iPon Cikkek

Pendrive-ok tesztje - A-DATA, Kingmax, Kingston

Dátum | 2007. 01. 23.
Szerző | Freeman07
Csoport | ADATTÁROLÁS

Kétségtelen, hogy napjaink egyik legsikeresebb termékei a pendrive-ok és a hordozható MP3-lejátszók. Az elkövetkező tesztben 4 darab pendrive képességei kerülnek letesztelésre, konkrétan sebességeik, kapacitásaik ás áraik.

A tesztben a következő pendrive-ok vettek részt:


A méréseket az Everest Ultimate Edition 2006 nevű programmal végeztem. Mindegyiket tesztet kétszer ismételtem meg, és a legjobb eredményt választottam ki. A tesztkörnyezet egy Athlon 64-es számítógép volt USB 2.0-val és Szervizcsomag 1-es Windows XP-vel.

A tesztelési folyamatokat a legelső oldalon szeretném elmagyarázni. Az Everest Ultimate Edition 6 olvasási és 3 írási teszttel képes lemérni merevlemezünk, optikai meghajtónk, pendrive-unk képességeit. Ezek közül ez esetben 8 tesztet bírunk felhasználni. Röviden, hogy ezek mit jelentenek:

Read Test Suite
: Az olvasási tesztek gyors összefoglalója. Először a pendrive elejéről, a közepéről, a végéről olvas be adatokat, majd véletlenszerűen, illetve leméri az átlagos elérési időt.
Linear Read: A flash memóriáról folyamatosan, az elejétől a végéig kerül leolvasásra a tartalma.
Random Read: A memóriáról véletlenszerű helyekről véletlenszerű méretű blokkok kerülnek leolvasásra.
Buffered Read: Ez a teszt a meghajtó interfészének a teljesítményét méri le úgy, hogy a meghajtó legeslegelejét olvassa le többször. Ez a művelet csak olyan meghajtóknál működik, ahol van beépített gyorsítótár (cache) és annak mérete legalább 64 KB.
Average Read Access: A meghajtóról kis méretű blokkok kerülnek véletlenszerű helyekről leolvasásra. Ezzel azt teszteli a program, hogy mennyi idő kell az eszköznek, hogy a véletlenszerű helyet megtalálja. A kisebb érték a jobb.

Linear Write: A meghajtó írási sebességét méri úgy, hogy a meghajtót az elejétől a végéig teleírja adattal és ennek az írásnak a sebességét méri le.
Random Write: A memóriáról véletlenszerű helyekről véletlenszerű méretű blokkok kerülnek írásra.
Average Write Access: A meghajtóról kis méretű blokkok kerülnek véletlenszerű helyekről írásra. Ezzel azt teszteli a program, hogy mennyi idő kell az eszköznek, hogy ezt a véletlenszerű helyet megtalálja. Szintén a kisebb érték jelent jobb eredményt.

Miután a fontosabb dolgok tisztázva vannak, bele kezdenék az eszközök ismertetésébe. Mindegyik termék a szokásos pendrive dobozban érkezik, kivéve a Kingmax Super-Stick, ami doboz nélkül került hozzám tesztelésre.A tajvani székhelyű A-DATA terméke a szokásos csomagolásban érkezett. Azonban a doboz hátuljában lapul még egy USB hosszabító is, ami nagy figyelmesség a gyártó részéről.
Olvasási tesztek eredményei (a kicsinyítés miatt torzulnak el a betűk, ezért rá kell kattintani a teljes képért, hogy olvasható legyen az elért eredmény):

Írási tesztek:
7-8 MB/sec olvasási és 2-3 MB/sec írási sebességével az A-DATA terméke a középmezőnybe tartozik. Olvasási sebessége megfelelő, azonban írásban nem remekel. Ugyanakkor 4000 forint körüli vételára miatt jó választás mindenkinek.

Pozitívum:
Az 512 MB-os modell ára kedvező (4000 Ft).
Negatívum:
Egységnyi tárhely ára ennél a modellnél a legmagasabb.
A Kingmax Super-Stick 2 GB kicsit kilóg a sorból. Nem hagyományos méretű pendrive-val van dolgunk, 34 mm x 12,4 mm x 2,2 mm-es mérete és 2 grammos súlya példa nélküli a pendrive-ok világában. A Kingmax mérnökeinek azonban még ebbe a kicsike eszközbe is sikerült akár 4 GB tárhelyet belepréselniük. Ez nagy teljesítmény a gyártótól.

Rögtön feltűnik, hogy a csatlakozása sem hasonló a többi pendrive-hoz. Minden téves gondolat ellenére egyszerűen csak bele kell csusztatni az USB-portba a meghajtót úgy, hogy az érintkezők felfele vagy a megfelelő irányba álljanak. Először gondolom az Olvasó valamiféle speciális eszközre, netán kártyaolvasóra gondolt, ezekről azonban szó sincs.

Olvasási sebességek:


Írási tesztek:15 MB/sec átlag olvasási, és 3 MB/sec átlag írási sebességével a Kingmax igen érdekes eredményt produkált. Az olvasási sebesség megfelelő, sőt jóval átlag fölötti, azonban az írás elmarad a vártnál, a Kingmax-nak még csiszolnia kell az írási sebességen. (A Super-Stick Pro ezt a hiányt már orvosolja.) Hosszabb használat után észrevehető a kopás az érintkező felületén, ami nem megengedett egy ilyen terméknél. Ajánlott minden használat után műanyag tokban, vagy hasonlóban tárolni.

Pozitívum:
Kis méret, kis súly.
Jó olvasási sebesség.
Egységnyi tárhely ára itt a legkedvezőbb
Negatívum:
Olvasási sebességhez képest jóval kisebb írási sebesség.
Idővel jelentkező kopás.
A memóriáiról elhíresült Kingston-t gondolom senkinek sem kell bemutatni. A cég minőségi memóriákat és biztonsági funkciókkal is ellátott pendrive-okat forgalmaz többek között. Ebben a tesztben két terméke vesz részt, a DataTraveler II és a DataTraveler II Plus. Először a sima változatot vizsgáljuk meg.

Olvasási sebesség:Írási sebességek:Átlag 8-9 MB/sec olvasási és 7-8 MB/sec írási sebességgel teljesített a Kingston DataTraveler II 1GB. Egy ilyen pendrive megvételével a vásárló egy kiegyensúlyozott flash memóriát kap, ami mind olvasási, mind írási sebesség terén átlagon felül teljesít.

Pozitívum:
Átlagon felüli írási sebesség.
Kedvező ár.
Titkosítási lehetőség.
Negatívum:
Mivel nem nagyon jut eszembe, ezért szőrszálhasogatásként az A-DATA-nál látott USB-hosszabítót hiányolom a készletből.
A Kingston DataTraveler II Plus tulajdonképpen a DataTraveler II továbbfejlesztett, gyorsított változata, ami a következő tesztekben ki is fog derülni.Olvasási tesztek:A Random Read teszt irreális (0 MB/s) eredményt hozott többszöri próbálkozásra, úgyhogy ez lehet meghajtóprogram hibája, vagy Szervizcsomag 2 hiánya.


Írási tesztek:
30-31 MB/s olvasási, és 18-19 MB/s írási sebességével a Kingston DataTraveler II Plus a legjobb eredményt érte el tesztünkön. Mind írási, mind olvasási tekintetben jóval felülmúlja nemcsak többi társát, hanem az átlagos pendrive-ok írási, olvasási sebességeit.

Pozitívum:
Extra gyors írás és olvasás.
Titkosítási lehetőség.
Negatívum:
Kicsit borsos ár.
Mind a négy pendrive a maga nevében egyedülálló. Az A-DATA 512 MB-os darabja olcsó, de lassú, a Kingstonok kissé drágák, de iszonyat jól teljesítenek, a Kingmax pedig mérete miatt válhat a használója kedvencévé, nameg tárhelyével.

Hogy tisztán lássuk a képet, érdemes először a két alábbi grafikont megnézni, és utánna dönteni a vásárlásról.

A pendrive-ok körülbelüli árai:

A-DATA PD2 512 MB 4000 Ft
Kingmax Super-Stick 2 GB 11000 Ft
Kingston DataTraveler II 1 GB 6000 Ft
Kingston DataTraveler II Plus 1 GB 7500 FtVégül a vásárlón áll a döntés, hogy milyet választ, gyorsat de drágát, avagy kicsit és olcsót. Reméljük ez a teszt segít eligazodni a T. Olvasónak a hordozható flash memóriák piacán.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!