iPon Cikkek

Perifériák vegyesen, Trust módra

Dátum | 2011. 10. 06.
Szerző | Terrayon
Csoport | MULTIMÉDIA

A mai alkalommal főleg a Trust GXT szériájából szemezgettünk, mely a játékosokat célozza meg, ám előtte még bemutatkozik egy vezeték nélküli multimédiás billentyűzettel, az Xpress Wireless Keyboard. Ezután megismerkedünk az említett gamer billentyűzettel és egérrel, valamint egy USB-s headsettel, mely saját 5.1-es hangkártyával rendelkezik.

Xpress Wireless Keyboard


Az Xpress Wireless Keyboard egy slim típusú (vékony) vezeték nélküli billentyűzet, amin néhány multimédiás gombot is találunk.


A periféria működéséhez nincs szükség szoftver telepítésére, így ennek megfelelően telepítő lemez sincs a dobozban. A Trust weboldaláról viszont letölthetünk hozzá egy alkalmazást, mely a jelentésmódosító billentyűk (Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock) helyzetéről tájékoztat minket szoftveresen, a Windows tálcán. A csomagban a billentyűzeten kívül egy kézikönyv, egy USB adapter és két AAA típusú elem található.


A lapos billentyűzeteken a gépelés sok esetben hasonlít ahhoz, amit notebookokon megszokhattunk, ha jól megvannak csinálva, akkor nagyon kényelmes gépelni rajtuk. Az Xpress-en szerencsére nem zsúfolták össze a különböző billentyű blokkokat, így sötétben is könnyen megtaláljuk amire szükségünk van, az egymás melletti billentyűk viszont távolabbra is kerülhettek volna egymástól, a zsúfoltság miatt nincs meg a szigetes billentyűzeteknél megszokott komfortérzet. A funkcióbillentyűk kisebbek a többinél, sajnos ezt előszeretettel alkalmazzák a multimédia gombokkal is ellátott klaviatúráknál. Fura módon az ű betűt az Enter mellől áttették a Backspace mellé, ez utóbbi pedig a megszokotthoz képest fele akkorára csökkent, ezt szokni kell. Ettől az egy kivételtől eltekintve viszont mindet ott találunk, ahol annak lennie kell manapság. A jelentésmódosító billentyűk viszont nem kaptak visszajelző lámpákat, csak az említett alkalmazással tudhatjuk meg, hogy például a Caps Lock épp aktív-e.


A billentyűk csattogása nem vészes, használat közben közepes hangerővel kopognak. Csupán a numerikus billentyűzeten találtunk három gombot, amik hangosabbak voltak a többinél (+, Enter, Del), de még az általában hangos Space és az alfanumerikus blokkban található Enter is kulturált hangerővel mozgott fel-alá.


A periféria alján csúszásgátló gumidarabkák vannak. Ezek csak közepes sikerrel akadályozzák meg a csúszkálást: üvegasztalon jók, fa felületen már kevésbé tapadnak, de gépelés közben nem fog csúszkálni a billentyűzet.


A billentyűzetet néhány fokban meg lehet dönteni, így kicsit kényelmesebb rajta gépelni. Általában szeretjük, ha ennél kicsit meredekebbre lehet állítani, de ez egyéni preferencia kérdése. Az Xpress-hez nem kapunk csuklótámaszt, de ezúttal nem is éreztük szükségét. A klaviatúra méretével ugyanis nem spóroltak, a billentyűzet körüli műanyag házon még így is megtámaszthatjuk kezeinket.


A multimédiás gombokkal a médialejátszót vezérelhetjük (léptetés, lejátszás/megállítás, némítás) és a fontosabb alkalmazásokat indíthatjuk el velük (böngésző, kedvencek, médialejátszó, sajátgép, számológép, keresés). Középen találjuk a hangerőszabályzó tekerőjét, ami hasznos, mert így gyorsabban lehet hangerőt szabályozni, mintha gombnyomogatással tennénk ezt. Megvilágítást nem kaptak, ahogy a billentyűzet többi gombja sem, bár szürkületnél még így is látszanak a kontrasztos feliratok.


A periféria egy apró USB-s vevőegység segítségével kommunikál a számítógéppel, a működéshez pedig két AAA méretű elemre van szüksége. Az elemek élettartamáról nem kapunk bővebb tájékoztatást, és a gyártó arra sem tér ki, hogy a billentyűzet energiatakarékos működése mit takar. A gyenge feszültségre egy kis Led lámpa figyelmeztet minket a billentyűzet jobb felső sarkában, de mivel a teszt során friss elemeket használtunk, ennek nem volt lehetősége felvillanni. A periféria 2,4GHz-es kapcsolata elméletben egy 8 méteres körben garantálja a működést. Mi legfeljebb 6-7 méterről tudtuk kipróbálni, és tökéletes rálátással nem voltak kihagyások, de mivel ez a legritkább eset, árnyékolt környezetben is leteszteltük a kapcsolat minőségét. Amikor a vevőegységet a gépház hátuljába dugtuk, már 1,5 méterről kihagyások jelentkeztek, ami a távolság növekedésével tovább romlott. Többszörösen árnyékolt környezetben pedig csak a gép közvetlen közelében tudtuk használni a billentyűzetet. Ahhoz tehát, hogy az ágyból távirányítóként tudjuk használni, tökéletes rálátást kell biztosítani, például egy USB hosszabbítóval vagy a gép elején lévő USB porttal, enélkül viszont csak az asztalon tudjuk élvezni a kábelmentesség előnyeit.

GXT 18 Gaming Keyboard


Most pedig lássuk a GXT széria vezetékes billentyűzetét, amit kifejezetten játékra fejlesztettek ki.


A dobozban melléklet gyanánt csak egy kezelési kézikönyvet találtunk, mivel a billentyűzet drivertelepítés nélkül használható. A perifériát USB-s vezetékkel csatlakoztathatjuk a számítógéphez, a GTX 18 ereje a többi extrában rejlik. Ám mielőtt rátérnénk ezekre, tekintsük át a billentyűzetet.


A klaviatúra alapja matt szürke festést, a billentyűk és a csuklótámasz fekete festést kaptak. A periféria blokkjait szépen elválasztották egymástól, és ezúttal a billentyűk egymástól mért távolsága is megfelelő. A komfortérzet rendben van, könnyen lehet gépelni a GXT 18-on, maximum a billentyűk útja lehetne némileg rövidebb, de kis ellenállásuk van, ezért nem akadályozták a gyors gépelést. Ami az elrendezést illeti, a funkcióbillentyűk kisebbek a többinél, az ű betű pedig megint az Enter fölött, a Backspace mellett található meg. A jelentésmódosító billentyűk helyzetéről a márkajelzés fölötti apró, zöld Led lámpák tájékoztatnak minket, ezek formára is eltérnek egymástól.


A billentyűk hangereje zömében elfogadható, de egy-kettő közülük halkabb is lehetne. A tesztpéldányon a bal Ctrl, bal Windows gomb, a Numpad Del és 0 gombjai adtak ki magunkból fura hangot, de a többivel nem volt gond.


A készülék alján csúszásgátló gumitalpak találhatók, ám feladatukat csak mérsékelt sikerrel végezték, a billentyűzet ugyanis még ennek ellenére is csúszkált a fa asztalon (normál sebességű gépelésnél nem, de hirtelen mozdulatokra elcsúszik).


A perifériának csuklótámasza is van, amit akár el is távolíthatunk róla. De miért is akarnánk, hiszen ez a kényelmet segíti elő. A csuklótámasz egyéb okból is hasznos, például a jobb oldali bemélyedést egy toll elraktározására is felhasználhatjuk.


Az ergonómiai lehetőségek sorában említhetjük meg a kihajtható alátámasztásokat is, ezekkel a billentyűzetet néhány fokban meg lehet dönteni a kényelmesebb gépelés érdekében.


A klaviatúra multimédiás gombokkal is rendelkezik, melyekkel elindíthatjuk az alapértelmezett böngészőt és levelezőprogramot, a médialejátszót vezérelhetjük (léptetés, lejátszás/megállítás, némítás) és a számítógépet kapcsolhatjuk ki vele. Minőségük elfogadható, de a lötyögős kivitelezés kicsit lelombozó. Bár a perifériának nincs megvilágítása, a használhatóság szürkületnél sem rossz, mivel a fekete billentyűkön jól láthatóak a fehér feliratok. Ez viszont nem vonatkozik a média billentyűkre, a szürke műanyagba vésett piktogramok messziről már alig látszanak.


A billentyűzet különlegessége abban rejlik, hogy a játékosok által leggyakrabban használt gombokat a szokásos műanyag helyett gumiból készítették el. Ebben a kiváltságban csak a nyílgombok és a W-A-S-D négyes részesülhetett, amik puhák és érdesített felületük van. Ezzel az ötlettel már korábban is találkozhattunk (pl. az A4Tech termékeinél), ami szerintünk nagyon hasznos, hiszen így ujjaink könnyebben megtapadhatnak a billentyűkön. Mi elégedettek voltunk velük, játék közben biztosabbnak éreztük az irányítást, mivel egyszer sem kellett elrontanunk egy mozdulatot amiatt, hogy ujjaink lecsúsztak volna a billentyűkről. A használat során mindent ott találtunk ahol kerestük, ami részben annak köszönhető, hogy a billentyűk elrendezése az előző oldalon bemutatott billentyűzetével teljesen megegyezik, és csak alig tér el a szabványos kiosztástól. A csuklótámasz kényelmes volt, ezt sem magasabbra, sem alacsonyabbra nem tettük volna. Bár a támaszt eltávolíthatjuk a billentyűzetről, mi nem tettük meg, mert a zsanérok olyan masszívak voltak, hogy akaratlanul sem akartunk kárt tenni bennük. Egyéb észrevételt már nem tudunk elmondani a perifériáról, a teszt végére kialakult kép alapján ez egy alapszintű vezetékes billentyűzet, amihez kevéske extra is társult, de vérbeli gamer eszköznek ettől nem nevezhetjük, hiszen nincsenek rajta programozható gombok és szoftver sem jár hozzá.

GXT 32s Gaming Mouse


Ezek után vegyük szemügyre a GXT széria vezetékes egerét, melyet nem csupán külleme alapján, hanem optikája és programozható gombjai miatt is érdemes komolyan venni.


A készüléket egy szép dobozban találtuk meg, az egérhez egy kézikönyvet és egy telepítő lemezt is kapunk. Bár a periféria enélkül is működik, a programozható gombok miatt mégis érdemes feltelepíteni ezt. Mielőtt még azonban a szoftveres lehetőségeket kimerítenénk, nézzük meg, mit tud az egér.


Ha a perifériát körbenézzük, kijelenthetjük, hogy küllemre nincs lemaradva a mezőnytől. A látvány kimondottan szép, a fekete-piros borítás egy valódi játékos egér benyomását keltette bennünk. Mérete alapján a készüléket a nagyobb tenyerű játékosok fogják kedvelni. Szimmetrikus formája ellenére az egér kényelmes, a kisujjat leszámítva mindegyiknek megvan a helye, és még balkezeseknek is jó. A periféria mindkét oldalán érdesített gumiborítás található a jobb fogás érdekében, ezek sokat segítenek a precíz mozdulatoknál. Az anyagminőség is rendben van, bár a gomboknál csillogós műanyagok helyett mi tapadósabb anyagot használtunk volna (ide sem ártott volna némi gumibevonat).


Az egér összesen kilenc gombbal rendelkezik, ebből szokás szerint a harmadik a görgő. Utóbbi az oldalra scrollozást is támogatja, és szerencsére ez a művelet sem okoz nekünk ínhüvelygyulladást, mert a gumiborításnak hála, könnyen megtapad rajta az ujjunk. A görgető kerék szépen betartja a fokozatait és forgás közben sem okoz vészesen nagy lármát. A bal, jobb és középső gombok közepesen hangosak, a többi kicsit rosszabb náluk, ez nem egy halk egér. A gombok minőségével nagyjából elégedettek voltunk, egyszer sem nyomódtak be kétszeresen, illetve kihagyások sem fordultak elő. Az viszont nem tetszett, hogy mindegyikük hosszú utat tesz meg lenyomódáskor, ami meggátolja a gyors egymás utáni kattogtatást. Ez egy gamer egértől szokatlan.


Szintén nem vált a készülék előnyére, hogy az 1-2-3-4 jelű gombok felül vannak, hiszen jóval nehezebb elérni ezeket, mintha oldalra kerültek volna. A dpi és mode gombok viszont jó helyre kerültek, ezeket ritkábban használjuk, és így a véletlen benyomódástól sem kell tartanunk.


A mellékelt szoftvert a tálcáról indíthatjuk el. Ezzel az egér összes gombját átprogramozhatjuk, illetve megváltoztathatjuk az érzékenységet 800 DPI lépésközönként.


A szoftverben billentyűkombinációkat és makrókat is megadhatunk. Míg előbbivel pl. egy Ctrl+C billentyűparancs helyettesíthető, addig a makróval egy egész listányi parancsot kiadhatunk. Mindkét opció hasznos, különösen utóbbi, ha pl. még játék előtt szeretnénk egy gombnyomással túlesni a hosszadalmas konfigurálási folyamaton. Ahogy említettük, a periféria egy módváltó gombbal is rendelkezik. A beépített memóriának köszönhetően eltárolhatjuk a profiljainkat, az egér minden gombjához két jelentést társíthatunk, és játék közben egy gombnyomással tudunk váltogatni köztük, ami szintén egy hasznos extra. Az egér állapotáról egy kék lámpa figyelmeztet minket (Mode1: nincs fény, Mode2: van fény). Ha ez nem lenne elég, a szoftveres beállításainkat kimenthetjük egy fájlba és betölthetünk egy korábban elmentett konfigurációt. A lehetőségek száma tehát végtelen, csupán abban vagyunk korlátozva, hogy egyszerre mennyit lehet belőlük használni. A dedikált gombok (dpi, mode) jelentését nem lehet megváltoztatni, továbbá a bal és jobb gombra mindig szükségünk van, így 5 programozható gombunk marad, ehhez jön még 4 féle görgőbeállítás. Ezt a módváltó gomb miatt megszorozhatjuk kettővel, tehát az egér összesen 18 billentyűt/kombinációt/makrót képes tárolni, ami nem rossz.


A periféria érzékenységét három lépésben tudjuk beállítani, akár játék közben is. Ez a funkció narancsszínű visszajelző lámpát kapott (egy pötty: 800 DPI, két pötty: 1600 DPI, három pötty: 2400 DPI).


A gyártó azt ígéri, hogy a perifériában található BlueSpot kék optika fa, gránit, szőnyeg, fekete és fehér felületen is állja a sarat. Erről mi is meggyőződtünk, és az optika robusztusságával tényleg nincs probléma. Az egeret gyakorlatilag bármilyen egyenetlen felületen lehet használni, egyedül az üveg felület bizonytalanította el. Ilyenkor jobb, ha aláteszünk valamit, még egy fényes felületű könyv is megteszi. Ez egy optikai egérnek nagy kihívás lenne, a Trust egere viszont hibátlanul működött rajta. Az optika még a finomabb mozdulatokra is jól reagált, ezért képszerkesztésnek és játékok esetében a célzási feladatoknak sincs akadálya. A rágcsáló ráadásul olyan tappancsokat kapott, amik szinte minden felületen jól csúsznak (fa, szövet, műanyag, papír, takaró), ezért a könnyű mozgathatósághoz alátét sem szükséges. Az egér USB-s kábele viszonylag merev és közepesen súlyos, ami kicsit megnehezíti a könnyű egér mozgatását. De még eme apró hiba sem tántorított el minket a játéktól, mert a periféria ezzel együtt is jó benyomást tett ránk.

GXT 26 5.1 Surround USB Headset


Lássuk tesztünk utolsó szereplőjét, a Trust 5.1-es fejhallgatóját, mely saját hangkártyával és lehajtható mikrofonnal rendelkezik.


A periféria melléklete a szokásos, kapunk hozzá egy kezelési kézikönyvet és egy telepítő lemezt. Windows 7 rendszerben a csatlakoztatás után, ahogy többi tesztalanyunk, ez is használható volt a felismerési folyamat után, a szolgáltatások miatt mégis érdemes feltelepíteni a mellékelt szoftvert. Mielőtt még ennek lehetőségeit kimerítenénk, lássuk, mit is tartunk a kezeinkben.


A headset számos készülékkel ellentétben nem egyszerű sztereo fejhallgató, hanem oldalanként 3-3 hangszóróval rendelkezik, tehát valódi csipogókkal hozza létre a térhangzást. A fejhallgatóba épített kis membránok méretéről és teljesítményéről semmilyen adat nem áll a rendelkezésünkre, ezért be kell érnünk annyival, hogy ott vannak és szólnak. A fejhallgató formatervezésénél kitett magáért a gyártó, a komoly megjelenést a szürkésfekete színhasználat, a masszív zsanérok látványa és a szépen kidolgozott fejpánt garantálják.


A fejhallgató zárt kialakítású, ami azoknak kedvez, akik szeretik az intenzív mélyhangokat. Az ilyen típusú fülesek további előnye, hogy a hangot elzárják a környezetünktől, így nem zavarjuk vele a többieket. A készülék olyan fülkagylókkal rendelkezik, amik körbefogják füleinket, szerintünk ez kényelmesebb a többi, pl. fülre illeszkedő megoldásnál. A fülkagylókat 90 fokban kifordíthatjuk, így akár DJ fülesként is használhatjuk.


Az anyagminőség jó, a készülék műanyagaiban nem találtunk kivetnivalót, és még a kényelemmel is elégedettek voltunk. A fejpántot és a fülpárnákat szivaccsal vették körbe, ezek műbőrborítást kaptak. Ennek köszönhetően a fejhallgatót hosszútávon is kényelmes volt viselni, kérdéses azonban, hogy ez a fajta anyag tikkasztó melegben mennyire vezeti el a hőt (a hűvös idő miatt ezt nem tudtuk kipróbálni). A fejpánt méretét feleslegesen nagyra is be lehet állítani, nekünk éppen a legkisebb méret volt kényelmes.


A periféria egy lehajtható mikrofonnal is rendelkezik (ezt a készülék bal oldalán találjuk meg), így a fülest VoIP beszélgetésekre is elővehetjük. A merev állványt középen lehet meghajlítani, ott, ahol műanyag helyett gumibevonat látható, így könnyen beállíthatjuk a kívánt pozíciót. Bár a mikrofont nem lehet eltávolítani, felhajtva nem zavart minket, és egyszer sem fordult elő, hogy magától lejött volna.


A készülék hangkártyája a vezérlődobozkában található. A távirányító még látványnak sem rossz, feladatai közé a hangerőszabályzás, hangnémítás és mikrofonnémítás tartozik. Ennek minőségével is elégedettek voltunk, a hangerőszabályzó nekünk azért tetszett, mert gyorsan és kényelmesen tudtuk állítgatni. A némításra egy vörös Led figyelmeztet, alaphelyzetben pedig egy kék Led tájékoztat minket a működésről.


Ha a headset nem megfelelő módba van állítva (pl. a bemenet 2 csatornára, a kimenet 6-ra van állítva), ezt villogással jelzi. Apróság ugyan, de nekünk tetszett volna, ha a vezérlőegységen szorítottak volna helyet néhány programozható gombnak, amivel pl. hangszínszabályzást vagy hangzásképeket lehetne állítani. Hiszen mindjárt látni fogjuk, hogy számos lehetőség nyílik arra, hogy a headset beépített hangkártyáját testre szabjuk.


A fejhallgatóhoz egy 2,2 méteres kábel tartozik, ami épp elég hosszú ahhoz, hogy asztalnál ülve ne legyen gond a kényelmes elhelyezéssel. A mellékelt zsinórt hajlékonysága és súlya alapján is az átlagos kábelek közé soroljuk, láttunk már ennél jobb és rosszabb minőségű vezetékeket. Mivel a készüléknek saját hangkártyája van, a csatlakozás egyszerű: elég, ha az USB dugasznak keresünk egy szabad helyet a számítógépen és feltelepítjük a mellékelt szoftvert.


A Trust konfigurációs alkalmazását a drivertelepítés után a tálcáról is elindíthatjuk.


A főbb beállítások fülén kiválaszthatjuk a bemeneti és kimeneti csatornák számát, a DSP üzemmód bekapcsolásával pedig a szimulált hangszórók helyzetét adhatjuk meg. A Keverő részlegben az audio eszköz hangszóró és mikrofon csatorna hangerejét állíthatjuk be, illetve a mikrofon érzékenységét szabályozhatjuk vele. Az Effektus fülön találjuk meg a környezeti hangképeket és az equalizer részlegét. Mindkét esetben széles a választék, és még egyedi hangszíneket is létrehozhatunk a szoftverrel. A Karaoke fülön a mikrofonon keresztül érkező hangot tudjuk manipulálni. A visszhangzás mellett olyan extrákkal szórakoztathatjuk magunkat, mint a Magic Voice, mely elváltoztatja hangunkat (szörny, rajzfilm, férfi, női hang), a torzítás (lassabb/gyorsabb beszéd) és az énekelnyomás, mely kiszűri a beszédhang frekvenciáját. A feltelepített szoftver némelyeknek már ismerős lehet az alaplapra integrált többcsatornás audio kodekek miatt, hiszen a Trust headsete is a C-Media Xear3D szoftverét használja.

Szubjektív hangteszt

A bemutatás után lássuk, hogyan szól a fejhallgató. Az ilyen rendszerek arra születtek, hogy egy komplett házimozi hangszóró készletet helyettesítsenek, anélkül, hogy másokat zavarnának. A készülék a térhangzás létrehozásához saját dekóderét használja, képes fogadni a bejövő 2, 4, 6 vagy 8 hangcsatornát, és ebből hozza létre az 5.1-es térhangzást a fejhallgatón. Mivel ezt nem automatikusan teszi meg, nekünk kell beállítani a megfelelőt (játék és filmnézéskor a be és kimenetet 6 csatornára, zenehallgatásnál a bemenetet 2 csatornára állítottuk). Ami a térhangzást illeti, minden csatornát a megfelelő irányból hallottunk, és már anélkül térérzetünk támadt, hogy a szoftveres hangképeket elővettük volna. A környezeti hangzásképekkel ez tovább javult, ezért kijelenthetjük, hogy térhangzásban jó a fejhallgató. De mi a helyzet a hangminőséggel? Ilyen tekintetben a füles siralmas képet festett magáról, sem dübörgő basszusról, sem precíz megszólalásról nem tudunk beszámolni. A zárt kialakítás ellenére a fejhallgató csak mímelte a mélyhangokat, még az összehasonlításhoz használt AKG–K501 is több mélyhangot produkált (pedig annak nem sok van). Lehetőségünk volt ezt némileg feltornázni a mellékelt equalizerrel, de a füles hangja ettől sem javult sokat. A hangzást alaphelyzetben nem mondhatjuk semlegesnek, mi a középhangoknál hallottunk némi kiemelést, valószínűleg a beszélgetések miatt (gamer füleseknél nem ritka a közép kiemelés), akit pedig ez zavar, az korrigálni tudja az equalizerrel. Részletesség tekintetében nem voltak nagy elvárásaink, és a fejhallgató a néhány ezer forintos PC fülesek mellett jól szólt, de a halkabb részletek már elmosódtak. Zenehallgatáskor, 2 csatornás módban lehetett volna szélesebb a sztereo tér, de ezt a készülék adottságainak köszönhetően fel tudtuk javítani (2 csatornából szoftveresen előállítható az 5.1 csatorna). A headset hangereje zenehallgatáshoz és játékhoz bőven elég. A perifériának van annyi tartaléka, hogy filmnézéskor is feljebb tudjuk tekerni a halkabb részletek érdekében. Az izoláció viszont nem sikerült különösebben jól, a szobában tartózkodókat már zavarták a kiszűrődő hangok, a külső zajok szintén behallatszottak. Amikor lenémítottuk a felhallgatót, észrevettük, hogy a hangkártya halkan, de még hallhatóan átvette a merevlemez zörejeit, ami azért vet rossz fényt a készülékre, mert ettől a problémától már az integrált hangkártyák is megszabadultak egy ideje. Végül lássuk a mikrofont. Annak ellenére, hogy az érzékenységet a legnagyobbra állítottuk, mi halknak találtunk a felvételeinket, de a mikrofon minősége még így is elég ahhoz, hogy érthető hangfelvételeket tudjuk vele készíteni.
 

Xpress Wireless Keyboard


A klaviatúrán viszonylag kényelmesen és gyorsan tudtunk gépelni, bár a billentyűket kicsit zsúfoltnak találtuk. A multimédiás gombok extrája hasznos, nekünk a hangerőszabályzó tekerője tetszett a legjobban. A billentyűzet kicsit puritán, de még csuklótámasz nélkül sem volt rossz használni, ezért a kényelemmel elégedettek voltunk. A rádiós kapcsolat minősége viszont lehetett volna jobb. Ha a vevőegységnek csak a gépház hátuljában jut hely, akkor legfeljebb asztalnál ülve tudjuk használni a perifériát, ágyból való filmnézéshez már kell az USB hosszabbító. Mivel ebben az ársávban (6 ezer forint környékén) a vezeték nélküli billentyűzetek felhozatala ilyen, a felsorolt hibák megbocsáthatóak, de végeredményben azt mondhatjuk, hogy a Trust ezen terméke egy átlagos eresztés.

GXT 18 Gaming Keyboard


A GXT 18 egy alapszintű beviteli eszköz, mely kapott egy csuklótámaszt, rábiggyesztettek néhány multimédiás gombot, és a jobb használhatóság érdekében kicseréltek 8 műanyag gombot gumiból készült változatokra. A kevés extra ellenére mi elégedettek voltunk a billentyűzettel, de akadt néhány apróság is, ami mellett nem tudtunk elmenni. Ilyenek például a lötyögős multimédiás gombok vagy a helyenként gyenge anyagminőség. Néhány gomb ugyanis hangosabb volt a többinél, és nem tudni, hogy a többi vajon mikor követi ezeket. Hogy a klaviatúra erősségeivel is foglalkozzunk, az elrendezés jó, a billentyűzet kényelmes, és a vastag kialakítás ellenére még a gépelés is gyorsan ment. A gumiból készült gombok nagyon jól sikerültek, de mi úgy gondoljuk, ez önmagában még kevés ahhoz, hogy a perifériára ráaggassák a gamer jelzőt. Ha viszont úgy gondolunk rá, mint egy párezer forintos billentyűzetre, ami az alap funkciókon kívül kevés extrát is fel tud mutatni, akkor lehet, hogy kellemesen fogunk csalódni.

GXT 32s Gaming Mouse


A Trust kínálatában ezúttal egy jó egeret találtunk, bár az apró hibáktól ez sem menekülhetett meg. Kezdjük előbb a pozitívumokkal. A készülék szimmetrikus formája ellenére is kényelmes, a gumiborítások jó helyen vannak, így még a balkezesek is stabilan foghatják az egeret (de elsősorban azoknak ajánlott, akiknek nagy a tenyerük). A gombok nem nyomódnak halkan, de mindig pontosan reagálnak, és a görgő minősége is jó. A mellékelt szoftverrel átprogramozhatjuk a gombokat, ráadásul a módváltó „kapcsolóval” még meg is duplázhatjuk a lehetőségek számát. Dedikált gombbal válthatunk érzékenységet is, így játék közben emiatt sem kell kilépni. A BlueSpot optika érzékeny és precíz, nagy pontossága a finomabb mozdulatokhoz is elég, ezért képszerkesztésre és játékra is megfelel, ráadásul még fényes felületen sem hibázik. A csúszós talpak is a könnyű mozgathatóságot segítik, így akár alátét nélkül is használhatjuk a készüléket. Nem tetszett viszont az, hogy a programozható gombok felül vannak, így ezeket nehezen lehet elérni. A gombok nagy utat tesznek és a hangos kattogás sem vált a készülék előnyére. A vezeték szerintünk hajlékonyabb anyagból is készülhetett volna, de minősége alapján még befér az átlagos kábelek közé. A hibák ellenére mi elégedettek voltunk az egérrel, mert egészen jó minőségi szintet képvisel, úgyhogy játékra az ár-érték aránya teljesen rendben van, nyugodt szívvel tudjuk ajánlani, csak vegyük figyelembe a hátrányait is.

GXT 26 5.1 Surround USB Headset


A Trust 5.1-es headsete nagy feladatot vállalt magára, talán túl sokat is egyszerre. Adott egy dögös, zárt fejhallgató, térhangzással és mikrofonnal, amit olcsón kellett megvalósítani egy integrált hangkártyával, ami valljuk be, egy nehezen megvalósítható terv. Azt kijelenthetjük, hogy a headset jól néz ki, az anyagminőséggel sincs probléma, a vezérlőegység jól kezelhető és még szép is. A fejhallgató hosszútávon is kényelmes tudott maradni, ráadásul a térhangzás megvalósítása is jól sikerült, sőt, szerintünk a periféria ebben a legjobb. A basszus hiánya viszont fájó pont, egy zárt fejhallgatótól pedig különösen. A hangszigetelés sem sikerült túl jól: a külső zajok hallhatóak maradtak és a szobában tartózkodókat is zavarták a fülesből kiszűrődő hangok. A periféria nem győzött meg minket arról, hogy átlagon felüli hangminősége lenne, sőt, inkább az olcsóbb PC fülesek felé húz. Bár mechanikailag semmi kifogásunk a mikrofonnal (jó helyen van és egyszer sem jött le magától), kis érzékenysége miatt a vele készült hangfelvételek minősége gyenge, csevegéshez azonban még így is megfelel. A negatívumok ellenére azt mondhatjuk, hogy a periféria összességében nem vészes, hiszen egy kedvező árú 5.1-es fejhallgatóról van szó. Aki minőségi hangzást keresi, csalódni fog a fejhallgatóban, arra viszont jó, hogy megismerkedjünk a térhangzás világával.


A perifériákat a Trust Magyarországtól kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

  

 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. _DiEGO_
2011.10.06. 12:30
Ha nekem megfelelő árban lesz , akkor egy egeret beszerzek ... Billentyüzet is tetszik , de a fejest is meghallgatnám ... kissé kételkedem, hogy nem volna mély hang

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. sensejke _DiEG...
2011.10.06. 15:28
Jól néz ki az egér. 5600 Ft-tól kapható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. pamparampa
2011.10.07. 16:09
Milyen zene szól a videó alatt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Terrayon
2011.10.07. 16:31
pamparampa: A szám címe: Amaning & Stunna: Just a Dream
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. blakedashe...
2011.10.07. 19:00
Kevés olyan cucc van, amiben nem találtok valami hibát! Nem félreérteni, hasznos a cikk, csak böngésztem az archívumban! Köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. DogTheDog
2011.10.07. 20:44
atlagosak mint mindig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. XtreemX
2011.10.07. 21:13
Nem feltétlenül gond az hogy 'átlagosak'. Persze ezt úgy gondolom,hogy ár tekintetében is hozzák az elvárható szintet. Nem mindenkinek van pénze 30 ezer forintos egérre meg billentyűzetre,de mégis egyedi billentyűzetet szeretnének. Nekik tökéletes alternatíva ez a szett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pamparampa
2011.10.07. 21:24
Köszi Terrayon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. reednow
2011.10.09. 13:45
Pár évvel ezelőtt, mikor először tűnt fel a Trust az elektronikus részlegek polcain, azt gondoltam, hogy "na, ez is valami "Technika" kaliberű (=teszkó garázdaságos) márka lesz. Mostanra kellemesen csalódtam, nem is gyárt rossz dolgokat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kullo1
2011.10.11. 15:36
reednow teljesen igazad van, megfizethető áron kínálnak egészen "jó" minőségű,cuccokat optimális azoknak akik nem akarnak 30 ezret költeni 1 gémer egére vagy 1 klaviatúrára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim kullo...
2011.10.11. 16:44
Az USB hub-juk viszont egyszer majdnem agyonvágott! Igen, árammal, mentőt kellett hívnom a tüneteimmel, aztán akkor derült ki, hogy szívritmuszavart okozott! Aktív hubot mégegyszer soha!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sanyix
2011.10.11. 17:15
Miért nem adapteres volt a tápja a hubnak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim sanyi...
2011.10.11. 18:41
http://ipon.hu/webshop/product/_trust_15140_hu_5870v/28666

Adapteres ... sokat nem számított, akkor is megcsapott!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. benczeb90
2011.10.26. 19:40
basszus ennek a számnak a címére már rég szerettem volna rájönni thx!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sensejke
2011.10.26. 19:54
Úgy tűnik iponosok is D&B kedvelők.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gabrocccky
2011.11.19. 11:18
uTorrent ikonja azért ott virít a tálcán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Gnor27
2016.08.28. 23:14
"hanem optikája és programozható gombjai miatt is érdemes komolyan venni"
Szerintem aki használta az vitába is szállna ezzel az elcsépelt szlogen szerű kijelentéssel.

"nézzük meg, mit tud az egér"
De ne csak ám papírból! Tessék rendesen kipróbálni!

"A látvány kimondottan szép"
Egy minimalista Razer-hez képest biztos. Maradjunk annyiban h elmegy!


"ez nem egy halk egér."
A mikrokapcsoló nem hangos, de a gombok zörögnek kicsit. A görgő sem hangos, de az enyémben pl elromlott az alsó mikrokapcsoló.
A görgő oldalradöntését nem tudom hogy használja-e valaki de a görgő relatíve kicsi és könnyen fordul. Oldalra döntve gyakran fordul is pár kattanást. A görgőnek egyébként van egy nem is kicsi holtjátéka gördítésirányban.

"hogy mindegyikük hosszú utat tesz meg lenyomódáskor"
Itt kb 1-1,5 mm-ről beszélük általában. Szerintem semmivel sem hosszabb az útja mint bármelyik másik egérnek, hacsak nem számít 2-3 tized mm. Sőt, ha nagyon hasonlíthatni akarjuk akkor inkább ezen gombok nyomódnak be kevésbé.Az igazi probléma viszont a gombok holtjátéka a zörgős műanyag lapok ugyanis nem érintkeznek folyamatosan a mikrokapcsolóval hanem fölötte hajlonganak. Általában lenyomáskor ütköznek és nyomják be a mikrokapcsolót ami eléggé zavaró egy komolyabb 1500Ft-os egér után.

"Szintén nem vált a készülék előnyére, hogy az 1-2-3-4 jelű gombok felül vannak, hiszen jóval nehezebb elérni ezeket, mintha oldalra kerültek volna. A dpi és mode gombok viszont jó helyre kerültek, ezeket ritkábban használjuk, és így a véletlen benyomódástól sem kell tartanunk."
Nyilván ha oldalra kerültek volna a gombok akkor nem lenne az egér kétkezes. Viszont sok gombja tényleg kényelmetlen helyen van kissé.
Az viszont nem igaz hogy a "mode" és a "DPI" gombok jó helyen vannak. A mode gombot elég sokszor nyomtam meg akaratlanul. Ráadásul a hozzá tartozó lámpák sem sikerültek jól. A mód váltáskor csak a kék szín kapcsol a maradék 3 narancs az mindig ég.

A hozzá kapcsolódóprogram nem a leginformatívabb, de lehet vele állítgatni. Viszonk kissé zavaró volt nekem hogy az egérérzékenységet lehet állítani a windows-ban a programban és a játékokban is így 3 helyen lehet szabályozni ezen szabályzások pedig hatnak egymásra, erre jön még a DPI állítás, így a kezdőknek nem olyan egyszerű ezeket ésszerűen összelőni. Az állítási módoknak is létezik optimuma, viszont ha ennyire részletes akkor lehetne egy felvillanó felirat arról hogy mit érdemes beállítani.

"az egér minden gombjához két jelentést társíthatunk, és játék közben egy gombnyomással tudunk váltogatni köztük, ami szintén egy hasznos extra."
Már ha nem lenne olyan hülye helyen az a gomb. Nem 100% de mintha lennének emlékeim róla hogy önkényesen is váltott módot.
Az 1-es és a 3-as szélső gombok nagyon áramvonalasak így gyakorlatlan megnyomásukkor könnyen nyomunk "LMB"-t ami alapértelmezettként általában támadás vagy tüzelés.

Említették a gumírozott borítást. Ez azomban sajna a kéz zsírjától könnyen csúszóssá válik elég hamar.

"18 billentyűt/kombinációt/makrót képes tárolni, ami nem rossz"
Kivéve ha rossz helyen vannak, nehéz rendesen eltalálni a kényelmetlen helyen lévő váltógombot és az amúgyis kicsi görgő alig emelkedik ki a burkolatból.

"A gyártó azt ígéri, hogy a perifériában található BlueSpot kék optika fa, gránit, szőnyeg, fekete és fehér felületen is állja a sarat. Erről mi is meggyőződtünk, és az optika robusztusságával tényleg nincs probléma."
Én nem tudom hogy mit teszteltek, de ugyanez a 32s típusom van mint a képen. Ennél felületérzékenyebb szarral még nem találkoztam. A kissé koszos fafelületet nem szereti ellentétben bármilyen ezer forintos ebay-es egérrel. A Microft fehér Intellimouse-a elmegy plüssön lakkon és kis hibákkal még a tükrön is, úgyhogy direkt nem ahhoz hasonlítom. A nejlonos vagy szaténosabb ruhabevonatú egérpadokon alig akar működni, se a bevont bútorlapokon. A magazinokat és a Spar újságot se igazán szereti. A legjobban bevált felület a fehér A4-es lap rácelluxozva az asztalra. Persze amikor a kézzsírtól sárgult szürkült és fényesedett, akkor megint kezdett kihagyogatni. Főleg a gyors húzásoknál volt ez érezhető.

" ha aláteszünk valamit, még egy fényes felületű könyv is megteszi. Ez egy optikai egérnek nagy kihívás lenne, a Trust egere viszont hibátlanul működött rajta."
Gondolom nem próbálták ki játék közben. Elég idegesítő amikor érezhetően kihagy a mozdulatból pár szakaszt. Mellesleg nem tudom milyen egerekhez volt szerencséjük de vagy 10 olcsó egeret használok mindenfelé és pár jobbat is de egyiknek sem okoz gondot egy fényesebb felület kivéve a Trust-ot.

"még a finomabb mozdulatokra is jól reagált" Ezzel az a gond hogy a csúszótalpai hajlamosak tapadni. A nem túl kemény felületekbe szépen belesüpped, így kimozdítani is macerásabb mint bármely másik egeret. Próbáltam talpak nélkül de úgy rosszabb volt. Vágtam rá szövetes öntapadó anyagot, úgy kellő ellenállással jól lehetett húzni de az a pár tized millis magasságnövekedés már betett az optikának így vissza kellett raknom az eredeti talpakat rá.


"ezért a könnyű mozgathatósághoz alátét sem szükséges."
Ha így lett volna, nem szenvedek kísérletezgetéssel hogy találjak olyan felületet amit szeret!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!