iPon Cikkek

Office for Android: Sokoldalú androidos mobil iroda

Dátum | 2015. 02. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft nemrégiben tette elérhetővé a publikum számára az Office for Android végleges változatát, amely három különálló, ingyenesen telepíthető alkalmazásból áll. Az Office for Android "csomagban" a Word, az Excel és a PowerPoint alkalmazás található meg, funkcióik többségének használatához pedig elég egy Microsoft felhasználói fiókot regisztrálni, még Office 365 előfizetésre sincs feltétlenül szükség. Erről a témáról később még bővebben is szót ejtünk, most azonban vegyük szemügyre, egyáltalán milyen hardveres és szoftveres követelményeknek kell megfelelnie az adott androidos táblának ahhoz, hogy az Office for Android "csomag" futhasson rajta.
Követelmények Alapvető követelmény, hogy az Office for Android telepítéséhez és használatához ARM alapú SoC egységgel ellátott táblára van szükség, amin legalább Android 4.4-es szoftver fut. Elvileg az Android 5.0 Lollypop operációs rendszer is megfelel, igaz, ehhez az Office for Android csomag alkalmazásai még nem kaptak hivatalos támogatást. Az Intel Atom sorozatú SoC egységgel szerelt táblákkal sajnos nem kompatibilisek az appok, ezt feltétlenül szem előtt kell tartani. Lényeges kitétel, hogy a kiszemelt táblának legalább 7 hüvelykes képátlójú érintőkijelzővel kell rendelkeznie, valamint legalább 1 GB-nyi rendszermemóriára is szükség van. A szoftvercsomag 10,1 hüvelykes képátlóig Office 365 előfizetés nélkül is működik, ám 10,1 hüvelykesnél nagyobb képátlójú érintőkijelzővel ellátott tábla esetén már nem ússzuk meg a mókát ingyen. Ingyenes és fizetős szolgáltatások A Microsoft szakemberei meglehetősen baráti feltételekkel bocsátották hódító útjára az Office for Android szoftvercsomagot. Ugyan alap esetben csak a különböző fájlok megtekintésére van mód, de ha vesszük a fáradtságot és regisztrálunk magunknak egy ingyenes Microsoft felhasználói fiókot, már szerkeszthetjük is a dokumentumokat – teljesen ingyen. 10,1 hüvelykes képátlóig az appok funkcionalitásának többsége ingyenesen elérhető, igaz, van néhány olyan extra, amit ebben az esetben is csak Office 365 előfizetéssel lehet elérni. 10,1 hüvelykes képátló felett mindenképpen szükség van az Office 365 előfizetésre, ami jelenleg egyfelhasználós módban 2099 forintos havidíjért érhető el, de ha egy teljes évet befizetünk, akkor 20999 forintot kell előkészítenünk. Ebben az árban egy licenc van, ami 1 PC-re, egy táblagépre és egy okostelefonra érvényes. Az Office 365 Otthoni változata, amely 5 PC-n, 5 táblagépen és 5 okostelefonon használható, 2990 forintos havidíjjal vehető igénybe, de ha egy évet előre kifizetünk, akkor 29999 forintot kérnek el, azaz spórolhatunk. Hogy milyen extrákat kapunk a havidíjért cserébe? Az alábbi kép elárulja:
Ahogy az a fentiekből is kiderül, Excel fronton semmi extrát sem nyújt az előfizetés, így ha csak az Excelre van szükségünk, azt Microsoft felhasználói fiókkal is teljes funkcionalitás mellett használhatjuk. Persze átlagfelhasználói szemmel nézve a másik két apphoz sem feltétlenül szükséges előfizetést vásárolni – kivéve, ha az általa kínált extrák számunkra fontosak. Az előfizetések mellé 1 TB-nyi felhő alapú OneDrive tárhely is jár, így dokumentumaink legfrissebb verziói mindig velünk lehetnek, ha van aktív internetkapcsolatunk. Fontos kiemelni, hogy alap esetben mind a havi, mind pedig az éves előfizetés automatikusan megújul, de igény esetén bármikor lemondhatóak – ezzel kapcsolatban a vásárlást követően kiküldött e-mailben további információk is találhatóak. Ez az Office nem az az Office! Mobil fronton évek óta elérhető az Office Mobile névre keresztelt szoftvercsomag, amely az androidos felhasználóknak csak meglehetősen limitált dokumentumkezelési lehetőségeket kínál. Ez nagyjából abban ki is merül, hogy a meglévő fájlokat megtekinthetjük, szerkeszthetjük és alapvető módosításokat végezhetünk rajtuk. Ehhez képest az Office for Android szoftvercsomag képviselői igazi bőséget kínálnak: gyakorlatilag az asztali Microsoft Office szoftvercsomag teljes értékű mobil kiadásainak tekinthetőek. Tudás terén össze sem lehet őket hasonlítani a korábbi Office Mobile repertoárjával.
A teszthez használt konfiguráció
Az Office for Anrdoid appokat egy belépőszintű táblára telepítettük, amely az LG műhelyében készült. A népszerű G Pad 7.0-s táblagép lelke egy Qualcomm MSM8226-os SoC, amely összesen négy darab 1,2 GHz-en ketyegő Cortex-A7-es processzormagot rejt. A grafiks feladatok elvégzéséről egy Adreno 305-ös GPU gondoskodik. A G Pad 7.0 egy hét hüvelykes képátlójú érintőkijelzőt kapott, amely 1280 x 800 pixeles natív felbontás mellett üzemel. Az említett táblán Android 4.4.2-es mobil operációs rendszer futott, a Word, Excel és PowerPoint appok pedig az elérhető legfrissebbek voltak. Külső billentyűzet használata A fizikai billentyűzettel nem rendelkező érintőkijelzős eszközöknél, azaz az okostelefonoknál és a tábláknál gyakran problémát jelent, hogy az érintőkijelzőn meglehetősen kényelmetlen hosszabb szövegeket begépelni. Problémát jelenthet a billentyűk mérete, de ha ezzel nincs is gond, még mindig ott van a kellemetlenségeket tartalmazó listán az a tény, hogy az érintőgombok lenyomásakor nincs visszajelzés, mint egy normál billentyűlenyomásakor – plusz az érintőgombokat nehezebb is pontosan eltalálni gyors gépelés alkalmával. Emiatt érdemes lehet az adott táblához külső billentyűzetet vásárolni. Számos olyan megoldás kapható manapság, amelyek a Bluetooth-os billentyűzet mellett még táblavédő tokként is funkcionálnak, így segítségükkel két legyet üthetünk egy csapásra. Persze klasszikus asztali billentyűzet bevetésére is van mód, ehhez csak egy OTG kábelre van szükség. Ha USB hubot használunk, akkor akár egeret is csatlakoztathatunk a táblára.
Bluetooth-os billentyűzeteknél általában nem szokott probléma lenni azzal, hogy magyar nyelvűre állítsuk a lokalizációt, de az USB-s billentyűzeteknél már szükség lehet némi trükkre. Esetünkben a gyári szoftverrel nem sikerült működésre bírni a Logitech K120-as billentyűzetet: minden próbálkozás ellenére angol nyelven maradt a billentyűzet-kiosztás. Némi keresgélés után az AnySoftKeyboard appot is beszereztük a hozzá tartozó magyar kiegészítővel együtt, de csak nem akart sikerülni a beállítás. Már-már feladtuk a próbálkozást, ám végül rábukkantunk az External Keyboard Helper Pro appra, ami egy csapásra megoldotta a problémát. Az app mintegy 600 forintba kerül, használata viszont egyszerű: csak át kellett váltanunk a beállításoknál az alapértelmezett billentyűzetet LG billentyűzetről External Keyboard Helper Próra, és már működött is a magyar kiosztás. Nyilván valami szoftveres problémába ütköztünk, amit hosszas próbálkozás után sem sikerült ingyenes alternatívákkal kiküszöbölni, de végülis a 600 forintos app sem egy komoly érvágás, hiszen sokoldalú és egyszerű használni. Az idő meg ugye pénz. Tapasztalatok billentyűzetek terén Az USB-s billentyűzet esetében, akár közvetlenül OTG kábelen keresztül, akár USB hubon keresztül csatlakoztattuk a táblához, minden esetben iszonyatos szaggatást tapasztaltunk. Gyors gépelés alkalmával több karakter lemaradásban volt a szoftver ahhoz képest, ahol éppen tartottunk – mikor már pár másodperce befejeztük a gépelést, a kijelzőn csak azt követően jelent meg a teljes szöveg minden karaktere. Egyszóval elég zavaró a lag mértéke, viszont ez a jelenség Bluetoothos billentyűzet és képernyő billentyűzet esetén abszolút nem volt érzékelhető, így az USB port kezelésével lehetett probléma – valószínűleg szoftveres.
Tapasztalatok Először is kezdjük a közös tulajdonságokkal, amelyek mindhárom appnál tetten érhetőek. Mindhárman egyforma felépítésű kezdőképernyővel rendelkeznek, amelynél a legutóbb megnyitott dokumentumok listája a bal oszlopban foglal helyet, mellette pedig a sablonok találhatóak. A bal oszlop alján egyéb dokumentumok megnyitására is lehetőség van, amelyek felhő alapú tárhelyen vagy magán a táblán egyaránt lehetnek.
Minden esetben lehetőség van a fájlok helyi tárolására, de felhő alapú szolgáltatást is igénybe vehetünk. Utóbbi lehet a Microsoft OneDrive személyes vagy üzleti kiadása, de akár a DropBox szolgáltatását is hozzá lehet rendelni az appokhoz. Extraként SharePoint URL használatára is van mód. Word
A Word Microsoft felhasználói fiókkal használva meglehetősen gazdag funkcionalitást kínál. A szöveget tetszés szerint formázhatjuk, használhatunk felsorolásokat, sőt, akár beilleszthetünk képet is, majd köré futtathatjuk a szöveget. A dokumentumot elláthatjuk véleményekkel, táblázatokat és alakzatokat is beszúrhatunk, plusz még olvasó mód is rendelkezésre áll annak érdekében, hogy a dokumentumot könnyebben áttekinthessük.
Az érintőkijelzőn keresztül történő dokumentumszerkesztés nagyon pontosan és hatékonyan kivitelezhető: a szövegek kijelölése egyszerű, a kétujjas kicsinyítés és nagyítás szaggatás nélkül, gyorsan működik, és a különböző szerkesztések is egyszerűen elvégezhetőek. Természetesen kereső funkció is rendelkezésre áll, sőt, akár a keresett szó cseréjére is van mód.
A Word különböző funkciói a népszerű szalagmenün keresztül érhetőek el, kezelésük pedig nagyon egyszerű, hála az érintőkijelzőre optimalizált menüpontoknak. A különböző elemek kellően nagyok, viszont egy apró kellemetlenségbe is belefutottunk: ha 7 hüvelykes táblán akarunk képernyő-billentyűzeten keresztül gépelni, akkor azt csak álló tájolással tehetjük meg, ellenkező esetben ugyanis a kijelző nagy részét elfoglalja a képernyő-billentyűzet. Maga a képernyő billentyűzet egyébként zárolható, azaz folyamatosan a kijelzőn tartható, ha szükséges.
Előfizetés után működik is a változáskövetés
Ha igénybe vesszük az Office 365 előfizetést, akkor Word alatt módosíthatjuk a dokumentum tájolását, kiszínezhetjük a táblázatcellákat, testre szabhatjuk az eltérő oldalak élőfejeit és élőlábait, de ezzel együtt oldal- és szakasztöréseket is beszúrhatunk, valamint az oszlopok laprendezésbeli használatára is van mód. Ennél sokkal fontosabb, hogy az előfizetés jóvoltából nyomon követhetőek az adott dokumentum változatai – ez a funkció az asztali szoftvercsomagból már ismerős lehet.
Kis képátlójú kijelzőnél csak álló tájolás mellett használható igazán jól az Android billentyűzet
A Word összességében tökéletes funkcionalitással rendelkezik, táblák esetében többre nincs is szükség. Az külön szimpatikus, hogy Microsoft felhasználói fiók használata mellett szinte minden szükséges funkcionalitást megkapunk – ha a Windows 10-es változatnál is ilyen lesz az univerzális app, akkor sokan fognak örülni. Excel
Excel alatt is érdemes a képernyő-billentyűzetet álló tájolású kijelző mellett használni, hogy kisebb képátlójú érintőkijelzővel ellátott táblák esetében is legyen elég képtér. Maga az Excel egyébként szintén lenyűgözően komoly repertoárral van megáldva – és ennél az appnál nincs is semmi olyan extra szolgáltatás, amihez szükség lenne Office 365 előfizetésre.
A táblázatok felruházhatóak alapvető függvényekkel, de a mezők formázására, illetve különböző diagramok beszúrására is van mód. A kétujjas kicsinyítés és nagyítás itt is remekül működik, a mezőket pedig nagyon egyszerű kijelölni és szerkeszteni. Jó hír, hogy az általunk használt táblán nagyobb táblázat esetében sem tapasztaltunk akadozást.
Képeket, szövegdobozokat és alakzatokat a Wordhöz hasonlóan Excel alatt is beszúrhatunk, a sablonok között pedig több olyan is van, ami hasznos lehet – például költségvetés-kalkulátor. Powerpoint
A prezentációk készítésére használható PowerPoint valószínűleg már kevesebb felhasználót érdekel, de az app így is sokak számára jöhet jól. Az alkalmazás számos sablont kínál, amelyek könnyedén szerkeszthetőek az éppen aktuális igényeknek megfelelően. A kész mű diavetítés keretén belül kényelmesen meg is tekinthető.
A diákra táblázat, kép, alakzat vagy szövegdoboz egyaránt beszúrható, az egyes diák között pedig még áttűnési effekteket is alkalmazhatunk. A szerkesztés összességében egyszerű és zökkenőmentes, ahogy azt az Excel és a Word esetében már megszokhattuk, a felhasználói kezelőfelület pedig remekül illik az egyen-arculatba.
A szöveget természetesen formázhatjuk, választhatunk betűtípust, használhatunk felsorolást, illetve a szöveg pozícionálására is van mód. A kétujjas kicsinyítés és nagyítás ebben az alkalmazásban is tökéletesen, zökkenőmentesen működik.
A PowerPoint esetében Office 365 előfizetés birtokában két extrát kapunk: az egyik, hogy kézzel írhatunk a diákra, a másik pedig, hogy színes kiemeléssel láthatjuk el a táblázat celláit. Utóbbi nem feltétlenül fontos, de a kézírás lehetősége sok esetben lehet vonzó.
Fontos kiemelni, hogy míg az Excel és a Word esetében függőleges, illetve vízszintes módba egyaránt forgatható a tartalom és a kijelző, addig a PowerPoint esetében csak és kizárólag vízszintes mód áll rendelkezésre.
A Microsoft Office for Android remekül működött még az általunk használt olcsó, belépőszintű táblán is. Az USB-s billentyűzet ugyan látványos késleltetéssel működött, a képernyő-billentyűzet és a bluetooth-os billentyűzet azonban hibátlanul tette a dolgát. Az érintőkijelző segítségével minden funkció kezelése zökkenőmentes volt, igaz, néhol azért éreztük, hogy jobb lenne, ha 7 hüvelyk helyett 8-9 hüvely körüli képátló állna rendelkezésre. Utóbbi főleg akkor volt különösen érezhető, amikor vízszintes módban próbáltuk használni a képernyő billentyűzetet, ekkor ugyanis elég kevés hasznos képtér maradt a tartalom számára.
Az appok ingyenes változatai, amelyekhez csak egy Microsoft felhasználói fiókot kell regisztrálni, lenyűgözően sokoldalú funkcionalitást kínáltak, így átlagfelhasználói szemmel bőségesen elég, ha rájuk támaszkodunk. Az Office 365 előfizetés néhány extra szolgáltatással kecsegtet, főleg Word esetében, de az Excelhez nincs rá szükség, és a PowerPoint esetében sem létfontosságú, ha nem akarjuk diáinkat kézírással ellátni. Értelme akkor lehet igazán, ha az asztali alkalmazást is használjuk, hiszen ez esetben a táblás funkcionalitás bővülése csak egy kis extra az árban. Összességében az Office for Android szoftvercsomag nagyon jól használható és meglehetősen reszponzív, így aki rendelkezik az appok futtatásához szükséges androidos táblával, bátran tegyen egy próbát vele – nem fog csalódni! A Word innen, az Excel innen, a PowerPoint pedig innen tölthető le.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Bembee
2015.02.20. 14:05
De miért MIÉRT(?) kell 3 külön app, jobb lenne egybe, ezért sem szeretem a google-ös office-t se...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Zabalint Bembe...
2015.02.20. 14:12
Desktopon is külön alkalmazások, csak egy csomagban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kisem Bembe...
2015.02.20. 14:28
Ha 1 app lenne, akkor meg az lenne a bajod gondolom, hogy túl bonyolult, és lassú. Komolyan nem értem miért ekkora probléma 2 plusz ikon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Bembee Zabal...
2015.02.20. 14:29
Akkor a "sima" android-os MS office, miért van egybe? Meg régebben a google office (quickoffice) is egyben volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zabalint Bembe...
2015.02.20. 14:46
Viszont a Windows Mobile és elődein lévő MS Office is 3 külön alkalmazás volt mindig is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hcsa
2015.02.20. 17:02
Jó kis teszt lett és úgy tűnik, az irodai csomagok nem reménytelenek tablet fronton sem. Én még egy plusz próbát tettem volna - no persze nem a Gpad7-tel: mikro hdmi-vel kivezetni egy értelmes méretű monitorra milyen érzés a hsználata (mert ha már billenytűzet+egér lehetőséggel eljátszunk, akkor irodába a kijelző a harmadik ami fontos egész napos használat során).
Köszi a tesztet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. J.o.k.e.r
2015.02.20. 17:20
Ez az ötlet bizony bennünk is felmerült, látva, hogy egy költséghatékony táblához képest mennyire meglepően kezes az Office, de egyelőre még nem tudtuk kipróbálni.

Ami késik, nem múlik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tookmindeg...
2015.02.20. 21:52
Ez mind nagyon szép és jó, de ki tudja-e váltani egy ilyen táblagép office-al például egy irodai gépet, amin szintén valamilyen office van? Mert most a teszt erejéig értem, hogy minden klappol, de hosszabb ideig?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim tookm...
2015.02.20. 22:11
Ezzel az Office appal biztos nem ... a képek alapján a Polaris Office jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.21. 08:51
Nem értem miért gond, hogy 3 külön appról van szó. Érdekelne az, hogy ez pl. a számodra miért gond. Le tudnád írni, ha kérhetem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Sniper2004...
2015.02.22. 19:44
És ez a verzió a telefonokra nem is lesz elérhető? Én napi szinten használom mobilon(excel) és szükségem lenne rá, mert eddig egyik kipróbált program se tartalmaz egy speciális beállítást.
A "Megjelenés szerinti pontosság beállítására" lenne szükségem, ez tudja egyébként?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. s7abo
2015.02.23. 12:59
Én azt nem értem soha, hogy miért csak a képátló számít. Egyes telefonok 5"-on nagyobb felbontással bírnak, mint akár egy 8"-os VGA tablet. Vagy akár egy 720p-s. Legalább engednék telepíteni, aztán vagy tudod használni, vagy nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.23. 13:01
Nem tudja kiváltani, de nem is azért van, hanem kiegészíteni egy PC-t, és kitolni a hordozhatóság határát. Fálokat megnyitni, esetleg apróságokat módosítani. Nyilván nem 7"-on fogsz egy teljes ppt-t nulláról megalkotni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vanRobert
2015.02.24. 16:21
Nem tudom ki hogy van vele, nálam egy Acer A1-810-es tableten az AnySoftKeyboard appot nem tudtam használni gépelésre. Egyszerűen nem jelent meg, csak a gyári billentyűzet.
Valakinek hasonló tapasztalat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zseko
2015.07.10. 19:45
10,1 hüvelykes képátló felett mindenképpen szükség van az Office 365 előfizetésre

Vagyis a Tab S 10.5 tabletemen elfelejthetem. Kapják be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!