iPon Cikkek

Nyakkendős notebook a Samsungtól

Dátum | 2012. 04. 04.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Ettől a hónaptól kezdve nálunk is kaphatók lesznek a Samsung legújabb üzleti szériás notebookjai, amelyek a 2-es, 4-es, illetve 6-os számot viselik majd a szokásos Series előtag után. Ebből a jeles alkalomból láttuk vendégül a gyártó középső családtagját, az NP400B2B-t, amely a ma már ritkaság számba menő 12,5”-os notebookok táborát erősíti. A cég töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon és először próbálkoznak meg viszonylag drága, üzleti felhasználásra szánt termékek bevezetésével hazánkban. Úgy látszik, az eddig megjelent noteszgépeket nem csak a sajtó, hanem a felhasználók is szerették.


A sajtóanyagban olyan dolgok szerepelnek, mint például a fél tonnás teherbírási képesség vagy a DuraCase Pro váz, amelynek nem csak ezt a remek értéket, de a tipikus konzumer gépeknél ellenállóbb, vaskosabb érzést is köszönhetjük. Természetesen alap a cseppálló billentyűzet, illetve a matt kijelző is, ahogy a pöcökegér és az ujjlenyomat-olvasó se maradt ki a repertoárból.


A cég mindezért 263 ezer forintot kér, amely megegyezik a Hewlett-Packard Probook 6360b árképzésével (igaz, az a gép lassan egy éves születésnapját ünnepli). Míg a HP csak a leglassabb Core i5-ös processzort adja oda ennyi pénzért, addig a Samsung mélyebben belenyúlt az Inteles zsákba és a kínálat tetejéről igyekezett választani. Szintén nem találjuk meg se az ujjlenyomat-olvasót, se a pöcökegeret a HP portékáján, ráadásul az NP400B-nél természetesnek tekinthető USB 3.0 támogatást felárért sem vehetjük meg a 6360b mellé. Bár a HP masinája 13,3”-os kijelzővel rendelkezik, a bő 350 grammos többletet a DVD-írónak köszönheti, amelyet a Samsung – nagyon helyesen – mellőzött kisméretű üzleti gépéből. A 3 év garanciával, illetve Windows 7 Professional operációs rendszerrel rendelkező Series 4-es gépet jelenleg 280 ezer forint körüli áron vásárolhatjuk meg, de a gyártó kifejezetten a kis- és középvállalkozásokra koncentrál, így a széles konfigurálhatóság mellett kedvező árazással is várja a leendő érdeklődőket.


A készülék mellé nem azért kaptunk ilyen kevés dolgot, mert sajtósoknak szánt példányról van szó, hiszen ez már egy végleges változat, egész egyszerűen a Samsung üzleti gépe mellé ezek a kiegészítők járnak. A 65W-os tápegység meglehetősen gyorsan tölti a mezei hatcellás akkumulátort, a kék színű, pöcökegérhez tartozó csere darabból pedig kettő is van. Bár a képen nem látszik, de ha a helyreállító partíciót valamiért eltűntetnénk, vagy a merevlemez megsérülne, kapunk egy Windows 7-et tartalmazó DVD-t is, igaz, külső meghajtó hiányában nem nagyon tudunk vele mit kezdeni.

Az üzleti gépekkel kapcsolatos elvárásaink mit sem változtak az évek során: halk legyen szinte minden körülmény között, mind eközben a hardverek se forrjanak fel a burkolat alatt. Nos, a Samsung 4-es sorozatába tartozó NP400B úgy igazán egyik kritériumnak se tud maradéktalanul megfelelni, hiszen maximális terhelés mellett a processzor akár 87 fokig is képes felmelegedni, miközben a zajszint is inkább átlagosnak, mint halknak mondható. Persze normál használat mellett csendes és ilyenkor a hőmérséklet is a 60 fok körül mozog, de ezt a produkciót gyakorlatilag bármelyik gép hozza a legolcsóbb szegmensben is. Tény ugyanakkor, hogy bármit csináltunk, mind az alsó, mind a felső burkolat langyos maradt, melegedésnek nyomát se találtuk, amely a nyári forróságra gondolva bíztató. A hasonló paraméterekkel rendelkező HP Probook 6360b-t nyáron teszteltük, és míg a maximális hőmérséklet hasonlóan alakult a Series 4-hez képest (akárcsak a zajszint), az üresjárati értékek közel 20 fokkal alacsonyabbak voltak.


A 4 GB memória ma már teljesen alap mennyiségnek tekinthető, szerencsére a HP-hoz hasonlóan a Samsung is egyetlen modulként adja oda nekünk ezt a kapacitást, így könnyedén bővíthetjük a duplájára, ha kevésnek éreznénk. Ahogy az lenni szokott, a processzorba integrált Intel HD Graphics 3000 mellett ezúttal sem találunk dedikált videokártyát, amely egy átlag felhasználónak nagyon szúrhatja a szemét, de egy céges notebook tulajdonosnak ezredrangú szempont jellemzően. Ebben a kategóriában a többi cég se nagyon kínál ettől eltérő megoldást, egyedül az Acer pakolja be a GeForce GT 520M-et a vékony Travelmate-ekbe.


Akárcsak a Dellnél vagy a HP-nál, a Samsungnál se tudnak elképzelni üzleti notebookot percenként 5400-at pörgő merevlemezzel, így nem meglepő, hogy egy 7200-as egység került a gépbe. Az viszont már némi csodálkozást váltott ki a szerkesztőségben, hogy ezt az adattárolót nem házon belülről logisztikázta össze a gyártó, hanem másik beszállítót, nevezetesen a Hitachit bízta meg a feladattal. Bár hosszú távú tapasztalataink nincsenek az említett cég notebook HDD-ivel, az biztos, hogy az NP400B-ben lévő fél terás egység rendkívül halkan tette a dolgát, ráadásul hőtermelése se volt számottevő. Amint rápillantunk a grafikonokra, rögtön meg is értjük, mire fel ez a pozitív tapasztalat, hiszen a mágneses meghajtó az átlagnál valamivel gyengébb adatátviteli sebességeket produkált. A rendszer telepítésénél, illetve visszaállításánál a Samsung jó szokásához híven lehetőséget biztosít a gépben található merevlemez partícionálására, így nem kell feleslegesen nézegetnünk a temérdek szabad helyet a rendszer meghajtón.

A hangszórókról nem sok mindent lehet mondani, teljesen átlagos notebook hangkeltők, és megjegyezhetnénk, hogy ebben a kategóriában pláne nem számít a minőség, a Hewlett-Packard pont a sokszor említett Probookkal kezdett el rágyúrni a témára, annál tehát valamivel gyengébben szól az NP400B, de egyikkel se fogunk házibulit tartani külső hangfalrendszer hiányában.


A készülék kétségkívül legérdekesebb része a külseje, illetve maga az anyaghasználat. Nem meglepő, hogy a Samsung mindenhol igyekezett jó minőségű matt műanyagot használni, ahol muszáj volt, oda tettek egy kis magnézium-szerűséget is, például a zsanér szerkezet rendelkezik ilyen bevonattal. Jót is tett neki, hiszen kifejezetten tartósnak érződik, bár a fő ellenlábas is nagyon erős ebben. Mind a felső, mind az alsó burkolat kellően jó minőségű anyagokból építkezik, ugyanakkor egy gumírozott plusz réteggel jelentősen lehetett volna növelni a minőségérzetet. Zárszerkezetet nem kapunk, amely meglepő, főleg annak fényében, hogy a konkurens gyártók mindegyike alkalmaz valamit a felső és alsó burkolatok egymáshoz rögzítéséhez, hogy szállítás közben még véletlenül se nyíljon ki és sérüljön meg az eszköz belseje. Üdvözöltük – ismerve a termék árát, inkább elvártuk – a dokkoló csatlakozót, bár még nem tudni, milyen típusú állomásokat és mennyiért fog kínálni a gyártó a termék mellé, illetve a jövőben mely típusokhoz használhatjuk majd a továbbiakban.


A billentyűzet kifejezetten jó. Nem csak a nyomáspontot és az anyaghasználatot sikerült eltalálnia a gyártónak, de a gombok instabilitása is nagyon közel van a nullához. Két problémát viszont nem sikerült kiküszöbölni. Az egyik a gombok tetején lévő minta, amelynek alja íves, így nehezebbé teszi a folyamatos gépelést, ha egyik gombról a másikra szeretnénk csúsztatni az ujjainkat. A másik magának a klaviatúrának az elhelyezése, amely picit közel került a felhasználóhoz, viszonylag nagy területet hagyva a gép felső részén. Ennek az az eredménye, hogy messzebb rakjuk magunktól a készüléket, mint kéne, ezzel egy időben viszont eltoljuk magunktól a szűkös csuklótámaszt is, tehát néha kénytelenek leszünk letenni a csuklónkat az asztalra, amely már rövid távon is kényelmetlen kéztartást eredményezhet.


Ráadásul ezzel az elhelyezéssel a touchpad érdemein is rontottak egy keveset, hiszen hiába jó a felület anyaghasználata, hiába halkak és könnyen kezelhetők a hozzátartozó gombok, ha maga a felület a szokásosnál kisebb. Ami a pöcökegeret illeti, a kék gumidarab tetejének kialakítása szinte teljes egészében egyenes, azaz se nem homorú, se nem domború. Külön érdekesség, hogy anyaga egy fokkal fényesebb műanyagból van, mint általában, így némi megszokást igényel a használata ennek a két tulajdonságnak köszönhetően. A pöcögegérhez tartozó gombok viszont nem túl kényelmesek, ugyanis a kijelző felé lejtenek, míg nyomáspontjuk a másik végükön van, így állandóan bele fogunk akadni a touchpad szélébe, ha használjuk őket.


Bár a gép meglehetősen kis mérettel rendelkezik, mégis minden fontosnak tekinthető csatlakozót sikerült rásuvasztani a mérnököknek. Kapunk ugyanis kikapcsolt állapotban is töltésre képes USB 3.0 aljzatot, kombinált eSATA csatlakoztó, HDMI-t és 34 mm-es ExpressCard aljzatot is. SmartCard opció sajnos nincs, de ez amúgy sem jellemző a középkategóriás üzleti gépekre.

A 12,5”-os matt SuperBright kijelzőt, ha nem is magasztalja az egekig a sajtóanyag, de mindenképpen megemlítésre kerül a 300 nites fényerősség, illetve a hagyományos paneleknél 40%-kal élénkebbnek láthatjuk a színeket. Fogalmunk sincs, utóbbit hogy lehet mérni, de tény, hogy a házon belüli gyártású panel valóban jó cucc. Szépek a színei, a kontraszt és a fényerő aránya egészen elfogadható már alapból is, ráadásul a látószög is némileg szélesebbnek mondható, mint az átlag. A maximális fényerőt tűző napsütésben picit kevésnek találtuk, de elképzelhető, hogy azért, mert egy HP Elitebook is volt éppen a szerkesztőségben. A kávában lévő webkamera bár felbontását tekintve abszolút az élmezőnybe tartozik, optikája mégis inkább átlagosnak mondható, a Chronosban lévő egység azért érezhetően jobban teljesített, és talán ott kevésbé fontos, mint itt.


Ami a teszteredményeket illeti, főleg az akkumulátoros részre voltunk kíváncsiak, hiszen a Core i5-2450-es processzort pont másfél héttel ezelőtt teszteltük a szintén Samsung által gyártott Series 7 „Chronos”-ban. A PCMark eredmények közül egyedül a merevlemez produkcióját érdemes kiemelni, hiszen a program gyorsabbnak ítélte, mint amire a HD Tune grafikonok alapján az várható volt – igaz, az etalonnak számító Dell Latitude E5520m-ben lévő Western Digital Black-et nem sikerült letaszítani a trónról.


A játékok alatt mutatott teljesítménnyel némileg elégedetlenek voltunk, még akkor is, ha a szintén HD Graphics 3000-et tartalmazó másik két készülék jóval erősebb Core i7-es processzorral rendelkezett. Az átlagban 30% körülinek mondható sebesség különbség abszolút nem lenne indokolt. Szerencsére a különböző típusú és felbontású videók gyorsítása továbbra is az integrált Intel VGA erőssége, szinte bármilyen anyaggal megbirkózik.


A videokártya után az akkumulátoros üzemidő is csalódást okozott, hiszen az alig fickósabb teleppel rendelkező HP Probook 6360b minimális terhelés mellett közel két órával bírta tovább, mint a Samsung első Series 4-es noteszgépe – az igazsághoz ugyanakkor hozzá tartozik, hogy a Probook minimális fényereje alacsonyabb az NP400B-jénél. Ahogy növeljük a terhelést, úgy kezd el felzárkózni mai cikkünk főszereplője, de ez a lényegen nem változtat: az akkumulátoros üzemidő csak átlagos.

Többnyire pozitív érzelmekkel adtuk vissza a Samsung első üzleti gépét. Egyfelől örültünk a minőségi anyaghasználatnak, a kiváló billentyűzetnek, a gyártó védjegyévé váló matt kijelzőnek, a dokkoló csatlakozónak és a rengeteg típusú egyéb portnak. Másfelől ott vannak viszont az ergonómiával kapcsolatos apróbb problémák, az átlagos üzemidő, illetve a tény, hogy olyan piacra kell betörnie a Samsungnak, ahol a HP, a Dell és a Lenovo már egy ideje stabilan ott vannak. Ehhez egy fokkal kedvezőbb árcédula kellene, az biztos. Bár nem ismerjük a cégeknek szánt árlistát, a magunk részéről inkább a picit nehezebb, de kényelmesebben használható 6360b-t vinnénk haza azonos áron, de igazságtalan lenne kisebb mérete miatt az NP400B-t lehúznunk. Úgy gondoljuk, hogy a Series 4 sorozat egy kitűnő belépő a gyártótól az üzleti szféra felé, viszont akárcsak a telefonjaiknál, úgy a notebookok között is úgy érzik, egyre inkább lépkednek felfelé a gyártók létráján és ez magával hozza az árak növekedését is. Egy nagyon halvány ajánlott plecsnit mindenesetre megelőlegezünk a terméknek, hiszen ha eltekintünk az apróbb dolgoktól, fogást elég nehéz találni rajta.


A Samsung Series 4 NP400B2B típusú notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ SuperBright matt kijelző
+ jó billentyűzet
+ könnyen kezelhető touchpad
+ átlagos használat mellett halkan dolgozó hűtőrendszer
+ dokkoló csatlakozó
+ USB 3.0, eSATA és kikapcsolt állapotban való töltés lehetősége
+ 3 év garancia

Kontra:
- terhelésre lehetne halkabb és picit hűvösebb
- a klaviatúra túlságosan lentre került, ez által kényelmetlenebb mind ennek, mint a touchpadnek a használata
- a 3D-s teljesítmény gyengébb a kategória társaknál
- az akkumulátoros üzemidő csupán átlagos

Hivatalos honlap: Samsung
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. kleinguru
2012.04.04. 16:59
Nagy piros pont a kurzor mozgató billentyűkért és a tulajdonság gomb meglétéért is:bow:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. LGx
2012.04.04. 21:38
263 ezerért fos Intel HD 3000 és 2db USB és 4G memória, grat
Ennyiért legalább Radeon HD 69xxM vagy GeForce GTX 480M körül, 8G ram és 4 db USB. Akkor azt mondanám korrekt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. LexLex
2012.04.04. 21:44
Ennyiért legalább Radeon HD 69xxM vagy GeForce GTX 480M körül, 8G ram és 4 db USB. Akkor azt mondanám korrekt.

Nem nektek, gyerekeknek készült. Ne gyerek fejjel gondolkozz! Az üzleti szériába a processzor, a jó üzemidő, a jó megjelenés, minőség stb. számít, nem a VGA, hogy játszanak rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. hunmyke
2012.04.04. 22:59
LexLex, így van, és még ha hozzátesszük, hogy így is nagyon melegszik a gép, hogy nincs mellette DVGA, akkor még jobb is, hogy intel HD van benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. insanity22...
2012.04.05. 00:20
LGx: Szereted magad alázni? Most sikerült.

A témához: Nem értem a dokkolási lehetőség miért van a Pro érvek között, üzleti gépnél az egyik legalapvetőbb funkció. Enélkül nem is lenne üzleti gépnek nevezhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. hunmyke
2012.04.05. 00:31
insanity228, a dokkoló még nem teszi üzleti géppé, jópár üzleti gépet adtak ki már dokkoló nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Fzoltan
2012.04.05. 06:30
Szomorú, hogy ebben a szegmensben csak Intel processzorok játszanak... (szerintem indokolatlanul)
A 2 db USB csatlakozó szerintem is nevetségesen kevés. Olyan, mint a konnektor: sosem elég. Igen, még egy üzleti gépnél is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. insanity22...
2012.04.05. 07:56
hunmyke - Nem teszi azzá önmagában, de nélküle nem is nevezhető üzleti gépnek. Sajnos manapság már mindenféle ócskaságra ráaggatják a business jelzőt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. franc0 Fzolt...
2012.04.05. 08:12
Csak szerinted indokolatlan. A komoly ember laptopja: Intel CPU + Intel VGA.
Asztaliba nekem is AMD+AMD van, de notinál nem is kérdés, hogy Intel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. LGx
2012.04.05. 08:32
LexLex: ennyiért az intel videovezérlőre hagyatkozni bűn, független attól, hogy üzleti...

insanity228: nem sikerült

Nem attól lesz valami üzleti, hogy a minimalizmusra törekszik. Ha üzletemberként villogni akarsz, akkor valószínű egy ultrabookkal teszed, mondjuk szálcsiszolt alumínium borításúval. Ha meg munkára akarod használni, akkor azt nézed mi van benne, és ez a belbecs ennyiért kevés. És munka és munka között óriási különbségek vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. insanity22...
2012.04.05. 13:01
LGx:

Gyerek vagy te még, nem értheted.

Akinek Office célokra kell egy laptop, annak miért kellene egy játék célra készült kártya bele? Teljesen felesleges.
Akinek CAD-re kell laptop, az csak akkor vesz játék célra készült videokártyával laptopot, ha nincs pénze, vagy ha nem ért hozzá. CAD-re ott vannak a VPro és a Quadro kártyák.
Akinek általános célra kell gép, az meg vegyen konzumert és váljon egészségére.

Ergo, amit te elképzeltél, annak semmi értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. franc0 insan...
2012.04.05. 13:17
Nem kell reagálni minden troll/16 éves hülyegyerek beírására.
Írni fárasztó, a bill meg kopik. Ha tovább tart valakit kioktatni, mint kb 100 karakter, én már hagyom a rákba. Hülyék is kellenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sermi
2012.04.05. 15:16
Sajnos még mindig vannak ovisok akik nem nőttek ki ebből az x összegért y kártya is lehetne benne dologból. Valószínűleg ők még hírből se találkoztak igazi business class géppel.

A teszthez: szerintem első próbálkozásnak a Samsung részéről elég korrekt gép lett. Majd az utódnál remélhetőleg még csiszolnak dolgokon (hűtés, bill elhelyezése, stb.). Mondjuk ha árban alatta tudnak maradni a Dell, HP, Lenovo triónak akkor versenyképesek is lehetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Simba
2012.04.05. 20:01
Ultrabook üzleti célra? Ha nem Tp-vel vagy Elitebook-al jelensz meg egy tárgyaláson ki is röhögnek.

Az Ultrabook nem üzleti kategória lapos dizájngépek kevés csatlakozási lehetőséggel! Semmi több. Amik az Apple MBA sikerét próbálják meglovagolni, csak ezért lettek életre keltve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2012.04.07. 11:09
A DuraCase es a DuraCease nem ugyanaz az.Mig az elobbi az a laptop megerositett vazara utal,addig a masodik kifelyezes(bar teljesen ismeretlen szamomra) valojaban pont az ellenkezojet jelenti szabad forditasban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Alvin_ti42...
2012.04.08. 21:30
Köszönöm, javítva. Valóban nem ugyanaz a kettő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. reednow
2012.04.21. 20:39
Én elhiszem, hogy a megjelenés és az üzemidő sokat számít az aktakukacok világában, de ehhez még mindig nem lenne szükséges $1000 feletti laptopot venni. Ha üzletember lennék, kimondottan b*szná a csőrömet a zsugorított 4:3-as kijelző. Ez a Samu, amiről írok, 120.000 jómagyarforintért vérprofi hűtéssel, teljes némasággal, i3-as CPU-val, 320-as vinyóval, 2GB memóriával (+2GB 5000ft) van felszerelve. Kevés a tárhely? Veszel 25k körül egy 1000GB-os noti HDD-t. 160-ból kijött, s még szebb, mint egy üzleti, van benne anyag.

Üzleti notebook? Szerintem, maga az ötleti üzleti...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LexLex
2012.04.22. 14:36
Én elhiszem, hogy a megjelenés és az üzemidő sokat számít az aktakukacok világában, de ehhez még mindig nem lenne szükséges $1000 feletti laptopot venni. Ha üzletember lennék

De sajnos nem vagy üzletember... Majd ha az leszel, megérted, hogy mi a különbség ez, és a 120k-s szutyok között. Addig meg ezt is felírhatod magadnak az "élet nagy titkai" listára, vagy egyszerűen veheted a drága üzleti gépeket vagánykodásnak, meg túl árazott vacaknak, mint ahogyan mások is teszik, akik nem értenek hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!