iPon Cikkek

Ötven éve sétált először ember az űrben

Dátum | 2015. 03. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

„Ahogy a tengerész úszni tud a tengerben, úgy a kozmonautának is képesnek kell lennie az űrben való úszásra” – ezekkel a szavakkal indította útjára a szovjet űrprogram feje, Szergej Koroljov az emberiség első olyan küldetését, amelynek során az űrhajósok egyike a világűrbe is kilépett. Alekszej Leonov és Pavel Beljajev ötven évvel ezelőtt, 1965. március 18-án helyi idő szerint délelőtt 11 órakor indultak útnak Bajkonurból a Voszhod−2 űrhajó fedélzetén. Leonov másfél órával később, az első Föld körül megtett teljes kör után 12 percre elhagyta az űreszközt, és az első emberré vált, aki űrsétát hajtott végre. A fogalom napjainkban már ismerősen cseng az űrkutatás iránt érdeklődők fülének, és bár jó lenne azt mondani, hogy korunkban már rutinszámba mennek a hasonló akciók, ez egyáltalán nem igaz. Az elmúlt fél évszázad során 10 ország összesen 211 asztronautája hajtott végre űrsétát, közülük sokan többet is, az űreszközök elhagyása azonban még most is roppant kockázatos vállalkozás, amely veszélyességében és összetettségében leginkább egy mélytengeri merüléshez hasonlítható. Ötven évvel ezelőtt a dolog még némileg egyszerűbben zajlott, amely jelentős részben annak volt köszönhető, hogy nagyon keveset lehetett tudni az űrben való tartózkodás során felmerülő problémákról, így csodával határosnak tekinthető, hogy Leonov vállalkozása nem torkollott tragédiába. A Voszhod−2 küldetésének idején javában zajlott az űrverseny az Egyesült Államok és a Szovjetunió közt, és az olyan mérföldkövek, mint hogy kijuttat először embert az űrbe, vagy a Holdra, a technológiai eredményességen túl komoly propagandaértékkel is bírtak a hidegháborús konfliktusban.
Készül a Voszhod−2
A két fél ráadásul nagyon eltérően állt hozzá az űr meghódításának kérdéséhez. Az Egyesült Államokban az emberes űrrepülés nagy nyilvánosság előtt zajlott egy civil ügynökség vezetésével. Az amerikai űrprogram vezető mérnöke, Werner von Braun közismert figura volt, és minden Cape Canaveralból induló kilövés egyben ismeretterjesztő szándékú is volt a technológia fejlesztése mellett. A szovjet űrprogram ehhez képest a legnagyobb titokban működött, nem kis részben azért, mert a kommunista párt élén állók nem igazán lelkesedtek az emberes űrrepülésért. Úgy vélték, hogy a kozmonauták felküldésének pusztán propagandaértéke van, hadászati alig, és csupán azért a néhány fejlesztésért cserébe voltak hajlandóak elviselni a szovjet űrprogram létét, amely lehetővé tette, hogy immár az űrből is képessé váljanak megfigyelni legfőbb ellenfelüket, az Egyesült Államokat. A program propagandaértéke ugyanakkor nem volt lebecsülendő, és az mindig is fontos volt szovjetek számára, hogy az űr meghódításában egy lépéssel lehetőleg mindig az amerikaiak előtt járjanak. Ez azt eredményezte, hogy minden egyes űrmissziójuk során igyekeztek valami újat letenni az asztalra, amelyet aztán sokszor csak évekkel később követett újabb hasonló küldetés. Így került sor gyors egymásutánban az első műhold, az első állat, majd az első ember fellövésére, az első űrben töltött napra, az első nő űrbe juttatására és az első háromfős küldetés végrehajtására. Amikor aztán az adott mérföldkövet sikerült az amerikaiak előtt teljesíteni, a küldetéstípusnak szovjet részről nem volt folytatása, hanem továbbléptek a következő potenciális célpont felé.
Az űrjármű felépítése
Ebben a szellemben kezdődtek meg az első űrséta előkészületei is. A küldetésnek egyetlen célja volt, hogy a szovjet űrhajósok megelőzzék annak végrehajtásában Ed White amerikai asztronautát, aki az 1965 júniusára tervezett Gemini−4 küldetés keretében készült kilépni a világűrbe. Leonov és Beljajev feladata tehát egyszerű volt: feljutni az űrbe, kilépni az űrhajóból, majd hazajönni. Ahogy már említettük, a két űrhajós 1965. március 18-án indult útjára a bajkonuri űrrepülőtérről. A Vosztok űrhajó módosított változatát használták az utazáshoz, amely az eredeti változathoz képest fékezőrakétákat és egy légzsilipet is tartalmazott. A ki- és bejutást lehetővé tevő, felfújható rendszert a szovjetek a kilövés előtt egyetlen alkalommal tesztelték az űrben, és az ember nélküli próbaút során a zsilip üzembe helyezését követően elvesztették a kapcsolatot az űrhajóval. A Leonovék útja előtt két hónappal végrehajtott próbarepülés kudarca azonban nem akadályozta meg a startot: a Voszhod−2 a terveknek megfelelően útnak indult. Amikor az űrhajó megtette első, 167−475 kilométeres magasságú körét a Föld körül, a két fedélzeten tartózkodó kozmonauta munkához látott. Leonov az űrsétára a Vosztok űrjárművek belső tereiben használt Szokol−1 nevű űrruha módosított változatát öltötte magára. A módosítások lényegileg annyiból álltak, hogy a szkafanderhez egy háti egységet kapcsoltak, amely 45 percre elegendő oxigént tartalmazott, illetve változtattak a nyomásrendszeren is, hogy az űrhajós az űrbe kilépve mozogni tudjon az öltözékben. A légzsilipet a kapszula nyílásán kívülre helyezték el. Erre a rendszerre azért volt szükség, mert a Voszhod−2 elektronikus rendszerei léghűtést igényeltek a működéshez, így nem lehetett egyszerűen letekerni a nyomás a kabinban, és onnan kilépni az űrbe, ahogy ezt később az amerikaiak tették.
Leonov az űrben
A szovjet kozmonauták tehát nyomás alá helyezték, és ezzel felfújták a légzsilipet, majd Leonov bemászott a felfújt konstrukcióba, és kizárta magát a kabinból. Ezt követően megkezdte az űrbéli nyomás és a zsilip nyomásának kiegyenlítését, majd a zsilip túloldalán elhelyezett nyíláson keresztül kibújt az űrbe. A kapszulával az űrséta alatt egy 5 méter hosszú köldökzsinór kötötte össze. A zsilipből kiérve elképesztő látvány tárult elé: Gibraltár szikláitól a Kaszpi-tengerig terült el előtte a felszín. Az idilli pillanatoknak azonban hamar vége szakadt. Leonovnak két feladata volt az űrséta során, egy kamerát kellett rögzítenie a zsilip külső felén, hogy az felvegye az űrben töltött percek eseményeit, illetve a mellkasára szerelt fényképezőgéppel képeket kellett készítenie az űrhajóról. A kamerát sikeresen elhelyezte az űrhajós, amikor azonban megpróbált elkezdeni fotózni, már nem volt képes elérni a lábához rögzített kioldót, ugyanis a nyomáskülönbség következtében űrruhája annyira felfúvódott, hogy komolyan akadályozta a mozgásban. Amikor aztán megpróbált volna visszabújni a légzsilipbe, rájött, hogy a felfúvódott szkafanderben egyszerűen nem fog beférni a nyíláson. Az űrruha annyira felfúvódott, hogy minden mozdulat óriási erőfeszítést igényelt. Leonov pár perc elteltével közel állt a hőgutához, és közben összesen 6 liter vizet izzadt ki magából, ami a szkafander lábrészében gyűlt össze, így az űrhajós a szó szoros értelmében térdig állt az izzadtságban. Annak érdekében, hogy beférjen a zsilip nyílásán, végül a szabályokkal teljesen szembe menő húzásra szánta el magát: elkezdte kiengedni az oxigént űrruhájából. Ez rendkívül rizikós vállalkozás volt, hiszen ezzel oxigénhiánynak tette ki magát és a dekompressziós betegség kialakulását is kockáztatta, de nem igazán volt más választása, ha túl akarta élni a kalandot. A terv működött, bár a szkafander belső nyomása jóval a biztonságosnak ítélt szint alá csökkent. Leonov sikeresen visszabújt a légzsilipbe, összesen 12 perc 9 másodpercet töltve a járművön kívül az űrben.
A problémák azonban ezzel nem értek véget. Leonov és Beljajev először nem tudták rendesen becsukni a kabin nyílását, majd amikor a terveknek megfelelően leoldották a feleslegessé vált légzsilipet, az űrhajó vadul pörögni kezdett, több kulcsfontosságú műszert is használhatatlanná téve. A belső oxigénszint egy másik hiba miatt annyira megemelkedett, hogy attól kellett félni, hogy a legapróbb elektromos szikra is végzetes robbanást idézhet elő. A légkörbe való visszatérést eredetileg egy automata rendszer irányította volna, ez azonban meghibásodott, így az űrhajósok kénytelenek voltak maguk vezérelni az űrhajót. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy a hajótestre kapcsolt egyik modul nem oldott le rögtön, így az űreszköz ide-oda bukdácsolt, nagy terhelésnek téve ki a pilótákat. Mivel az űrhajó átalakításakor a katapultrendszertől is megszabadultak, hogy a kabinban két űrhajós is elférjen, Leonov és Beljajev nem tudta elhagyni a fedélzetet, ahogy azt annak idején Jurij Gagarin tette, hanem a kapszulával együtt kellett földet érniük. A leszállást a fékezőernyők mellett a fékezőrakéták tették elviselhetőbbé, a viszontagságoknak azonban még ezzel sem volt vége. A problémás légköri utazás miatt a Voszhod−2 jócskán eltévesztette célját, és Bajkonurtól 2000 kilométerre keletre, az Urál hegység fenyői közt ért földet. Az időjárási viszonyokról talán elég annyit mondani, hogy a felszínt 2 méteres hó fedte, így az űrhajósok nem voltak túlságosan boldogok, amikor a leszállást követően a kabin nyílása automatikusan kitárult, a fűtésrendszer pedig ezzel párhuzamosan felmondta a szolgálatot. A két űrhajós leszállás közben elvesztette a kapcsolatot az irányító központtal, így Moszkvában a legtöbben hallottnak hitték őket. Végül egy nyugat-német rádióállomás vette jeleiket, a mentés viszont még megtalálásuk után is nagy nehézségekbe ütközött, ugyanis a nehéz terepen nem tudtak leszállni a helikopterek. Végül meleg ruhákat, egy életlen baltát és egy üveg konyakot (ez utóbbi rögtön össze is tört) dobtak le az űrhajósoknak, hogy kibírják egy darabig. Az első éjszakát a kapszulába bújva töltötték, miközben farkasok és medvék kerülgették őket.
Leonov a landolás és a sikeres mentőakció után
Hajnalban néhány embert eresztettek le egy helikopterről, hogy pár kilométerrel odébb tisztítsanak meg egy foltot a fáktól, leszállóhelyet biztosítva a mentéshez. A kozmonauták végül még egy éjszakát kénytelenek voltak kint tölteni, majd másnap 9 kilométert síeltek a mentőhelikopterig. A küldetés tehát csodával határos módon sikerrel járt, és a szovjetek újabb győzelmet könyvelhettek el az űrversenyben. Az űrséta, ahogy már korábban szóba került, még napjainkban, jóval fejlettebb felszereléssel, és alaposabb előkészületek mellett is igen veszélyes műfaj, és tulajdonképpen az az igazán meglepő, hogy eddig senki sem halt bele (amennyire tudni lehet). Hogy csak a legutóbbi életveszélyes helyzetet idézzük fel, 2013-ban Luca Parmitano olasz űrhajós, a Nemzetközi Űrállomás akkori legénységének egyik tagja egy űrséta alkalmával majdnem megfulladt, amikor szkafandere hűtőrendszeréből víz került a sisakjába. Hasonló akciókra ugyanakkor időről időre szükség van, hiszen az említett űrállomáson, és a korábbi hasonló létesítményeken is rengeteg problémát oldottak meg űrséták folyamán elvégzett javításokkal. Arról nem is beszélve, hogy az idén 25 éves Hubble egy halom roppant drága ócskavas lenne az űrhajósok áldozatos munkája nélkül, hiszen csak a felbocsátás után derült ki, hogy az űrtávcső főtükrét gyártás során néhány mikrométerrel „elszabták”, így az űrséták során utólagosan beépített korrigáló alkatrészek nélkül teljesen használhatatlan lett volna az emberiség egyik legfontosabb űreszköze. Mindez valószínűleg egészen másként alakult volna, ha Leonov nem igazolja, hogy megfelelő felszereléssel az ember képes produktív feladatokat végrehajtani az űrben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

45. asdsa
2015.03.23. 16:31
Ki tudja hányadik volt Gagarin a sorban, amíg végre épségben vissza is tért valaki az űrből. Azért itt sem volt épp zökkenőmentes a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. csabi02
2015.03.23. 21:50
Hol vannak a szokásos hozzászólások, amik szerint minden amit az elmúlt 50évben "műveltünk" a holdon/űrben ez mind csak "fake" és studio...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Kirby
2015.03.24. 11:55
ヽ༼ຈل͜ຈ༽ノ ez csak studio ! ヽ༼ຈل͜ຈ༽ノ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Meteoreso
2015.03.24. 15:33
"Ötven éve sétált először ember az űrben" azóta meg csak Walking Dead.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. pdx06 csabi...
2015.03.24. 17:22
Hát itt. A holdraszállás is egy nagy átb*szás volt. 60-as években majd pont a holdra szálltak fel mikor még a többi jármű sem ért egy fabatkát sem, akár autó akár repülőgép. A másik emeletes baromság amit mostanában hallottam a Mars expedíció hogy majd telepeseket küldenek a Marsra. Vicc kategória. Gondolom elfelejtették hogy ott nincs víz, de élelem sem. Még Neil Armstrong is lapított haláláig mint sz.r a fűben, nem nagyon mesélt az élményeiről egy újkori tévéműsorban sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. csabi02 pdx06
2015.03.24. 17:51
igen,ilyesmire gondoltam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Szefmester pdx06
2015.03.24. 20:14
Nem értelek... itt osztod az észt ahelyett hogy nekik is szólnál. Mi senkik vagyunk mégis mi olvassuk a kommentjeidet, nem pedig az illetékesek.

Szépen írd meg nekik hogy mit és hol csesztek el, és hol fognak elcseszni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Kirby
2015.03.24. 22:20
ヽ༼ຈل͜ຈ༽ノ egykis photoshop egy kis after effect és énis mindjárt a holdon leszek ヽ༼ຈل͜ຈ༽ノ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Renhoek Szefm...
2015.03.25. 11:50
Nekem van egy elméletem: pdx06 valójában a mai elérhető legfejlettebb A.I.Troll Bot.

Biztos vagyok benne, hogy a BME egyik Mesterséges Intelligencia projectje, és igazán komoly számítási kapacitás kell hozzá. Esetleg egy tartály lamantin, amik az orrukkal ráböknek az aktuális bullshit labdára, és bedobják a fórumra
clever!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. mikej95
2015.03.25. 16:42
Azért kár érte, hogy ilyen vacak kamerákkal rögzítették az összes ilyen történelmi pillanatot, a kémműholdakba biztosan jobb jutott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. csabi02 Renho...
2015.03.25. 17:50
...de jót röhögtem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. pdx06 Renho...
2015.03.25. 19:01
Nekem is van egy elméletem a megvezethető emberek és a milliárdosok közötti kapcsolatról Mert az ember hajlamos arra, hogy a tévében látott átveréseket elhiszi legyen az akár hírek, akár sport akár minden. Például a foci is egy cseszett nagy átverés fogadási csalásokkal és a multi-milliárdos klubtulajdonosok eredmény manipulálásával fűszerezve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Renhoek pdx06
2015.03.26. 00:52
Érdekes, hiszen te pont az interweb legmélyebb bugyraiból csipegeted össze az minden topik alá odamenstruált konteókat

Persze tudjuk, az internet a világon a leghitelesebb forrás! Nem is kell semmi bizonyíték
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. ZSORRO
2015.03.26. 04:11
Azért az szép lenne ha mondjuk 10 év múlva kiderülne hogy az összeesküvés elmélet nem is volt elmélet... Mert az amerikaiak azért nem gyengén hülyitik a népet.
A cikk meg jó , el is gondolkodtak milyen állapot lehetett abban a ruhában ha 6 litert izzadt még ha mondjuk 2-3 óra alatt is, de akkor is durva (update norbiék ölni tudnának a ruháért) . Főleg hogy azért nem 200 kilós kövér emberek az asztronauták. A medve és farkas rész azért kicsit már a költői túlzás kategória szerintem de nem is az oroszok lennének ha nem lenne megemlítve. (2 méteres hóban azért a vadállatok és nagyon rohangálnak több eszük van nekik)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Renhoek ZSORR...
2015.03.26. 17:46
Kérdés, hogy melyik összeesküvéselmélet?

Mert tőle már számtalan verziót hallottunk a dinók nemlétezésétől, az őssejtterápia baromságtől kezdve a focibundáig.
Ezekből nyilvánvalóan sok f*szság van, persze vannak reálisabbak, pl hogy a focit bundázzák.... dehát aki szerencsejátékfüggő az meg is érdemli, én csak szórakozásból nézem Pont lesz.rom ki manipulálja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. pdx06
2015.03.26. 19:39
Biztos jól bírták az asztronauták és az eszközök a hold -180 és +140 fok közötti hőingadozását. Ismételjék meg, és akkor talán elhiszem. A mai világban nagy biznisz lenne "újra" végigizgulni egy holdraszállást nem? Úgyis igény lenne egy normális minőségű felvételre erről az utazásról, mert amiket eddig láttam azok olyan semmitmondóak. Nagyon sok dologba bele lehet kötni azokon a felvételeken és nemcsak szándékosan hanem alapból. A Dinókba és az őssejtbe nem folyok bele újra, aki hisz bennük az higgyen továbbra is. Számomra az egyik a 90-es évek divatja volt tudományos mesekönyvekkel, a másik pedig olyan dolog hogy én még a brit bulvárhíreken kívül nem hallottam olyat hogy valakin segített volna, de ha volt ilyen eset akkor kérem szíves elnézésedet Akin "segített" annak 2 év múlva a temetéséről olvastam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. kiskoller pdx06
2015.03.26. 20:17
"Biztos jól bírták az asztronauták és az eszközök a hold -180 és +140 fok közötti hőingadozását."


Középiskolai fizika, hőtan, első fejezet, a hőcsere különböző módjai.

Ülj le fiam, egyes!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Kirby
2015.03.26. 20:59
ヽ༼ຈل͜ຈ༽ノ én már voltam a marson is de senkit nem érdekel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. csabi02 pdx06
2015.03.26. 20:59
Ennyi erővel a Huble,űrálomások stb is kamu, meg minden űrséta, az űrsiklók amikkel csere alkatrészeket vittek és napokig szereltek 1-1 napelemet pl meg minden akkor szted csak kamu.

Ha az, akkor mond el mi értelme van az emberiséget átverni kb 1957-óta? (képek,adatok,számítások,felfedezések stb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Renhoek pdx06
2015.03.26. 21:01
Az miért az őssejtek hibája, hogy rettenetesen műveletlen vagy a témában, és az kókler kamu - és kínai teszteletlen kezeléseket összemosod az igazi őssejtkutatással, regeneratív medicina eredményeivel, amik komoly bizonyítékokkal rendelkeznek...

Az ismerőseid meg pont azért haltak meg, mert elhittek egy ilyen kamukezelést, ahelyett, hogy utánaolvastak volna.

A műveletlenség nem egyenlő a szkepticizmussal...

... de a dínós és a holdraszállós dolgok után értelmetlennek látom folytatni ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. pdx06 Renho...
2015.03.27. 16:55
A flegmaság és az öndicséret sem egyenlő a műveltséggel. Mutass kézzel fogható bizonyítékokat mindenre és akkor én is ilyen hívő leszek. Ja, és nem emlékszek rá hogy ismerősökről beszéltem volna az őssejt témában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. ingyom007 pdx06
2015.03.27. 18:48
:'DDDDDDDDDDDDDDD Tipikusan az az ember vagy ha ezren magyaráznának neked és ezren mondanák, hogy sajnos te hülye vagy számodra akkor is az az ezer ember lenne a hülye aki rajtad próbál segíteni. Tőlünk kérsz bizonyítékot amikor te magad nem tudsz ellenbizonyítékot felmutatni. Holott például a holdraszállásról is milliónyi anyag van ami bizonyítja és elég szépen el van magyarázva miért volt lényeges akkor és miért nem teszik meg újból, de ezt nem írom le ide mert szerinted kamu és átverés. Az oroszok végig követték a műszereikkel az első holdraszállást és egyáltalán nem kezdtek el csipogni mint te és sajnos elég sok agyhalott sorstársad, hogy ez kamu hanem elismerték, hogy vesztettek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Szefmester pdx06
2015.03.27. 19:08
NANA!!!

A gond az hogy te hiszel valamiben, és neked hinned kell ezekben a dolgokban. A gond az hogy ezek a dolgok tények. Tudod mi a különbség a tény és a hit között igaz?
Tény hogy a 2+2 az 4, te viszont azt hiszed hogy 5, és minket nézel hülyének...

Bizonyítani semmit sem tudsz, de cáfolni sem, ellenben mi vagyunk a sötétek és őrültek mert "hiszünk" ezekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Kirby
2015.03.27. 19:11
ヽ༼ຈل͜ຈ༽ノ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. ingyom007
2015.03.27. 19:16
(ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. dobko
2015.03.29. 14:28
Vannak elméletek, van aminek talán alapja is van, de hagyjuk ezt most.
Számomra az az egyik legnagyobb kérdés, hogy miért csak gagyi, fekete-fehér képekkel mutatják meg nekünk az egyes projektek képeit ?
Pl annak a szép nagy űrtávcsőnek miért nem láthatjuk eredetiben pár közelebbi objektum képeit ? A NASA saját bevallása szerint itt-ott megszerkeszti a képeit, amiket közzé tesz. Minek ? Engem pl az eredeti érdekelne.Itt egy kép a Marsról amit állítólag az űrből lőttek a távcsővel. Nos ha ez igazi, akkor az pár elméletet csúnyán megborítana amit közre adnak.
Legyen ez a kép manipuláció, de akkor a NASA által közzétett se különb, mivel saját bevallásuk szerint azok is tartalmaznak manipulált részeket.

Gondolom az űrnagyhatalmak háttérbeli viszálykodásai miatt vannak ezek a dolgok, USA vs Oroszok nem bírnak magukkal.
Esetleg valamit nagyon nem akarnak, hogy tudjon mindenki, amiben már az egyháztól kezdve bárki benne lehet, de ez már csak abszolút találgatás a részemről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Zabalint
2015.03.29. 16:27
Nem mondom, hogy ne etessétek a trollt, mert egyébként kimondottan szórakoztató.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ingyom007 Zabal...
2015.03.29. 18:06
Nagyon nehéz kibírni tudnék olyan ételt adni ami miatt többet nem írhatnék a fórumra olyan finom lenne.

Dobko annyit fűznék hozzá ehhez a valamihez nézz szét egy kicsit jobban a dolgoknak elég hiányos a tudástárad így nem csoda, hogy a felsorolt kétségeid léteznek. Sikerült egy olyan képet linkelned ami egy illusztráció milyen lehetett a Mars többmilliónyi évvel ezelőtt. Annak a képnek köze nincs a hubblehöz.

Szerk: na jó nem kellett sok megbántam, hogy választ írtam többet nem fogok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Renhoek
2015.03.29. 19:08
A leggnevesebb konteókutatók tanulmányai alapján csináltam egy képösszeállítást, mely tökéletesen bizonyítja, hogy mekkora kamu stúdiófelvétel volt a Hódraszállás:FUCKING LIAR NASA!
Aki szerint ez nem elég bizonyíték, az szimplán hülye!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. dobko ingyo...
2015.03.29. 22:30
Ezt dobta ki a google elsőre. Valóban hiányosak az ismereteim, de szerintem itt mindenkinek az, csak valaki elhiszi magáról, hogy mindent jobban tud a másik embernél, sok okostojás van itt.

A lényeg azon van, hogy miért kis felbontású, fekete-fehér, kamu képekkel etetik manapság a népet, mikor a leggagyibb mobil is jobb képet csinál manapság ? A hűdefrankó űrtávcső, aminek a lencséjét vagy egy évig csiszolták, annak a képeit miért nem lehet egy az egyben megmutatni ? Engem ez érdekelne, az elméletekkel tele a padlás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ingyom007 dobko
2015.03.29. 22:41
"A lényeg azon van, hogy miért kis felbontású, fekete-fehér, kamu képekkel etetik manapság a népet, mikor a leggagyibb "
Nézz már szét légyszi a hivatalos oldalakon nem linkelek egyet sem egyszerű megtalálni őket. Meg sem erőlteted magad, hogy ne írj ilyet inkább leokostojásozod az embert. Nem akarlak megsérteni de ilyenek mellett mint te nem nehéz egy hülye embernek okosnak tűnnie. Még a Vénusz felszínén is készült jó pár éve nagy felbontású kép nem feltétlenül kell a Marsról beszélni. De szerintem te a holdról is azt hiszed, hogy szivárvány színekben úszik csak az a szemét "nasa" csak fekete fehér képet tol róla. Nem hiszem el, hogy ekkora trollokkal miért állok le veszekedni. kajak egy szenny ember vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Renhoek ingyo...
2015.03.29. 22:49
Mindenki tudja, hogy azok manipulált képek... A Marsról csak 256x256-os BW képek vannak. Minek is utánanézni, mikor ezek tények - hát a szabadonébredőkön is megírták. Hülye aki utánanéz valaminek is...

(Amúgy hidd el engem is elszomorít, hogy tökjó szakmai ontopic beszélgetések is lehetnének az ilyen cikkek alatt, de sajna mindig ide kötünk ki, nem egy ember miatt )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ingyom007 Renho...
2015.03.29. 23:02
Èn kezdem azt hinni, hogy tisztában vannak az emberek mindennel csak az ilyen idiòtákat mint èn hergelik szándèkosan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Renhoek ingyo...
2015.03.29. 23:46
Addig még amíg minket hergelnek ezzel, addig nincs probléma (a net + facebook korában gombamód szaporodnak a könnyen emészthető, misztikus áltudományos dolgok - ezt el kell fogadnunk) viszont amikor mondjuk egy kisgyermek életét veszélyeztetik a rettentő tudatlansággal. Pl, hogy minimálisan sem kételkednek,nem kérdeznek, nem olvasnak utána... illetve olyan dolgokban kételkednek amiben nem kéne - olyanban meg még véletlenül sem, amit Ica néni osztott meg az "UFO-k erőszakoltak meg álmomban" facebook csoporton. - na ekkor kezdődnek a valódi, társadalomra komolyan veszélyes folyamatok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Warpath
2015.03.30. 08:21
Ezt érdemlik a Holdra szállást cáfolók:

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kiskoller dobko
2015.03.30. 11:48
Az űrtávcsövek sokszor más hullámhosszú fénysugarakat vesznek fel. Ergo olyan képet csinálnak, amit te nem is látnál, mert a fénynek nem azon (igen pici) hullámhossztartományába esik, amit az emberi szem képes feldolgozni.

Hogy miért?

Különböző hullámhosszú fénysugarak máshogy reagálnak anyagokra. Lehet, hogy egy adott csillagot eltakarja egy hidrogénfelhő, ezért látható fényt nem bocsát ki felénk, viszont rádióhullámot meg igen.


Emellett a közeli objektumokat is szélesebb tartományon veszik fel, hogy kiszűrjék az esetleges hibákat (mivel több információt nyernek ki)

Emellett ha egy adott reakciót/eseményt akarsz megnézni, lehet hogy a "naturál" ábrázolás esetén csak barna különböző árnyalatait látnád, amelyeket nehéz lenne értelmezni. Ha ellenben átszínezed, akkor könnyebb kivenned a különböző alakokat, így könnyebb a médiának leközölnie a hírt.

Nem utolsó sorban a NASA-nak is el kell adnia magát, megéri szép képeket csinálnia, mert ez kell a népnek. Ezek viszont mindig illusztrációk, a forrásanyagot mindig meg lehet nézni csinosítás nélkül, hisz azokat az adatokat tudósok használják fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kiskoller kisko...
2015.03.30. 11:56
Emellett kicsit más a kép kreálás metódusa is. Nem nagyon értek a fotózáshoz, szóval lehet hogy keverem a szakszavakat.

Ha egy alig pislákoló csillagot akarsz lefényképezni, akkor érdemes hosszú zárási idővel fotózni. Ez azt jelenti, hogy a szenzorok hosszú ideig veszik fel az érkező fotonokat, sok idő egy fotót elkészíteni. Ez az idő egy átlagos fényképezőgépnél pár másodperc maximum, egy videó-kameránál maximum 1/24 másodperc (hisz 24 képkockát csinál másodpercenként)

Egy űrtávcsőnél ez lehet több óra, vagy akár nap is.

Ez azt jelenti, hogy az ezalatt gyorsan mozgó fényforrások szép kis maszatot csinálnak a képen, hiszen ezek a felvétel alatt elmozdulnak.
Ezeket is illik korrigálni, főleg, ha azon objektumokról meg tudjuk, hogy hol voltak (mondjuk régebbi fotók alapján)

Ezek mind olyan utómunkák, amikkel nem a tényeket akarják elrejteni a csillagászok, hanem értelmezhető adatot akarnak kinyerni egy fotóból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.30. 17:33
Nos attól, hogy te más szemszögből közelítesz meg dolgokat, mint én, még nem jelenti azt, hogy én hülye, troll vagyok a te szavaiddal élve. Inkább te vagy önelégült, aki nem tud egy normális hangnemben való választ adni nekem. Még ha teljesen hülyeségeket beszélek is, vagy akár hülye lennék, még akkor is lenne egy alap illem amit nemártana betartani. Lehetsz Einstein is ha így állsz hozzá...

Szép napot !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.30. 17:33
Valaki legalább tud normálisan válaszolni, köszönöm !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szefmester dobko
2015.03.30. 18:38
Ne csak neki köszönd meg... köszönd magadnak amiért úgy válaszoltak ahogy te kérdeztél. Mert a hozzászólásodból sütött a provokáció és a tudatlanság. A tudatlansággal még nem is lett volna baj, hiszen azért kell kérdezni, meg utána lehet járni a dolgoknak és akkor az megszűnik. De a provokatív stílus ellenben már bizonyos válaszolási stílust szül.

Jóformán bárki akinek kétsége van egy ilyen témában, és veszi a fáradtságot -és nem síkhülye a keresőhasználathoz- az 10 perc alatt talál közérthetően elmagyarázott tényeket.
Sőt a holdraszálláskamut meg nem egyszer és nem egyféleképpen cáfolták már meg.

Az űrtávcső pixelességével kapcsolatban: Fogd a zsírkirály mobilod és fotózd le vele a holdat, majd gépen zoomolj rá a kedvemért a holdkompra... ha sikerül majd kivenned bármit is a pixel/m2 ráció elégtelensége miatt..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csabi02 Warpa...
2015.03.30. 23:18
az a jobbos bement!

Amúgy a hitetlenkedés Tudomány/Technika területeken,már félelmetesen durva.
pl ha valaki épít saját maga +1000 lovas autót,kb minden 2. komment (50%) az,hogy FAKE.

Ha ez az (öszkerék) autó 3 másodperc alatt gyorsul 100Km/h-ra,akkor már a kommentelők 90%-a írja,hogy FAKE! és csak az hiszi el aki ment vele vagy ott volt élőben a tesztnél....
és ez terjed minden területen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ingyom007 dobko
2015.03.30. 23:27
Mert a te hangnemed teljesen korrekt úgy gondolod? D Egyszer tényleg el fogok égni csak úgy bármilyen tudományosan megmagyarázhatatlan módon miközben kommenteket olvasok millió+1 helyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek Warpa...
2015.03.31. 03:56
Ú ez hatalmas! Nagy forma az öreg!

... és nagyon nagyon remélem, hogy ezért nem hurcolták meg.

Update: "Beverly Hills police investigated the incident, which occurred 9 September, but said that the charges were dropped after witnesses came forward to say that Mr Sibrel had aggressively poked Mr Aldrin with the Bible before he was punched."

Itthon szerintem még őt hurcolják meg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.31. 16:44
Én úgy vettem észre, hogy engem provokáltak, azért volt a stílusváltás a következő hsz-ben.

Aztán lehet én értettem félre, vagy nem is nekem célozta, d eléggé valószínű. Ebben az esetben elnézést.

Pont nem az a kötekedős fajta vagyok, de azért nem is hagyom magam senkinek.

Passzív vagyok eléggé ezen a fórumon, de azért olvasgatom rendszeresen a hsz-eket, és csak az jön le belőlük legtöbbször, hogy mindenki szerint hülye mindenki.
Sajnos monitor mögül nehéz igazán megéretni sokszor mit is akar valójában az ember, ezért én nem akarok véleményt alkotni inkább ezután senkiről.

Egy egyszerű "tudatlan" kérdésből idáig jutottunk, szép teljesítmény...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek dobko
2015.03.31. 17:13
Olvasd vissza, nem volt semmi provokáció...
Kérdeztél valamit, megkaptad rá a választ, hogy nézz utána jobban a dolgoknak, mert ott van az orrod előtt a válasz.

Erre leírtad még egyszer ugyan úgy, ugyan azt a kérdést, anélkül, hogy egy bit információt is utánaolvastál volna, és elkezdtél okostojásozni. Pedig nem okostojás, csak szeretné(nk), hogy az emberek mielőtt kitalálnak valami összeesküvéselméletet, olvasnak valami misztikusat a neten, legalább picit utánaolvasnának a tényeknek.

... és az az izgalmas, amikor utánaolvasás után SEM találsz megfelelő választ a kérdésedre. Ezek az igazi érdekes kérdések a világban. Na ezekről lehet jókat beszélgetni, mert olyan területre tévedünk, amiről a nagy agyaknak is megoszlik a véleménye. Parázs viták, amik arra szolgálnak, hogy végül kikristályosodjon egy elmélet, valódi bizonyítékokkal, beillesztve ezt a kis apró mozaikot a világról alkotott képünkbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!