iPon Cikkek

Olcsó notebookot karácsonyra, de melyiket?

Dátum | 2010. 12. 18.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Közelednek az ünnepek és ilyenkor bizony a legtöbb emberből előtör a vásárlási láz vagy önszántukból, vagy muszájból. Bár idén már több mint ötven notebookot vettünk szemügyre, kevés volt köztük az igazán olcsó, belépő szintű típus (gyorsan hozzá kell tenni, hogy a 150-160 ezres masináknak is van gyengébben felszerelt változata, így érdemes ezekről is átfutni tesztjeinket). Most három olyan gépet mutatunk be olvasóinknak, amelyek a 100 és 130 ezer forint közötti ársávban helyezkednek el és véleményünk szerint sok vásárló érdeklődését kelthetik fel.

A legtöbben kétkedve állnak a sokszor túlságosan is kecsegtető árcédulával rendelkezik noteszgépek előtt, mindig, minden körülmények között valami turpisságot, valami rejtett hibát sejtve. Nos, az esetek többségében semmi ilyesmiről nincs szó, egyszerűen egy csomó mindent kihagy a gyártó, így egy teljesen mezei, mondhatni alap felszereltséggel bíró gép tulajdonosai lehetünk az átlagnál gyengébb vagy lassabb (olykor elavultabbnak számító) hardverrel. Jó hír, hogy az AMD előző generációs (elég rossz ár/fogyasztás mutatóval rendelkező) processzor családja gyakorlatilag teljesen eltűnt a mobil informatikai eszközökből, így a legfrissebb 45 nm-es központi egységeket találjuk a notebookok döntő többségében. Az Intel is kezdi lassan nyugdíjba küldeni a Core 2 Duo-kat és a vele azonos architektúrára épülő Pentiumokat, illetve Celeronokat, így már csak elvétve, főleg a belépő szintű gépek között találkozni velük. Teljesítményük a legtöbb felhasználó számára ma is elegendő, fogyasztásuk se sokkal rosszabb, mint a legújabb Arrandale családé (Celeron P4000, Pentium P6000 és Core i3/i5/i7 széria), így végszükség esetén bátran megvehetjük az ilyen CPU-kkal szerelt termékeket is.

Mit kell tudnunk, ha ebben az árkategóriában nézelődünk? Elsősorban azt, hogy milyen igényt támasztunk a leendő géppel kapcsolatban, szeretnénk-e például hordozni vagy időnk nagy részében otthon, az asztalon fogjuk használni. Fontos, hogy olyan szolgáltatásokért ne adjunk plusz pénzt, amelyekre nincs szükségünk (pl. ujjlenyomat-olvasó, eSATA csatlakozó, stb.). Érdemes szem előtt tartani, hogy a 120-130 ezer forint körüli régióban már léteznek olyan gépek is, amelyek alapvetően eggyel feljebb képviseltetik magukat, viszont a gyártó készített belőle lecsupaszított, gyengébb hardverrel ellátott változato(ka)t is. Nem szabad elzárkózni előlük, hiszen köszönhetően annak, hogy egy drágább szegmensben kell, hogy labdába rúgjanak, a burkolatuk és az összeszerelési minőségük esetenként jobb lehet, mint a kifejezetten a belépő kategóriába szánt (de valamivel jobban felszerelt) masináké.

Mostani tesztünkben három olyan notebook családot vettünk szemügyre, melyek főként a belépő szinten találhatók meg, operációs rendszert nem tartalmaznak és kivétel nélkül 15,6”-os kijelzővel bírnak. Szokásunkhoz híven ABC sorrendben fogunk haladni, így kezdjük a tesztet az Asus K52D-vel.

Az Asus nagyon régóta van jelen belépő szériás gépeivel a notebook piacon, legfrissebb szériájuk (K52) a sikeres K50 család utódjának is tekinthető, így aztán nem meglepő, hogy vonalvezetését tekintve ismerős lehet a szemnek az elsősorban sötétbarna burkolattal megvásárolható készülék.


110-től egészen 205 ezer forintig találunk ebbe a családba tartozó gépet, így aztán nem meglepő, hogy a K52F végződésű modell korábban már járt nálunk Intel Core i3-mas processzorral. Akkor pár dolog miatt alul maradt a konkurenciával szemben, de butaság lenne emiatt rögtön leírni a gépet, hiszen most egészen más körülmények között kell helyt állnia, arról nem is beszélve, hogy az ellenfelek már nem ugyanazok a notebookok lesznek.


Árához képest meglepően jó felszereltséget kapunk a pénzünkért, hiszen még dedikált videokártyára is futotta, igaz, ugyanennyi pénzből már a többi két résztvevő is megvásárolható hasonló kiépítéssel, ezt nem árt tudni. Bizakodásra adhat okot az üzemidőre nézve, hogy az AMD alacsonyabb fogyasztású, 25W-os TDP-vel rendelkező processzora került a K52D-be, más kérdés, hogy a dedikált Mobility Radeon HD5470 némileg többet kér enni mint egy integrált VGA. Bár a memória árak padlón vannak, ettől függetlenül örömteli, hogy sikerült 4 GB RAM-ot belesuvasztani a gépbe, tovább növelve a termék ázsióját. Ebben az árkategóriában a gigabites sebességre képes hálózati adapter se szokott széria tartozék lenni. Nem elhanyagolható tény, hogy a K52D-re az Asus két év garanciát vállal.


A notebook mellé kivételesen nem kapunk egeret (ellentétben a K52F-fel), viszont drivereket tartalmazó lemezt igen, amire szükségünk is lesz, hiszen a Windows 7 csak a vezeték nélküli hálózati kártyát ismeri fel, a vezetékest nem. A tápegység 90W-os, amely valószínűleg a dedikált videokártyának köszönhető (bár nem indokolt). Segítségével igencsak gyorsan tudjuk tölteni a mezei hatcellás akkumulátort.

A zajszinttel nem volt különösebb gond, üresjáratban nagyon halkan tette a dolgát a K52D. Terhelés hatására se volt képes zajongani, bár a ventilátor minimálisan ugyan, de magasabb fordulatszámra kapcsolt. A processzor nyugalmi állapotban 51, maximális terhelés mellett 68 fokos volt, míg a videokártya ugyanezen értékei 54, illetve 64 voltak. Nem ért meglepetésként minket az Asus belépő kategóriás gépének jó teljesítménye, hiszen a K52F is halkabb volt konkurenseinél. A burkolat egyébként sehol nem forrósodott át, így vélhetően nyáron sem okoz majd gondot a gép használata.


A Windows 7 beépített tesztprogramja a videokártyát hozta ki, mint leggyengébb láncszem, ami elég meglepő, főleg a játékok alatt nyújtott teljesítményre adott 4.9-es pontszám. Ilyen teljesítményre a legerősebb integrált videokártyák is képesek, így kíváncsiak voltunk, vajon a valós tesztek is alátámasztják-e majd az operációs rendszer által alkotott véleményt. A processzor a jelenleg kapható Athlon II X2 család mobil változatának tekinthető, elsősorban órajelben és fogyasztásban térnek el egymástól.


A 320 GB-os merevlemez gyakorlatilag alap ma már, ennél olcsóbbat nem is nagyon tudnának venni a gyártók, legfeljebb az eggyel kisebb modellt. A Western Digital Scorpio Blue szériája már többször bizonyított nálunk és most sem okozott csalódást, bár hőmérséklete lehetett volna egy kicsit alacsonyabb így télen. Zajszintje gyakorlatilag nincs.

Bár a hangszórók az Altec Lansingtól származnak, ne ringassuk álomba magunkat, hogy ettől bármivel is szebben szólnak, mint társaik, inkább a mellékelt szoftver az, ami némileg növeli a térhangzást és a hang tisztaságot.


Külsejét tekintve az Asus laptopja volt az egyetlen a három közül, amelyik fényes bevonatú burkolatot kapott. Képeken és kibontásnál is jól néz ki, de az ujjlenyomatokat azért rendesen gyűjti és sérülékeny is. A felső burkolat túl sok ellenállást nem fog tanúsítani az ütődéseknek, de ez nem is az a kategória, ahol az alumínium és magnézium váz a divat. A hatalmas alsó lapot lecsavarozva bármihez hozzá tudunk férni, ami a gépben van (még a processzorhoz is), így mindent könnyedén tudunk cserélni, ha kedvünk tartja. Mágneses és mechanikus zárat nem kapunk, így egy idő után a műanyag zsanér valószínűleg meg fog lazulni és a két burkolat enyhén lötyög majd összecsukás után.


A billentyűzet nem tartozik a legjobbak közé, bár viszonylag gyorsan és pontosan lehet gépelni a klaviatúra segítségével. A gombok lehetnének egy fokkal nagyobbak, de a nagyobbik gond, hogy a felületük kialakítása egyáltalán nem igazodik az ember ujjához. A gombok mellet csillogó fekete műanyag rácsszerkezet van, amely rövid időn belül magához fogja vonzani a koszt és a port is, nem árt erre odafigyelni.


A K52D touchpad az egyetlen volt a mezőnyben, amely támogatta a háromujjas érintést (jobb gomb művelet), ezt a mindennapokban elég jól lehetett alkalmazni. Ezen kívül minden mást tud, amit a mai tapipadok, több különlegessége nincs. Érzékenysége nem túl jó, főleg a felső sávban, illetve az érzékelés pontosságán is lenne mit javítani, de bőven megüti a használható szintet. Az egybeépített bal és jobb egérgombok elég nehezen nyomhatók (és akkor is csak a szélükön), viszont egész csendesek.


Csatlakozókból gyakorlatilag minden fontosabbat megkapunk, hiszen van sok USB és egy HDMI kimenet is. A kártyaolvasót semmi nem védi a portól, így érdemes egy SD kártyát mindig benne tartani, ha nem használjuk más eszközökben.

A kijelző bizonyos szempontból a legjobb volt a mezőnyben, bár elég hasonló kvalitásokkal rendelkezik mindhárom panel. Az Asus K52D-nek volt a legkisebb fényereje ránézésre, viszont neki voltak a legszebb színei. A látószög minden irányból csak az átlagos szintet ütötte meg, de a LED-es háttérvilágításnak köszönhetően a fényerő eloszlása viszonylag homogén volt, így szemből nézve nem lehet egy rossz szavunk sem a gépre. A 2 MPixeles kamera remekül követi a gyors mozgásokat is és nem jön zavarba a mesterséges fénytől sem.

Folytassuk a sort a Lenovo-val, melynek legújabb Ideapad szériája pont beleillett cikkünkbe. A cég tavaly indította útjára a belépő szintű családot, mely az óta rengeteg különböző típust számlál. A G565-ös sorozat kizárólag AMD processzorokkal kapható, azokból viszont két- és hárommagos változatokkal egyaránt. Utoljára az Y560-as Ideapad járt nálunk, amely főleg remek ár/teljesítmény mutatójával kápráztatott el minket, így kíváncsian vártuk, hogy az a cég, amely februárban is az egyik legjobb belépő szintű notebookot hozta el a magyar piacra, vajon milyen irányba mozdította el az utódot.


A G565G-nél (szemben az Y560-nal) inkább az anyagminőségre és egyéb dolgokra voltunk kíváncsiak, hiszen a teljesítménye nagyjából minden ebben a kategóriába tartozó gépnek megegyezik. Reménykedtünk benne, hogy a közel egy évvel ezelőtt nálunk járt G550L-ből minden jó tulajdonságot megtartottak és megspékelték még valami extrával, hiszen az óta eltelt egy év és ez a számítástechnikában nagy idő.


100 MHz-cel gyorsabb processzort és plusz egy eSATA csatlakozót kapunk az előbb látott Asus K52D-hez képest, viszont a központi memória mérete fele akkora és nincs dedikált videokártya sem. A garancia idő a Lenovo-nál is két év.


A notebook mellé itt is csak a legszükségesebb dolgokat kapjuk meg, a driver CD a gyors üzembe helyezési útmutató mögött van és kizárólag Windows 7-es meghajtó programokat tartalmaz. Erre szükség is van, ugyanis a legújabb operációs rendszer se a vezetékes, se a vezeték nélküli hálózati kártyát nem ismeri fel, így az internetről nem tudjuk levadászni a szükséges alkalmazásokat. A tápegység ezúttal 65W-os és valamivel több idő kell ahhoz, hogy maximálisan feltöltse a hatcellás akkumulátort, mint az Asus K52D esetében.

A Lenovo gépek hűtésével általánosságban aligha akadnak gondok, de a G565G-től belépő kategória ide vagy oda, mindenképpen többet vártunk volna. Üresjáratban a gép abszolút halkan dolgozik, viszont már ekkor is jelen van valami zavaró, közép frekvenciás halk búgás, amelyet akár egy méterről is hallani lehet. Hogy ez mennyire zavaró, azt embere válogatja, a nagyobbik gond inkább a terheléses teszteknél jött elő. Maximális terhelésnél a gép simán a leghangosabb volt a három most nálunk járt példány közül, viszont játékok alatt az üresjárathoz közeli csendet produkálta. Full HD filmnézésnél aztán megint rákapcsolt a ventilátor és kénytelenek voltunk a mozifilm hangerejét növelni, hogy ellensúlyozzuk a megnövekedett zajszintet. Tényként kell kezelni azonban azt is, hogy az Ideapad G565G volt a leghűvösebb a mezőnyben, üresjáratban ugyanis 43, míg maximális terhelés mellett alig 62 fokos volt az Athlon II-es processzor.


A Windows 7 által kiosztott pontszámok természetesen a videokártyához kapcsolódó méréseknél csappantak meg leginkább, viszont alaposan zuhant a memória adatátviteli sebessége is. Ennek az az egyszerű prózai oka, hogy míg az Asus K52D-ben két modult találunk (2x2 GB), addig a Lenovod Ideapad G565G-ben mindössze egyet (1x2 GB), így nem élvezhetjük a kétcsatornás memóriavezérléssel járó előnyöket (ezt egy második 2 GB-os modullal könnyedén bepótolhatjuk). Jelen esetben ez duplán fontos, ugyanis az integrált videokártya nem rendelkezik saját video RAM-mal, így a központi memóriából hasít ki 256 MB-ot, tehát annak sebessége kihatással van a VGA-ra, ezáltal a játékokra is.


A 320 GB-os Seagate merevlemez sebessége elmarad az Asusban lévő Western Digitalétól, amely részben annak is köszönhető, hogy a Lenovo-nál a SATA sebességet lekorlátozták az első generáció adatátviteli szintjére. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy a merevlemez valójában nem is képes gyorsabb tempóra, ez az első olyan BIOS frissítésnél ki fog derülni, ahol feloldják ezt a korlátot. Zajszintjével meg voltunk elégedve, a hőtermelésével viszont nagyon nem. A 45-47 fokos érték télen nem elfogadható, ugyani nyáron ebből könnyedén 55-60 is lehet, amely hosszú távon mindenképpen árt a HDD-nek.

Hangszórók tekintetében szintén a sor végén foglalt helyet a Lenovo-ban található sztereó pár, igaz, ha nem számítjuk az Asus-ban lévő szoftveres „trükközést”, akkor mindhárom gépnek nagyjából ugyanolyan doboz hangja van egy bizonyos hangerő után.


Talán eddig kissé túlságosan negatívak voltunk a Lenovo legújabb belépő kategóriás noteszgépével szemben, ám vannak vitathatatlan előnyei is. Kezdjük mindjárt a burkolattal, amely mindenhol matt, méghozzá a jobb minőségűnek látszó fajtából. A fedőlap még egy kis ívet is kapott az aljára, ami pont annyira töri meg az unalmas szürke burkolatot, hogy elfelejtjük, mennyire olcsó is ez a gép. A készülék alján szintén minden alkatrészhez hozzáférhetünk a csavarok kitekerése után, nincs megkötve a kezünk a bővítést illetően. Mágneses és mechanikus zárat itt se kapunk, így egy idő után valószínűleg a zsanér megsínyli majd a sok szállítást.


A billentyűzet a legjobb volt a három közül. Az elsőséghez elég volt egy kellőképpen stabil alátámasztás és néhány lekerekített, illetve remek oldaltartással rendelkező gomb. Kár, hogy a Lenovo is ragaszkodott a numerikus padhoz, így a klaviatúra jobb oldalát (pl. iránygombok) eléggé összenyomorították.


A touchpad hasznos felülete valamivel kisebb, mint az Asus-nál, de még használható méretet ölt. A picit érdes matt műanyagnak köszönhetően abszolút nem tapad hozzá az ember ujja, igaz, néha pont a túlságosan könnyű kezelhetőség okozhat gondot a felhasználónak. A bal és jobb egér gomb nyomáspontja nagyon magasan van, ráadásul keményen kattognak is, így használatukkal kisebb lármát csaphatunk közvetlen környezetünkben. Természetesen a multitouch képességek nem maradtak ki a repertoárból, arra viszont figyeljünk, hogy a driver telepítése után ezek alapértelmezés szerint ki vannak kapcsolva.


Ugyanazokkal a csatlakozókkal találkozunk, mint a K52D esetében, a különbség annyi, hogy az egyik USB portot ezúttal felváltotta egy eSATA, amely áramot is képes biztosítani a rá aggatott eszköznek. Ebben a kategóriában, ha nem is számít kuriózumnak ez a csatlakozó, az biztos, hogy ritkán találkozhatunk vele. Bár jelentősége nincs, mégis örültünk a Thinkpadekről már évek óta ismerős színezett hangki- és bemeneteknek. Az is ritka, hogy ekkora LED-et kapjon egy DVD-író, bár nekünk tetszett a mutatós zöld visszajelzés.

A három nálunk járt gép közül az Ideapadnak volt a leggyengébb a kijelzője, bár drasztikus különbséget senki ne várjon a valóságban. Nekünk könnyű dolgunk volt, mert egymás mellé állítva figyelhettünk meg az eltéréseket, de vásárlásnál aligha ütköznének ki ezek. A legszembetűnőbb a kék szín túlszaturáltsága volt a G565G-nél, ezen kívül kellően tág fényerő tartománnyal és éles szövegmegjelenítéssel találkozhatunk, tehát a gyengeség itt igazából csak viszonyítás kérdése. Ez volt az egyetlen olyan panel ugyanakkor, amelynél enyhe bevilágításra lettünk figyelmesek a két függőleges oldalon. A kávában lévő webkamera viszont tényleg nem volt egy nagy eresztés, igaz, nem képminősége, hanem lassúsága miatt.

Mai utolsó versenyzőnk a Packard Belltől érkezett. Az Acer szárnyai alá tartozó cég már többször bizonyította, hogy nem véletlenül vannak jelen hazánk kis piacán is. Nem is olyan rég járt nálunk az EasyNote TJ75, amelyet akkor az egyik legjobb vételnek kiáltottunk ki az olcsó Core i3-mas notebookok között. Nem sokkal később kaptuk meg a TM98-at, amelyről szintén elismerően nyilatkoztunk, így nem csoda, ha az átlagnál valamivel nagyobb elvárásokat támasztottunk az érdekes nevű F4081-gyel szemben, bár tudtuk, hogy abszolút belépő szintű masináról van szó.


A teszt notebooknak két kérdésre is választ kellett adnia. Az egyik természetesen az volt, hogy a vetélytársakkal szemben mennyire állja meg a helyét, esetleg túl tudja-e szárnyalni őket. A másik pedig nem kifejezetten ehhez a cikkhez tartozik, de szerettük volna végre megtudni, vajon használható-e ma még valamire egy egymagos processzor. Éppen azért partnerünktől a legolcsóbb EasyNote-ot kértük el, vélhetően azok számára, akik nem szeretnének/tudnak sokat költeni egy noteszgépre a második kérdés legalább olyan fontos, mint az első.


Szinte hihetetlen, mennyi minden fért bele a valamivel kevesebb, mint 105 ezer forintos vételárba. Először is kapunk HDMI csatlakozót, 802.11n-es WiFi-t, gigabites LAN-t és 2 év garanciát is. A memóriakártya-olvasó és a LED-es kijelző úgy látszik, ma már tényleg alap felszereltségként jár minden géphez, csakúgy, mint a webkamera. Van egy szint, ami alá már képtelenség lemenni, ez mindenképpen jó hír. A tesztelt F4081-esen egy grafikus felület nélküli Linux volt előtelepítve, amelyet valószínűleg mindenki le fog törölni az első bekapcsoláskor – így tettünk mi is. A hatcellás akkumulátor teljesen átlagos, viszont az egymagos Sempron ugyanúgy 25W-os TDP-vel rendelkezik, mint kétmagos társai (Athlon II P széria), így volt okunk reménykedni egy esetleges jó üzemidőben – bár az már tényleg hab lenne a tortán.


A termék mellé a szokásos kellékeket kapjuk, fontos viszont tudnunk, hogy a Linuxos változathoz a gyártó nem mellékel driver CD-t és tekintettel arra, hogy a Windows 7 nem ismeri fel se a vezetékes, se a vezeték nélküli hálózati kártyát, azok meghajtó programjait előbb a Packard Bell oldaláról le kell töltenünk. A tápegység itt is 65W-os és nagyjából hasonló gyorsasággal tölti az akkumulátort, mint az előbb bemutatott Lenovo Ideapad G565G.

Sajnos azt nem tudjuk megjósolni, hogy a kétmagos processzorokkal hogy boldogul a legolcsóbb karosszériás EasyNote, azt viszont bátran kijelenthetjük, hogy az egymagos Sempronnal lazán elbánik. Üresjáratban szinte egyáltalán nincs hangja és maximális terhelés mellett is alig kapcsol magasabb fordulatszámra a ventilátor – akárcsak az Asus K52D esetében. A hőmérsékletek is elfogadhatóan alakulnak, a kezdeti 47 fokot nem sikerült 68 fölé tornázni.


A Windows 7 kerek egy pontos mínusszal díjazta a második processzormag letiltását, a Mobility Radeon HD4250-et pedig bő féllel ítélte rosszabbnak a játékok terén, mint az előbb látott HD4270-et. Meglátjuk, mindezek a való életben mennyire ütköznek majd ki. Azt mindenekelőtt elmondhatjuk, hogy a Sempron V140 (amely tulajdonképpen egy egymagos Athlon II) tisztességesen tette a dolgát, amíg nem kezdtünk el direkt 4-5 megerőltetőbb alkalmazást futtatni, addig gyakorlatilag nem is éreztük a második mag hiányát. A szokásos Full HD videókat is könnyedén vitte, ráadásul a video gyorsításnak köszönhetően a processzor alig dolgozott többet, mint a másik gép esetében. A 2 GB központi memóriából ezúttal is 256 MB-os kér el az integrált Radeon. A memória sávszélesség se változott, hiszen ez a mennyiség egyetlen modulként van jelen, amely kezdetben hátrányt (egycsatornás mód), később viszont előnyt (bővítés) jelent majd. Furcsa módon a RAM-ot brutális alacsony órajelen (400 MHz) járatta a BIOS, igaz, nagyon alacsony késleltetés (CL4-5-5-15) mellett. Ennek ellenére (vagy a beépített memóriavezérlőnek köszönhetően) alig volt eltérés a G565G által produkált eredményekhez képest – és a Windows-nak se tűnt fel ez a turpisság a beépített tesztprogramnál.


Vicces, hogy a legolcsóbb gépbe került a leghűvösebb és a leggyorsabb merevlemez is, igaz, ezek csak nyers számok. A Hitachi 250 GB-os HDD-je nem sűrűn jár nálunk, de ha ilyen remek zajszinttel és teljesítménnyel kecsegtet az új széria, akkor várjuk szeretettel bármely méretben.

Az F4081 sztereó hangszórói közepes hangerői viszonylag jól érzik magukat, de utána már hajlamosak egy picit a burkolattal együtt koncertezni, így zenehallgatásra csak visszafogottan alkalmas, filmnézésnél viszont nincs ilyen gond.


Örömmel vettük kézbe a gépet, miután megláttuk, hogy hasonlóan a Lenovo Ideapadjához az F4081 is mindenhol matt borítást kapott – kivéve a kijelző körüli kávát, ahova sajnos már jutott a fényes fekete műanyagból is. A felső burkolat a szokásos Packard Belles mintázatot követi, tapintásra gumírozott műanyag hatását kelti, amely pozitív tény volt a szemünkben. A gépet megfordítva és a csavarokat kitekerve mindössze a merevlemezhez és a memóriához férünk hozzá, a processzorhoz nem. Akárcsak a másik két versenyzőnél, itt sem rögzíti összecsukás után semmi a fedő- és a hátlapot egymáshoz.


A billentyűzet is megúszta a fényes bevonatot, ennek ellenére nem volt olyan kényelmes gépelni rajta, mint a Lenovo-n, hiszen a gombok itt ugyanolyan egyenesek, mint az Asus-nál, ráadásul ebben az esetben az alátámasztásuk is hagy némi kívánnivalót maga után. A Packard Bell klaviatúrájának van viszont egy hatalmas előnye: óriási méretűek a gombok. Ráadásul ez volt az egyetlen gép a három közül, ahol dedikált önálló gombokat találtunk a hangerő szabályzásra.


A touchpad felületének nagysága megegyezett a Lenovo-éval, az anyaghasználata viszont egy fokkal jobb volt az EasyNote-nak. A gombok nyomáspontja elég magasan van, viszont könnyedén kezelhetők és rendkívül halkak. A multitouch képességekről sajnos le kell mondanunk, talán ez a legfájóbb hiányossága a gépnek – abban az esetben persze, ha nem használunk egeret.


Az Asus-szal megegyező csatlakozókat kapunk az F4081-nél is, ráaádsul az elosztásuk is kísértetiesen hasonló, egyedül a kártyaolvasó került a gép elejére a Packard Bell esetében.

A legolcsóbb EasyNote kijelzője hasonlóan jól szerepelt, mint az Asus-é, egyedül a piros szín árnyalatával nem voltunk maradéktalanul elégedettek, de ez is megint olyan különbség, amelyre csak egymás mellé téve a két panelt derül fény. Ezt leszámítva minden ott leírt tulajdonság visszaköszön az F4081-nél is. Amiben viszont egyértelműen a Packard Bell üdvöskéje volt a legjobb az a dőlésszög, ugyanis messze ez a gép produkálta a legnagyobb értéket, ami akkor fontos, ha ölben szeretnénk használni a masinát. Az 1.3 Mpixeles webkamera gyakorlatilag pontosan ugyanúgy viselkedett, mint a Lenovo Ideapadjánál, nem lennénk meglepve, ha azonos lenne a beszállítója a két cégnek.


A processzor tesztek természetesen kihozták az egymagos Sempron V140 gyengeségeit, de tegye fel a kezét, akit meglepett, hogy egy 2010-es tesztprogramban előnyre tesz szert az a CPU, amelyik azonos órajel mellett több maggal rendelkezik? Na, ugye. A Core i5-450M csak viszonyításképpen került a kalapba, hiszen két fizikai magja mellett két logikaival is rendelkezik.


A Windows 7 által jósolt játékbeli lemaradásnak nyomát sem láttuk a két integrált videokártyás gépnél, sőt meglepetésünkre volt, ahol egy hajszálnyival, de a papíron gyengébb Packard Bell volt a gyorsabb. Az viszont tisztán látszik, hogy a mai modern grafikus motorral ellátott játékoknál csak a dedikált megoldások rúgnak már labdába, erre a Lost Planet 2 benchmark remekül rámutatott. Aki tehát kacérkodik szabadidejének effajta eltöltésével, az inkább a HD5470-es változatokat keresse a webáruházban – mindhárom modellből van ilyen verzió.


Az akkumulátor tesztek kisebb fajta meglepetéssel zárultak. Egyrészt nem gondoltuk volna, hogy az alig 100 ezer forintos Packard Bell kihúzza közel 4 óráig, másrészt örültünk neki, hogy az AMD azon döntése, miszerint a belépő kategóriában is 25W-os processzorokkal indul útnak végül megérte a fáradozást. Az Athlon II P300-as CPU-k megizzasztva tényleg versenyképes fogyasztást produkálnak, erre remek példa az Ideapad G565G majdnem másfél órás eredménye. A Mobility Radeon HD5470 elfogadható sebessége mellett korrekt fogyasztási mutatóval is bír, hiszen a játékokat leszámítva alig meríti jobban az akkumulátort, mint integrált testvérei.

A pár napos teszt számunkra is sok tanulsággal szolgált. Egyrészt ismét megbizonyosodhattunk róla, hogy ami olcsó, az nem feltétlenül gagyi és elavult. Igenis léteznek ma már korrekt megoldások, amelyekkel könnyedén elvégezhetők a leggyakoribb munkák, képesek 1920x1080-as felbontású filmek lejátszására, sőt TV-re való továbbítására is (HDMI). A sokat kritizált hűtési rendszerek nálunk remekül teljesítettek, egyedül a Lenovo-é volt gyengébb az elvártnál. Nyilvánvaló, hogy ezeket a gépeket elsősorban otthoni használatra tervezték, hiszen a műanyag zsanérok a mindennapos hurcolászást még a garancia időn belül meg fogják sínyleni, de vidéki diákoknak abszolút életképes választás bármelyik masina a budapesti kollégiumba vagy albérletbe. A Packard Bell F4081-es szériájának nálunk járt tagja pedig kiérdemelte különösen ajánlott plecsninket, köszönhetően egyedülálló ár/teljesítmény mutatójának.


A tesztben szereplő Asus K52D és Lenovo Ideapad G565G típus notebookokat a CHS Hungary Kft-től, míg a Packard Bell EasyNote F4081-et a cég hazai disztribútorától, a Cédrus Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Asus K52D:

Pro:
+ jó kijelző
+ halk hűtés
+ multitouch gesztusok
+ 2 év garancia

Kontra:
- a billentyűzet lehetne jobb is
- a touchpad felső része érzéketlenebb, mint a többi
- túl sok a fényes felület


Lenovo Ideapad G565G:

Pro:
+ teljesen matt burkolat
+ jó billentyűzet
+ eSATA
+ 2 év garancia

Kontra:
- melegedő merevlemez
- kijelző enyhén túlszaturált
- a klaviatúra jobb széle túl sűrű
- 100 MBites LAN
- olykor indokolatlanul zajos hűtőrendszer


Packard Bell EasyNote F4081:

Pro:
+ matt burkolat
+ gumírozott fedőlap
+ nagy gombok
+ jó touchpad
+ halk hűtőrendszer
+ nagy szögben dönthető és jó minőségű kijelző
+ 2 év garancia

Kontra:
- billentyűzet alátámasztása picit gyenge
- nincs Windows-os driver CD a Linuxos változathoz
- nincs multitouch

Packad Bell EasyNote F4081
Hivatalos weblapok: Asus K52D | Lenovo Ideapad G565G | Packard Bell EasyNote F4081
Vásárlás: Asus K52De | Lenovo Ideapad G565G | Packard Bell EasyNote F4081

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

49. Cukrosbacs...
2010.12.18. 20:00
Szép teszt nagyon tetszett (egy Packard Bell EasyNote X2 p340 felszerelt változatom van 3 órát bír). legközelebb is várjuk az olcsóbb notik tesztjeit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. huncut123
2010.12.18. 20:14
Én ezt: ACER AS5742ZG-P613G32MN még bele tettem volna, szerintem ez a legjobb a 4 közül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. bdfhz
2010.12.18. 20:18
Én is örülök, hogy olcsó gépek kerültek tesztelésre. Bár - ha a címre gondolok - kicsit elkéstetek.

A Packard Bell F4081-et kétmagos processzorral venném, úgy sem sokkal drágább. Kb. 125 ezer forintból pedig kijön a kétmagos processzorral és külön videókártyával rendelkező változat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Heroes27
2010.12.18. 20:25
Huh nem semmi teszt, meg nem is rövid Alvin aludtál te egyáltalán?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Alvin_ti42...
2010.12.18. 20:31
Heroes27: 2004-ből vannak még emlékeim ilyen pótcselekvésekről, mint alvás

bdfhz: 125-130 között mind a háromból kijön a kétmagos processzorral és dedikált videokártyával rendelkező változat, más kérdés, hogy az Ideapadból most csak drágább verzió van raktáron HD5470-nel.

huncut123: Sajnos nekünk is véges a kapacitásunk plusz nem is tudunk mindent beszerezni (egyelőre sajnos). Az Acer, amit mutattál egyéb iránt pontosan olyan, mint a többi gép, csak a Turbo Boost nélküli Pentium van benne, amely valamivel gyorsabb az Athlon II-knél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. maláj
2010.12.18. 20:41
jó lett a teszt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Balucsek
2010.12.18. 21:58
Egy kis apróság ami bosszant, a grafikonoknál mindig más más színnel vannak jelölve a laptopok, igaz minden tesztben más más darab is szerepel, de legalább a főszereplőknek lehetne fix a színük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. LoGA
2010.12.19. 00:08
Kb. 1 hónapja egy ugyanilyen Packard Bell lapit vettem a húgomnak. Ezek szerint nem nyúltam nagyon mellé .

Máshol már leírtam a saját véleményem róla, de úgy érzem, talán itt is segítek vele:
- féltem az egymagos procitól, de egyszerű irodai alkalmazásokhoz, böngészéshez, msnhez teljesen elég, látszólag meg sem erőlteti magát
- viszi a fullhd-t, bár nekem sikerült megizzasztanom vele... de lehet, hogy csak az én bénaságomnak köszönhető (MPC Home Cinemával próbálom)
- a billentyűzete furcsa, én normál gombokhoz vagyok szokva, ez pedig a mai Acer divatnak megfelelő "lebegő" gombokkal szerelt, amiket szokni kell. húgom használja, ő azt mondja pár nap alatt megszokta, már teljesen megfelel neki
- a hálódriverrel én is szívtam, pont, ahogy írjátok a cikkben: se a vezetékes, se a vezetéknélküli csatolót nem ismeri fel a win7 magától. a PB honlapjáról viszont mindjárt 3-féle wireless driver is leszedhető. mivel azonban sehol nem derül ki, hogy melyik is van az én példányomban, így maradt a tippelés, elsőre eltaláltam a típust
- az a Linpus, vagy mi a nyavalya, ami rajta van, teljesen felesleges. a win7 telepítés első lépése volt, hogy eldobáltam az előre telepített partíciókat. akkor már tettek volna rá valami ubuntut, talán volna, aki fent hagyja, de ennek így semmi értelme...
- a cucc rendkívül igényes: szép kijelző, igényes műanyagok, nem sima műanyag, hanem meg van bolondítva valami domború mintázattal
- a hűtése nagyon jó. alapjáraton semmi hangja, ha közvetlen mellé teszem a fülem, akkor éppen hallom. nem sikerült annyira megerőltetnem, hogy hangoskodjon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. comegetsom...
2010.12.19. 10:41
Jó kis cikk,nem rég rendeltem egy Asus K52JE-EX150D-t, majd írok véleményt. Biztos érdekes lesz a fogyasztás,játékok(fps),hőmérséklet intel procival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. huncut123
2010.12.19. 10:45
Én inkább csak azért tettem volna bele az ACER-t, mert az már az új 32nm-es CPU, és kíváncsi lettem volna hogy mit tud az AMD ellen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Alvin_ti42...
2010.12.19. 11:15
huncut123: ha csak a 32 nm-es Intel processzorok érdekelnek, akkor nyugodtan lapozd át bármelyik Core i3/i5 processzorral szerelt gépről szóló cikkünket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. huncut123
2010.12.19. 11:21
Igen nézegettem azokat már, de a P6100-es az "elérhető árú" 32nm-es Intel, az ACER csak 120k, és használható a VGA benne, és az "i" szériás gépek feleslegesen erősek, mert az i3-330M is erősebb a P9600-nál, akkora teljesítmény meg felesleges egy laptopba, mikor van erős PC-m.

amúgy jó teszt, csak így tovább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Hadzsek
2010.12.19. 19:29
én is megleptem most magam 3. géppel mert a 2 áramzabáló dög mellé kell 1 hurcolászni ezért örültem h pont ilyen tesztet dobtatok ki arról nem is beszélve ha nem az egyetemem vagyok akkor majdhogynem könyörögnöm kell apunak h hagyja abba a zuma-zást és engedjen géphez

ui:ha este rendeltem /19:00 kor kb / meg az asus-t akkor mikorra várható h kihozzák az "ítéletidő" függvényében?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. daveny
2010.12.19. 20:50
Én 1 hónapig bújtam a laptopokat, teszteket.
Az volt a követelményem hogy i3-as CPU és egy alapszintű játékélményre is felkészült laptopot vegyek, lehetőleg minél olcsóbban.
Acer 5742G, ~160ért. A kijelzője kicsit gyenge, de amúgy bátran ajánlom mindenkinek. Össze van rakva korrektül, billentyűzet első osztályú, teljesítményre végül überelte a PC-met is.
Mindenkinek ajánlom, aki 160ért árához mérten PC-ket megszégyenítő gépre vágyik. Árértékbe nagyon a helyén van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. oroszmtb
2010.12.19. 20:53
Nekem Asus K52JE-EX150D (p6100) van és nagyon jól működik.
Gyorsan teszteltem a procit az AIDA64-el és nem kicsit jobb az itt tesztelt gépeknél. Cpu photoworxx: 13300 pont.
Cpu queen 8400 pont.
Cpu Zlib 27488kb/s.

árához képest nagyon jó.
A lebegő (acer divat billentyűzet) szerintem jó ötlet.
Láttam róla egy tesztet (nem acer találmány amúgy) és az a célja ,hogy kerüljük a félreütést gépelés közben, mert így nem nyomsz le egyszerre két billentyűt.
Nekem bejött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. oroszmtb
2010.12.19. 20:55
jaj..nem jót illesztettem be.
természetesen nekem Acer van
ACER AS5742ZG-P613G32MN
ez itt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. NoControl
2010.12.20. 09:58
Én a tesztben szereplő Asus-t vásároltam meg pont innen nagyon korrekt teljesítményre, nem melegszik egyáltalán (nincs hangja) alapjáraton szerintem nem is pörög a ventillátor. Új játékokat is korrektül viszi. Ajánlom mindenkinek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. prohlep
2010.12.20. 13:01
Nekem nagyon tetszett a teszt jozansaga.

Csaladban jo tapasztalatom van a tesztben is emlitett, egy korabbi, Packard Bell EasyNote TJ75 geppel. Egyetemen tobb diaknal latok Asus K52 kategoriaju gepet, elegedetten nyilatkoznak. Lattam egy harmadik fajta Packard Bell EasyNote laptopot is, es kiprobalva a hallgato gepet, szerintem annak is olyan jo a billentyuzete, mint a TJ75-nek. A tesztbol ugy tunik, mintha az F4081 nem lenne annyira jo billentyuzetu. A lanyom TJ75-jenek is olyan sima egyenes a billentyuzete, mint amilyennek a teszt az F4081-et mondja, egy szelso helyen valoban nem jo az alatamasztas, ... de en tobbszor gepeltem rajta megelegedettseggel.

Ha valaki nem akar vagy nem tud flugig menni, akkor ezek korrekt laptopoknak tunnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Jancsi
2010.12.20. 19:41
Sziasztok! a multitouch-ot hogy tudom bekapcsolni a lenovo-nál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Alvin_ti42...
2010.12.20. 23:14
Jancsi: ha feltetted a drivert, akkor a Vezérlőpulton belül az Egér beállítások alatt lesz egy új fül (Synaptics) és ott a pinch to zoom, rotate, illetve a kétujjas görgetéseket tudod bekapcsolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Cukrosbacs...
2010.12.21. 16:52
A Packard Bell a p340 AMD procival felszerelt a win7 64bit ultimate oprendszer alatti élményindexe a következőképpen alakült,

Processzor (x2 2,2 GHZ): 5,3
Memória (2+1 gb DDR3 Kingston): 5,5
Videókártya (Aero teljesítmény): 3,6
3D munka, játékoknak (HD4250): 5,2
elsődleges merevlemez (Hitachi 320GB):5,5

A képernyő nagyon szépen megyen. és a gép még nem melegedett át. Jó féle
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. iteq47
2010.12.22. 18:02
én olcsó kategóriában a hp compaq-t, vagy a gyengébb dizájnú acer emachines-t ajánlanám.

ezek 100 körül kezdődnek. a cikkben szereplő márkák többnyire fennetbb képviselik magukat árban. vagy ha nem, akk elég szerény a palettájuk.

amúgy aki olcsót vesz, az az ár mellet ritkán néz mást a kinézeten kívül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Alvin_ti42...
2010.12.22. 22:44
iteq47: pont ez a baj, nem (csak) a kinézettel kéne foglalkozni, főleg ebben a kategóriában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. DonTomi
2010.12.23. 09:52
Egy Acer 5742ZG-t mellé dobtam volna én is. P6100-as proci, ami egy HT nélküli i3, jóval gyorsabb mint az Athlon...
Jobban dukál a HD5470 mellé, és hasonló árkategória. Midenképpen azt a típust ajánlanám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Terror
2010.12.23. 14:17
A HD5470 mellé egy öt éves athlon is dukál, mert annyira gyenge.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Cukrosbacs...
2010.12.23. 17:19
Igen azért érdemes átnézni részletesen hogy mi van benne főleg a VGA-t és a CPU-t érdemes tüzetesebben megvizsgálni. Épp tegnap és ma pakoltam pár játékot a notira kíváncsiságból mit bír (Packard Bell a p340) Nfs MW 640x480 max grafikán szépen megyen még 1024-is elbírja. Batlefield 2 max felbontás max grafika (élelsimítás lényegtelen ugyan úgy megy) közeli robbanás vagy vastag füst a közelbe 22-35 fps körüli értéken megyen. Star Craft 2 min grafikán max felbontás alatt 40-50 fps.
Ezt a néhány eredményt azér írtam ki hogy a win7 élményindex-el összehasonlítva nagyából mire képes a noti így mindenki tud rajta gondolkodni hogy nagyából mire lesz képes egy ehez hasonló, és így lehet rajta csámcsogni Kellemes karácsonyt mindenkinek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. oroszmtb
2010.12.23. 20:51
Az 5470es videóvezérlő ebben az árkategóriában a legjobb!
Meg lehet nézni a teszteket! Ezek max. 130000 Ftos gépek.
Simán játszható velük az 2009-es játékok többsége mediumon vagy fullon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Johnzy
2010.12.23. 21:17
"Olcsó notebookot karácsonyra, de melyiket?"
Hát a felsoroltak közül egyiket se!!!
Normális, gépekhez értő ember még rárak egy kis lóvét, és inkább 170-200 körül csemegézik és máris van egy jobb gépe ami még jó ideig gépnek számít, nem úgy mint a cikkben említett három vas, amik már most is kissé elavultnak számítanak, nemámhogy később...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. oroszmtb
2010.12.23. 21:28
Johnzy
130 és 200 között van ám 70 ...
én szívesen veszek jobbat..küldöm a számlaszámomat és
várom tőled a hiányzó 70et

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. LoGA
2010.12.24. 11:14
Johnzy
Én a fenti Packard Bell notit 100k-ért vettem akciósan. Amire használva lesz: MSN, böngészés, filmnézés, irodai munkák. Tényleg jobb egy 200k-s i5, de erre sajnáltam volna kiadni annyit. Tehát igenis van létjogosultsága a fenti konfigoknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Cukrosbacs...
2010.12.24. 17:21
LoGA és Jonzy egyet értek veletek én is szívesebben vettem volna egy i5 notit ATi VGA-val felszereltet de nem vagyok kis gyerek aki rábukik minden új játékra. Ezen kívül pedig 200-ért inkább egy asztalit rakok össze és nem notit veszel ja és én az enyémet sikerült megszerezni 90-ért 1 hetes használtan tökéletes állapotba fóliával rajta és 90 és a 130 között is van még 40 nem hogy 90 és 200 között
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Azrael
2010.12.24. 17:58
Hát ne is haragudj, de 130kból már lehet jól használható gépet vásárolni, amivel évekig elvan az ember. Én tavaly nyáron egy Acer Aspire 5535-öt, és megvagyok vele elégedve, amire kell arra tökéletes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. JoinR
2010.12.25. 09:49
én is tavaly vettem a laptop-om 130-ért Acer 5536G - QL-64-es AMD + ATI 4570. Nem egy erőmű, de bőven megteszi még az átlagos gépigényű játékoknak is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. oroszmtb
2010.12.25. 10:56
Persze mindenki szeretne 200k-250k között notebookot venni. Azért mert valaki nem teheti meg , attól még nem igénytelen.
De sajnos ez Magyarország! A havi 95 ezer ftos keresetből nem mindenki teheti meg. Sőt még a 110 ezres gépet is nehéz megvenni. De akinek van 130 ezre az simán kap egy használható gépet amivel játszani is lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. reednow
2010.12.26. 21:07
oroszmtb, teljesen egyet értek. Az, hogy az átlag magyar embereknek nincs elegendő pénze bármilyen igényesebb PC konfigurációra, nem az igénytelenséget, hanem az ország állapotát tükrözi. (mi több, ma már a mindennapi kenyér is problémás, de ez egy informatikai, nem politikai fórum, ezért nem megyek bele...)

Egy laptop amúgy szerintem nem játékra való, akkor már inkább az árából (cca.150 e. Ft.) egy asztalit gépet vennék.

Amúgy 3 évvel ezelőtt kedvesem vásárolt 140.000 ft- ért egy Acer Travelmate 5310-es gépet , és állítom, hogy az egyik legjobb vétele volt, Én szoktam karban tartani, és korához képest hibátlanul teljesíti azt, ami akkoriban elvárható volt tőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. oroszmtb
2010.12.27. 16:17
reednow
az hogy mi csórók vagyunk miben politikai megjegyzés?!
döbbenet ,hogy ebből ezt hoztad ki..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. reednow
2010.12.28. 09:44
...csak előre cenzúráztam magam, tudtam volna mit írni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. comegetsom...
2010.12.29. 18:30
Asus K52JE-EX150D vélemény

Élményindex
Processzor: 5.5 (Intel Pentium Dual Core P6100, 2ghz, 3mb L3)
Memória: 5.5 (2+1GB)
Videókártya: 5.1(ATI 5470 512mb)
Játékra szolgáló videókártya: 6.2
Elsődleges merevlemez: 5.7

5.1

Left 4 Dead 2 med-high beállításon 25-35fps
Gép végig produkál egy alaphangzajtm, de intenzív játék után se hangosodik fel, sőt merevlemez hangja jobban hallható. Alig melegszik, talán merevlemeznél a legmelegebb a burkolat. Gépelés közben egy kicsit horpad a bill., de ami nagyon nagy hiba az a baloldali elrendezés. 2 usb és melette a hdmi nagyo közel vannak egymáshoz,ha hdmi kábel bevan dugva a mellette lévő usb nem használható a kis hely miatt, ja és 2 pendrive se fér el. Tehát 1szerre két usb-t tudunk használni-.- (több fajta pendriveal próbálkoztam) Majd még írok egy elemzést a belső alkatrészek hőmérsékletéről és az akksiról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. comegetsom...
2010.12.29. 19:53
CPU(1.2. mag) nyugalmi állapotban, letöltés közben 43fokos
GPU 47fok

netezés közben cpu 48-50, GPU 50-52

érdekesség hogy a merevlemez: Seagate, nem az ami AMD proci mellett van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. misx83
2011.01.03. 18:45
Most nem azért de aki szélesvásznú laptopon 800x600 (4:3!!!) lowban játszik az egy ritka igénytelen ember, remélem warezba tolja, mert eredetibe nem éri megvenni 10k-ért, lévén a felét sem használja ki annak amit a játék tud (pl. a mai játékok a sok nagy minőségű textúrák miatt esznek 10-15 giga helyet, de lowon ezeket be sem tölti).
A másik az, hogy ha már most is épp-hogy visz valamit akkor mi lesz itt 3-4 év múlva? Lévén a laptop fejleszthetetlen, én megőrülnék ha akadna a kedvenc játékom és nem játszhatok vele 3 évig, mert nem tudok a gépbe belenyúlni, cserélni semmit. Az meg kinek éri meg hogy évente a komplett gépet lecserélje. PC-n csak azt cserélem amit kell. Pl. mai napig az 5 éves Pio íromat használom, megírt vagy kétezer lemezt és köszöni jól van, nem cserélném le egy hulladék Samsungra vagy LG-re.
Persze nem vagyok notebook ellenes, ha fontos a hordozhatóság a munkánk,tanulás miatt akár mobilinternettel, akkor jó használatot tesznek. De rallyversenyzésre sem Suzuki WagonR+-t veszünk, hanem pl. egy Subaru Imprezát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. oroszmtb
2011.01.04. 16:44
misx83
A cikk címe: Olcsó notebookot karácsonyra, de melyiket?
Ki játszik 800*600ba, 16:9es arány helyett?
Ezek a gépek a 2008as 2009es játékokat max felbontáson viszik medium vagy high beállításokkal átlag 35fps-el.
Az asztaligépben lehet cserélgetni ezt azt. Viszont ott zúg a fülembe és plussz helyet foglal még a billentyűzet is. A notebook hordozható. Az biztos ,hogy ugyanannyiért jobb asztaligépet veszel,de én nem bántam meg ,hogy notebookora váltottam. A mai árak szerint ha játszani is akarsz akkor 130k és 180k között simán tudnék választani. A 180k gépen pedig már mennek a mai gamek is. Az pedig tény ,hogy amit kiadnak játékok azok nagy része úgy írodott ,hogy az otthoni gépeken nem vagy keservesen megy. Azért ,hogy vegyél alkatrészt a vasba. Ezt a vásárlást lehet csinálni..egy ideig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. imhotep
2011.01.04. 19:39
"plussz helyet foglal még a billentyűzet is" -- a notin nincs billentyű az nem foglalja a helyet ?

zúg ? -- elég olcsón összerakhatsz passzív hűtésű gépet, manapság ez nem lehet probléma hogy zúg a gép - passzív vga - alacsony fordulatszámú hdd - csendes táp stb... miniITX formátumban. Az egész ketyere elfér a monitor mellett olyan pici és a fogyasztása is tűrhető lesz, teljesítményben se lesz probléma.

hordozhatóság -- ismerősök nagy része notebookot vett, persze még soha nem vitték ki a házból de lehet hogy a szobából is csak kétszer, jó dolog a mobilitás de nem ártana használni is. Máskülönben csak egy felesleges luxus amiért szép nagy felárat fizetsz.

130k kategóriás noti már akkor elavult mikor kibontod a dobozból, ennyi pénzből az asztali gépedet modernizálhatod és évekig használod egy fillér ráköltése nélkül, persze megveheted az első szembejövő cuccot is az a te dolgod hogy türelmetlen vagy és nem szereted a fórumokat bújni, ha se időd se szaktudásod hozzá akkor fizetsz.

Mindezek ellenére azt mondom akinek internetezni és email/csetelni kell a gép az vegyen egy olcsó notit (teljesen mindegy melyiket márkát/típust) mert arra tökéletes lesz, de utánna legyen hozzá türelme ha lassú és ne szidja feleslegesen. 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. oroszmtb
2011.01.04. 20:11
mindkettő mellett és ellen vannak érvek.
azt viszont nem osztom ,hogy 130k-ért elavult notebookot veszek.
de igazából nem is akarok én senkit meggyőzni
amúgy is disznók elé szórtam igazgyöngyöt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sztrogofmi...
2011.01.07. 11:46
Hello!
Grat a cikkhez, tanulságos volt számomra.
A cikkben szereplő Packard Bell laptop driver telepítésével lenne egy kis gondom. A honlapjáról letöltöttem a TK81-hez tartozó drivereket, de sajnos a
"Lan_Broadcom" mappában nem találok .exe, vagy setup fájlt. Így sajnos nem tudom telepíteni a hálókártya driverét és nincs internet kapcsolatom. Ha valaki már megoldotta ezt a problémát, legyen szíves megosztani velem a megoldást. Előre is köszönöm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. oroszmtb
2011.01.07. 14:37
sztrogofmisa
Az adott típust nem ismerem...de én mindig a driver genius nevű progit használom.
Simán letölti egy mappába a legfrissebb drivereket az adott konfiguráción.
Nem kell külömböző oldalakon kínlódva keresni és letöltötte egyenként telepítheted.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sztrogofmi...
2011.01.07. 14:51
oroszmtb!
Köszönöm a választ, csak az a gondom, hogy az adott gépen, mivel nincs driver a háló kártyáhot, nincs internetem sem. A Driver Genius és a hasonló programok pedig csak a már fent lévő driver programok frissítéseit képesek megkeresni. Tapasztalatom szerint új hardverhez nem képes drivert találni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. oroszmtb
2011.01.07. 18:21
sztrogofmisa
ohh..ez elkerülte a figyelmemet.
Mármint ,hogy a hálókártyád se megy.
Nekem hál' Istennek felrakja a windows és utána rakom fel a driver geniust.
Mondjuk nekem is elég cuccok vannak a gépben és talált mindent ami csak kell hozzá(ati hd5470. p6100 proci stb.)
Nekem csak jó tapasztalatom van eddig a programmal kapcsolatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sztrogofmi...
2011.01.08. 13:58
Végül is nagy nehezen megtaláltam a setup.exe fájlt, csak nem ott volt, ahova én tettem volna. Leírom az elérési utat, hátha valakinek szüksége lesz rá a jövőben:
LAN_Broadcom->DrvInst->NL_K57->IA32.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ntgloc
2011.06.01. 22:30
Tetszetős kis noti az Asus K52D
Viszont találtam 3 notit is, ami nekem jó választás lehetne.
ASUS K52DE-EX014D: majdnem ugyan az, mint a fenti, csak 3 giga ram,és DDR2-es.
ACER Aspire 5552G: ez is hasonló, 3 giga ram, DDR3 és ugyan úgy HD5470
ACER Aspire 4552G: 3 giga DDR3-al van és HD6470 a dedikált kártya
Melyik érné meg jobban? A processzoraik csak órajelben térhetnek el, Athlon II van mindbe.
És a 3 giga ram mennyivel csökkenti a teljesítményt játék alatt? Meg az, hogy pl az első DDR2-es?
Vagy ha mást ajánlotok, akkor maradjunk a 100ezer körüli árnál, nagyon nem tudok fölé menni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!