iPon Cikkek

Panzar – „Csiba te, némmá’ azt az elfet…”

Dátum | 2013. 06. 12.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

Mielőtt bárki megrökönyödne, semmilyen pornográf tartalom nincs a mai tesztalanyunkban, humor viszont annál inkább! Íme, a free-to-play játékok legújabb gyöngyszeme, a Panzar. Illetve nem is annyira új, mert az orosz fejlesztőktől származó, csapat alapú (10v10) PVP akciójáték hazájában már jó ideje kint van, csak nyugaton számít újnak. Ez nem kis előnyt jelent számára most, hiszen egy kiforrott, ronggyá tesztelt és csiszolt játékot teszünk fel a boncasztalra. Abból pedig, hogy azt mondtam: „gyöngyszeme”, kitalálhattátok, hogy sikerült megszerettetnie magát velünk.
A Panzarban 8 kaszt közül választhatunk, ezek a klasszikusokat idéző Tank, Berzerker, Paplovag, Inkvizítor, Tűzmágus, Jégmágus, Tüzér és Utász. Vannak benne orkok, emberek, elfek és törpök, mind karikírozva, vicces animációkkal. Mindegyiknek megvan a szerepe a csatamezőn, amit a kasztot játszó játékosnak nagyon jól kell ismerni, hogy valóban segítségére lehessen a csapatának. A nehézségi szint persze eltér az egyes karakterek esetében, egy mágussal például jóval nehezebb játszani, mint egy berzerkerrel. Utóbbi kaszt egyébként alacsonyabb szinteken erősebb, mint a többi, de később kiegyenlítődnek az erőviszonyok. Ezzel már azt is elmondtuk, hogy ebben a játékban is gyűjthetitek az XP-t és lépkedhetitek a szinteket. A képességeket és a képességfát jól eltalálták, szép egyenletesen lehet fejlődni, lesz időtök kitapasztalni, hogy mire érdemes osztani a pontokat. Ami fontos is, mert az újraosztás már fizetős opció. Ne riadjatok vissza a támogató karakterosztályoktól sem, mert jól megoldották, hogy ők is kapjanak pontokat. A passzivitás a Panzarban nem kifizetődő, így szerencsére nem nagyon vannak olyanok, akik potyázással próbálkoznak, hátráltatva csapatukat.
Baráti tűz nincsen, de a tűzlabdáknak útját állják társaitok is, így a mágusnál ha lehet keressétek a magaslati pozíciókat!
A meccsek után a tapasztalati pontokon és a pénzen túl kaptok még alapanyagokat is, amiből felszerelést, illetve élet-, mana- és energiapotikat készíthettek. A jó hír az, hogy mindent megcsinálhattok magatoknak, anélkül, hogy egyetlen forintot is költenétek a játékra. Játékbeli pénzből megveszitek a recepteket, az alapanyagok pedig jönnek a meccsek után. Ez nem csak azért jó, mert nem zár ki senkit, hanem azért is, mert nem juthattok fizetéssel behozhatatlan előnyhöz. A Pazarban ha fizettek, akkor maximum felgyorsíthatjátok a fejlődéseteket (több xp, több pénz) és kovácsolás helyett valós pénzért vehető kristályból készen megvehetitek amit akartok. Ennek jelenleg sok értelme nincsen, mert a nem olyan rég indult európai szervereken magasabb szintű karakterrel (10+) maximum csak többet kell várni egy meccs elindulására, mert jelenleg még a kisebb ligákban van a legtöbb játékos. 4-es szinttől kezdve egy csúszka segítségével eldönthetitek minden meccs után, hogy milyen arányban kéritek a pénzt és az XP-t. Ez azért jó, mert van lehetőségetek tovább elidőzni egy szinten, amíg összerakjátok a felszereléseteket. Ennek a mechanikának a betétele nagyon jó ötlet volt a fejlesztőktől, mert így a free-to-play játékosnak nem kell azzal küzdenie, hogy túl gyorsan lépkedi a szinteket és nem tudja behozni magát felszerelésben. A Panzar sok szempontból nagyon átgondolt, egy pillanatig sem frusztrálja az ingyenesen játszókat, ami által van esélye kialakítani magának egy masszív játékosbázist. Ha minden áron költeni akarjátok a pénzeteket, hogy kifejezzétek a játék iránti szeretetet, akkor jelenleg azzal jártok a legjobban, ha emote-okat vagy külsőségeket vásároltok (frizura, szakáll, ruhafesték). A hangulatot kifejező animációk nagyon jópofák és nem is túl drágák.
Visszatérve a játék lényegi részére, érdemes pár szót ejteni a pályákról és a játékmódokról. 4 féle mód van és mindegyikhez 2-4 aréna tartozik. Kezdetben csak a legegyszerűbb, a Domination mód és annak 4 pályája van nyitva, de ez nem baj, mert ezen lesz időtök megszokni a játékot és a választott karaktereteket. A kis pálya és az egyszerű cél előnye, hogy ezek a meccsek gyorsabban lezavarhatóak, ha pedig felmásztok a 4-es szint környékére, kinyílik előttetek a világ... Összesen 10 pálya van, a Domination-ön (4) túl pedig még 3 játékmód, a King of the Hill (2), a Siege (4) és a Meteor vár rátok. Utóbbihoz nem volt még szerencsénk, de ha minden igaz, akkor a közismert Capture the Flag egy variánsa. A Siege mód tart általában a leghosszabb ideig és ez is a legbonyolultabb. Ebben már vannak interaktív objektumok, építkezhettek, beülhettek ágyúba lövöldözni, robbanós hordókat is használhattok kapuk áttörésére, így aztán itt a legfontosabb az összhang a játékosok közt. Jó hír, hogy tervben van egy kooperatív mód is, melyben NPC-k hullámait kell majd legyűrnünk. Pozitívum, hogy hatékonyan össze lehet játszani a hangkommunikáció teljes hiánya mellett. Az in-game chat bőven elég arra, hogy ha van valami minimális megbeszélnivaló, azt elintézzük. Ettől függetlenül van beépített beszélgető funkció is, de általában senki nem használja. A játék zenéje jól sikerült, a hangok és a szinkron pedig remek. No, nem mintha nagyon sok dolguk lett volna a színészeknek, de egy PVP aréna játéknál ez nem is lehet másképp. A játék egyik fontos előnye a szépsége. CryEngine 3-at használ és free to play játékhoz képest gyönyörű grafikája van. Az orosz fejlesztőknek stílusérzékért sem kellett a szomszédba menni, magukkal ragadóak az aréna helyszínek. Az animációk szintén tele vannak élettel és humorral, jó rájuk nézni.
Néhány száz forintból átalakíthatjuk a karakterünket
Ami hátrányként említhető meg, az az, hogy nem lehet pályát, illetve játékmódot választani, van egy szép nagy PLAY gomb, ami dönt helyettünk az ilyen dolgokban. Megértjük, hogy ennek megvan az előnye és leegyszerűsíti a dolgokat, de azért őszintén reméljük, hogy idővel implementálnak valamilyen szinten beállítási lehetőségeket. Továbbá az sem lenne rossz, ha nem lenne minden karakterünknek külön barátlistája, hanem a felvett ismerősöket globálisan kezelné a játék. Azt már meg sem merjük említeni, hogy milyen jó lenne, ha az avatárok közt küldözgethetnénk az összeszedett pénzünket és alapanyagainkat, mert sajnos az egyetlen dolog, ami közös, az a kristály egyenleg. Összefoglalva a Panzar egy nagyon élvezetes, pörgős játék, tele humorral és nem mellesleg gyönyörű grafikával megáldva. Van stílusa, a meglehetősen randa elfekkel kissé rendhagyó, de lehet szeretni. Fontos megemlíteni, hogy a játék alapvetően egyáltalán nem könnyű, ez különösen igaz a célzásra sokszor. A Sister of Fire ’Flaming Hail’-jével például idő, mire megtanul az ember hatékonyan lövöldözni, mert közbeszól a fizika. Ha nem vagyunk elég körültekintőek, bizony nem ott kötnek ki a tűzlabdák, ahova mi elképzeltük. A korábban említett pálya/játékmód beállítási lehetőségek és a globális barátlista hiányán túl más különösebb gondunk nem akadt a játékkal. A free-to-play modell jól működik benne, nagyon kevés bugba akadtunk és azok sem volt gamebreaker-ek, így akit egy kicsit is vonz a PVP aréna és a fantasy környezet, annak melegen ajánljuk a Panzart. Értékelés: 8/10 Platform: PC További infókat és a játék klinsét a hivatalos honlapon találjátok, videók a hivatalos YouTube csatornán várnak titeket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. kiskoller
2013.06.12. 11:52
Tehát akkor a harcrendszer nem tab-targeted hanem inkább twitch-based ugye? Jól hangzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. YellowFlas...
2013.06.12. 14:52
Meg is van, mit kell kipróbálni a nyáron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. BeZol
2013.06.12. 15:41
Most próbáltam ki. Szerintem szar. Jön egy fagyasztós emberke, berohan közétek, lefagyaszt mindenkit, mozdulni sem lehet, és kész, ledarálták a csapatodat. Ezzel csak az a probléma, hogy már amikor a kezdődön áll az összes ellenség, folyamatosan tolják a fagyasztást, csak nézed h nem tudsz mozogni és lekaszabolnak, na az felháborítóan FOS. A fagyasztós emberkét pedig nem lehet távolságból megölni, mert úgyis beér közétek, szóval marad a futás egy ideig, csak hát aztán már a kezdőtökön fognak állni...
Gunner-t próbáltam elsőnek, azzal tényleg csak a torony ér valamit, a puska nem sebez olyan sokat, viszont jönnek folyamatosan és lekaszabolnak a tornyodban, mert senki sem fog megvédeni!
Szóval ha már mindenképpen ki akarjátok próbálni, akkor tank, berserker vagy ez a rogue-ra hajazó karakter-t válasszátok, legalább lesz sebzésetek. Fagyasztós emberke nem tudom sebez-e eleget. Én most a tüzeset próbáltam, ez is elég jónak tűnik, de 1 suhantás és nyekken ez is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Svindler
2013.06.12. 16:15
BeZol: akkor nagyon rossz partikat foghattál ki. Én pont jégmágust indítottam, és egy normális ellenfél esetében borzasztóan könnyen halsz vele. Ha mákod van be tudsz futni fagyasztani, ha nagyon nagy mákod van még egy tank is vigyáz rád. Ha nem, akkor leszednek a távolsági classok, egyébként meg mindenkinek egy-két ütés vagy. Ha egy ork elkezd rádcsapni már hiába fagyasztassz. Lassítva beér az ütése és annyi voltál. A kezdőhelyen meg pár mp-ig immunis mindenki, legalábbis nekem a kezdőhelyen nem nagyon sikerült fagyasztgatnom.

Még nem túl magas szintű a jégmágusom, de a lövése borzasztó gyengének tűnik, szóval inkább support class. Ha baráti társaságban mész, akkor egy tank, jégmágus + valami jó dps iszonyat jó triót alkot.

Nem mondom hogy ez a világ legjobb játéka, de nekem tetszett, csak a töltési időt tartom soknak (legalábbis az én gépemen nevetségesen sokat tölt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nemlehet
2013.06.12. 18:33
Én is kipróbáltam gyorsan, hát nem az évszázad játéka, de elég szórakoztató. A kezdőhelyen biztos nem kaszabolnak le, mert 3-4 mp-ig immunis vagy addig meg kb a pálya feléig elsprintelsz. Az inquisitort próbáltam először szerintem nem túl jó (talán magasabb szinten jó lesz). A gunner már viccesebb A torony nagyon erős, domination meccseken jól lehet vele írtani amíg a sok hülye középen kaszabolja egymást te hátulról ledarálod az ellenfeleket. Védekezni meg úgy lehet vele, hogy szépen kiszórsz csapdákat magad mögé illetve amint feltűnik mögötted valaki szaladsz. A fagyasztós csajszi csak a melee classoknak szívás, de kezelhető. Amint látod, hogy lassulsz ki tudsz futni a fagyasztás köréből tehát nem védhetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BeZol
2013.06.13. 09:03
Igen, elég tré partikat kaptam, azóta kaptam pár jobban kiegyensúlyozott meccset, nem csak olyat, hogy 10ből 7en gunnerek voltunk, és tornyot sem tudtunk lerakni mert egyből lecsaptak...
Már én is rájöttem, hogy el lehet futni, igaz épp h kiérek belőle tök belassulva, és ha nem egyedül jön fagyasztani, akkor ugyanúgy halott vagyok, de szerintem ez a társak hibája már ilyenkor. Ami nem tetszik, hogy az eltűnős karakter egyszer csak ott terem mögöttem, és van hogy 1 ütés vagyok neki, és végem gunnerként, elfutni meg ugye nem tudsz. De az is bosszantó, mikor úgy üt meg vki, hogy elrepülök, földre kerülök, és utána még rámengedik a társak, nem is foglalkoznak vele, és mire föltápászkodna a karakterem, már meg is halt, csak végignézem h odajön, és leüt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Magrathea
2013.06.14. 13:48
Gunnernél nagyon fontos majd, hogy amint tudod, erősítsd meg a tornyot és pakolj le aknákat, azzal csúnyán lehet szivatni a rugókat. A megerősített tornyot meg nem szedik le egy ütésből. Figyelni kell őket és ha meglátsz egyet, pattanj ki a toronyból. Ha nem kap hátba, akkor dobáld alá az aknákat, futkározz és ütsd (közben ügyelve a védekezésre). Így csúnyán el lehet őket intézni ha nem elég ügyesek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Th3Ac3
2013.06.19. 00:08
Tetszetős játék, egészen pörgős, élvezetes meccsek játszhatóak vele. Aki szereti az arénaharcot mindenképpen adjon neki egy esélyt. Gunnerrel próbálkozom, a lövegtorony nagyon tetszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!