iPon Cikkek

O!Play TV Pro: egy sokoldalú asztali médialejátszó

Dátum | 2012. 03. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Az ASUS O!Play névre keresztelt, asztali média lejátszókat tartalmazó családja szép fokozatosan bővül: legutóbb például egy DVB-T tunerrel ellátott, 3,5 colos merevlemezzel is felszerelhető, O!Play TV Pro Set Top Box névre hallgató példány jelent meg, ami hiánypótoló megoldás az ASUS kínálatán belül, így kíváncsian bontottuk ki, mikor megérkezett hozzánk.

Korábbi hírünk alapján meglehetősen vonzónak tűnt a termék, ami nem csak a DVB-T tuner és a 3,5 colos merevlemezhely meglétének köszönhető, hanem annak is, hogy a jelek szerint rendes 3D támogatást is kaphatunk tőle, így elviekben egy kompromisszumoktól mentes géppel van dolgunk. Viszont mielőtt még kiveséznénk az újdonság szoftveres tulajdonságait, illetve a szoftver működését, vessünk néhány pillantást a specifikációkra, valamint a következő oldalon ismerkedjünk meg a csomag tartalmával és magával az O!Play TV Próval is.

Csomagolás és hardver


A médialejátszó egy tetszetős, feketében pompázó dobozban érkezik, amelynek hátoldala szokás szerint most is megoszt velünk minden szükséges információt a termékkel kapcsolatban.A doboz belsejében elsőként magát az asztali médialejátszót pillanthatjuk meg, amely gondosan lefóliázva érkezik és egy kartonból készített, felülről nyitott fiókban foglal helyet. Az O!Play TV Pro kiemelése után elénk tárulnak a tartozékok is, amelyek között mindent megtalálunk, amire csak az üzemeltetés során szükségünk lehet. A sort a tápadapter és a hozzá tartozó európai, illetve angol szabványú tápkábel nyitja, de kapunk még HDMI kábelt, kompozit A/V kábelt, TV antennát, RF koax kábelt, illetve egy távirányítót is a hozzá tartozó két AAA formátumú alkáli elemmel.


A csomagolás a felsoroltakon kívül egy felhasználói kézikönyvet, valamint egy telepítő lemezt is rejt. Előbbi magyar nyelvű útmutatással segít minket, ha esetleg egy-egy funkció használatának módja nem lenne egyértelmű, míg utóbbin az O!Play TV Pro-hoz tartozó alkalmazásokat találjuk.

Akárcsak a csomagolása, maga a lejátszó is feketében pompázik: a fényes és kényes zongoralakk fekete festés alatt műanyag ház rejtőzik. A termék előlapja két ajtót rejt, köztük egy ezüst csíkon a bekapcsoló gomb foglal helyet az éppen aktuális üzemállapotról árulkodó LED társaságában. Szemből nézve, a jobb oldali ajtó mögött a 3,5 colos merevlemez bővítőhelyet találjuk, amely egy kezes kis fiók formájában érhető el. A fiók jobb szélén egy műanyag rögzítőt kell jobbra elmozdítanunk ahhoz, hogy a fogantyú kipattanjon, majd ezután egyszerűen kihúzhatjuk a helyéről a fiókot. A tárolóba az adott 3,5 colos merevlemezt könnyedén rögzíthetjük - ehhez a felhasználói kézikönyvre ragasztott csavarokat kell használnunk. A fiók szélén kialakított kis plexi pontokon két fehér LED világít át: az egyik azt jelzi, hogy működik a HDD, míg a másik azt jelzi, hogy éppen használatban van-e az adattároló.

A bal oldali ajtó mögött sok érdekesség lapul. A bal szélen egy USB 2.0-s portot, mellette pedig négy az egyben memóriakártya-olvasót láthatunk. Jobbra haladva két USB 3.0-s port következik: az első arra szolgál, hogy az O!Play-t számítógéphez kapcsolhassuk annak érdekében, hogy a belső adattárra tartalmat másoljunk, míg a másik USB 3.0-s porton keresztül külső adattárolókat kapcsolhatunk a rendszerhez.


Az egyes ajtók mögött, a széleken gumicsíkokat helyeztek el a tervezők. Az ajtók felső, belső sarkainál is van egy-egy gumiból készült négyzet, ami csillapítja az ajtó csukódását. Igényes megoldás.

A készülék jobb- és baloldalán nem találunk semmi érdekeset - ezeken a helyeken a zongoralakk fekete festéssel ellátott műanyag felület az úr. Az O!Play TV Pro hátulja viszont már sokkal érdekesebb, hiszen itt bújik meg az összes fontos csatlakozó.Ahogy a termék hátulját szemügyre vesszük, egyből megijedhetünk a kör alakú szellőzőt látva, amely apró ventilátor jelenlétére utal. Szerencsére ettől a légkeverőtől nem kell félni, mert nagyon halk, bármit is csináltunk a legjátszóval, sosem kezdett el hangoskodni, talán egy forró nyári napon hallatná csak a hangját. Ha már a bal oldalról kezdtük a látnivalók felsorolását, akkor folytassuk is innen. Jobbra haladva egy koaxiális és egy optikai audió kimenetet találunk, mellettük pedig a kompozit A/V és a komponens videó kimenet RCA csatlakozói lapulnak. 

A sorban a Gigabites Ethernet vezérlő következik, amely felett egy USB 2.0-s port lapul, majd következik az igazi különlegességnek minősülő HDMI 1.4A portot, amellyel lehetőség van a 3D-s tartalmak 3D kompatibilis megjelenítőre való továbbítására. A sort a DVB-T tuner antenna be- és kimenete, valamint a tápadapter csatlakozója zárja.Az O!Play TV Pro csúszásgátló és rezgéselnyelő gumilábakon áll, amelyek komoly stabilitást kínálnak. A jobb felső sarokban a merevlemez bővítőhely alatt elhelyezkedő szellőzőt látjuk, amelyen keresztül friss levegőhöz juthat az adott HDD. Egyéb érdekesség nincs a készülék alján.

 

Az újdonsághoz a gyártó mellékel egy kezes kis távirányítót is, amelynek jó a fogása és a gombjainak elrendezésével sincs semmi baj. Az eszköz egyetlen komoly hibája, hogy a gombok felőli része lakkfekete műanyag borítást kapott, amelyen az ujjlenyomatok brutálisan meglátszanak. Ha ezeket megpróbáljuk eltávolítani, akkor a gombok miatt nehézségekbe ütközünk, így a takarítás elég nehézkes és felesleges feladattá válik. Egyrészt azért, mert öt perc múlva úgy fog kinézni a távirányító mint előtte, másrészt azért, mert takarítás közben szinte lehetetlen nem összekarcolni a műanyag felületet, nagyon érzékeny.

Maga a távirányító egyébként két darab AA típusú elemmel üzemel, amelyek a csomag részét képezik. A speciális funkciógombok elhelyezkedését szokni kell, de egy fél napos használatot követően már sokat javul a helyzet: sötétben is magabiztosan nyúlhatunk a megfelelő gomb után. Összegezve a távirányító a lakkfekete felső borítástól eltekintve hibátlan - a kétségtelenül szép dizájnelemet a hosszabb távú használat okozta sérülésekre gondolva igazán elhagyhatták volna a tervezők.

Szoftver

Az O!Play TV Pro egy letisztult, könnyedén kezelhető felhasználói kezelőfelülettel érkezik, amely tapasztalataink alapján megfelelően gyorsan reagál a távirányító egyes gomb lenyomásaira - a próba során nem vettünk észre számottevő lassúságot, sosem állt le túl hosszú ideig gondolkozni a gép (ami jellemző volt néhány régebbi példányra).


A menüben megtaláljuk a fotók, videók és képek nézegetéséhez létrehozott menüpontokat, amelyeken belül csak az adott tartalmakat listázza ki a rendszer. Kapunk egy ütőképes fájlkezelőt is, amely a már megszokott módszer szerint üzemel.A fájlkezelő mellett van a NAS menüpont is, ahol az iTunes szervert, az FTP szervert, a Samba szervert és a Bittorrent klienst is engedélyezhetjük. Erre a menüpontra hamarosan bővebben is kitérünk. A főoldalon vár még minket egy Online szolgáltatásokat tartalmazó Online média feliratú menüpont is, amivel mindjárt bővebben is foglalkozunk. A sort a szokásos Beállítások menüpont zárja. Ez utóbbi a rendszer testre szabásához szükséges összes beállítást elénk tárja.

A rendszer támogatja az ASUS szokásos szolgáltatásait, amelyket elmúlt cikkeink során már bemutattunk. Ezek között jelen van az AutoPlay, az O!Direct, az O!MediaShare és a Right TXT.

Beállítások

A beállításokat tartalmazó menüpontokról szokásunkhoz híven most is készítettünk néhány fotót. A felhasználói kezelőfelület magyar, így nem okozhat problémát a szükséges beállítások elvégzése. Más kérdés, hogy egy-egy menüpontban azért találunk angol kifejezéseket, sőt, komplett angol szövegetek is. Remélhetőleg ezek a "kellemetlenségek" a következő frissítések érkezésével kijavításra kerülnek.

Aki a menüpontok tartalmára is kíváncsi, tekintse meg az alábbi kis videót, amely elég sok részletről lerántja a leplet.

 


Fájlkezelő

A fájlkezelő segítségével a különböző adattárolók tartalmának megtekintésére, fájlok/könyvtárak átnevezésére, áthelyezésére és másolására van mód. Ezen a menüponton keresztül férünk hozzá a hálózat számítógépeihez, illetve a hálózati adattároló(k)hoz is. A fájlkezelőben lehetőség van a tartalom megjelenítésének módosítására, ehhez csak az "Option" gombot kell megnyomni. A különböző tartalmak esetében listát, előnézetet és miniatűröket megjelenítő módban egyaránt böngészhetünk, sőt, szűrhetjük is a tartalmakat (film, fotó, zene, összes). Az adott tartalmak név és dátum szerint A-Z, illetve Z-A sorrendbe egyaránt pakolhatóak, sőt, még a FaceBookon történő megosztásukra is van mód. Keresés funkció itt nincs.


Az egyes "tematikus" menüpontoknál már több opciót is tartogat az Option gombbal előcsalogatható menü, ezekre minden témakörnél külön-külön kitérünk. 


A különböző adattárolókon található tartalmakat könnyedén átmásolhatjuk egyik helyről a másikra, de akár a tartalmak áthelyezésére, illetve átnevezésére is van lehetőség - egyszerre akár több tartalmat is kijelölhetünk. Extra tulajdonság, hogy ez a menüpont fotóalbum és lejátszási lista szerkesztésére is bevethető. Az egyes funkciók használata rendkívül egyszerű: a fájlkezelőbe belépve, a zöld színű, "G" feliratot tartalmazó gomb lenyomása után tárul elénk a különböző, fentebb már említett szolgáltatások eléréséhez szükséges menü. A fájlkezelőn keresztül - ahogy azt fentebb is említettük - a hálózati megosztásokat is elérhetjük. Amennyiben jelszóval védett NAS-hoz szeretnénk csatlakozni, akkor a felhasználónév és a jelszó megadása után ne az "OK" gombot válasszuk, hanem az "OK and save to shortcuts" opciót, így ugyanis a belépési adatok könyvjelző formájában elmentésre kerülnek, tehát legközelebb nem kell őket újra megadni.

NAS és a webes felhasználói kezelőfelület

A rendszer tartalmaz NAS szolgáltatásokat is: kapunk FTP szervert, iTunes szervert, Samba szervert és BitTorrent klienst is.
A Samba szervernél nem elég, ha a szolgáltatást az O!Play TV Pro NAS menüjén belül engedélyezzük: ha hálózatból másolni is szeretnénk a belső HDD-re, akkor az O!Play TV Pro IP címét be kell írnunk számítógépünkön webböngészőnk címsorába, majd az itt megjelenő webszerveren a NAS menüpontot választva ki kell keresnünk a Samba szerver menüjét. A menüben az engedélyezésnél találunk egy "Write" jelölőnégyzetet. Ezt ki kell pipálnunk, ha írni akarunk a belső HDD-re.


Itt a BitTorrent kliens beállításait is elérjük, sőt, letöltések hozzáadására és kezelésére is van mód. Mi a teszt alkalmával 11 darab torrentet indítottunk el a rendszeren, amelyekkel gond nélkül, egyszerre megbirkózott.

Seed támogatás van, sőt, sávszélesség-korlátozásra is van mód, a torrent kliens kezelése pedig rendkívül egyszerű. A torrentekkel kapcsolatos legfontosabb információk az O!Play TV Pro felhasználói kezelőfelületén keresztül is elérhetőek, ehhez csak a NAS menün belül található BT Info opciót kell használnunk.


A webes felhasználói kezelőfelületen találunk még egy iPad távirányítót is, amely kissé lassan, akadozva működik, de a frissítések alkalmával remélhetőleg ütőképesebbé válik majd. Érdekesség, hogy az első firmware esetében- amely gyárilag a terméken volt -  a Samba szerver írási jogosultságának kiosztása nem működött, ám a hibát jelezve az ASUS mérnökei rekord idő alatt orvosolták a problémát. Ugyanez történt a DVB-T felvételekkel kapcsolatos bugokkal is. Ha a kisebb hibák kijavítása továbbra is ilyen tempóban zajlik, akkor hamar hibátlan lesz a lejátszó, tekintve, hogy már most sincs sok hiányossága a szoftvernek.

Filmekkel kapcsolatos funkciók - Feliratok, lejátszás, többcsatornás audió támogatás

A teszt során a támogatott videó formátumokkal nem volt semmi probléma: mindent lejátszott az O!Play TV Pro. Érdekességképpen magas bitrátájú tartalmakat is bevontunk a tesztelésbe: a 40 Mbps-os filmmel még könnyedén elbánt a rendszer, de a 70 Mbps-os bitrátájú tartalomba beletört a bicskája.A többcsatornás audió támogatást egy Harman/Kardon AVR-265-ös házimozi erősítő és a rákapcsolt 7.1-es hangfalszett segítségével vizsgáltuk. A tesztfájlok mindegyike megszólalt a rendszeren - még azok is, amelyek a korábbi Xtreamer Prodigy teszt alkalmával hibásan, vagy egyáltalán nem hallatszottak. Az erősítőt 1.4-es HDMI kábel segítségével kapcsoltuk össze az OPlay! TV Pro-val.Az MKV konténerbe ágyazott feliratoknál, illetve a videófájlok mellett elhelyezett külső feliratfájloknál lehetőség van arra, hogy a felirat színét, méretét, pozícióját, időzítését és karakterkódolását módosítsuk. A Blu-ray filmek esetében a felirat tulajdonságainak módosításánál a jobb oldali képen látható menüpont szürke volt, azaz a rendszer nem engedte módosítani a felirat tulajdonságait. A hiba említésekor azt a választ kaptuk, hogy hamar kijavításra kerül.

A feliratfájl kódolásától függően - közép-európai és unicode kódolással hibátlanul megjelentek, az ékezetek nem hiányoztak, karaktermegjelenítési hiba nem volt.


A filmek esetében lejátszás közben lehetőség van a kép akár 8x-os nagyítására is, de előre- illetve hátra is tekerhetünk, akár 32x-es sebességgel is. Ugorhatunk fejezetekre - ha vannak -, ugorhatunk meghatározott időpontra és akár időtartam alapú ugrásra is van mód (pl. 10-20-30 perc).

Ahogy az a fenti képen is látszik, filmnézés közben is elérhetjük a főmenü menüpontjait, ehhez csak a "Menu" gombot kell megnyomni a távirányítón. Ez az opció nem csak a filmeknél él: a képeknél, az online szolgáltatásoknál és egyéb helyeken is előcsalogatható az említett menü.

3D

A 3D-s funkciók teszteléséhez a Samsung magyarországi képviseletétől ismét megkaptuk ugyanazt a monitort, amellyel az Xtreamer Prodigy esetében is teszteltünk: egy T27A950-es modellt. Mivel külön cikkben már foglalkoztunk ezzel a full extrás megjelenítővel, ezért most bővebben nem mutatnánk be, ha valakit érdekel mit írtunk róla, itt megtalál mindent.


A 27 hüvelykes monitor-tv kombót egy HDMI 1.4-es kábel segítségével kapcsoltuk össze az O!Play TV Próval, majd nekiláttunk a tesztelésnek. A Half-SBS tartalmak hibátlanul elketyegtek a rendszeren, ám a Full-SBS típusú filmek elindítása után "Nem támogatott videó" hibaüzenettel találkoztunk. Az ASUS magyarországi képviseletétől származó információk szerint a belsős tesztek alapján működik a Full-SBS támogatás, így nem adjuk fel a harcot, a későbbiekben ahogy lehetőségünk lesz megnézzük más kijelzőkkel is az O!Play-t, de addig is, akinek vannak tapasztalatai a témában, az kérjük ne tartsa magában őket, és ossza meg másokkal is a fórumon.

Képek

Az O!Play TV Pro a megszokott tulajdonságokat mutatja fel, ha fotónézegetésről van szó. Lehetőségünk van diavetítésre, ahol a képek között előre meghatározott effektek alkalmazásával vált a rendszer – az effektválasztást bízhatjuk akár a véletlenre is.Természetesen azt is szabályozhatjuk, hogy egy-egy kép meddig legyen látható. Az adott könyvtárban lévő fotókat többféle nézetben is megtekinthetjük és a megnyitott képeknél EXIF információ megjelenítésére is van mód – már ha a fotó rendelkezik ilyennel. A képeket nagyíthatjuk (2x/4x/8x/16x) és 90 fokonként el is forgathatjuk. Az animált GIF fájlokkal sajnos még mindig nem tud mit kezdeni a rendszer: ezeknél a fájloknál csak az első képkocka megjelenítésére van mód.


Újdonság, hogy a képeknél a távirányítón helyet foglaló „Like!” gomb segítségével kifejezhetjük tetszésünket. A „lájkolás” tényét FaceBook profilunkon keresztül ismerőseinkkel is megoszthatjuk – az adott fotóval együtt.A fotóknál a háromféle nézet mód mellett (miniatűrök, lista, előnézet) már kapunk egy megjelenítő opciót is, amely képes az összes fotó, az albumok, a dátum szerinti nézet és a mappa-lap nézet biztosítására. Utóbi egy mappa szerinti nézet, amelynél a mappán egy, a benti tartalomra jellemző kép látható. A megjelenített fotókat többféle módszer szerint rendezhetjük: A-Z és Z-A módban, legújabbak és legrégebbiek szerint, sőt, még a legnézettebb fotók megjelenítésére is van mód.

Zenék

A zenéknél a támogatott fájlformátumok esetében minden tökéletesen működött. A zenéket lehetett tekerni előre-hátra, a fájlokat elölről kezdte el játszani az O!Play TV Pro, nem csípett le a számok elejéből 2-3 másodpercet. A zenéket „lájkolással” megoszthatjuk a FaceBookon is - pontosabban nem magát a zenét, csak azt az információt, hogy éppen mely előadő mely számát hallgatjuk. A számokat véletlenszerűen, ismétlődően és egyesével is könnyedén lejátszhatjuk. A zenéket fotónézegetés alkalmával háttérzeneként könnyedén használhatjuk. A lejátszási listákat képes kezelni a rendszer.A zenéknél a nézet mód és a rendezés menüpont ugyanazokat a funkciókat kínálja fel - igaz, utóbbinál a leghallgatottabb zenék kilistázására nincs lehetőség. A menü a zenék FaceBookon történő megosztására is lehetőséget ad, emellett album, előadó, műfaj, évek és lejátszási listák alapján is képes szűrni a tartalmakat. Az egyes zenéknél ugorhatunk az őket tartalmazó mappára, de kereshetünk is, és a zenék véletlenszerű lejátszására is van mód.

Online tartalmak


Az Online tartalmak között sok ismerős szolgáltatással találkozhatunk. Megkapjuk a YouTube XL-t és a kifejezetten kikapcsolódásra szánt YouTube Leanback-et, amely leegyszerűsített kezelőfelülettel érkezik. Ez utóbbit egyik korábbi hírünkben már bemutattuk. Az említett online szolgáltatásokon kívül a Mediafly, a Daily Motion és a Muzee szolgáltatáshoz is hozzáférünk. Előbbi kettő online videómegosztóként, míg utóbbi internetes rádióként funkcionál.


A felsoroltak mellett a kínálatban van AceTrax szolgáltatás is, aminek idehaza sok hasznát nem vesszük. A Yahoo Finance és a Yahoo Weather egyaránt a kínálat részét képezi, csak úgy, mint a Podcast szolgáltatás és az RSS hírszolgáltatás is. A billentyűzettel történő adatbevitelre az egyes szövegmezőknél közvetlenül nincs mód: szövegbevitel előtt minden esetben a képernyő billentyűzet jelenik meg. Ahogy beírtuk a kívánt szöveget, a billentyűzet nyilaival az ok gombra kell navigálnunk. A YouTube Leanbacknél ennél is rosszabb a helyzet: itt a felbukkanó képernyő billentyűzetet csak a billentyűzetünk nyilaival, illetve az enter billentyűvel kezelhetjük, billentyűzetről történő gépelésre nincs mód. Ugyanez a helyzet a Youtube-ra feltölteni kívánt videók és a FaceBook-ra feltölteni kívánt videók esetében is.


A rendszer valamennyire az egér használatát is lehetővé teszi: egeret a YouTube XL-nél és a FaceBooknál használhatunk - igaz, utóbbinál a béta frissítés telepítése után már nem jelent meg az egérmutató. A többi alkalmazásnál működnek a billentyűzet nyilai és a képernyő-billentyűzet alapú szövegbevitel is - a fentebb már említett módon. A billentyűzet nyilaival a főmenüben is barangolhatunk.


A FaceBook, a YouTube, a FlickR és a Picasa felhasználói fiókunkba egyszerűen bejelentkezhetünk. A rendszer a FaceBook esetében létrehoz egy O!Play TV Pro könyvtárat, ahova felpakolhatjuk a "lájkolt" fotóinkat. Ha a FaceBook-on akarunk videót megosztani, akkor annak a feltöltése látszólag sikeresen megtörténik, ám a videót utána nem látjuk, ha O!Play-ről bejelentkezünk a Facebook szolgáltatásba és elkezdünk tallózni a videók között. Ha PC-ről megnézzük FaceBook profilunkat, akkor ott lesz a videó az üzeneteknél. A fotók feltöltése ellenben hibátlanul megy - ezek látszanak az O!Play-es FaceBook alkalmazásban is, és a zenék megosztása is zökkenőmentes. Utóbbiaknál persze csak az előadóról és a címről kapnak információt FaceBookos ismerőseink, magát a zenét nem kapják meg.A YouTube esetében is megy a videó megosztás: feltöltés előtt be kell jelentkeznünk, majd címet, illetve címkéket rendelhetünk a videóhoz. Itt sajnos nem lehet gépelni, csak a billentyűzet nyilaival és az enter gombbal operálhatunk - ahogy azt fentebb már említettük. A feltöltés végén úgy tűnik, hogy minden rendben ment, de ha megnézzük YouTube fiókunkat, akkor sehol sem találjuk az elvileg sikeresen feltöltött videót. Helyesebben megtaláljuk: a FaceBook Profilunkon.  A Facebook-os videó feltöltésnél nincs baj.

Érdekesség, hogy videó feltöltése esetén az option gomb megnyomása után az aktuális videónál kiválaszthatjuk, hogy melyik részt kívánjuk megosztani a YouTube-on, illetve a FaceBook-on. A piros gombbal a start pontot, a zöld gombbal a végpontot jelölhetjük ki, a sárga gombbal pedig feltölthetjük a videót az említett portálok valamelyikére - szimpátiánktól és szándékunktól függően.

DVB-T szolgáltatásAz O!Play család legfrissebb tagjának legnagyobb újítása a beépített DVB-T tuner jelenléte, amellyel könnyedén foghatjuk a kódolatlan digitális földfelszíni sugárzású televíziós adásokat. A jó vétel érdekében szükség lehet tetőantennára, illetve erősítővel ellátott beltéri szobaantennára, attól függően, hogy az adótól milyen messze helyezkedünk el és milyenek a környék terepviszonyai. Esetünkben a mellékelt kis antenna nem volt elegendő, ugyanis segítségével a budapesti agglomerációban nem tudtunk digitális TV adást fogni. Egy beltéri, erősítővel felszerelt szobaantenna segítségével már változott a helyzet, természetesen pozitív irányba.Mielőtt igénybe vennénk a szolgáltatást, a beállítások menübe mindenképpen el kell látogatnunk. A TV és Rögzítés menüben a TV régiónál mi Németországot állítottuk be - Magyarország nincs a listán -, majd ezután a Csatorna-keresés menüpontból a Manuális Pásztázás opciót választottuk ki. Itt a Csatorna menüpontnál a 38-as csatornát kell választani (CH38, Sávszélesség 8 MHz, Frekvencia 610 MHz). Ha mindent jól csináltunk, akkor az m1 HD, az m2 HD, a Duna és a Duna World HD televízió csatornáknak, valamint az MR1 Kossuth, MR2 Petőfi és az MR3 Bartók rádiócsatornáknak kell a listában lenniük. Most már csak az OK gomb megnyomására van szükség.
A távirányító DTV gombjával válthatunk a tévé- és rádiócsatornák között. Az Option gomb lenyomására egy kis menü jelenik meg, ahol az EPG, a rögzítés, a késleltetés, a videó beállítások, a felirat, az audió, az SPDIF szinkron, a teletext, a fájl rögzítés, az ütemezett rögzítés, valamint a YouTube és FaceBook megosztás lehetősége tárul elénk. Az EPG esetünkben működött ugyan, mert a műsorok időpontjai látszottak, de információkat nem láthattunk az egyes időpontok mellett, úgyhogy ez a menü még igencsak félkésznek tűnik.Az ütemezett rögzítés, a késleltetés (TimeShift) és a manuális rögzítés tökéletesen működik. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az első firmware alkalmazásakor a felvétellel voltak bajok: csak abból a forrásból engedett felvenni a rendszer, amit először elindítottunk. Ha például a TV-t indítottuk először és ott kezdeményeztünk felvételt, majd a felvételt megállítottuk, átléptünk rádióra és ott is felvételt kezdeményeztünk, akkor a rendszer a legutóbbi tv csatorna műsorát kezdte el rögzíteni. Az ASUS szoftvermérnökei szerencsére a segítségünkre siettek és hamar kijavították a hibát. Az új firmware esetében ilyen hibát már nem tapasztaltunk, pedig alaposan leteszteltük, hogy működik-e a felvétel funkció, ahogy kell.Az ütemezett rögzítés és a normál rögzítés kezelése egyszerű, de a késleltetés is magától értetődő: az élő műsort visszatekerhetjük, ahányszor akarjuk – amíg a késleltetés funkcióhoz lefoglalt tárterület meg nem telik.

A merevlemez formázásánál is beállíthatjuk a TimeShift számára felhasználható tárhely mennyiségét.
A rendelkezésre álló tárterülettel kapcsolatos beállítások a TV és Rögzítés menüben találhatóak. A Fájl rögz. menüpontban a felvett műsorokat találjuk dátum és időpont elnevezéssel. A Teletext menüpont sajnos nem működött. A FaceBook megosztás működését ennél a szolgáltatásnál nem tudtuk kipróbálni: tévénézés közben a "Like" gomb megnyomására látszólag valamit elkezdett feltölteni a rendszer, de végül se kép, se videó nem került fel a felhasználói fiókunkba. Ugyanígy jártunk a Youtube esetében is.


A rendszer a rádióműsorokat kétcsatornás, 48 kHz-es AAC fájl formájában veszi fel, a TV műsoroknál pedig vagy 25 képkocka/másodperces1440 x 1080 pixeles felbontású, vagy 720 x 576 pixeles felbontású H.264-es videóval és MPEG2-es kétcsatornás, 48 kHz-es audió sávval ellátott anyagot anyagot kreál, forrástól függően. Előbbi egy m2-es felvételre, míg utóbbi egy Duna TV-s felvételre volt jellemző.

Másolási sebességek

Szokásunk szerint most sem mentünk el szó nélkül az adatátviteli sebességek mellett: megvizsgáltuk, hogy milyen sebességre számíthatunk, ha GbE kapcsolaton keresztül másolunk különböző tartalmakat a belső merevlemezre, valamint azt is megnéztük, hogy USB 3.0-s kapcsolaton keresztül, PC-ről milyen tempóban lehet tartalmakat másolni az O!Play TV Próra.

Amennyiben a Samba szolgáltatás esetében, a webes felhasználói kezelőfelületen keresztül engedélyezzük a belső merevlemezre történő írást, akkor filmnézés, illetve a menüben történő kolbászolás alkalmával 5200 KB/s-os és 6800 KB/s-os sebesség között ugráló adatátviteli tempóval kell szembesülnünk, ami asztali médialejátszó esetében egyáltalán nem rossz érték. Ha a NAS menübe lépünk és addig ott is maradunk, míg a másolás tart, akkor a tempó 9200 KB/s-os és 11050 KB/s-os érték között ugrál. Ebben nincs semmi meglepő: ha a SoC vállára csak a másolás okozta terheket rójuk, egyebet nem, akkor a teljesítmény jobb.

Az USB 3.0-s porton keresztül egy asztali PC-hez is hozzákapcsoltuk az O!Play Tv Prót. A teszt alkalmával a Crystal DiskMark segítségével próbáltunk objektív képet alkotni arról, hogy USB 3.0-s kapcsolaton keresztül milyen sebességekre számíthatunk a belső adattár esetében. Az eredmények az alábbi képen láthatóak.


Ha egyszerre több tartalmat szeretnénk a beszerelt 3,5 colos merevlemezre másolni, akkor nem kérdés, hogy melyik csatolófelületet kell választanunk, még akkor is megéri ha csak USB 2.0-s portunk van.

Fogyasztás és zajszint

A zajszint teljesen jó volt: még hosszas másolás után sem törte meg a szoba csendjét ventilátor-zaj, csak a merevlemez motorját, illetve az író/olvasó fejek hangját hallottuk. Egyszóval az O!Play TV Pro zajongásával biztosan nem fogja tönkretenni az esti mozizásunkat.

Természetesen fogyasztást is mértünk, hogy nagyjából képben lehessünk vele, mennyit "eszik" az újdonság. A méréseink alapján elmondhatjuk, hogy terhelés alkalmával, egy 3,5 colos merevlemez és aktív GbE kapcsolat mellett 15,8 és 16,2 watt között mozog a fogyasztás, ami nem sok. Üresjáratban ugyanezzel a felállással 14,8 wattot mértünk. Amennyiben engedélyezzük az energiatakarékos módot, úgy a megadott idő után készenléti állapotba lép a rendszer, így a fogyasztás 1,9 wattra csökken. Ha az O!Play TV Prót kikapcsoljuk - akár távirányítóval, akár az előlapi kapcsolóval - akkor 0,1 wattos fogyasztást mérhetünk. Nem csoda, hisz annak érdekében, hogy a rendszer távirányítóról idítható legyen, kell némi készenléti fogyasztás, hogy a megfelelő áramkörök és az IR vevő üzemelhessen.

Az O!Play család legújabb tagja meggyőzően mutatkozott be. A szolgáltatások bőségesek, a támogatott szabványok listájára nem lehet panasz, csak a szoftvernek kell még egy kicsit kiforrnia. Jó hír viszont, hogy a tesztelés időszaka alatt pozitív tapasztalataink voltak a FW fejlesztő csapattal, gyorsan reagáltak a súlyosabb problémákra, úgyhogy remélhetőleg a cikkben szereplő hiányosságok eltüntetéséhez is csak idő kell.

A DVB-T vevő működésével meg voltunk elégedve, igaz, még ezen a területen is lesz teendőjük a szoftverfejlesztőknek, hiszen itt-ott még azért vannak hiányosságok - például EPG, Teletext, de a lényeg már rendesen működik. A 3D-s támogatásnál csak a Half-SBS filmeket tudtuk elindítani a rendelkezésre álló felszerelésen, a Full-SBS tartalmakat nem. Erre a témakörre a közeljövőben még visszatérünk, hiszen a DVB-T támogatás mellett a teljes körű 3D támogatás az, ami a legnagyobb fegyvertény az új O!Play esetében.


Az újdonság összességében jó vételnek tűnik, így odaítéljük neki az ajánlott vétel plecsnit. Ez utóbbi viszont csak egy megelőlegezett plecsni, amit azért érdemelt ki a készülék, mert az általunk jelzett hibákat a szoftverfejlesztők rendkívül gyorsan kijavították. Reméljük a jövőben is így reagálnak majd minden hibára.

ASUS O!Play TV Pro Smart TV

A tesztben szereplő O!Play TV Pro az ASUS magyarországi képviseletétől érkezett, míg a 3D-s Samsung T27A950-et a Samsung magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre. Ezúton is köszönet értük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. m165le
2012.03.05. 14:53
Ha DVB-C tuneres lenne, már vevő is lennék egyre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. J.o.k.e.r
2012.03.05. 15:52
ocsabi: 750 MHz-en ketyegő RTD1186-os SoC van az O!Play TV Próban. Sajna az audió kodekről semmit sem ír a Realtek hivatalos oldala...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. subvoice
2012.03.05. 20:07
Gapless audio lejátszást tudnak már ezek a kütyük?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. lajcsi1975
2012.03.05. 21:15
A gigabites lanon a legoptimálisabb esetben már akár a 80 megabites forgalom is megvalósul. Még néhány év és átlépjük a 100 megabites korlátot és végre lesz létjogosultságuk a gigabites lannak . Addig ez csak egy marketingfogás marad és parasztvakítás. Sajnos lenne egy másik fontos teszt is de ezt rendszerint kihagyják , azzal magyarázva hogy "visz mindent".
Mégpedig azt hogy a videók bitrátáját alapul véve kellene áteresztéstesztet csinálni , usb-n és lanon keresztül. Létezik egy sample kollekcio ami ugy van kódolva hogy a bitrátájuk 20 ,24, 28, 34, 38, 42, 50, 60, 70, 80 és 90 megabitre van belőve. Egy ilyen teszt előrevetíthetné hogy lesznek-e magas bitráta miatti lejátszási probléma.
Üdv:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. bodomehesz...
2012.03.06. 10:59
Az elődjeit nézve, és a tudását mérve, nagyon túl van árazva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Lancelot
2012.03.06. 13:18
Lehet hülye kérdés, de a DVB-T résznél csak a közszolgálati adókról esik szó (m1 HD, m2 HD, a Duna és a Duna World HD televízió csatornáknak, valamint az MR1 Kossuth, MR2 Petőfi és az MR3 Bartók rádió).
Erősítsetek meg abban, hogy SD-ben a többi ingyenes TV adó is fogható (RTL Klub, TV2, Euronews) illetve a NeoFM rádió.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tbonifert
2012.03.06. 20:40
Drága. Nem a konkurenciához képest, hanem általában.
50K-s induló áron, hibrid (DVB-C) tunerrel, Jukebox-szal best buy lehetne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. peti198706...
2012.03.07. 04:24
Pont jó anyámnak, úgyse ért hozzá..
7ábirányítóra a lakkbenzin a legjobb, 1 teljesen lemarja, kettő nagyon szép matt lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Perec01
2012.03.07. 07:42
Nagyon drága, és ha jól olvastam, akkor ezzel csak az ingyenesen fogható TV adókat lehet elérni, ha előfizetnél akkor a kártyát nincs hová bepréselni a készülékbe!? Ezt szem előtt tartva messze nem olyan jó vétel. Tapasztalataim szerint sok sebből véreznek a frissen kijött set top box-ok, elsősorban szoftver terén, ami persze nagy mértékben kihat a működésre, megbízhatóságra. Gyakran az alapvető funkciók is hibásan működnek és csak firmware frissítés után válnak elérhetőek olyan funkciók, amiket a kézikönyv már elérhetőnek ír. És kisebb gyártóknál a firmware frissítés gyakran eltart hosszú hónapokig. Az én esetemben az első használhatóbb, de beta verziós firmware megjelenésének idejére a garancia már le is járt a készülékre és azóta is eltelt már fél év, és még mindig nem jelent meg az első hivatalos firmware a készülékhez. Az a helyzet, hogy ezzel a DVB marhasággal nagyon megkeverték az állóvizet. Személy szerint nem igazán látom "hasznát" jelenleg még és ennek az az oka, hogy a kiszolgáló technikák fejletlenek illetve megbízhatatlanok mivel nincs egy olyan stabil szabályrendszer ami összefogná és irányt mutatna gyártóknak és a felhasználóknak egyaránt. Az a ebnyomásom, hogy ez egy kísérleti labor és mindenki azt csinál amit akar, nincsenek lefektetett szabályok, elvárások. Dobálóznak már 3d-vel belepakolnak youtube-ot meg facebookot, már wifi-t, holott egyes készülékekben az alapvető funkciók is kiforratlanok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Alohamate2...
2012.03.07. 09:56
@Perec01
Igen, ebben az eszközben csak DVB-T tuner van, DVB-C támogatás nincs.

Ami meg a többit illeti, mindenkinek vannak különféle tapasztalatai, amikből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni. Az ASUS híresen sokat küzd az O!Play család firmware-támogatásával, ezúttal láthatóan sikerült ultra-gyorsan reagálni, és kijavítani az alapvető funkciókat.

Ami pedig az asztali médialejátszókat érintő általánosításod illeti, egyetértek valamelyest. De gyorsan hozzáteszem, ne is várj bármiféle szabványosítást, szabályrendszert, ez nem az a terület, ahol erre lehetőség van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. szmisi42
2012.03.07. 10:29
Beszereztem egyet és pozitív tapasztalataim vannak. Az alapszoftver meglepően stabil, nincsen kötelező fájl indexeléses szívás, wifin keresztül lejátszik mindent akár a számítógépemben lévő vinyókról is. A képminőség is nagyon jó. A DVB-t rész egész jó bár nem használom, de akár céleszközökkel (STB) is összehasonlítva is megállja a helyét egyedül az előfizetői kártyakezelés hiánya ront a képen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vilma73
2012.04.11. 04:28
Sziasztok! Valakinek van tapasztalata a tesztben említett 3D-s lejátszásról? Üdv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Fxcsaba
2013.01.10. 20:45
Sziasztok. Vásároltam egy ilyen készüléket nagyon tetszik de egy nagy gondom van vele. A tv tuner rész. Az alap antennával amit hozzá adnak se a ház tetőre kihelyezett antennával semmilyen tv adást nem fog. A legújabb Firmware van fent 2.6. A 2.6.1204C és 2.6.1204S verzióval is végigpróbáltam minden országot de semmi. Valamilyen megoldás érdekelne.

Üdv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. RaLaci0
2013.04.12. 13:29

Nekem sem talált semmit a hozzá adott antennával, kellett vennem egy tetőantennát hozzá, de így működik.
Próbáld meg úgy, hogy nem adsz meg országot. (nálam így működik)
Üdv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!