iPon Cikkek

P55-ös alaplapok a szorítóban: 3. rész

Dátum | 2009. 10. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel P55-ös lapkakészlete már egy ideje elérhető kereskedelmi forgalomban, sőt, a különböző gyártók rendkívül széles termékpalettáján már számos modellből választhatunk. Az előző két cikkünk folyamán már több alaplapot megvizsgáltunk, amelyek között ATX-es és Micro-ATX-es modellek egyaránt voltak csak úgy, mint olcsóbb, kevésbé felszerelt és drágább, full extrás termékek.

Jelenlegi tesztünkben ismét három versenyzőt látunk vendégül: ezúttal a Gigabyte és az ASUS háza tájáról válogattunk, utóbbi gyártótól rögtön két alaplapot is tesztelünk, amelyek között papíron és árban is csak "kis" különbségek mutatkoznak. A tesztben ezúttal az összes alaplap eredménye szerepelni fog, azaz visszamenőleg mindkét cikk szereplőit vendégül látjuk a megmérettetésben, hogy kiderüljön: a kilenc alaplap közül vajon melyik éri meg legjobban az árát?

A tesztmetódus a korábbihoz hasonló, azaz ugyanazokat a programokat és drivereket használjuk most is, amelyekkel az első két teszt készül, hogy összehasonlíthatóak legyenek az eredmények. Az alaplapok egyenkénti, részletes bemutatása előtt most ismerkedjünk meg a teljes mezőnnyel. A friss jövevények a táblázat első oszlopaiban kaptak helyet a könnyebb áttekinthetőség miatt, míg a régebbi versenyzők a jobb oldali képen láthatóak, ugyanis a 9 lap specifikációi rengeteg helyet foglalnak.

A friss versenyzők.A régebbi mezőny.
Az alaplapok között szolgáltatások és ár tekintetében van szórás bőven, így rendkívüli fontossággal bír, hogy milyen tartozékokat kapunk hozzájuk, illetve milyen teljesítmény kínálnak. A három új versenyző egyenkénti ismertetése előtt nézzük meg gyorsan, hogy milyen tesztrendszerrel is készültek a tesztek:

Tesztkonfiguráció

Processzor:
Intel Core i5-750 (2,66 GHz)
Memória: 2 x 2 GB Geil CL7-7-7-24 CR1
Videokártya: Sapphire Radeon HD 4890 1024 MB (Catalyst 9.8)
Alaplapok: lásd. a fenti táblázatban
Merevlemez: WD 160 GB SATAII, 3 Gbps, 7200 RPM
Optikai meghajtó: NEC DVD-Rom
Tápegység: Corsair HX520
Szoftver: Windows Vista Ultimate x64

A mezőny specifikációinak és a tesztrendszer ismeretében most nézzük már tényleg nézzük meg az alaplapokat egyenként, részletesen. Lapozzunk!

Az ASUS kínálatából érkező két alaplap hagyományos ATX formátummal büszkélkedik, ám a Gigabyte háza tájáról ezúttal nem ATX, hanem Micro-ATX formátumú terméket választottunk, ami akár HTPC konfiguráció alapjául is szolgálhat. A termékek csomagolásai a gyártóiktól megszokott színvilágot képviselik: mindhárom alaplap fontosabb tulajdonságait megtaláljuk a dobozok elő- illetve hátoldalán, ami már-már megszokott dolog.

ASUS-P7P55DGigabyte P55M-UD2ASUS-P7P55D-EVO
ASUS-P7P55DGigabyte P55M-UD2ASUS-P7P55D-EVO
Az alaplapokhoz minden esetben kapunk egy felhasználói kézikönyvet, valamint egy a meghajtóprogramokat és a segédprogramokat tartalmazó telepítő lemezt. Természetesen a kínálatból a gyors üzembehelyezési útmutató sem hiányzik, egyszóval ebben a tekintetben azonos a kép mindhárom lapnál. Kellékek szempontjából már vannak kisebb-nagyobb különbségek. Közös tulajdonság, hogy mindegyik alaplaphoz kapunk hátlapi takarólemezt, egy IDE kábelt, valamint két darab SATA kábelt, a további kiegészítők már gyártó és termékfüggőek. A Gigabyte csomagját ezzel ki is végeztük, ugyanis a gyártó a felsoroltakon kívül mást nem ad a P55M-UD2-höz, de az ASUS termékek dobozában azért még érdemes szétnézni, mert van egy-két ínyencség a repertoárban.

ASUS P7P55DGigabyte P55M-UD2ASUS P7P55D-EVO

 ASUS P7P55DASUS P7P55D-EVO

Az ASUS a P7P55D-hez a felsoroltak mellett két tüskesort is ad, amelyek közül az egyik az alaplap USB 2.0-s kivezetéséhez történő kábel csatlakoztatást könnyíti meg, míg a másik a ház bekapcsoló- és reset gombjának, valamint különböző ledjeinek csatlakoztatását teszi egyszerűbbé. A feliratozott kis műanyag csatlakozóhoz egyszerűen, a házon kívül hozzákapcsolhatjuk a különböző kábeleket, majd az egész csatlakozót az alaplap megfelelő tüskesorára kell rádugni, így nincs több szenvedés a nehezen olvasható feliratok miatt. Ötletes megoldás, már több gyártó is régóta alkalmazza. A P55D-EVO modellhez még további kiegészítőket is kapunk. Ennél a terméknél egy SLI híd, és egy Power Over eSATA kivezetés is jelen van. Utóbbi tulajdonképpen egy hibrid megoldás: az újfajta csatlakozó egy eSATA csatlakozóba ágyazott USB 2.0-s portot is kínál, ezen keresztül a Power Over eSATA porttal ellátott perifériák megkaphatják a működésükhöz szükséges energiát, míg az eSATA porton keresztül továbra is zökkenőmentesen zajlik az adatforgalom. Okos újítás, szerencsére egyre több új eszköznél és alaplapnál tűnik fel. Nos, ezzel a kellékek és tartozékok bemutatásának végére is értünk. Ezt a kört az ASUS P7P55D-EVO nyerte, ugyanis ehhez a termékhez kapjuk a legtöbb kiegészítőt, persze ez a modell is a legdrágább. Nézzük, hogy maguk az alaplapok milyen felépítéssel büszkélkednek.

A termékek felépítésében ezúttal semmi kivetnivalót nem találtunk. Talán a Gigabyte modell esetében tehetnénk szóvá azt, hogy a lapkakészleten elhelyezett hűtő egy picit karcsúnak tűnik. ám hogy működés közben megfelelő hűtést kínál-e, az majd a tesztek alkalmával kiderül. Mindhárom alaplapnál jó helyre kerültek a különböző csatlakozók, azaz a szerelést semmilyen tervezésbeli hiányosság vagy átgondolatlan csatlakozó elhelyezés nem nehezítette.

ASUS P7P55DGigabyte P55M-UD2ASUS P7P55D-EVO
Az alaplapok közül a P7P55D és P7P55D-EVO modellek úgy néznek ki, mint két tojás. Az egyetlen azonnal szembetűnő különbség az, hogy a P7P55D esetében csak kettő, míg a P7P55D-EVO-nál már három darab PCI Express x16-os slot van jelen. A P7P55D és Gigabyte P55M-UD2-es alaplapoknál csak CrossfireX támogatás vehető igénybe, de az ASUS P7P55D-EVO esetében - mint ahogy az az SLI híd alapján kiderülhetett - már nem csak CrossireX, hanem SLI rendszer is építhető. A Gigabyte P55M-UD2 és az ASUS P7P55D alaplapok első PCI Express slotja x16-os, míg a második x4-es sávszélességgel üzemel. A P7P55D-EVO esetében a slotok sorrendben x16-os, x8-as és x4-es sávszélesség mellett működnek, így ideálisak lehetnek akár egy háromkártyás Nvidia alapú rendszer építésére is, ahol a két felső slotban lévő VGA a képmegjelenítésért, míg a harmadik slotban elhelyezett VGA a fizikai számításokért (PhysX) felel.

Az alaplapok közül a Gigabyte terméke összesen nyolc darab SATA 3 Gbps-os porttal büszkélkedik, amelyekből 5 darabot és egy eSATA portot a P55 PCH biztosít, míg további két darabot a Gigabyte SATA2 chipjének köszönhetően vehetünk igénybe. Az 5 darab SATA port RAID 0,1,5 és 10, míg a másik 2 darab port RAID 0,1 és JBOD támogatásokkal érkezik. Az ASUS alaplapjai közül a P7P55D modell 8 darab SATA 3 Gbps-os csatlakozót tartalmaz, ezek közül hat darabot a lapkakészlet bocsát rendelkezésünkre (RAID 0,1,5 és 10 támogatás), míg további egy eSATA és egy belső SATA portot a JMB 363-as vezérlő jóvoltából kapunk. Az EVO modellen ehhez képest a P55 PCH 6 SATA 3 Gbps-os portja mellé egy portot a JMB363-as vezérlőtől, további két portot pedig a JMB323-as vezérlőtől kapunk.

Az alaplapok felépítése után a kivezetéseiket is szemügyre vesszük. A két ASUS alaplapon megtaláljuk a két darab PS/2-es csatlakozót a billentyűzet és az egér számára, ám a Gigabyte mérnökei szokásukhoz híven már csak egy darab PS/2-es portot helyeztek el az alaplapon, a másik port helyett inkább két darab USB 2.0-s csatlakozót biztosítanak, ami végül is jó stratégia. Az ASUS alaplapokon 8, míg a Gigabyte termékén az előbb vázolt megoldás miatt 10 darab USB 2.0-s porttal találjuk szembe magunkat. A termékek mindegyikén van egy-egy eSATA és FireWire port, de a Gigabites Ethernet csatlakozó sem hiánycikk, ebből a P7P55D-EVO rögtön kettőt is kínál. A termékeken Optikai audió és hat darab 3,5 mm-es jack audió kimenet minden esetben található, sőt, a Gigabyte alaplapja, valamint a P7P55D-EVO modell még koaxiális audió kimenetet is kínál. Az ASUS alaplapokon VIA VT1828S, míg a Gigabyte lapján a jó öreg Realtek ALC888B audió vezérlő teljesít szolgálatot. Érdekesség, hogy a P7P55D-EVO csatlakozói között egy picike mikrokapcsolót is találunk, ami a BIOS alaphelyzetbe történő állításáért felel (CMOS-Clear).

ASUS P7P55DGigabyte P55M-UD2ASUS P7P55D-EVO


A három alaplap BIOS tekintetében igazán jó megoldásnak minősül (a két ASUS gyakorlatilag egyforma). A termékeknél nagyon egyszerű a különböző beállítások módosítása, sőt, az ASUS-oknál még automatikus tuningra is lehetőség nyílik, így még egyszerűbb dolga van az átlagfelhasználónak. A Gigabyte alaplapja is képes automatikus tuningra, ehhez csak egy segédprogramra van szükség, ami a gyártó hivatalos weboldalán bárki számára hozzáférhető.

A Gigabyte esetében nem, míg a két ASUS alaplapnál találkoztunk kellemetlen BIOS hibával. A 0209-es BIOS-t tartalmazó lapok nem kezelték megfelelően a Turbo Boost technológiát: az EVO modell egyáltalán nem, míg a P7P55D alaplap csak 2,8 GHz-ig emelte meg a Lynnfield processzor órajelét, akármit csináltunk. A Lynnfield processzor egy szálon dolgozó programok esetén 3,2 GHz-re képes növelni a magórajelet, ami a teljesítményre igencsak jótékony hatást gyakorol. Az ASUS alaplapjainál mindkét esetben a legfrissebb BIOS-ra volt szükség ahhoz, hogy a Turbo Boost működjön, az EVO modellnél azonban ekkor is csak a Load BIOS Defaults opció alkalmazásával tért magához a támogatás. Ez nagy-nagy mínusz pontot jelent, míg a 0209-es BIOS hibája egy további mínusz pont mind a két ASUS lapnál. Az rendben van, hogy a BIOS frissítés gyerekjáték, de egy átlagfelhasználó számára nem biztos, hogy ennyire egyértelmű a megoldás, illetve bele mer kezdeni a BIOS frissítésébe. A Gigabyte-nál semmi probléma nem volt.

Az alaplapok esetében ezúttal is elvégeztük a szokásos teszteket. Az egyes modellek között néhol csak hibahatáron belüli teljesítménykülönbséget sikerült mérni, így a teszteket ezúttal külön nem kommentáljuk. Annak érdekében, hogy a kilenc alaplap között mégis egyértelmű rangsort lehessen felállítani, a tesztek után egy összesítést is mutatunk, amelyben régi szokásunkhoz híven összeadjuk azokat a pontértékeket, ahol a legmagasabb pontszám a nyerő, majd ebből kivonjuk azokat az eredményeket, ahol a legrövidebb idő alatt végző rendszer a jobb. 

Everest 5.02

Everest 5.02
Sisoft Sandra 15.24

Sisoft Sandra
CineBench R10

CineBench R10
PovRay 3.7

PovRay
WinRAR

WinRAR
wPrime

wPrime
Adobe Photoshop CS4

Photoshop CS4
3DMark Vantage

3DMark Vantage
Crysis: Warhead

Crysis: Warhead
Far Cry 2

Far Cry 2
 A fenti eredmények összesítése

Ahogy azt a fenti bevezetőben már említettük, a tisztább kép kialakításának érdekében a tesztekben kapott pontszámokat alaplaponként összesítettük, így az alábbi sorrend alakult ki:


A fenti kép alapján az új versenyzők közül a legjobb a P7P55D alaplap lett, amely egyúttal a kilenc alaplapos mezőny legjobbjának járó címet is bezsebelte. Az ASUS P7P55D-EVO és a Gigabyte P55M-UD2 között minimális különbségek mutatkoztak: az alaplapok sorrendben a negyedik és ötödik helyen végeztek a teljes mezőnyt tekintve. Érdemes még említést tennünk arról is, hogy az utolsó helyeken kivétel nélkül ASRock alaplapokat látunk, de ha azt nézzük, hogy az eltérés a legjobb és a legrosszabb között 1% alatt van, akkor könnyen beláthatjuk, hogy teljesítmény alapján kár választani..

 A szintetikus- és játéktesztek után most már a méréseké és a tunigolásé a főszerep. Első körben megnézzük, hogy melyik alaplap esetében pontosan mennyi a maximálisan elérhető BCLK órajel, amelyen még stabil a rendszer. A vizsgálatot úgy indítottuk, hogy a processzor szorzót és a memória órajelét a lehető legkisebbre vettük, ezzel együtt a QPI sebességet is minimumra állítottuk, hogy semmi se akadályozzon meg a sikeres tuningban. A feszültségeknél manuális értékeket használtunk, amelyek minden esetben az alapfesztültséget takarják, azaz itt semmilyen tuning nincs.


A három új szereplő közül a Gigabyte P55M-UD2 lett a leggyengébb, de a 200 MHz-es határt még így is képes volt túlszárnyalni. Az ASUS P7P55D 208 MHz-es, míg a P7P55D-EVO modell 212 MHz-es eredményt ért el. A termékek ugyan nem döntötték meg az MSI P55-GD65-ös alaplapjának rekord teljesítményét, de azért nem voltak messze tőle. Ha nem maximális BCLK-ra hajtunk, akkor elmondható, hogy bármelyik alaplap képes kihajtani egy Lynnfieldet.

Fogyasztás

A rendszerek esetében négyféle módban mértük az átlagfogyasztást. Első körben üresjáratban az energiatakarékos funkciók bekapcsolásával, utána ezek kikapcsolásával, majd több szálon futó CineBench R10 terhelés alkalmával és végül Far Cry 2 futtatásakor. A különböző tesztekben mért minimális és maximális eredményeket összesítettük, majd ezekből átlagot vontunk. Az így kapott értékek az alábbi diagramról olvashatóak le:


Az üresjárati fogyasztás mind energiatakarékos, mind pedig hagyományos mód alkalmával a Gigabyte P55-UD2-es modellnél lett a legalacsonyabb, gyakorlatilag majdnem minden tesztben ez a termék fogyasztotta a legkevesebbet. Az ASUS P7P55D modell a középmezőnyben helyezkedett el, míg a P7P55D-EVO a három legtöbbet fogyasztó alaplap között végzett.

Hőmérsékletek

A tesztek során műszeres méréssel vizsgáltuk, hogy az egyes alaplapokon elhelyezett P55PCH hűtőbordák üresjáratban, illetve terhelés alatt pontosan mennyire melegszenek. A mérések átlageredményeit ismét diagramba foglaltuk, így az alábbi eredményeket kaptuk:


Üresjáratban a három friss versenyző közül az ASUS két alaplapja bizonyult az egész mezőny két leghűvösebb tagjának, míg a legforróbb a pici hűtőbordával felvértezett Gigabyte P55M-UD2-es modell volt. A leghidegebb és legmelegebb hűtőbordák között mindössze 4 Celsius fok különbség volt.


Terhelés alkalmával sem változott sokat a kép, már ami a három új versenyzőt illeti: a Gigabyte alaplapja a mezőny legforróbb terméke lett, míg az ASUS alaplapjai ismét a leghűvösebb modellek között foglaltak helyet. Nem hiába, a hatalmas hűtőborda jótékony hatással van a termékek hőmérsékletére.

Merevlemez kezelés

Ezúttal a teszt végére hagytuk az alaplapok merevlemezkezelési képességeinek vizsgálatát. Most is a HDTune és a HDTach alkalmazásokat hívtuk segítségül, hogy kiderüljön: melyik alaplap hogy kezeli a rá bízott 160 GB-os WD merevlemezt?


P55M-UD2 (HDD)P7P55D (HDD)P7P55D-EVO (HDD)
 


P55M-UD2 (USB)P7P55D (USB)P7P55D-EVO (USB)P55M-UD2 (HDD)P7P55D (HDD)P7P55D-EVO (HDD)


P55M-UD2 (USB)P7P55D (USB)P7P55D-EVO (USB)
ASUS P7P55D

ASUS P7P55D
Az ASUS P7P55D alaplapja a maga 38000 forint körüli árával az átlagosnál jobb teljesítményt mutatott fel a tesztek során. A termék hűtés és tuning tekintetében a mezőny élvonalában végzett, és a teljesítménytesztek összesítésében is elöl végzett. A minimális különbségek miatt ebből messze menő következtetéseket nem szabad levonni, de az tény, hogy az alaplapról ebből a szempontból pozitív kép alakult ki.

A BIOS-szal kapcsolatos kellemetlenségek, nevezetesen a gyári, elavult BIOS sokat ront az összképen. A vásárlóknak, ha 0209-es BIOS-szal rendelkezik az alaplap, akkor a zökkenőmentes TurboBoost használat és a maradéktalanul stabil rendszer érdekében muszáj BIOS-t frissíteniük. Ezen felül más problémánk nem volt az alaplappal, rendesen helyt állt a mezőnyben.


ASUS P7P55D-EVO

ASUS P7P55D-EVOAz ASUS másik alaplapja a P7P55D modelltől mindössze annyiban különbözik, hogy jár hozzá Pover-Over eSATA kivezetés, így két eSATA porthoz jutunk, valamint kapunk hozzá Koaxiális audió kimenetet, és egy harmadik PCI-e x16-os slotot SLI támogatással. Nagyjából ezekhez jutunk a 10000 forintos árkülönbözetért cserébe. A termék fogyasztás tekintetében nem volt valami lenyűgöző, ám hőmérséklet és tuning tekintetében már annál inkább. Az alaplap teljesítménye a tesztek során hullámzó volt, így elég vegyes kép alakult ki bennünk vele kapcsolatban.

A kellemetlen, BIOS-szal kapcsolatos problémák ennél az alaplapnál is jelentkeztek, ám itt azzal a különbséggel, hogy BIOS frissítés, majd CMOS Clear után sem működött megfelelően a Turbo Boost támogatás. A hiba kivédésének érdekében a Load Setup Defaults menüpont alkalmazására volt szükség, ezután már ment a rendszer, ahogy kell. Felszereltség, körítés és tuningképességek alapján ajánlott vétel lehetne az alaplap, de a BIOS-szal kapcsolatos problémák és a magas ár miatt nem igazán értjük ki a célközönség. Valószínűleg a többkártyás rendszereket építők lennének, de akkor már lehet érdemes elgondolkozni az X58+Core i7 kombón.

Gigabyte P55M-UD2

Gigabyte P55M-UD2
A Gigabyte micro-ATX formátumú megoldása átlagosan vizsgázott a tesztek folyamán, így pont a középmezőnyben, az ötödik helyen végzet. Az alaplap HTPC építésére tökéletes, főleg ha egy pici tuningra is vágyunk. A deszka beton stabil, teljesítménye ugyan csak közepes, de legalább ezt a szintet megbízhatóan, hibáktól mentesen garantálja. Az alaplap a maga 26000 forint körüli árával mindenképpen az ajánlott vétel kategóriában foglal helyet.

A termékhez extrák nem igazán járnak, de azért FireWire portokat, eSATA portot, megfelelő számú USB 2.0-s portot és Gigabites Ethernet vezérlőt találunk rajta. Az alaplap CrossfireX rendszer építésére is alkalmas, de inkább költséghatékony gépek és HTPC építéséhez érdemes használni.A kilenc alaplap közül tuning képességek tekintetében az MSI GD65-ös vagy GD80-as alaplapját (főleg az automatikus tuning miatt, ami sokaknak segíthet), míg ár/teljesítmény tekintetében a Gigabyte P55-UD3-as alaplapját ajánljuk, vagy az mATX-es változatot, ízléstől függően. Szerencsére mivel óriási különbségek nincsenek, így ha valaki másik gyártó termékével szimpatizál az megnyugodhat: nem marad le szinte semmiről ha azt választja ami felé húz.

A tesztben szereplő alaplapokat a Cédrus Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Az alábbi pár videón az egyes alaplapok BIOS-ait ismerhetjük meg egy kicsit közelebbről.

ASUS P7P55D-EVO
Gigabyte P55M-UD2
ASUS P7P55D
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. kamikazee3...
2009.10.23. 08:45
VISSZA A CIKKHEZ

Üdv! Végre teljes lett a teszt és úgy gondolom nem volt rossz választás az ASUS P7P55D lap (i7-860 és 2X2 GB 1333 MHz Corsair társaságában).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!