iPon Cikkek

Philips BDM4065UC: a TV-m kisebb volt ennél a monitornál

Dátum | 2015. 07. 21.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Manapság már a vízcsapból is a 4K folyik, de azért az se holnap lesz, hogy a filléres gépek mellé is 19 colos monitorokat adnak majd ekkora felbontással. Már csak azért sem, mert a szoftvereknek is fel kéne nőni a magas DPI kezeléséhez. Ami a mobiljainkon már évek óta működik, az PC-n egyelőre még csak működget. Ettől függetlenül a 4K-s kijelzők szépen lassan elárasztják majd otthonainkat, TV-t például már egész emberi áron lehet kapni UHD matricával, és igazából monitorok frontján sem panaszkodhatunk, bár az első olcsónak kikiáltott felhozatal elég silány lett, köszönhetően a felhasznált TN paneleknek, amik még a kategóriájukon belül sem számítottak acélosnak. Aztán szépen lassan a prémium panelek is elkezdtek utat törni maguknak, pár hónapja már az Acertől teszteltünk egy kiváló minőségű 27 colos terméket, ami már bekúszott 200 ezer forint alá. Ez persze még mindig nem olcsó, de ilyenkor emlékezzünk arra, hogy az első 4K-s monitorok 32 colosak voltak, és 1 millió körül dobálták őket, pedig még tele voltak gyerekbetegségekkel.
Az Acer újdonsága mellett viszont majdnem elkerülte a figyelmünket, hogy surranópályán megérkezett egy igazi különlegesség a Philipstől: 4K-s felbontás, négy digitális bemenet, VA panel és… 40 colos, tehát 100 centis átmérő. Elsőre ez talán túlzásnak is hangzik egy monitor esetében, de azt kell mondjuk, hogy ha van hely kipakolni, akkor pár nap után már nem szívesen adja vissza az ember, könnyű hozzászokni. A legjobb az egészben, hogy ezen a méreten még a 4K is élvezhető mindenféle extra DPI kezelés nélkül. A képpontsűrűsége ugyanis körülbelül akkora a Philips monitorának, mint egy 2560*1440 pixeles 27 colos kijelzőnek (110 vs 109 PPI). Kényelmesen el lehet tehát férni rajta, és még csak nagyító sem kell hozzá. A legjobb dolgot pedig még nem is mondtuk: mindezt 200 ezer forint környékén lehet hazavinni, tehát abszolút nem fogott vastagon a Philips ceruzája. Csoda, hogy ezek után kíváncsiak lettünk a BDM4065UC azonosítóval ellátott monitorra?
Fizikai jellemzők A monitor egy óriási, de meglehetősen vékony dobozban érkezik, amit kibontva először tartozékok garmadájával fogunk találkozni. Tápkábel, 3,5mm-es jack csatlakozós audió kábel, VGA (D-sub), HDMI és DisplayPort, valamint egy RS232-es kábel vár ránk, némi olvasnivaló és egy CD mellett. A papírok közül az egyik egyébként büszkén mutatja, hogy a mérések szerint mennyire színhelyes új szerzeményünk a gyárilag kalibrált sRGB profilban.
Szemből nézve túl sok érdekesség nincs a monitoron. Óriási panel vékony keretekkel körbevéve, alul egy Philips felirattal, ami mellett a power lednek olyan alacsony fényereje van, hogy sosem fogja elvonni a figyelmünket a kijelző tartalmáról. Ez készenléti állapotban szép lassan villog, de még az sem zavaró, úgyhogy talán nem is gond, hogy nem lehet kilőni. A talp viszont olyan, mintha csak egy TV-től örökölte volna az óriás monitor (és valószínűleg így is történt). Ez azt jelenti, hogy abszolút ZÉRÓ a beállítási lehetőségek száma. Még döntögetni sem lehet a képernyőt, olyan luxusdolgokat meg kár is felhozni, mint a magasságállítás. Nos, ezzel még talán meg is lehetne barátkozni, főleg, hogy hátul vannak szabványos VESA furatok (200mm), tehát szükség esetén pl. falikarra tehető a monitor, de az már necces, hogy a mi példányunk gyárilag egy kicsit hátrafelé dőlt, így ki kellett támasztanunk a talpat hátul, hogy kihúzza magát a panel. Máshogy nem megoldható, mert 4-4 csavar tartja szorosan a talpon a kijelzőt, tényleg nulla állítási lehetőséggel. Némi szórás egyébként lehet a gyártásban, mert körbenézve a neten azt találtuk, hogy van akinek teljesen jó volt a dőlésszög, és volt, akinek pedig enyhén előrefelé nézett a panel (ami veszélyes is lehet, mivel nem egy könnyű termékről beszélünk). Az első rossz pont tehát megvan, de ez még szükség esetén orvosolható.
Hátul baloldalt van a tápcsatlakozó (a tápegység beépített), a főkapcsoló, és a sarok környékén egy kis joystick-szerűség, amivel az OSD-ben mászkálhatunk. Jobbra egy négyportos USB 3.0 hub várja, hogy használatba vegyük, a videó és audió csatlakozók pedig fura módon a monitornak majdhogynem a bal oldalára kerültek (szemből nézve), de azért egy kicsit süllyesztve, hogy a kábelek ne szúrják ki a szemünket. Felülről lefelé haladva van itt egy füles kimenet (legalább könnyen elérhető helyen), egy audió bemenet, majd öt videó/audió csatlakozó van. Két HDMI (az egyik MHL-es), egy DisplayPort, egy mini-DisplayPort és egy D-sub. Ez azért már elég szép kínálat, és még értelme is van, mert a monitoron több forrás képét is nézhetjük egyszerre, ha úgy tartja kedvünk. Ezen kívül túl sok mindent nem lehet elmondani a BDM4065UC fizikai jellemzőiről, maximum még annyit, hogy nem a világ legstabilabb egyénisége. Mivel a panelt körülbelül a saját súlya (és pár csavar) tartja a helyén, ezért egy hirtelen mozdulattal könnyen feldönthető, ez TV-knél is problémát szokott jelenteni. OSD A menü teljes egészében a hátsó joystickkel vezérelhető. Az OSD óriási, elég nagy részét kitakarja a képernyőnek, és egy kicsit pixelesnek is hat (alacsony felbontású), de legalább könnyen elérhető benne minden. Ha balra húzzuk a joysticket, akkor felbukkan a SmartImage menü, amiben előre eltárolt profilok közül válogathatunk. Ha felfelé toljuk a kart, akkor a MultiView menü jön fel, amiben rengeteg féle PIP és PBP beállítás van. „Kép a képben” módban két bemenet lehet egyszerre aktív, míg „kép a kép mellett” esetében kettő, három, vagy akár négy is, ilyenkor felosztja négy Full HD-s részre a panelt a szoftvere. Ha lefelé toljuk a joysticket, akkor gyári beállítások mellett az audió bemenetek közül válogathatunk, de ha ezt feleslegesnek tartjuk, akkor megváltoztathatjuk az irány jelentését. Maradt a jobbra tolás még, mint opció, ezzel léphetünk be a nagy menübe, ahol testre szabhatjuk a szokásos dolgokat.
Kicsit furcsa mondjuk, hogy ha a kontrasztot állítjuk, akkor egy jobbra tolással aktiváljuk az állítgatás lehetőségét, majd bár vízszintes skálát mutat az OSD, mégis a fel-le mozgatás növeli vagy csökkenti az értéket, ha véletlenül balra tolnánk a kart, akkor kilépünk a menüből. Pár perc alatt megszokható, de nem túl logikus az irányítás a csúszkák esetében. A Picture menüponton belül a SmartContrast a dinamikus kontrasztot takarja, a SmartResponse-zal pedig a túlvezérlést állítgathatjuk. Érdekes módon egy pixel mozgató funkció is van, amivel leginkább a plazma képernyőknél találkozhatunk. Induláskor szokott is szólni a Philips monitora, hogy ne legyen sokáig ugyanaz a képernyőn, mert az beégést okozhat, és ez ellen küzd a pixelmozgatás, de egy modern TFT menüjében fura ilyet látni. Biztos ami biztos, bekapcsolva hagytuk, beégéssel az egy hetes tesztidőszak alatt nem találkoztunk, de meg is lepődtünk volna ha nyomott hagyott volna egy statikus kép a monitoron. Érdemes még kitérni rá, hogy a Setup menüpontban a DisplayPort verzió gyárilag 1.1-re van állítva. Ha csak nincs valami ős videókártyánk, indítsunk azzal, hogy ezt átállítjuk 1.2-re, különben csak 30Hz mellett élvezhetjük a 4K-s felbontást.
Ha nem tudnánk megbarátkozni az OSD-vel, akkor érdemes feltelepíteni a mellékelt CD-n lévő Smart Control alkalmazást, mert azzal sok beállítás elvégezhető egérrel is, sőt, van benne intelligens képfelosztó is, ami ekkora felületen jól jöhet, ha kettőnél több ablakot akarunk kirakni a képernyőre. A Smart Control viszont telepítés után mindent visszalő gyári állapotba, szóval ha már kalibráltuk a monitort, jó ha megjegyezzük mit mire állítottunk be.
Képminőség A panel fényes bevonatot kapott, ami szerencsére csak mérsékelten tükröződik, szóval nem óriási borotválkozó tükörnek fogjuk használni a monitort. A felhasznált VA panel 8 bites, tehát trükközés nélkül képes 16,7 millió szín megjelenítésére. Már gyárilag is gyönyörű ennek az óriásnak a képe, de enyhén hűvös, szóval azért nem árt neki egy kis extra kalibráció. Néhány perc szöszöléssel ezt az eredményt kaptuk (az OSD fotókon látszanak a beállításaink):
A 0,8-as átlag Delta E nagyon szép eredmény, és egyénileg sincsenek óriási kilengések. A VA panelnek ráadásul van pár igen előnyös tulajdonsága az IPS-ekhez képest. Kezdjük a kontrasztaránnyal, ami ebben az esetben statikusan is 5000:1 környékén mozog, ami nagyon szép érték. Felhősödés sincs, a feketék pedig tényleg igazán sötétek. Ez eddig persze álomszépnek hangzik, akkor miért nem használ mindenki VA paneleket? Nos, a látószögei például nem olyan jók, mint egy IPS panelnek. Persze még így is messze a TN felett van, de horizontálisan nagy szögekben ez a monitor például egy kicsit mosottabbnak tűnik, és fakóbbnak, vertikálisan pedig ez hamarabb jelentkezik. Erős színváltozás szerencsére nincs, ami jellemző néhány VA panelre (főleg régebbiekre), de a Philips kijelzője nem sárgásodik, szemből pedig nem láttunk sehol elváltozást rajta, de ha például fölé állunk, akkor látszanak a változások. Ami még gond lehetne, az a sebesség, mert IPS kijelzővel már 144Hz-es gamer csodákat is építettek, de azért a BDM4065UC-nek sincs oka panaszkodni.
A sebességre még visszatérünk, egyelőre foglalkozzunk a háttérvilágítással. A szokásos W-LED-es megoldással találkozhatunk a gigászi panel mögött, aminek - mint a fenti ábra is mutatja - a fényerő-eloszlása nem a legjobb. Főleg a sarkokban vannak problémák, amiket a szemünkkel nehéz észrevenni, de sajnos nem lehetetlen. Megoldásként választhatjuk a Smart Uniformity sémát a menüből, ami kiegyenlíti a fényerőt, de cserébe még ha újrakalibráljuk is a monitort, némi kontrasztot és maximális fényerőt veszítünk. Az eredmény viszont ragyogó, teljesen véletlenszerű helyeken néztük meg a kijelzőt, és a jobb alsó sarok kivételével 10%-on belül volt a fényerő eltérés mindenhol, ez már nagyon szép teljesítmény. És igazából egy kis kontrasztvesztéssel is még messze az IPS-ek felett vagyunk, úgyhogy érdemes lehet elgondolkodni ezen mód használatán, mert nagyon jó kompromisszumot nyújt. Amivel viszont 2015-ben nehéz kibékülni, az az, hogy PWM-es a háttérvilágítás. 240Hz-es a vezérlő, alacsony fényerő esetén az erre érzékeny szeműek villódzást tapasztalhatnak. Maximális fényerő esetén természetesen nincs gond, mert akkor folyamatosan mennek a LED-ek. Jó hír, hogy ha játszanánk a monitoron, akkor vészmegoldásként elővehetjük a Full HD-s felbontást is, mert annak nagyon szép a felskálázása, így nem gond, ha a gépünk nem tud mindent 4K-ban futtatni (ahhoz azért egy elég brutális erőmű kell). A 720p sem ronda, de azt már bűn ekkora monitoron használni. Hivatalosan a panel két szürkeárnyalat között 8,5ms alatt képes váltani, ha pedig maximumra tekerjük a túlvezérlést, akkor ez lecsökken 3,5ms-ra. Gyárilag viszont ki van kapcsolva a túlvezérlés, és azt kell mondjuk, hogy valószínűleg nem véletlenül. Így érzésre tényleg hozza a 8ms körüli szintet a panel (ami VA esetében elég jó), úgyhogy kb. a profi, gyors játékokat használó játékosok kivételével mindenkinek megfelelő lesz (ők pedig úgyis egy 144Hz-es előtt ülnek). Pont ezért nem is érdemes bolygatni a túlvezérlést, mert bár valamennyi gyorsulást hoz, a túlvezérlésből fakadó hibák nagyon látványosak, a legerősebb beállítás szinte érthetetlen volt számunkra, még a kevésbé érzékeny szeműeket is zavarta a szerkesztőségben, teljesen felesleges. A bemeneti késés átlagos, szóval mondhatni passzol a 8ms-os sebességhez, akit az nem zavar, azt a minimális lag sem fogja. Végezetül, bár nem a képminőséghez tartozik, de érdemes megemlíteni, hogy van két darab 7 wattos hangszóró is a monitorban, amik meglepő módon elég jól szólnak, pedig még hangzatos PR nevet sem kaptak. Persze tudni kell a helyükön kezelni őket, ezek vékony testben lévő apró hangsugárzók, de ebben a ligában egyértelműen az átlag felett vannak, szóval ha épp nincs rendes hangfal vagy füles a közelben, akkor simán át lehet vészelni velük néhány sorozatrészt.
Verdikt Elég fix trendnek látszik már évtizedek óta, hogy minden kijelző szép lassan növekszik az ésszerű határokon belül. A notebookok lehetnek a kivételek a hordozhatóság miatt, de például a mobilok pár évvel ezelőtt még jóval kisebbek voltak, táblából se gondoltuk, hogy lesz 12 inches, és emlékszem a 90-es években, mikor meglett az első 17 colos CRT monitorom, úgy éreztem én vagyok az élet császára. Aztán kijöttek az LCD-k, és a 17 col pár év alatt teljesen átlagos méret lett, 20 hüvelyknél kezdődtek az igazi drágaságok. Napjainkban az átlag méret a 24 col, de már 27-es kijelzők is kaphatóak nagyon jó áron. Az igazán nagyravágyóknak pedig ott vannak a 32 colos óriások, és a 34-es extra szélesvásznú különlegességek. Vagy a Philips gigásza, ami le sem tagadhatná TV-s gyökereit, de ezt mi annyira nem bánjuk, mert a 40 hüvelykes VA panel igazán jól teljesített. Az egyetlen dolog, amit nem kellett volna magával hoznia a TV-k világából a BDM4065UC-nek, az állványa, az ugyanis annyit tud, mint egy kődarab. Egy helyben tartja a panelt és csókolom.
A 40 col egyébként nagyzolásnak tűnhet, de sok felhasználónál valószínűleg értelmet ad a 4K-nak. Munkára például tökéletes ez a kijelző, kényelmesen elférhetünk mindennel, és sasszeműeknek sem kell lennünk. Filmet nézni olyan rajta, mint egy jobb TV-n, a játékok terei pedig igencsak grandiózusnak tűnnek. Mindezt pedig olyan áron, amennyiért nemrég még a jobb 27 colos monitorokat osztogatták. Ha nem PWM-es lenne a háttérvilágítás, és lehetne állítani a talpon, akkor 200-ért ez lenne „A” monitor, így viszont szimplán csak nagyon jó vétel azoknak, akik egy nagy monitort szeretnének, és nem tartják zavarónak az említett hátrányokat (és tapasztalataink szerint ebbe elég sokan beletartoznak). Tehát bár nem tökéletes ez a kijelző sem, a kvalitásai és az ára miatt úgy gondoljuk mindenképpen jár neki az ajánlott plecsni, mi nagyon megszerettük a tesztidőszak alatt.
Pro: + Magas kontrasztarány, igazán mély feketék + Jó ár + VA panelhez képest megfelelő sebesség Kontra: - PWM-es háttérvilágítás - Buta állványzat (nulla állíthatóság) - Alap beállításon rossz fényerőeloszlás Hasznos linkek Hivatalos oldal: Philips BDM4065UC Vásárlás: iPon webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

48. Antos
2015.07.21. 08:19
Már mióta ezen a monitoron gondolkodom, de még nem mertem megvenni a VA panel miatt. Ha élőben látná az ember egy IPS mellett, lehet nem tűnne vészesnek a dolog. Viszont jobb a kontrasztja és a feketéje. IPS-hez képest annyit ad, mint amennyit elvesz. De az ára brutálisan jó és azért esztétikailag is eléggé ott van. Volt ez 193 ezerért is korábban, annyiért azért már igazán megérte annak a pár szerencsésnek, aki akkor nyúlt bele Aki ezzel 4K-ban akar játszani, minimum 980GTX vagy SLI
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. nemlehet
2015.07.21. 09:01
Nekem van itthon IPS és TN is és abszolut nem érzem jogosnek ezt az IPS az isten hisztit.
Igen, valóban szebbek a színek és kicsit jobb a vízszintes betekintési szög, de ha nem vagy fotós vagy nincs olyan munkád ahol a színhűség elsődleges akkor nyugodtan megveheted a VA-t is. Mondjuk engem a színhűség hiányánál jobban zavar az IPS glow, de mást meg ez nem zavar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. CyberPunk6...
2015.07.21. 09:11
Azt hiszem megvan az a monitor, amit 3 éve keresek...

Philips BDM4065UC - Téged választalak!

Tökéletes lesz munkára és mellé fél évente 1-2 játék végigtolására.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. FaL
2015.07.21. 10:11
Ez a PWM-es háttérvilágítás bővebben mit takar? Gyakorlatban ha éles szemű vagyok (nem vagyok) akkor mit látok zavarónak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. BReal
2015.07.21. 10:28
Technikailag nem tudom mit takar, de gondolom a gyakorlatban a PWM-es villódzásról van szó. Ami azért furcsa, mert amikor a monitoromat vettem nemrég, azt mondták. hogy a monitorok nagy része már PWM-mentes. Oké, ez egy 40 collos UHD monitor 200e körüli áron, lehet ezzel (is) kellett kompenzálni a jó árat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. wishformor... FaL
2015.07.21. 10:30
Hogy villodzik, es masodpercenket par szazszor kiveria szemed. ilyenbol csak azt szabad megvenni ami flicker free megoldast is nyujt, de ebben az arkategoriaban vaszleg ez nem lesz benne. igy meg abszolut felejtos, egesz napi munkahoz meg foleg, mert kifolyik a szemed....
S ez igy ebben a formaban vicckategoria sajna. Nem lehet nagyon meguszni egy 30" feletti 4k-s normalis kijelzot 350 penz allatt, ezt el kell felejteni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. pdx06
2015.07.21. 10:33
Nincs semmi különös abban hogy növekednek a monitorok. Én már vissza se tudnék szokni 32" alá. Egyszerűen élvezhetetlenek már kis méretben a PC szolgáltatásai, legyen az akár video, akár játék, akár férőhely. Igaz én egy fölös LED tévét használok monitornak de teljesen meg vagyok elégedve a minőséggel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. CyberPunk6... BReal
2015.07.21. 10:45
A PWM azt jelenti, hogy impulzusszéleséggel vezerélik. Tehát egy állandó frekvenciájú négyszögjel kitöltési tényezőjár változtatják.

Ha 100%, akkor mindig be van kapcsolva, ha meg csak 50%, akkor a periódus felében be, a másik felében pedig ki van kapcsolva.
De te ezt nem villogásnak, hanem gyengébb fényerőnek látod.

240HZ-en ez a villogás nem vágja szét a szemedet, nem fog kifolyni, emiatt ne aggódj. Szerintem csak azért írták bele a cikkbe, mert féltek leírni, hogy észrevehetetlen. (vagy pedig valójában nem 240 hz-s).

Csak viszonyításképpen mondom, hogy egy csomót árulnak / árultak ennek a felével...

egyébként meg úgysem 10% fényerőn fogod használni, ez nem laptop, hogy spórolj az energiával, egy 50% meg szövegolvasáshoz sem megterhelő már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. i2k010 pdx06
2015.07.21. 10:48
"Én már vissza se tudnék szokni 32" alá. Egyszerűen élvezhetetlenek már kis méretben a PC szolgáltatásai, legyen az akár video, akár játék, akár férőhely."

Ha csak nem 3840*2160-as (4K) az a tévéd, akkor bizony pontosan ugyanakkor helyed van a "monitorodon", mint bármely más FullHD megjelentő esetében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. CyberPunk6... i2k01...
2015.07.21. 11:07
Lehet 2560*1440 is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. pdx06 i2k01...
2015.07.21. 11:08
Ez igaz, viszont nem mindegy hogy mennyire látszódik. Hiába fér el ugyanannyi ablak egy kis monitoron, ha nem tudod elolvasni a méretarányok miatt, ja és még ottvan a DSR/VSR funkció ami az általad leírt problémán hivatott segíteni Azzal még lehet egy kis helyet nyerni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. BReal Cyber...
2015.07.21. 11:45
Köszi szépen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. R.Soma
2015.07.21. 12:27
Na, hát én ugye ilyet hajtok már egy ideje, a termék oldala alatt le is írtam már részletesen a tapasztalataimat (amelyek nagyjából teljes átfedésben vannak a cikkel), szóval itt nem ismételném magam. Talán csak annyi, hogy ez a PWM dolog nagyon túl van lihegve szerintem. A smartuniformity (amit úgyis bekapcsolsz, mert nagyon sokat javít az eloszláson) használata csökkenti a maximális fényerőt, ezért 100%-on sem fogja folyatni a szemed, ha pedig még ez is túl sok, akkor a videokártya beállításainál is le lehet húzni még, tehát a PWM teljes egészében kikerülhető. Az meg a másik, hogy nagyon kevesen érzékenyek rá, az emberek többségét nem érinti még a feleekkora frekvencia sem.

Az én példányom is egy picike hajszálnyit hátrafelé dől (csak akkor veszed észre, ha nagyon megnézed és van mellette egy függőleges tárgy/faltörés), de annyira kicsit, hogy az üléspozíciómhoz és a magasságomhoz tökéletesen passzol, szóval nekem mázlim van ezzel. Én nagyon csípem ezt a monitort, bátran ajánlom mindenkinek, aki ilyesmiben gondolkodik, egyedülálló jelenség a piacon.

Hardver tekintetében meg olyan ez mint minden más 4k monitor, ha normális minőségben akarsz játszani, akkor legalább két kilót videokártyára kell költened, a belépő szint a 970 SLI. Viszont ha hajlandó vagy levenni a beállításokból, akkor egy darab 970-es kis kihajtja a játékokat (mediumon és minden szűrőt meg hülyeséget levéve), de még úgy is sokkal szebb a látvány, mint fhd-ban csutkán. Nyilván nem ez a cél, de így is működőképes. Arról nem is beszélve, hogy a különböző review-honlapokon keringő benchmarkok mindig a legdurvább rendszerigényű játékokat hozzák ultra beállításokkal, tehát a hétköznapi felhasználás (még egy 4k monitor esetében is) jóval zökkenőmentesebb, mint ahogy azt a tesztek mutatják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. HKMann
2015.07.21. 12:37
Ebben a méretben nincsen semmi, olyan, mitha 4 fullhds, 20" raaknénk egymás mellé
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. asdsa
2015.07.21. 13:36
Én 40"-on használom a FHD-t, mégis 150%-os nagyítást kell használnom, hogy lássam a megfelelő távolságból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. CyberPunk6... asdsa
2015.07.21. 13:37
Vagy nagyon rossz a szemed, vagy túl távolról nézed
.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Svindler R.Som...
2015.07.21. 14:33
Olvastam én is a véleményedet a termék alatt, szép részletes lett, örültem, hogy kb. ugyanazt tapasztaltuk. A PWM téma szerintem is túl van lihegve, napokat ültem előtte nem max. fényerőn és egyáltalán nem zavart, de mint mondod, meg lehet oldani egy kis trükkel max fényerőn is, és akkor még a nagyon érzékenyeket sem fogja zavarni.

Cyberpunk: Igen, nem akartam írni, hogy észrevehetetlen, mert akkor mindig jön valaki, aki közli, hogy de ő látja. Mindenesetre vagy 10 ember megfordult előtte nálunk, és még 50%-os fényerővel sem zavart senkit a dolog. Smart Uniformityval egyébként 200 cd/m^2 körül van a max fényerő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. CyberPunk6... Svind...
2015.07.21. 14:47
Az, hogy nem zavaró, az még nem jelenti, hogy nem nyírja ki a szemedet.

Ellenben a TV-k, olcsó monitorok,amik előtt az emberek ülnek kb 120Hz-n tolják, és ott is csak pár nagyon gány példány esetében, alacsony fényerőn a sasszeműek látják.

Én kimondottan érzékeny vagyok az ilyenre, és 120HZ-n mégsem látom már én sem.

Ez meg 240Hz, ezt már a szemed sem látja, nem csak az agyad. (pl a 24 fps-t a szemed látja, hogy darabos, de az agyad már nem)


Meg pár évvel ezelőttik tele volt, minden nyilvános hely 50Hz-n villogó fénycsövekkel, meg 50Hz-s TV készülékekkel. Na azok tényleg nyírták a szemet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. wishformor... Cyber...
2015.07.21. 15:35
"a 24 fps-t a szemed látja, hogy darabos, de az agyad már nem"

a szemedbol erkezo jelet az agyad dolgozza fel, tehat ha a szemed latja akkor.... mivan???

Ez megint a netto hulyeseg kategoria... ne gyertek mar mindig ezzel a 24 / 30 fps es hulyeseggel.
csak allitsad at a windozodban a 30HZ ra a monitort, es sirni fogsz apam amikor rangatod az ablakot....

kb 55-60 FPS felett mar nem zavaro....
es 120 HZ felett kb erzekelhetetlen, aki mast mond az vagy hazudik, vagy soha nem latott meg olyat... (vagy vak)
nem veletlen hogy nem kapsz monitort 30Hz-es frissitessel.

http://boallen.com/fps-compare.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. wishformor... Cyber...
2015.07.21. 15:48
120Hz az a mozgokep (szem fokusz) erzekelesre ertettem, a hattervilagitaas villodzast azt a retina periferias latofeluleten joval 120Hz felett is lehet erzekelni.

Oldalra pillanva szepen latszik hogy vibral az egesz. Ez sokkal jobban eszreveheto, ha tobb monitorral dolgozol es valtogat a szemed a monitorok kozott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. CyberPunk6... wishf...
2015.07.21. 15:49
A szem rengeteg előszűrést alkalmaz, mielőtt az agyba küldi azt a jelet.


Gondolom tudod, hogy a 24 fps és a 30 Hz összevetésének az ég világon semmi értelme nincsen...
Mivel egészen másról van szó a két esetben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. wishformor... Cyber...
2015.07.21. 15:52
inkabb adapter a szem mint filter...
ugyanis jelet alakit at, sugarzast, elektronikus jelekre.
nem szur az semmit

"Gondolom tudod, hogy a 24 fps és a 30 Hz összevetésének az ég világon semmi értelme nincsen..."
hat dehogyis nincsen DD Vsync free sync, Gsync mond valamit?
De itt felre erjtuk egymast sztem

Teged az zavart osze, hogy HZ et en most nem a memoria es a megjelnitett kep kozotti frissites surusegrol beszeltem.
hanem a hatterkep gyakorlatilag ki be kapcsolasarol 120 szor masodpercenkent... nah azt valoban teljesen felesleges osszevetni

attol meg a monitor lehet 60Hz-es a kep update-el es 120Hz es villodzo szornyeteg a hatterkep megvilagitasa miatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. CyberPunk6... wishf...
2015.07.21. 16:01
félreérted, az adott témában nincsen értelme, de majd otthon kifejtem este.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.21. 16:04
együtt laktok?

(tudom nem, de annyira adta magát, bocsi )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. wishformor... FaL
2015.07.21. 16:12
Aakr egyutt is lakhatunk

@Cyber
majd hazafele a boltbol hozzal mar 1 littyo tejet mer pudingot akarok csinalni.

latom kezdjuk szanaszijjel offolni a temat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Komplikato
2015.07.21. 16:19
Mondjuk a cikkben emlegetett drága 4K monitorokban IGZO panel van, ha olyannal tud valaki olcsó monizort, akár FHD/QHD felbontásban szóljon. De nem fog.

A Philips monitort már jó ideje figyeltem, mert jó áron van, vártam egy magyar cikkre bő fél éve és íme. Végre.

Más. Ha valakinek 150%-os skálázásnál is olvashatatlan valami FHD vagy nagyobb felbontásban, akkor nem az ő szeme rossz, hanem a Windows "híresen jó" skálázhatóságú GUI-ja a bűnős, meg rengeteg program írója, aki ilyen bénán oldotta meg. Más OS esetében ez már 10-15-20 éve is működött érdekes módon. Remélhetőleg a W10 és arra jövő alkalmazások végre megoldják ezt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. gombabacsi
2015.07.21. 20:11
sima hd-ben egy ekkora monitor mennyibe kerül? úgy értem mit ajánlanátok?
(tudom, tudom, ekkorában a sima hd kevés)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. pdx06 gomba...
2015.07.21. 21:25
Miért lenne kevés? Az UHD előtt is volt élet a 60" feletti tévék piacán, ugyanígy monitorra is érvényes ez a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Before
2015.07.21. 22:12
Van egy olyan érzésem, hogy megvan a következő monitorom... Bár nem sok indokot tudok kitalálni, hogy miért cseréljem le a 30-as Dellt, amit már kilenc éve használok...
Azt hiszem, a "csak" tökéletesen meg fog felelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Svindler gomba...
2015.07.22. 05:00
Az a vicces, hogy azok általában drágábbak, mint ez, szóval nem érik meg. Ha olcsóbban akarsz kijönni, akkor érdemes lehet a TV-k között nézelődni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. asdsa Cyber...
2015.07.22. 06:21
Nem a szememmel van a gond, hanem hogy ez 40", tehát nem 1 méterről fogja az ember nézni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. R.Soma asdsa
2015.07.22. 09:46
De.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Smooth44
2015.07.22. 09:47
Ha 2k vs fullhd esetén sikerült megszokni, akkor 4k vs UHD esetén is próbáljunk már meg különbséget tenni a kettő között.
Ez egy UHD monitor és nem 4k
(3840×2160 vs 4096×2160)
És ez nem csak szőrszálhasogatás, nem csak "kicsivel több képpont", hanem más képarány is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Smooth44 pdx06
2015.07.22. 09:49
Csak egy 60"+ TV-t a legtöbb ember 3m-nél távolabbról néz, míg egy monitort jellemzően 1m-en belül. Ha a 40" monitort se nézi ennél távolabbról, akkor ott azért észre fogja venni FHD vs UHD különbséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. CyberPunk6... asdsa
2015.07.22. 10:00
15'6-os fullhd laptopot el tudom elvasni nagyítás nélkül 1 méterről.

Akkor a háromszor akkora betűket szerintem el fogom tudni olvasni pár méterről.

Ha jó a szemem... Ami nem jó, szemüveges vagyok, és szemüveggel sem 100%-os a látásom.

Szóval de, a szemedde lvan a gond és szerimtem nézesd meg, de ezt most teljesen komolyan minden bántás nélkül mondom. Én is sokáig halogattam anno a szemüveget, de megéri és kell. Hidd el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. asdsa Cyber...
2015.07.22. 14:58
Nem rég voltam látásjavításon, tehát most elmondhatom, hogy nem vagyok vakegér. Visszaraktam egy kicsit alapra a DPI-t, egyszerűen hangyamozi az egész. Nem az, hogy nem lehet elolvasni a betűket, de rettenetesen kényelmetlen. Kb. 2,5m-ről használom, a távolabbi része kb. 30-35 centivel távolabb van tőlem. (igaz elég kitekert pozícióból nézem, nem merőlegesen középről)

Szerintem nem túl jó döntés egy ilyet megvenni 4k-ban. Vagy nézed 1-1,5 méterről, ahol benne ülsz a képben, vagy vakítod a szemedet a 4k felbontással. Akinek ez kell, az jobban jár egy 27"-os asztali monitorral.
(Nem értem miért néztek hülyének. Egy éve így használom a gépet, kontaktlencsével és nélküle. Egyszerűen a Win 7 (és a többi Win is) fosul skálázódik, és ekkora távolságban ez már FHD-n is zavaró. Ne vegyük már ide a noti, vagy a 21,5"-os kijelzőket, mert az teljesen más lapra tartozik.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kiskoller asdsa
2015.07.22. 16:07
Betűméret nem felbontás függő (vagy nem annak kéne lennie )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Before
2015.07.22. 20:09
Mi az a vga, ami a legkisebb fogyasztással, netántán passzív hűtéssel meg tudja ezt hajtani? Nem kell - különösebben - olcsó legyen, inkább a fentieknek feleljen meg.
Lehet, hogy láma kérdés, régóta nem követem már a gpu-trendeket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. CyberPunk6... asdsa
2015.07.23. 09:46
Véletlenül frissítettem és elveszett, amit írtam

Nem tudom te, hogy vagy vele, de én régen a 15"-os 800*600-as CRT monitort sem 15 hanem 80-100 centiről néztem és most a 24"-os 1902*1080-as monitorokat is.

Azért ha nagyobbat veszek nem fogok tőle távolabb ülni. Maximum annyira messze, hogy el tudjam olvasni KÉNYELMESEN, és így csökkentsem a fej és szemmozgás mennyiségét.

Ha nagyobbat veszek és arányosan távolabb is ülök, akkor nem veszek nagyobb felbontásút, de nekem nagyobb munkaterület kell, ezért kell a nagyobb felbontás, és ehhez az kell, hogy el is tudjam olvasni, ezért nagyobb lesz a képernypő, eszem ágában nincsen messzebbre ülni tőle. Akkor semmi értelme nem lenne.

Maximum annyival fogok messzebb ülni, ahol még kényelmesen olvasom el, hogy jobban belássam és ennyi.


A win10 meg végre kapott rnedes ablakelhelyező rendszert, amivel nem lesz gond, kényelmesen használni a nagy felületet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Mikosima
2015.07.23. 15:18
tetszik. Főleg..hogy mennyibe voltak a 4k -s monitorok 120 körül .. monitorok Ez meg egy TV- Ez még esni fog ,ha így halad szépen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Smooth44 Befor...
2015.07.24. 11:32
Attól függ, mi a célod vele. Csak böngészés/multimédia, vagy játszanál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pdx06
2015.07.24. 19:10
Én például meguntam a gép előtt ülést, egyszerűen nem tudok annyit ülni. Ezért gondoltam egyet és a falra tettem a 37-eset, az ágy elé. Most biztos jönnek sokan azzal hogy ágyból hogy lehet gépezni. Megmondom: nagyon kényelmesen, semmi kényelmetlen dolog nem zavar be még játék közben sem és mivel kb 2.5 méterre van a kijelző, még ígyis kényelmesen olvaszató.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rambustibi
2015.07.26. 16:05
Hdmi 2.0 csatlakozóval van szerelve, és DP 1.2-vel? Szóval tudja a 60Hz-et 4K valamelyik csatlakozó típussal?
Megtaláltam, ezt igazán leírhatták volna a tesztben, mert nem elhanyagolható:

"Optimum Resolution
VGA: 1920 x 1080 @ 60Hz
HDMI: 3840 x 2160 @ 30Hz, 2560 x 1440 @ 60Hz
DisplayPort: 3840 x 2160 @ 60Hz"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. R.Soma rambu...
2015.07.26. 17:40
Dp1.2 kábel jön hozzá, azzal tudja egyedül a 60Hz-et, mert a videokártyák közül nagyon kevés tud hdmi 2.0-t, az 1.4 pedig csak 30Hz. Szóval ha UHD 60Hz és a vga-d nem tud hdmi 2.0-t, akkor dp1.2. A hozzá adott hdmi kábel nem tudom, hogy viszi-e a 2.0 adatmennyiségét, ennek is utána kell nézni. Azt nem tudom, hogy a monitoron is külön kell-e tudnia hdmi 2.0-t. Lényeg a lényeg, dp1.2-vel biztosan tudja a 60Hz-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Before Smoot...
2015.07.27. 15:00
Komolyabban játékkal talan a Half Life 2-vel játszottam utoljára, meg a Far Cry-jal, szóval semmiképp nem mondanám magam hardcore játékosnak. Ennek ellenére nem zárom ki, hogy valamikor megtetszik egy játék, de ezért nem akarok vadabb VGA-t. Dolgozom, böngészek, filmet nézek, ez lefedi a számítógéphasználatom 99.999 százalékát.
Preferálnám az alacsony fogyasztást, a halk működést (leginkább a teljesen néma üzemmód tetszene), ezek érdekelnek elsősorban. A teljesítmény másodlagos. Addig érdekel a teljesítmény, amíg a fentieket kielégítően hozza...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rambustibi R.Som...
2015.07.30. 20:46
USB-n csatlakoztatott pendriveról lejátszik filmket és zenét maga a monitor?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. R.Soma rambu...
2015.08.02. 15:40
Nem hinném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jsipos.reg
2015.10.31. 12:00
Tudnátok ajánlani UHD-ban legalább 75 Hz-et tudó mnitort, 32"" felett?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!