iPon Cikkek

Olcsóbb (fél-)prémium monitorok a 27 inches mezőnyből

Dátum | 2013. 02. 04.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Ezúttal 27 colos olcsósított prémium monitorok jártak nálunk az Acer és a BenQ műhelyéből. Megtudjuk, hogy közel azonos árszinten vajon az e-IPS vagy az A-MVA technológiával járunk jobban.


Az értékelés során a TN paneles monitorokhoz viszonyítunk, hiszen áruk alapján oda tartoznak. Nem lenne ugyanis igazságos, ha a rendes prémiumokhoz sorolnánk őket, hiszen az már egy másik kategória.

Acer S275HL


Mivel szokás szerint abc sorrendben haladunk, a tesztet az Acer IPS paneles dizájnmonitorával kezdjük.


Amióta az Acer néhány évvel ezelőtt kitalálta az S széria jellegzetesen szögletes formavilágát, azóta mi sem tudunk betelni vele. Szerintünk még mindig megunhatatlan, a keret nélküli káva és az aszimmetrikus talapzat nagyon egyedi megjelenést ad a monitornak. A kijelző panelje tükröződő felületet kapott, és a talprész sem menekülhetett meg a zongoralakk festéstől. A tervezők úgy gondolhatták, hogy ennyi csillogás bőven elég lesz, mert a készülék többi része matt fényezést kapott, ezek kevésbé érzékenyek a szennyeződésre. Anyagminőség szempontjából nem voltunk teljesen elégedettek, mert amikor döntögetni kezdtük a panelt, itt-ott recsegés is előfordult. A káva sem igazán masszív, a vékonyságért sajnos a minőségérzettel kell fizetni.


A feltűnően nagy nyakrész nem csak a dizájn szerepét tölti be, ugyanis itt található meg a menüvezérlő szekció és az állapotjelző lámpa is. A monitoron hagyományos nyomógombok vannak. Széles, lapos kialakításuk miatt ezek nagyon kézreesnek, az egyik legjobban sikerült példányok, melyekkel mostanában találkoztunk. A gyorsgombokkal képprofilt válthatunk, hangerőt szabályozhatunk, és az automatikus képbeállítást végezhetjük el a VGA bemenet esetén. Egyedül a fényerőszabályzást hiányoltuk közülük, ennek eléréséhez a főmenüt is elő kell hívnunk. Bár a mellékelt korongon nem találtunk menüvezérlő szoftvert, a monitor hibátlanul együttműködött az Acer e-Display Maganement alkalmazással, így PC segítségével is beállíthatjuk a kijelzőt. A részletekre is figyeltek az Acernél, mert az állapotjelző led készenléti narancs fénye alig látszik, és a bekapcsolva látható kék fény sem bántja a szemet.


Az állvány szépségén kívül nem tud semmi különlegeset, mindössze döntögetni lehet, amit -3 és +15 fok között tehetünk meg vele. Ez nem valami széles tartomány, de a hétköznapi feladatokhoz ez is elég. A portré mód és magasságállítás extrájáról tehát le kell mondanunk, ahogy a felfüggesztési lyukakról is, ami a dizájnmonitoroknál sajnos egy megszokott dolog.


A monitor hátlapját nem cicomázták túl, egész konkrétan nincs rajta semmi. Bár a képen nem látszik, alul azért van két hangszoró, melyek lehetnének hangosabbak, és a mély hang sem jellemző rájuk. A meglévő közép- és magas tartomány viszont megfelelő minőségben képesek megszólalni, ezért a hangszórók internetes videók nézegetéséhez még megfelelnek. Ahhoz, hogy ezeket minden esetben ki tudjuk használni, egy jack bemenetet is kapunk. A video csatlakozóknál két HDMI és egy VGA kapu található, de a digitális bemenethez magunknak kell biztosítani a kábelt, mert a mellékletben csak egy VGA madzag van. A csomagban megtalálható továbbá egy kézikönyv és egy CD, egy audio kábel, valamint a monitor külső tápegysége.

OSD


A képernyőmenü az alapvető képbeállításokon kívül, mint amilyen a fényerő és a kontraszt, a színnel kapcsolatos beállításainkat is megjeleníti. A színhőmérsékletet a gyárilag beállított Warm és Cool sémák közül választhatjuk ki, ezt kicsit szűkre szabták, de legtöbb helyzethez ez a két beállítás is elég. Ha mégsem lennénk elégedettek, akkor ezt egyénileg is megadhatjuk a 3 színcsatorna segítségével, ezzel még később foglalkozunk. Ahhoz, hogy a specifikációban megadott hihetetlenül magas kontrasztértéket (100M:1) elérjük, az automatikus kontrasztvezérlést (ACM: Adaptive Contrast Management) is be kell kapcsolni. Bár a kontraszt állítgatása szép átmenetes, ezért nem bántja a szemet, sok értelme nincs, mert a kontrasztérték csak papíron lesz több, ráadásul a színhőmérséklet is megváltozhat tőle. Ezt tehát nyugodtan kikapcsolhatjuk, mert a gyakorlatban jobban járunk egy jól beállított statikus értékkel. Külön menübe került az „eColor Management”, ami a gyári képprofilokat rejti magába, ezekkel alant foglalkozunk. A főmenüt nem zsúfolták tele, a legszükségesebb képarány állításon és a bemeneti video jelen kívül már csak az olyan apróságoknak jutott hely, mint a nyelv kiválasztása és az OSD időzítése, ezeken kívül egyéb extra nincs a menüben.

Képprofilok

A képprofilok lényege, hogy a fényerőt, a kontrasztértéket és a gammát egy kicsit megvariálják, ezért látványos hatást érhetünk el velük. A gyári értékek felülírhatóak, az eredeti állapotot pedig egy resettel állíthatjuk vissza. A monitorban lévő sémák a következők: Standard, Graphics, Movie, Eco, melyekről szokásos méréseinket is elvégeztük.

StandardGraphicsMovieECO
Meglepő, de a monitor képe mindegyik profil esetében pontos volt, méghozzá annyira, hogy ha hazavisszük a kijelzőt, otthon már nincs is szükség kalibrálásra (legalábbis a tesztpéldány esetében ez volt a helyzet). A mért értékek szinte minden szempontból ideálisak voltak, egyedül a fényerőt találtuk kicsit magasnak, de ezt már mindenki egyénileg korrigálhatja. Ahogy említettük, a képprofilokkal látványos hatás érhető el, de csak szűk kereteken belül. A túlzásokat ugyanis kerülik, ez pedig megmagyarázza a pontos színmegjelenítést. Szövegmegjelenítésre a Standard és Eco profilokat ajánljuk, ha kicsit látványosabb megjelenítést szeretnénk, akkor a Graphics vagy Movie profilt válasszuk.

Ezek után egyéni beállításokkal kísérleteztünk, hogy kihozzuk a monitorból, amit lehet. A célértékek a 6500K színhőmérséklet, 2,2 gamma, 120 cd/m^2 fényerő volt.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Amikor csupán a kijelző hardveres beállításaira hagyatkoztunk, nem tudtunk jobb eredményt elérni, a monitor ugyanis már eleve jó volt. Ennél jobb eredményt csak az egyedi színprofil betöltésével tudtunk elérni.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A készülékben egy IPS panel lapul, annak minden előnyével és hátrányával együtt, melyekből, a kijelző olcsósága ellenére, mi szerencsére csak az előnyöket látjuk. A színekkel tökéletesen elégedettek voltunk, a megszokott élénk színvilág fogadott minket, és még a színátmeneti gradienseken sem láttunk sávosodást. A világos szürkeárnyalatokkal természetesen nem volt probléma, hiszen ezt a kalibrálás során mi mindig úgy állítjuk be, hogy a legkisebb részlet is látható legyen. Ekkor előfordulhat, hogy a sötét részletekből elveszik néhány árnyalat, de a monitor ezek nagy részét is megmutatta. Kedvenc tesztskálánkon egyedül a legsötétebb szürkeárnyalat maradt rejtve, de ez még midig elég ahhoz, hogy a kijelző a filmek és játékok sötét jeleneteinél se legyen zavarba. A készülék fényerejének skálázhatóságát is megmértük, ami 290 és 93 cd/m^2 fényerőértékek közé esett. Ez egy szép nagy tartomány, de napsütésben a monitornak szüksége is van rá a tükröződő panel miatt.

A monitor HDMI bemenetei tökéletes minőségben tárták elénk a betűket. Jobb is, ha ezeknél maradunk, mert a VGA bemenet homályos és némi szellemkép is látható rajta.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Ha játszani támad kedvünk és kisebb felbontásokra kell váltani, akkor jön jól a kijelző interpolációs képessége. Az alacsonyabb felbontások közül az 1280*800, 1280*720 és az 1024*768 kiemelkedően jók, ezért szövegolvasásra is alkalmasak. A monitor az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*960 és 1152*864-es képméreteket is nagyon jó minőségben tálalja elénk, amik játékra megfelelőek. Csúnya vagy átlagos felbontást nem találtunk, kijelenthetjük hát, hogy a kijelzőnek remek interpolációs képessége van. Ráadásul a képarányokat is jól kezeli, Aspect módban a 4:3, 5:4 és 16:10 arányokkal is elboldogul, ráadásul ezt automatikusan teszi, így megkímél minket az állandó kapcsolgatástól.

Ami a látószögeket illeti, a kijelzőnek igazán nincs miért szégyenkeznie, mert ahhoz képest, hogy egy olcsóbb IPS panel van benne, még a drágább prémium mezőnyben is megállná a helyét. A betekintési szögek minden irányból fantasztikusak voltak, elszíneződést függőleges és vízszintes irányból sem láttunk. Az egyedüli minőségcsökkentés némi kontrasztcsökkenés formájában jelentkezett, ami oldalról, alulról és felülről is látszott, mi csak ezen a területen éreztük az olcsóbb panel hátrányát. „Természetesen” a technológiára jellemző kékesedés sem maradt el, emiatt a fekete szín oldalról és felülről és alulról már nem feketének, hanem kékes-szürkének látszott.


A háttérvilágítással nem volt gond, a fekete képernyő szép egyenletes volt, legalábbis szabad szemmel. A nagyobb záridővel készített fényképeken viszont már enyhe kivilágosodást fedeztünk fel a képszéleken, amit a homogén tesztképek és a fénymérési adatok is igazoltak. Ám ez még a jó minősítésbe is belefér, mert használat közben nem sok vizet zavar, mi konkrétan semmit sem láttunk belőle.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Az eltérésekről egy táblázatott készítettünk, a képernyő közepéből kiindulva az 5%-os eltérést jónak, a 10%-osnál nagyobbat gyengének vettük.


A készülékben válaszidő-gyorsítást is találunk, bár a túlvezérlés mértékét nem lehet szabályozni vagy kikapcsolni. Ezúttal viszont egyáltalán nem kifogásoltuk ezt, mert minden tökéletesen volt beállítva, a monitor annyira gyors volt, hogy alig látunk utánhúzást a képernyőn. A nagy sebességhez és közvetlenséghez ráadásul csak nagyon kevés túlvezérlési hibát kell elviselnünk, gyakorlatilag semmit, mert ezek a teszteken is alig látszottak. Ez tehát egy vérbeli játékos monitor, amit már a keménymag is zokszó nélkül használhat, ezért minden elismerést megérdemel.

BenQ GW2750HM


A BenQ AMVA panellel szerelt újdonsága ideális ellenfélnek tűnt mai tesztünkhöz, hiszen ő is az olcsósított prémium mezőnyben indul.


A monitor külleme nem túl fantáziadús, a ma oly divatos szögletes vagy éppen kerekded, „nappali dísze” jellegű formák mellett nekünk ez a hagyományos monitor kinézet már-már puritánnak tűnik (bár lehet, hogy valakinek éppen ezért fog tetszeni). A káva zongoralakk fekete festést kapott, ezért akár magunkat is láthatjuk benne, de szerencsére maga a képernyő felülete matt bevonatot kapott. A készülék anyagminősége egészen jó, a panel mozgatása közben kellemetlen nyekergés sem hallatszott a talp vagy a káva irányából.


A menü nyomógombjai nagyon kényelmetlen helyen, a káva oldalán vannak, erről már leszokhattak volna a tervezők. Bár a káván feliratok is láthatók, ezek nem sokat segítenek, mert a gombokat csak oldalról lehet kitapogatni, és gyakran előfordult, hogy egy másikat nyomtunk meg, ahelyett, amit szerettük volna. Egy hatékonyabb elrendezés vagy egy szoftveres menü jól jött volna, így csak az vigasztal minket, hogy a képet elég egyszer beállítani. Ha valaki mégis használni szeretné ezeket, a gyorsgomboknál rendelkezésünkre áll az automatikus konfiguráció (VGA bemenetnél), a hangerőszabályzás, képprofil váltás, és a bemenetváltás. Az állapotjelző lámpa fénye használat közben és készenlétnél sem zavaró, ugyanis ez ugyanúgy oldalt található meg, ahogy a gombok, ezért semmit sem látunk belőle.


Annak ellenére, hogy a kijelzőt fél-prémium panellel szerelték, csak egyszerű állvánnyal rendelkezik. Az viszont stabil, a monitor a gombok nyomkodása közben sem billegett az asztalon. A kijelzőt csupán döntögetni lehet, és ezt sem a legszélesebb tartományban, előrefelé 5 fokban, hátrafelé 15 fokban lehet megtenni. Más konfigurálhatósága nincs, ezért az elforgatásról, a porté módról és a magasságállításról is le kell mondanunk. Ez utóbbit kicsit sajnáltuk, mert a panel kicsit magasan van, nekünk jobban tetszett volna, ha alacsonyabbra kerül.


Ha megvizsgáljuk a hátlapot, akkor láthatjuk, hogy a praktikumról nem kell lemondanunk, mert a monitor a fali konzolokat is támogatja. A video csatlakozóknál egyaránt megtalálható a HDMI, DVI és VGA, mindegyikből kapunk egyet-egyet. Extraként vannak beépített hangszórók is. Ezek hangosak és minőségük is egész jó, de a monitor kávája felerősíti a középhangokat, ezért zenehallgatásra már kevéssé alkalmasak. Hátul, a csatlakozók sorában megtalálható még a PC bemenet (3,5mm) és egy fejhallgató kimenet (3,5mm). Ezt jobb lett volna máshová tenni, így kicsit kényelmetlen. Az viszont mindenképpen egy pozitívum, hogy kiválaszthatjuk, ezen a HDMI audio sávja vagy a PC bemenet szólaljon meg. A mellékletben megtalálható egy kézikönyv és egy CD (amin a monitor drivere van), egy VGA- és egy tápegység kábel. A digitális madzag kimaradt, és ezúttal még az audio kábelről is nekünk kell gondoskodni.

OSD


Tekintsük át a kijelző menürendszerét. Az alapvető képbeállítások felsorolásától eltekintünk, helyette most csak a különlegességekre koncentrálunk:


Képprofilok

A készülékben a Senseye képprofilok is megtalálhatók, melyekkel aprólékos beállítás helyett gyors és látványos változást lehet elérni. A menüben ezúttal is a szokásos lehetőségek várnak minket: Standard, Movie, Game, Photo, sRGB és Eco. A monitornak szemre a Movie, Game és Photo sémáknál volt a legszebb képe. Ezekkel lehet ugyanis a leglátványosabb színhatásokat érni, jóllehet a látvány ilyenkor a színhűség rovására megy. Esetükben a dinamikus kontrasztot is bekapcsolhatjuk. A virtuális kontraszt tartományát megadhatjuk a menüben, de az állítás sebességét már nem, így ennek a funkciónak nem sok gyakorlati haszna van, jobban járunk egy jól beállított statikus értékkel. A Standard profilnál lehetőségünk van a színhőmérsékletet és a többi képbeállításokat is megváltoztatni, ezért a kalibráció során erre a profilra hagyatkoztunk. Az ECO séma gyári állapotban az alaphelyzeti Standard séma klónozott, alacsony fényerejű változata, ám a két profil egymástól függetlenül saját ízlésünkre szabható.

StandardMovieGamePhotosRGBEco
A méréseink alapján a gyári profilok nem vészesen rosszak, de pontosságuk csak alulról súrolja az átlagot. A látványosabb sémáktól nem is vártunk pontos színvisszaadást, de a Standard rossz gamma értéke meglepő volt, ez mindenképpen korrekcióra szorul. A gyári állapotban ugyanis nem látszanak jól a sötét szürkeárnyalatok, és ez a BenQ prémium monitorainál sajnos nem ritkaság.

Ezek után megkerestük a kijelző számára optimális beállításokat:

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Itt valamivel jobb értékek születettek, a kijelző színhűsége így már vállalható volt. Általánosságban elmondható, hogy egy eleve pontos monitort kalibráláskor még pontosabban lehet beállítani, ezért nem mindegy miből indulunk ki. Tapasztalataink alapján azt mondhatjuk, hogy a kijelző gyári profiljainak pontosságával ezúttal nem sokat foglalkoztak.

Összegezve, a különleges Senseye profilokat (Movie, Game, Photo) az extra színezés és élesítés miatt csak olyankor ajánlott használni, amikor látványos hatást szeretnénk. A valós színmegjelenítés érdekében az sRGB profilt érdemes elővenni. Nekünk szemre ez utóbbi tűnt a legjobb választásnak, ezért ha nincs lehetőségünk bekalibráltatni a monitort, vagy nem akarunk kísérletezni, akkor ezt ajánljuk.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

Az olcsósított IPS paneleknek köszönhetően ma már ritkaságszámba megy, ha egy félprémium monitort egy ettől eltérő panellel látnak el. Nos, a BenQ az egyik olyan monitorgyártó, aki kitart korábbi döntése mellett, és készülékékeit továbbra is AMVA panellel szereli. Ennek mi természetesen örülünk, hiszen ezzel is szélesebb a választék. Most lássuk végre a konkrét monitor képminőségét. A kijelző színvilága nagyon szép és élénk volt, ilyen tekintetben semmilyen különbséget nem fedeztünk fel e monitor és tesztünk másik monitora közt. Ami a színátmeneteket illeti, itt már leheletnyi sávosodást is láttunk, de a jelenség csak a tesztképeken bukkant elő, máshol hiába vadásztunk rá, nem tudtuk tetten érni. A sötét részletek egész jól látszottak, a kontrasztskálán csak a legsötétebb szürkeárnyalat olvadt bele a tökéletes feketébe, a többinél megvolt a különbség. A monitornak bőven van fényerőtartaléka, ezért az erős napsütés sem okozhat neki problémát, különösen úgy, hogy a panel tükröződést gátló bevonatot is kapott. A háttérvilágítás fényerejét egészen pontosan 333 cd/m^2-ig lehetett feltornázni (ezt egy homogén fehér képernyőn mértük), ami egy óriási érték. A szemkímélő beállításhoz még éppen elég volt lecsökkenteni a háttérvilágítás fényerejét, ugyanis a legalacsonyabb fokozaton 99 cd/m^2 fényerőt mértünk (ha ennél sötétebb képet szeretnénk, akkor a színcsatornákhoz is hozzá kell nyúlni).

A kijelzővel többnyire jó tapasztalataink voltak, ez alól csupán a szövegmegjelenítés kivétel. Ha a monitort önmagában használjuk, akkor a probléma nem túlságosan zavaró, csak akkor válik feltűnővé, ha mellé teszünk egy olyan kijelzőt, ahol a kép tűéles. Ez sajnos nem csak a VGA bemenetre igaz, a monitor HDMI és DVI bemenetén is kisebb szellemkép látható a betűk körül. A VGA bemeneten ehhez jött még némi homályosság is, ezért ezt csak végszükség esetén érdemes elővenni.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A monitor az alacsony felbontásokat viszonylag jó minőségben skálázza, ezért akadnak köztük olyanok, amik akár szövegolvasásra is megfelelnek, mint az 1280*720 és 1024*768. A kijelző az 1680*1050, 1280*1024, 1280*960 és az 1280*800-as képméretet is szépen tárja elénk, ezeket játékra érdemes elővenni, ha a fentiek nem megfelelőek a számunkra. Az 1440*900 közepesnek, az 1152*864-es felbontás gyengének bizonyult, ezeket inkább mellőzzük. A monitor képarány kezelése nagyon jó. Ha célunk a képarány megtartás, akkor elég egyszer átkapcsolni Aspect módba, a kijelző onnantól kezdve tudja a dolgát, és kivétel nélkül mindegyik felbontást helyes képaránnyal jelenít meg (az 5:4, 4:3 és 16:10 arányú képméretekkel egyformán jól elboldogul).

A panel betekintési szögei a TN viszonylatban nagyon jónak számítanak, mert durva színtorzulást csak nagyon extrém szögből lehetett látni, ami köztudottan a kategória sajátja. A prémium paneles kijelzők mellett viszont elvérzett a monitor, oldalról már nagyjából 20-30 fokos tartományban látható volt némi kékes elszíneződés, felülről és alulról pedig sárgulás következett be, amit erős kontrasztcsökkenés tetézett. A kijelző tehát prémiumnak kevés, a TN paneles monitorok közt viszont a legjobb, ezért a készülék látószög tartománya szerintünk épp a két kategória között van, félúton. A VA panelnek viszont van egy tagadhatatlan előnye, éspedig az, hogy a fekete színt nagyon sötéten tudja megjeleníteni, ami a különböző típusú IPS panelekről már nem mondható el.


A háttérvilágítás szemmel vizsgálva szép egyenletes volt, a fekete képernyőn semmilyen foltosodást nem találtunk. A fénymérési adatok szerint azonban van némi vignettálása a monitornak, mert a képszéleken enyhe sötétedés mérhető, bár mi ezt is csak a homogén szürke és barna tesztfotókon vettük észre, mert szabad szemmel ebből sem láttunk semmit.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Az eltérésekről egy táblázatott készítettünk, a képernyő közepéből kiindulva az 5%-os eltérést jónak, a 10%-osnál nagyobbat gyengének vettük.


Ha játékra adnánk a fejünket, akkor némi kompromisszummal ezt is megtehetjük. A kijelzőnek ugyanis válaszidő-gyorsítása is van (AMA), a túlvezérlés mértéke pedig a korábban említett fokozatokkal állítható. Az Off állapotnál nincs bekapcsolva a gyorsítás, a monitor nekünk ilyenkor lomhábbnak tűnt egy átlagos 5ms-os kijelzőnél. Az elmosódás High fokozaton csökken, a Premium beállítás pedig drasztikusan felgyorsítja a monitort. Ilyenkor azonban a túlvezérlési hibák is drasztikusan meglátszanak, a színes szellemkép pedig nem túl kellemes a szemnek, ezért jobb, ha az arany középutat választjuk, és maradunk a gyári High beállítás mellett. Ezzel még nyugodtan lehet játszani, mert a mosottság láthatóan csökken, és zavaró szellemkép sincs, ami elrontaná az élményt. A monitor közvetlensége még ilyenkor is megfelelő volt ahhoz, hogy ne okozzon különösebb hátrányt célzáskor.

Acer S275HL


Az Acer nagyon összeszedte magát, mert ezúttal egy szinte minden tekintetben kiváló monitorral rukkolt elő. Csak két apróságot tudunk említeni, ami nekünk nem tetszett, de előbb következzenek a pozitívumok. A siker egyik záloga, hogy fogták a ma elérhető egyik legjobb ár/érték arányú IPS panelt, amit megfelelő elektronikával támogattak meg. A hatás nem maradt el, mert képminőség szempontjából sikerült nagyon magasra tenni a lécet. A gyönyörű színek már eleve adottak voltak, de ami még fontosabb, hogy ezeket a kijelző minden irányból képes volt megtartani, ezek filmnézéskor és játéknál is fontos tulajdonságok. Ráadásul a képbeállítással sem kell foglalkoznunk, mert a monitor képe már a gyári profilok esetében is pontos, ezért kalibráltatni sem kell. A kijelző játéknál sem jött zavarba, mert nagyon gyors, mi játék közben utánhúzást és túlvezérlési hibát sem láttunk rajta, még a közvetlensége is megvolt. Az alacsonyabb felbontásokat kivételesen jó minőségben tárta elénk, és még a képarány kezelése is hibátlan volt, valamennyit automatikusan lekezelte.

A másik kulcsfontosságú tény, hogy a jó vasat egy igazán szép köntösbe bújtattak, ezért a vékony kávás, határozott élekkel megáldott küllem biztosan sokakat elcsábít majd. Kár, hogy ehhez nem társult elég jó anyagminőség, az összeszerelés minőségét éppen a káva körül éreztük gyengének, amiről minden bizonnyal annak vékonysága tehet. A VGA bemenet minősége nem túl acélos, de ezt a két HDMI kapu feledtetni tudta velünk, ezek tökéletesen élesek voltak. A különleges forma velejárója, hogy az állvány konfigurálhatósága igencsak szűk, bár a széles látószögek miatt ennek mi nem éreztük hátrányát. Extraként a kijelző beépített hangszórókat is fel tud mutatni, túl nagy minőséget azonban ne várjunk tőlük, internetes videókhoz még megfelelnek.

A monitorhoz nem jár 3 napos pixelhiba garancia, ezen kívül a digitális kábelt is hiányoltunk a csomagból (ismerve a VGA bemenet gyengeségét, ezt érdemes beszerezni hozzá). Mindent összevetve viszont a kijelző még így is bőven megérdemli az ajánlott minősítést.
Vásárlás: Acer S275HL
Hivatalos honlap

BenQ GW2750HM


A BenQ kijelzője egy tökéletes átmenet a drágább prémium monitorok és a TN paneles kijelzők közt, képminőségével ugyanis egyértelműen kiugrik a TN paneles mezőnyből, látószögei annyira szélesek, hogy már lehagyja őket. Ugyanakkor a prémium mezőnyben ez még édeskevés, mert ha nem szemből nézzük a kijelzőt, elszíneződéssel és erős kontrasztcsökkenéssel is számolnunk kell. A monitor színei nagyon szépek voltak, de pontosak csak némi finomhangolás után lettek, mert a gyári profilokkal láthatóan nem sokat foglalkoztak. Ezért ha igazán jó színhűséget szeretnénk, a monitort egy kalibrálással is meg kell kínálni. A kijelző egyáltalán nem lomha, nyugodtan végigjátszatjuk vele kedvenc akciójátékunk legújabb részét, de tény, hogy már léteznek nála gyorsabbak is (pl. tesztünk másik szereplője). Szintén pozitívum, hogy a monitor az alacsonyabb felbontásokat jó minőségben, intelligens képarány kezeléssel megtámogatva képes elénk tárni, ezért a régiebbi játékok kedvelői is örülhetnek.

Az összeszerelés minőségét rendben találtuk, de a fantáziátlan formaterv ma már kicsit megosztó lehet, és az állvány sem kecsegtet sok extrával. A monitor video bemeneteinek minőségén mi még csiszolnánk kicsit, a képélességgel ugyanis nem voltunk tökéletesen elégedettek (önmagában nem feltűnő, csak ha egy másik, tű éles kijelzőt is mellé teszünk). A készülékben hangszórók is vannak, ezek szükség esetén még jól jöhetnek.

Érdemes figyelembe venni, hogy ehhez a monitorhoz sem jár 3 napos pixelhiba garancia, és számolni kell némi pluszköltséggel is, mert a digitális kábelt nekünk kell biztosítani hozzá.
Vásárlás: BenQ GW2750HM
Hivatalos honlap

Mivel két, nagyjából azonos árkategóriájú monitort hasonlítottunk össze, érhető, hogy igyekeztünk belekapaszkodni minden apró különbségbe, ami csak felmerült a teszt során. A kemény bírálatok alapján mi egyértelműen az Acer monitorát vinnénk haza, képminősége annyira jó, hogy már a rendes prémium kijelzők felé kacsintgat. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a BenQ készüléke rossz lenne. Árához képest még ő is jó összteljesítménnyel büszkélkedhet, és ha ez tovább mérséklődik, jó alternatívája lesz a TN paneles monitoroknak.


Acer S275HL
A monitorokat a CHS Hungary Kft.-től és a Cédrus Számítástechnikai Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Simba
2013.02.04. 12:41
Végre normális panel, csak a felbontásért kár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Stark Simba
2013.02.04. 13:06
Ha nagyobb lenne a felbontás, akkor meg az ár miatt sírhatnánk. Valamit valamiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sakal6
2013.02.04. 14:43
A "helyes monitor beállítások + színprofil"-t mivel szoktátok mérni és beállítani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Simba
2013.02.04. 19:12
Kell egy monitorkalibráló eszköz (hardver) azzal lehet mérni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. musi
2013.02.04. 23:38
Nem kell nagyobb felbontás. Csak a játékokhoz szükséges hardver árát dobná meg fölöslegesen és rohadt magasra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Terrayon
2013.02.05. 01:31
sakal6: Egy X-Rite Eye One Display 2-t használunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Simba
2013.02.05. 16:56
musi: nem mindenki játszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. wolkew
2013.02.05. 19:47
ebben az ármezőnyben már 1920x1200-as monitorok is elvétve akadnak, nemhogy 2560x1440-esek ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Runciter
2013.02.05. 22:17
csak szerintem idétlen párosítás egy 70 rugós monitoron a HDMI+VGA kombó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nyerek01
2013.02.06. 14:06
D-sub (alias VGA) csatlakozó már elhagyható lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zseko
2013.02.06. 20:19
Nem vennék más felbontású monitort csak 1920x1200-at. Pixelben csak kicsivel több mint az 1080, viszont sokkal többet lehet nyerni vele használatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nedcoleman
2013.02.10. 12:55
zseko - ez ízlés dolga is.
Speciel nekem jobban tetszik egy 16:9es képarányú monitor, mint a 16:10-es...


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Simba
2013.02.12. 00:14
Hát tényleg ízlés kérdése, én örülök a több sornak, mint a "mozisabb" kijelzőnek. Főleg laptopon. Kár, hogy ott is a 16:9 a trend.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sgtyork
2013.08.07. 07:31
HElló!

A tesztben azt írták, hogy nincs benne hdmi kábel.
A gyártó oldalán meg azt írják van.
http://us.acer.com/ac/en/US/content/model-datasheet/UM.HS5AA.001
Valakinek van ötlete?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!