iPon Cikkek

Packard Bell EasyNote MX45

Dátum | 2008. 04. 21.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

A Packard Bell név valószínűleg ismeretlenül cseng a legtöbb ember számára, rosszabb esetben összemosódik a különböző multiknál kapható olcsó notebookokkal. Igaz, ami igaz, a cég mára közel sem rendelkezik olyan presztízzsel, mint ahogy tette azt 10-15 évvel ezelőtt. Hazánkban a gyártó notebook palettája nem olyan széles, mint külföldön, inkább az olcsóbb termékekkel próbálják a vásárlókat meggyőzni. Az MX45 egy kifejezetten belépő szintű gép, mára már elavultnak mondható alkatrészekkel. Ez persze nem azt jelenti, hogy a gép alkalmatlan lenne.


Processzor: Intel Core Duo T2250 1.73 GHz (533 MHz FSB, 2 MB L2 cache)
Memória: 2x512 MB DDR2-533 (CL4-4-4-12)
Chipset: Intel i945GM
Videokártya: Intel Graphics Media Accelerator 950 (DX9.0, 8-224 MB)
Hangkártya: Analog Devices AD1986A HD Audio
Kijelző: 15,4” LG-Philips LP154W01-TLAJ (1280x800, Glare-Type)
Merevlemez: Seagate ST9120822AS (120 GB, 5400 RPM, 8 MB cache, ATA-133)
Optikai meghajtó: Optiarc AD-5540A DVD-RW ATA-133
Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8139/810x Fast Ethernet
Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG max. 54 Mbit/s
Modem (56k): nincs
Modem (HSDPA): nincs
Webkamera: van (0,3 MPixel)
FireWire: nincs
Bluetooth: nincs
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van (Ricoh)
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 4400 mAh
Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium

Mint látható a gép minden egyes alkatrésze az előző generációs Intel platformhoz illeszkedik, a különböző adatátviteli megoldások közül csak a LAN, a WLAN és az USB áll rendelkezésre, le kell mondanunk mind a FireWire, mind a Bluetooth és mind az Infravörös portról. Talán a modem hiánya fáj a legkevésbé, a mai modern weboldalak böngészéséhez gyakorlatilag alkalmatlan lenne amúgy is. HSDPA-t ne is várjunk ilyen árkategóriában, van viszont kártyaolvasó, DVD-író és egy viszonylag elfogadható méretű merevlemez is. Figyelembe véve a termék 150 ezer forint alatti árát ezek nem számítanak rossz összetevőknek. Pár hónapja ugyanebben az árkategóriában indult az Asus X51RL-AP066 is, amely játszi könnyedséggel vette az akkori akadályt. Meglátjuk a Packard Bellnek fél év elteltével hogy sikerül ugyanez.


Maga a notebook egy borzasztó vékony dobozban érkezett meg hozzánk, ennek megfelelően a kellékek tárháza is visszafogottnak mondható, a kábeleken kívül gyakorlatilag csak egy rövid használati útmutatót, egy kézikönyvet és magát az akkumulátort kapjuk. Egy helyreállító vagy driver CD igazán elfért volna még. Az előtelepített Windows Vista Home Premium egyetlen partíción terpeszkedik, így újratelepítés esetén gondban lehetünk adataink kimentésével, hacsak nem választunk le valamilyen partícionáló programmal már használat előtt a rendelkezésre álló rengeteg szabad helyből egy keveset. Az előtelepített szoftverek közül a Norton Internet Security és a Microsoft Works emelkedik ki, de kapunk még egy rendszer visszaállító alkalmazást is, igaz ilyen funkciója a Vista-nak is van.
Bekapcsolás után kifejezetten halkan kelt életre az MX45 és ez a későbbiekben sem változott. A BIOS elég puritán, a bootolási sorrenden kívül jelszavakat tudunk mindössze beállítani, ventilátor-, fényerő- és hangerőszabályzásnak nyoma sincs.

A Vista saját pontozási rendszere rögtön rávilágított a gép gyengepontjaira. Ami rögtön szembetűnő az a videokártya karcsú teljesítménye, de figyelembe kell vennünk, hogy a GMA950 nem mai gyerek, WXGA felbontáshoz tökéletesen elegendő az Aero Glass felület mozgatásához, hátránya viszont, hogy a HD videók gyorsítását abszolút nem támogatja, így ez a feladat teljes egészében a processzorra hárul. Sajnos az alacsony rendszerórajel mindenre hatással van, ezt elsősorban a memóriasávszélesség sínyli meg.

A hűtésért felelős ventilátoros hőcsöves rendszer jól vizsgázott, bár teljesítményét nem tudjuk objektívan értékelni, ugyanis az Everest és a CoreTemp programok egymástól eltérő hőmérsékleti értékeket mutattak. Üresjáratban az előbbi 50, az utóbbi 64 fokot jelzett, míg teljes terhelésre ezek az értékek 66 vs. 81 fokra változtak. Az alacsony zajszintből mi inkább a CoreTemp szenzorának helyességére következtetünk.s Ettől függetlenül a gép kifejezetten halk volt, még terhelés esetén se vált zajossá, ez kifejezetten pozitívnak mondható.A merevlemez pontosan ugyanaz, mint utolsó tesztalanyunk (Asus V2S) esetében. Meglepő módon az ott látottaknál stabilabb teljesítményt mutatott fel a sokkal öregebb chipset ellenére a 120 GB-os Seagate winchester.

Packard Bell EasyNote MX45-O-046 teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 3910
PCMark05 (Graphics): 956
PCMark05 (HDD): 3800
Cinebench10: 2394 (5 perc 1 másodperc)
Memória olvasás: 3722 MB/s
Memória írás: 2806 MB/s
Memória másolás: 2951 MB/s
Memória késleltetés: 98,9 ns
CPU Queen: 6708
CPU PhotoWorxx: 14484
CPU Zlib: 20486 kB/s
CPU AES: 6121
FPU Julia: 2739
FPU Mandel: 1304
FPU SinJulia: 4667
Mielőtt belefolynánk a gép boncolásába feltétlenül meg kell jegyeznünk, hogy ilyen gyenge anyagból készült noteszgépet a kifejezetten olcsó Fujitsu-Siemensek óta nem láttunk. Látszólag masszív, de szörnyen merev és kopogós, lekerekített élek gyakorlatilag sehol, véleményünk szerint kifejezetten csúnya látvány.


Ettől függetlenül a billentyűzet kellemes csalódás volt, nyomáspontja kellemes, habár pár gomb kicsit zsúfolt helyen összetöpörödve található meg, ez a mindennapos használat során nem annyira zavaró. Ennek köszönhetően elfért egy teljes numerikus billentyűzet is, egyetlen hátrányként a bal alsó sarokban lévő funkció (Fn) billentyűt említhetnénk meg, amely BIOS-ból bizony nem cserélhető fel a mellette terpeszkedő Ctrl-al.


Gyorsindító gombokból kettőt találunk, ebből az egyik a vezeték nélküli hálózatot kapcsolja ki-be, a másikkal pedig egy azonnali fényerőcsökkentést tudunk elérni, ami hasznos, de az ECO szövegtől mi kicsit többet vártunk volna. Ezek a gombok tökéletesen illeszkednek a notebook egészéhez, anyaguk szörnyen kemény és borzasztóan kattognak használatkor.


A Touchpad sajnos pont ellentéte a billentyűzetnek, nagyon apró felülettel rendelkezik, ráadásul ehhez egy szörnyen alacsony érzékenységi mutató is társul, félig-meddig lehetetlenné téve ezzel a használatát. Természetesen a jobb és bal egér gombok itt is kattognak, ráadásul nincs elválasztás se köztük, így a nyomásponttal ügyeskedni kell egy kicsit.

Újabb pozitívumnak lehettünk szemtanúi, amikor elkezdtük vizsgálni a különböző csatlakozók elhelyezését a notebookon. Bal oldalra került a DVD-író a jobbkezesek legnagyobb örömére, így nem akadunk bele az egérrel használat során. Az USB portok közül kettő jobb oldalra, kettő pedig hátulra került, így lehetőségünk van külön választani a mindennapos használati tárgyakat (pl. egér) az ideiglenes kiegészítőktől (pl. pendrive). A LAN csatlakozó szintén hátulra került, így a hozzá tartozó kábel nem rontja az összképet oldalt. A memóriakártyaolvasó ezúttal is a jobb féltekén foglal helyet, nagyon helyesen. Egyetlen negatívum azért van, mégpedig a visszajelző LED-ek. Szörnyen rossz helyre kerültek, gyakorlatilag használat közben nem lehet látni őket, kivéve ha hátradőlünk.

Érdemes még pár szót szólnunk a látványról és a hangzásról. A kijelzőt az LG-Philips közös vállalat szállítja a cégnek, amelynek képe végülis tűrhető, ám fényereje gyenge és a válaszideje is nagy volt ránézésre (egér kurzor utánhúzás alapján). Utóbbi mondjuk nem nagy gond, hiszen mozgalmasabb játékokat az integrált videokártya miatt amúgy sem lehet beiktatni, a fényerő viszont napos helyeken komoly hátrány lehet, főleg, ha azt is beleszámoljuk, hogy egy tükröződő panelről beszélünk.

A rejtett sztereó hangszórókról sem tudunk sok jót elmondani, tesztelőként pozitívumként éltük meg, hogy hangereje az átlagnál gyengébb, így legalább nem kaptunk minden egyes Windows indulásnál szívrohamot tőle, ám a zenebarátok aligha fognak ennek örülni. Hangtisztasága is hagy némi kívánnivalót maga után, a magas hangok gyakorlatilag teljesen elnyelődnek, a zenék stílustól függetlenül tompán jöttek át, a mélyhangok pedig a kemény anyaghasználatnak köszönhetően még inkább „kopogtak”. Subwoofernek csúfolt hangszórót ezúttal nem találtunk.


A kijelző feletti kávában helyezkedik el egy belső USB csatolású VGA felbontású webkamera, amely napos időben egész jól teljesített, de amint eljött az esős, borongós, tehát kifejezetten sötét, fénytől mentes időjárás úgy kezdett gyengülni, segédfénye nincs, így éjszakai használathoz annyira nem ajánlott.
A hat cellás akkumulátorról se rosszat, se jót nem tudunk elmondani. Ha a gép árcéduláját nézzük, akkor a 2,5 órás maximális készenléti idő tisztességes, komolyabb terhelésnek a videokártya miatt valószínűleg úgysem fogja a felhasználók többsége kitenni.

Tekintettel arra, hogy a gép nem mai gyártmány megkíséreltük az előtelepített Software Update alkalmazás használatát. Megörültünk, hogy rengeteg frissítést talált, amelyeket gyorsan le is töltött, ám a fekete leves a telepítésnél jött. A letöltött körül-belül húsz update-et kizárólag egyesével lehet telepíteni, kötegelt update nincs, így mindenképpen ott kell ülnünk a gép előtt, amíg a procedúra zajlik, roppant kecsegetető feature kifejezetten bosszantó, amatőr hibával.


A Packard Bell EasyNote MX45-O-46 egy alapjaiban véve korrekt alapgép, ám a sok negatív tényező beárnyékolja sikerességét. A borzasztó anyagminőség, a már-már használhatatlan touchpad, az idegestő frissítési eljárás és az átlagnál gyengébb kijelző mind-mind olyan gyengeségek, amelyeket egy Asus X51RL-el szemben a cég nem engedhet meg. A két gép közel egy árban van (az Asus 14 ezerrel olcsóbb, de nincs hozzá operációs rendszer), így a Packard Bell üdvöskéje egyelőre semmiképpen nem tartozik az ajánlható notebookok közé, talán, ha egy radikálisabb árcsökkentésen keresztül megy majd (igaz akkor meg az Acer olcsó Aspire-jaival szemben kell, hogy felvegye majd a kesztyűt).

A tesztterméket a Cédrus Kft-től kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönjük!

Hivatalos honlap: Packard Bell Magyarország
Vásárlás: iPon webáruház
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2009.03.29. 01:34
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!