iPon Cikkek

PES 2010 - A BL döntőig meg sem állunk!

Dátum | 2009. 11. 03.
Szerző | Daks
Csoport | JÁTÉK

Egy játék újságíró  számára mindig hálátlan feladat focis címeket tesztelni. A FIFA és a PES immáron közel egy évtizede marja egymást, a nagy párharcnak pedig nem csak szemtanúi, de résztvevői, sőt gerjesztői is vagyunk. Ha egyik évben az EA játékát hozzuk ki győztesen, akkor a PES tábor lázad fel az újság ellen, ha viszont az ő kedvencük nyer, akkor a FIFA rajongók szedik szét a szerkesztőséget. Ez elől nem lehet elmenekülni, keményvonalas játékteszterekként pedig bár nehezen, de sikerült beletörődtünk a dolgokba. Most következzen a Pro Evolution Soccer 2010 próbája, és ahogy a FIFA 10-et, úgy a fair play jegyében ezt is újgenerációs konzolon, egészen pontosan Xbox 360-on teszteltük le. Mindenki felkészült? Kezdődjék a háború!

Aki megtalálja a háttérben a Konami reklámot, az kap egy gumicukrot!
Ahogy az előző években, a Pro Evolution Soccer idén is átesett kisebb-nagyobb javításokon, egy arasznyival mindenben jobb lett az előzőnél, ám nem csak a változatosság miatt érdemes beszerezni belőle egy példányt a FIFA mellé. A Konami hosszú tárgyalásokat követően tavaly elnyerte a Bajnokok Ligájához tartozó jogokat, így a játéknak köszönhetően újfent részt vehetünk a kicsiny hazánkat is felkorbácsoló UEFA sorozatban. A Champions League menüpontra nyomva tolhatunk barátságos meccseket, de lejátszhatjuk az egész bajnokságot is, az elejétől a végéig. A sorozat hatalmas élményt nyújt az UEFA megszállottaknak, a menü itt átalakul királykékké, az animációk csak a kupáról szólnak, valamint a Royal Philharmonic Orchestra és az Academy of St. Martin in the Fields által közösen előadott UEFA induló is többször felcsendül. Hát kell ennél nagyobb ajándék egy igazi drukkernek?

Egy klasszikus összecsapás: kékek a pirosak ellen
Az UEFA fordulókon kívül hagyományos meccseket is tolhatunk a PES 2010-ben. A játék kinézete ilyenkor alapértelmezett szürke-magenta színkombinációba öltözik, a betonpályát szimbolizáló menüben a pontok pedig a kezdőkör köré kerülnek. Az Exhibition menüpont alatt játszhatunk sima barátságos meccseket, a Master League szolgál a már jól ismert menedzselésre, a League Cup a különböző bajnokságok és tournamentek otthona, míg a Become a Legend a FIFA-féle Be a pro alternatívája, melynek segítségével mindig csak egyetlen, előre kiválasztott embert tudunk irányítani. A többi menüponton végigfutva még megemlítendő a Community, ami a többjátékos bajnokságok otthona, a multiplayer meccseket kiszolgáló Online, a különböző helyzetek gyakorlására jó Training, a játékosok és csapatok neveinek megváltoztatását lehetővé tevő Edit, illetve a beállításokat rejtő System Settings. A különböző lehetőségeket nem kell ecsetelni, mindegyik a klasszikus séma szerint működik, senkit nem fog meglepetés érni ezek alatt.

A játék a szokásos újdonságokat vonultatja fel, a grafika szebb lett, javítottak a focisták animációján, a csapatjátékon, illetve a Teamvision 2.0 névre keresztelt megoldásnak köszönhetően a mesterséges intelligencia is okosabb lett. A javítások a régebbi játékhoz képest szemmel láthatóak, sőt a FIFA 10-hez hasonlóan a nyolcirányú játékirányítást is teljes 360 fokos vezérlés váltotta le. Ily módon még izgalmasabb és még realisztikusabb meccseknek lehetünk a részesei, a legjobb pedig, hogy az új fejlesztőcsapat ígéretei szerint a jövőben rengeteg DLC és update is érkezni fog a játékhoz. Bár ezek valószínűleg hibajavítások és licencfoltozások lesznek csak, de azért szeretettel várjuk őket, elvégre a CS-n kívül kevés patch volt a játéktörténelemben, ami elrontotta volna az alapanyagot!
 
Nem sokon múlt, mint ahogy az sem, hogy tökéletes játék legyen a PES 2010
A Pro Evolution Soccer mindig is a nagyszerű szimulációról, a precíz irányításról  és a majdhogynem tökéletes játékélményről volt híres. Ezt most sem változott meg, és bár a FIFA 10 nagyon beerősített idén, talán egy kicsivel még most is a PES nyújt élvezetesebb meccseket, az emberek valahogy itt valósághűbben mozognak, jobban összedolgoznak, és magát a futballt is egy magasabb, művészibb szinten űzik, mint a konkurenciánál. A nehézségi szintet is jól eltalálták a fejlesztők, a FIFA sorozattal ellentétben itt szélesebb kínálat közül választhatunk, a beginner, amateur, regular, professional és top player kategóriáknak köszönhetően nagyobb eséllyel találjuk meg helyünket a játékban. Persze a skálát nem nagyon kell magyarázni, a beginner tényleg azoknak való, akik most látnak először focis játékot, a gép még akkor se rúg gólt, ha egy percre letesszük a kontrollert, míg a top player kategóriában csoda, ha X-re ki tudjuk hozni a meccset. Ezen a ponton viszont véget is vetünk a PES 2010 tejben-vajban fürösztésének, van ugyanis nem egy tényező, melyen a játék nagyon csúnyán elhasal.
 
Nappal szemben focizni olyan, mint széllel szemben... khm...
A sorozat legnagyobb hibájaként ismét előjönnek a foghíjas licencekből adódó problémák. Bár a kiadó rengeteg válogatottal leszerződött, megvannak az UEFA jogok, továbbá olyan nagy szövetségek is képviseltetik magukat, mint az francia Ligue 1, a holland  Eredivisie, továbbá az angol-, a spanyol- és olasz liga, mégis hiányoznak csapatok és játékosok a felhozatalból. A Bajnokok Ligájában például a 32 versenyben lévő csapatból csak 16 van a játékban, név szerint a Liverpool, a Manchester United, a Girondins de Bordeaux, az Olympique de Marseille, az Inter, a Juventus, az A.C. Milan, az AZ, az FC Barcelona, a Real Madrid, a Sevilla, a Standard de Liége, az FC Porto, az Unirea Urziceni, a Rangers Football Club és Besiktas JK. Így pedig nem az igazi az UEFA bajnokság, nekünk magyaroknak pedig főleg azért nem, mert nagy szívfájdalmunkra szegény Debrecen sem kapott helyet a játékban.

A grafika közepes lett, legalábbis ami a konzolos verziót illeti, ebben a kategóriában a FIFA 10 ugyanis keményen elverte az új PES-t. A motor már kikopott, mindig csak foltozgatnak rajta, nincs igazi előrelépés, a színek mattak, a játékosok pedig bár viszonylag jól kidolgozottak, mégis műanyagok és mesterkéltek. Az összkép azért tűrhető, főleg akkor nagyon élvezetes a játék, mikor a Nap elvakítja a pálya egyik felét, de a közeli képeken a konkurencia játéka szebbnek bizonyul, abban igazi érzelmeket lehet leolvasni az emberek arcáról, van bennük élet, és tényleg emberként viselkednek.
 
Mister Denilson, szabad egy közelit?
A hangok terén sem teljesít jól a Pro Evolution Soccer 2010. A zenei felhozatal közepes, a menüben nem sok igazán nagy slágert hallani, sőt még olyan régi számokat is találni, mint a Kaiser Chiefs: Ruby, melyet már a PGR-ben és a Guitar Heroban is untunk, az UEFA anthem viszont mindenért kárpótol, tényleg olyan az egész, mintha arra a pár másodpercre egy teljesen más bolygóra repülnénk el. Az értékelést viszont legjobban a kommentátorok húzzák le, a két angol úriember nagyon unalmasan beszél, semmitmondóak a mondataik, fel sem érnek a FIFA 10-ben hallott Hajdú B. István, Faragó Richárd pároshoz, akik poénosan, lazán, életszerűen fogják fel az egészet – és nem utolsó sorban még magyarul is beszélnek.
 
A Konami reklámkereső akciónk továbbra is áll!
Ami a játékélményt illeti, ebben a tekintetben a PES még mindig nagyon profi, hatalmas és hihetetlen klassz meccseket lehet benne nyomni, ha emellett meglenne egy FIFA-szintű  kivitelezés és támogatás, akkor azt mondhatnánk, hogy megtaláltuk a tökéletes focis játékot. Így viszont két rossz közül kell választanunk, kinek kénye-kedve szerint. Aki jó játékélményre, profi futballra vágyik, az a PES mellett fog kikötni, akit pedig a tartalom és a megvalósítás vonz, azt a FIFA rajongótábora kaparintja majd meg, az egyesülésről pedig még csak ne is álmodjunk, ahogy az elmúlt tíz évben, a következő tízben is ugyanez lesz a felállás.

Ami a PC-s verziót illeti, pont az ellenkezője igaz mindennek. Személyi számítógépen nem csak, hogy minden tekintetben jobb és élvezetesebb a PES, de még szebb is, a FIFA öreg motorja nagyon az utolsókat rúgja ott, már az is rejtély, hogy miért húzták eddig a használatát. Gépen ráadásul nem kell törődni a licencgondokkal sem, egy egyszerű rajongói patch megold minden problémát, konzolon viszont nincs ilyen, így manuálisan kell megalkotni a kedvenc csapatunkat, ami ugye akár hosszú órákba is telhet – már akinek van kedve hozzá.
 
Háttérben az alternatív PES logó
Summa-summarum, a konzolos Pro Evolution Soccertől azt kaptuk, amit megszoktunk. Élményben leverte a FIFA 10 koronáját, minden másban viszont alul maradt. A látvány csúnyább, a hangok a közepes zenei összeállításnak és a vaskalapos brit kommentátoroknak köszönhetően nem a legjobbak, és bár azt mondják, hogy a focis játékok megunhatatlanok, a szavatosságot nézve itt mégse mondható el ez, kivéve persze csak akkor, ha a konkurencia nincs ott a polcunkon. Reméljük kicsiny tesztünkkel sikerült reális képet adni az idei FIFA-PES helyzetről, a kommentekben pedig várjuk a véleményeket és hozzászólásokat! Ki melyik játékra esküszik?

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Lavin
2009.11.03. 21:14
Gyenge grafika? Jól vagy ember?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ricsi120
2009.11.03. 21:36
Hát barátom, ez a játék 80%? Nem értem hogy miért csak ennyit adtál, ez a játék is minimum 90%. Ráadásul ha próbáltad volna a Fifa2010 PC verzióját rájönnél hogy ez egy megváltás ahhoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Csaber
2009.11.03. 21:38

Kérem a gumicukromat a( tribünökre van felírva és a pálya melletti raklámtáblákra  )

na még páran kérjük a gumicukrunkat  és DHL-es kocsi rohangálhat az egész országban gumicukrot osztani 

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sleszakdan...
2009.11.03. 21:47
hát apám rántsd fel rendesen a grafikát és meglátod hogy az bizony nemgyenge a gumicukromat meg kérem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sleszakdan...
2009.11.03. 21:51

ha konzolon próbáltátok akkor srry

de ha jól értem akkor ez a game pc-n hibátlan mert ugye mindkét hibaként feldorolt tényező pc-n nincs.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tobias88
2009.11.03. 22:09
Innen leszűrhető hányan olvassák el a cikket!!! "Most következzen a Pro Evolution Soccer 2010 próbája, és ahogy a FIFA 10-et, úgy a fair play jegyében ezt is újgenerációs konzolon, egészen pontosan Xbox 360-on teszteltük le." Xbox 360on tényleg csúnya a PES, ugye nem is lehet állítani (D@aniel)! Ricsi120, Xboxos verziókról van szó még mindig... Ráadásképp játékélményben én a boxos fifát jobbnak találtam! És igen, én egy vérbeli PC-s PES rajongó vagyok a 3as verzió óta, még ha az diavetítés is volt mindegyik gépen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tobias88
2009.11.03. 22:12
Pc-n egy hiba van, hogy a kapusok sok gólt engednek be, amúgy tényleg tökéletes! Csak egy dolgot hiányolok belőle, a boxos fifa passzrendszerét, mert abban sokkal jobban számít, hogy meddig nyomod, pesben csak az, hogy nagyjából meddig (közeli-távoli emberhez passzoljon)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vardar
2009.11.03. 22:51
És még az áruk is ugyanannyi. Ember legyen a talpán aki dönteni tud. Szerintem a grafika egy szintig /6-od rangú dolog, amíg felismered, hogy ki-kicsoda addig szerintem ne az legyen már a legfontosabb. Első focis játékom a Fifa 07 volt, engem már az a grafika is lenyűgözött, éppen ezért ezek az évenkénti foltozgatások inkább pénzlenyúlásnak tűnnek, mint valós fejlesztésnek. Azért viszont őszinte részvétem, a konzolostársadalomnak, hogy nem tudják egy moddal megoldani ezeket a licencelési gondokat. Évekkel ezelőtt láttam egy London F.C-s screenshotot(az talán az Arsenal volt) és mélyen megrázott, hogy itt tartunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. danikollar
2009.11.03. 23:08
Nem kell idekeverni a pc-s FIFA-t, mert az egy hulladék, attól tényleg jobb a PES, de hát itt most xbox360-ról van szó és szerintem itt a FIFA a jobb sokkal. Én pc-n is és xbox360-on is kipróbáltam mindkettő játékot. A cikk írója szerinte a PES-ben élethűbb az emberek mozgása, hát nekem meg pont ez az egyik pont ahol elvérzik a FIFA-val szemben, mert szerintem a FIFA-ban jobb az emberek mozgása. A másik, hogy a PES-ben jó lenne a nehézségi szint elosztása, szerintem ez is hülyeség, mert regular-on nagyon könnyü, professional-on meg már irtó nehéz, a két szint között pedig hatalmas űr, ami bosszantó. De ettől eltekintve jó játék, és tetszik benne a BL, bár tényleg érthetetlen, hogy miért nem az a 32 csapat van benne, akik a való életben is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zaki27
2009.11.04. 12:13
Mi ez? Pont, hogy a PES az életszerű játék, és nem a fifa... Amikor vonalon húzzák a labdát egyik játékostól a másikig.... Meg lehet nézni a fejeket, Van Persie feje, hol hasonlít rá, sehol... A PES sokkal szebben dolgozta ki az arcokat, a mezek gyűrődését, az esős meccseket, a gyep hiányokat néhol a pályán. A pc-s verzióról beszélek. A kedves cikkíró tán elnézett valamit?????? Komolyan mikor látja már be mindenki, hogy a PES ezerszer jobb mindenben a fifa-nál....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. danikollar
2009.11.04. 12:21
De most xbox360-ról van szó te elvetemült nagyokos!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!