iPon Cikkek

P67-es és H67-es alaplapok, ezúttal az ASRocktól

Dátum | 2011. 06. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASUS, az MSI és a Gigabyte P67-es, illetve H67-es alaplapjait bemutató cikkek után most közkívánatra az ASRock P67-es és H67-es alaplap kínálatából is csemegéztünk: kiválasztottunk két P67-es és két H67-es alaplapot, amelyek különböző árkategóriában helyezkednek el és különböző felszereltségi szintet képviselnek.

H67M-ITX/HT: HTPC-be ideális?
Az új alaplapok pontos, részletes specifikációit az alábbi táblázatban találják az érdeklődők, amelynek az alján természetesen az alaplap aktuális piaci ára is szerepel.

Specifikációk
Most, hogy már tisztában vagyunk az alaplapok képességeivel, meg is vizsgálhatjuk őket egy picit részletesebben is, lapozzunk!

Az ASRock alaplapok fő motívum tekintetében ugyanarra a dizájnra alapoznak, de színek tekintetében - ahogy az a lenti fotókon is látszik - már vannak kisebb különbségek az egyes modellek között. Különbségek ide vagy oda, az azért minden esetben hasonlóság, hogy a csomagolás hátulján megtaláljuk az adott alaplap legfontosabb specifikációját, valamint egy kis reklámot is, amely az Xfast USB technológia népszerűsítésére szolgál. Ez utóbbi szoftverről a következő oldalon további információkat is megosztunk.

H67MH67M-ITX/HTP67 Pro3P67 Extreme4H67MH67M-ITX/HTP67 Pro3P67 Extreme4

No, most, hogy szemügyre vettük az alaplapok dobozait, bontsuk is ki a termékeket és nézzük meg, hogy pontosan mit kapunk az egyes alaplapokhoz tartozékként. A felhasználói kézikönyv, egy gyors üzembehelyezési útmutató, valamint a telepítő lemez minden esetben ott lapul a dobozban, ahogy alaplap beszereléséhez szükséges hátlapi takarólemez is.

H67MH67M-ITX/HTP67 Pro3P67 Extreme4


A kellékek között minden alaplapnál két darab SATA adatkábelt találunk. A H67-es lapkakészlettel ellátott példányok esetében egy SATA 3 Gbps-os és egy SATA 6 Gbps-os, a P67 Pro3-nál két SATA 6 Gbps-os, míg a P67 Extreme4-nél már két csomag, azaz 4 darab SATA 6 Gbps-os adatkábel áll rendelkezésre. A két kábel között valószínűleg az alkalmazott vezető minőségében van különbség: a SATA 6 Gbps-os feliratú kábelek jobb minőségű adatátvitelt kínálnak, ami nagy sebességnél rendkívül fontos lehet, csak úgy, mint az Ethernet kábelek esetében. A P67 Extreme4-hez két MOLEX->SATA tápkábel, valamint egy Floppy kábel és egy SLI hid is jár.
H67MH67M-ITX/HTP67 Pro3P67 Extreme4


A H67M-ITX/HT alaplaphoz és a H67M modellhez adnak 1-1 3D-s szemüveget is (piros-kék, papírkeretes). Előbbihez, azaz a H67M-ITX/HT alaplaphoz kapunk még egy 802.11 b/g/n WiFi antennát is, amihez jár egy állvány. További extra ennél a modellnél, hogy a gyártó egy médiacenter távirányítót és a hozzá tartozó USB 2.0-s IR vevőt is biztosít, azaz minden adott, hogy egy jó kis HTPC-t építsünk a pici alaplap felhasználásával. Hatalmas piros pont jár a figyelmességért.

A P67 Extreme4-nél a felsorolt tartozékok mellett egy USB 3.0-s előlapi kivezetést is kapunk, ami egy szabad külső 3,5 hüvelykes bővítőhelyre passzol. A kis kiegészítő két USB 3.0-s portot kínál. Hasonló megoldást már láthattunk az ASUS P8P67 Deluxe esetében. Különlegesség, hogy a kivezetés hátlapi kivezetésként is használható, ugyanis a gyártó egy PCI takarólemezt is ad hozzá, így szabad 3,5 hüvelykes bővítőhely híján sem kell lemondanunk a két extra USB 3.0-s csatlakozóról.

H67M-ITX/HT - Extrák.P67 Extreme4 - Extrák.

A négy alaplap egyformán LGA-1155-ös tokozású Sandy Bridge processzorokat fogad, viszont a memóriafoglalatok mennyiségét tekintve már vannak különbségek köztük. A H67-es példányok csak két darab DDR3-as DIMM slotot hordoznak magukon, amelyekben a lapkakészlet sajátosságai miatt csak maximum 1333 MHz-es órajelen üzemelő modulok helyezhetőek el. A P67-eseken ezzel szemben 4 memóriafoglalatot találunk, így akár 32 GB-nyi DDR3-2133 MHz-es rendszermemória alkalmazására is lehetőség nyílik, már ha tudunk ilyen modulokat szerezni az adott termékhez. PCI Express 2.0 x16-os slotból csak a P67 Extreme4-es modellen találunk egynél többet, azaz összesen hármat (x16, x8, x4), a többi alaplap csak egy-egy PCI Express 2.0 x16-os slottal gazdálkodik. A H67M-ITX/HT semmi egyéb bővítőhelyet nem kínál, leszámítva azt az egy mini-PCI Express slotot, amelyben a 802.11 b/g/n típusú WiFi adapter lapul. A H67M modellen két PCI Express x1-es és egy PCI slotot, a P67 Pro3-as alaplapon három PCI Express x1-es és három PCI slotot, míg a P67 Extreme 4-es alaplapon két PCI Express és két PCI bővítőhelyet találunk a PCI Express x16-os slotok mellett. Érdekesség, hogy a H67M-ITX/HT kivételével mindegyik alaplapon van Floppy csatlakozó, de a hozzávaló kábelt csak a P67 Extreme4 esetében tartalmazza a csomag.

Az alaplapok Gigabites Ethernet vezérlőből minden esetben egyetlen egyet alkalmaznak, méghozzá egy Realtek RTL8111-es példányt. Az audió vezérlő szerepét szintén egyféle megoldás tölti be az összes alaplapon, ez pedig nem más, mint a már jól ismert 7.1 csatornás Realtek ALC892-es vezérlő. Érdekesség, hogy az audió vezérlőhöz csak a P67-es alaplapokon találunk koaxiális audió kimenetet az optikai audió kimenet mellett, a H67-es példányok viszont csak optikai audió kimenetet kínálnak, azt is egyetlen analóg 3,5 mm-es Jack audió kimenet rovására teszik.

H67MH67M-ITX/HTP67 Pro3P67 Extreme4
A termékek felépítés tekintetében egyáltalán nem mondhatóak rossznak, sőt, gyakorlatilag alig-alig találtunk néhány olyan tervezésbeli "hibát", amit szóvá tehetnénk. A SATA portok elrendezésével, valamint a 24-tűs ATX tápcsatlakozó elrendezésével nincs baj, viszont a H67M-ITX/HT modellnél az ATX +12V-os tápcsatlakozó picit rossz helyre, az alaplap videokártya feletti részére került, de az azért pozitívum, hogy a mérnökök úgy helyezték el a csatlakozót, hogy könnyű legyen hozzáférni.

H67MH67M-ITX/HTP67 Pro3P67 Extreme4
Az ASRock hatosai hűtés tekintetében szintén jól vizsgáztak, de a pontos hőfokokról majd csak később rántjuk le a leplet. A H67M modell egy egyszerű hűtőbordát alkalmaz a H67 PCH hűtésére, míg a P67 Extreme4-es alaplapnál egy különleges megoldás gondoskodik a PCH és a VRM áramkör alkatrészeinek hűtéséről. Utóbbinál a két VRM hűtőborda között hőcső is húzódik.

A H67M-ITX/HT modell kivételével midegyik alaplapnál megfigyelhető, hogy az LGA-1155-ös processzorhűtő-rögzítő furat mellett van egy második, kissé eltolt furat is, amely az LGA-775-ös processzorhűtők rögzítését teszi lehetővé. Ez akkor jó, ha régi LGA-775-ös gépünket lecseréljük, de a jól bevált processzorhűtőt meg szeretnénk tartani és a gyári Intel megoldás helyett inkább azt pakoljuk az új alaplapra. A módszer akkor is jó, ha hűtő nélkül vettünk LGA-1155-ös processzort és pont van elfekvőben egy LGA-775-ös CPU hűtőnk. A H67M-ITX/HT alaplapnál az extra furatokat valószínűleg azért spórolták le, mert a pici nyomtatott áramköri lap túlságosan zsúfolt, így egy-egy furat kialakításával a tervezés során egy-egy áramköri szálat kellene máshova tenni, amire a rendelkezésre (nem) álló hely miatt valószínűleg nem volt lehetőség.

H67MH67M-ITX/HTP67 Pro3P67 Extreme4


A H67-es deszkák esetében azonosság, hogy mindketten kínálnak egy DVI, egy D-Sub és egy HDMI videó kimenetet, valamint egy PS/2-es billentyűzet csatlakozót és két USB 3.0-s portot is. Az öt darab 3,5 mm-es Jack audió kimenet, valamint az optikai audió kimenet szintén azonosság csak úgy, mint a Gigabites Ethernet csetlakozó. Az alaplapok USB 2.0-s portból csak négyet kínálnak, legalábbis a hátlapon. Különbség a két modell között, hogy a mini-ITX formátummal érkező H67M-ITX/HT modell eSATA 3 Gbps- csatlakozóval is bír és a beépített 802.11 b/g/n típusú WiFi adapterhez két WiFi antenna csatlakozót is kínál. Ezeknél az alaplapoknál oda kell figyelni arra, hogy csak a billentyűzet esetében áll rendelkezésre PS/2-es port, az egérhez nem, így vagy egy USB 2.0-s egeret, vagy egy vezeték nélküli billentyűzet+egér párost kell beszereznünk a termékekhez.

A P67-es alaplapoknál az utóbbi probléma már nem áll fenn, hiszen mindkét alaplapon két darab PS/2-es portot helyeztek el a mérnökök. Az alaplapok egyébként Clear CMOS mikrokapcsolót, koaxiális és optikai audió kimenetet, valamint hat darab 3,5 mm-es analóg Jack audió kimenetet is kínálnak. A sorban egy Gigabites Ethernet port, egy eSATA csatlakozó, két USB 3.0-s port és 6 darab USB 2.0-s port is lapul. Extra, hogy a P67 Extreme4-es modell FireWire (IEEE 1394) porttal is büszkélkedik.

Az ASRock alaplapjaihoz nem kapunk olyan gazdag szoftverkörítést, mint például az ASUS vagy a Gigabyte deszkáihoz, de azért a legfontosabb kiegészítők itt is a kínálat részét képezik. Az említett vállalatokkal ellentétben az ASRock szoftvermérnökei a sok-sok segédprogram helyett inkább csak egy fontosat kínálnak, amely cserébe olyan előnyöket biztosít, amelyek a többi gyártó kínálatában elérhetetlenek.

XFast USB

Az XFast USB alkalmazás segítségével az USB 2.0-s és USB 3.0-s csatolófelületre kapcsolt külső adattárolók sebességét lehet egy picit felturbózni. A technológia ki- és bekapcsolható (normál és turbó mód), plusz mind az USB 2.0-s, mind pedig az USB 3.0-s csatolófelületek esetében működik, igaz, az USB 2.0-s portoknál szembetűnőbb a gyorsulás mértéke.


Az ASRock marketing anyagai extrém gyorsulásról számolnak be, amit ha a valós tesztek nem is erősítenek meg, egyes szintetikus tesztek azért többé-kevésbé alátámasztják azokat. Személyes tapasztalataink alapján - egy USB 2.0-s és egy USB 3.0-s külső merevlemez használatával - nagyjából 10-15% közötti gyorsulást tapasztaltunk a kikapcsolt és a bekapcsolt XFast technológia mellett mért időben, amikor sok kisebb fájlt tartalmazó könyvtárat másoltunk PC-ről a külső adattárolóra. Az egyes szintetikus alkalmazások ennél jóval nagyobb gyorsulást is mutatnak, de mindez hiába, ha valós körülmények között már csak nagyságrendekkel kisebb gyorsulásra számíthatunk.

Sebesség ide vagy oda, ha olyan ASRock alaplapot választunk, amit támogat az XFast segédprogram, nyugodtan vegyük igénybe a technológiát, hiszen nagyobb adatmennyiség megmozgatásakor az a kis gyorsulás akár komolyabb jelentőséggel is bírhat.

Instant Boot


Az ASRock elég régóta mellékeli a különböző alaplapjaihoz az Instant Boot segédprogramot, amely mint azt a neve is mutatja, a gép indításán gyorsít. A szoftver sajátossága, hogy az alvó (S3-as) és a hibernált (S4-es) állapotokat használja fel a rendszer gyors indításához. Alvó, illetve hibernált módok alkalmával a memória tartalma megmarad (vagy magában a memóriában (alvás) vagy a merevlemezen (hibernáció)), ezért a gép nem megy át a teljes bootfolyamaton induláskor (driverek egyenként betöltése, rendszer felállása, stb.). Az ASRock ezt használja ki a gyors indításra. Amikor leállítanánk a gépet, akkor inkább újraindítja azt, és a friss rendszert azonnal leküldi alvó (fast, azaz gyors mód) vagy hibernált állapotba (Regular, azaz hagyományos mód). Fontos, hogy ez csak akkor működik ha egyfelhasználós rendszerünk van, és azt nem védjük jelszóval, különben nem jut el a gép az InstantBoot program betöltéséig és nem kerül S3 vagy S4 állapotba. Fast módnál ráadásul, mivel csak alszik a gép, nem szabad megszüntetni az áramellátását. Méréseink szerint egy 58 másodperc alatt induló konfiguráció már 27 másodperc alatt is elindítható Regular módban, és 10 másodperc alatt Fast módban.

Ha a munkamenetünket meg szeretnénk tartani, akkor még mindig használhatjuk a szokásos alvó vagy hibernált állapotokat, az instant boot ebbe nem szól bele, és természetesen ki is kapcsolhatjuk, ha hagyományosan akarjuk kikapcsolni a gépet.

A technológiáról további információk itt találhatóak.

AXTU

A gyártó egy AXTU (ASRock Extreme Tuning Utility) névre keresztelt rendszerdiagnosztikai segédprogramot is mellékel P67-es és H67-es alaplapjaihoz, amely mind a rendszer különböző paramétereinek monitorozásához, mind pedig tuningra alkalmazható.

1.2.3.4.5.A szoftver segítségével a monitorozás és a tuning mellett lehetőség van még a különböző ventilátorok fordulatszámának módosítására is. Hasznos kis szoftver, így ha hatos sorozatú ASRock alaplapunk van, mindenképpen érdemes használni. A segédprogram esetében természetesen az is megadható, hogy a Windows indításakor automatikusan induljon el, így mindig kéznél lehet.

BIOS

Az ASRock P67-es és H67-es alaplapjai egyformán UEFI alapú, grafikus kezelőfelülettel ellátott BIOS-t használnak, amely rendkívül könnyedén áttekinthető, könnyen frissíthető és minden fontos beállítást elérhetővé tesz a felhasználó számára. A BIOS beépített kis alkalmazása olyannyira egyszerűvé teszi a BIOS frissítést, hogy a csatlakoztatott USB-s külső meghajtóról ő maga választja ki a rendelkezésre álló friss BIOS-t, amit előzőleg letöltöttünk és kicsomagoltunk. Az alaplapok a különböző rendszerbeállítások mellett arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a ventilátorok fordulatszámát testre szabjuk.

 


 

 

Szokásunkhoz híven ezúttal is megvizsgáltuk az egyes alaplapok esetében, hogy miként alakul a fogyasztás, a hőmérséklet, illetve az egyes vezérlők teljesítménye. Az alábbiakban témakörökre bontva tálaljuk az információkat.

Vezérlők

A SATA 3 Gbps-os, az USB 3.0-s és az USB 2.0-s teljesítmény a HDTune és a HDTach szoftverekkel ellenőriztük. A tesztek során ugyanazokat a meghajtókat használtuk, mint amelyek már korábban is szerepeltek a megmérettetésekben, így az eredmények összehasonlíthatóak. SATA 6 Gbps-os merevlemez híján a SATA 6 Gbps-os teljesítményt sajnos nem tudtuk ellenőrizni, de mivel a SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel rendelkező termékek még nincsenek igazán elterjedve, így ez most talán nem akkora probléma.

SATA 3 Gbps

H67MH67M-ITX/HTP67 Pro3P67 Extreme4

H67MH67M-ITX/HTP67 Pro3P67 Extreme4
USB 2.0

H67MH67M-ITX/HTP67 Pro3P67 Extreme4

H67MH67M-ITX/HTP67 Pro3P67 Extreme4

USB 3.0

H67MH67M-ITX/HTP67 Pro3P67 Extreme4

H67MH67M-ITX/HTP67 Pro3P67 Extreme4
Ahogy az a fenti eredményekből is látszik, szinte alig vannak különbség az egyes alaplapokon elhelyezett vezérlők teljesítménye között. Néhány kisebb differencia azért látszik a diagramokon, de ezek a valós teljesítményre nem nyomják rá a bélyegüket, legalábbis észrevehető mértékben biztosan nem.

Fogyasztás

A vezérlők tesztelése után azt is megvizsgáltuk, hogy az egyes alaplapok milyen fogyasztás mellett üzemeltek. Az első mérést mindig üresjáratban végetük el, majd megnéztük, hogy az eredmények miként változnak CineBench és Far Cry 2 terhelés alkalmával. Mivel a mezőnyben H67-es alaplapok is helyet kaptak, ezért természetesen nem csak GeForce GTX 470-es videokártyával, hanem a Core i7-2600K típusú processzor Intel HD Graphics 3000-es sorozatú IGP-jével is elvégeztük a méréseket. Utóbbi értékek azoknak jönnek jól, akik IGP-re kívánják alapozni rendszerüket.A mezőny üresjárati fogyasztás tekintetében szépen egyben maradt, leszámítva a P67 Extreme4-es alaplapot, amely 10 wattal többet fogyasztott társainál. CineBench teszt alkalmával már változott a helyzet, ugyanis a legkisebb alaplap bizonyult a legéhesebbnek, sőt, ez a tendencia a Far Cry 2-es teszt alatt sem változott.

A H67-es alaplapok IGP használata közben nagyjából azonos szinten helyezkedtek el, egyedül az üresjárati fogyasztás alkalmával mutatkozott nagyob különbség a két termék között, amikor is a H67M-ITX/HT modell 5,1 wattal kevesebbet kért enni.

Mivel ebben az esetben nem a már jól megszokott Core i5-2300-as processzort használtuk, így a korábban kapott fogyasztási eredményeket most nem tudtuk felhasználni összehasonlítás céljából.

Hőmérsékletek

Az alaplapoknál a P67/H67-es PCH esetében azt is vizsgáltuk, hogy a chipre helyezett hűtőborda mennyire hatékony. Első körben műszeres méréssel azt vizstáltuk, hogy üresjáraton mennyire melegszik a PCH, majd ezután terheléses teszttel próbáltuk megnézni, hogy mennyire melegszik fel a chip. Az így kapott eredmények az alábbi táblázatban találhatóak.

 
A H67M és a P67 Pro3-as alaplap nagyjából azonos értékeket mutatott a vizsgálat alkalmával, de ez nem is csoda, hiszen a két terméken ugyanolyan hűtőnorda lapul. A H67M-ITX/HT modell is hibahatáron belül van, pedig elég zsúfolt alaplapról van szó. A P67 Extreme4-es alaplapnál hiába alkalmazott a gyártó dizájnos, nagyméretű hűtőbordát a PCH esetében, az mégsem hűtötte megfelelően a chipet. Más kérdés, hogy a korábban tesztelt alaplapok eredményeivel összehasonlítva így sem vészesek az értékek, sőt, erős közepesnek mondhatóak.

ASRock P67 Pro3Az ASRock P67 Pro3-as alaplapja átlagfelhasználók számára tökéletes választás, ha az a cél, hogy egy, a konkurensekhez képest kedvező árú, de azért jól felszerelt P67-es alaplapot kell keresni. A terméken túl sok extrát nem találunk, leszámítva a két darab hátlapi USB 3.0-s csatlakozót. Ha azt vesszük, hogy az alaplap 29200 forintba kerül, akkor elégedetten dőlhetünk hátra, hiszen valószínűleg megtaláltuk leendő alaplapunkat. A termék olyan extrákat, mint például WiFi adapter, Bluetooth adapter, nem kínál, de ebben a kategóriában ez bizony nem is elvárás. Ha az USB 3.0-s portok esetleg nem kellenének, akkor 25000 forint körüli árával a P67 Pro is szóba kerülhet.

ASRock P67 Extreme4


A P67 Extreme4-es modell már egy kategóriával magasabb szinten versenyez, mint P67 Pro3-as társa. Ilyen extra, hogy egy helyett már három darab PCI Express 2.0 x16-os slot áll rendelkezésre, amelyek mind CrossfireX, mind pedig SLI támogatást kínálnak. A termék tartalmaz debug LED kijelzőt az esetleges hibajelenségek könnyebb azonosításának érdekében, de mellette szól a plusz két SATA 6 Gbps-os port és a plusz két USB 3.0-s port is. A két előlapi porthoz kapunk egy külön kivezetést is, sőt, ennél a modellnél a mezőnyben egyedüliként még egy Floppy kábelt is rejt a doboz, bár, ezt manapság már nem sokan fogják igénybe venni.

A 39000 forint körüli árcédula egy kissé borsos lehet, viszont ha egy stabil, tuningra is alkalmas alaplapot keresünk, amely multi-GPU rendszer építésére is alkalmas, akkor érdemes néhány pillantást vetni az ASRock termékére.

ASRock H67MAz ASRock H67M egy átlagos H67-es alaplap, amely semmi különleges extrát nem kínál, leszámítva az USB 3.0-s portokat, amelyekből kettőt kapunk. Ez az alaplap a maga 20000 forint körüli árával jó alternatíva lehet, ha egy olcsó alaplapot keresünk, amelynél a processzorba épített videó vezérlőre támaszkodik majd a rendszer, de akkor is jó választás a termék, ha a P67-eseknél olcsóbb megoldást keresünk, amely USB 3.0-s portokat azért kínál, de külön videokártya alkalmazására is lehetőséget ad. Itt annyiban mindenképpen kompromisszumot kell kötnünk, hogy a CPU tuningjáról le kell mondani és DDR3-as memóriafoglalatból is csak kettő áll rendelkezésre, amelyek maximum DDR3-1333 MHz-es órajelen képesek hajtani a bennük elhelyezett modulokat. Amennyiben ennyi kompromisszum belefér, úgy nyugodtan válasszuk ezt az alaplapot.

ASRock H67M-ITX/HTVégül, de cseppet sem utolsó sorban, ejtsünk néhány szót tesztünk legnagyobb különlegességéről is, amely a H67M-ITX/HT nevet viseli. Ez az alaplap tökéletes választás lehet, ha mini-ITX formátumú megoldásra vadászunk, amely jól felszerelve érkezik és kivételesen nem beépített processzort tartalmaz, hanem ránk bízza a processzor kiválasztásának feladatát. Ez az alaplap nem csak USB 3.0-s portokat tartalmaz, hanem 802.11 b/g/n típusú WiFi vezérlővel is rendelkezik, így igen jó választásnak bizonyul, ha egy kompakt irodai gépet, vagy egy HTPC-t kívánunk építeni. A processzor videó vezérlője helyett akár külön videokártyát is alkalmazhatunk a rendelkezésre álló PCI Express 2.0 x16-os slot jóvoltából, ami szintén előny.

További pozitívum, ha HTPC-s szemmel nézzük az alaplapot, hogy kapunk hozzá egy médiacenter távirányítót és egy USB 2.0-s IR vevőt is, amellyel mind a Windows médai center alkalmazását, mind pedig egyéb médiacenter szoftvereket vezérelhetünk. A termék a maga 29500 forint körüli árával ha a körítést is vesszük egyáltalán nem drága.

LGA-775-ös hűtőt is lehet alkalmazni a termékekhez? Igen, de nem mindegyikhez!


Az ASRock alaplapjai mellett szólhat választás alkalmával az a tény is, hogy a különleges processzorhűtő rögzítő megoldásnak köszönhetően akár régi, LGA-775-ös processzorhoz alkalmazott CPU hűtőnket is alkalmazhatjuk a termékeken, ugyanis az LGA-1155-ös processzorhűtőkhöz készített furatok mellett egy kissé eltolva LGA-775-ös rögzítő furatok is jelen vannak az alaplapokon. A fentiek alól a H67M-ITX/HT modell sajnos kivétel, ugyanis erre az alaplapra - valószínűleg a zsúfolt felépítés miatt - sajnos nem kerültek LGA-775-ös rögzítő furatok.

Hasznos hivatkozások

ASRock H67M: a gyártó weboldala | webshop.
ASRock H67M-ITX/HT: a gyártó weboldala | webshop.
ASRock P67 Pro3: a gyártó weboldala | webshop.
ASRock P67 Extreme4: a gyártó weboldala | webshop.

Mostmár túl vagyunk 16 alaplap tesztelésén, így egy kicsit visszatekintünk a régebbi cikkekre is, bár sok alaplapot nem tudunk kiemelni, mert az egyéni igények mint mindig, most is nagyon szétválasztják a mezőnyt.

H67-es alaplapok

A H67-es mezőnyben az ASRock alaplapjai rendkívül ütős megoldásnak minősülnek. Ár és felszereltség tekintetében már majdnem közülük választottuk volna ki a legjobb vételnek számító alaplapot, de aztán megakadt a szemünk a korábban tesztelt Gigabyte H67M-UD2H-s modellen, ami véleményünk szerint a legjobb ár/érték arányt képviseli.

H67MA-UD2H
Ez az alaplap az USB 3.0-s portok mellett kettő helyett már négy memóriafoglalatot kínál, ami sokak számára lehet fontos szempont, plusz a D-Sub, DVI és HDMI videó kimenetek mellett DisplayPort videó kimenetet is biztosít a felhasználók számára. További fontos előny, hogy ezen az alaplapon jobb minőségű integrált audió vezérlő lakozik (ALC889), amely jobb jel/zaj aránnyal bír, mint a legtöbb alaplapon helyet foglaló ALC892-es megoldás.

Ha viszont ezek közül az extrák közül egyik sem keltette fel az érdeklődésünket, akkor az ASRock H67M modellje szinte verhetetlen, árban a legjobb és a minőségével is elégedettek voltunk (az ASRock lapok hibaaránya is nagyon jó mostanában). Gyengébb audió vezérlőt kínál, mint a fentebb említett Gigabyte alaplap, viszont USB 3.0-s portok ugyanúgy vannak rajta. Extra, hogy azon az alaplapon PCI slot is jelen van, ami szintén fontos szempont lehet, plusz kapunk hozzá Floppy csatlakozót is, ami a legtöbb alaplapról sajnos már hiányzik. Illetve csak egyes felhasználók szempontjából sajnos.

A H67-es mezőnyből ki kell még emelnük a jelenlegi tesztben szereplő ASRock H67M-ITX/HT alaplapot, amely egy nagyon jó HTPC alat lehet. Ez a deszka nem csak USB 3.0-s portot kínál, hanem 802.11 b/g/n típusú WiFi adaptert is, sőt, még kapunk hozzá egy médiacenter távirányítót is. Ez az alaplap a maga 29500 forintos árával megfontolandó vétel lehet, ha kompakt PC-t, vagy akár egy pici HTPC-t szeretnénk építeni.

P67-es alaplapok

A P67-es alaplapok mezőnyében a tapasztalatok alapján az ASRock P67 Pro3-as alaplapja jó vétel. Igazából nagyon elégedettek voltunk az ASUS és a Gigabyte megoldásaival is, de ezek ár tekintetében egy picit hendikeppel indulnak az ASRock alaplapjaival szemben. Egyszóval nem azért nem kerültek be az említett gyártók egyéb alaplapjai az ajánlott vételek közé, mert rosszak lennének, hanem azért, mert az ASRock rendkívül agresszív árazással és jó felszereltséggel dobja piacra alaplapjait, amelyekkel így nehéz versenyezni.

Ettől függetlenül mi ajánljuk megtekintésre korábbi cikkeinket is a témában, mert mindenkinek egyéni igényei vannak, és hátha megtalálja így azt, amire szüksége van. Aki pedig kompromisszummentes megoldást szeretne (videókimenetek, jó tuningképességek, dual vga lehetőség) az nézelődjön a Z68-as alaplapok között.

Kapcsolódó cikkek:
- ASUS P67-es és H67-es alaplapok
- Gigabyte P67-es és H67-es alaplapok
- MSI P67-es és H67-es alaplapok

Az alaplapokat a Ramiris Europe Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük! :)

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Keksz03
2011.06.02. 14:54
ASRock P67 Extreme4 - Nekem bejön, fel is írtam magamnak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. p3tya
2011.06.02. 15:27
ASRock H67M-ITX/HT

nekem meg ez jön be
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Hawaii
2011.06.02. 16:23
"Az új alaplapok pontos, részletes specifikációit az alábbi táblázatban találják az érdeklődők"

Annyira azért nem pontos. Pl. ITX-es deszkán csak 2+2 SATA van, nem 4+2.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gabest
2011.06.02. 17:20
H67M-nél nem is kell több. Ami egyébként kisértetiesen hasonlít az MSI mATX-es lapjára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Cooley
2011.06.02. 17:36
Én nagyon nem csípem az asrockot, már 2 lappal is megszívtam. Meg aztán 1-2eFt-tal drágábban ott van az Extreme4 helyett a Giga UD4-e vagy az MSI GD65-öse(ha kell a 4 sata 6gbps csati) vagy még olcsóbban is a GD55.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. J.o.k.e.r Hawai...
2011.06.02. 18:10
Valóban! Átírtam! Köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Freeman900...
2011.06.02. 18:35
Cooley én pont gigabyte-ot nem ajánlom, p67 UD3at cseréltem le ASRock Fatyl1tyre
hát ugrásszerűen megnőtt a teljesítmény, gyorsabb boot, nincs fagyás indulásnál (már a bios kifagy és windows előtt mégegyszer ujraindult...), UEFI, és még sok minden ami nagyon nagy előny a gigabytehoz képest
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Győrfi And...
2011.06.02. 19:04
Kedves cikk író Sajnálattal látom, hogy ki sem bontottad a P67 Pro3 - kábeleit mivel 2-db van benne. Nem csak 1 .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. J.o.k.e.r Győrf...
2011.06.02. 19:55
Nem szoktuk kibontani, úgyhogy telitalálat a megjegyzés, de ez nem mentség. A kép alapján, meg a gyártó weblapja alapján már látom, hogy az az egy csomag az bizony tényleg két darabot rejt. A P67 Extreme4-nél meg a két csomag 4-et

Köszi, hogy szóltál!
Sorry a hibáért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Micromatic
2011.06.02. 22:45
Asrock jó alapokat csinál nekem az X58 Extreme 3 az alapja rendszernek. Szépen viszi a rendszert stabil tuningot is bírja 4.2Ghz proci húzást is lehetővé tette (kipróbáltam)...
Proci i7 930 3.8Ghz 6gb ram és 6950/6970 vga és 6db Hdd plusz tv tuner. Nagyon meg vagyok elégedve vele és ha tartja ezt az árazást akkor azt hiszem maradok a márkánál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. noPublicFG
2011.06.03. 08:59
Ez a H67M-ITX/HT nagyon elnyerte a tetszésem. Szerintem ez egy brutál kis alaplap, ahhoz képest tök olcsón, h. mi van benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. attila0325
2011.06.03. 15:19
Nekem a H67M-ITX dolgozik a gépemben egy Core i3-2120 proci és 4 GB Corsair XMS3 társaságában, szépen teszi a dolgát :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. NeoX
2011.06.03. 21:38
Én H55M-et Vettem, sz*vás hogy nem nagyon kapni azoknak, akik H67-est vásárolnak. Ők drágábban vesznek olyan CPU-t +alaplapot ami maximum 1-2%-al gyorsabb, viszont tiltva van számukra a tuning. A Core I5-650-em a H55 ben alapfeszültségen megy 4 Ghz-en ami NAGYON Komolyan elveri az összes emberi árú S-1155-ös CPU-t(NoTuning). A Vicc az hogy a tuning tiltását bevezető P67/H67 lapokat úgy próbálják eladni hogy ez az ŰberSzuper, pedig ár/érték arányban a legrosszabb kommersz chipkészlet a piacon. Ráadásul úgy hogy valójában jóval olcsóbb ilyen lapot gyártani mint az olcsóbb lapokat hisz itt lényegében nincs SouthBridge/NorthBridge chip-páros, mindössze egyetlen chipet kell az alaplapra forrasztani..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Joco1114
2011.06.04. 07:18
Szívesen láttam volna benne az egyik Fatality terméket is, pl. az ASROCK Fatal1ty P67 Performance-t. Egyébiránt köszönöm az összefoglalót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. piter
2011.06.05. 17:37
Az extreme4 meg er valamit de a tobbi harom belepo szintu!Meg a pro is egy kapalp xar!Mitol is pro az?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!