iPon Cikkek

PlayStation TV - Mikrokonzol a Vita alapjain

Dátum | 2014. 11. 15.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK

A PS TV vagy korábbi nevén a PlayStation Vita TV egy apró mikrokonzol, amit a Sony több mint egy éve, 2013 szeptemberében jelentett be Japánban. A cég eredetileg csak a szigetország piacára tervezte kiadni az eszközt, de az USA, Európa és Ázsia többi részének váratlan érdeklődésére és nyomására világszerte elkezdték forgalmazni. A kis fekete doboz fő vonzerejét a viszonylag olcsó ára és az ahhoz viszonyítottan széles palettán mozgó funkciói adják. Pénteken Magyarországon is elstartolt a PS TV, mi pedig a Sony Magyarország jóvoltából azonnal kaptunk is belőle egy tesztpéldányt!
Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a tapasztalataink ismertetésébe, ismerkedjünk meg magával a vassal. Alapvetően a PS TV nem más, mint egy Vita, ami új testet kapott, és ezáltal marokkonzolból televízióra köthető mikrokonzollá vált. Nincs saját képernyője, kezelőszervei, kamerái vagy akkumulátora, viszont cserébe van HDMI kimenete és RJ-45-ös hálózati csatlakozója is. Utóbbi azért lehet fontos, mert streamelésnél biztosabb sávszélességet adhat, de ha nem tudjuk megoldani a kábelezést, még mindig használhatjuk a beépített WiFi vezérlőt. Kontrollerekből megeszik bármit, amit a PS3 vagy a PS4 használt, csak némi megkötéssel. A DualShock 4 működik vezeték nélkül is, a DualShock 3 (és a Sixaxis) használatához viszont mindenképpen USB kábelre van szükség. Egyszerre maximum négy kontroller használható a PS TV-vel, de mivel csak egyetlen USB portja van, ezért DualShock 3-ból csak egy lóghat rajta.
A PS TV-n az eddig felsorolt csatlakozókon kívül van még PS Vita játékkártyákat fogadó rejtett olvasó, és egy Vitás memóriakártya olvasó is, amire előbb-utóbb szükségünk lehet, mert gyárilag csak 1GB háttértárral rendelkezik a készülék, vagyis nagyon kevés játék fér el rajta.
Milyen játékokat képes futtatni a PS TV? ● PlayStation One címeket (ha megvannak digitálisan) ● PlayStation Portable játékokat (ha megvannak digitálisan) ● A PlayStation Vita játékainak nagy részét ● A PlayStation Mini kínálatot (ezek mentek PSP-n és PS3-on) ● A PlayStation 4 játékait, streamelve a PS4-ről PS4-ről értelemszerűen bármi mehet, a többi platformról itt található a teljes kompatibilitási lista.
A hardverből fakadóan azonban van egy limitáció: a HDMI kimeneten csak 480p, 720p, vagy 1080i jel mehet, tehát 1080p-ben sem játszani (PS4, a többinél mindegy), sem videózni nem fogunk, és természetesen minden az eredeti felbontásán fog menni, tehát egy Vitás játék nem lesz HD-s attól, hogy a PS TV-n futtatjuk, marad a 960*544 pixel.
A menü kísértetiesen ismerősnek tűnik, nemde? Még akkor is ha nem rendelkeztek PS Vitával, biztosan láttátok már képet az operációs rendszeréről a hírekben és tesztekben. A sajtóképeken még nem is tűnik olyan rossznak, ám élőben már elég csúnyácska és nem is igazán illik tévére az érintőképernyőhöz megálmodott dizájn, de mivel kevés elem van egy-egy képernyőn, ezért kontrollerrel is gyorsan lehet navigálni a menüben. Első indításkor csak az alap alkalmazásokkal fogunk találkozni, a PS Store-ból telepíthetünk újakat is, ám egyelőre még nem túl nagy a kínálat. Hiába van például YouTube app a Vitára, a PS TV-vel még nem kompatibilis. Az ilyen alkalmazásokat nem is mutatja a Store, csak kereséssel lehet előtúrni őket, de akkor is kapunk egy figyelmeztetést, hogy kár telepítenünk. Ez egyébként igaz az egész játék szekcióra is. Nem kell állandóan a támogatott játékok listáját bújnunk, a Store alapvetően csak azokat a címeket ajánlja fel, amik már szépen futnak a PS TV-n. Minden amit a menüben látunk egy-egy app, amire rákattintva bejön egy információs lap róla, aztán ha gondoljuk elindíthatjuk az adott programot. Elsőre talán kicsit furcsa, hogy pl. a Friends egy app, de hamar hozzá lehet szokni. Egyszerre több alkalmazást is futtathatunk, ezek között a PS gomb lenyomásával tudunk váltani, ilyenkor feljön az éppen futó programok képes listája, ahonnan egyesével be is zárogathatunk mindent, ha szeretnénk. A koncepció ismerős lehet már az okostelefonokról. A menüben a jobb felső sarokban van egy kis értesítési gömb is, ami hasonlóan üzemel, mint a PS4 üzenetközpontja: egy helyen láthatjuk benne a letöltéseinket, üzeneteinket, stb.
A gyárilag telepített appok egy részének a funkciója adja magát (például trophies, friends, messages vagy party, utóbbihoz bluetoothos headset kell a mikrofon hiánya miatt), a többire érdemes egy kicsit kitérni. A kalendárium egy elég egyszerű app, de szinkronizálható a Google fiókunkkal, ami elég hasznos lehet, ha érdemben használni akarjuk. A böngésző sincs túlbonyolítva, és az alacsony felbontása miatt korlátozottan használható, de azért lehet rajta híreket olvasgatni. Flash támogatás viszont nincs, így le kell mondjuk néhány streamelős oldalról, a Twitch például nem működött, és ha nem lesz hozzá külön alkalmazás, ez így is marad (a PS4-es streamek nézegetésére például le lehet tölteni egy appot már). A multimédiás alkalmazások elég válogatósak (lásd lejjebb), de legalább nem csak saját memóriából, hanem a PC-nkről is hajlandó tartalmat lejátszani a PS TV, ha feltelepítjük a Content Manager Assistant nevű programot. Ez utóbbival mi eléggé szenvedtünk, mert egy gépre sem akart felmenni, mondván, hogy nincs fent Visual C++ 8.0 (fent volt). Ha valaki másnak is lenne ilyen problémája, a sok ugyanolyan nevűből ezt szeretné telepítve látni a program.
Ha ez fent van, már nem lesz probléma, a megadott könyvtárakból a PS TV-ről elérünk mindent, és akár másolást is kezdeményezhetünk oda-vissza, így lehet például a screenshotokat átrakni a gépünkre hálózaton keresztül. Ha van otthon médiaszerverünk, akkor egy letölthető alkalmazással arról is streamelhetünk magunknak tartalmakat.
A PS TV által támogatott formátumok listája: Képek: jpg, bmp, png, gif (csak állókép) Hangok: MP3, MP4 (AAC), WAVE Videók: H.264/MPEG4 AVC Profile level 4.0, 1920*1080@30fps max.
Sajnos ahogy a fenti listán is látszik, borzasztóan válogatós a PS TV, konténereket nem is nagyon támogat, csak MP4 fájlok lejátszására tudtuk rávenni videók esetében. Vannak persze programok, amikkel könnyen át lehet konvertálni a videóinkat olyan formátumba, hogy a PS TV is megegye őket, de amíg egy Vitánál ez megérte, mert út közben használtuk, addig a PS TV esetében nem biztos, hogy van értelme. A képekkel és zenékkel nem voltak problémáink, legfeljebb annyi, hogy előbbiek elég lassan töltöttek be, ha hálózaton nézegettük őket. Röviden: aki alapvetően médialejátszót keres, és mellékesen játszana, az kerülje el messzire a PS TV-t egyelőre. Na de aki játszana…
Aki játszana, az nem fog unatkozni. A visszafele kompatibilitás miatt óriási katalógus áll a PS TV rendelkezésére. PS Plus előfizetés esetén valószínűleg már van is pár játékunk, amit beizzíthatunk, ha pedig nincs, az sem baj, mert jelenleg minden PS TV mellé jár egy kupon, amit három játékra lehet beváltani a Store-ba. Ezek az Olli-olli, a Worms Revolution Extreme és a Velocity Ultra. A marokkonzolos játékok nagy része tökéletesen működik, gond csak akkor lehet, ha érintőképernyős Vitás játékkal szeretnénk játszani. Ezek egy része alapból le van tiltva (nincsenek a támogatási listán), a többi pedig úgy használható, hogy az L3/R3 lenyomásával aktiválhatóak az első és hátsó érintőpadok, és akkor úgy navigálhatunk a képernyőn, mintha egerünk lenne. Sok játék azonban szerencsére nem használja az érintőképernyőt, így például a Murasama rebirth-tel élmény játszani a PS TV-n. Ráadásul akárcsak a Vitának, a PS TV-nek is van sleep funkciója, tehát nem kell teljesen kikapcsolnunk, elküldhetjük aludni akár játék közben is, hogy aztán később ott folytassunk mindent, ahol abbahagytuk, mindenféle boot idő nélkül.
Aztán ne feledkezzünk meg az egyik legfontosabb funkcióról: vezérelhetjük távolról a PS4-ünket! Ha akarjuk, akár a világ másik feléről is felébreszthetjük, majd bóklászhatunk a menüiben, vagy játszhatunk a játékaival. Ehhez persze nem árt egy jó netkapcsolat mindkét oldalon, főleg ha nem akarjuk, hogy nagy legyen a lag. Helyi hálózaton elég minimális a késleltetés, de még neten keresztül is simán tudtunk DriveClubozni. Probléma csak a nagyon gyors játékokkal lehet, ezeknél veszítünk a reszponzivitásból. A PS4 ugyanis 720p-ben, és 30 fps-sel streameli a felületét, így egy 60 fps-es cím problémás lehet, de ez igazából a játéktól függ. Az Injustice: Gods Among Us-ban például nem biztos, hogy bajnokok leszünk remote playt használva, de az InFamous: First Light elég jól játszható volt, csak néha nem bírta a hálózat a sebességet, és itt-ott tömörítési hibákat láttunk. Ez viszont mind vállalható kompromisszum, ha mások foglalják el a nappalit, de mi tovább játszanánk, és van TV egy másik szobában. Fontos még, hogy ha PS4-es játékokkal játszunk, akkor nem árt, ha egy DualShock 4-gyel tesszük ezt. A DS3-on ugyanis nincs érintőfelület, így kínos lehet ha egy játék azt kéri a továbblépéshez, hogy simogassuk egy kicsit a tapipadot. Hasznos viszont, hogy a select és start gombok a share-nek és az optionsnek felelnek meg, amíg a PS4-ünkkel játszunk, így készíthetünk screenshotokat akkor is, ha távol vagyunk, de ezek persze a PS4-en kerülnek mentésre, nem a PS TV-n. Mi várható még az eddigieken felül? Nos, az USÁ-ban már vadul tesztelik a PlayStation Now szolgáltatást, amivel már PS3-as játékokat is játszhatunk streamelve, de van egy olyan érzésünk, hogy ha ki is lép a projekt a bétából, messze van még az idő, hogy hozzánk elérjen. A videós szolgáltatásokhoz talán hamarabb szerencsénk lesz, hiszen a Vitának már van saját szoftvere például a Crunchyrollhoz, a Hulu-hoz, és néhány egyéb szolgáltatóhoz (ráadásul előbbinek még nézhetőek is a videói nálunk).
A PS TV itthon tegnap óta kapható 32 990 forintért (nálunk kicsit olcsóbban). Ezért az összegért megkapjuk a gépet, a szükséges kábeleket, és a már emlegetett három játékot. Ha nincs mellette egy PlayStation 3-unk vagy 4-ünk, akkor sajnos még egy kontrollert is be kell szereznünk, hogy játszhassunk rajta, és így már lehet érdemes inkább megfontolni egy Vita vásárlását, legalább mobilak leszünk (és már most működni fog pl. a YouTube app). Ha viszont van, akkor egy egész jó ajánlat lehet a PS TV kiegészítő konzolnak, hiszen a PS4 stream mellett elérhető rá rengeteg játék is, így ha szemet vetettünk néhány Vitás/PSP-s címre, és rajta vannak a kompatibilitási listán, akkor olcsóbban is megúszhatjuk a kalandot. Csak videózni ne nagyon akarjunk az aprósággal egyelőre, mert azon a fronton a szoftveres támogatottsága még elég harmatos. (Ha kérdés merült fel benned a PS TV-vel kapcsolatban, tedd fel nyugodtan a fórumon, legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá.)
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Phantomstr...
2014.11.15. 09:14
Valami ilyesminek képzelem el a következő generációs konzolokat. 5-6 év múlva már biztosan fejlődik annyit az infrastruktúra, hogy a tartalomterjesztés elsődleges csatornája lehet a stream. Nem véletlenül zsákolta be a Sony a Gaikait.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tookmindeg...
2014.11.15. 09:31
Nem rossz ez a PS Vita TV, csak kár, hogy pont a húzócímek nem futnak rajta. 10 ezerrel drágábban pedig már magát a Vitát is meg lehet vásárolni, szóval az jobban megéri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nemlehet Phant...
2014.11.15. 12:29
Szerintem meg nem alternatíva egyenlőre. A szerverhardverek teljesítménye nem annyival nagyobb, hogy egyenlőre költséghatékonyan kiválthatóak legyenek az otthoni konzolok. Gondolj bele csak PS4-ből eladtak 13,5 milliót. Persze nem játszanak egyszerre az összesen, de ha csak 25%-a aktív egy időben már az is óriási számítási teljesítményt igényel. A szükséges sávszélességről nem is szólva. Még az elsődleges piacokon is gond sok helyen a megfelelő internetkapcsolat, nem véletlen, hogy még mai napig rengeteg dobozos játékot vesznek az emberek. Ráadásul a késleltetésről még nem is beszéltünk.

Plusz van egy olyan dolog, hogy a konzolok legnagyobb előnye a fix hardver. nah most ha a kiadónak/szolgáltatónak kell a számítási teljesítményt mögé rakni valószínűleg nem fogja az egész konzolgeneráció alatt ugyan azt a hardvert megtartani, mert minél olcsóbban akarja üzemeltetni a szervereket. Akkor meg megette a fene az egész konzolt, ugyan az lesz mint a PC-nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Phantomstr... nemle...
2014.11.15. 16:02
5-6 év múlva ez nyilván sokkal kevésbé jelent problémát a nagysebességű internet-lefedettség, és én még csak azt mondtam, hogy átveheti a vezető szerepet a terjesztésben. Ezen kívül egy szál felső-középkategóriás asztali gép is lazán 3-4× erősebb, mint egy PS4.

Emellett, ha a szerver oldalt nézzük, ott eleve sokkal kevesebb gondot jelent a hardvervariációk száma, mint desktop PC-k esetében. Például jelenleg veszünk egy szekrényt 5 rack-kel, rack-enként két darab 15 magos Xeon procival és mondjuk 2×4 csúcs Quadroval. Egy ilyen már ma sem kevés játékost tudna kiszolgálni, belegondolva, hogy egyetlen rack is mennyivel erősebb, mint egy mai konzol. A késleltetés csökkentésére is vannak már tapogatózások, volt róla hír valamikor talán a nyáron is.

Emellett pedig ez nem kis tétel lenne, ugyanúgy, mint a konzol hardvert, legyárthatnák a szerver hardvert is rendelésre, gyártástechnológia-fejlesztéssel le lehet szorítani az üzemeltetési költségeket, fejleszthetnek kompatibilis erősebb hardvert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Korb_Zolta...
2014.11.17. 02:31
Egy psp külső drive csatlakozási lehetőség nem lenne rossz. Nem beszélve egy Cd/dvd drive-ról. A hab a tortán pedig egy HDD lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nemlehet Phant...
2014.11.17. 22:32
Csak azt felejted el, hogy ez igazából nem nagyon érné meg forgalmazónak. Sajnos a szerverhardverek ára nem lineáris hanem bizony exponenciálisan nő a teljesítménnyel. Ráadásul üzemeltetni is kell ami ugye energiaköltség, embereket kell fizetni, ha tönkre megy újat kell venni stb. Tehát óriási befektetési és üzemeltetési költséget jelentene.

Plusz ugye a jelenlegi konzol generációnál már haszonnal árulják a gépeket a gyártók és ez a haszonkulcs csak nőni fog ahogy fejlődik a gyártástechnológia. Egy ilyen minimál hardveren a haszon is kisebb, mert egyszerűen nem lehet drágábban adni tehát ez a pénz is kiesik.

Nem azt mondom, hogy nem lehet megcsinálni, csak úgy gondolom jelenleg (és 5-6 éven belül sem) nem valós alternatíva gazdasági okokból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csigabigaf
2014.11.19. 20:39
Ez a cucc a fizikai megjelenése a Sony inkompetenciájának.

A vita talán nem az egyik legrosszabbul eladott konzol lenne ha lenne HDMI out + BT controller funkciója.
Ez fizikailag mind ott is volt fat-ben.

De lám a kapzsiság nagy úr, és ezért csak sajnálni tudom hogy egy ilyen töketlen cég még mindig itt van.

Nem is tudom melyik dühít jobban, egy cég mint az MS, aki az első perctöl csak át akar vágni és lehúzni, megnyúzni a vevőt mindenhol ahol lehet, vagy a Sony, aki elsőnek úgy néz ki mintha valami jót csinálni nekünk a vásárlónak is, de minden alkalommal lábon lövi magát és talán még büszke is rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr... nemle...
2014.11.25. 19:22
Ennyi erővel egy rakás más előfizetős stream szolgáltatás sem működhetne jelenleg sem. Márpedig filmek terjesztéséhez elég népszerű megoldás már most. Úgyis az tenné ki a bevétel nagy részét. A minimálhardver pedig csalogató az alacsony ára miatt. Mondjuk 1-200 dollárért osztogatni egy olyan vékony klienst, aminek semmi más dolga, mint az előre megrágott képkockákat kiküldeni egy TV-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!