iPon Cikkek

Navigáció Mio módra: A Moov széria

Dátum | 2008. 09. 11.
Szerző | Terrayon
Csoport | MULTIMÉDIA


A Mio GPS készülékeinek használata alkalmával szerzett jó tapasztalatok arra késztettek minket, hogy legújabb Moov sorozatát is tüzetesebben megvizsgáljuk. A széria térképpel felszerelt Moov 200, Moov 330 és Moov 360 típusait vettük nagyító alá, hogy kiderüljön, melyik éri meg, ha ragaszkodunk a márkához.


A táblázat szerint multimédiás képességekkel ezúttal szinte egyáltalán nem látták el a navigációs eszközöket, a mitfárerkedésen túl a képnézegetés csak a drágább készülékek kiváltsága.

Mio Moov 200

A kis doboz a gyártó jól megszokott fehér-narancs színeiben pompázik. A készüléken kívül egy egészen apró méretű autós állvány, autós töltő, USB adatkábel, telepítő DVD és felhasználói kézikönyv kapott helyet a csomagban.


A vékony, könnyű, szögletes GPS alul kapott helyet az USB-s csatlakozásra, egyébként az autós töltő vezetékét is itt tudjuk bedugni.


A gép tetején található a háromállású kapcsoló, mellyel On/Off/Reset módok között választhatunk. A Off mód ténylegesen nem kapcsolja ki, csak hibernálja a készüléket, így a követező bekapcsolás alkalmával nem kell megvárnunk a szoftver betöltését és azonnal használhatóvá válik.


Külön megvásárolt térképszoftver használata esetén lesz segítségünkre a kártyaolvasó, mely SD és MMC kompatibilis flash memóriákat képes kezelni.


A kijelző látószöge navigációs feladatokra megfelelő, extrém helyzetekből ugyanis soha nem kell néznünk azt. Fényerejét csak az elegendő jelzővel illethetjük, annak ellenére, hogy a legmagasabb értéken használtuk.

Hátul került elhelyezésre a beépített hangszóró, mely az állványra helyezéskor is tisztán szólalt meg.


Az autós tartó példásan tartotta a gépet, csúszkálásra és leesésre nem volt példa. Jobban örültünk volna viszont a Mio C sorozatnál használt gégecsöves megoldásnak, mivel úgy közelebb került volna szemünkhöz a kijelző, ezzel javítva az olvashatóságot.


Mio Moov 330

Az előzőhöz képest valamivel nagyobb méretűre nőtt dobozban nem sok újdonságra leltünk, ugyanis egyedül a készülék más, valamint az autós állványnál fedeztünk fel apró különbséget.


A szélesvásznú készüléken szintén alul található az USB csatlakozó, melyhez adatkábelt és autós töltőt kapcsolhatunk.


A kártyaolvasó a háromállású kapcsoló mellett kapott helyet, melyet kártyás térképszoftver használatához és fényképeink megtekintése miatt szereltek a navigációs eszközbe.


Ennek megfelelően a kijelző sokkal nagyobb betekintési szögekkel bír a kistestvéréhez képest, valamint kontrasztja, fényereje és felbontása is a fotónavigációt segíti elő.


A beépített hangszórót jelen esetben sem takarja el az autós állvány, így a navigációs hangok tisztaságával most sem akadt problémánk.


Mio Moov 360

A 330-as modell telefonos kihangosítás képességével és további 1 GB flash memóriával bővített változatásról van szó, így a kellékek terén nem változott semmi. A telepítő lemez, kézikönyv és adatkábel továbbra is a csomag tartozéka volt.


Az egyetlen észrevehető különbség a készülék LED-je alatt látható, jelen esetben egy mikrofonnal lettünk gazdagabbak.


A Moov 330 és Moov 360 közös autós állványa remekül ellátta feladatát, bár a gégecsöves megoldás itt is hiányzott nekünk.


Mindhárom navigációs eszköz 720 mAh-s Li-Ion akkumulátorral lett felszerelve, ennek megfelelően a rátöltés nem teszi tönkre őket, viszont kapacitásuk teljes fényerő mellett csak 80-90 percre nyújt elegendő energiát (gyenge fényerővel vagy éjszakai móddal 2-2,5 óra is elérhető velük). Ezekre menet közben nem is lesz szükségünk, viszont álló helyzetben még hasznát vehetjük a kis energiaforrásoknak.

Szoftverek

A gyártó a MioMap 2008-as előretelepített változatát adja a készülékekhez (kivéve, ha enélkül kérjük). Mivel a kábeles kapcsolat során nemcsak az opcionálisan kártyaolvasóba helyezett memóriakártyánkat érhetjük el, hanem a beépített memóriához is hozzáférést engednek a készülékek, előfordulhat, hogy óvatlanul letöröljük a működéshez szükséges fájlokat. Erre az esetre készült a MioMore Desktop egyik lehetősége, mellyel újratelepíthetjük a térképszoftvert a mellékelt DVD-ről. Ezen kívül internet hozzáférés segítségével frissíthetünk POI-kat és képeinket is felmásolhatjuk (NavPix fotónavigáció) a GPS-re (a 200-as típus kivételével). Érdekes lehetőség a Flickr szolgáltatással való együttműködés, így a mások által elkészített, majd feltöltött képeket is a gépre másolhatjuk. Megjegyezzük, hogy különösebben nem zavart a 200-as típusnál a képnézegető hiánya, mivel látószöge miatt úgy érezzük nem erre készült. Reménykedtünk video és mp3 lejátszásban is, de egyik típus sem rendelkezik ilyen irányú multimédiás képességekkel, így a fülhallgató kimenet hiánya is megbocsátható.


A térképek több változatban is kaphatóak, ezért érdemes időben eldönteni, melyikre lesz szükségünk, ugyanis spórolhatunk valamennyit egy kisebb csomag vásárlásával. Rendszerint a nagyobb csomaggal járunk jobban és ez jelen esetben sem történt másképpen. A Kelet-Európa 13, a Teljes Európa változat pedig 38 ország térképét foglalja magában, frissítve, a korábbi kiadásoknál valamelyest részletesebben. A korábban tesztelt Mio készülékekhez mellékelt térképekhez képest most arra lettünk figyelmesek, hogy sokkal nagyobb POI (érdekes, fontos pontok gyűjteménye) adatbázis áll rendelkezésünkre. Újabb változtatás, hogy a bal felső sarokban megjelenő figyelmeztetés, mely a következő kanyar irányáról tájékoztat minket, már nem csak egy egyszerű jobbra vagy balra nyíl, hanem a térkép egy darabját mutatja meg, ezzel nagyban megkönnyítve dolgunkat a bonyolult kereszteződéseknél.


Mivel útvonalak mindenhol folyamatosan változnak, érdemes néhány évente új térképszoftvert vásárolni (ha pénztárcánk ezt megengedi), viszont azt tapasztaltuk, hogy hiába kaptuk a legújabb 2008-as változatot, mégis találkoztunk pontatlanságokkal a próbaút során. A szemből egyirányú utcába való bekalauzolást súlyos hibának, a sebességkorlátok pontatlan ismeretét pedig csak enyhe problémának tartjuk. Érvényes tehát továbbra is az a nézet, miszerint saját szemünkre hagyatkozzunk elsősorban és csak segítségképpen tájékozódjunk GPS-szel.

Bluetooth 2.0 kihangosítás

A 360-as típusnál élhetünk a beépített kihangosító nyújtotta kényelemmel, ugyanis elég telefonunk ilyen képességét aktívvá tenni és megkeresni a navigációs eszközzel. Ezután hozzáférhetünk a mobilunk telefonkönyvéhez, majd hívást kezdeményezhetünk a GPS készülékkel, bár az SMS-ek írását továbbra is telefonunkkal kell megoldani. A szerkezet az állapotjelző LED alatti mikrofonjával és beépített hangszórójával segíti a kommunikációt, sajnos nem kielégítő minőségben. Ugyanis ahhoz, hogy értsenek minket, közel kellett hajolni a mikrofonhoz, a vezeték nélküli kapcsolat gyakorlati sávszélessége pedig a tiszta beszéd megszólaltatásához nem bizonyult elegendőnek (a navigációs hangok viszont mindegyik készüléknél tisztán és érthetően szólaltak meg).

MioMap 2008

A térképszoftver néhol pontatlan információkkal szolgált és elsőre nem volt egyértelmű annak használata sem. Némi időtöltéssel azonban rájöttünk a kezelésére, így végül elégedettek lehettünk vele, a sok munka eredménye meglátszik a terméken.


Mio Moov 200Igaz, hogy a képernyő mérete és felbontása éppen csak elegendő, viszont a 400 MHz-es processzor így legalább képes azt megfelelően kiszolgálni és akadozásnak nyoma sincsen. A kis készülék térkép nélküli változata remek választás a már térképpel rendelkező felhasználóknak, mivel egy kiforrott, jól használható gépről van szó, ezért elsősorban neki jár az ajánlott vétel címke.
Vásárlás

Mio Moov 330


A nagy kijelző, amely magas felbontással párosult, remek látványt nyújtott, viszont ugyanazzal a processzorral szerelték, mint a kisebb készüléket. Ennek megfelelően akadozással is találkoztunk, viszont ezen kívül más problémánk nem volt a masinával. A Mio Moov 330 tehát mai tesztünk nyertese, de más gyártók GPS készülékei közt is helyt állna, ezért egyértelműen ajánlott vételnek tartjuk.
Vásárlás

Mio Moov 360


A Moov 330 és Moov 360-as típusok specifikációi alapján a plusz 1 GB memória és Bluetooth kihangosítás lehetősége bőven megéri a kb. 5 ezer Ft-os felárat, mi viszont ezeknek gyakorlati hasznát nem vettük, ezért a két készülék közül előbbit tartjuk jobb vételnek.
Vásárlás

Köszönjük a teszttermékeket az Expert Computer Kft.-nek!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. MassKilla
2009.10.28. 00:40
VISSZA A HIRHEZ

lassan így már megéri a jó öreg nyílt forráskódú és ingyenes linuxra áttérni ^_^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. AnorexiásG...
2009.10.28. 01:01
kár h már kint van 1 ideje az 1.1.32 is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. RCAy1ZSpT5
2009.10.28. 06:59
A Wine 10 eves fejlesztesi munka utan erte el az 1.0-s verzioszamot. S igy sem er semmit se. Van hogy kijavitanak 5 bugot, a kovetkezo verzioban 10 van amelyek meggatoljak a programok mukodeset.

Sajnos ertelme nincs atterni amig barmifele Windows alkalmazast is hasznalna az ember. C#-ban fejleszteni nem annyira bonyolult virtualis gep alatt, de sokkalta lassabb mint nativ kornyezetben.

Nem eri meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. AnorexiásG...
2009.10.28. 08:01
c#-t lehet fejleszteni mono-val, bár az igaz h az se tökéletes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mavericko
2009.10.28. 09:14
Honorsharkkal nem értek egyet. Kivéve egyetlen esetben:

- Ha az alkalmazás nem képes semmilyen környezetben futni natívan egy virtuális gépen sem, bár tény hogy akkoris szükség van egy külön windows lincenszre a virtuális gépre.

- Nincs alternatívája

Ebben a két esetben megértem, máson nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!