iPon Cikkek

Path of Exile - száműzve

Dátum | 2013. 11. 26.
Szerző | Leon121
Csoport | JÁTÉK

A Path of Exile-t 2010. szeptemberében jelentették be. A Diablo-rajongók által fejlesztett játék akkor már három éve készült abból a célból, hogy kiszolgálja a sötét hangulatú akció-RPG-k rajongóinak igényeit (beleértve magukat a fejlesztőket is, akik bevallottan mániákus játékosok). Ám mint kiderült, még mindig messze volt a végleges megjelenés, azóta viszont a hosszas zárt, majd nyílt béta után végre hivatalosan is megjelent a program. „Az a játék, aminek a Diablo 3-nak kellett volna lennie.” - lehetett hallani gyakran a bétázók dicshimnuszát. Hogy megalapozott volt-e ez a kijelentés? Erre keressük a választ...

A Path of Exile világa igazi dark fantasy, mocskos, sötét, vérrel és nyálkával sűrűn leöntött egyvelege ocsmány szörnyeknek, ronda, sosem látott lényeknek és romokkal tarkított vidékeknek ad otthont. Ezt a hangulatot alapozza meg már rögtön a játék legelső helyszíne, ahol sötét éjszaka, szakadó esőben irthatjuk a holdfénytől sápadt, ázott vízihullákból életre kelt zombisereget – de a helyzet ennél csak rosszabb lesz. Karakterünket a hat rendelkezésre álló kasztból választhatjuk ki, akik a három alaptulajdonság közül más-másban erősek. Így indíthatunk witchet (intelligencia), templart (intelligencia/erő), maraudert (erő), duelistet (erő/ügyesség), rangert (ügyesség), vagy shadow-t (ügyesség/intelligencia). A hetedik kaszt (scion) akkor válik csak elérhetővé, ha normál nehézségi szinten egyszer végigvittük a játékot. Különlegessége, hogy mindenben egyformán erős, se gyengesége, se kiemelkedő erőssége nincsen. Az induló kasztok viszont nem határolják be a karakterfejlesztést, ami rendkívül rugalmas szisztémával lett megáldva. A használható képességeket kis kövek képében kapjuk meg, jöhetnek küldetések jutalmaiként vagy szörnyekből is eshetnek. A köveket a páncélzatunk vagy fegyverzetünk megfelelő színű helyébe kell illeszteni ahhoz, hogy használni tudjuk őket, emellett bizonyos alaptulajdonságokat (erőt, stb.) is megkövetelhetnek. Idővel szintet is léphetnek, és szerencsére bármikor át lehet őket rakni másik helyre. A felszereléseken lévő foglalatok viszont véletlenszerűek, színben és számban egyaránt, így aztán tárgyváltáskor ezt is mérlegelni kell: lehet, hogy jobbak a tulajdonságai, de cserébe valamelyik használt képességemről le kell mondanom – megéri ez nekem? Tovább bonyolítják a helyzetet azok a kövek, melyek képességet nem adnak, helyette azonban a hozzájuk kapcsolódó lyukban lévők erejét módosítják – növelik az idézett lények életerejét, több lövedéket adnak a tűznyílnak, stb.

Az említett rugalmasság másik alappillére a képességfa, amit jelen esetben hívhatnánk inkább képességerdőnek. Ez ugyanis egyben tartalmazza az összes kaszt összes passzív képességét, egy hatalmas, de tényleg óriási hálózat formájában. A karakter testre szabásához itt megtaláljuk az összes eszközt: itt növelhetjük az alapképességeinket, vagy a maximális mannánk/életünk mennyiségét, a mágiaellenállásunkat, a varázslási sebességünket, de néhány egyéb, érdekesebb lehetőséget is megnyithatunk, például hogy a pajzsunk tulajdonságai ne ránk, hanem az idézett lényeinkre vonatkozzanak. A háló óriási, és elméletben minden eleme elérhető bármelyik karakter számára, ám a kezdő pozíció mindenkinek más, az egyes dolgokhoz vezető „út” pedig így alkalmasint nagyon hosszú is lehet.

Azonban nem a képességek, még csak nem is a képzettségfa rendszere a legfurcsább a játékban, hanem a kereskedés. Az okát pedig két szóban össze lehet foglalni: nincs pénz. Nem lehet se találni, se tárgyakért kapni hagyományos aranyat. Helyette egy furcsa barter-rendszer működik, az eladott tárgyakért különféle gömböket, vagy tekercseket kapunk, melyek leginkább a tulajdonságok megváltoztatására valók. Ezek között van olyan, ami normál tárgyból mágikusat csinál, vagy átalakítja a lyukak számát, esetleg színét, vagy szimplán csak növeli a tárgyak alap tulajdonságait (páncél esetén a védelmet, fegyvernél a sebzést). Ráadásul ezeknek a tárgyaknak is két megjelenési formája van: szilánkok/papírcafatok formájában is gyűjthetjük őket, miután pedig elegendő mennyiségűt szedtünk össze belőlük, összeállnak. Bár a karakterfejlesztési rendszer elég különleges, maga a játékmenet már ismerős ingereket kelt, ahogy az egér gombjait püffölve szörnyek végeláthatatlan hordáit küldjük át a túlvilágra. A világ zónákra van osztva, közben városokkal, ahol más játékosokkal is találkozhatunk, vagy egy csapatba is beugorhatunk a kényelmes hirdetőtábla segítségével. Az e-sport kategóriáját is karistolja a Path of Exile, mivel időről-időre különböző fejlődési versenyeket rendeznek, melyekben nulláról indulva minél magasabb szintre kell felküzdeni magunkat. Emellett egyéb ligákban is indíthatunk karaktert, ahol változatos körülmények, módosítók között kell fejlődnünk, illetve lehetőség van alapszintű PvP-re is, melyre azonban sok szót nem érdemes vesztegetni azon kívül, hogy van ilyen is.

Röviden és tömören ennyit a játékmechanikáról, és ugorjunk végre a lényeges kérdésre: tényleg ez a „valódi” Diablo-folytatás? Ilyennek kellett volna lennie a Blizzard játékának? Grafikai szempontból egyértelműen igen a válasz. Mikor az első képek megjelentek a Diablo 3-ból, akkor hatalmas felhördülés kelt a rajongók körében, akik hiányolták a nyomott hangulatot és az igazi véres, sötét, beteges kinézetet. Ehelyett rajzfilmes, festményszerű, stilizált megjelenést tálaltak nekik, ami már régóta egyöntetűen jellemez minden Blizzard játékot. Bár a kiadásig valamicskét sötétedett a Diablo is, valahogy mégsem tudja azt elérni, amit a Path of Exile szinte csont nélkül hozott. Itt ugyanis a látvány mocskos, hiteles és a legkevésbé sem festmény-szerű. A környezetről egyből elhisszük, hogy ténylegesen pusztítás sújtotta, a csatornákban szinte érezzük a bűzt, a barlangokban pedig valóban koromsötét van, és hátborzongató, ahogy a minimális látótávolságunk határán előbukkannak az ocsmányabbnál ocsmányabb szörnyek. A zenék is illeszkednek ehhez a hangulathoz, igaz, sajnos Matt Uelmen szintjét nem sikerült elérni, de így is jobbak, mint a Diablo 3 aláfestése. A körítés terén az egyetlen igazi negatívumot a karaktermodellek jelentik, amik elég jellegtelenre, sőt, csúnyára sikerültek, még felpáncélozva is. Ezt leszámítva azonban igazán „diablós” a körítés.

A játékmenet terén már sántít kicsit a dolog. A térképek túlzottan is randomra sikerültek, szinte semmi jellegzetességgel, tájékozódási ponttal nem segítik a játékosokat, sokszor az az érzésünk, mintha körbe-körbe mászkálnánk, egyforma folyosókon, termekben, épületek között. A Torchlight 2 ezt sokkal elegánsabban oldotta meg. A kezeléssel nincs nagy gond, bár azt nem értem, hogy a town portal tekercsnek miért nem lehetett külön gyorsgombot berakni. A képességfa (erdő) elsőre lenyűgöző, a lehetőségek tárházától beindul a nyálelválasztása minden hack&slash rajongónak, az első kizoomolás igazi élmény. Aztán ahogy kicsit jobban beleássa magát az ember, derül ki, hogy mennyire sok ismétlődés, átfedés van benne, amitől kicsit tölteléknek érződik sok rész, nem ritkán több szintet is meglépünk úgy, hogy kb. semmi érdekeset vagy lényegeset nem kapunk, csak haladunk előre az erdőben. Másrészt nagyon nehéz átlátni, sokszor csak eltévelyedve görget az ember jobbra-balra, keresve egy célt, ami felé elindulhat. Ráadásul ha elhatározzuk, hogy mondjuk zombiidézős nekromanták szeretnénk lenni, akkor azt kell észrevegyük, hogy a kapcsolódó képességek teljesen szét vannak dobálva, azokat kikeresni pedig inkább fárasztó, semmint érdekes. Nem hiába bontják kategóriákra a képességeket más játékok. A skillek rendszere is nehezen szokható, engem inkább bosszantott, hogy még a lyukakkal, azok színével, elhelyezkedésével is számolnom kell és nem elég a tárgyak statisztikáit összehasonlítani. Így hiába jött néha egy jobb tárgy az akutálisnál, nem vehettem fel, mert nem volt megfelelő a mintázata, és azt használva a karakterem „elfelejtett” volna tűzlabdát idézni... Azzal, hogy a nyakunkba varrtak egy ilyen logisztikai problémát, csak feleslegesen túlbonyolították a játékot.

A legnagyobb bajom mégis a tárgyak adás-vételével volt. Ezt a gömbös-tekercses rendszert nem bírtam megszokni, és folyamatosan hiányzott a pénz. Érthető a szándék, hogy ezzel megakadályozzák az arany elértéktelenedését, de így viszont nagyon hamar eljutottam oda, hogy kizárólag azokat a tárgyakat vegyem fel (és azonosítsam be), amiket használni tudtam, mert minden más csak szemét volt, fölöslegesen foglalta a helyet, egyszerűen nem érte meg elvinni az árushoz. Pénz helyett a tárgyak értéktelenedtek el így. Eladhatok egy ritka tárgyat egy olyan gömbbért, ami jó esetben (véletlenszerűen!) úgy alakítja át a páncélom lyukait, hogy az számomra kedvező legyen, rossz esetben dobhatok ki mindent? Nem túl csábító ez a kényszerített sok-sok véletlen. Ráadásul az egészben talált és a darabokból összerakott egyforma gömbök nem pakolódnak automatikusan egymásra, így időről-időre szenvedni kell, hogy a sokféle, szemre alig megkülönböztethető apróságot valahogy összébb pakoljuk, mert persze automatikus módszer nincsen rá.
Összességében a Path of Exile RPG-rendszerénél kicsit azt lehet érezni, mintha szándékosan túlbonyolították volna, hogy igazán „hardcore”-nak látszódjon. Ezzel azonban a lehetőségek bővülése mellett (mert tagadhatatlan, hogy sokféle karaktert lehet fejleszteni) több játékelem is inkább felesleges nehezítésnek tűnik. A színes lyukak, a sok töltelék passzív képesség, a gömbök rendszere...

Az eddigiek alapján úgy tűnhet, hogy nagyon lehúzom a játékot, pedig nem erről van szó. Pusztán csak bosszantóak a hibái, mert azok mellett a hangulatot és úgy általában a játékmenetet elég jól összerakták, vagyis közel van hozzá az igazi nagyság. A Path of Exile egy igényes, jól kidolgozott, igazán szórakoztató akció-RPG, ami bőségesen meghálálja a bele fektetett energiát, amit a karakterek megtervezésére és a tárgyak gyűjtésére szánunk. Jó vele játszani, és igazából a (néha kissé fölösleges) komplexitásának köszönhetően sokáig le tudja kötni az embert. Ráadásul van egy nagy vonzereje: teljesen ingyenes. Nem kell félni, jelen esetben az ingyenes tényleg ingyenességet jelent, a mikrotranzakciós boltban kizárólag a karakterünk kinézetét megváltoztató kozmetikai cuccokat, és olyan kényelmi funkciókat (nagyobb tárhely) vehetünk, amik hiányát a játék során nem nagyon lehet érezni. Mind a hat (hét) kaszttal kényelmesen, zökkenőmentesen végig lehet játszani a játékot, akár több nehézségi szinten is. Ár-értékben és a nagyon jól eltalált, igazán sötét hangulatban tehát nagyon erős a Path of Exile – de azért ne töröljétek még le a Torchlight 2-t vagy a Diablo 3-at se a gépről... Értékelés: 8/10 Platform: PC
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

51. croix
2013.11.26. 08:19
Tényleg nagyon bosszantók egyes hibák, míg mások mellett el lehet menni.
Nekem talán a quest tracker hiánya és a chat rendszer/ablak volt a leginkább idegesítő. Grafika/zene/textúra megadja azt a dark-os érzetet amit a készítők el akartak érni. Maga a harcrendszer, skilltree, extra kavicsok meg minden tényleg erősen ennek a műfajnak a hardcore rétegét célozza meg. Úgy mindent egybevetbe, személy szerint már túl bonyolultnak találtam ezt a játékot.
Ennek a játéknak is meglesznek a fanjai, mint ahogy megvannak a D3 és a T1-2 fanok is. Leginkább azt tom mondani, hogy azok kezdjenek bele, akik Diablo fanok. Torchlight kedvelőknek nem ajánlott, főként a túlzott bonyolultság miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. kiskoller
2013.11.26. 08:34
Úgy érzem kicsit elhamarkodott a cikk, főleg a vége. Én is hasonlóan éreztem magam az első órákban amikor a kereskedelmet tanulmányoztam, de igazából ahogy sikerül pár bizniszt lebonyolítani ráérez az ember. Nem kötelező alacsony szinten miden pánélt/fegyvert elcserélni, a sárgákat meg egykét kéket szépen el kell adni a vendornál és utána a gömbökkel/kövekkel kell kereskedni, mert azok elég hasznosak. Például egy sok lyukas fehér páncélból csinálhatsz egy überfasza varázstárgyat egy kis orb of Alchemy-vel, ami aztán 10 szinten keresztül kiszolgálhat téged.

Amúgy én is egyetértek a talentfa problémájával, az egész egy nagy darab töltelék. Van kb 10 használható Keystone amire érdemes hajtani (például Chaos Inoculation, Bloodmagic, Eldrich Battery), a többi rész meg már csak matekozás ahhoz, hogy melyik Keystone-t hány lépésből tudod elérni, így honnan (melyik kasztból) érdemes indulni. Így igazából a kasztok is semilyenek, bárki lehet bármi, és egy adott karaktert max 3-4 dolog írja le:
Milyen resource poolt használsz (Mana vs Blood magic)
Milyen védelmet használsz (armor vs evasion vs ES+CI)
Milyen támadó varázslatot/támadást használsz

Utóbbival az a baj, hogy az egész játék arra megy rá, hogy 1 darab képességre gyúrj rá, és csak és kizárólag azt használd, a többi max buff legyen. Egy varázslatra ráállsz, és onnantól kezdve a játék végéig azt fogod használni non-stop, minden szituációban. Így a harc bizony nagyon hamar monoton lesz.

A végeredmény az, hogy ahogy megérted hogyan működik a talentfa rájössz hogy túl primitív, a kasztokkal együtt. Ellenben túl van komplikálva. Túl kevés a lehetőség a tényleges diverzitáshoz.

Végső soron egyetértek a cikk mondanivalójával, egyedül a cserekereskedelmes véleménnyel nem, úgy érzem, hogy ha az ember belejön akkor jó rendszer.

Hack n slash fanatikusoknak jó választás a játék, de bárkinek nem ajánlanám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Asagrim
2013.11.26. 08:54
"Milyen támadó varázslatot/támadást használsz

Utóbbival az a baj, hogy az egész játék arra megy rá, hogy 1 darab képességre gyúrj rá, és csak és kizárólag azt használd, a többi max buff legyen."


Egyáltalán nem értek egyet ezzel, négy különböző képességet használok szituációtól függően, és csak a gemeket kell átcsoportosítanom ahhoz, hogy a maximum potenciálját kihozzam az éppen használni kívánt képességnek, ami semmivel nem lenne erősebb ha más irányba költöttem volna el a skill pontokat. Egy 57-es marauder karakterrel ugyanazzal a képességfával 3,2k Heavy Strike DPS-em van ha bosst kell ölni, de ha AoE-re van szükség, akkor az 1,2k DPS Leap Slam-mel nem téma, mikornis a HP regenerálásom eléri a 20% max HP/sec határt.

Az egész játék egy ilyen karakterrel faceroll volt merc Act2-ig Domination ligában, onnan viszont már solo-ban többször életet mentett az instant recovery poti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Szefmester
2013.11.26. 09:00
Ez az egy skillre kell rágyúrni sztem erősen túlzás. Sokszor van úgy nálam hogy már nem kapok rá több xp-t amíg nem lépek szintet.

Én gyakran visszaruccanok a nem fehér cuccokkal kereskedni. Mert sok sok orb kell egy egy tárgy ideális közeli megformázásához. A megfelelő magic cuccok randomizálásához, a socketszámhoz, a köztük levő kapcsolatok variálásához, a színeikhez...

A skillforest nem lenne rossz móka, csak nagyon meg kell tervezni előre különben eltévedsz a fejlesztéssel és használhatatlan lesz a kari.

Az evasion+armor+magic shield rendszere szerintem teljesen korrekt. A felszerelési tárgyak kinézete is megfelelő szerintem, bár a tárgyak használhatósági szintje karcsú... 35. szintű vagyok és csak a 3. fegyvert használom, mert nem kapni jobbat, és nem is találok jobbat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. szipet
2013.11.26. 09:07
"Mind a hat (hét) kaszttal kényelmesen, zökkenőmentesen végig lehet játszani a játékot, akár több nehézségi szinten is."

Tán meg kéne próbálni távolsági (nem Point Blank-re fejlesztett) Rangerrel lenyomni a főbosst szólóban, aztán kiderülne, hogy ja, az lehetetlen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Leon121
2013.11.26. 09:15
szipet: Az idézett mondat a pénzért vásárolható dolgokra vonatkozott, és nem arra, hogy melyik karakter mennyire épül csapatra, vagy mennyire jó szólóban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Leon121
2013.11.26. 09:19
Ami a skilleket illeti, én 4-5 skillt használtam több-kevesebb gyakorisággal: tűzgolyó 1-1 ellenfél ellen, tűzeső tömegekbe, plusz folyamatosan a zombik, időnként (ha olyanom volt) kiegészítve csontvázakkal, meg a spectre-rel. Ja plusz resistes aura is be volt kapcsolva, ha olyan környéken jártam, ahol szükségesnek éreztem. Persze nem voltam nagyon rágyúrva, de azért a kevés plusz resist is jobb, mint a semmi. Szerintem ez valamennyire kasztfüggő/buildfüggő is lehet, hogy kivel mennyi skillt lehet és érdemes használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. djgeg
2013.11.26. 10:30
Vigig húzod a játékot, majd adsz neki egy 8/10 et... Egy ingyenes kis csapat által fejlesztett éppen bétából kilépő játékot?!
Nagy Diablo fan vagyok... De amit a Diablo letett a d3 ommal az asztalra az egy nagy kupac szarral egyenlő. Hosszú évekig toltam a d2 hosszú évekig. D3 annak ellenére, hogy elsők között voltam a sorban és fennmaradtam egész hajnal, hogy tolhassam vele, nem tudott megtartani egy fél évig...
Erre itt a POE, egy ingyenes 1/100 ad erőforrásal se rendelkező (Blizzardhoz képest) és letesz az asztalra még BETA állapotban is egy játékot ami jobban magával ránt mint a D3 valaha is fog.
8/10...

Majd egy D3-mat 80% ra értékeltek és a szavatosságát 10/10 re... Ja... nézzétek csak meg, hogy a megvett játékból mennyi az aktív játékos... Lósz"+r se...

ui.:
Nem vagy POE fan, sőőt Diablo fan vagyok. Még is egy ingyenes játék nagyobb élményt adott mint a hőn áhitott D3...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Supra
2013.11.26. 10:47
Én sem értek egyet azzal, hogy feleslegesen bonyolult: Egy hajszálnyit talán bonyolultabb lett, mint ami elsőre jólesik, de ha elég sokat játszik vele az ember, akkor kialakul minden.

Én ranger-el nyomom, és bár kicsit bosszant, hogy hozzá van a legkevesebb cucc, de a játék vége felé (3. nehézségi fok) értelmet nyer a sok "bonyolítás". A játékkal töltött összes idő kb 30%-át a "variálás teszi ki", ami javítja a szavatosságot, illetve emeli 1-1 jól összehozott/kombózott cucc értékét.

Engem elriasztott a D3-tól az ár és a botrányok, de ez a játék számomra 95%-ig az, amit én csinálnék egy mai gépen a D2-ből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. nemlehet
2013.11.26. 11:13
@szipet

Nem lehetetlen lenyomni rangerrel az endbosst. Nekem 2 nehézségi fokozaton is sikerült. Bár legendary fegyverem volt mind a kétszer az adott szinthez ami azért sokat számított, de nem volt olyan nehéz szerezni. Bár tény, hogy kb 50x meghaltam mind a két alkalommal. Sok teleport tekercs kell hozzá meg sok türelem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. DogTheDog
2013.11.26. 11:38
En jatszok ezzel is,meg betazok a Reaper of Souls-al,jelenleg az uj Dio jobban tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Supra
2013.11.26. 12:29
nemlehet: boldog ember, nekem egyszer sikerült, a másodikat egy partyban követtem el. Én még nem is láttam legendary fegyvert rangernek :-(((((
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. coolpet
2013.11.26. 12:48
Itt lehet forgatni a terkepet vegre mint pl a Guild Warsban? Wagy 1-1-ben Diablo perspektiva?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Asagrim coolp...
2013.11.26. 13:09
1-1-ben Diablo perspektiva ... és még kizoomolva is túl közeli a kép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. KatonaKM
2013.11.26. 13:19
Ilyennek kellett volna lennie a Blizzard játékának?
Igen, minden szempontból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. hEngi
2013.11.26. 14:51
Sztem pöpec játék Gyakorlatilag alig van gépigénye. Nem jutottam még messzire de eddig biztató a dolog És semmi bajom a skilltree -vel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. blackconve...
2013.11.26. 15:11
Ennyire szívás a ranger? Akkor marauderezek tovább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Alendaar
2013.11.26. 15:14
Nem rossz a ranger, csak nem egy boss-killer karaktertípus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Gatee
2013.11.26. 16:51
Szerintem kicsit túl casual szemmel értékeltél 1 teljes mértékben a hardcore közönségnek készült játékot. Sok helyen olyan dolgokat említesz "hiba"-ként ami egyszerűen nem hiba csak az ember természetesnek veszi, hogy igenis ennyivel könnyítsék már meg az életét. A hardcore D2 fanok szerint ez a játék sokkal inkább Diablo 3 mint a Blizzard féle folytatás, én speciel ezt nem így látom de megértem őket, hogy miért érzik így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. mcganyol
2013.11.26. 16:53
Szerintem remekül eltalált játék és tényleg ingyenes. 200 beletett óra után gondolkozom, hogy veszek tárhelyet, mert mostmár viszonylag sok tárgyam van amiket nem szeretnék kidobni. szóval az üzleti modellje is nagyszerű.

a ranger jó... csak az ember rámegy + damage-re, critical-ra és evasion-ra és az első két nehézségi szintet (talán a főbosstól és puritytől eltekintve, de az is felszerelés és tapasztalat függő) végigdarálja...
aztán jön a merciless ahol az ~1100hp-dat armor nélkül egy ütésből szedik le sokan (pláne ha még rendes resist cuccod sincs a -60%ot ellensúlyozni), meg a physical reflect-es rare szörnyeken nem veszed észre hogy azok, 1mp alatt belelőssz 3-at, amiből 2 critical-ra sikerül is már hulla is vagy.

Nem véletlenül, hardcore ligában már nem rangert indítottam hanem maraudert és nem a +dmgra és attack speedre mentem hanem a +hp +regen +resistre... azzal úgy kicsit unalmasabb/lasabb a daralás, de határozottan javulnak az esélyeid az életbenmaradásra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. BlaZze01
2013.11.26. 17:46
Nagyon jó kis játék. Egyedül esélytelen vele játszani!!Szerencsére mikor játszottam, találtam egy magyar csapatot velük nyomtuk.6 karakterem van 80+ hc-n is van 80 as, de amiatt hogy ennyire bonyolult a skill rendszere nagyon sok mindent kilehet hozni ugyanabból a karakterből.Nem egy d3, hogy csak 1 kaszthoz kb 1-2 build működik ... Próbáljátok ki szerintem megéri. Az endgame 1000-szer jobb mint d3 ban.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Szefmester
2013.11.26. 18:40
Én inkább csak egyedül játszottam vele, és ha nem perfektó a netkapcsolatod (ping szinten) akkor biza sok kellemetlen meglepetésben lehet része az embernek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. lorddiablo
2013.11.26. 19:52
Egyet kell értsek az előttem szólókkal. A játék minőségét jól tükrözi az, hogy a gamespot, aki talán a legszigorúbb, 9,0/10-et adott rá. De nézzük is sorra.

Mindenképp ki kell emelni a torchlight meg a diablo mellől, mivel ez ingyenes. Már ezért önmagában 10 méter előnyből indul. Így nem kell illegalitásokba bocsátkozni senkinek, aki csak azért sem akar fizetni játékért, de kíváncsi rá. Ez a szellemiség abszolút haladó hozzáállás. Mindez igaz azzal együtt, hogy aki fizet, az sem kerül előrébb, nem lehet semmilyen úton tárgyakra cserélni a belefektetett pénzt. Ez abszolút fair.

Hiába bonyolult az a képességfa, normál nehézségen végig lehet menni a legkézenfekvőbb variációkkal is (mindent a sebzés növelésére pakolsz). Ha nem akarsz sok órát eltölteni vele, akkor nem is kell végiggondolni, hogy mire érdemes pakolni.

Egyébként megvan az a szépsége a dolognak, hogy vannak olyan unique tárgyak, amik beadnak egy-egy fontosabb képességet, amire ha el akarsz menni, akkor igen sok pontot kénytelen vagy feláldozni. De ha erre a tárgyra építesz, akkor azt a sok pontot már több, addig másodrangú hely felé is kioszthatod. Új tárgyakat meg folyamatosan pakolnak bele, igaz, nem olyan nagy mennyiségben. Elég csak a fórumokat megnézni, mindig van egy-két olyan kombináció, amit még eddig senki se készített el, de igen zúzós.

Az, hogy bármiből lesz bármi, annyiból igaz, hogy valóban lehet kétkezes baltás varázslónőt készíteni. De igen megfontolt pontosztással csak. Ráadásul nem fog sose a marauder nyomába érni.

A sok skill és a supportok miatt tényleg szinte végtelen a lehetőségek száma. Nyilván vannak összetartozóbb és kevésbé összetartozó párosítások, de - bár sokat nem játszottam még vele - ahogy látom, még évekig fognak jönni az újabb és újabb összeállítások.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Shinjiii
2013.11.26. 19:52
Szóval a játék akkor online, és semmi sztori? Vagy hogy képzeljem el? Semmi szó nem esett erről, nem követtem az eseményeket. Hadd ne most nézzek utána, köszönöm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. kiskoller
2013.11.26. 20:30
A játék ligákra (=játékmód) van osztva, az azonos ligákban lévő játékosok látják egymást a három "város"-ban (=van bennük 5 NPC) a játék többi része instance, ahol csak partitagok látják egymást (max 6 fő)

A játék folyamatos netkapcsolatot igényel, ezért van az, hogy hiába játszol csak és kizárólag szólóban, ugyanúgy zavarhatnak az olyan apróságok, mint a lag, desync, vagy disconnect.

Emellett a játék eléggé a kereskedésre épül, például marauder mágusként csak és kizárólag kereskedésből szerezheted meg a varázslatokat (olyan sok kő van hogy a random loot-ból nem lehet összeszedni őket, a questek meg Strength képességeket adnak, kevés Int alapút) illetve a tárgyakból is annyiféle van hogy ugyancsak szükséged van a kereskedésre.

Ellenben egyáltalán nem MMO, mivel nem perzisztens a játéktér, emelett nincs igazi csapatjáték. Bár perpill partiban könnyebb/gyorsabb minden, de partiban is igazából szólóban játszol, ez nem olyan mint egy 5fős insta a WoW-ban, ahol mindenkinek különböző szerepe van. Itt mindenki önellátó.

A játéknak van története, ez viszont nagyon rövid és gyenge, csak azért van hogy legyen. Ez egy karakter élete során kb 3szor végigviszed. Az extra küldik (van belőle úgy 30 darab) is egyszerűek, ahogy maga a játéktér is az. A játék erősségét nem ezek jelentik.

Tehát a játék multis játék, de igazából egyedül játszol. Offline mód nyílván azért nincs mert a játék F2P és mikrotranzakcióra épül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. KisDre
2013.11.26. 23:27
"Az okát pedig két szóban össze lehet foglalni: nincs pénz."

Magyarországon sincs, mégse furcsálnak minket olyan nagyon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Supra
2013.11.27. 07:40
A ranger nem szivás, csak nem igazán magányos harcos. Viszont totemmel és különböző felélesztett lényekkel ezen sokat lehet javítani. De az end boss... hát, azt csapatban ajánlom :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Supra
2013.11.27. 07:42
Jah, még egy apróság, a játék minőségéhez: A D3 elkészült, lezárták, és annyi. Ehhez viszont - pláne ha támogatni fogjuk - folyamatosak lesznek az új tartalmak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. sandor555
2013.11.27. 11:37
Már épp untam a Torchlight 2-öt, erre felnézek az oldalra és itt van ez. Már töltöm is le!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. sandor555
2013.11.27. 11:40
Van magyar guild?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. AgeOfVampi...
2013.11.27. 12:16
Engem legjobban az online kapcsolat zavar... elég idegesítő, hogy egyre fontosabb lenne elkerülni hogy megüssenek, illetve gyorsan szétpakolni a népet, és akkor egyszer csak visszadob a lag egy "kényelmetlen" pozícióba, nem kapcsol időben a life leech, stb.
Ezt leszámítva szerintem egész jó kis gém, és ingyenes, 1 próbát mindenképp megér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Alendaar
2013.11.27. 12:25
Mostani guild elég kihalt, egy kicsit "pezsgőbb" csapat engem is érdekelne...
HC az AgeOfVampires által említett bosszantó apróságok miatt sajnos életképtelen nálam, párszor már beszoptam és nincs kedvem tovább erőlködni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. sandor555
2013.11.27. 15:14
Csináljuk meg az ipon guildot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Szefmester
2013.11.27. 19:28
rajta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. AgeOfVampi...
2013.11.27. 19:39
Csináljuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. sandor555
2013.11.27. 21:08
Én nemrég kezdtem, gőzöm sincs, hogy a gyakorlatban hogyan lehet.
Egyelőre még ott járok, hogy nem sok mindent értek.

Srácok, ti mit kezdetek a lootal? Mert nekem fél percenként megtelik a táskám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. sandor555
2013.11.27. 21:18
Rájöttem, iPon nevet kapta, ez jött. Redhbaby neven találtok meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Szefmester
2013.11.28. 14:19
sandor555: Én csak a magices cuccokat veszem fel, és portállal megyek haza leadni. Jól jön a varázsbogyesz amikor végre jobb cuccot találok nem megfelelő socket/szín/magic tulajdonság/socket link kombóval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sandor555
2013.11.28. 14:35
Értem, azóta AgeOfVampires okosított egy kicsit ingame.
Eddig csak ő van benne a guildban, várunk mindenkit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szefmester
2013.11.28. 19:09
én most fél kézzel rendelkezem így pár hétig még tuti nem leszek aktív.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. sandor555
2013.11.28. 19:12
Már hárman vagyunk! jó lesz ez. Szefmester, mi az ingame neved?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DogTheDog
2013.11.29. 15:38
Supra,te ugyan mirol beszelsz a D3 kapcsan?Akkora update jon ki az uj kieggel,mint majdnem az alapjatek.Most betazok vele,es ra sem fogtok ismerni a D3-ra tavasztol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. sandor555
2013.11.29. 19:32
Igen, de tudtam majdnem is annyiba lesz majd a kieg. mint az alapjáték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sandor555
2013.11.29. 19:33
tudtommal*
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DogTheDog
2013.11.30. 12:02
Itt azt rebesgetik,hogy 20-25 euro lesz a kieg ara.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gumitamin
2013.12.01. 09:22
Próbálnám felrakni, már 1 órája Checking resources...-van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX gumit...
2013.12.01. 10:09
Állítsd le és indítsd újra, ha nem sikerül akkor a gépet is. Ezek után se akkor később próbáld újra. Nálam is volt ilyen gond, de később leszedte magától.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gumitamin
2013.12.01. 16:48
Köszi.
4.-re sikerült, most Allocating Space... van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Olivier82
2013.12.01. 19:00
Hali vegyetek fel ha van hely valami guildbe, egyenlore egyedul kolbaszolgatok
£ napja kezdtem szal nagy tudasom meg nincs
ingame name: AuroraMay

Koszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tomchee
2013.12.05. 02:34
Szerintem, még annak is érdemes egy pillantást vetni rá aki a stílusnak nem rajongója, mert ez a kereskedelmi rendszer és karakter fejlődés annyira egyéni és innovatív. Az ilyen minőségű játékok teremtik a stílus rajongóit
Nem mellesleg az első F2P cím amin a legkevésbé sem érzem azt, h én most egy F2P game-el játszok.
Tudom, h elfogult vagyok, de kategóriájában, plusz, h még F2P címek közt, 9/10.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester
2013.12.06. 22:15
cuflimufli néven alapítottam egy klánt... nincs semmi kötelezettsége senkinek, csak a móka kedvéért játszók nyugodtan jöhetnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!