szerb, szlovák, román, magyar), ebből is látszik, hogy a kelet-európai régióhoz tartozunk. Nagy kérdés persze, hogy ezt a lemezt mibe tesszük bele, hiszen a netbookokon nincs optikai meghajtó.


Nos, az MSI erre is gondolt, ezért mellékelt a csomaghoz egy külső DVD-írót (csak fehér-ezüst színben érhető el), amely USB-n keresztül kapja az áramot, ehhez két portot használ fel, így ezesetben mindössze egyetlen csatlakozó marad a pendrive-ok és mobil internetes stick-ek csatlakoztatására. A hozzá tartozó kellékek között találunk egy asztali dock-ot, amibe beleállíthatjuk a kis masinát, valamint egy teljes verziós Nero 8-at is.

Működésében meglehetősen hasonlít az új Wind a régire, aminek örültünk, hiszen a melegedéssel és a zajszinttel is meg voltunk elégedve tavaly nyáron, amikor a fehér kisgépet napokig nyúztuk. Némi alapzajt kizárólag áramforrásról való használtnál fogunk tapasztalni, akkumulátoros működtetésnél a gép gyakorlatilag némán végzi a teendőket, csak nagyobb terhelésnél kapcsol feljebb a ventilátor. Ennek a csendben némileg meg is van az ára, hiszen üresjáratban 60, hosszass terhelés után pedig 80 fok körüli értékeket olvastunk le a processzor hőmérő diódájáról. Ennek ellenére a burkolat nem forrósodott át, így nyugodtan tudtuk ölben használni a gépet, más kérdés, hogy a furcsa súlyelosztás miatt most is le akart borulni az egész szerkezet.


A chip(set) megújítása megával hozta az integrált grafikus vezérlő fejlődését is, amely a számokból ugyan nem látszik, de jelen van. A GMA950-hez képest a GMA500 MPEG-4 gyorsítással bővült, így elvileg nem okoznak már neki gondot a 720p ill. 1080i felbontású mozgóképek sem. A gyakorlatban azt tudjuk mondani, hogy sajnos az .mkv fájloknál még mindig a birtrátától függ, hogy mennyire kapunk folyamatos képet, az .mp4 kiterjesztésű állományoknál pedig szintén szerencse kell a 720p gördülékeny megjelenítéséhez.

Memóriából ezúttal 1 GB-ot kapunk, ami azért zavaró, mert a cég most sem engedik kicserélni a hardver komponenseket, ez jól látszik majd a következő oldalon, hiszen a garanciát szimbolizáló matricát ezúttal is az egyik csavar fölé helyezték el. A Poulsbo chipset egyébként nem tud ilyen téren többet, mint elődje, azaz DDR2-533 MHz-es modul a max és a 2 GB-os keretet se léphetjük túl.

ATTO Disk Benchmark: 8 GB SSDATTO Disk Benchmark: WD Caviar Blue
Említettük már a bevezetőben, hogy a termék nevében szereplő Hybrid szó utal a merevlemez rendszer összetételére. A 8 GB-os SSD a valóságban egy 6,89 GB-os rendszer- és egy 0,3 GB-os egyéb partíciót tartalmaz (utóbbi nem hasznos terület számunkra). Ezzel van egy kis probléma, ugyanis ha a hibernálást nem tiltjuk le, akkor a szükséges frissítések telepítése után a rendszer már figyelmeztet, hogy a C: meghajtón nincs elég hely. Ez roppant idegesítő, így első körben töröljük le a már feltelepített frissítések feleslegesen visszamaradt állományait, de még inkább kapcsoljuk ki a hibernálást, hiszen az alvó mód ettől függetlenül is használható. Ha ezután is nagyon szűkös maradna a hely bizonyos idő elteltével, akkor kapcsoljuk ki a rendszervisszaállítást is, esetleg áthelyezhetjük a lapozófájlt a merevlemezre. A mágneses meghajtó 160 GB-os kapacitással bír és az egyik legjobb notebook HDD szériából (WD Caviar Blue) való. Teljesítményén szerencsére nem ront a külső Silicon Image SATA vezérlő, hőmérséklete viszont picit magas, igaz egy nagyon szűkös netbookról beszélünk, ahol a 40 fok nem számít extrémnek. Zajszintből jelesre vizsgázott a vinyó, sebességben pedig szintén kiválónak bizonyult.

Hosszas perceket töltöttünk el azzal, hogy megkeressük a régi és az új Wind közötti különbségeket, de ami a külső stílusjegyeket illeti az előd és az utód kiköpött hasonmása egymásnak.


A fedlap az első és szinte az egyedüli rész, amely megújult, a párhuzamos vonalakkal tarkított borítás csillogó bevonatot és szürkés árnyalatot kapott, strapabírósága megfelelőnek bizonyult, de nyitómechanikától ezúttal is mentes.


A hátoldal szintén ismerős, hiszen pontosan ugyanaz, mint a „régi” Windé. Mint már említettük, az alkatrészek cseréje kizárólag szervíz közbeiktatásával lehetséges.


A billentyűzetről sem tudunk igazán újat mondani, „ami bevált, azon ne változtass” elv alapján az U115 megkapta a fekete U100 klaviatúráját, nagyon helyesen. Gépelésre még mindig az élvonalba tartozik az MSI jelen megoldása, egyedül a HP 2133/2140 tudja megelőzni a nagy gombok miatt, ott viszont a touchpad szenvedett jókora hátrányt emiatt.


A Wind most is ideális kompromisszumokat kötött, hiszen a touchpad is maradt, amelyen nem találunk görgetősávot ezúttal sem, így a hasznos felület nem marad el a netbookos átlagtól.


Jobb és bal oldalt is katonás sorrend uralkodik, az eddigiekhez képest itt sem történt változás. HDMI továbbra sincs, az audió kimenet pedig sztereó (Realtek multi connector ide vagy oda).


Az első generációs Wind U100-ban található gyenge webkamerát egy fokkal jobbra cserélték, de képminőségben még ez sem az igazi, viszont felemás fényviszonyok mellett most már nem vérzik el. Éjszaka ne akarjunk filmezni vele, mert rettenetesen hajlamos a zajosodásra.

A 10”-os TFT kijelző sem fejlődött, ami azt jelenti, hogy a felbontás továbbra is 1024x600, ráadásul az LCD panel egy az egyben ugyanaz, amit az első generációs Windben használtak, a hideg képről könnyedén felismerhető. LED háttérvilágítása miatt fényereje nagy mértékben szabályozható.

Kíváncsiak voltunk, hogy a marketinges szöveg – miszerint a gép akár 12 órán át is képes utazás közben eldöcögni – mennyire bizonyul igaznak. Az 58 Wh-s telep pontosan duplája a szokásos 3 cellás akkumulátoroknak, ráadásul a chip(set) is fejlődött egy jókorát. Ennek köszönhetően a tesztidőszak alatt tényleg elértük a 10 óra 45 percet, igaz ehhez be kellett érnünk minimális fényerővel és csupán egyetlen dokumentumot olvastunk folyamatosan, miközben semmi extra program nem ment a háttérben. Ugyanez a teszt 7 óra 10 perces eredménnyel zárult, ha a fényerőt maximumra tekertük és további másfél órát vesztettünk, ha a processzort végig 100%-ra terheltük. Remek eredmények, az egyszer biztos. Kár, hogy a gyári 6 cellás akkumulátor megemeli a gépet, sok embernek kényelmetlen lesz a billentyűzet használata emiatt.


Összességében csak elismerően tudunk nyilatkozni az MSI Hybrid Windjéről, amely nem fogja ugyan megváltani a világot, de az előd modellre épülve, ahhoz sok mindent hozzátéve egy akár fél napig működő, könnyen hordozható masinát kapunk. A mérnökök megmaradtak a jól bevált dizájnnál (bár az igazi az lenne, ha csupasz fehér modellt is piacra dobnának, itthon legalábbis nagy sikere volt az U100-nál), amit meg is tudunk érteni. A mellékelt külső DVD-író és a Nero 8 miatt sajnos a végfelhasználói ár sem mondható irreálisnak, hiszen az Asus 1002HA pontosan ezek hiánya miatt olcsóbb csak. Mindezek mellett, akinek nincs szüksége extra hosszú akkumulátoros üzemidőre és optikai meghajtót sem használ, az a 100 ezer forint körül kapható előddel véleményünk szerint jobban jár.

Az MSI Wind U115 Hybridet a Ramiris Europe Kft-től kaptuk tesztelésre. Köszönjük.

Hivatalos honlap: MSI
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Alwares
2009.05.13. 14:05
VISSZA A CIKKHEZ

Iszonyatosan tetszik ez a gép, de még mindig kötöm az ebet a karóhoz, hogy egy Atomos gépért 160 ezer forint vérlázító... Szerintem kicsit túl vannak árazva ezek a netbookok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gylovag
2009.05.13. 15:41
Az már bizti, hogy ennél komolyabb gépet lehet kapni ennyiért pénzért.
Az én Acer-em 170k volt, igaz abban Radeon HD3650 van 2GB RAM és 2GHz-es Centrino. Az akkus üzemideje az jó, de ebben kimerül az okossága, mert a kis kijelzőt nem igazán jó hosszú ideig nézegetni.
Ha fele lenne az ára az lenne a reális. Így röhejesen sok. Nincs annyi előnye egy ugyanilyen árú 15,4"-os laptophoz képest, ami indokolná az árcédulát.
Már legalábbis szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Svindler
2009.05.13. 17:01
Szerintem kár 15,4-esekhez hasonlítgatni az egy más kategória, és általában a legolcsóbb is. Ráadásul a külső meghajtó és a Z szériás Atom plusz Poulsbo nem olcsó sajna (csak a proci 65 dollár áfa nélkül)

Ettől még drága marad, de sajnos egyhamar nem fognak lemenni az Atomos gépek bizonyos szint alá, hiába olyan a hardver amilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Alvin_ti42...
2009.05.13. 20:23
Ha minden igaz holnap megérkezik hozzám ennek a cuccnak a legdurvább (nem netbook) ellenfele^^ De csak azért sem árulom el mi az
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Insignia
2009.05.14. 00:10
hát azért az ára pofátlanul magas
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Alvin_ti42...
2009.05.14. 00:49
kibír az 9-10-et is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. twollah
2009.05.14. 09:51
Lehet, hogy rosszul latok, de a kulso DVD-iron van +5 Voltos bemenet is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Insignia
2009.05.14. 11:04
Az egyik képen van egy msi-s táska. Ahhoz hasonlót hol lehet beszerezni mondjuk 16" vagy 17"-os méretben (Aspire 6935G elférjen benne)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Alvin_ti42...
2009.05.14. 11:25
twollah: jól látod, van rajta 5V-os bemenet, viszont ha megfigyeled nem jár hozzá AC adapter, amit nem értek, mert belefért volna a csomagba.

Insignia: sajnos ehhez hasonlót nem nagyon fogsz kapni 16/17"-os méretben, legfeljebb olyat, amit vagy a kezedben fogsz vagy egy másik táskába kell, hogy beletedd. Amiket érdemes megnézned:

Belkin Sleeve 17"
Dicota PerfectSkin 17"
Samsonite Aramon LT Sleeve L

Mind a három kapható a webáruházban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. attila1234...
2009.05.14. 14:20
hmm nekem eléggé szimpi..
utazáshoz talán a legjobb
és ha a merevlemezt kiveszed belőle akár a 12 óra se lehetetlen

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Svindler
2009.05.16. 15:27
A merevlemezt kikapcsolja ha csak a rendszert piszkálod, ettől hibrid, hogy ezzel is energiát spóroljon meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!